Nová fakta o koronaviru:

Pravidla fóra
POLEMICKÉ FÓRUM

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » čtv 16. dub 2020 10:48:29

https://www.novinky.cz/zahranicni/koron ... t-40320166

Lidi nad 80 let neberou ve Švédsku na intenzivní péči, tvrdí list

Karolinska University Hospital podle serveru vydala instrukce, aby lékaři selektovali pacienty podle věku, zejména pak osmdesátníky.

Server cituje údajný vnitřní dokument, v němž se také doporučuje, aby pacienti s chronickými nemocemi nad 60 let věku nedostávali v péči prioritu.


Oficiálně ale nemocnice takovou informaci nepotvrdila. Vydala prohlášení, kde jen uvedla, že „priorita je vždy založena na vyhlídce, jak se pacient vypořádá s intenzivní péčí a vyléčí. Jestliže naděje u pacienta není vysoká, intenzivní péče není použita.”

Švédsko od začátku pandemie nepřikročovalo ke striktním zákazům. Nenařídilo třeba zákaz vycházení, jen zakázalo shromažďování více než 50 lidí. Úřady pouze doporučily omezit cestování. Řada Švédů tak nadále žije téměř normálně.
Návštěvník
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » čtv 16. dub 2020 10:52:37

https://www.novinky.cz/zahranicni/koron ... 9-40320313
Země očkující proti TBC mají šestkrát méně úmrtí na covid-19

Bezmála šestkrát nižší úmrtnost na koronavirus mají země, které prováděly plošné očkování proti tuberkulóze vakcínou Bacillus Calmette-Guérin (BCG). Vyplývá to podle serveru Mail Online z výzkumu vědců z Univerzity Johnse Hopkinse.

Vakcína BCG podle vědců posiluje kolektivní imunitu populace. Úmrtnost na covid-19 je v proočkovaných zemích přesně 5,8krát nižší než tam, kde se „nekalmetizovalo“, tedy třeba v Itálii či Španělsku.

Další studie o vlivu kalmetizace na obranyschopnost organismu proti covid-19 probíhají, podporuje je i světová zdravotnická organizace WHO.

Starší studie zveřejněná na serveru pro zdravotnické vědy MedRxiv zmiňuje, že u lidí očkovaných v dětství proti TBC se vyvinula širší ochrana proti nemocem dýchacích cest.

Podle autorů se u některých vakcín včetně té proti tuberkulóze projevuje ochrana i proti jiným patogenům než jsou mykobakterie. Zmiňují testy na myších, které ukázaly, že se cvičí nebo aktivizuje imunita a zvyšuje se produkce cytokinu Il-1B, který hraje významnou roli v ochraně organismu proti virům.

V Česku již nepovinné
Takzvaná kalmetizace se v Česku prováděla až do roku 2010. V současnosti se povinně očkují pouze novorozenci s vysokým rizikem onemocnění touto chorobou. Rodiče však mohou své dítě nechat naočkovat i v případě, že nepatří do rizikové skupiny specifikované vyhláškou.

Do této skupiny patří děti, u nichž například jeden z rodičů či člen domácnosti měl nebo má aktivní tuberkulózu. Patří tam také dítě, pokud se ono samo - nebo někdo z členů domácnosti - narodilo či pobývalo alespoň tři měsíce v zemi, kde je více než 40 případů tuberkulózy na 100 tisíc obyvatel.

Očkování se provádí od 6. měsíce života do 15 let věku dítěte a již není nutné provádět přeočkování.
Návštěvník
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » sob 18. dub 2020 17:43:22

Jak dlouho přežije koronavirus?
https://zpravy.aktualne.cz/domaci/jak-d ... f6b220ee8/

na plastu až tři dny - po osmi hodinách sice vědci zaznamenali jen 10 procent původního množství, ale teprve po 72 hodinách se nedal zjistit vůbec.
na nerezové oceli 3 dny = 72hodin
na mědi 4 hodiny
na kartonu 1 den = 24 hodin

Na lidské kůži přežívá mnoho hodin až několik dní. Pak už jen stačí dotknout se očí, nosu či úst... Většina lidí si přitom na obličej běžně sahá jednou za každé dvě až čtyři minuty.

Ministerstvo zemědělství: podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin z minulého týdne nic nenaznačuje tomu, že by se virus přenášel prostřednictvím potravin.

Návštěvník
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Tara » ned 19. dub 2020 13:15:00

*
Přílohy
93273197_2896726933713769_5459960446142382080_n.jpg
Uživatelský avatar
Tara
 
Příspěvky: 2683
Registrován: stř 20. lis 2013 8:44:22

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Tara » úte 21. dub 2020 10:13:17

Doporučuji ke zkouknutí a hlavně k zamyšlení:

pro koho by to bylo moc dlouhé, nejdůležitější je od 25. minuty - PROČ...

Uživatelský avatar
Tara
 
Příspěvky: 2683
Registrován: stř 20. lis 2013 8:44:22

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Tara » úte 21. dub 2020 16:25:16

Rozhovor s Jitkou Jurdinovou a jejím vhledu, opět, komu by se to zdálo dlouhé, tak od 12. minuty....

Uživatelský avatar
Tara
 
Příspěvky: 2683
Registrován: stř 20. lis 2013 8:44:22

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » čtv 23. dub 2020 5:37:26

Vypočítal vývoj pandemie v Číně. Teď už bude líp, říká držitel Nobelovky

Laureát Nobelovy ceny biofyzik Michael Levitt analyzoval státy s nejvyššími počty onemocnění Covid-19. Tvrdí, že jsou za vrcholem. Na pivo s přáteli to ale ještě není
Obrázek
Michael Levitt, laureát Nobelovy ceny a biofyzik ze Stanfordu, začal v lednu analyzovat počet případů Covid-19 po celém světě a správně vypočítal, že Čína se dostane z nejhoršího dlouho předtím, než předpovídalo mnoho zdravotnických odborníků.

Nyní je Michael Levitt podobně optimistický i co se týče průběhu epidemie koronaviru ve Spojených státech a zbytku světa. Zatímco mnoho epidemiologů varuje před měsíci nebo dokonce roky trvání epidemie, před masivním narušením sociálních vztahů a miliony úmrtí, Levitt tvrdí, že data jednoduše nenapovídají takovému hroznému scénáři, a to zejména v oblastech, kde jsou zavedena přiměřená opatření pro izolaci.

TÉMĚŘ PŘESNÁ PROGNÓZA

Čeho si Levitt všiml v Číně? V pátek 31. ledna měla země 46 nových úmrtí kvůli koronaviru ve srovnání s 42 novými úmrtími o den dříve. Přestože se počet denních úmrtí zvýšil, rychlost jejich nárůstu se začala snižovat. Podle jeho názoru byla skutečnost, že nové případy byly identifikovány pomalejším tempem, více výmluvná než počet nových případů samotných. A brzy předpověděl, že počet úmrtí bude každý den klesat. O tři týdny později řekl Levitt deníku Daily News, že tempo růstu viru dosáhlo vrcholu. Předpovídal, že celkový počet potvrzených případů Covid-19 v Číně skončí kolem 80 000 s přibližně 3 250 úmrtími.

Analyzoval údaje ze 78 zemí, které denně hlásily více než 50 nových případů nákazy, a v mnoha z nich vidí známky zotavení.

Tato prognóza se ukázala být pozoruhodně přesná. Do 16. března Čína napočítala celkem 80 298 případů a 3 245 úmrtí. V zemi, kde žije 1,4 miliardy lidí, každý rok zemře zhruba 10 milionů osob. Nyní se nové případy koronaviru až na ojedinělé případy prakticky neobjevují.

RŮST SE ZPOMALUJE VŠUDE

Levitt, který pro rok 2013 obdržel Nobelovu cenu za chemii za vývoj složitých modelů chemických systémů, vidí podobné zlomové body i v jiných zemích, dokonce i v těch, které nezaváděly stejně drakonická izolační opatření jako Čína. Analyzoval údaje ze 78 zemí, které denně hlásily více než 50 nových případů nákazy, a v mnoha z nich vidí známky zotavení. Nesoustředí se na celkový počet případů v zemi, ale na počet nových případů zjištěných každý den a zejména na změnu tohoto počtu ze dne na den. Podle Levitta existují jasné známky zpomalení růstu.

Teď prostě rozhodně není čas pro chození na pivo s přáteli.

Například v Jižní Koreji se denní přírůstek nově nakažených v posledních týdnech snížil a zůstal pod 200. Itálie je na tom naopak stále špatně. V této zemi se počet nově potvrzených případů většinu posledních dnů ještě zvyšoval.

Zajímavá jsou data z ohnisek v omezených prostředích, jako je to na výletní lodi Diamond Princess. Z 3 711 osob na palubě bylo infikováno 712 osob a 8 jich zemřelo. „Tento nezamýšlený experiment s rozšířením koronaviru pomůže vědcům odhadnout počet úmrtí, ke kterým dojde v plně infikované populaci,“ uvedl Levitt.

MÉDIA TO PŘEHÁNĚJÍ

Levitt dále uznává, že je třeba dodržovat důrazná opatření proti šíření nákazy. Teď prostě rozhodně není čas pro chození na pivo s přáteli, shrnul suše současnou situaci. Také obviňuje média z toho, že způsobují zbytečnou paniku zaměřením se na neustálé zvyšování kumulativního počtu případů a sledování celebrit, které se nakazily virem.

Základem k uzdravení společnosti musí být lepší včasná detekce viru.

Levitt se také obává, že opatření v oblasti veřejného zdraví, která odstavila velké části ekonomiky, by mohla způsobit jinou zdravotní katastrofu, protože ztracená pracovní místa povedou k chudobě a beznaději. Vědci znovu a znovu sledují, že počet sebevražd stoupá, právě když klesá ekonomika.

Základem k uzdravení společnosti musí být lepší včasná detekce viru, nejen prostřednictvím testování, ale také pomocí sledování tělesné teploty, které provádí Čína. A následovat musí okamžitá sociální izolace nemocných. Přestože úmrtnost na Covid-19 je výrazně vyšší než u chřipky, Levitt každopádně říká, že "tohle" jednoduše řečeno není konec světa.

Jan Handl
Návštěvník
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Tara » čtv 23. dub 2020 9:39:55

Jiří Šabrata, 21.4.2020


Jsem praktický pediatr. I když od mé státnice z hygieny a epidemiologie uplynulo už 40 let a znalosti jsou značně zaprášené, už týden ve mně bobtná hrozný pocit, že už nejméně 14 dní svět řídí epidemiologové a bohužel, na rozdíl od skvělého počátku, nyní v módu totální blamáže. Uvedu pár argumentů, proč si to myslím.
Přijde ke mně pacient se 3. denní horečkou, já ho vyšetřím a konstatuji, že to je nejspíš chřipka, protože zrovna vrcholí její epidemie. Přesto udělám sérologický test: negativní. Řeknu, to nic neznamená, v séru se testují protilátky a ty tam ještě nejsou. Vezmu párový vzorek za 14 dní a zase negativní. A tak mohu říct zcela určitě: chřipka to nebyla. Chlapec je nicméně během 10 dnů fit. Maminka ale chce vědět jaká infekce to byla a bude tak neústupná, že synovi udělám testy na všechny možné respirační viry a zpětně posoudím, jaká to tedy byla virosa. Za 14 dní budu mít výsledek: byl to virus tzv. parachřipky (který velké epidemie nedělá, ale spolu s "pravou" chřipkou se sem tam může v populaci objevit). Dodělám rapid na Sars2, bude pozitivní... ten testuje také protilátky a akutní IgM i paměťové IgG. A co teď? Byla to parachřipka nebo covid?
A teď si představme. Přišel Sars2, byli jsme všichni vyděšení videi z Wuchanu, ale šťastní, že je možno jej testovat. Objevuje se legendární taxikář. Odebere se mu výtěr (specifický jenom na ten Sars2) a jeho klinický obraz těžkého zánětu plic se zhoršuje až k mimotělnímu oběhu. První oběť koronaviru! Držíme mu palce, přijde lék z USA, stav se zlepšuje, ale doc. Balík z VFN v Praze nám veřejně sděluje, že stav se začal zlepšovat už před nasazením léku a ještě dodá, že mají nebo měli na JIPce několik Covid+ pacientů v těžkém stavu, který ale nesouvisel se Sars2, naopak žádné projevy respir. infektu se u nich neprojevili a že někteří už dokonce byli propuštěni s Covid pozitivitou domů.
Co z toho všeho vyplývá? Když se prof. Prymuly (a tisíců dalších epidemiologů) zeptáme, jestli kromě PCR testů či rapidů testují kromě Sarsu2 ještě další respirační viry určitě nám odpoví: NE.... Pak se ho logicky zeptáme: Jak tedy ví/vědí, že zrovna Covid+ pacienta přivedl k ventilátoru či mimotělnímu oběhu a nebyla to chřipka A , která zrovna v únoru a březnu vrcholila a stejně tak ročně přivede k těžkému zánětu plic a ventilátoru pěknou řádku lidí. (Ale to platí bohužel i pro další respirační viry, i když neprobíhají v epidemiích.) Prof. Prymula nám nejspíš odpoví: máme tu ale Sars2, jde naštěstí prokázat, nic o něm nevíme, je ale nebezpečný svou rychlostí, tím že naše populace ho nezná a je jen minimálně promořená, takže se nemůžeme zabývat tím, jestli to je chřipka nebo parachřipka, pro nás je nyní důležitá pozitivita nebo negativita sars2 testů atd. Vše to je pravda. To ale platilo pro první týdny! Teď, kdy se každým dnem řítíme k robustnímu ekonomickému pádu a kdy vidíme, že epidemie (jakkoliv prudká vlna zpočátku to byla) je daleko za svým zenitem, ale NENÍ DůVOD (právě kvůli zmiňovanému pádu) v nějakých restrikcích pokračovat ale ani hodinu! Naopak přibývá pacientů postižených "necovidovou medicínou". Nikdo si v tento okamžik nedokáže ani trochu představit, co pro naše pacienty bude toto zaškrcené údobí do blízkého budoucna znamenat . (Berou to epidemiologové v úvahu? Měli by i to je náplň jejich práce.)
Problém je, že se to nelékařům (což jsou všechny vlády světa) těžce vysvětluje. Právě proto si epidemiologové mohou dělat to, na co jsou zvyklí v klidných dobách a prosím, vůbec tím nemyslím, že by nebyli schopni pochopit důsledek svých doporučení, nebo že to jsou skuteční odborníci ve svém oboru. Bojí se. Zcela pochopitelně. A politici nelékaři do nich s rukavicemi na rukou jen šťouchají, maximálně z nich dostanou 100 m2 plochy navíc.
A konečně poslední, můj asi nejpádnější argument je fakt NEVYMÝTITELNOSTI Sars 2. Bude tu pořád. Rizikové skupiny budou už navěky ohroženy tak, jak jsou ohroženy daleko vážnější chřipkou A . A vemme si, že my máme proti ní vakcínu, dokonce exkluzivně na každou sezonu nově ušitou. A kolik se očkuje lidí v ČR? Trvale mezi 5-7%.... Ale my si z toho nic neděláme, protože toho o ní víme více než o Sars2....: 300 tis. nakažených 2500 zemřelých v souvislosti s chřipkou A...
Jediné výchdisko je, aby našli odvahu politici: Minimálně by stačilo na týden všechna omezení přesunout do módu dobrovolnosti a pak smyčku sundat.
Uživatelský avatar
Tara
 
Příspěvky: 2683
Registrován: stř 20. lis 2013 8:44:22

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Tara » čtv 23. dub 2020 11:23:28

Nový rozhovor s molekulární bioložkou Soňou Pekovou, úžasný rozhovor s úžasnou ženou

Uživatelský avatar
Tara
 
Příspěvky: 2683
Registrován: stř 20. lis 2013 8:44:22


Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » pon 27. dub 2020 5:04:39

Roman Šmucler: Koronavirus je "černá labuť", která změní svět

Podle stomatologa Romana Šmuclera zabije více lidí strach z koronaviru, než samotné onemocnění. A tak doporučuje zanechat sledování depresivních zpráv, užívat si života a také si pořádně čistit zuby.

Obrázek
Roman Šmucler doporučuje zanechat sledování depresivních zpráv, užívat si života a také si pořádně čistit zuby.lupa-plusKliknutím zvětšíte

Co si jako lékař myslíte o hrozbě koronaviru?
Je to jedna z mnoha virových infekcí, které nás pravidelně potkávají a mně komplikují práci – HIV, hepatitis C, chřipka A, prasečí chřipka. Koronavirus naštěstí nemá smrtící účinek třeba hepatitidy C. Ale zasáhl a hlavně vyděsil populaci. Největší škody způsobil svojí globalizací a tím, jak to pojala média. Škody jsou nedozírné a asi to změní svět. Tedy, medicínsky nic mimořádně ničivého, jakkoli je mi líto všech nemocných a zesnulých (nebude jich v populaci po světě asi ani promile), ale ekonomicky a možná politicky typická „černá labuť“, která mění svět.

Jsou opatření, která vyhlásila vláda adekvátní situaci?
Česko postupovalo od začátku velmi racionálně a profesionálně. Mělo spoustu času se připravit. Možná té přípravy mohlo být i více, ale zpětně je každý chytrý. První velké povodně v Praze jsme nezvládli, druhé skvěle. Tohle také bude poučení a není to poslední viróza. Němci a Britové řekli lidem, co je čeká a že se až 70 procent lidí promoří a budou oběti. Měli plán, který modifikovali. Česko postupovalo dobře ale často se měnící názory přes tiskovky lidi zneklidňovaly a doteď (4. dubna - pozn. red.) nemáme zveřejněný plán co a jak s tím dál, jak z toho ven. Tedy profesionálové to spustili skoro na jedničku, ale v Česku vysmívaná Angela Merkelová (nebo radikálněji Boris Johnson) tu s jasným slovem a plánem chyběla.

V obchodě jsem potkal pána s respirátorem, v lyžařských brýlích a gumových rukavicích. Není to přehnané?
Znám lidi, kteří po těch apokalyptických zprávách zalezli do protiatomového krytu s ventilací, tak je všichni zblbli, a byli to vysokoškoláci. Strach je nakažlivý a zabíjí. Postiženým bych se nesmál, jakkoli já jsem fanda toho, když lidé čelí katastrofě s úsměvem ve tváři.

Nejsou roušky, respirátory, desinfekční gely mají cenu zlata, není paralen, mouka, ani droždí. Zachvátila Česko panika?
Panika u spousty věcí rychle vznikla a zanikla. Každý den vydala média nějakou strašlivou zprávu typu – shromažďujte si doma vodu v kýblech (vzpomenete si ještě na tuhle absurditu?) nebo mějte zásoby jídla na X dní, stát má jídlo na necelé dva dny. A lidé poslechli a vyrazili. Zmizela někde základní novinářská etika a kontrola dat. Každý chtěl mít nejděsivější zprávu (jen u těch se zaplatí reklama, chápu), kterou budou lidé sdílet. A tak to dopadlo, jak muselo.

Když ošetřujete pacienta, který je kuřák, neříkáte si, že byste kouření úplně zakázal?
Já jsem příležitostný kuřák, tak dva doutníky měsíčně, dvakrát fajfka. Pokud v něčem udržíte rozumnou dávku, neohrozíte se a možná to má i pozitiva (přemýšlím o zásadních věcech u doutníku – nikotin pomáhá). A pokud je někdo závislý, má se mu pomoci. Pro kuřáky mám speciální léčebná schémata ve stomatologii a vše je v pořádku.

V nemocnicích ruší objednané pacienty, i já s tím mám zkušenost. Jak je to u vás v Asklepionu, kde jste zaměření na estetickou medicínu?
Rušení pacientů na ambulancích bylo mnohde přehnané a ohrozilo možná více lidí, než koronavirus. Spousta lidí včetně mě má v rodině seniora, který bojoval o život v nemocnici, neboť přišel o základní kontroly a relativně jednoduchou ambulantní léčbu. Asi i v Itálii zabíjelo odkládání péče více lidí, než ten virus – mnozí mrtví se zde kompenzovali třeba kardiálně a virus už byl jen ta poslední věc. Asklepion je od onkologie, přes třeba stomatologii po plastickou chirurgii. Na onkologii máme velmi rušno, neb jsme vzali i pacienty z pracovišť, kde zavřeli. Stomatologie má speciální rytmus, dermatologie také a jedou cca na 40 procent. Plastická chirurgie stojí – je to kvůli celkovým anesteziím a máme starší tým lékařů a proč riskovat?

V jednom videu říkáte, že je důležité, aby každý pacient, který přijde na vaši kliniku, vyplnil formulář kvůli covid-19. Co v něm je a proč je to tak důležité?
Je to anamnestický dotazník. Je důležité oddělit potenciálně nemocné od zdravých. My jsme bývalá fakultní nemocnice, máme mnoho čekáren, různá patra. Můžeme pacienty dělit. Pokud náš pacient bude mít komplikaci, třeba oteče od zubu a zároveň má covid, dostane se k lékaři speciálním vjezdem, výtahem na oddělené patro. Pokud má pacient zvýšenou teplotu, možná je to covid, možná ne. Ale nesmí se lidé míchat. V takových zařízeních, jako jsme my, pacient zažije asi největší bezpečí z celého dne. Větší riziko má v práci, často doma a zejména v dopravě.

Na vaší klinice máte respirátorů dost. Jak to, že v nemocnicích je jich nedostatek?
Koupil jsem je. Spousta zařízení čeká na nákup a dary od státu. Stát v jeden okamžik zničil fungující trh a ještě přeplácel zakázky, tak jsem kupoval draho v obchodním boji s ministerstvem svých 100 respirátorů, ale koupil jsem je. Totéž ředitelé mnoha nemocnic i státních. No a mnozí šetřili a mají málo. Dnes jsou ceny už skoro normální, jen stát, zbytečně, blokuje třídu FPP3, kterou ale po nás chce, abychom jí měli. Ale to si snad už brzo sedne. Stomatologové ale byli u vzniku 3D tisku štítů, vývoje mnoha pomůcek (jednorázové štíty) pro český průmysl. Kapitalismus si s tímhle poradí velmi rychle. Centrální zásobování je drahé a neefektivní. Bylo to asi nutné dva tři týdny, ale pojďme z toho pryč. Masky nemají vozit hasiči ale specializované firmy. Nemá se to rozdávat, ale prodávat, aby se s materiálem hospodařilo.

Stomatolog je teď asi rizikové povolání, nebo ne?
Stomatolog žije nejkratší život ze všech vysokoškoláků. Doslova se koupeme celý život v infekcích. A jsme závislí na svých výkonech. Stačí úraz a můžete být v bankrotu a přijít o bydlení. Zabíjí nás stres a v těchto dnech ještě více. Nám ani teď stát a pojišťovny neřekly – omezte provoz, my vám dosypeme peníze jako nemocnicím. Vzkaz je: bojujte, nebo zbankrotujte. Ani nesmíme lidi pustit na dovolenou, když není práce. No a pak zas bude velká politická akce – najděme stomatology pro venkov. Tam to řada kolegů teď zavřela nadobro a nebylo to nutné. Ale mají riskovat a brát si úvěry v 65 letech?

Už v minulosti jste mluvil o robotech, kteří by zastali práci zubařů, to by bylo možná řešení v dnešní situaci. Existuje už nějaký takový robot, a jak pracuje?
Já jsem za to zodpovědný v EU – robotizace a digitalizace stomatologie. Máme roboty, kteří přesně zavádějí zubní implantáty, přesněji, než já s třicetiletou praxí a ovládat se ho lékař neučí třicet let, ale řekněme pár měsíců. Jsou už roboti na „vrtání a zaplnění zubu“. Zubní lékař by mohl být jakýmsi vedoucím, ne manuálním pracovníkem. Také třeba rozpoznávání zubního kazu je dnes aplikace v mobilním telefonu, kterou ovládne i pacient doma.

Nebudou zubařští roboti pohromou pro zubní lékaře, kteří přijdou o práci?
Jen zlomek lidí má v Česku vysoce kvalitní ošetření. Někde chybí lékaři, vesměs chybí peníze. Stomatologii zlevnit jednotkově, ale umožnit mít krásné korunky z celokeramiky 100 procentům populace - to se snažím realizovat. Vydělají lékaři i pacienti. Zdravě soutěžíme s USA a třeba Koreou, kde jsou o parník vpředu.

Jak se vám změnil život kvůli koronaviru?
Jakmile řekli vědci z Harvardu, co přijde, pochopil jsem, že to zasáhne až 70 procent pacientů a de facto 100 procent stomatologů a snažil jsem se věci nastavit. Česká stomatologie má nejvíc pracujících lékařů v EU a moje povolání do Ústředního krizového štábu je uznáním, že jsme vysoce funkční jednotka v rámci celého Česka. Plánujeme dopředu a realizujeme to. Teď řeším detaily fungování v květnu. Improvizace je smrtící. Mám rád „neinvenční“ německý systém.

Myslíte, že by mohlo jít o biologickou zbraň, která unikla z laboratoře?
Na to nemám vzdělání.

Ještě stále nosíte roušku, kterou vám ušila dcera? Viděl jsem, že vám při jednom rozhovoru na internetu docela padala.
Po celém dni se rouška rozmočí, padá a škodí zdraví. Neměl jsem šanci ji vyměnit. Ale už jich ušila několik a střídám je přes den a hlavně se lidé v Česku teď konečně naučili videokonference, což díky působení po světě mám zažité, tak většinu dne roušku nemám a v ordinaci používám respirátor. Lidé mi posílají roušky a ty moje motivující, třeba hornická, je inspirovaly. Ale roušky od dcery, to je moje volba…

V nouzovém stavu musí mít každý člověk povinně roušku. A to nejen v obchodě, ale i běžně na veřejnosti.

Jak se chrání vaše rodina?
Rozhodující je domácí hygiena. Ale zastavit virus je jako chytat záplavy přehradou Orlík. Můžete to zpomalit, připravit se, ale v jeden okamžik to přeteče a voda je u vás.

V poslední době jste udělal mraky rozhovorů o koronaviru, tenhle je dalším v řadě. Je potřeba o pandemii neustále mluvit?
Je potřeba lidi uklidnit. Podle mne bude více mrtvých ze strachu (infarkty, sebevraždy, horší péče, vysoký krevní tlak, málo sportu), tak už toho nechme. Život je krásný a na ty zprávy se nedívejte. Pokud televize, tak něco veselého.

O čem dalším je podle vás potřeba mluvit?
Že v téhle krizi nejvíce pomohla snaha a kreativita jednotlivých lidí. Státní řízení opět ukázalo, že socialismus nefunguje, ale volné spojení spousty mozků a rukou ano. Bojuje se o charakter státu – buď si řekneme, jak to Čína úžasně zvládla (pravda to není) a že tu chceme mít něco takového. Anebo získejme sebevědomí a řekněme si: Normální je po státu nic nechtít. Zvládnu svoje problémy sám nebo s rodinou. Stát je vesměs slon v porcelánu, který má dobrou vůli, ale každým krokem něco rozbije.

Nedávno jste zmiňoval, že lidi si neumějí čistit zuby. Jak by se to mělo dělat správně?
Máme na to stránku textu? Oni si to najdou. Hlavně všichni čistěte, dokud nejsou zuby kontrolou jazykem fakt čisté, a používejte mezizubní kartáčky, to je klíčové. Je zajímavé, že v karanténě ve Wuhanu lidi přišli hodně o zuby. V karanténě měli čas, ale hygiena šla stranou. Mezitím zubní ordinace zavřená, a pak už se zuby jen extrahovaly. Tak tuhle chybu neopakujme.

Co si myslíte o elektrických zubních kartáčcích?
Používám je výhradně s mojí celou rodinou roky. Ale jistě si lze vyčistit zuby i klasickým kartáčkem, nemusíte si všichni kupovat elektrický. Pokud kupujeme elektrický, tak od špičkových firem, některé laciné nápodoby mohou ohrozit zdraví zubů i dásní.

Jste prezidentem České stomatologické komory. Co je dnes vaší hlavní starostí?
Byl jsem takovým hasičem tisíce problémů a vrchním zásobovačem a skladníkem pro 9000 kolegů. Teď si to sedá a koronavirus je prostě součást našich životů. Soustředím se na ladění detailů, organizaci péče pro pacienty s covidem. A třeba více a více učím online, pro naše kolegy i pro cizinu. Teď přednášku pro USA zvládáme bez otravností s letem a časovým posunem v pohodlí pracovny.
Zdroj: https://www.denik.cz/zdravi/roman-smucl ... -internetu
Návštěvník
 


Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » sob 02. kvě 2020 15:49:37

Obrázek

Podařilo se vyfotit koronavirus
Návštěvník
 


Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » úte 05. kvě 2020 18:08:50

Čemu vděčí šest zemí za úspěch proti covid-19, píše Worldcrunch

Většina světa se stále potýká s nákazou koronavirem, ale hrstce zemí se podařilo buď nemoci covid-19 úplně vyhnout, anebo se z ní rychle vzpamatovat. Podle posledních informací celkem 16 zemí - většinou malých a odlehlých - nezaznamenalo žádné případy nákazy. Ovšem existují také jiné, které byly koronaviru více vystaveny, ale podařilo se jim omezit jeho šíření i počet obětí, napsal zpravodajský server Worldcrunch.

Při pohledu na tyto země je zjevné, že neexistuje jedno, dokonalé řešení - spíše celá škála různých kroků, strategií a s největší pravděpodobností i štěstí, které se ukázaly jako nejúčinnější v boji proti koronaviru. A důležité také je, že se z nich mohou ostatní poučit:

Vietnam
Tato země v jihovýchodní Asii má impozantní výsledky na stát s 93 milióny obyvatel - 268 případů nákazy a žádné úmrtí. Co udělal Vietnam jinak? Vláda se rozhodla pro nízkonákladovou strategii. Namísto hromadného testování vsadila na rychlou identifikaci a izolaci nakažených osob, společně s vyhledáním jejich kontaktů s pomocí mobilní aplikace.

V důsledku toho téměř 75.000 Vietnamců prošlo dvěma týdny karantény ve vojenských táborech a státních hotelech. Šest obcí a předměstí bylo v rámci karantény uzavřeno. A především byl Vietnam jednou z prvních zemí, které uzavřely hranici s Čínou, i když je vietnamská ekonomika na svém velkém sousedovi do značné míry závislá.

Nový Zéland
Premiérka Jacinda Ardernová tento týden prohlásila, že země vyhrála boj s koronavirem, "protože nedochází k žádnému širšímu, nepodchycenému šíření". Za epidemie země ohlásila 19 úmrtí pacientů s koronavirem - to jsou čtyři úmrtí na milión obyvatel.

Po téměř pěti týdnech jedněch z nejpřísnějších karanténních opatření na světě, kdy byly uzavřeny nejen úřady, školy, bary a restaurace, ale také rozvážkové služby, nyní Nový Zéland začíná s postupným uvolňováním restrikcí.

Jižní Korea
Před několika měsíci byla Jižní Korea nejhůře postiženou asijskou zemí mimo Čínu. Nyní je chválena jako vzor úspěšného zvládnutí epidemie. V centru jejího úspěchu leží strategie rozsáhlého testování a intenzivního vyhledávání kontaktů.

Jihokorejské úřady předvedly impozantní rychlost, s níž se postaraly o to, aby byly testy volně dostupné pro všechny. Vznikly "drive-in" stanice, kde se mohl kdokoli dát vyšetřit. Ti, kdo měli pozitivní test na koronavirus, byli izolováni - země tak dostala epidemii rychle pod kontrolu, a přitom se vyhnula celonárodním karanténním opatřením.

Slovensko
S dosud ohlášenými 20 úmrtími má Slovensko nejnižší počet obětí s nákazou nemocí covid-19 v přepočtu na počet obyvatel v Evropě. Země zavedla jedny z nejpřísnějších a nejvčasnějších opatření v Evropě včetně zákazu cestování do zahraničí a všech veřejných, náboženských, kulturních a sportovních akcí.

Uzavřeny byly školy a většina obchodů, a lidé vracející se z ciziny museli nastoupit do dvoutýdenní karantény. Slovensko také patřilo mezi první země, které zavedly povinné nošení ochranných roušek na veřejnosti.

Ale přísná omezení nemohou být jediným důvodem vysvětlujícím tak nízká čísla, protože i další země střední a východní Evropy postupovaly obdobně a skončily s podstatně vyššími počty mrtvých a nakažených v přepočtu na počet obyvatel.

Pravdou je, že epidemiologové a demografové nemají jasné vysvětlení toho, jak se mohla tato země stát "ostrůvkem v moři úmrtnosti", jak napsal slovenský Denník N.
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/cemu- ... -internetu
Návštěvník
 


Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » úte 12. kvě 2020 17:18:13

Druhá vlna koronaviru je velmi nepravděpodobná, říká dánský epidemiolog

Některé státy se připravují na druhou vlnu koronaviru. Nepatří mezi ně Dánsko, kde místní vláda zveřejnila, že země bude více testovat a mapovat šíření viru. Podle hlavního epidemiologa země Kåreho Mölbacka je „velmi nepravděpodobné“, že by Dánsko zasáhla druhá vlna pandemie.

„V tuto chvíli už máme o koronaviru tolik informací, že je nepravděpodobné, že bychom čelili druhé vlně pandemie,“ řekl Mölback na brífinku novinářům. Epidemiolog také dodal, že pandemie zatím nikde podruhé nezaútočila. Zvyšující se čísla u některých států přičítá postupnému uvolňování opatření.

Právě Dánsko bylo jednou z prvních zemí, které začaly restrikce uvolňovat. Už v polovině dubna otevřelo školy, ale i kadeřnictví, masážní a kosmetické salony či další služby, které zahrnují úzký fyzický kontakt mezi poskytovatelem a klientem. Tento týden Dánsko spustilo už druhou fázi uvolňování opatření, otevřít by tak měly restaurace i nákupní centra.

Nárůst nových případů v Dánsku se i přes otevření škol a dalších zařízení zpomaluje a nyní je kolem 0,7 procenta. „Křivka nakažených je stále sestupná. Ruku v ruce s novou strategií testování jsem si poměrně jistý, že se druhé vlně vyhneme,“ uvedl Mölback.

Dánsko, kde žije 5,8 milionu obyvatel, má podle dat Univerzity Johnse Hopkinse 10 591 potvrzených případů a 533 úmrtí. Podle Světové zdravotnické organizace se druhé vlně koronaviru mohou státy vyhnout, pokud budou restrikce uvolňovat pomalu a plynule.

https://www.novinky.cz/koronavirus/clan ... paign=null
Návštěvník
 



Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » úte 19. kvě 2020 18:04:40

Pokus na křečcích ukazuje, že roušky snižují šíření koronaviru

Hongkongští vědci se jako jedni z prvních na světě pokusili zjistit, zda roušky nebo obličejové masky mohou zabránit symptomatickým i nesymptomatickým nositelům koronaviru nakazit ostatní. Výsledky jsou překvapující.

Obrázek

Jak informuje agentura AFP, vědci umístili uměle nakažené křečky do blízkosti zdravých zvířat. Mezi klece s nemocnými a zdravými křečky dali roušky a nechali proudit vzduch od nakažených zvířat ke zdravým.

Tým vedený profesorem Yuenem Kwok Yungem, který patří k předním světovým expertům na koronaviry, zjistil, že bezkontaktní přenos viru se může při použití roušek snížit o více než 60 procent. Když mezi klecemi nebyly roušky, dvě třetiny zdravých křečků se nakazily během týdne.

Procento nákazy kleslo na něco málo přes 15 procent, když byla rouška umístěna na klec nakažených zvířat, a zhruba na 35 procent, když byla na kleci se zdravými křečky. Ti, kteří se nakazili, měli v těle méně viru, než ti, kteří se nakazili bez roušky.

"Je jasné, že když nakažení lidé nosí roušku, zvlášť když nemají žádné symptomy, je to mnohem důležitější než cokoli jiného," řekl Yuen novinářům. "Vysvětluje to také, proč je důležité všeobecné nošení roušek, protože teď už víme, že značný počet nakažených nemá žádné symptomy," dodal.

Yuen byl jedním z mikrobiologů, kteří v roce 2003 objevili virus SARS. Díky zkušenostem z boje s touto nemocí radil obyvatelům Hongkongu hned na začátku rozšíření covidu-19, aby začali používat roušky. V té době přitom Světová zdravotnická organizace (WHO) i řada zemí tvrdily, že roušky a další ochranné prostředky jsou pro veřejnost zbytečné a že by je měli mít jen zdravotníci přicházející do styku s nakaženými.
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/po ... 47ab5f122/
Návštěvník
 

PředchozíDalší

Zpět na Cokoliv je libo

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 9 návštevníků