Léčba artrózy

Moderátor: Pelvan

Léčba artrózy

Nový příspěvekod Jana » čtv 27. čer 2019 14:46:52

Pro ty, kdo hledají možnosti, jak vyléčit artrózu, shrnutí Pelvanových zkušeností:

Pelvan píše:...vypisuji sem stručně svoji léčbu artrózy ještě jednou najednou.

Stres je jistě také jedním ze spouštěčů artrózy, ale jenom rituál přijetí Jana Zahradníka Havelky mi na artrózu nestačil.
Jsem fanoušek Jana Zahradníka Havelky přes čtyři roky, rituál přijetí uznávám, ale my nejsme zaneseni jenom psychicky.
I naše těla jsou zanesená mnohými nečistotami, které tam nemají co dělat a způsobují nám různé bolesti.

Bolestmi spojenými s artrózou jsem si prošel tuhle zimu a pak ještě i na jaře.
Každý mi říkal, že to mám napořád, ale už tu artrózu kupodivu ostatních lidí okolo sebe nemám.

Jak je to možné? Vyčistil jsem si tělo hlavně vodou, vzduchem, sluncem a ještě k tomu dalšími metodami.
O tom podrobně píši v této diskusi.

Ale pro Janu i pro vás pro všechny zdejší čtenáře se to sem pokusím stručně shrnout ještě jednou najednou:

VODA
Hodně piji čistou vodu. Míchám si čerstvě nadestilovanou destilku (mám destilák) s filtrovanou vodou (mám vodní filtr) přibližně v poměru 1:1.
Ráno po probuzení a večer před usnutím piji cca 1/2 litru, jinak během dne i v noci také piji vodu podle potřeby.
Do vody si ráno někdy přidávám lžičku citrónové šťávy a lžičku jablečného octa podle videa Dr. Berga.
Ale pozor, ocet usazeniny v kloubech uvolní a rozvíří a bolesti mohou dočasně (i na dobu několika měsíců!) zesílit.
Takže s tím octem zacházím opatrně, při potížích si dávám pauzu, ne každý všechno vydrží.

VZDUCH
Cvičím dýchací cviky, dobré jsou ty podle Wim Hofa.

SLUNCE
Snažím se co nejvíce chodit na sluníčko a opalovat se. Vitamín D hodně proti artróze pomáhá.


To by mi ale nestačilo k mému vyléčení.

OLEJ
Provádím navíc ajurvédské srkání oleje v ústech a ten olej i kloktám a to střídavě dělám cca 10 minut pokud možno každý den (občas vynechám).
A pak se ten olej samozřejmě musí z úst vyplivnout, určitě to nepolykat!
Tahle metoda ale může zpočátku také vytvořit v těle poměrně bouřlivou reakci ve formě různých bolestivých nebo i horečnatých projevů různých nemocí.
Takže s tím olejem zacházím také opatrně, při potížích si dávám pauzu, ne každý všechno vydrží.

A samozřejmě to chce pohyb. Hodně se snažím chodit a jezdit na kole.
Samozřejmě při akutních potížích, kdy jsem se například na svoji nohu pro bolavé koleno nemohl ani postavit,
jsem musel počkat několik dní na odeznění těch největších bolestí, a až pak jsem si přidával pomalu pohyb postupně.

Jo, a abych nezapomněl, musím zmínit i to, že jsem velice omezil solení jídla, nepiji mléko a snažím se omezit i příjem masa.
A naopak jsem zvýšil příjem čerstvého ovoce a hlavně zeleniny, považuji za důležité jíst okurky salátovky.
Možná mi pomohlo i to, že jsem si přidával do jídla curry a kurkumu a pálivé papričky někdy i česnek a různá koření (tymián, provensálské koření...).

Zkouším jen tak ze zvědavosti i další alternativy na vylepšení svého pohybového aparátu, ale to nejhlavnější jsem zde již vypsal.
Teď se cítím bez potíží a užívám si v současnosti horké léto.


Zdravím
Jana
moderátor
 
Příspěvky: 6882
Registrován: pon 25. črc 2011 19:38:09

Re: Léčba artrózy

Nový příspěvekod Pelvan » čtv 17. říj 2019 9:48:33

Ahoj


Ještě sem přidávám povídání o boraxu. Sice jsem se tím nevyléčil z artrózy, ale teď to užívám jako stabilizační záležitost.

1.

Dostal jsem se náhodou k následující stránce:
https://docs.google.com/document/d/1Ihd ... ZMhLI/edit

"Walter Last - Boraxová konspirace
Jak zarazili lék na artritidu
Možná si nedokážete představit, že borax, tento skromný insekticid a prací prostředek, by sám o sobě mohl zhroutit celý náš ekonomický systém. Ale nemějte obav, toto nebezpečí bylo rozeznáno a nezbytné kroky, aby se tak nestalo, již byly podniknuty. Začnu u základů a během čtení pochopíte, co tím míním.
Zdroj: http://www.health-science- spirit.com/borax.htm
přeložil Slávek D. Křepelka
Borax se nachází v jezerních usazeninách a je přírodní solí získávanou při dolování pánví. Hlavni zdroje boraxu se nachází v Kalifornii a Turecku. Technicky jde o hydrát borátu sodnatého. Veškerý borax je přírodního původu a jediný rozdíl je v obsahu vázané vody.
Běžně se prodává jako technický nebo zemědělský prostředek s čistotou 99-99,5% Běžné nečistoty Jsou chloridy, sírany, fosforečnany a uhličitany draslíku, sodíku a vápníku, ale neobsahuje žádné jedovaté těžké kovy. Tato čistota je společná i běžným domácím čisticím prostředkům. Lékárenská čistota není moc lepší.
Borax je solí slabé kyseliny borité. Jelikož jde o silně alkalickou sloučeninu, její roztok je opět silně alkalický, mezi 9-10 pH. V žaludku se mění na chlorid sodný a kyselinu boritou. V boraxu je 11,3 % bóru a kyselina boritá ho obsahuje skoro dvakrát tolik, 17,5 %. Požité bórovité sloučeniny jsou rychle a téměř kompletně vylučovány. Drive byla kyselina boritá štědře používána jako konzervační
činidlo v potravinách a je dnes pro tento účel zakázaná ve většině zemi a také je zakázána k prodeji veřejnosti v Austrálii.
Konvenční medicína prý neví, je-li bór nutný pro lidský metabolismus, ale výzkum potvrzuje, že ho lidský organismus potřebuje. Potíže se zodpovězením této otázky spočívají v tom, že bór je přítomen ve všech rostlinách a surových potravinách. Diety s přiměřeným množstvím ovoce a zeleniny dodávají 2-5 mg bóru denně, ale to také záleží na oblasti a způsobu pěstováni.
Ve skutečnosti jíme ve vyspělých zemích kolem 1 až 2 mg denně. Pacienti v nemocnicích a podobné mohou dostávat jen kolem 0,25 mg denně. Chemická hnojiva zabraňují vstřebávání bóru z půdy. Přirozeně pěstované jablko může obsahovat 20 mg boru, zatímco komerční stěží 1 mg. Používání umělých hnojiv společně s bídným výběrem potravin drasticky snížilo náš příjem boru ve srovnání s tím, kolik jsme přijímali před 50-100 lety.
Dále je za nedostatek boru zodpovědná i nesprávná příprava jídla. Vyléváme vodu z uvařené zeleniny, která obsahuje většinu minerálů a stejně tak odstraňuje minerály komerční zpracování potravin. "Phytic" kyselina v pečených jídlech a ve vařených luštěninách a obilninách také snižuje vstřebávání minerálů. Z nedostatečného příjmu bóru pak často vyplývají mnohé naše zdravotní problémy.
Zdravotní význam boru
Borax a kyselina boritá mají v podstatě stejný vliv na zdraví. Bór má antiseptické, protiplísňové a protivirové schopnosti, avšak pouze mírné protibakteriální. V rostlinách, stejně jako ve zvířatech, je bór nutný, aby se udržovala správná pevnost a funkce pojivových tkáni, včetně buněčných stěn. Vyskytuje se v těle ve všech tkáních, ale především v přívěscích štítné žlázy, dále pak v kostech a zubech. Je nezbytný pro zdravou

funkci kostí a chrupavky a reguluje absorpci vápníku, magnesia a fosforu díky svému vlivu na hormonální funkci přívěsků štítné žlázy. Co je jód štítné žláze, to je bór jejím přívěskům.
Nedostatek bóru způsobuje hyperaktivitu přívěsků štítné žlázy a nadbytečnou hormonovou produkci, která způsobuje nadměrný obsah vápníku v krvi, který se uvolňuje z kosti a zubů. To s věkem vede k zavápňovaní měkkých tkání, především endokrinních žláz, hlavně šišinky a vaječníků, ke křečím a svalové ztuhlosti, k cévní skleróze, osteoporóze, zavápněni ledvin, ledvinovým kamenům a eventuelně selhání ledvin. Spolu s nedostatkem hořčíku je zásadní příčinou poškození kostí a zubů.
Bór má vliv na metabolismus steroidních a zvláště pak sexuálních hormonů. Zvedá nízkou hladinu testosteronu u mužů a estrogenu u žen po menopauze. Také aktivuje vitamin D, čímž mimo jiné zvyšuje příjem vápníku a jeho ukládáni v kostech, oproti ukládání v měkkých tkáních. Dále má příznivé účinky v případě potíží s cévním systémem, zrakem, rovnováhou, paměti a vědomím a na lupénku.
Německý výzkumník Dr. Paul Gerhart Seeger prokázal, že rakovina běžné začíná zesláblostí buněčných stěn. Vzhledem k tomu, že nedostatek boru je dnes běžnou záležitostí, může být jednou z hlavních příčin vzniku růstu rakovinných nádorů. Sloučeniny boru mají protirakovinné vlastnosti a jsou potentním prostředkem proti osteoporóze, zánětům a nedostatku tuků v krvi. Dále je aktivní proti nadměrně srážlivosti krve a nádorovým agentům. Tento přehled ukazuje široké spektrum vlivů bóru na naše zdraví. Následovně bych rád popsal některé vlivy do větších detailů.
Lék na artritidu podle Rexe Newnhama
Rex Newnham, PhD, D.0., N. D, začal v šedesátých letech trpět artritidou. V té době pracoval ve výzkumu půdy a rostlin v Perthu v
západní Austrálii. Standardní léky nepomáhaly a začal se dívat po příčinách v chemii rostlin. Rozpoznal, že v jeho oblasti postrádají mnoho minerálů. Byl si vědom, že bór podporuje metabolismus vápníku v rostlinách, a rozhodl se to zkusit na sobě. Začal brát 30 mg boraxu denně a do tří týdnů byty všechny otoky, ztuhlost a bolesti pryč.
Oznámil svůj objev zdravotním autoritám, ale ty neprojevily žádný zájem. Nicméně, zatímco někteří lidé trpící artritidou byli nadšeni výsledky, jiní měli strach užívat něco, co na sobě nese označení jed na šváby a mravence. On eventuelně začal vyrábět pilulky s bezpečně a účinně dávkovaným boraxem.
Během pěti let prodával 10 000 balení boraxu měsíčné, bez reklamy, jenom díky šířeni informace od úst k ústům. Že už to nebyl schopen dělat takhle po domácku, spojil se s farmaceutickou firmou, aby pilule přinesla na trh ona. To byla zásadní chyba. Poukázali na to, že by borax konkuroval podstatně dražším přípravkům a omezoval jejich příjem a hlavně profit Protože měli své lidi na vládních zdravotních komisích, zařídili, aby Austrálie v roce 1981 vyhlásila bór a jeho sloučeniny za jed v jakékoliv koncentraci. Rex Newnham dostal 1000 dolarů pokutu za prodej jedu, což efektivně zarazilo šíření léku na revma v Austrálii.
Následně publikoval několik vědeckých článků ohledné vztahu boraxu a revmatismu. Jedním z nich byla dvojnásobné slepá studie cca 1985, provedená v Královské melbournské nemocnici, která ukázala pozoruhodné zlepšení stavu u 70 % pacientů, kteří studii dokončili. Pouze 12 % z kontrolní skupiny se také vylepšilo na placebo. Nebyly pozorovány žádné postranní nepříznivé účinky, zato někteří pacienti se pochlubili, že se jim zmenšily problémy se srdcem a že se cítí podstatně lépe a jsou méně unaveni.
Další léta zasvětil Rex Newnham především výzkumu vztahu mezi obsahem bóru v půdě a revmatismem. Například zjistil, že ostrovy
produkující cukrovou třtinu mají velice málo bóru v půdě díky těžkému používání umělých hnojiv. Jamajka má nejnižší obsah a revmatismus postihuje kolem 70 % populace. Poznamenal, že tam kulhá i většina psů. Další je Mauritius s nízkým obsahem bóru a 50% výskytem revmatismu. Denní příjem bóru je v těchto zemích méně než 1 mg denně. Za pozornost stojí i rozdíl ve výskytu revmatismu mezi indickými a původními obyvateli Fidži. Zatímco u tamních Indů, kteří se živi převážné rýži pěstovanou na umělých hnojivech, je výskyt revmatismu kolem 40 %, u původního obyvatelstva, které se živí převážně škrobovinami zemních hlíz pěstovaných přirozeně, je výskyt artritidy pouhých 10 %.
Půdy USA, Anglie, Austrálie a Nového Zélandu všeobecné obsahuji s bídou tolik bóru, aby do sebe její populace dostala alespoň 1-2 mg bóru denně, a artritidou trpí kolem 20 % lidi. Na druhé straně Carnavon v západní Austrálii má vysoký obsah bóru v půdě a ve vodě, a artritida se vyskytuje u 1 %. Podobné je tomu v Nawgha Springs na Novém Zélandu s velmi vysokým obsahem bóru v léčebných lázeňských vodách, které léčí revmatismus. Ve skutečnosti všechny léčivé prameny na artritidu mají vysoký obsah bóru. Jsou vysoké i v Izraeli s výskytem revmatismu 0,5-1%.
Analýza kosti poukazuje na to, že revmatické klouby a blízké kosti měly pouze poloviční obsah bóru oproti zdravým. Stejně tak míza, vyživující kloubní chrupavku, má u revmatiků nedostatek bóru. Po dodávání se kosti mimořádně zpevni a ztvrdnou a chirurgové shledali, že jdou podstatně obtížněji řezat. Při dodávání bóru se kosti hojí dvakrát rychleji než bez něj jak u člověka, tak u zvířat. Koně a psi se zlomeninami nohou, dokonce i pánve, se kompletně uzdravují.
Borax je účinný i u jiných forem artritidy, jako je mladistvá artróza a systemická lupénka. Například Dr. Newnham ošetřoval devítiměsíční děvče s mladistvou artritidou a
vyléčil ji během dvou týdnů. Píše, že se lidé zbaví problémů s bolestmi a otoky během jednoho až tří měsíců. Potom mohou omezit příjem na jednu až tři 3mg tablety denně coby údržbu a prevenci. Také se vyjádřil, že pacienti často pocítí Hexheimerovy reakce a že toto je vždy dobrým znamením. Musí vydržet další dva až tři týdny než příznaky artritidy odezní.
Tento zajímavý výrok mne překvapil. U Hexheimerovy reakce jde o počáteční zhoršení příznaků. Běžné je to způsobeno uvolňováním jedů z rozpadající se Candidy a jiných mykoplasem do organismu. Jde o velice častý příznak antibiotických léčeb a borax je definitivně výjimečně dobrý a silný protiplisňový prostředek. Co mne však překvapuje je, že k tomu dochází při již tak malých dávkách, jako je 70-90 mg boraxu. Stejné překvapujícím shledávám, že až 30 % lidi s kostním revmatismem zažilo také zlepšení v případě revmatické horečky a že rozdíl mezi těmito dvěma formami je poněkud neurčitý. Věřím tomu, že u dlouhodobých chronických a odolných případů by mohlo být ku prospěchu používat i další proti mikrobiální léčby. Pro další soudržné metody můžete nahlédnout do mého článku Arthritis and Rheumatism nebo nahlédnout do mé knížečky OVERCOMING ARTHRITIS.
Osteoporóza a sexuální hormony
Nedostatek bóru nesmírně zvyšuje vylučování vápníku a hořčíku močí. Doplněk boraxu snižuje vylučování těchto dvou minerálů až o 50 %. Vzhledem k tomu, že většina této ztráty pochází z kosti a zubů, nedostatek bóru může být hlavní příčinou těchto ztrát a tím osteoporózy a kazivosti zubů. Odhaduje se, že 55 % Američanů přes 50 let věku trpí osteoporózou a že kolem 80 % z toho jsou ženy. Celosvětové trpí touto nemocí třetina žen a dvanáctina mužů a je příčinou miliónů zlomenin každým rokem. Krysy s vyvolanou osteoporózou byly krmeny
přídavkem bóru po 30 dní s tím výsledkem, že jejich kosti pak byly srovnatelné s kostmi zdravých krys kontrolní supiny a další kontrolní skupiny doplňované ostradiolem.
Tento blahodárný vliv boraxu na kosti lze přisoudit dvěma vzájemným Jevům. Vyšší obsah bóru v kostech je zpevňuje spolu s normalizací sexuálních hormonů, které stimulují růst nové kostní tkáně. Nízké hladiny estrogenu po přechodu jsou považovány za hlavní příčinu osteoporózy u žen. Úbytek testosteronu u mužů probíhá daleko pomaleji a to se nejspíše odráží i v rozdílu výskytu osteoporózy mezi pohlavími.
Nedávný výzkum zjistil, že dodáváni bóru u žen po přechodu zdvojnásobí hladinu nejaktivnějšího krevního estrogenu, 17-beta oestradiolu, na úroveň dosaženou hormonálním léčením. Stejné tak se více než zdvojnásobila hladina krevního testosteronu. Zatímco u hormonálních terapií dochází ke zvýšení rizika rakoviny prsů a dalších orgánů, není známo, že by k tomuto jevu docházelo u hormonů pocházejících z vlastní produkce těla byť i podpořené dodáváním bóru.
Některé ženy trpí premenstruálními potížemi díky vysokému estrogenu a nízkému progesteronu. Proto by se mohly obávat používat bór. Avšak, nenašel jsem žádné důkazy, že by bór navyšoval hladinu estrogenu nad normál. Bór může vyvažovat hladiny sexuálních hormonů podobně jako prášek z kořene Maca. Maca působí na podvěsek mozkový a nejen že zvyšuje, ale především vyrovnává produkci sexuálních hormonů.
Nedávná studie u mužů 29-50 let zjistila, že hladina volného testosteronu (té nejdůležitější formy) se zvýšila o třetinu denním doplňkem l00mg boraxu po dobu jednoho týdne. To je speciálně zajímavé pro kulturisty.
Výzkum působení bóru ukázal, že zvýšená hladina testosteronu napomáhá ústupu nádorového růstu prostaty, snižováni její zánětlivosti a snižování PSA markérů, oproti upřednostněným farmaceutickým a
zdravotnickým metodám chemického a chirurgického "Kastrování" mužů s rakovinou prostaty. Dále bylo zjištěno, že se významné zlepšila chápavost a paměť starších jedinců možná právě díky vyrovnání hormonálních hladin a posílení buněčných stěn v mozku (a možná taky odvápněním, včetně šišinky).
Byl jsem dotázán, jak je to s užíváním bóru u žen s estrogen sensitivní rakovinou prsů. Rakovina prsů je spojována se zavápňováním jejich tkáni. Dle mého názoru je daleko důležitější normalizace hormonální produkce a vápníku s hořčíkem a tím buněčných stěn a funkcí spíše než omezený a nejspíše chybný zdravotnický koncept, speciálně s tím, že věřím, že rakovina může obvykle být kontrolována dlouhodobou proti mikrobiální léčbou. Proto bych v takovém případě použil bór i Macu.
Plísně a Fluoridy
Tím, že je bór tak vynikajícím protiplísňovým prostředkem, snad nepřekvapí, že je úspěšně používán při léčení Candidy. Na fóru Earth Clinic nazvaném Borax Cures je o tom mnoho zajímavých informací. Do průměrné váhy (75 kg) používají lidé 1/8 čajové lžičky a těžší lidé 1/4 na litr vody. Tu pak pijí během dne nějakých 4-5 dní v týdnu tak dlouho, dokud je potřeba.
Mnoho přispívajících napsalo, že je to buďto vyléčilo, nebo jim to značně pomohlo.
a) „Mám také lupénku, takže bolesti kloubů mohou být lupénkovou artritidou, která se do nich pouští. Pomyslel jsem si po přečtení příspěvků o boraxu na tomto fóru, že bych to zkusil. Ach můj bože. Bolest v kolenou zmizela během jednoho dne! I má lupénka se jeví daleko lépe po dvou dnech pití lžičky boraxu v litru vody."
b) Další o plísni na nohou. „Namočil si nohy a naplácal na ně hrst boraxu a vetřel ho do pokožky na nohou. Přestaly ho okamžitě svědit! Šokovalo ho to. Po několika týdnech jsem se ho zeptal, jak to má s atletickou
nohou. Wow! Už se to nevrátilo! Ta věc to kompletně vyléčila!!!"
c) Další nadšené příspěvky byly o Candidě vaginy. Borax se projevil jako efektivnější než jiné metody. Běžně si ženy zasunuly jednu kapsli s boraxem do vaginy před spaním až po dobu dvou týdnů. Borax také může být vmíchán do chladného, solidního kokosového oleje zformovaného a použitého jako čípek.
Nedávná vědecká práce potvrdila tato kladná pozorování s Candidou vaginy. Kyselina boritá v dávce naplněné kapsle pracovala i v případech candidy a všech testovaných bakterií odolávajících drogám. Výplach nemusí být účinný díky přílišnému zředění u těchto odolných forem, ale borax by měl být dostatečný u běžné candidy díky své alkalitě, oproti kyselině borité.
Za běžných zdravých podmínek v nás candida existuje jako neškodné oválné kvasinky. Avšak v momentě, kdy je něčím napadena, se řetězí nejdříve do podlouhlých buněk pseudohyphae a poté do dlouhých, silně patogenních a prorůstajících, dutých, plísňových vláken hyphae. Ty poškozují střevní stěnu a způsobují zánět a syndrom propustného střeva. Tyto buňky a vlákna lze pak najít i v krevním řečišti pacientů s rakovinou a autoimunními nemocemi. Candida také dokáže tvořit odolné biofilmy. Tato studie poukazuje na to, že kyselina boritá a borax zabraňuje tvoření biofilmů a metamorfóze kvasinkové formy na plísňovou. V dalších článcích pokazuji na to, že tento patogenní proces je běžně započat antibiotiky a že je prvotní příčinou většiny našich moderních onemocnění. Tento fakt činí z boraxu a kyseliny borité primární zdravotní nápravu. Nicméně tento článek poukazuje i na další důvody účinnosti, než abychom některý mohli zařadit na první místo.
Vědecká Revue v 2011 shledala, že; „Kyselina boritá je bezpečnou, alternativní a ekonomickou možností pro ženy s
opakovanými a chronickými příznaky vaginální infekce v případě, že standartní metody se projeví jako neúčinné." Avšak vzhledem k tomu, že je tato metoda o tolik účinnější než všechny drogy, je otázkou, proč není kyselina boritá používána jako první výběr, nebo dokonce účinnější borax.
Další studie z Turecka poukazuje na ochranný efekt kyseliny borité na jídlo, které je znečištěno mykotoxiny, především plísňovými aflatoxiny. Mezi nimi aflatoxin B1 (AFB1) způsobuje rozsáhlé škody DNA a je nejsilnějším karcinogenem, jaký byl kdy testován, zasahujícím především játra a plíce, který také způsobuje „vrozené" vady, imunotoxicitu, a dokonce i úmrtnost jak chovné zvěře, tak lidí. Ošetření potravin kyselinou boritou potlačovalo tyto účinky a vedlo ke zvýšené odolnosti DNA kyslíkatým po-škození způsobeným aflatoxiny. Silná protiplísňová aktivita bóru je samozřejmě důvod, proč byl bór používán v potravinářství jako konzervační činidlo.
Borax, sdílející osud démonizace spolu s jódovou směsí Lugol, může být úspěšně použit při očistě organismu od akumulace fluoridů a jedovatých kovů. Fluoridy nejenže rozkládají kosti, ale také se zúčastňují zavápnění šišinky a způsobují hypoaktivitu štítné žlázy. Borax reaguje s fluoridy na sloučeniny, které tělo dokáže vylučovat močí.
Čínská studie použila borax u 31 pacientů s fluorizovanou kostrou. Množství bylo postupně navyšováno od 300 do 1100 mg denně během tří měsíců s tím, že každý měsíc byl dán týden bez bóru. Léčba byla úspěšná s 50-80% zlepšením stavu pacientů.
Přispěvatelka na jednom fóru trpěla fibromyalgií/ rosaceou (růže), chronickou únavou a TMJ (problém s čelistními klouby) už 10 let. Věřila tomu, že to bylo díky fluoridům. Použila 1/8 čajové lžičky (ČL) boraxu 1/8 ČL mořské soli na litr odchlorované vody a pila roztok 5 dní v týdnu. Během dvou týdnů se jí vyčistil obličej, zmizela zarudlost, srovnala se jí
tělesná teplota, zvedla se jí energie a začala shazovat přebytečnou váhu. Jediným postranním účinkem bylo počáteční zhoršení růže. Další příspěvek: „Před sedmi lety rakovina štítné žlázy, další rok adrenalinová únava a pak předčasná menopauza. Další rok kolaps dělohy a následná hysteroktomie. Další rok fibromyalgie a neuropatie. V časném dětství fluorovaná voda s fluoridovými tabletami. Na podzim 2008 jsem hleděla do očí kompletní neschopnosti. Stěží jsem chodila, pro bolesti jsem nemohla spát a zvracela jsem dennodenně. Poté, co jsem si početla o fluoridech, jsem porozuměla, kde hledat příčinu mých problémů. Začala jsem s boraxem 1/8 ČL denně v litru vody. Během 3 dnů mé příznaky téměř zmizely."
Metabolismus vápníku a hořčíku
Zhruba polovina hořčíku obsaženého v těle se nachází v kostech a druhá ve tkáních. Pouze jedno procento se nachází v krvi a ledviny se snaží krevní hladinu hořčíku udržovat, odstraňujíce přebytky.
Na druhé straně je 99 % vápníku v kostech a zbytek v mezibuněčné míze. Svaly se stahují s přístupem vápníku do buněk a uvolní se vypuzením vápníku z buněk, zatímco magnesium vstoupí (poznámka překladatele - říká teorie). Tato pumpa vyžaduje hodné energie a, pokud jí mají buňky málo, vápník se může v buňkách hromadit. Nedostatek energie může mít v příčinu v napadení candidou, špatném metabolismu cukrů a tuků, různých dalších nedostatcích a akumulaci jedů a zplodin ve tkáních.
To vede k pouze částečnému uvolnění svalstva, jeho ztuhlosti, ke křečím a ke špatné cirkulaci krve a mízy. Čím víc vápníku se přesunuje z kostí do měkkých tkání, tím jsou problémy horší. Nervové buňky také mohou akumulovat vápník, což vede ke špatnému přenosu nervových signálů. Dále zavápnění způsobuje oční katarakty, snižuje hormonální
produkci se zavápněním žláz a i další tkáně jsou tím handicapované. Přebytek vápníku zároveň způsobuje nedostatek hořčíku v buňkách. Hořčík je navíc potřebný k aktivaci nespočetného množství enzymů a jeho nedostatek způsobuje neefektivní produkci energie.
Další problém se zavápněním je poškozování buněčných stěn, což zaviňuje jejich špatnou průchodnost. Pokud zavápnění přeroste kritickou mez, buňka odumře. Zde můžeme vidět důležitost bóru coby regulátoru funkcí buněčné výměny, speciálně vyrovnanost vápníku a hořčíku. S nedostatkem bóru nemůže hořčík dovnitř a vápník ven. Toto je stav stárnutí a nedostatek boraxu k němu silně přispívá.
Při dobrém zdraví a hlavně v mladém věku je poměr vápník - hořčík 1:2 normální a prospěšný v běžné zdravé dietě. S postupujícím věkem si však při nedostatku bóru pořídíme stav, kdy potřebujeme čím dál tím víc hořčíku a méně vápníku.
Aby byl bór plně efektivní při nápravě zvápenatělých tkání, je třeba doplňovat i spoustu hořčíku. Starším lidem doporučuji 400-600 mg hořčíku spolu s boraxem během dne. Nicméně ústní hořčík může být omezen jeho projímavým účinkem a zde je možnost ho doplňovat přes pokožku při chronických kloubních onemocněních. Pochybuji, že je vůbec třeba doplňovat vápník. Podle mého názoru mají postižení dostatek vápníku uskladněného v měkkých tkáních, kam nepatří. Dodávaný bór a hořčík by ho měly přesunout, kam patří, tudíž do kostí. Považuji zdravotnickou zaujatost s vápníkem za předpis na urychlené stárnutí.
Walter Last - Boraxová konspirace Jak zarazili lék na artritidu
Dokončení mimořádně zajímavého materiálu na téma Borax, který jsme zveřejnili v letním dvojčísle NR 07- 08/2014
Zdroj: http://www.health-science- spirit.com/borax.htm
přeložil Slávek D. Křepelka
Co a kolik užívat
V některých zemích je borax ještě stále k dostání v sekcích pracích prášků. Neexistuje pro něj potravinový standart a ani není potřeba. Veškerý borax pochází z Kalifornie a Turecka a nezáleží na tom, jestli byl zabalen v Číně nebo jinde. Nálepka obvykle udává 99% čistotu, která je bezpečná a je legálním standardem pro zemědělské účely. Znečištění je povoleno do 1 %. Kyselinu boritou, pokud ji lze koupit, můžeme použít zhruba ve dvoutřetinovém množství oproti dávkování boraxu.
Nejdříve rozpusťte lehce vrchovatou lžičku boraxu (5-6 g) v jednom litru čisté vody. Toto je váš koncentrovaný roztok, který držte z dosahu dětí. Standartní dávka je 1 čajová lžička koncentrátu (5 ml), která obsahuje cca 25-30 mg boraxu a dává kolem 3 mg bóru. Berte jednu dávku s jídlem. Pokud se na to cítíte, vezměte druhou později opět s jídlem. Pokud nemáte zdravotní problémy, berte to jako doplněk napořád.
Pokud problémy máte, například revmatismus, křeče a cukání svalů, ztuhlé svaly díky věku, jste v přechodu, nebo chcete podpořit produkci pohlavních hormonů, navyšte užívání na tři a víc standartních dávek po dobu, dokud problém neodezní. Pak
spadněte na udržovací užívání jedné až dvou dávek denně.
V případě Candidy a jiných plísňových a mykotických nákaz, stejně jako pro očistu organismu od fluoridů a nežádoucích kovů, použijte zhruba 1/8 čajové lžičky (500 mg) boraxu rozpuštěného v litru vody a pijte během dne. To platí pro podprůměrnou až průměrnou váhu. Jste-li nad průměrem, použijte 1/4 lžičky boraxu (1000 mg) v litru vody. Vždy začněte s nižšími dávkami a navyšujte až na požadované maximum. Berte maximální dávku 5x týdně, dokud ji potřebujete, nebo berte na střídačku nižší a maximální dávku.
Na vaginální infekci naplňte velkou želatinovou kapslí boraxem a aplikujte před spaním přímo do vaginy po dobu jednoho až dvou týdnů. Na plísně na nohou navlhčete nohy vodou a vetřete borax do pokožky. Vyšší koncentrace boraxu chutnají po mýdle a je možné chuť potlačit ovocnými šťávami, kyselinou askorbovou nebo octem. (Poznámka překladatele nebo HCI.)
V Evropě byly borax a kyselina boritá vyhlášeny za reproduktivní jedy a od 10. prosince 2010 již nejsou běžně k dostání pro veřejnost v rámci EU. Současně je borax stále k dostání ve Švýcarsku, ale nelze ho exportovat do Německa. Malá množství (20-50 g) mohou být k dostání v drogeriích jako jed na mravence a prodej je registrován.
Bór v tabletách lze koupit na internetu či v obchodech se zdravím a běžně obsahují 3 mg bóru. V některých státech EU, jako je Holandsko, mohou ještě obsahovat borax. Zatímco jsou použitelné jako doplněk, nepovažuji je za účinné proti Candidě a mykotickým nákazám. Většina vědeckých prací a osobních zkušeností s revmatismem, osteoporózou a problémy s hormonální produkcí byla založena na boraxu nebo kyselině borité. Není známo, zda jsou neionické formy bóru účinné.
Možné vedlejší účinky
Zatímco vedlejší účinky farmaceutických přípravků jsou povšechně negativní a často nebezpečné, u přírodních látek, jako je borax, většinou spíše způsobují celkově léčebné, dlouhodobé výsledky. Nejčastějším nepříjemným efektem je Hexheimerův efekt, spojený s odumíráním Candidy. Některé osobní zkušenosti posbírané z různých fór poukazují na možnost velice rychlých účinků během několika dní. Toto je vždy odpověď funkcí těla. Vysoký obsah vápníku v měkkých tkáních je často příčinou bolestí, křečí a cukání svalů. Bór, zvláště pak spolu s hořčíkem, dokáže velice rychle svaly uvolnit a problém odstranit.
Nicméně při dlouhodobých chronických problémech se závažným zvápenatěním a velikým množstvím vápníku v měkkých tkáních nelze přemístit nadbytečný vápník v rámci těla v krátké době. To vede ke zvýšenému obsahu vápníku v nejvíce citlivých oblastech, zvláště v ramenou a kyčlích, a tento problém může přetrvávat po dost dlouhou dobu. To může být provázeno i dalšími křečemi a bolestí, problémem s cirkulací krve a plasmy a nervovými potížemi. Nervové potíže se projevují hlavně sníženou citlivostí v končetinách či zvýšenou citlivosti pokožky kdekoliv po těle. Zvýšený transport fluoridů a vápníku může způsobit přechodné bolesti ledvin. Takovým reakcím nelze nijak zabránit, pokud směřujeme ke zlepšení zdraví.
Kdykoliv pocítíte takové příznaky, snižte či přerušte dávkování, dokud potíže neodezní. Poté opět začněte od malých dávek k větším. Dále velice pomáhá zvýšit příjem vody, kyseliny askorbové nebo jiných přírodních kyselin a fyzický pohyb.
Jedovatost
Vládní úřady se soustředí a vyhrožují vám jedovatosti bóru. Vy byste stejné tak mohli být ujištěni a konsternováni, pokud si přečtete, co tytéž vlády hovoří o kuchyňské soli.
Akutní ústní jedovatost kuchyňské soli, LD 50, při které polovina testovaných zvířat umře, je 3 000 mg/ kg u krys. Dlouhodobé účinky na lidi: mutagenetický jed pro savčí somatické buňky. Nejnižší smrtelná ústní dávka zaznamenaná u člověka je 1 000 mg/kg. Způsobuje neblahé reproduktivní potíže u lidí (potraty) meziplacentární cestou, může způsobit otravu z těhotenství u citlivých žen. Může způsobit totéž u zvířat včetně porodních defektů kostry, pohlavního ústrojí, svalů a neblahé změny v lůně u matek. Může mít neblahý vliv na DNA. Ve větším množství může dráždit trávicí trakt, způsobit nevolnost a zvracení. Může neblaze ovlivnit smyslové vnímání, celkový metabolismus, srdeční a cévní systém, svaly a vyvolat křeče. Delší vystavení způsobuje dehydrataci, ucpávání a otoky vnitřních orgánů a agónii.
Nyní se podívejme na borax a kyselinu boritou:
Nízká ústní jedovatost. LD50 u krys 4 500-6 000 mg/ kg. Reproduktivní a vývojová jedovatost: studie zvířat (krysa, pes, myš) při vysokém dávkování prokázaly vliv na plodnost a varlata. Studie s vlivem kyseliny borité (králík, krysa, myš) při vysokých dávkách vykazují vývojové vady plodu včetně malé váhy a drobných kosterních změn. Použité dávky mnohonásobně převyšovaly cokoliv, čemu by mohl být běžně vystaven člověk. Nebyla zjištěna rakovinotvornost u myší. Nebyla zjištěna mutagenecita u velikých sérií krátkodobých pokusů. Lidské epidemiologické studie nevykazují zvýšení onemocnění dýchacích cest coby riziko v průmyslovém prostředí a při chronickém vystavení dělníků prachu obsahujícím bór a nemá vliv na plodnost.
Zde si můžeme povšimnout, že kuchyňská sůl je téměř dvakrát jedovatější než borax, mění genetický kód a je mutagenická, zatímco borax je v tomto ohledu neškodný. U batolat je nejvyšší riziko otravy požitím. Odhaduje se,
že 5-19 gramů boraxu může způsobit vážné zvracení, průjem, šok a smrt, ale smrtelné dávky nejsou v literatuře dokumentované. Následující data pocházejí z dokumentace US EPA a center pro kontrolu chorob.
Přehled 784 náhodných požití 10-84 gramů kyseliny borité nevykázalo žádná úmrtí. 88 % případů nemělo žádné příznaky otravy. Nicméně zažívací, kardiovaskulární, jaterní a ledvinové příznaky byly pozorovány, stejně jako efekt na centrální nervovou soustavu, podráždění pokožky a smrt byly pozorovány u některých dětí a dospělých osob, které byly vystaveny vice než 84 mg/kg váhy, což odpovídá více než 40 g na 60 kg tělesné váhy. Zvířecí studie prokázaly jedovatost na reproduktivní orgány jako nejvýznamnější. Vystavení psů, krys a myší vykázalo poškození varlat a spermií při dávkování 26 mg/kg, což odpovídá 15 g na 60 kg.
Nejvíce byly ohroženy plody a ze studovaných zvířat byly nejcitlivější krysy. Jedna studie našla sníženou váhu plodu už při 13,7 mg/kg denně podávaných během těhotenství. Neefektivní dávka byla stanovena na méně než 13,7 mg/kg/den, což se rovná 5 g na 60 kg váhy.
Nicméně studie na krysách, která trvala 3 generace, neshledala žádnou reproduktivní jedovatost u rodičů a potomků při 30 mg/kg/den! Při další podobné studii tří generací nebyl shledán žádný vliv při dávkování 17,5 mg/kg/den, zatímco další testovaná dávka 58,5 mg/kg/den způsobila neplodnost. Lze tedy předpokládat, že denní dávka 20 g na 60 kg váhy je bezpečná z hlediska reproduktivních orgánů, prohlášených za nejzranitelnější.
Lidské studie možné asociace mezi snížením plodnosti a vysokými dávkami bóru ve vodě, půdě a prachu v tureckých populacích, v důlních podmínkách a při průmyslové manipulaci, neshledaly žádnou souvislost. Jedna ze studií dokonce shledala zvýšenou plodnost u dělníků v boraxovém průmyslu ve srovnání s průměrnou americkou plodností.
To vše je důležité vědět, protože právě jedovatost bóru vhledem k plodnosti je oficiální záminkou pro současné zdémonizování boraxu a kyseliny borité. Bezpečnostní list na kuchyňskou sůl citovaný výše se mimo jiné také zmiňuje: „zatímco chlorid sodný byl použit jako negativní kontrola v některých studiích plodnosti, byl také použit jako důkaz, že jakákoliv
chemikálie podávaná v dostatečném množství za laboratorních podmínek způsobuje novorozenecké vady." Držte si to v povědomí při dalším čtení.
Útok na borax
Revmatismem ve svých různých formách a jeho blízkým příbuzným osteoporózou je postiženo kolem 30 % lidí ve vyspělých zemích. Osteoporóza je zodpovědná za více dlouhodobé nemocniční péče než kterákoliv jiná choroba díky velikému množství zlomenin. Toto je hlavním zdrojem příjmů pro zdravotnicko-farmaceutický průmysl. Pokud by se rozšířilo povědomí o schopnostech bóru, tento zdroj příjmů by vyschnul a systém by se zhroutil. Jde o největší a nejvíce výdělečný podnik na světě a to nemůže být připuštěno.
Když Dr. Newmham přišel na bórovou léčbu revmatismu, nebyla to pro farmaceutický průmysl veliká potíž, protože informace se v té době šířila pomalu a byla lehce potlačitelná. S internetem se obrázek velice změnil. Většina fondů na výzkum pochází od farma průmyslu a nevypadlo z něj nic, co by duplikovalo vlastní studie Dr. Newnhama a zkušenosti s osteoporózou a dalšími problémy. Místo toho jdou fondy do patentovatelných bórových chemikálií s omezenými schopnostmi, jako je chemoterapie, a dokonce do zdiskreditování boraxu a kyseliny borité. Zkumavková studie zjistila, že relativně malá dávka boraxu (4 g) může poškodit bílé krvinky, stejně jako
předešlé zkumavkové studie prokázaly jedovatost vitamínu C. Nejpozitivnější studie dnes přichází z Číny, Japonska a Turecka
Navíc, PubMed je veřejně fundovaný průzkumný ústav bio-zdravotních výzkumných publikací. Zatímco další publikace D. Newnhama a Zhou L.Y.
jsou stále na jejich seznamu, dvě důležité publikace o účincích boraxu zmíněné dříve, papír o artritidě v Melbourne a o kosterní fluoritidě z Číny, již dnes jmenované nejsou, ačkoliv tam patří a definitivně na seznamu byly. Mám podezření, že byly záměrně odstraněny, aby nemohly být citované v dalším výzkumu.
Navrch dochází k falešnému veřejnému démonizování boraxu pro jeho „neblahý vliv na reprodukci" a novorozeneckou jedovatost. Například jsem nedávno četl článek od „uznávaného vědce" a člena prý „zeleného spolku životního prostředí". V něm mu přišlo nebezpečí boraxu natolik děsivé a bylo natolik přehnané, že většina jeho poznámek mi otevřela oči. „Děkuju pěkně. Netušil jsem, jak je borax jedovatý, a v životě ho již nepoužiju ani při praní, nebo na vyčištění záchodové mísy."
Naprosto očividně jde o politickou kampaň, aby byli lidé šťastní, že je vláda ochránila od tak strašného nebezpečí tím, že ilegalizuje borax. Nyní už se vyskytují i zaběhnuté prostředky na praní, které bývaly borax pod stejnými jmény, ale bez boraxu. EU se postarala o početí této kampaně. V červnu 2010 byly borax a kyselina boritá překlasifikovány do reprotoxické kategorie 2, což naznačuje, že mohou být škodlivé reproduktivním orgánům a reprodukci jako takové ve vysokých dávkách, a na balení musí být pirátský znak. (Pozn. překladatele - Jak výmluvné) Tato iniciativa je součástí světově harmonizovaného systému klasifikací a označení, který má být zaveden všude po světě, jak jen to nejrychleji půjde.
Evropská chemická agentura zdůvodnila toto překlasifikování boraxu takto: „Přístupná data neindikují podstatné rozdíly mezi snášenlivostí laboratorních zvířat a lidí. Proto je nutno usuzovat, že vlivy na zvířata se mohou projevit i u lidí. Jelikož data o lidských reakcích nejsou dostatečná k demonstraci neškodnosti anorganických borátů na plodnost, 17,5 mg bóru/kg/den bylo použito jako NOAEL (bez projevů) pro mužskou a ženskou plodnost. U krys se snížení váhy plodu projevilo při 123,7 mg/kg/den a bezpečný limit byl ustanoven na 9,6 mg/kg/den."
Co ve skutečnosti říkají, je: „Zatímco nemáme lidská data, zvířecí studie poukazují na to, že pro reproduktivní funkce dospělého člověka je denní dávka dvou čajových lžiček bezpečná. Ale abychom si byli naprosto jisti, že se nikomu nic nestane, zakážeme borax a kyselinu boritou totálně. Co je důležité, je fakt, že tento zákaz se nevztahuje jen na již zakázané bórové doplňky a přísady potravin. Jde o zákaz i ve formě pracích a čisticích prostředků, jedů na mravence atd. Protože borax nelze lehce ani vdechnout, ani snadno neproniká pokožkou, je dost těžké vidět, jak by se dostal těmito cestami do těla při běžném používání. Pokud by stejný přístup platil pro všechny chemikálie, žádná by na trhu nezbyla."
Rozhodnutí bylo založeno na klíčové studii publikované roku 1972. Proč byla vykopána nyní, o 40 let později, a použita pro zdůvodnění zákazu boraxu a kyseliny borité, když nikomu nevadila 40 let? Nedává to žádný vědecký smysl speciálně s ohledem na to, že nástupce boraxu, sodium percarbonate, je zhruba 3x jedovatější, animal LD50 1 034-2 002 mg/kg/den. I obyčejná jedlá soda, sodium bicarbonate, je při LD50 3 360 mg/kg/den dvakrát jedovatější než borax. Žádná z těchto chemikálií nebyla testována ohledně vlivu na plodnost.
Totéž lze aplikovat na prací prášky. Výrok o nich zní, že nelze očekávat jakoukoliv
jedovatost, pokud jsou správně použity pro svůj účel, a že vliv na reprodukci nebyl testován. Složky v těchto produktech jsou jedovatější než borax a kyselina boritá. Tak proč nemůžou být povoleny na tyto účely? A jak je to s chemikáliemi, jako je sodný louh a kyselina chlorovodíková? Jak to, že jsou nadále v prodeji?
Bez ohledu na nedostatek jakéhokoliv vědeckého opodstatnění byla postavena hráz pro borax a kyselinu boritou, aby byly odstraněny ze světového trhu dostupného běžným lidem prakticky bez upozornění. I méně efektivní bórové tablety dnes spadly pod kontrolu farmaceutického průmyslu a jejich distribuce může být dále kdykoliv omezena a zastavena pod regulemi Codex Alimentarius. Tímto farmaceutický průmysl úspěšně a bezpečně odstranil jakoukoliv potenciální hrozbu svým opulentním výdělkům.
Zde už nejde ani o léčení artritidy, ale o nezbytný prvek, který je nám odepírán ať již v potravě, nebo jako doplněk nedostatečné diety, který potřebujeme pro zdravý vývoj a zachování zdraví, proti degeneraci, alergiím, zánětům a infekcím. Všechny tyto faktory si vyžadují pozornost a musí být adresovány. Pro další informaci se podívejte na Arthritis and Rheumatism a na Overcoming Arthritis.
Poznámka překladatele Další dohledání informací aktivity bóru poukázalo na schopnost boraxu a kyseliny borité narušovat v dostatečných dávkách produkci chitinových struktur u plísní, červů, larev a hmyzu.
Ačkoliv vědci nachází předprodukty chitinu (bílkovinné stavební složky chitinů), tzv. chitinázy i v lidském organismu včetně krve, nejsou schopni se v literatuře, týkající se bóru, rozhodnout, jestli jsou součástí lidského metabolismu a tělem tvořeny, nebo ne. Vzhledem
k tomu, že dnešní průměrný člověk je obětí alespoň některých těchto patologií, lze se dovtípit, že se v člověku a savcích spíše berou
od nevítaných hostů. Nicméně, chitinázy také přichází docela štědře do našeho organismu s potravou, včetně čerstvé zeleniny a ovoce, takže o vnější zdroje chitináz v lidském těle není nouze.
V každém případě borax, či spíše kyselina boritá, napadá celou škálu kvasinek, plísní a parasitů včetně červů a hmyzu tím, že u nich znemožňuje správné dělení buněk. Způsobuje strukturální nedostatečnosti jejich buněčných obalů, což se týká i parazitických zapouzdření (zacystování), zabraňuje řetězení jednobuněčných organismů do plísňových vláken
a biofilmů, tříští a deformuje vývoj životně důležitých struktur u červů a larev, speciálně tvrdých částí ústních otvorů a chitinových vnějších koster hmyzu (krovky, nohy, sosáky atd.). Přitom nemá viditelný vliv na vývoj savců, kteří podle vědců chitinázy k ničemu nevyužívají, což naznačuje, že ji ani samy neprodukují. Ve skutečnosti jsou mnohá protiplísňová farmaceutika založena přesné na látkách, které narušují tvorbu chitinu. V těchto odborných publikacích vědci jednoznačně tvrdí, že tato farmaceutika se lidského organismu netýkají právě proto, že lidské tělo a těla savců vůbec chitin nemetabolizují. Nicméně všechny mají neblahé vedlejší účinky, na rozdíl od bóru, o cenách nemluvě. Odborný výzkum také dospěl k závěru, že kyselina boritá za spolupráce halogenových kyselin, a to především kyselin chloru, chitin rozpouští alespoň ve zkumavce.
Informací se lze dopátrat na internetu i v češtině, ale je třeba se pídit spoustou zdánlivě nesouvisejících zdrojů, včetně kazivosti dřeva. Klíčová slova jsou: „kyselina boritá", „chitin". Ani anglické zdroje neuvádím. Čtení odborných publikací je velice duchamorná záležitost i pro dobře anglicky mluvící a opět je třeba se pídit v mnoha zdrojích informací a poskládat si je. Zdroje jsou však opět snadno dohledatelné pod klíčovými slovy: boric chitin a definitivně bohatší na vědecky fundované informace.

Na závěr bych uvedl i mé nesmírné překvapení, když jsem se dozvěděl od uživatelů, že užívání boraxu snižuje hladinu cukru u diabetiků."


2.

Toto jsem sem před časem psal:
"Dávkování boraxu.
Nejdříve rozpusťte lehce vrchovatou lžičku boraxu (5-6 g) v jednom litru čisté vody. Toto je váš koncentrovaný roztok, který držte z dosahu dětí. Standartní dávka je 1 čajová lžička koncentrátu (5 ml), která obsahuje cca 25-30 mg boraxu a dává kolem 3 mg bóru. Berte jednu dávku s jídlem. Pokud se na to cítíte, vezměte druhou později opět s jídlem. Pokud nemáte zdravotní problémy, berte to jako doplněk napořád.
Pokud problémy máte, například revmatismus, křeče a cukání svalů, ztuhlé svaly díky věku, jste v přechodu, nebo chcete podpořit produkci pohlavních hormonů, navyšte užívání na tři a víc standartních dávek po dobu, dokud problém neodezní. Pak
spadněte na udržovací užívání jedné až dvou dávek denně.
V případě Candidy a jiných plísňových a mykotických nákaz, stejně jako pro očistu organismu od fluoridů a nežádoucích kovů, použijte zhruba 1/8 čajové lžičky (500 mg) boraxu rozpuštěného v litru vody a pijte během dne. To platí pro podprůměrnou až průměrnou váhu. Jste-li nad průměrem, použijte 1/4 lžičky boraxu (1000 mg) v litru vody. Vždy začněte s nižšími dávkami a navyšujte až na požadované maximum. Berte maximální dávku 5x týdně, dokud ji potřebujete, nebo berte na střídačku nižší a maximální dávku.
Na vaginální infekci naplňte velkou želatinovou kapslí boraxem a aplikujte před spaním přímo do vaginy po dobu jednoho až dvou týdnů. Na plísně na nohou navlhčete nohy vodou a vetřete borax do pokožky. Vyšší koncentrace boraxu chutnají po mýdle a je možné chuť potlačit ovocnými šťávami, kyselinou askorbovou nebo octem. (Poznámka překladatele nebo HCI.)

Koncentrovaný roztok chutná trochu po mýdle, ale jinak to celkem jde. Změny u mne asi nebudou moc dramatické. Pokud by se se mnou mělo něco dít, tak dám vědět.:-)

Hodlám si tím boraxem také pohnojit zahrádku a také bych ho chtěl použít na protiplísňové účely."


Již mám borax asi 2 měsíce a tak mohu trochu bilancovat.

Pohnojil jsem několika konvemi roztoku boraxu (2 kávové lžičky práškového boraxu do konve s vodou) svoji třešeň a špendlík na zahradě. Plody na obou stromech letos nadměrně hnily. Výsledek snad poznám napřezrok.

Klasickým koncentrátem (1 lžička v litru vody) jsem si umyl nohy a plíseň se ztratila jako vlivem kouzla. Výsledek je vidět a cítit prakticky okamžitě a je to bezvadné. Koncentrátem jsem si vymyl i boty a mám asi od plísně pokoj. Sláva.

Vnitřně jsem klasický koncentrát boraxu nejdříve užíval 2x denně podle návodu - 1 lžičku před jídlem. Začal mne ale pálit jazyk a pobolívat žaludek. Snížil jsem tedy frekvenci užívání koncentrátu, teď ho beru 1x za 2 až 3 dny. A začal jsem koncentrát ředit tím, že si ho přidávám 1 lžičku do své ranní 1/2 litrové sklenice vody. Do té vody si přidávám často lžičku citrónové šťávy a lžičku jablečného octa. Nic zvláštního zatím nepociťuji, ale jsem také již několik měsíců bez artritických potíží, takže mi vlastně nic není.:-)


Zdravím
Pelvan
 
Příspěvky: 1708
Registrován: úte 27. srp 2013 16:54:14

Re: Léčba artrózy

Nový příspěvekod Pelvan » pon 14. zář 2020 14:25:27

Ahoj

Ovoce na zahradě nehnije, to je dobré.
Ale žaludek po roce užívání boraxu zastávkoval. Musel jsem si dát 5ti denní hladovku a borax si hodlám přidávat do koupele. Možná k jídlu by to šlo užívat vnitřně, ale nalačno to žaludek vydrží tak asi ten rok.

Zdravím
Pelvan
 
Příspěvky: 1708
Registrován: úte 27. srp 2013 16:54:14

Re: Léčba artrózy

Nový příspěvekod lklknml » pon 14. zář 2020 16:47:35

Pelvan píše:podráždění pokožky a smrt byly pozorovány u některých dětí a dospělých osob, které byly vystaveny vice než 84 mg/kg váhy, což odpovídá více než 40 g na 60 kg tělesné váhy.
...
testovaná dávka 58,5 mg/kg/den způsobila neplodnost. Lze tedy předpokládat, že denní dávka 20 g na 60 kg váhy je bezpečná z hlediska reproduktivních orgánů, prohlášených za nejzranitelnější.

84 mg ~ 0,084 g x 60 = 5,04 g - tak kde sebral autor 40 g na 60 kg tělesné váhy?
58,5 mg ~ 0,0585 g x 60 = 3,51 g - čili dávka 20g na 60 kg tělesné váhy by podle první citované věty již byla dávka pravděpodobně smrtelná.
Atpod. - nejedná se o překlep, ale pravděpodobně o zastřenou mysl autora cit. textu.

Se domnívám a zdravím

p.s.
Borax je zásada, oproti tomu krystalickou kyselinu boritou (prášek) mi cca před rokem prodali v lékárně za laciný peníz.
lklknml
 
Příspěvky: 2410
Registrován: ned 20. led 2019 18:12:05

Re: Léčba artrózy

Nový příspěvekod Pelvan » pát 18. zář 2020 8:35:15

Ahoj Zdeňku

Děkuji Ti za reakci, tohle jsem přehlédl.
Autor se musel splést v jednom řádu.
Vrchovaté čajová lžička prášku váží okolo 5 g a samotný ten prášek se jíst nedá. Jediná možnost, jak to dostat do těla, je to rozpustit ve vodě a pak vypít.

Zdeněk píše:84 mg ~ 0,084 g x 60 = 5,04 g

Tebou vypočítané množství přes 5 g je právě ta jedna vrchovatá čajová lžička.

Ta lžička boraxu, když se rozpustí v litru vody, tak vznikne koncentrát boraxu, z kterého se podle návodu má brát lžička denně k jídlu.
Když jsem čajovou lžičku tohoto koncentrátu polkl, měl jsem pocit, jako bych dostal ránu pěstí do žaludku. Chuť toho byla fakt hnusná jako u čistícího prostředku, což ono to v podstatě čistícím prostředkem i je.
Nedovedu si představit, že bych najednou vypil celý litr toho koncentrátu, to by mě asi opravdu mohlo zabít, v tom autor textu asi nelže.

Po zhruba 1 roce nepravidelného braní (zhruba obden ráno nalačno) jedné lžičky koncentrátu boraxu, který byl rozpuštěný ve sklenici (0,4 litru) vody, jsem musel pokus ukončit, protože jsem měl stupňující se žaludeční problémy.
Problém může být i v tom, že jsem to pil nalačno. V návodu se píše, že se má koncentrát boraxu zajídat, a to jsem nedodržel.

Mám ale známého, který tu lžičku koncentrátu rozpouští ve velké lahvi (1,5 litru). Ten vodu z této lahve popíjí po celý den a je bez problémů.

Zdravím

PS
A co jsi s tou kyselinou boritou dělal?
Pelvan
 
Příspěvky: 1708
Registrován: úte 27. srp 2013 16:54:14

Re: Léčba artrózy

Nový příspěvekod lklknml » pát 18. zář 2020 9:12:55

Pelvan píše:A co jsi s tou kyselinou boritou dělal?

Dával jsem si to do polívky, tak nějak na špičku nože (nevěděl jsem kolik mám dát). Ale postupně jsem na to zapomněl. :-|
Já se pro něco nadchnu, ale pak to kolikrát nějak vyšumí.. :oops:
lklknml
 
Příspěvky: 2410
Registrován: ned 20. led 2019 18:12:05

Re: Léčba artrózy

Nový příspěvekod Pelvan » pát 18. zář 2020 21:20:45

Ahoj Zdeňku

Ona se ta zapomnětlivost někdy může hodit.
Když člověku v podstatě nic není a jenom si něco zkouší. tak si při zapomnětlivosti nemůže ani moc ublížit, protože ty jeho snahy nejsou soustavné a tudíž nejsou nebezpečné.

Zdravím
Pelvan
 
Příspěvky: 1708
Registrován: úte 27. srp 2013 16:54:14


Zpět na Péče o tělo

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník