Nová fakta o koronaviru:

Pravidla fóra
POLEMICKÉ FÓRUM

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » stř 25. bře 2020 10:01:25

Návštěvník
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Tara » stř 25. bře 2020 21:59:02

MF Dnes: Od Hana Lipovská.

Světlo na konci koronavirového tunelu

Během několika málo dní jsme přišli o většinu věcí, které jsme považovali za samozřejmé. Probudili jsme se do světa, ve kterém jsou poprvé od německé okupace uzavřeny vysoké školy. Probudili jsme se do země, kde jsou uzavřeny obchody, kde nehrají kina a divadla, kde nelze jen tak odjet na chalupu, kde se dokonce ani veřejně neslouží mše. I to vše zde v různých dobách bylo. A i tehdy to, dříve nebo později, pominulo.

To nepříjemné, čím v životě procházíme, mívá obvykle alespoň jasně definovaný konec. Jestliže je náš dnešní strach obzvláště pronikavý, je to právě proto, že tunel, do kterého vjíždíme, se zdá být příliš dlouhý, tmavý, bez konce. Světlo na jeho konci přes černé brýle takřka nevidíme. Z neznámého máme strach a na strach reagujeme buď panikou, nebo zlehčováním. Obojí je pochopitelné a obojí nám je málo platné.

Poprvé v novodobých dějinách kola české ekonomiky stojí. Nezadrhla se, ani v nich neskřípe písek, byla zcela zastavena. Ekonomický dopad ustanovení Velkého pátku jako státního svátku se v roce 2016 odhadoval na mínus 11,4 miliard korun. Letos nás během postního období čeká mnoho Velkých pátků za sebou. Pokud se bude dnes kterýkoli ekonom pokoušet vyčíslit hospodářské dopady koronaviru, bude zítra směšný. Víme, že naše ekonomika klesne. Víme, že vzroste státní dluh, vzroste deficit státního rozpočtu, vzrostou některé ceny. Nemá však smysl – a bylo by to kromobyčejně nezodpovědné – strašit se či se naopak planě konejšit jalovými odhady. Nevíme totiž, zda se pandemie cestou nepotká se suchem či povodní, neumíme předvídat nepředvídatelné černé labutě, ať už na sebe vezmou podobu teroristických útoků, black-outů nebo kterékoli jiné, dnes třeba ještě zcela nemyslitelné, hrozby. Můžeme se inspirovat u autorů katastrofických románů, ale přínosné to nebude. Může se stát zcela cokoli – včetně čehokoli dobrého. Sto miliard je dnes stěží chyba měření. Není proto hanbou, není selháním, přiznat, že nevíme.

Bylo by však hanbou a selháním zneužít koronové rány k zakrytí vlastních chyb z minulých let. Místo podnikání se rozvíjel dotační byznys, centrální banky udržovaly růst
a zaměstnanost pomocí dopingu nereálného kurzu a příliš nízkých úrokových sazeb, rostla zadluženost domácností a firem. Dnes jsme v situaci člověka, jemuž povodňová vlna vytopila sklad plný zkažených vajec. Je pro něj tuze lákavé svést chyby z doby před velkou vodou na zásah vyšší moci a dostat dotaci či odškodnění. Ve zmatku a chaosu bude těžké rozlišit, kdo se stal nevinnou obětí tvrdých antivirových opatření a viru samotného, kdo se naopak snaží rouškou zahalit dřívější pokles odbytu, a kdo chce jen zneužít tragédie k příživnictví v spirále dotací. Právě nepružní giganti, kteří v posledních měsících přešlapovali na místě, se budou ruku v ruce s dotačními podnikavci hlasitě hlásit se svými nároky.

Tunelem však jedeme všichni společně a jeho důsledky na nás společně dopadnou. Snad jen ti, kdo musejí být v terénu za všech okolností – lékaři, zdravotní sestry, uklízečky, prodavačky, řidiči, policisté či hasiči – snad jen tito bojovníci v první linii mají nárok mít nárok. My ostatní se musíme smířit s tím, že nám naše zasetá pole předčasně sklidily kobylky. Ti, kdo si chtějí nárokovat úrodu druhých, aniž by sami zaseli, mají příležitost vrátit se od lehkovážných her ke skutečné práci. Nárok jednoho není přednější než potřeba druhého. Nemá smysl dovolávat se nároků ve jménu solidarity. Má smysl být solidární
a nároků se zříkat.

Bez ohledu na to, jak moc červená budou čísla veřejných i osobních financí, nemusí být „den poté“ zdaleka tak černá naše situace. Koronavirus nás nepřipraví, na rozdíl od válek
a okupací, o naši půdu. Nepřipraví nás o kapitál. A hlavně – nesmí nás připravit o to nejcennější, co naše země má, tedy o nás samotné. O naše schopnosti, znalosti, naši vynalézavost, náš humor, zkrátka o naše lidi. Možná se na konci tunelu sejdeme chudší, ale stále budeme schopni pracovat, myslet a tvořit.

Britové svoji královskou rodinu milují za jeden patetický detail – během bombardování Londýna zůstala ve městě se svým lidem. Její členové neutekli, neschovávali se v bezpečí. Obdivujeme to, stejně jako dodnes obdivujeme hrdinství vojáků obou velkých válek. Dnes máme k heroismu všedního dne podobnou příležitost my sami. Čas, ke kterému jsme byli bez vlastního zavinění odsouzeni, čas, jehož délku ani tempo neznáme, čas zdánlivě nelineární, čas bez konce, nesmíme zaplnit útěkem do vnitřního exilu, ochromující panikou, sžíravou sebelítostí, pustou odevzdaností, nesmíme jej promarnit a zbůhdarma utratit. Naopak, tento čas musíme naplno využít. Černý tunel, kterým musíme projet, totiž odhalí velké rezervy naší země. Ve světle jeho konce uvidíme, kde jsme dříve zbytečně plýtvali: kapacitou, zdroji intelektem – i časem.

Stejně jako vždy v podobných případech na nás budou u konce tunelu čekat krysaři z Hammelnu. Budou nás lákat na líbivou pomoc. Mějme pak na paměti, že jsme tmou tunelu šli sami, že jsme se nemohli spolehnout na nikoho jiného než na sebe navzájem. Neupínejme se k Bruselu, Pekingu, Londýnu, Berlínu či k Moskvě, neptejme se, jak naši situaci vyřeší stát nebo Unie. Nikdo za nás a místo nás, v náš prospěch, nic řešit nebude. Starat se musíme my sami. Nevěřme líbeznému tónu vrbových píšťalek. Mnohokrát v minulosti nás tato písnička dovedla do otroctví.

Vážně nemocný pacient často z rozhodnutí lékaře ztratí takřka veškerou svobodu. Má přísnou dietu, nemůže chodit, nesmí pracovat, nemá kontakt s přáteli. Podrobí se tomu, jakkoli v slzách a zoufalství, protože má jasný cíl: chce být zase zdráv. Jakmile opustí dveře nemocnice, opět užívá života plnými doušky a váží si každého okamžiku znovunabyté vzácné a drahé svobody. Možná se mu ze svobody (a s ní spojené odpovědnosti) zatočí hlava, ale rozhodně nejede taxíkem k vratům nejbližší věznice, aby za sebe nechal opět rozhodovat jiné. Kdokoli by jeho svobodu chtěl omezit, bude jeho nepřítelem. Jsme dnes všichni společně takovým pacientem. Postupně si kvůli rychlému sledu restrikcí zvykáme na tuhý režim léčby. A mnozí budou v pokušení v oné drastické kúře pokračovat. Už dnes se v Evropě ozývají hlasy, které volají po zestátňování. Bezprostředně po krizi se objeví „spasitelé“, kteří budou sladkými slovy lákat na vějičku různých forem socialismu nebo nadnárodního oligarchismu. Už dnes proto musíme vědět, že vábení krysařů nebudeme smět podlehnout. Každý tunel, i ten nejdelší, někde končí. A na jeho konci je světlo. Projděme jim společně tak, abychom na světlo vyšli jako zdravý, svobodný, suverénní národ. Nebojme se.

(Psáno pro MF Dnes, 14.-20. 3. 2020)
Uživatelský avatar
Tara
 
Příspěvky: 2683
Registrován: stř 20. lis 2013 8:44:22

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » čtv 26. bře 2020 5:46:39

Milan Calábek: Je to supervirus s jakým jsme se ještě nesetkali



https://www.kupredudominulosti.cz/calab ... nesetkali/
Návštěvník
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » čtv 26. bře 2020 6:29:30

Návštěvník
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » čtv 26. bře 2020 10:41:41

Chaotická represivní opatření mohou napáchat víc škody než koronavirus

Rozhovor pro magazín Flowee

Co si myslíte o přísných českých vládních opatřeních v reakci na vir?

Přísnost a prevence musí být. Pokyny ale mají být jasné, srozumitelné, prakticky realizovatelné. Problém je v tom, že o všem rozhoduje premiér Babiš. Rychle, rázně, zmateně. Jeden den vyhlásí, že od 10 do 12 smějí nakupovat jen senioři, druhý den to ministr Vojtěch změní od 7 do 9, před chvílí oznámili, že to bude od 8 do 10. Všichni musí nosit roušky. Policie už rozdala desetitisícové pokuty. Dneska jsem obešel lékárny a všude mě vítala cedule: „Respirátory, roušky, gumové rukavice a teploměry nemáme.“ Dcera mě poslala sehnat nitě a tkalouny na roušky. Galanterie vyprodané nebo zavřené. Vláda vydá nařízení, ale nezajistí prostředky, aby ho lidé mohli dodržovat. Chaos! O našem zdraví, životě, osobní svobodě... rozhoduje zmatená, psychicky labilní a trestně stíhaná osoba. Co kdyby ho vyšetřovatel Nevtípil předvolal k výslechu a on nepřišel? Bude obviněný z maření vyšetřování? Nebo obviní vyšetřovatele z vlastizrady? To by Orwell nevymyslel. Kancléřka Merkelová pověřila Ústav Roberta Kocha, německý spolkový úřad pro kontrolu a prevenci nemocí. Řídí se doporučeními expertů, sama se drží v pozadí. Když jsem o ustavení odborné poradní komise hygieniků a epidemiologů žádal prezidenta lékařské komory doktora Kubka a prezidenta lékařské společnosti profesora Svačinu, bylo mi řečeno, že si mám nasadit roušku a držet ústa.

Pan premiér respektuje profesora Prymulu. To snad není odborník?

Pan profesor Prymula je chaotik. Jen letmo: 19. 3. oznámil nasazení remdesiviru, antivirotika americké firmy Gilead. O víkendu vyhlásil, že by se mohlo hodit spíš antimalarikum plaquenil, 23. 3. Gilead oznámil, že o experimentální léčbě remdesivirem v ČR neuvažuje. Jeden den hlásá: „Spása už je blízko, z Číny dorazí 150 000 rychlotestů.“ Dneska ostravští hygienici oznámili, že rychlotesty v 80% selhávají, nepostihují sedm dní od nákazy, kdy je člověk nejvíc nakažlivý, ale ještě nemá protilátky. Prymula kontruje: „Rychlotesty selhávají jen ve 30%, testovat nebudeme třetí, ale až pátý den.“ Zájmy Číny z toho čouhají jako sláma z bot. Snahou vybudovat kliniku čínské medicíny v Hradci a institucionalizovat čínské léčitele jako zdravotnické pracovníky se pan profesor profesně zdiskreditoval. Nevěřím mu ani dobrý den. A to jsem držitel bludného balvanu Sisyfa...

pokračování:

http://blog.aktualne.cz/blogy/jan-hnizd ... Zd1OUEGOIQ
Návštěvník
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » čtv 26. bře 2020 11:18:44

Návštěvník píše:pokračovánÍ:


Můžeme v pandemii vidět i něco pozitivního?

Nic jiného nám nezbude. Pacientům v ordinaci říkám: „Nemoc je informace o tom, že tímto způsobem už dál žít nemůžeš. Zastav se, zamysli se kde děláš chybu.“ Koronavirus nás k k tomu donutil. Máme dost času přehodnotit priority. Uvědomit si, že pro zdraví a štěstí potřebujeme zázemí rodiny, dobré kamarády, pitnou vodu, základní potraviny, střechu nad hlavou. Starat se nejen o sebe, ale také o své bližní, o životní prostředí, nebýt lhostejní k lidem v nouzi. Nikdy nevíme, kdy se v ní sami ocitneme.
JAN HNÍZDIL

http://blog.aktualne.cz/blogy/jan-hnizd ... Zd1OUEGOIQ
Návštěvník
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » čtv 26. bře 2020 15:34:17

Návštěvník píše:Kancléřka Merkelová pověřila Ústav Roberta Kocha, německý spolkový úřad pro kontrolu a prevenci nemocí. Řídí se doporučeními expertů, sama se drží v pozadí.


A proto nemálo Němců závídí Rakousku Kurze, který všechno řídí za asistencce ministra zdravotnictví. A skoro každý den mluví k národu. To upevnuje pospolitost a solidaritu.

Na to, že je Babiš denodenně vystaven obrovské nenávisti a pronásledování od medii, opozičních stran a jejich přívrženců, to dělá výborně. Oni by nadávali tak jako tak. Čím to Babiš bude dělat lépe, tím víc budou zuřit.
Nakonec i přiznal, že se dějou chyby a že za to nese zodpovědnost. To by hned tak jiný politik nedokázal.

:)
Návštěvník
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » čtv 26. bře 2020 16:09:19

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/m ... -to-618431
Drtivá podpora Babišově vládě: To se jen tak nevidí. A nejen to

Nejnovější průzkum společnosti STEM ukázal, že česká společnost podporuje kroky vlády v koronavirové epidemii. Lidé také věří, že během několika týdnů nastane obrat k lepšímu.

Lidé musí čelit výrazným omezením, které premiér Babiš lapidárně shrnul ve slavném výroku „do práce a domů“. Přesto 62 procent z nich uvedlo, že opatření zvládají „celkem bez problémů“. Drobnější problémy pociťuje 33 procent.

I když jsou už téměř dva týdny zavřené mnohé provozy a situace se v ekonomice začíná projevovat negativně, téměř polovina lidí uvedla, že se jich napjatá situace finančně nyní nedotýká, a další třetina pociťuje „snesitelné“ obtíže. Pětina přiznala, že se „musela uskromnit“ a pouhá tři procenta uvedla, že mají „značné potíže“.

Na dotaz, jak situaci zvládá vláda, odpovědělo 38,6 procenta, že „určitě ano“ a dalších 44,1 procenta, že „spíše ano“. Odpověď „určitě ne“ uvedlo pouhých 4,3 procenta.

Ještě větší absolutorium dostali lékaři a zdravotnický personál. Jejich práci ocenilo plných 95,7 procenta. „Taková jednoznačná podpora v podstatě čemukoliv je v české veřejnosti naprosto ojedinělá,“ dodávají k tomu výzkumníci.

Obavy, že by přijatá opatření mohla do budoucna vést k ohrožení demokracie, vyjádřila pouhá třetina dotázaných. Pokud jde o uzavření hranic, více než 60 procent souhlasí, že by měly být uzavřeny až do konce roku a že by omezení na hranicích měla mít trvalejší podobu.
Návštěvník
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » čtv 26. bře 2020 16:32:26

https://www.tagesschau.de/inland/pandemie-103.html

V Německu stoupl počet nakažených ze dne na den o 4.995 na 36.508. 198 nakažených zemřelo.
Návštěvník
 


Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Tara » pát 27. bře 2020 16:42:44

*
Přílohy
90915585_2586347648244205_6927156007856504832_n.png
90915585_2586347648244205_6927156007856504832_n.png (108.39 KiB) Zobrazeno 6920 krát
Uživatelský avatar
Tara
 
Příspěvky: 2683
Registrován: stř 20. lis 2013 8:44:22

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » pát 27. bře 2020 17:39:15

Oční chirurg Stodůlka: Ochrana očí může zpomalit šíření koronaviru, slzy jsou problém

Kvůli koronavirové pandemii se celé Česko zahalilo do roušek. Na ochranu očí se ale často zapomíná. Experti tvrdí, že ochrana očí, stejně jako rukou a úst, může zpomalit šíření nákazy. Nic speciálního přitom nepotřebujete, pokud se samozřejmě přímo nestýkáte s nakaženými.

Obrázek

Koronavirus se šíří kapénkami, které mohou ulpět na obličeji a odtud se šířit nosem, ústy a očima. Oči před virovými kapénkami mohou částečně ochránit dioptrické nebo sluneční brýle. Nicméně při péči o potencionálně nakaženého člověka ochrana není stoprocentní, je nutné použít ochranný štít, ochranné brýle nebo alespoň improvizovaně brýle potápěčské.

„Ty je třeba udržovat v čistotě a dezinfikovat. K mytí rukou, ochraně nosu, úst a dezinfekci povrchů se také doporučuje častější dezinfekce slunečních či dioptrických brýlí přípravkem na alkoholové bázi,“ upozornil Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Místo čoček dioptrické brýle

Podle studie z univerzity New South Wales se člověk dotkne obličeje průměrně 23krát za hodinu. Právě dotýkání se obličeje může být podle Světové zdravotnické organizace jedním ze způsobů, jak se do těla koronavirus dostane.

„Zamezte tření, mnutí a sahání rukama do očí. Pokud oči řežou či pálí, prokapávejte je umělými slzami bez konzervantů a při aplikaci kapek se vyvarujte kontaktu konce kapátka s očima a jejich okolím. Pokud používáte kontaktní čočky, zvažte spíše nošení dioptrických brýlí. Při manipulaci s kontaktními čočkami si lidé častěji sahají na oči a zvyšují riziko možné infekce,“ doporučil lékař.

Pokud budete nadále pokračovat v jejich nošení, dodržujte důsledně hygienická opatření a upřednostňujte pokud možno jednorázové denní kontaktní čočky. „Před manipulací s kontaktními čočkami si minimálně 20 sekund umývejte ruce vodou a mýdlem. Skladujte čočky v roztoku k tomu určenému a pravidelně kontrolujte čistotu pouzdra.“

Pozor na slzy

Podle České oftalmologické společnosti jsou slzy velmi infekční a rizikové stran koronaviru. „Při slzení se nedotýkejte očí, slzy utřete na tváři. K sušení používejte jednorázové kapesníky, které po použití vyhoďte, a poté si umyjte nebo vydezinfikujte ruce,“ popsal Pavel Stodůlka.
Koronavirus může způsobit v jednom až třech procentech případů virový zánět spojivek, který bývá i prvním příznakem nákazy. „Zánět spojivek se typicky projevuje začervenáním oka a zvýšeným slzením. Nemusíte však panikařit, když oko zčervená. Pravděpodobně se jedná o jinou příčinu onemocnění. V současné době trápí alergiky pyly a právě zánět spojivek je nejběžnějším projevem oční alergie,“ uzavřel světově uznávaný oční chirurg Pavel Stodůlka.
Návštěvník
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » pát 27. bře 2020 17:51:46

MÝT SI RUCE PROTI KORONAVIRU JAKO DIRIGENT

Návštěvník
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » pát 27. bře 2020 18:18:50

Před pěti lety:

Návštěvník
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » pát 27. bře 2020 18:45:07

Návštěvník
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » sob 28. bře 2020 6:38:37

Držitel Nobelovky vypočítal vývoj pandemie v Číně. Teď už bude líp, říká

Obrázek

Laureát Nobelovy ceny biofyzik Michael Levitt analyzoval státy s nejvyššími počty onemocnění Covid-19. Tvrdí, že jsou za vrcholem. Na pivo s přáteli to ale ještě není

Michael Levitt, laureát Nobelovy ceny a biofyzik ze Stanfordu, začal v lednu analyzovat počet případů Covid-19 po celém světě a správně vypočítal, že Čína se dostane z nejhoršího dlouho předtím, než předpovídalo mnoho zdravotnických odborníků.

Nyní je Michael Levitt podobně optimistický i co se týče průběhu epidemie koronaviru ve Spojených státech a zbytku světa. Zatímco mnoho epidemiologů varuje před měsíci nebo dokonce roky trvání epidemie, před masivním narušením sociálních vztahů a miliony úmrtí, Levitt tvrdí, že data jednoduše nenapovídají takovému hroznému scénáři, a to zejména v oblastech, kde jsou zavedena přiměřená opatření pro izolaci.

TÉMĚŘ PŘESNÁ PROGNÓZA
Čeho si Levitt všiml v Číně? V pátek 31. ledna měla země 46 nových úmrtí kvůli koronaviru ve srovnání s 42 novými úmrtími o den dříve. Přestože se počet denních úmrtí zvýšil, rychlost jejich nárůstu se začala snižovat. Podle jeho názoru byla skutečnost, že nové případy byly identifikovány pomalejším tempem, více výmluvná než počet nových případů samotných. A brzy předpověděl, že počet úmrtí bude každý den klesat. O tři týdny později řekl Levitt deníku Daily News, že tempo růstu viru dosáhlo vrcholu. Předpovídal, že celkový počet potvrzených případů Covid-19 v Číně skončí kolem 80 000 s přibližně 3 250 úmrtími.


Analyzoval údaje ze 78 zemí, které denně hlásily více než 50 nových případů nákazy, a v mnoha z nich vidí známky zotavení.

Tato prognóza se ukázala být pozoruhodně přesná. Do 16. března Čína napočítala celkem 80 298 případů a 3 245 úmrtí. V zemi, kde žije 1,4 miliardy lidí, každý rok zemře zhruba 10 milionů osob. Nyní se nové případy koronaviru až na ojedinělé případy prakticky neobjevují.

RŮST SE ZPOMALUJE VŠUDE
Levitt, který pro rok 2013 obdržel Nobelovu cenu za chemii za vývoj složitých modelů chemických systémů, vidí podobné zlomové body i v jiných zemích, dokonce i v těch, které nezaváděly stejně drakonická izolační opatření jako Čína. Analyzoval údaje ze 78 zemí, které denně hlásily více než 50 nových případů nákazy, a v mnoha z nich vidí známky zotavení. Nesoustředí se na celkový počet případů v zemi, ale na počet nových případů zjištěných každý den a zejména na změnu tohoto počtu ze dne na den. Podle Levitta existují jasné známky zpomalení růstu.

Teď prostě rozhodně není čas pro chození na pivo s přáteli.

Například v Jižní Koreji se denní přírůstek nově nakažených v posledních týdnech snížil a zůstal pod 200. Itálie je na tom naopak stále špatně. V této zemi se počet nově potvrzených případů většinu posledních dnů ještě zvyšoval.

Zajímavá jsou data z ohnisek v omezených prostředích, jako je to na výletní lodi Diamond Princess. Z 3 711 osob na palubě bylo infikováno 712 osob a 8 jich zemřelo. „Tento nezamýšlený experiment s rozšířením koronaviru pomůže vědcům odhadnout počet úmrtí, ke kterým dojde v plně infikované populaci,“ uvedl Levitt.

MÉDIA TO PŘEHÁNĚJÍ
Levitt dále uznává, že je třeba dodržovat důrazná opatření proti šíření nákazy. Teď prostě rozhodně není čas pro chození na pivo s přáteli, shrnul suše současnou situaci. Také obviňuje média z toho, že způsobují zbytečnou paniku zaměřením se na neustálé zvyšování kumulativního počtu případů a sledování celebrit, které se nakazily virem.

Základem k uzdravení společnosti musí být lepší včasná detekce viru.

Levitt se také obává, že opatření v oblasti veřejného zdraví, která odstavila velké části ekonomiky, by mohla způsobit jinou zdravotní katastrofu, protože ztracená pracovní místa povedou k chudobě a beznaději. Vědci znovu a znovu sledují, že počet sebevražd stoupá, právě když klesá ekonomika.

Základem k uzdravení společnosti musí být lepší včasná detekce viru, nejen prostřednictvím testování, ale také pomocí sledování tělesné teploty, které provádí Čína. A následovat musí okamžitá sociální izolace nemocných. Přestože úmrtnost na Covid-19 je výrazně vyšší než u chřipky, Levitt každopádně říká, že "tohle" jednoduše řečeno není konec světa.

Jan Handl
Návštěvník
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » sob 28. bře 2020 6:38:45

Držitel Nobelovky vypočítal vývoj pandemie v Číně. Teď už bude líp, říká

Obrázek

Laureát Nobelovy ceny biofyzik Michael Levitt analyzoval státy s nejvyššími počty onemocnění Covid-19. Tvrdí, že jsou za vrcholem. Na pivo s přáteli to ale ještě není

Michael Levitt, laureát Nobelovy ceny a biofyzik ze Stanfordu, začal v lednu analyzovat počet případů Covid-19 po celém světě a správně vypočítal, že Čína se dostane z nejhoršího dlouho předtím, než předpovídalo mnoho zdravotnických odborníků.

Nyní je Michael Levitt podobně optimistický i co se týče průběhu epidemie koronaviru ve Spojených státech a zbytku světa. Zatímco mnoho epidemiologů varuje před měsíci nebo dokonce roky trvání epidemie, před masivním narušením sociálních vztahů a miliony úmrtí, Levitt tvrdí, že data jednoduše nenapovídají takovému hroznému scénáři, a to zejména v oblastech, kde jsou zavedena přiměřená opatření pro izolaci.

TÉMĚŘ PŘESNÁ PROGNÓZA
Čeho si Levitt všiml v Číně? V pátek 31. ledna měla země 46 nových úmrtí kvůli koronaviru ve srovnání s 42 novými úmrtími o den dříve. Přestože se počet denních úmrtí zvýšil, rychlost jejich nárůstu se začala snižovat. Podle jeho názoru byla skutečnost, že nové případy byly identifikovány pomalejším tempem, více výmluvná než počet nových případů samotných. A brzy předpověděl, že počet úmrtí bude každý den klesat. O tři týdny později řekl Levitt deníku Daily News, že tempo růstu viru dosáhlo vrcholu. Předpovídal, že celkový počet potvrzených případů Covid-19 v Číně skončí kolem 80 000 s přibližně 3 250 úmrtími.


Analyzoval údaje ze 78 zemí, které denně hlásily více než 50 nových případů nákazy, a v mnoha z nich vidí známky zotavení.

Tato prognóza se ukázala být pozoruhodně přesná. Do 16. března Čína napočítala celkem 80 298 případů a 3 245 úmrtí. V zemi, kde žije 1,4 miliardy lidí, každý rok zemře zhruba 10 milionů osob. Nyní se nové případy koronaviru až na ojedinělé případy prakticky neobjevují.

RŮST SE ZPOMALUJE VŠUDE
Levitt, který pro rok 2013 obdržel Nobelovu cenu za chemii za vývoj složitých modelů chemických systémů, vidí podobné zlomové body i v jiných zemích, dokonce i v těch, které nezaváděly stejně drakonická izolační opatření jako Čína. Analyzoval údaje ze 78 zemí, které denně hlásily více než 50 nových případů nákazy, a v mnoha z nich vidí známky zotavení. Nesoustředí se na celkový počet případů v zemi, ale na počet nových případů zjištěných každý den a zejména na změnu tohoto počtu ze dne na den. Podle Levitta existují jasné známky zpomalení růstu.

Teď prostě rozhodně není čas pro chození na pivo s přáteli.

Například v Jižní Koreji se denní přírůstek nově nakažených v posledních týdnech snížil a zůstal pod 200. Itálie je na tom naopak stále špatně. V této zemi se počet nově potvrzených případů většinu posledních dnů ještě zvyšoval.

Zajímavá jsou data z ohnisek v omezených prostředích, jako je to na výletní lodi Diamond Princess. Z 3 711 osob na palubě bylo infikováno 712 osob a 8 jich zemřelo. „Tento nezamýšlený experiment s rozšířením koronaviru pomůže vědcům odhadnout počet úmrtí, ke kterým dojde v plně infikované populaci,“ uvedl Levitt.

MÉDIA TO PŘEHÁNĚJÍ
Levitt dále uznává, že je třeba dodržovat důrazná opatření proti šíření nákazy. Teď prostě rozhodně není čas pro chození na pivo s přáteli, shrnul suše současnou situaci. Také obviňuje média z toho, že způsobují zbytečnou paniku zaměřením se na neustálé zvyšování kumulativního počtu případů a sledování celebrit, které se nakazily virem.

Základem k uzdravení společnosti musí být lepší včasná detekce viru.

Levitt se také obává, že opatření v oblasti veřejného zdraví, která odstavila velké části ekonomiky, by mohla způsobit jinou zdravotní katastrofu, protože ztracená pracovní místa povedou k chudobě a beznaději. Vědci znovu a znovu sledují, že počet sebevražd stoupá, právě když klesá ekonomika.

Základem k uzdravení společnosti musí být lepší včasná detekce viru, nejen prostřednictvím testování, ale také pomocí sledování tělesné teploty, které provádí Čína. A následovat musí okamžitá sociální izolace nemocných. Přestože úmrtnost na Covid-19 je výrazně vyšší než u chřipky, Levitt každopádně říká, že "tohle" jednoduše řečeno není konec světa.

Jan Handl
Návštěvník
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » sob 28. bře 2020 13:48:00



Radkin Honzák: Nejlepší je odevzdat svou mysl bohu a říci si, že věci jsou, jak mají být
Návštěvník
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » ned 29. bře 2020 8:51:26

8 nejnovějších vědeckých teorií o koronaviru: původ, příznaky, imunita i vliv počasí na šíření

Novým koronavirem se po celém světě infikovalo už víc než 600 tisíc lidí. Není proto divu, že pro řadu vědců se stal tématem číslo jedna. Kromě výroby léku se třeba snaží přijít na to, jak a proč se přenesl ze zvířat na člověka. Každý den přicházejí vědecké týmy z celého světa s teoriemi, které by měly pomoct objasnit ty nejdůležitější otázky.


Nevznikl v laboratoři
Vědci porovnali sedm známých typů koronavirů. Nový typ, který způsobuje nemoc COVID-19, podle nich nevznikl manipulací v laboratoři, ale evolučně v přírodě. Molekulární struktura SARS-CoV-2 se od dalších známých koronavirů podstatně liší a podobá se příbuzným virům, které už známe u netopýrů nebo luskounů. Autoři studie o tom informovali v magazínu Nature Medicine.

Obrázek

Imunita u makaků

Vytvoří si tělo po prodělání nemoci COVID-19 imunitu, nebo je možné se jí znovu nakazit? Tým vědců z Čínské akademie lékařských věd provedl pokus na primátech. Tři ze čtyř makaků rhesus se podle vědeckého serveru bioRxiv uzdravili, a i když dva z nich vědci infikovali takovým množstvím viru, které by člověk v reálném životě nemohl získat, kromě zvýšené teploty další příznaky nezaznamenali. Oba primáti ale měli vysokou hladinu protilátek.

Opětovné nakažení koronavirem u člověka, které se mělo v několika případech objevit, může být podle čínských vědců způsobeno špatným testováním. Lékař z Pekingské univerzity ale podle ČT24 upozorňuje, že ne všechno, co funguje u primátů, musí fungovat u lidí.

Ztráta čichu a chuti

Jedním z příznaků nákazy koronavirem – i když ne právě typickým - je ztráta čichu a chuti. Britská asociace ušních, nosních a krčních lékařů podle The New York Times vyzvala lidi, aby se na týden izolovali doma, pokud přijdou o čich. Zatím se nejedná o zcela prokázaný fakt, lékaře ale znepokojil natolik, že vydali toto varování.

Zprávy o lidech, kteří „pouze“ přišli o chuť a čich, a přesto jim byl diagnostikován koronavirus, přicházejí z celého světa. O těchto příznacích, které trvaly čtyři dny, napsal na twitteru také nejlepší obránce minulé sezony basketbalové NBA a hvězda Utahu Jazz Rudy Gobert.

Lékaři proto vyzývají k obezřetnosti. Varovali také před prováděním zbytných endoskopických vyšetření nosních dutin, protože virus se množí v nose a hrdle, a tento druh vyšetření může vyvolat kašel nebo kýchnutí, které lékaře může vystavit vysoké hladině viru.

Teplo a vlhkost viru neprospívá

Koronavirus se při vyšších teplotách a vyšší vlhkosti šíří hůř, potvrdili spekulaci řady lidí nezávisle na sobě vědci z virologického institutu univerzity v americkém Marylandu a z univerzity v Pekingu, píše server The Financial Times. Ideální podmínky pro šíření viru jsou podle nich nízká vlhkost a teploty mezi 5 a 11 stupni Celsia.

