Nová fakta o koronaviru:

Pravidla fóra
POLEMICKÉ FÓRUM

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Tara » pát 18. zář 2020 21:28:35

LIDI, VZPAPATUJME SE!!!

Omlouvám se, ale hned v úvodu budu sprostá. Musím být sprostá. To už jinak nejde!!! Budu sprostá a hotovo. At' už jdou všichni, co otravujou s koronavirem a šílenýma zprávama o něm, do prdele!!! At' už držej hubu a neotravujou nás všema katastrofickýma kecama, at'už nás přestanou děsit, ničit, připravovat o zdravej rozum a o práci! Do prdele do prdele do prdele!!! Tohle má bejt jako co??? Máme se všichni zhroutit??? Proč??? O víkendu jsem přečetla pár rozhovorů s chytrými lidmi, většinou lékaři, také s hygienikem a imunologem, viděla jsem na netu rozhovor s velmi povolaným člověkem. Proč říkají úplně něco jinýho než to, co nám vnucují politici a ostatní panáci v televizi??? Co to má znamenat? Je to spiknutí? Proč se máme bát? Do prdele! Na všech odborných a povolaných místech se dozvídáme stále totéž. Že koronavirus není nebezpečný víc než silná chřipka, infekce nebo jiná viróza. Zdravý člověk ve středním věku nemá při nakažení vážnější problém. Nemoc proběhne a zase zmizí. Samozřejmě ti, kteří již nějakou nemoc mají, nebo jsou již ve vyšším věku, se musejí chránit stejně tak, jako když bývají na podzim chřipkové epidemie. A to je celý. Denně umírá na leukémii, rakovinu, plicní choroby a stovky dalších nemocí, mnohem mnohem více lidí!!! Ale nikdo nás tím nestraší! Nikdo z infekčních oddělení našich nemocnic neběhá do televize a nenahlašuje varovná čísla právě zemřelých obětí. Nikdo nás neinformuje, kolik pacientů denně zemře na onkologii, kardiologii nebo oddělení respiračních chorob. Proč by to dělal? Abychom se báli??? Ale nemoce a smrt jsou součásti našeho života, do prdele! Byly, jsou a budou, a my to nezměníme. A že v Čechách zemřelo dvě stě lidí na koronavir, když nás je tady deset milionů? To je nějaká hrozba, nějaká katastrofa? Můj kamarád měl kovid minulý týden, dva dny teplota a kašel, a to bylo všechno. Takže o co tady jde? Chci vám, vážená vládo, vzkázat, že to, co jste dopustili na jaře, se podobá zločinu. Připravili jste statisíce lidí o práci, peníze, existenci a živobytí, vyvolali jste v lidech nesmyslnou paniku a strach, zničili jste zavedené systémy a procesy, a vzali jste lidem ideály a klid. Vaše směšné finanční podpory a almužny nikomu nepomohly, protože nemohou pokrýt všechny výdaje a ztráty, jen jste tím dostali stát do dluhu a nastolili jste hospodářskou krizi, ze které se jen tak nedostaneme, a jenom to odnesou naše budoucí generace. Proč jsme se ke kovidové situaci nepostavili jako Švédsko, které už to má za sebou a dávno je dál? V televizi, kde natáčím, nám dělají testy každý týden a už nás to všechny strašně štve, a já si tajně přeju, abych už ten kovid taky chytla a už to měla za sebou. Já chci kovid!!!


Bára Basiková
Uživatelský avatar
Tara
 
Příspěvky: 2683
Registrován: stř 20. lis 2013 8:44:22

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Tara » úte 22. zář 2020 20:37:01

Z profilu na FB Mńága a Žďorp, 22.9.2020:


Petr píše: Kdysi se mě jeden psycholog v blázinci na terapii zeptal: Mohl byste mi, pane Fiala, říct, co pro vás není divný? :-) Ale nerozhodil mě, dál jsem trval na podivnosti všeho. :-) Je fakt, že v roce 1987 jsem na to měl podstatně větší nárok než dnes, ovšem teď na tom již netrvám vůbec a jsem, toměposer, optimistou. A to i dnes, v úterý 22.9. 2020 večer.
Já vím, vládne nám nenasytnej oligarcha vytuněnej komoušským režimem, ministrem zdravotnictví se právě stala podivná postava s podivnou minulostí (abych nezapomněl na tu podivnost) a ministryně financí se chlubí tím, jak dokáže všechno, co si půjčila od našich dětí, krásně utratit, místo aby šetřila. A mohl bych vyjmenovat ještě sto tisíc dalších faktů, které jsou skutečně na hovno a minimálně mrzuté.
Jenomže pak je tu opravdu velké množství lidí, kteří vůbec nejsou blbí, jsou dospělí, rozumní, mají smysl pro humor, žijou tady a nehodlají se nechat zadupat do země. Potkávám je všude kolem sebe každý den.
Takže ano, momentálně je to takříkajíc posraným navrch a asi ještě nějakou chvíli bude, ale tak to před všeobecným zlepšením bývá. Je to ode mě možná absurdní tvrdit tohle právě v okamžiku, kdy sám nevím, jestli o práci přijdu v pátek nebo v sobotu a jestli na měsíc nebo na půl roku. To se uvidí.
Stejně jako všechno ostatní.
Přílohy
120093976_10158108757536107_6507511052751927279_n.jpg
Uživatelský avatar
Tara
 
Příspěvky: 2683
Registrován: stř 20. lis 2013 8:44:22

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Tara » úte 22. zář 2020 22:00:10

Moc bych se přimlouvala za poslechnutí těchto necelých 7 minut rozhovoru:

Uživatelský avatar
Tara
 
Příspěvky: 2683
Registrován: stř 20. lis 2013 8:44:22

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » pát 25. zář 2020 10:02:24

Devět rad, jak neschytat velkou virovou nálož covidu

Jak často zaznívá od odborníků, průběh nákazy covidem-19 záleží mimo jiné na množství viru, který obdržíme. Imunolog Václav Hořejší z Ústavu molekulární genetiky AV ČR - několik doporučení, jak se chovat, abychom riziko získání velké virové nálože zmírnili.

1) Minimalizovat účast na jakýchkoli shromážděních ve vnitřních prostorách
Čím více lidí je po delší dobu ve vašem okolí v uzavřené místnosti, tím větší je pravděpodobnost, že některý z nich je infekční a neví o tom. Odstrašujícím příkladem je podle Hořejšího olomoucká akce „Den babiček“, při které před několika dny stovky starších žen, byť měly roušky, seděly asi dvě hodiny jedna vedle druhé v sále.

2) Chodit pouze do barů a restaurací s venkovní obsluhou
Lidé se v barech většinou chovají rizikovým způsobem, překřikují hlučné prostředí a právě hlučná řeč a zpěv výrazně zvyšují množství kapének a aerosolu obsahujících virus. Ve venkovním prostředí je naopak přirozené dobré větrání.

3) Nosit roušky uvnitř všech vnitřních prostor
Hořejší dále uvádí, že všichni již určitě dávno víme, že tímto opatřením především chráníme ostatní pro případ, že bychom byli infekční a nevěděli o tom. Dodává k tomu, že některé typy roušek a hlavně respirátory chrání více či méně i nás před nákazou z okolí.

4) Roušky nosit i na rušných ulicích
Nebezpečí infekce na ulici je podle imunologa sice malé, ale pokud se po chodníku pohybuje hustý dav, vzrůstá šance, že nás zasáhne sprška kapének a aerosolu z nakaženého kolemjdoucího.

5) Mýt si co nejčastěji ruce
Koronavirus nás infikuje přes sliznice ústní dutiny, nosu a očí a usazuje se na různých površích, včetně rukou. Pokud se potom kontaminovanou rukou dotkneme blízkosti nosu, úst či očí, můžeme přenést na sliznice značnou dávku viru.

6) Nesahat si na obličej
Zde platí podle Hořejšího totéž, co v předchozím bodě.

7) Aspoň dvakrát denně vykloktat vlažnou vodou
Toto doporučení dávají staří lékaři, tzv. praktici. Kloktáním se můžeme zbavit viru, který se již dostal na sliznici ústní dutiny, ale ještě nestačil proniknout do buněk nebo se dostat do dýchacího traktu. Podobně se doporučuje odstraňovat hleny z nosu smrkáním, popřípadě vytíráním.

8) Minimalizovat pobyt v hromadných dopravních prostředcích
V hromadných dopravních prostředcích bývá většinou situace podobná jako při shromážděních v uzavřených místnostech, a sice hodně lidí po dlouhou dobu blízko sebe. Riziko se zmenšuje, když jsou autobusy či tramvaje větrány pomocí otevřených oken; klimatizace s cirkulujícím vnitřním vzduchem situaci naopak výrazně zhoršuje.

9) Všude se snažit udržovat alespoň dva metry odstup od jiných lidí
Se vzrůstající vzdáleností od infikovaného člověka výrazně klesá koncentrace jím vylučovaných kapének a aerosolu. Dvoumetrová vzdálenost je považována za celkem bezpečnou i při takovémto kontaktu přesahujícím 15 minut.
https://www.novinky.cz/domaci/clanek/de ... .seznam.cz
Návštěvník
 


Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » sob 26. zář 2020 9:37:10

Jak české lékařské celebrity bojují s koronavirem

Doktoři z různých oborů medicíny předvedli během pandemie nebývale velkou míru nezodpovědného tlachání.
Obrázek
Nedávno vyšel na Alarmu rozhovor s docentem Janem Trnkou, který se věnuje problematice covidu v rámci iniciativy při CERGE-EI (Centrum pro ekonomický výzkum a doktorské studium). Zaznělo v něm mimo jiné toto: „Druhá věc, která zásadně podlamuje důvěru veřejnosti, jsou lidé, kteří vypadají jako experti, ale v dané věci experti nejsou. Jsou to často lékaři, kteří se tomu tématu nijak nevěnují, a přesto rádi v médiích říkají, co si o tom myslí. (…) Když pak tito televizní doktoři říkají něco, co není pravda, podrývají tím důvěru v medicínu jako celek.“ Vyjevil tím podstatu celé řady sporů, které diskusi o covidu provázejí, a zároveň upozornil na nezodpovědnost, s jakou se chovají některé lékařské celebrity.

Antiroušková hysterie se stala možná tím nejpitomějším, co česká společnost dokázala od revoluce vyprodukovat.

Epidemiologie nebyla ještě před půl rokem oborem, o nějž by se široká veřejnost zajímala. Jména jako Prymula, Maďar, Chlíbek či Tuček znal jen málokdo. Když přišel koronavirus, karta se obrátila. Právě experti na epidemie, ale také virologové či imunologové se stali pro svou zemi nepostradatelnými, neboť na jejich odborných kompetencích najednou závisel vývoj pandemie i podoba veřejného života v Česku s ohledem na přijímaná hygienická opatření. Dnes je nepochybné, že se díky nim podařilo zachránit řadu lidských životů. Jak je tedy možné, že pro část národa se stali fackovacími panáky a v médiích se místo nich k pandemii vyjadřuje chirurg, psychiatr, onkolog či zubař?

Když si lékaři nevidí do úst

Biochemik Jan Konvalinka, který se problematice koronavirů dlouhodobě věnuje, varoval už na jaře, že kromě epidemie viru čelíme rovněž „epidemii blábolů“. Měl tím na mysli množící se nepodložené výroky a úsudky, které zaznívají ze strany leckdy i renomovaných osobností. Imunolog Jiří Beran později upozornil na fakt, že úspěšný boj proti koronaviru v Česku, díky němuž se podařilo minimalizovat počet obětí, vyvolává v některých lidech falešný pocit, že o nic nejde. Výsledkem je deformované prizma, jímž dotyčný celou věc vnímá a které jej vede k irelevantním závěrům.

Leckdo má ještě v paměti extempore kardiochirurga Jana Pirka, který označil covid za chřipku. S ohledem na kritický vývoj v západní Evropě, kde umíraly tisíce lidí, vzal svá slova zpět, stačilo ovšem, aby se situace stabilizovala, a opět je opakoval. Činil tak patrně na základě své vlastní zkušenosti s koronavirem a příliš jej nezajímalo, že u jiných pacientů se průběh dramaticky lišil. Následně se stal jedním z prvních, kdo epidemiologům začal komplikovat práci, když po redakcích vykládal, že plošné nařízení o nošení roušek mimo domov je nesmysl, a přitom mu vůbec nedocházelo, že prvotní opatření měla mít nejen zdravotní, nýbrž i psychologický a taktický aspekt. Šíření viru bylo totiž potřeba rychle zastavit a jasné striktní omezení umožnilo předejít handrkování se o tom, kdo kde co a za jakých okolností může a nemůže.

Pirk se už před delší dobou stal obětí své vlastní slávy a jako proslulý chirurg z IKEMu je vždy žádaným respondentem rozhovorů. Až příliš často se jedná o interview, která s hrudní chirurgií vůbec nesouvisejí. Podobně se to má s psychiatrem Cyrilem Höschlem, který se rád vyjadřuje takřka ke všemu, covid samozřejmě nevyjímaje. Televizní psychiatr neváhal dát vládní opatření do souvislosti s komunismem a s pozoruhodnou vehemencí se snažil prosadit myšlenku, že covid je víceméně nafouknutá bublina. Těžko říct, jak by vysvětlil, že země jako Čína uzavřela kvůli této „nafouknuté bublině“ celé město a během pár dnů postavila nové nemocnice.


Jan Hnízdil, celostní lékař známý svými kategorickými úsudky, obviňoval lidi, kteří se hlásili do chytré karantény, z poddajnosti k tyranii, vykládal, že opatření jsou přijímána kvůli politikům, kteří se bojí, aby se sami nenakazili, rozdával chytré rady o izolaci seniorů (což se ovšem ve skutečnosti nepovedlo nikde na světě) a především se dopustil velmi průhledného a laciného faulu, když prohlásil, že počty mrtvých nezavdávají oprávnění pro tak razantní opatření. Přitom to byla především ona kritizovaná opatření, jež se stala nástrojem k minimalizaci počtu obětí.

Rektor a jeho úsudky

Když se šíření viru podařilo zastavit a situace se zdála pozitivnější, objevila se v médiích Výzva jedenácti s podtitulem Lékaři Univerzity Karlovy veřejnosti. Autoři v ní poměrně autoritativním způsobem narýsovali, jak má vláda uvolňovat opatření, přičemž jedním z důležitých momentů dokumentu bylo zdůraznění potřeby promoření. Pozoruhodná byla na Výzvě okolnost, že mezi jejími signatáři nebyl téměř žádný odborník na viry. Namísto toho tam figurovala jména Pirk, Höschl, Pavel Kolář (známý fyzioterapeut) a také Tomáš Zima, rektor Univerzity Karlovy. Proti Výzvě se ovšem záhy ohradila skupina vědců, kteří mají svou specializací k virům opravdu blízko, mezi nimi například imunolog Václav Hořejší či biochemik Aleksi Šedo. Podle nich autoři zneužili jméno univerzity pro de facto politický manifest, vytvořili klamný dojem, že hovoří za lékařskou obec UK, a především ukázali svou nekompetentnost v oblasti epidemiologie, když například jejich představy o promoření se ukázaly být přímo nesmyslné. To je exces, který by si akademici vůbec neměli dovolit, tím spíše, jedná-li se o renomované profesory a rektora.

K žádné sebereflexi u nich ovšem nedošlo. Naopak. Rektor Zima se snaží vytěžit z tématu co možná nejvíc, protože je to výhodná možnost, jak se mediálně prezentovat, a jeho prezidentské ambice dnes už nejsou žádným tajemstvím. Zima se ovšem chová podobně arogantně jako Höschl – nikdy od něho neuslyšíme, že je mu líto každé oběti, která na covid zemřela, byť by jich třeba bylo jen pár, a naopak se snaží za každou cenu dokázat, že počet obětí je marginální. Nedávno již poněkud přestřelil, když prohlásil, že koronavirus je mediální virus, za kterým stojí lobby farmaceutických firem. Člověka samozřejmě napadne, zda by totéž pronesl, kdyby na covid zemřel někdo jemu blízký.

Je samozřejmě potřeba zdůraznit, že Zimovi ani nikomu jinému nelze upírat právo na vlastní názor. V situaci, kdy celý svět čelí dosud neznámé hrozbě, je ovšem nezbytné respektovat, že máme odborný tým, který situaci permanentně vyhodnocuje a připravuje podklady pro vládu. Tito odborníci pochopitelně nejsou neomylní, nicméně jejich erudice v oboru nikdo jiný nedosahuje. Soustavné okopávání kotníků, jak to předvádí právě Zima, proto není nijak chytré a jednotě společnosti nepomáhá.

Roušky jako antické drama

Lze to snadno demonstrovat na příkladu roušek. Letos v březnu se stala v dějinách porevolučního Česka naprosto unikátní věc, která se už možná nikdy nebude opakovat: lidé se sjednotili, byli ohleduplní a připraveni táhnout za jeden provaz. Šití a distribuce ústenek od lidí, jako je Dagmar Havlová, se stalo symbolem solidarity. Antiroušková kampaň, kterou vyprovokoval onkolog Jan Žaloudík, tento vzácný úkaz zničila, podryla důvěru v epidemiology a rozeštvala společnost. A to jen kvůli instrukci mít z hygienických důvodů zakrytá ústa a nos, tedy vlastně naprosté maličkosti, řeklo by se.

Antiroušková hysterie se stala možná tím nejpitomějším, co česká společnost dokázala od revoluce vyprodukovat. Mohutně k tomu přispěla samozřejmě média, která se ptala čím dál méně epidemiologů a čím dál více obskurních postav od gynekoložky z pražských Hájů po zpěváka punkové kapely, jak to předvedla například DVTV. Tito lidé se v médiích smíchali dohromady se skutečnými odborníky a společně vytvořili těžko srozumitelný slepenec. Excesům se nevyhnula ani veřejnoprávní média, takže například jindy seriózní ČRo Plus pozval do duelu docenta Rastislava Maďara, jenž byl nucen odrážet agresivní výpady gynekoložky Miroslavy Skovajsové, která ho poučovala o jeho vlastním oboru.

Výroky lidí jako Žaloudík slouží pak některým lidem k legitimizaci porušování hygienických opatření, což může – a je to už poněkud únavné opakovat – stát někoho v konečném důsledku život. Dnes už přitom existuje několik výzkumů, které účinnost roušek prokázaly (jeden z nich provedla i naše Akademie věd), a Jan Trnka v rozhovoru pro A2larm potvrdil, že „u roušek jsou velmi dobrá, solidní data dokazující, že fungují“. Koneckonců na vhodnosti jejich nošení se shodla velká většina expertních týmů na světě, takže se dnes (v různém režimu) nosí od USA až po Japonsko. Roušky nakonec doporučila i Světová zdravotnická organizace, jejíž počáteční zdrženlivý postoj pramenil z obavy, aby nechyběly nemocnicím.

Zdálo by se tedy, že tím je vše vyřešeno. Jenže není. Žaloudík svou antikampaň jede dál, o data se nezajímá a mluví o náboženství. To vše za mohutného přispění některých redakcí. Ačkoli i doyen virologie Karel Raška upozorňuje pod dojmem newyorské zkušenosti na to, že covid v žádném případě není vhodné zlehčovat, Žaloudík to činí s velkým gustem a výše zmíněný hnízdilovský argumentační faul používá jako základní munici.


Na jazyk se dere celá řada otázek. Jak se vůbec zrodí v hlavě člověka idea, že covidu (a ochraně před ním) rozumí lépe než univerzitní odborníci s příslušnou specializací, kteří problémům virů a epidemií zasvětili celý svůj pracovní život? Jak by panu Žaloudíkovi bylo, kdyby dejme tomu plastický chirurg či oftalmolog v médiích soustavně shazoval jeho práci a poučoval jej, jak se má léčit rakovina? I kdyby byl efekt roušek – čistě teoreticky – nejistý, co člověka vede k zavilé snaze to s nimi vůbec nezkusit, respektive neudělat v sebeomezení za žádnou cenu nic navíc, nevyjít vstříc rizikovým skupinám, nedat najevo solidaritu? Chce snad pan Žaloudík podsouvat hlavní hygieničce Jarmile Rážové, že propadla nějakému náboženství, když doporučuje roušky?

Jestliže například americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí doporučilo nošení roušek, domnívá se snad pan Žaloudík, že jsou to pitomci? A španělské, německé, francouzské a jiné autority taktéž? Chce onkolog z Brna, jistě špičkový, poučit celý svět, že to dělá špatně? A tak by se dalo pokračovat. Ze všeho nejabsurdnější na antirouškové hysterii je ovšem ignorance potenciálních důsledků. Pokud by se totiž epidemiologové mýlili, znamená to, že jsme nějaký čas zbytečně žili v nepohodlí svých roušek. Avšak pokud by se ukázalo, že se mýlili odmítači, může to někoho stát – zbytečně – život. A to je příliš vysoká daň za tlachání několika lékařských celebrit.

MARTIN RATAJ
Autor je doktorand na FF UK.
Návštěvník
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » pát 02. říj 2020 16:41:07

Roušky fungují jako očkování, covid se díky nim neprojeví, míní experti
Obrázek
Svět čeká na účinnou očkovací látku proti koronaviru a mezitím roste počet nakažených i mrtvých. Nicméně je tu jedna hypotéza, na kterou někteří vědci sázejí: roušky, které už nosí miliardy lidí, mohou fungovat jako náhražka vakcíny, neboť mohou přispět k imunizaci mnohých, aniž by škodily.

„Roušky v podstatě filtrují infekční kapičky koronaviru přenášené vzduchem a redukují množství, které člověk může vdechnout. Snižují tak pravděpodobnost, že se infekce projeví symptomy,“ uvádějí Monica Gandhiová a George Rutherford v New England Journal of Medicine.

„Je to tak trochu jako s očkovací látkou s malým množstvím viru, kdy sice infekci chytíme, ale ne v takové formě, aby vyvolala chorobu,“ dodávají.

Roušky nechrání před infekcí, ale snižují podle vědců množství viru, jemuž jsme vystaveni. Nemoc covid-19 má spoustu klinických projevů, počínaje úplnou absencí symptomů a konče respiračním selháním a smrtí.

Trochu jiný začátek školního roku. Itálie hledá miliony školních lavic
Nedávné výzkumy naznačují, že zakrývání nosu a úst je nejen účinné při ochraně druhých, ale že může také snižovat závažnost nemoci u nakažených osob právě z toho důvodu, že vdechly jen málo viru, říká Giovanni de Simone.

Roušky schopné filtrovat kapénky obsahující virus (schopnost filtrace závisí na typu roušky) snižují jejich množství, které člověk vdechne. Kdyby se tato teorie potvrdila, pak by nošení roušek všemi občany mohlo přispívat ke zvýšení počtu bezpříznakových onemocnění.

Nízká úmrtnost v zemích, kde je nošení roušek povinné
Podle amerického Centra pro kontrolu nemocí (CDC) z poloviny července je asi 40 procent onemocnění bezpříznakových, ale v oblastech, kde roušku nosí všichni a všude, je to i přes 80 procent.

Na argentinské výletní lodi, kde cestující nosili chirurgické roušky a personál měl roušky N95, byl podíl bezpříznakových infekcí 81 procent.

Ve dvou ohniscích nákazy v USA, kde byly všem denně přidělovány roušky, byl podíl bezpříznakových infekcí 95 procent a jen pět procent lidí mělo lehké nebo mírné příznaky a nebyl registrován žádný těžký průběh nemoci. Úmrtnost v zemích, kde je nošení roušek povinné, zůstala nízká.

„Předpoklad je takový, že používání roušek přispívá k šíření bezpříznakové infekce, protože se snižuje množství viru. Může to vést k dosažení jisté imunity populace nezávisle na očkování. Ten, kdo je nositelem malého množství viru, může zase šířit jen malé množství viru a nošením roušky se zase jeho množství dále snižuje,“ uvádí Giovanni de Simone.

Virus je silně přenosný a ukázalo se, že je obtížné ho vykořenit, a to i v těch regionech, které zavedly přísná opatření. Abychom uchránili společnost před jeho ničivými účinky, je nutné sázet na snížení jeho přenosnosti a závažnosti nemoci, říká lékař.

Z odstrašujícího příkladu vzorem. Itálie dokázala omezit šíření koronaviru,
zvýšit podíl případů lehkého či bezpříznakového průběhu nemoci by bylo vítězstvím, dodává.
Obrázek
Namísto typického objetí či podání ruky se Italové zdraví položením dlaně na srdce. Chtějí tak zabránit šíření koronaviru.

Abychom zjistili, že všeobecné nošení roušek je užitečnou strategií, potřebujeme další kontrolní studie, které budou porovnávat míru bezpříznakových infekcí v určité oblasti s těmi kraji, kde se rouška nenosí všude.

Informovanost ohledně nošení roušek se musí podstatně zlepšit a používání roušek se musí rozšířit, zvláště ve světle těchto nových skutečností, říká Giovanni de Simone.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/ ... anicni_dtt
Návštěvník
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Tara » pon 05. říj 2020 8:49:52

Věříme odborníkům, nebo novinářům a politikům?


Doc. MUDr. Martin Balík, Ph.D (vedoucí lékař z Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny VFN a 1. LF v Praze):
"Společnost jsme šíleně vystrašili...Testujeme tisíce lidí denně, stojí to tři čtvrtě miliardy měsíčně a výsledkem je 71 pacientů v těžkém stavu. U nás je jich šest, mají spoustu rizikových faktorů, říkám tomu intenzivní obezitologie...Chřipka dokáže být destruktivnější než koronavirus".

--
Prof. MUDr. Jiří Beneš, CSc. (přednosta Kliniky infekčních nemocí 3. LF v Nemocnici Na Bulovce):
"Podle našich dosavadních epidemiologických údajů se koronavirus chová v podstatě stejně jako chřipka, dokonce možná mírněji"

--
Prof. MUDr. Jan Pirk, DrSc. (přednosta kardiocentra IKEM):
Na otázku, že někteří lidé promořování odmítají s tím, že po prodělání koronaviru protilátky nezůstanou dlouho v těle, takže by nám promořování nepomohlo, odpověděl: „To může říci jen nezasvěcený hlupák. Protilátky samozřejmě nezůstanou, když už člověk nemá infekci. Máme ale imunitu krátkodobou látkovou a buněčnou, která je dlouhodobá. Látková se objeví v okamžiku, kdy proděláváte infekci, nějakou dobu přetrvává, a pak vymizí. Proč by ji člověk dál produkoval, když mu nic není? T-lymfocyty už ale mají obtisknutou RNA viru či bakterie a když se znovu objeví, opět zprostředkují výrobu protilátek. Nechápu, proč tohle nikdo neřekne (?!)“

--
JUDr. Ing. Miloslav Ludvík, MBA (ředitel Fakultní nemocnice Motol):
„V pátek večer jsem se zúčastnil videokonference všech ředitelů velkých nemocnic. Bylo nás tam asi šestnáct z celé ČR a probírali jsme naši připravenost na příští dny. V rámci debaty se také mluvilo o kapacitách volných lůžek. Skoro každý z nás hlásil počet pacientů s Covidem-19.
Bylo jich okolo 20 hospitalizovaných. Počet těch ve vážném stavu se pohyboval okolo 5. Přitom těchto 16 velkých nemocnic disponuje tisíci lůžky a všechny jsou připraveny brát covidové pacienty.
Proč to píšu? Asi proto, že musí zaznívat také reálná čísla a ne jenom katastrofické dojmy, kterých je všude okolo nás plno. Znovu opakuji, a řekl bych, že mezi řediteli nemocnic je na tom shoda, české zdravotnictví je opravdu robustní, dobré a připravené...Nikdo z nás se Covidu nebojí, ale všichni před ním máme respekt...Nebojme se, ale chovejme se rozumně, užívejme si dnešních krásných slunečných dnů, vitamín D je dobrým pomocníkem v boji proti viru a hlavně věřme, že to zvládneme. Za české nemocnice Vám to mohu slíbit."

--
MUDr. Hana Roháčová, Ph.D (Klinika infekčních, parazitárních a tropických nemocí z Bulovky):
"Obtíže pociťuje asi 10% nakažených. Úmrtnost je stále stejně nízká (max 1%, v reálu asi i méně). To má k nemoci, která údajně ohrožuje existenci lidstva, daleko...."

--
Prof. MUDr. Jan Žaloudík (lékař, senátor a místopředseda Výboru pro zdravotnictví a sociální politiku Senátu PČR):
“Myslím ,že musíme odlišit zrno od plev. Zjistit kdo, jak, co a proč hlásá a nastavit si normální medicínská kritéria na to, proč testujeme pozitivitu u zdravých lidí?! Co testujeme? Přítomnost aktivního viru, neaktivního viru, kusu RNA? A všude stejně? PCR kvantitativně s hodnocením i nálože viru? Neboť košík jablek a vagón jablek jsou významně různá množství jablek, byť stejných.“

--
Prof. RNDr. Ladislav Dušek, Ph.D.,(ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) a vedoucí Institutu biostatistiky a analýz na Masarykově univerzitě v Brně):
"Nechci to bagatelizovat, ale je vlastně jedno, jestli máme každý den pozitivně diagnostikovaných 200, 500, nebo 600 lidí. A to proto, že drtivá většina nyní nově diagnostikovaných jsou lidé, kteří nemají žádné příznaky nebo mají jen velmi lehký průběh nemoci. Vlastně se o nich dá říct, že nejsou nemocní."

--
Prof. MUDr. Tomáš Zima (rektor Karlovy univerzity v Praze):
“Vadí mi neustálé koronavirové strašení...Hlavně nepanikařit a vrátit život do normálních kolejí. Vir tu zkrátka je a my se s ním musíme naučit žít. Veřejnost by se měla zklidnit, nikoli být vystavena strašení.... Druhá vlna samozřejmě přijít může a určitě si řekněme, že přijdou onemocnění, jež budou mít stejné příznaky jako infekce SARS-CoV-2 nebo nemoc covid-19. Budete smrkat, kýchat, budete mít mírnou teplotu. To s podzimními měsíci prostě nastává a většinou se na tom také podílejí koronaviry, i když jiného typu. Vypukne panika?!“

--
MUDr. Hana Zelená, Ph.D. (viroložka, vedoucí oddělení mikrobiologie národní ref. laboratoře pro arboviry):
"Údaje o vyléčených jsou chybné, čísla nehrají.... Když je někdo vyléčený, tak předpokládáme, že byl nemocný..... Většina pozitivně testovaných ale žádnou nemoc neměla. Pozitivní test navíc neznamená, že jste nakažený nebo infekční. Koronavirus se teď chová jako kterýkoliv jiný respirační virus.... Očkovat bych se nenechala, nejsem přesvědčená o bezpečnosti vakcíny, je vyvíjena pod velkým tlakem."
Uživatelský avatar
Tara
 
Příspěvky: 2683
Registrován: stř 20. lis 2013 8:44:22

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » pon 05. říj 2020 9:06:31

Tara píše: šíleně vystrašili


Co nebýt šíleně vystrašení a zaslepení, ale mít jen přirozený respekt k tomu, co je?

https://www.google.cz/search?safe=activ ... client=img

https://www.worldometers.info/coronavirus/
Návštěvník
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Petra. » pon 05. říj 2020 9:09:45

Tara píše:Věříme odborníkům, nebo novinářům a politikům?


Doc. MUDr. Martin Balík, Ph.D (vedoucí lékař z Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny VFN a 1. LF v Praze):
"Společnost jsme šíleně vystrašili...


A kde jsou ti vystrašení? :what: V jeho představách? Skoro všem je to naopak jedno.
Při první vlně bylo Česko mezi nejlepšími státy světa, ted' při druhé vlně mezi nejhoršími. Lidé se zcela beze strachu rozhodli pro promořování. O nějakém vystrašení ani potuchy. Věří zubařům a podobným odborníkům. :D
Petra.
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » pon 05. říj 2020 9:36:16

Exkluzivní průzkum: Češi mají větší strach z koronaviru než v létě. Preferují ale mírná opatření

Obavy z možného onemocnění covid-19 mají aktuálně tři pětiny Čechů. Vyplývá to z průzkumu společnosti Median pro Český rozhlas. Při posledním měření v červnu se nákazy obávala zhruba polovina lidí. V dubnu to byly dvě třetiny...

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/ex ... 9150901_pj
Návštěvník
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Petra. » pon 05. říj 2020 9:37:12

V Evropě je na tom ted' nejhůř Anglie. Prý budou očkovat lidi nad 50 let, kteří pracují ve zdravotnickém a pečovatelkém sektoru a ohrožené. Ostatní obyvatelsvo ne, protože by očkování mohlo ohrozit jejich zdraví. :(
Petra.
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Petra. » pon 05. říj 2020 9:42:15

Návštěvník píše:Obavy z možného onemocnění covid-19 mají aktuálně tři pětiny Čechů.


Když se lidé rozhodli pro promořování, tak je jasné, že jich hodně onemocní. O to přece při promořování jde. Pokud si dobře vzpomínám, tak při první vlně byl Prymula pro promořování. Ale když se vidělo, kam to vedlo v Anglií, tak se od toho upustilo.
Petra.
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Tara » pon 05. říj 2020 21:24:46

Fakta z praxe MUDr. Hany Zelené, Ph.D., lékařské mikrobioložky a vedoucí oddělení virologie Národní referenční laboratoře a Zdravotního ústavu v Ostravě (ne někoho, kdo umí trhat zuby nebo operovat lidské srdce - narážka na dnešní vyjádření šéfa české lékařské komory Milana Kubka):

„Představme si, že bychom chtěli vytvořit pandemii rhinovirů, což jsou viry běžné rýmy. V současné době se z virů způsobujících infekce dýchacích cest vyšetřuje prakticky jen SARS-CoV-2. V naší specializované laboratoři tvoří z celkového počtu vyšetření v roce 2020 97 % SARS-CoV-2, pouhá 3 % jde na vrub ostatním dvanácti respiračním virům. Naprostá většina z těch tří procent byla provedena v prvních třech měsících roku. Od té doby všechno převálcoval nový koronavirus.

Od začátku roku 2020 se zde vyšetřilo 100 000 vzorků na SARS-CoV-2. Z nich bylo 6,4 % pozitivních. Za stejnou dobu se ve stejné laboratoři vyšetřilo 60 vzorků na rhinoviry. Z nich bylo pozitivních 6, včetně vzorku zemřelého měsíčního kojence. Rýma je banální nemoc, běžná viróza. Rhinoviry nikoho nezajímají, téměř se nevyšetřují.

Kdybychom místo 60 vzorků na rhinoviry (6 pozitivních, 1 mrtvý) vyšetřili 100 000 vzorků, v celé republice milión (bylo by to při stejném poměru 100 000 pozitivních a 16 000 mrtvých) a na celém světě miliardu (100 miliónů pozitivních a 16 miliónů mrtvých), už by to byla pěkná pandemie. Rhinovirus sice většinou dělá jenom rýmu, ale může být také nebezpečný. U malých dětí a starých lidí je vůbec nejčastějším původcem zápalů plic. Až 9,6 % hospitalizovaných seniorů s rhinovirem zemře právě na zápal plic.

Podobné by to bylo i s jinými viry, protože čím víc vzorků vyšetříme, tím víc případů odhalíme.

PCR pozitivita znamená jen to, že je ve vyšetřeném vzorku přítomna část virové RNA. Nikoliv celý virus. Nic to neříká o tom, zda je dotyčný infekční. Člověk nakažený SARS-CoV-2 je infekční maximálně týden. PCR, jako pomocná metoda, vykazuje pozitivitu běžně týdny i měsíce. Jde o klinicky falešně pozitivní výsledky. Vyšetření PCR je bez klinického kontextu bezcenné.

Za této situace nelze reálně hodnotit význam a rozsah infekcí způsobených SARS-CoV-2. Žádné jiné infekční onemocnění dosud nikdy nebylo v tak masivním rozsahu, bez kontextu klinického stavu, testováno. Nemáme žádné srovnání s jinými infekcemi, a proto nedokážeme současná čísla kvalifikovaně interpretovat. Nevíme co je moc, co je málo, co je normální, co nenormální. Pozitivní výsledek jediného testu je automaticky prohlášen za diagnózu. Aniž by dotyčného vyšetřil lékař.

S komunitním šířením viru bude mezi pozitivně testovanými přibývat osob s náhodně zachycenou zbytkovou RNA po dříve prodělané infekci. Počet „případů“ bude dlouho narůstat a „epidemie“ se bude uměle a naprosto zbytečně prodlužovat. Stejná situace bude u pacientů v nemocnicích. Počet hospitalizovaných i zemřelých s pozitivním PCR testem na SARS-CoV-2 dál poroste. To bude využito jako argument pro další testování a další represivní opatření.

Diagnostiku infekčních nemocí je nutné neodkladně vrátit do ruku kvalifikovaných lékařů, kteří budou pomocná vyšetření indikovat a jejich výsledky interpretovat na základě pacientových příznaků a výsledků ostatních laboratorních vyšetření. Je nejvyšší čas přestat mrhat drahými PCR testy v neindikovaných případech a přestat počítat „pozitivní případy“ bez klinického kontextu. Je nejvyšší čas protestovat proti testování bezpříznakových jedinců. V opačném případě nebude v budoucnu problém si vybrat jakýkoliv jiný virus a stejným způsobem začít hon na pozitivní, testovat zdravé, lehce nemocné, těžce nemocné i umírající. Ve všech skupinách budou pozitivní a pandemie s milióny mrtvých je tu zpět.“
Uživatelský avatar
Tara
 
Příspěvky: 2683
Registrován: stř 20. lis 2013 8:44:22

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Tara » úte 06. říj 2020 9:45:08

Žádná druhá vlna není. Do Vánoc jsme z toho venku, zdůrazňuje Peková
5.10.2020

Připomněla také svůj dlouhodobý názor, že virus nadále mutuje, což povede k jeho oslabení a postupně až zmizení. Koronavirus se podle ní reprodukuje extrémně rychle, což je pro něj chyba. „Na tu svojí rychlost nakonec viry dojedou a zahubí se. Viděli jsme to na příkladu SARS a MERS,“ vysvětlila.

Proto nadále věří, že nemoc skutečně do Vánoc vymizí. „Myslím si, že do Vánoc z toho budeme venku. Do Vánoc máme ještě dva a půl měsíce. U takzvané první vlny jsme vídali pozitivity tak měsíc a půl a pak to zmizelo. Teď jsme začali vídat tak někdy koncem července, takže já si myslím, že ještě chvilku a že to pak zmizí,“ vysvětlila svůj optimistický pohled.

Zároveň se snažila vysvětlit, proč má jiný názor než řada dalších odborníků. „Pokud se vyjadřuje lékař od intenzivního lůžka, tak vidí pouze ty intenzivní pacienty. Z populace se mu tam nakoncentrují opravdu ti hodně nemocní. Já jsem zase ten pěšák v první linii boje v holínkách od bláta a skutečně vidím to, co se pohybuje v populaci. K mému nesmírně příjemnému překvapení se v populaci pohybuje dost velké množství pozitivních lidí ale bezpříznakových, což znamená, že kdybychom ty lidi z nějakého vládního nařízení nevyšetřovali, tak bych řekla, že ten virus už tady prostě není,“ uvedla.


celý rozhovor: https://cnn.iprima.cz/domaci-myslim-si- ... I-ih80VW58
Uživatelský avatar
Tara
 
Příspěvky: 2683
Registrován: stř 20. lis 2013 8:44:22

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Petra. » úte 06. říj 2020 11:30:52

Petra. píše:
Návštěvník píše:Obavy z možného onemocnění covid-19 mají aktuálně tři pětiny Čechů.


Když se lidé rozhodli pro promořování, tak je jasné, že jich hodně onemocní. O to přece při promořování jde. Pokud si dobře vzpomínám, tak při první vlně byl Prymula pro promořování. Ale když se vidělo, kam to vedlo v Anglií, tak se od toho upustilo.


A funguje to, jak se dalo předpoládat. V Česku je za tři dny 4x více mrtvých na covid než v Rakousku, kde se lidé nerozhodli promořovat.
Na jaře umírali v Česku na covid dva lidé denně, ted dvacet. Ale to vůbec není druhá vlna, kdepak. 8)

:crazy:
Petra.
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Petra. » úte 06. říj 2020 11:48:34

Tara píše:Žádná druhá vlna není. Do Vánoc jsme z toho venku, zdůrazňuje Peková
5.10.2020

Připomněla také svůj dlouhodobý názor, že virus nadále mutuje, což povede k jeho oslabení a postupně až zmizení. Koronavirus se podle ní reprodukuje extrémně rychle, což je pro něj chyba. „Na tu svojí rychlost nakonec viry dojedou a zahubí se. Viděli jsme to na příkladu SARS a MERS,“ vysvětlila.

Proto nadále věří, že nemoc skutečně do Vánoc vymizí. „Myslím si, že do Vánoc z toho budeme venku. Do Vánoc máme ještě dva a půl měsíce. U takzvané první vlny jsme vídali pozitivity tak měsíc a půl a pak to zmizelo. Teď jsme začali vídat tak někdy koncem července, takže já si myslím, že ještě chvilku a že to pak zmizí,“ vysvětlila svůj optimistický pohled.

Zároveň se snažila vysvětlit, proč má jiný názor než řada dalších odborníků. „Pokud se vyjadřuje lékař od intenzivního lůžka, tak vidí pouze ty intenzivní pacienty. Z populace se mu tam nakoncentrují opravdu ti hodně nemocní. Já jsem zase ten pěšák v první linii boje v holínkách od bláta a skutečně vidím to, co se pohybuje v populaci. K mému nesmírně příjemnému překvapení se v populaci pohybuje dost velké množství pozitivních lidí ale bezpříznakových, což znamená, že kdybychom ty lidi z nějakého vládního nařízení nevyšetřovali, tak bych řekla, že ten virus už tady prostě není,“ uvedla.


celý rozhovor: https://cnn.iprima.cz/domaci-myslim-si- ... I-ih80VW58


Když tady virus podle ní není, tak proč tvrdí, že teprve do Vánoc z toho budeme venku? :what:

Že za první vlny se podařilo virus potlačit, není divu, když byl lockdown a jiná drastická opatření. Virus pak neměl žádnou šanci. Až se zase dovezl z ciziny a bez opatřeních se začal rychle šířit.
V počtu nakažených je velká většina s malými přiznaky a málo s velkými, to je známo. Ale když narůstá počet nakažených, tak přímočaře narůstá i počet těch, kteří mají vážné až velmi vážné symptomy. Navíc sama tvrdí, že se sem z ciziny dostala nebezpečnější forma viru. Tak to by bylo zlé.
Petra.
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Petra. » úte 06. říj 2020 12:00:09

Při španělské chřipce byly tři vlny -1918-192O. Ta první vlna byla slabá, teprve druhá a třetí byly drastické.
Třeba to bude s covidem podobné. Naštěstí máme ochranná opatření a podstatně lepší zdravotní péči.
Aspon by pak za dva roky zmizel.

Taky jsem doufala, že druhá vlna nepřijde. Ale tvrdit, že tohle není druhá vlna, je pštros s hlavou v písku. :confused:
Petra.
 


Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Tara » úte 06. říj 2020 16:28:32

Já té ženě prostě věřím, celou svou duší i myslí je to, co říká, v souladu s tím, jak celou situaci vnímám, od samého začátku.

"Peková taky dál tvrdí, že virus není přírodního původu. Přesvědčuje ji o tom podobnost s viry SARS, které jsou patentované, tedy podle ní uměle vytvořené. Argumentuje i rychlostí koronaviru a dalšími příklady. Také říká, že ji mrzí velká vlna kritiky, která se na její hlavu snesla od kolegů. Pokud jí skutečně bude chtít prezident udělit státní vyznamenání, přijme ho.

Proč je Soňa Peková tak optimistická? Jaké jsou argumenty pro slábnutí viru? V čem je teď jiný, než byl na jaře? Proč nemají roušky smysl? A proč se Peková vyhýbá médiím?"

28 minutový rozhovor:

https://www.reflex.cz/clanek/rozhovory/ ... .sznhp.box
Uživatelský avatar
Tara
 
Příspěvky: 2683
Registrován: stř 20. lis 2013 8:44:22

PředchozíDalší

Zpět na Cokoliv je libo

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: miroslav a 13 návštevníků