Adharma

Adharma

Nový příspěvekod Návštěvník » ned 03. lis 2019 12:04:08

ADHARMA - anti-dharma
Návštěvník
 

Re: Procitni a chechtej se

Nový příspěvekod dodo » ned 03. lis 2019 18:22:01

Návštěvník píše:ADHARMA - anti-dharma




Dharma (sanskrt: धर्म; pálijsky धम्म, dhamma; tibetsky ལྷ་ཆོས, čhö) je indický nábožensko-filosofický termín, odvozený od sanskrtského slovního kořene dhri, znamenající „způsob bytí“.
Termínu má být porozuměno v jeho metafyzickém významu, což je soulad s božským nebo tvořivým principem činným v individuu nebo v přírodě. Představuje individuální vnitřní zákon,
který „musí“ být následován, jestliže individuální život má být v souladu s přírodními zákony a univerzální podstatou bytí. Dharma je slovo užívané ve dvou významech – ve významu nauky a ve významu jevů.

Slovo dharma je používáno ve většině, respektive všech filozofiích a náboženstvích indického původu (tzv. dharmová náboženství)...
https://cs.wikipedia.org/wiki/Dharma

Adharma je sanskrtský antonym dharmy . Znamená to „to, čo nie je v súlade s dharmou.
:)
dodo
 
Příspěvky: 673
Registrován: stř 01. črc 2015 0:01:01

Re: Adharma

Nový příspěvekod Návštěvník » pon 04. lis 2019 13:23:42

Adharma je sanskrtský antonym dharmy . To znamená „to, co není v souladu s dharmou“. Mezi konotace patří nesouhlas, disharmonie, nepřirozenost , špatnost , zlo , nemorálnost , bezbožnost a neřest .
https://translate.google.com/translate? ... rma&anno=2
Návštěvník
 

Re: Adharma

Nový příspěvekod Návštěvník » pon 04. lis 2019 13:31:46

Adharma – to je takové jednání, které odporuje dharmě jednotlivce. Nexistuje sama o sobě, je to negace zákona dharmy, jednání, které směřujed proti vrozené podstatě, proti přirozenosti. Adharma je popření sebe sama. Na tomto poli bezbožnosti stahuje had připoutanosti zpět až na první fyzickou úroveň. Víra ve shodě se zákony přírody je sudharma. Slepá víra, která se neřídí podle kosmických zákonů, vede k adharmě.
„Adharma je jednání v rozporu se zákony existence. Při východu Slunce se mění celá planeta – mění se vítr, atmosférický tlak a teplota, život se probouzí. Spát v této době je něco, co odporuje zákonům planety. To je adharma. Drancování přírodních zdrojů, které se těží bez zřetele k negativním vlivům na prostředí a budoucnost planety, to je také adharma vůči zemi. Podobně jsou třeba adharmy spjaté s fyziologií těla. Napínat a uvolňovat – to je přirozené. Ale stálé napětí je proti přirozenosti.“
Na úrovni rovnováhy je nebezpečí adharmy je největší. Hráč snadno ignoruje existující dharmu a zkouší jít svou vlastní cestou, bez ohledu na zákony bytí.

Móh – znamená v sánskrtu připoutanost. Silná pouta svazují a stávají se důvodem návratu zpět na Zemi. Uvádí se, že jsou čtyři posedlosti, které ubírají člověku energii a překážejí duchovnímu růstu, a to: kám (přání, touhy, smyslnost), kródh (hněv, útočnost, násilí), lóbh (chtivost, nespokojenost) a móh (připoutanost, sebeklam).
Sebeklam zastírá mysl a způsobuje, že mysl není schopna vidět pravdu. Je následkem bezbožnosti (adharmy).


viewtopic.php?f=234&t=2440&p=105186#p105186
Návštěvník
 

Re: Adharma

Nový příspěvekod Návštěvník » pon 04. lis 2019 13:37:17

Hleďte k Já, k átmanu, a jste v bezpečí. Kdo vás může zlomit, hledíte-li k Já? Čiňte to bez přestání čtyřiadvacet hodin denně...

Mluvili jsme o extázi, míru, lásce a štěstí. Nenajdete je nikde na celé tváři země. Můžete konat poutě, chodit do chrámů, navštěvovat údolí nebo vystupovat na hory. Mír nemají ani bohové. Hledají jej na špatném místě. Hledají v betonových cihlách! Ať půjdete jakýmkoli směrem, nikde nespatříte mír, štěstí ani lásku. Přestaňte s tím! Nemařte čas! Zůstaňte, kde jste! To je dharma, která vám pomůže. Všechno ostatní je adharma, smysly a těla. Zůstaňte, kde jste a vypátrejte, kde je mír! Je ze všeho nejblíže. Blíž než vaše vlastní oko. Pětatřicet milionů let vás mysl klamala, mé drahé děti. Byli jste šizeni. Teď to skončete! Dívejte se a poznejte, kdo jste. Okamžitě naleznete svobodu a toto utrpení klopýtání od lůna k lůnu okamžitě ustane. Jedinou cestou je hledět dovnitř. Prožitky jste prožili a mír vám nedaly. Nikde, kde není ten, kdo prožívá, nejsou prožitky. Proto zmizte! Prožívané, prožitek, prožívající... nechte je, ať zmizí teď hned. Došli jste k tomu, co nelze poznat smysly. Nyní musíte oklamat samotnou mysl, která tolik let klamala vás. Nyní přišel váš čas.

viewtopic.php?f=236&t=8774&p=150689&hilit=adharma#p150689
Návštěvník
 


Zpět na Inspirativní myšlenky

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 12 návštevníků