Epidemiolog Marc Lipsitch z Harvardské univerzity ale dodává, že počasí šíření viru neovlivní natolik, aby to pandemii zpomalilo. Podle vědeckých týmu z univerzit ve švýcarské Basileji a švédské Solně se na jaře a v létě může zdát, že virus ustupuje, ale pak se vrátí v zimě 2020/21.

Koronavirus z luskounů

Přenesl se nový koronavirus na člověka z netopýra? Nebo to byl luskoun? Odborníci zatím nedokážou na tuto otázku spolehlivě odpovědět. Nyní ale vědci z univerzity v Hongkongu objevili v luskounech dva kmeny koronaviru příbuzné s tím, který způsobil současnou pandemii, informuje BBC.

I netopýr má „svůj koronavirus“, který je bližší tomu, který se šíří po celém světě. Jediné, v čem se liší, je jeho klíčová část – ta, která viru pomáhá napadnout buňky. Vědci i proto nyní varují před obviněním jednoho druhu zvířat a jeho následném vybití. Něco takového by se podle nich nemělo stát ani poté, co si vědci budou jisti, jak a od koho se vir na člověka přenesl.

Antimalarikum Plaquenil

K jeho použití vyzývají americký prezident Donald Trump i vizionář Elon Musk, lékaři a vědci jsou ale mnohem opatrnější. Řeč je o léku Plaquenil. Antimalarikum vyrábí francouzská farmaceutická společnost Sanofi Aventis. Jeho hlavní účinnou látkou je hydrochlorochin, který má protizánětlivé účinky a chrání imunitní systém.

Čínské úřady už v polovině února uvedly, že lék má „určitý léčivý účinek“. Pacienti léčení za pomoci antimalarik projevovali lepší výsledky, pokud jde o snížení horečky, měli lepší výsledky z CT plic a zotavovali se rychleji než pacienti, kterým chlorochin podán nebyl.

K podobným závěrům došli i vědci ve Francii. Odborníci nicméně varují, že zatím nejsou jeho účinky stoprocentně prokázané a nelze ho užívat jako prevenci před nákazou.

„Při jeho užívání se mohou vyskytnout závažné nežádoucí účinky až toxicity. Není doloženo, že by chlorochin působil preventivně před koronavirem,“ varoval český Státní ústav pro kontrolu léčiv.

Nižší emise a vliv na klima

Výroba průmyslových podniků a doprava v současné době kvůli koronaviru produkují v Evropě třetinu emisí. Současný pokles jejich koncentrace potvrzují i satelitní pozorování. Evropská kosmická agentura monitoruje pomocí satelitu Copernicus Sentinel-5P krátkodobé zlepšení stavu emisí. Došlo k úbytku oxidu dusičného v okolí čínských, ale i severoitalských měst. Pandemie koronaviru omezila dopravu a průmysl, a tím alespoň trochu vyčistila vzduch od oxidů dusíku a na nějakou dobu snížila jeho negativní vlivy.
Vědci se ale obávají následného vývoje. Vlády se totiž budou snažit zachránit ekonomiku a pracovní místa, řešení environmentálních problémů se aktuálně odsune na druhou kolej. Situace pak může být ještě horší než před začátkem pandemie koronaviru.

Koronavirus v Itálii v roce 2019

Někteří vědci přišli s teorií, že nový koronavirus se objevil v Itálii výrazně dříve než 21. února, a to ještě na konci roku 2019. V nejvíce postižené provincii Lombardii totiž zdravotníci loni na podzim zaznamenali neobvykle vysoký počet pacientů se zápalem plic a příznaky chřipky. To by podle nich mohlo naznačovat, že koronavirus se možná nepozorovaně šířil měsíce předtím, než se ho podařilo poprvé detekovat, píše agentura Reuters.

Řada jiných vědců ale jejich hypotézu odmítá. „Myslím, že je nanejvýš nepravděpodobné, že se virus v Evropě objevil dříve než v lednu,“ uvedl Paul Hunter z britské univerzity East Anglia. Podle něj je totiž z dosavadního průběhu pandemie jasné, že kdyby se virus objevil v Evropě už loni, vypadala by nyní situace zcela jinak a byla by tu nyní epidemie enormních rozměrů.

https://www.irozhlas.cz/veda-technologi ... 3281616_pj
Návštěvník
 

Re: Nová fakta o koronaviru:

Nový příspěvekod Návštěvník » pon 30. bře 2020 16:37:25

Naši imunitu proti všem nakažlivým chorobám zvyšuje dostatek vitaminu D:

https://www.zbozi.cz/vyrobek/detritin-2000-iu/
Návštěvník
 

PředchozíDalší

Zpět na Cokoliv je libo

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 10 návštevníků