Diskuse k Oshovi

Diskuse k Oshovi

Nový příspěvekod orog » stř 22. srp 2012 15:48:59

Jana píše:ŘEKNI NĚCO O VZTAHU VĚDOMÍ A ENERGIE

Největším objevem moderní fyziky, jaký byl kdy učiněn, je objevení hmotné podstaty energie. Tohle je největší přínos Alberta Einsteina pro lidstvo: E=mc 2. Hmota = energie. Hmota, kterou vidíme všude kolem a na druhou stranu tutéž hmotu, která se nepodobá žádné věci, nemá žádný tvar. Dokonce i kus skály je vlastně pulzující energie, v kusu skály je tolik energie jako v běsnícím oceánu. Vlnění, které vzniká uvnitř kamene nemůžeme vidět, protože je velmi jemné, ale ten kámen se opravdu vlní, pulzuje, dýchá. Je opravdu živý.
Friedrich Nietzsche dokazoval, že bůh je mrtev. Bůh není mrtev, naopak, hmota je mrtvá. Hmota neexistovala pořád. Tento náhled na hmotu velmi sbližuje moderní fyziky s mystiky. Poprvé stojí vědci a mystikové velmi blízko a téměř se drží za ruce.

Eddington, jeden z největších vědců své doby řekl: "Vždycky jsme si mysleli, že hmota je nějaká věc, ale nyní vidíme, že je něco více. Hmota je nyní více myšlenkou, než věcí."

Existence je energie. Vědci objevili, že pozorování je energie, pozorovaný předmět je také energie. Při pohledu zpět jsou již minimálně pět tisíc let známy další polarity: předmět, pozorovatel, vědomí, vše je energie.

Tvé tělo je energie, tvá mysl je energie, tvá duše je energie. Jaké jsou rozdíly mezi nimi? Rozdíly jsou pouze v jejich rytmu, v délce vln jejich vlnění, a to je všechno. Tělo je masivní, hrubé, energie v něm pulsuje v hrubé podobě ve viditelné podobě.

Mysl je jemnější, ale ne zase nejjemnější, proto když zavřeš své oči, uvidíš plynutí svých myšlenek. I mysl může být viditelná. Není tak viditelná jako tvé tělo, tvé tělo je viditelné všemi, je veřejné. Tvé myšlenky jsou tvým soukromým viděním. Nikdo jiný nemůže vidět tvé myšlenky vyjma několika lidí, kteří velmi hluboce pracují na tom vidět myšlenky druhých. Ale běžně nejsou viditelné jinými lidmi.

A třetí nejvyšší hladina uvnitř tebe je tvé vědomí. Není dokonce viditelné ani tobě. Nemůže být redukováno na nějaký předmět, zůstává subjektivní.

Pokud tyto tři energetické funkce pracují v harmonii, jako celek jsi zdráv. Pokud tak nepracují, pokud nezní jako jeden akord, jsi nemocen, něco ti chybí. A být celek znamená být svatý.

Dřinu, kterou si dávám s tímto tématem, podstupuji, aby ti pomohl pochopit, že tvé tělo, tvá mysl, tvé vědomí mohou tančit v jednom rytmu, v jednom společenství, v jedné harmonii, bez jakéhokoliv konfliktu, naopak ve vzájemné spolupráci. V momentě, kdy tvé tělo, mysl a vědomí fungují vzájemně, stáváš se trojjedinným a tuto zkušenost lze nazvat bohem.

Tvoje otázka byla velmi důležitá. Ty se ptáš: "Řekni mi, prosím tě, něco o vztahu vědomí a energie."

Neexistuje vztah mezi vědomím a energií.

Vědomí je energie, nejryzejší energie. Mysl již není tak ryzí a tělo je ještě méně ryzí. Tělo je jedna velká směs a mysl taktéž není úplně ryzí.

Vědomí je zcela ryzí energie. Můžeš ji však poznat, vytvoříš-li jí svět mimo tuto trojici a mimo jakýkoliv chaos. Lidé žijí v chaosu, jejich tělo říká jedno, chce jít jedním směrem, mysl však na to vůbec nedbá, protože po staletí se lidé učili, že Oni nemají tělo. Po staletí byli přesvědčováni, že jejich tělo je jen jejich nepřítel, se kterým musejí bojovat, kterého musí zničit, že jejich tělo jejich hřích.

Kvůli těmto názorům, že tělo je hloupým a stupidním škodlivým a jedovatým a navíc že Vy jste částí jedné kolektivní mysli, nikdy lidé nemohli pocítit své tělo ve svém rytmickém tanci.

Proto tak trvám na tanci a hudbě, protože pouze při tanci můžete cítit, že vaše tělo, mysl a vědomí funguje vzájemně. Odtud pochází to nekonečné potěšení harmonické funkce těla, mysli, a vědomí, to skvělé bohatství.

Vědomí je nejvyšší formou energie. A když tyto tři energie vzájemně fungují, přichází čtvrtá. Čtvrtá energie je přítomna vždy, když první tři fungují vzájemně. Pokud tyto tři energie fungují v jednom organickém celku, čtvrtá je vždy přítomna, a i když sama o sobě není ničím, tvoří s třemi energiemi organický celek. Na Východě ji nazýváme jednoduše "čtvrtá" - turyia, nedali jsme ji žádné jméno. Tři mají jména, čtvrtá je bezejmenná. Poznat čtvrtou znamená poznat boha. Můžeme si říct: bůh existuje, když jsi ve nejvyšší organické jednotě. Bůh nemůže existovat, když žiješ v chaosu, nejednotě, konfliktu. Pokud jsi domem rozděleným proti své vůli, zde nemůže existovat bůh.

Když jsi se sebou bezmezně šťasten, jak jen můžeš, blažený, jak jen dovedeš, vděčný, jak jen dovedeš a veškerá tvá energie tančí v jednom společném kruhu, když jsi orchestrem své vlastní energie, existuje bůh. Toto cítění úplné jednoty je to co je bůh. Bůh není žádná konkrétní osoba kdekoliv, bůh je zkušenost pádu do jednoty tří energií a narození čtvrté. A čtvrtá není pouze součtem jednotlivých energií. Když zkoumáš obraz, uvidíš plátno a barvy. Ale obraz není jen pouhým výčtem barev a plátna, je něco víc. To něco víc je sdělení prostřednictvím plátna, barev, umělce, to "něco víc" je krása. Když budete zkoumat vůni růže, určíte všechny chemikálie a látky, ze kterých je složena, ale krása vůně zmizí. Nebyla jen pouhým součtem prvků, byla něčím víc.

Celek je vždy více, než součet jednotlivých prvků, nese sdělení prostřednictvím těchto prvků, je něčím víc. Pochopit toto "něčím víc" znamená pochopit boha. Bůh je více než jen prostý součet. Není to otázka teologie, nemůže být vyjádřena logickými argumenty. Krásu, hudbu, tanec musíš cítit. Konečně, musíš cítit tanec tvého těla mysli, duše. Musíš se učit hrát s těmito energiemi, až se spojí v jeden velký orchestr. Pak existuje bůh Ľpozorovatelem. Uč se rozpustit své tělo, mysl, duši, nalézat cestu kde můžeš fungovat v jednotě.

Osho: The Book of Wisdom, Chapter 23

Když jsi se sebou bezmezně šťasten, jak jen můžeš, blažený, jak jen dovedeš, vděčný, jak jen dovedeš a veškerá tvá energie tančí v jednom společném kruhu, když jsi orchestrem své vlastní energie, existuje bůh. Toto cítění úplné jednoty je to co je bůh.

:yes:
Někdo to nazývá bohem, jiný jediným Bytím, které se projevuje jako Mnohé.

Samotnou zkušenost naplnění, scelení někdo nazývá štěstím a blažeností, někdo jiný míruplností. Slova jsou jen ukazatele a každý volí slova podle své schopnosti vystihnout jimi zkušenost, která je nepopsatelná.

Možná by bylo míň nedorozumění, kdybychom byli tolerantní ke slovům, která používá někdo jiný a do kterých si promítáme svoje vlastní představy, co znamenají, a pak je napadáme. Je možné se i přátelsky pozeptat, jakou zkušenost se jimi ten druhý pokouší vyjádřit.
orog
 
Příspěvky: 92
Registrován: pát 04. lis 2011 15:18:09

Re: Diskuse k Oshovi

Nový příspěvekod Návštěvník » stř 22. srp 2012 15:52:45

Když zkoumáš obraz, uvidíš plátno a barvy. Ale obraz není jen pouhým výčtem barev a plátna, je něco víc. To něco víc je sdělení prostřednictvím plátna, barev, umělce, to "něco víc" je krása. Když budete zkoumat vůni růže, určíte všechny chemikálie a látky, ze kterých je složena, ale krása vůně zmizí. Nebyla jen pouhým součtem prvků, byla něčím víc.

...
Návštěvník
 

Re: Diskuse k Oshovi

Nový příspěvekod Návštěvník » stř 22. srp 2012 16:06:23

Nebylo by užitečné zjistit, co někdo míní slovem zeleň? Jsme-li alergičtí na ostře zelenou, nevidíme na obraze zelenou barvu, která tam je, ale svou představu o ní. V diskusích to znemožňuje pochopení, co se ten druhý snaží vyjádřit. Je jen šancí odreagovat si svoje antipatie.
Návštěvník
 

Re: Diskuse k Oshovi

Nový příspěvekod Návštěvník » stř 22. srp 2012 16:14:48

Návštěvník píše:Nebylo by užitečné zjistit, co někdo míní slovem zeleň? Jsme-li alergičtí na ostře zelenou, nevidíme na obraze zelenou barvu, která tam je, ale svou představu o ní. V diskusích to znemožňuje pochopení, co se ten druhý snaží vyjádřit. Je jen šancí odreagovat si svoje antipatie.

Zkusíš být konkrétnější?
Kde je řeš o zelé barvě? Jak vypadá reakce na ostře zelou, když je myšlená zelená. Co znamená zelená v tom, co chci vyjádřit?
Je to barva, jako každá jiná - ostře zelená nebo matná zelená jsou jen odstíny barvy - zelené.

Zkusíš být konkrétnější?
Návštěvník
 

Re: Diskuse k Oshovi

Nový příspěvekod Návštěvník » stř 22. srp 2012 16:16:17

Tráva obvkyle je zelená.
Mraky obvykle modré.
Zem obvykle hnědá.

Co s tím?
Návštěvník
 

Re: Diskuse k Oshovi

Nový příspěvekod praktik » stř 22. srp 2012 16:21:45

Co znamená zelená ...? Je to barva, jako každá jiná - ostře zelená nebo matná zelená jsou jen odstíny barvy - zelené.

Kdyby si tohle myslel malíř, obrazy by byly příšernou směsicí barev, které se vzájemně tlučou :confused:

Výtvarnící vědí, že každý odstín určité barvy vyjadřuje jinou atmosféru, jinou náladu.
Jejich schopnost zvolit určitý odstín a vzájemně zkombinovat vybrané odstíny dalších barev je právě to, co z nich dělá mistry.
praktik
 

Re: Diskuse k Oshovi

Nový příspěvekod Návštěvník » stř 22. srp 2012 19:41:42

Aha, takže být alergický na ostře zelenou není zas tak špatné, že...odstín jako odstín, barva jako barva...

Ale být alergický (na cokoliv), to už asi moc dobře není, že...
Návštěvník
 

Re: Diskuse k Oshovi

Nový příspěvekod Návštěvník » stř 22. srp 2012 20:16:36

Návštěvník píše:Jsme-li alergičtí na ostře zelenou, nevidíme na obraze zelenou barvu, která tam je, ale svou představu o ní. V diskusích to znemožňuje pochopení, co se ten druhý snaží vyjádřit. Je jen šancí odreagovat si svoje antipatie.

Je na nás, jestli si nám vyhovuje, že přes tmavé brejle svých různých alergií nevidíme, co tam je, ale jen co si o tom představujeme. Anebo jestli máme zájem poznat, o čem ten druhý vlastně mluví a zareagovat na to, místo na svoje vlastní domněnky a představy.
Návštěvník
 

Re: Diskuse k Oshovi

Nový příspěvekod praktik » stř 22. srp 2012 20:20:35

Je na vás, kde chcete žít -
v pekle nebo v nebi -
protože ať chcete žít kdekoliv,
je třeba to nejdřív vytvořit.
není to nic hotového


Osho viewtopic.php?f=85&t=140#p1598
praktik
 

Re: Diskuse k Oshovi

Nový příspěvekod Návštěvník » stř 22. srp 2012 21:27:07

praktik píše:
Co znamená zelená ...? Je to barva, jako každá jiná - ostře zelená nebo matná zelená jsou jen odstíny barvy - zelené.

Kdyby si tohle myslel malíř, obrazy by byly příšernou směsicí barev, které se vzájemně tlučou :confused:

Výtvarnící vědí, že každý odstín určité barvy vyjadřuje jinou atmosféru, jinou náladu.
Jejich schopnost zvolit určitý odstín a vzájemně zkombinovat vybrané odstíny dalších barev je právě to, co z nich dělá mistry.

Když zkoumáš obraz, uvidíš plátno a barvy. Ale obraz není jen pouhým výčtem barev a plátna, je něco víc. To něco víc je sdělení prostřednictvím plátna, barev, umělce, to "něco víc" je krása. Když budete zkoumat vůni růže, určíte všechny chemikálie a látky, ze kterých je složena, ale krása vůně zmizí. Nebyla jen pouhým součtem prvků, byla něčím víc.
Návštěvník
 

Re: Diskuse k Oshovi

Nový příspěvekod praktik » stř 22. srp 2012 21:36:18

Výtvarnící vědí, že každý odstín určité barvy vyjadřuje jinou atmosféru, jinou náladu.
Jejich schopnost zvolit určitý odstín a vzájemně zkombinovat vybrané odstíny dalších barev je právě to, co z nich dělá mistry.

Například průmyslový výtvarník by se neuživil, kdyby neměl dokonale rozvinutý cit pro barvy, aby mohl dělat třeba plakáty nebo návrhy barevného designu výrobků ve vývojových odděleních.
praktik
 

Re: Diskuse k Oshovi

Nový příspěvekod Návštěvník » stř 22. srp 2012 21:56:00

Pro uživení se uděláme cokoli.
Návštěvník
 

Re: Diskuse k Oshovi

Nový příspěvekod Návštěvník » čtv 23. srp 2012 7:07:59

Takové krásné sdělení a tak plytká diskuze. Škoda. :-)

Nejsou lidi.
Návštěvník
 

Re: Diskuse k Oshovi

Nový příspěvekod Návštěvník » čtv 23. srp 2012 7:09:15

praktik píše:
Výtvarnící vědí, že každý odstín určité barvy vyjadřuje jinou atmosféru, jinou náladu.
Jejich schopnost zvolit určitý odstín a vzájemně zkombinovat vybrané odstíny dalších barev je právě to, co z nich dělá mistry.

Například průmyslový výtvarník by se neuživil, kdyby neměl dokonale rozvinutý cit pro barvy, aby mohl dělat třeba plakáty nebo návrhy barevného designu výrobků ve vývojových odděleních.

Návštěvník píše:Pro uživení se uděláme cokoli.

Například někdo vystuduje výtvarnou školu, nebo ani nemusí, protože má vrozenou citlivost k barevnosti, výtvarný talent. A tak se tím živí.

No fuj!!!
Návštěvník
 

Re: Diskuse k Oshovi

Nový příspěvekod Návštěvník » čtv 23. srp 2012 7:18:41

Celek je vždy více, než součet jednotlivých prvků, nese sdělení prostřednictvím těchto prvků, je něčím víc. Pochopit toto "něčím víc" znamená pochopit boha. Bůh je více než jen prostý součet. Není to otázka teologie, nemůže být vyjádřena logickými argumenty. Krásu, hudbu, tanec musíš cítit. Konečně, musíš cítit tanec tvého těla mysli, duše. Musíš se učit hrát s těmito energiemi, až se spojí v jeden velký orchestr. Pak existuje bůh Ľpozorovatelem. Uč se rozpustit své tělo, mysl, duši, nalézat cestu kde můžeš fungovat v jednotě.

A k tomu by chtěl někdo rozebírat prvek - zelenou barvu, jak ji mysl vnímá v korelaci s jinými barvami - jak vnímá mysli.

Proč? Mě se to zdá zcela zbytečné.

Četl vůbec ten Návštěvník celý text? Co sděluje, o čem je?

S jednotou v srdci i mysli, v duši vnímám všechny barvy, všechny jsou Zde, stejně jako já...
Návštěvník
 

Re: Diskuse k Oshovi

Nový příspěvekod amiable » čtv 23. srp 2012 7:37:03

Návštěvník píše:Četl vůbec ten Návštěvník celý text? Co sděluje, o čem je?

myslím, že ano, že pochopil, o čem Osho mluví:
Krásu, hudbu, tanec musíš cítit


To cítění se rozvíjí postupně, prohlubováním vnitřní citlivosti k souladu nebo nesouladu pohybů, zvuků a barev

praktik píše: každý odstín určité barvy vyjadřuje jinou atmosféru, jinou náladu.
Jejich schopnost zvolit určitý odstín a vzájemně zkombinovat vybrané odstíny dalších barev je právě to, co z nich dělá mistry

:yes:
umožňuje jim vnímat svět způsobem, o jakém mluví Osho :)
amiable
 

Re: Diskuse k Oshovi

Nový příspěvekod Návštěvník » čtv 23. srp 2012 7:39:30

No eště že tak, to se mi ulevilo, jo jo jo :)
Návštěvník
 

Re: Diskuse k Oshovi

Nový příspěvekod amiable » čtv 23. srp 2012 8:00:26

To cítění se rozvíjí postupně, prohlubováním vnitřní citlivosti k souladu nebo nesouladu pohybů, zvuků a barev

i k vyjadřování pomocí slov.

Jana píše:Když jsi se sebou bezmezně šťasten, jak jen můžeš, blažený, jak jen dovedeš, vděčný, jak jen dovedeš a veškerá tvá energie tančí v jednom společném kruhu, když jsi orchestrem své vlastní energie, existuje bůh. Toto cítění úplné jednoty je to co je bůh.


orog píše:Někdo to nazývá bohem, jiný jediným Bytím, které se projevuje jako Mnohé.

Samotnou zkušenost naplnění, scelení někdo nazývá štěstím a blažeností, někdo jiný míruplností. Slova jsou jen ukazatele a každý volí slova podle své schopnosti vystihnout jimi zkušenost, která je nepopsatelná. Možná by bylo míň nedorozumění, kdybychom byli tolerantní ke slovům, která používá někdo jiný a do kterých si promítáme svoje vlastní představy, co znamenají, a pak je napadáme. Je možné se i přátelsky pozeptat, jakou zkušenost se jimi ten druhý pokouší vyjádřit.

Citlivost je nezbytná I k toleranci, že člověk neodsuzuje slova jako štěstí a blaženost a spíš chce vědět, co pod tím ten druhý cítí.
Je pěkné to občas zažít i v diskusi :)
amiable
 

Re: Diskuse k Oshovi

Nový příspěvekod Jarda Malej » čtv 23. srp 2012 8:37:26

Návštěvník píše:
Takové krásné sdělení ...



:(
Jarda Malej
 

Re: Diskuse k Oshovi

Nový příspěvekod Návštěvník » čtv 23. srp 2012 8:47:12

Když diskuse o vzájemné toleranci, ochotě naslouchat druhému a tomu, co se snaží vyjádřit - třeba neuměle - je
Návštěvník píše: tak plytká diskuze


co je potom neplytká diskuse?
Návštěvník
 

Další

Zpět na Osho

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků