Meditace

Re: Meditace

Nový příspěvekod Návštěvník » stř 26. pro 2012 17:05:59

Návštěvník
 

Re: Meditace

Nový příspěvekod Návštěvník » pon 19. čer 2017 16:13:53

MEDITACE A JÓGA MĚNÍ NAŠE DNA

Jógová studia a meditační centra si už dlouho nemůžou stěžovat na nedostatek klientů. Někdo je navštěvuje, protože si myslí, že jde s dobou. Převážná většina lidí v nich ale hledá zklidnění a dosáhnutí vyrovnanosti. Jedna několikaletá vědecká studie jim teď dává za pravdu.

Obrázek

Studie publikovaná v odborném časopisu Frontiers in Immunology více než deset let analyzovala, jak jsou naše geny ovlivněný různými intervencemi mysli a těla, mimo jiné soustředěním pozornosti, cvičením jógy, meditací a cvičením Tai Chi. Prokázalo se, že tyto aktivity skutečně mají schopnost zvrátit molekulární reakce na stres v naší DNA.

Když jsme vystaveni dlouhodobému stresu, ovlivňuje tato situace náš sympatický nervový systém, který se podílí na řízení činnosti vnitřních orgánů a cév. V reakci na to začnou naše geny produkovat proteiny zvané cytokiny, které významně ovlivňují imunitu. Způsobují záněty na buněčné úrovni – což zvyšuje riziko zdravotních problémů, jako je rakovina, rychlejší stárnutí nebo vážnější psychické problémy, jako jsou deprese.

Ze studie vyplývá, že lidé, kteří se věnují práci s tělem a myslí, se dokážou vymanit z nekončícího kolotoče stresu a úzkosti. Cvičení jógy a meditace prokazatelně vede ke snížení produkce cytokinů a následně tak ke zvratu zánětlivého genu, což ve výsledku snižuje riziko onemocnění a stavů spojených se zánětem.

„Miliony lidí meditují a věnují se józe, ale možná jen málokdo si uvědomuje nejpodstatnější výhody těchto činností, které začínají už na molekulární úrovni a mohou změnit způsob, jakým funguje náš genetický kód. Studie ukazuje, že intervence mysli a těla vede k tomu, že mozek řídí naše DNA procesy cestou, kdy se cítíme dobře," říká Ivana Buric, vedoucí laboratoře Brain, Belief and Behavior Lab v Coventry University Center for Psychology, Behavior and Achievement.
Návštěvník
 


Zpět na Inspirativní videa

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník