Žádné já neexistuje

Re: Žádné já neexistuje

Nový příspěvekod Návštěvník » čtv 27. říj 2011 13:31:36

Tolle

"Může to být poznáno pouze tehdy, když mysl zastaví a uvědomí si, že to co zůstává, je světlo vědomí. To, v čem se objevuje vše ostatní. Já jsem to.

Takže existuje cesta vesmíru ven, do formy, do snu o formě, a potom je tu probuzení do toho, kdo jsem, protože já jsem vesmír. (Vy jste také vesmír, ale mluvím o tom hlavně v já-formě.) Takže Já jsem vesmír. A pak najednou poznám sám sebe ve své podstatě.

Jdu domů, ke svému původu. Ke svému životu bez formy, kterým jsem. A pak se vesmír změní. Já zažívám vesmír, moment, kdy poznám sám sebe jako bez formy, jsem doma, a současně probíhá i sen o formě. "
Návštěvník
 

Re: Žádné já neexistuje

Nový příspěvekod Návštěvník » čtv 27. říj 2011 13:46:53

"Jsi tím navždy, ať děláš co děláš, jsi tím.

Přestaň se zajímat o to, čím nejsi a jednoduše buď – tomu se nic nestane, to se nikdy nezmění. Budeš tím navždy a vždy jsi tím byl (byla:).

Jak se vám líbí tato slova? Mám je od Papadžího a Boba:

Jsi tím co hledáš a jen to je.

Jen já se nikdy nic nestane, jen já se nezmění a neztratí a jen toto já tu je.

Je to jak to říká pan Púndža "Není možné přijít o své já. Učitel ti musí jen povědět kdo jsi. Tato svoboda je mistrem. Ty jen "tiše seď", o vše se postará." "

od Míši z mozaiky :)
Návštěvník
 

Re: Žádné já neexistuje

Nový příspěvekod Návštěvník » čtv 27. říj 2011 13:49:58

"Hloubka našeho opravdového Já se nám ukáže v okamžiku, kdy si uvědomíme naše názory a představy o světě a o nás samotných a kdy je necháme na chvíli stranou.

Pak se v nás otevře vnitřní klid, který bez našeho přičinění rozplyne veškerou naši nespokojenost, obavy a všechno naše trápení.

Představa, že „Já“ jsem oddělený od celku, zmizí. Hledání štěstí a uzdravení je tak u konce. Zůstává nepopsatelná přítomnost a bezpodmínečná láska.

Gáia
Návštěvník
 

Re: Žádné já neexistuje

Nový příspěvekod Návštěvník » čtv 27. říj 2011 13:55:51

"Odpověď na většinu otázek je nevyjádřitelná slovy, je to zkušenost naší vlastní přirozenosti, našeho nejvlastnějšího JÁ. Síla našeho nejvyššího Já pohltí všechny otázky a zbude jedna jediná odpověď, nejjasnější vyzařující sama ze Sebe."

Marta Jansen
Návštěvník
 

Re: Žádné já neexistuje

Nový příspěvekod Návštěvník » čtv 27. říj 2011 14:02:33

"Božské Já je zde pořád ... mysl nebo úsilí nejsou třeba. Milost Já spaluje vaše ego, vaše myšlenky, vaší iluzi. Já odstraňuje vše, to je jeho práce. Vy si však myslíte, že to odstraňujete vy. Je to jen velké divadlo, velkofilm. "

Šrí Brahmám
Návštěvník
 

Re: Žádné já neexistuje

Nový příspěvekod Goro » čtv 27. říj 2011 14:11:43

Zadne ja neexistuje. Je jen vedomi/absolutno/byti/zivot/jakkoli to chces nazvat. Jestli chces nazyvat byti/absolutno/vedomi/zivot jako ja, tak samozrejme muzes, ale pak se nediv, ze nechapes, o cem je rec. Nazvoslovi tu bylo reseno uz mockrat...
Goro
 
Příspěvky: 422
Registrován: ned 04. zář 2011 10:16:03

Re: Žádné já neexistuje

Nový příspěvekod Návštěvník » čtv 27. říj 2011 14:32:13

Goro píše:Zadne ja neexistuje. Je jen vedomi/absolutno/byti/zivot/jakkoli to chces nazvat. Jestli chces nazyvat byti/absolutno/vedomi/zivot jako ja, tak samozrejme muzes, ale pak se nediv, ze nechapes, o cem je rec. Nazvoslovi tu bylo reseno uz mockrat...


že to jsou ale blbci, kteří nechápou o čem je řeč když tvrdí, že jediné co existuje je já a že tím jsme :crazy: Goro škoda že jsi jim nemohl poskytnout duel, aby prohlédli :confused: ale některé z nich můžeš zastihnout v ČR a vysvětlit jim, že žádné já neexistuje a rozhodně nejsou vědomím :knock:
Návštěvník
 

Re: Žádné já neexistuje

Nový příspěvekod Návštěvník » čtv 27. říj 2011 14:39:22

Je užitečné sledovat, jak vypadá vztah "osvíceného neexistujícího já" k těm kolem - jako třeba tady.

Vydá to za spoustu jiných věcných argumentů.
Návštěvník
 

Re: Žádné já neexistuje

Nový příspěvekod Návštěvník » čtv 27. říj 2011 14:48:08

Goro píše:Zadne ja neexistuje. Je jen vedomi/absolutno/byti/zivot/jakkoli to chces nazvat. Jestli chces nazyvat byti/absolutno/vedomi/zivot jako ja, tak samozrejme muzes, ale pak se nediv, ze nechapes, o cem je rec. Nazvoslovi tu bylo reseno uz mockrat...


o co jde je o neztotožňování se s fatamorgánou ne o to tvrzení, že neexistuje fatamorgána ... ta existuje, ale není to skutečnost

když je prohlédnuta iluzornost toho za co jsme se pokládali, tak je otevřená šance, že ustane ztotňování a je otevřená brána k sebeuvědomění toho co ve skutečnosti jsme tj. vědomím-absolutnem-bytím-životem, který skrze mnoholičné formy zrcadli sebe sama

když k tomu dojde, tak to je osvícení a seberealizace

už ani nepoužívám slovo já, aby tě to nemátlo 8)
Návštěvník
 

Re: Žádné já neexistuje

Nový příspěvekod Návštěvník » čtv 27. říj 2011 15:11:08

"Bytí a individuální duch, který je v člověku nejsou dvě různé, od sebe odlišné věci. Individualita, která je v nás, na základě odlišných nervových systemů a kondici našich tělesně duševních mechanismů není nic jiného než naše nejvlastnější Já. Ale protože se nachazí v různých systémech, vytváří tak subjektivní aspekt osobnosti.

Čím je nervový systém člověka čistčí, čím více se zbavil svých stresů a tenzí, tím silněji a jasněji vyzařuje sílu našeho nejvlasnějšího Já a zaroveň krásu našeho věčného bytí. Když dosáhne nervový systém své nejvyšší čistoty , zrcadlí poté zcela jasně své nejvyšší Já a to v celé své plnosti. Zároveň dochazí k tomu, že individualita dosáhla úrovně tohoto bezmezného věčného bytí. Duch vejde tímto do univerzálního kosmického bytí, kterého je součástí.

Proto individualita není zaroveň nic jiného než naše vlastní přirozená povaha, naše věčné tranzendentalní Já. Individualita je tedy universálního původu. Z tohoto důvodu je i náš individualní duch věčný, protože je jen součástí či zábleskem v našem nejvyššim JÁ.



Z pohledu východních tradic to vypadá následovně: Indicko védské tradice nazývá naši individualitu Jiva. Atman se nazývá náš absolutni aspekt, naše transzendentální bytí . Jiva je tedy součástí atmana, nebo-li vyvěrající z atmana. Když individualní kosmická duše dosáhne úrovně atmana splyne pak se svým transzendetálním bytím. Jejich sjednocení a společná existence se nazývá Brahman.

Pro přátele japonskeho systému Reiki je to následovné … Rei- představuje náš univerzalní aspekt a Qi- predstavuje osobní, individualní energii člověka. Qi je součástí či obsahem Rei. Čím více se člověk slučuje s kosmickým věčným aspektem Rei, tím více aktivuje svoji univerzalitu v těle. Pokud nastane sloučení či splynutí obou aspektů a tyto existují společně na jedné urovni, žije člověk v univerzalitě kosmického božského bytí."

z rozhovoru s Martou Jansen
Návštěvník
 

Re: Žádné já neexistuje

Nový příspěvekod Návštěvník » sob 29. zář 2018 6:49:50

Chuck Hillig: Vše je jen hra Vědomí a není tu co řešit.

Ale Chucku, to přece nemůže být tak jednoduché. Nezjednodušuješ to celé trochu?

Hm, jak bych mohl zjednodušovat něco, co je ve své podstatě jednoduchostí samotnou? Protože jedno-duchost Toho je absolutně celistvá a čistá, může se To projevovat a jevit jako složité. Jinak řečeno, když nerozdělitelné Vědomí předstírá, že je rozdělené do částí, tak vytváří iluzorní svět polarit. A TY jsi samozřejmě tímto Vědomím samotným!

Ano, ale když jsem teda Tím, tak proč To právě teď nezažívám?

Toto "ty" (jakožto iluzorní pocit já, kterým si myslíš, že jsi) nemůže nikdy osobně prožívat pravou a základní podstatu Toho. Toto "ty" nebude nikdy schopno To "získat" jednoduše proto, že To je už To právě teď. Nebo jinak řečeno, jak můžeš dorazit někam, kde už přebýváš?

Pocit, že tam nejsi, je však kosmickým žertem, díky kterému dochází k tomu, že To zdánlivě není To a vyráží To hledat samo Sebe. Tato naschválnost způsobuje celé drama tvého života.


Dobře tedy, jestliže je něco z toho, co říkáš pravda, jak mohu takovouto filozofii využít v mém každodenním životě?

Nemůžeš to použít v běžném slova smyslu, protože To bude používat TEBE. Ale na jedné úrovni se s Tím můžeš shodovat a to tak, že si budeš vybírat přesně to, co se ti bude zdát, že ti to vybírá To.

Jinými slovy, říkej jasné ANO na cokoliv se objeví. (A když budeš mít chuť říct NE, tak si prostě řekni ANO k faktu, že jsi řekl NE.)

Prostě nic neodmítej. Neodmítej ani své odmítání!

Pamatuj si ale, že toto "ty" (jakožto vzniklý pocit já) pouze předstírá, že je TO schopno manipulovat a ovládat. Vědomí si bude vždycky stejně dělat co bude chtít, na tom, co si o tom myslíš "ty" nezáleží. TO je již zde a čeká na tebe.


Proto teda říkáš, že je TO vždycky přímo přede mnou skutečné a celé?

Ano. Kde jinde by to mohlo být? Nemůže být kousek Toho tady a jiný kousek někde za rohem. To by znamenalo, že se To může nějak oddělovat od Sebe samotného a rozdělovat se na kousky. Ale pokud je To absolutní a celistvé, tak To nemůže mít žádné části a kousky. Může To pouze předstírat, že To má části. Ty (tvůj pocit já), o kterém si myslíš, že jsi ty, je jen jednou z mnoha částí Toho, jenž předstírá, že části má.

Takže cokoliv prožíváš právě teď, je úplně zcela vše a celé TO. Není zde nic jiného. Nebo ještě jinak, skrze Své vlastní "já" (tebe) To vidí 100% Sebe, neustále, 100% času. Nic z Toho nikdy neschází, jednoduše proto, že nic z Toho nemůže nikdy zústat bokem. Nikdy!

Takže je to tak, že To je neustále před tebou celé a vždycky.


Kde se tedy v tomhle všem bere naše představa Boha?

Jak jsem již řekl dříve, "Bůh" se v Tomto neobjevuje. Bůh z Toho vychází. Slovo Bůh (nebo Já, Aláh, Duch apod.) je pouze pokus ega dát nějaké formálnější jméno nepojmenovatelnému Tomu, Co Je.

Jakoby se filmový herec snažil dát správné jméno plátnu, o kterém je vnitřně přesvědčen, že je nutné k tomu, aby mohlo celé projevené drama probíhat.

Velkou překážkou je však hercovo přání být přítomen jako osobní svědek svého vlastního probuzení do Pravdy.

To je však zcela nemožné. Proč? Protože tu nemůže být nikdo oddělený, který by byl přítomný u takzvaného probuzení, jednoduše proto, že právě teď tu není nikdo, kdo by byl oddělený a neprobuzený.

Jinak řečeno, nejenom že tu není nic, co by mohl herec získat nebo najít, ale především tento oddělený herec tu vůbec není k dispozici, aby To získal, nebo nezískal.

Stručně, vše co tu opravdu je, je Plátno Čistého Vědomí Samotné. Ono záhadné TO.


Tak proč teda všichni hledají nějaký druh osvícení.... tohle To?

Hm, popravdě, ty jsi již tím, co hledáš. Osvícení není získání nebo nalezení něčeho nového. Místo toho, je to spíše objevení základní pravdy o tom, co tu vlastně je. Drama a děj kolem tebe bude však pokračovat jakoby stejně jako doposud, tak, jak bude. Jinými slovy se prostě neprobudíš ZE snu, pouze se probudíš DO snu.

Ale v tomto probuzení musí Snící zcela zmizet. Pokud ne, pouze nahradí jeden sen nazvaný "Tehdy-když-jsem-spal" za nový sen nazvaný "ale-teď-jsem-probuzen." A toto je právě ten kosmický žert, že Já, které spí, je stejným Já, které je probuzeno. Je tu totiž stále jen to samé a stejné Já. Stejné a jediné Vědomí. Pouze jediné TO.

Hypnotizující vlastnost snu je taková, že si stále myslíš, že se jednoho dne (pokud budeš ovšem hrát kosmické karty správně) probudíš. Ale tento "autobus osvícení", na který stále čekáš, se před tebou nikdy neobjeví. Proč? Protože očekáváním, že nějaké budoucí osvícení se ti může přihodit, pouze podporuješ tvou víru, že Vědomí, které hledáš, tu není 100% přítomné právě teď a tady.

Co tedy mohu udělat pro to, abych se zlepšil? Měl bych na sobě nějak pracovat a změnit se?

Jak bys chtěl změnit to, co jsi? Tvou podstatou je Čisté Vědomí. Ve své podstatě jsi nekonečný, všudepřítomný, neosobní a nezničitelný. Jsouc Tímto, tu není nic, co by sis měl zapamatovat, naučit se, realizovat, hledat. Nic, k čemu by ses měl modlit a nic, nad čím bys měl meditovat.

Nemůžeš se stát něčím jiným, než tím čím už jsi. Proč? Protože jsi už Tím, co hledáš, ať je to cokoliv.


The Way IT Is http://www.blackdotpubs.com/html/the_way_it_is.html
Návštěvník
 

Re: Žádné já neexistuje

Nový příspěvekod Návštěvník » sob 29. zář 2018 12:09:10

Návštěvník píše:Chuck Hillig: Vše je jen hra Vědomí a není tu co řešit...


Rád bych řekl několik slov o používání náboženské konvence. Přirozeně hovořím jen na základě své vlastní zkušenosti buddhistického mnicha, ačkoli se domnívám, že v tomto ohledu lze uznat hodnotu náboženské konvence v jakékoli podobě. Dnes existuje tendence myslet si, že náboženská konvence a forma již není nutná...

Adžán Čá na to odvětil: „To je sice ‘pravdivé’, ale není to ‘správné’.“ ...

Někteří moderní náboženští vůdci říkají: „Vyvarujte se jakékoli náboženské konvence. Jsou všechny jako vězeňské zdi“ – a zřejmě si myslí, že nejlepší je prostě zbavit se klíče. Ovšem, když jste už venku z vězení, pak samozřejmě žádný klíč nepotřebujete. Ale pokud jste stále uvnitř, tak vám může dost pomoci!

Měli byste tedy vědět, zda jste "uvnitř nebo venku"; pak budete vědět, co je třeba dělat. Pokud vidíte, že jste plní pochybností, nejistoty, obav, zmatku – hlavním znakem jsou pochybnosti – pokud si stále nejste jisti, kde stojíte, co máte dělat nebo jak to máte dělat; pokud nevíte, jak se dostat ven z vězení... pak tou nejmoudřejší věcí není prostě zahodit klíče, nebo je jen sbírat, ale vzít jeden do ruky a přijít na to, jak ho správně použít. A to je smyslem meditačního cvičení. Praxe Dhammy spočívá v tom, že se učíme používat jeden konkrétní klíč, abychom s ním otevřeli dveře a vykročili ven z vězení. Jakmile jste jednou "venku", tak víte. Už nemáte žádné pochybnosti...

http://www.dhamma.wz.cz/sumedho1.htm
Návštěvník
 

Předchozí

Zpět na Goro

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník