Síla srdce

Síla srdce

Nový příspěvekod Návštěvník » úte 14. črc 2020 8:27:08

Obrázek

Síla srdce
kniha od: Baptist De Pape


Srdce a duše
Pamatujte, že tam, kde je vaše srdce,
najdete poklad.

PAULO COELHO, ALCHYMISTA

Paulo Coelho byl jedním z autorů a učitelů, kteří stáli na seznamu osob, jež jsem toužil vyzpovídat pro svůj film a pro
tuto knihu o srdci, na jednom z nejvyšších míst. Kromě jiného i proto, že síla srdce je ústředním tématem jeho oblíbené knihy Alchymista.

Hlavní postava Santiago cestuje do Egypta, aby nalezl ukrytý poklad, ale zjistí, že ten pravý poklad se skrývá v jeho nitru.
S Coelhem jsem se setkal v jeho ženevském bytě, v pracovně – pro mě to byla nejsvětější svatyně, protože tady napsal tolik krásných knih.
Coelhova pracovna působí tiše a klidně, na stěnách jsou rodinné fotografie a moderní umělecká díla. Obrazovka počítače blikala rozepsaným rukopisem. Připadal jsem si jako fanoušek Beatles, který se dostal na nahrávání ve studiích na Abbey Road a spatřil tam kytaru Gibson
SG 1964, kterou právě odložil John Lennon.

Vysvětlil jsem, co mám v plánu, a vyprávěl jsem Coelhovi o svém studiu práv, jak jsem se děsil, že se vzepřu přání rodičů, a jak jsem poznal sílu srdce. Okamžitě jsme si porozuměli.
Coelho mi na oplátku vylíčil, jak ho poznání vlastního srdce dovedlo k nutkání psát. Už jako dospívající chtěl být spisovatelem, ale rodiče s touto jeho volbou nesouhlasili. Považovali ho navíc za nezdravě introvertního a svéhlavého. Dokonce ho v sedmnácti letech nechali zavřít do blázince. Coelho začal ve dvaceti letech studovat práva na žádost svých rodičů, ale ze studií odešel a vydal se na cesty kolem světa. Později začal psát písňové texty
a působit jako novinář.

Od chvíle, kdy jsem si uvědomil, že chci být spisovatel, jsem si říkal: „Může to trvat deset dní, deset let nebo i dvacet, ale psát budu.“ Začal jsem psaním písniček, začal jsem přispívat do novin. Neměl jsem jinou možnost, musel jsem následovat to, co jsem chtěl dělat.
Svému srdci neunikneš.
Proto je lepší poslechnout si, co ti říká.

Na staré poutní cestě do Santiaga de Compostela v severozápadní části Španělska zažil Coelho osvícení, které ho dovedlo k napsání první
knihy.

Coelhův příběh mě dojal k slzám. Je to skutečný důkaz síly srdce. Jeho vyprávění ukazuje, že někdy musíte být neuvěřitelně stateční,
abyste následovali svůj vnitřní hlas a vášeň, které nemůže nikdo kromě vás slyšet nebo jim rozumět. Ale vaše odvaha dojde odměny. Cesta od
hlavy k srdci nebude možná krátká ani snadná, ale dovede vás k vašemu osudu.

Nic není ve skutečnosti klišé, pokud to děláte ze srdce. A když to doopravdy cítíte, když je to pravé a když znáte někoho,
kdo to cítil, není to žádné klišé. Padnete z toho na kolena. Rozbrečíte se. A to je moje práce: vyprávět příběhy tak, aby nás překvapily a připomínaly nám, že k životu patří každá naše chyba i každá nová šance.

DAVID O. RUSSELL, FILMOVÝ REŽISÉR
Návštěvník
 

Re: Síla srdce

Nový příspěvekod Návštěvník » úte 14. črc 2020 10:47:15

Jazyk srdce

Srdce je mnohem víc než jen životně nezbytný orgán. Je také centrem vašich pocitů.

Jak se říká v knize Přísloví: „Vždyť je to duše vypočítavá. Říká ti: ,Jez a pij,‘ ale jeho srdce s tebou není.“

Když vyjadřujete své nejhlubší emoce, instinktivně si položíte ruku na srdce. A když v rozhovoru ukazujete na sebe, ukážete si na srdce, ne na hlavu.
Náš jazyk je plný výrazů, které odkazují na srdce jakožto na sídlo pocitů. Někoho, kdo je laskavý, označíme za „srdečného“ nebo „dobrého srdce“, o někom chladném a necitlivém zase řekneme, že má „ledové srdce“. Když vám na někom záleží, je „blízký vašemu srdci“.
Někomu srdečně blahopřejete. Milujete druhého z celého svého srdce.
Ale nejpůsobivější je pro mě výraz „jdi za svým srdcem“ – dělejte to, co děláte nejraději.

Věřte si. Pak budete vědět, jak máte žít.

JOHANN WOLFGANG VON GOETHE

Řeč srdce je řečí pocitů. Když následujete své srdce, nenasloucháte hlavě, ale tomu, co cítíte. Hlas duše k vám hovoří prostřednictvím vašeho srdce, které jako kompas ukazuje správným směrem. A vaše duše – duchovní podstata – sídlí ve vašem srdci.

Před mnoha tisíci lety vnímali lidé v různých kulturách po celém světě srdce jako sídlo inteligence člověka. Nejstarší záznamy, které jsem viděl, pocházejí z doby před 4500 lety a patří do starobylého systému čínské medicíny. Toto pojetí srdce jako sídla inteligence v dějinách přetrvalo.
Krom toho, že je srdce centrem emocí, bralo se dlouho také jako sídlo inteligence a místo rozhodování. V tradiční čínské medicíně je srdce
vnímáno jako místo, kde se propojuje mysl s tělem. Čínské znaky pro slova „myšlení“, „myšlenka“ a „láska“ obsahují všechny také znak pro
„srdce“. V jogínské tradici je srdce doslovně i přeneseně naším vnitřním vůdcem. V japonštině popisují srdce dvěma odlišnými výrazy:
šin-zu značí fyzický orgán a ko-ko-ró je „mysl srdce“.

Milující srdce je počátkem všeho vědění.
THOMAS CARLYLE

Postupem času se však toto starodávné poznání o srdci zanedbávalo a s tím i úcta k němu.

Podle staré indické legendy chtěl bůh ukrýt pravdu, a tak řekl:
„Chci, aby to pro lidi bylo zajímavé, chci ji vložit do jejich srdcí, protože hledají všude jinde, a teprve časem zjistí, že pravdu
měli celou dobu v srdci.“

Spousta lidí celý život hledá naplnění a štěstí, často čekají, že ho naleznou, když si pořídí krásný dům, luxusní auto a další materiální požitky.
Ale jakmile z nich vyprchá první uspokojení z nákupu, začnou hledat další věci, kterými by tu prázdnotu zaplnili: mění práci, jezdí na nákladné dovolené nebo hledají nového životního partnera. A přece, jak zjistil i Santiago v Alchymistovi, největší poklad, ten pravý zdroj štěstí a naplnění, se skrývá uvnitř, v srdci.
Vše ve vesmíru už máte v sobě. Hledejte jen ve svém nitru.

DEEPAK CHOPRA


Každá duchovní tradice v dějinách hovořila o srdci jako o sídlu duše, o diamantu v srdci, o lotosu v srdci, o chrámu v srdci.
Každá tradice hovoří o srdci jako o podstatě toho, kým doopravdy jsme.

MARCI SHIMOFFOVÁ

Když ztratíte kontakt se svým srdcem, ztratíte kontakt se svým pravým já. Možná se budete cítit neukotvení a bez cíle; svět vám přijde bezbarvý, nudný a zašedlý. Nevzpomenete si, kam v životě směřujete. Ale jakmile se propojíte se svým srdcem, všechno se začne zlepšovat. Nikdy se doopravdy neztratíte, když budete znát své srdce.

Se svou duší, se svým duchem se nejlépe propojíte, když si začnete uvědomovat srdce. Vnímejte své srdce.
DEEPAK CHOPRA

A nejlepší způsob, jak se spojit se svým srdcem, je podle Tolleho, Chopry a mnoha dalších spolutvůrců prostřednictvím ticha.

Ticho je velký učitel. Chcete-li se z něj poučit, musíte mu věnovat pozornost. Nic nenahradí tvůrčí inspiraci, znalosti a stabilitu, které
vycházejí z poznání, jak se propojit s podstatou svého vnitřního ticha.

DEEPAK CHOPRA
Návštěvník
 

Re: Síla srdce

Nový příspěvekod Návštěvník » stř 15. črc 2020 15:32:49

KONTEMPLACE

Vyslyšte hlas svého srdce

Abyste se propojili se svým srdcem, najděte si klidné místo. Posaďte se a utište své myšlenky. Dovolte mysli, aby se vyprázdnila. Zlehka odsuňte všechny myšlenky, které vás trápí. Dýchejte do ticha své mysli, do prostoru, který jste tam otevřeli. Naslouchejte svým pocitům beze slov. Možná uslyšíte tichý uklidňující hlas – ne v uších, ale vycítíte ho. To je hlas vašeho srdce, který vám dává znát, že všechno bude v pořádku. Jak nasloucháte vnitřnímu hlasu svého srdce, jste čím dál lépe naladěni na svůj vlastní život. Znovu vidíte směr. Rozvíjíte v sobě obnovené poznání, kým jste. Víte, co chcete udělat a proč.

Vše bude v pořádku, vše bude v pořádku
a všechny věci budou v pořádku.

JULIANA Z NORWICHE
Návštěvník
 


Zpět na Inspirativní knihy

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků