Co je peklo? Co je nebe?

Co je peklo? Co je nebe?

Nový příspěvekod Návštěvník » sob 17. srp 2019 8:08:13

Co to je peklo?

Peklem je mysl obrácená ven, která říká: ,Já jsem tělo." To je peklo tady a teď. Jak můžete mít mír, když se mysl rozhodne, že hřištěm je jen tělo? Nikdo takový nemůže mít opravdový mír. Každé tělo umírá.

A co je nebe?

Je to mysl stočená dovnitř. Jak praví bible: "Království nebeské je ve vás."

Jak toto nebeské království získat?

Podrobením se vědomí.

Vědomí, Bytí, Nekonečnost je pravé nebe, to je svoboda osvícení. To je osvobození se od cesty, kterou člověk prošel za miliony let.


Mysl obrácená dovnitř poprvé uvidí svou vlastní krásu, svůj zdroj a neobrátí se zpět k tomu, co ji ruší. Vždy zůstáváte s tím, co nejvíc milujete. Odtud neexistuje návrat.


Je to vaše rozhodnutí. "Rozhodl jsem se teď dosáhnout svobody, rozhodl jsem se mít lásku, mít vědomí samotného Bytí. Nejprve chci svatost." Toto rozhodnutí je na prvním místě. Je to jediné rozhodnutí, které musíte učinit. Podrobit se Bytí, vědomí a Blahu.

Ti, kteří učinili rozhodnutí "musím poznat sám sebe, musím se vrátit domů", budou okamžitě uspokojeni. To je skutečná dharma. To vás vrátí k vašemu vlastnímu uvědění.

Provádět sádhanu, tapas a cvičit, abyste dosáhli svobody a osvícení, je něco, co se dělalo v minulosti. My však jsme zde a nyní a vy můžete získat svobodu okamžitě. Je to nové, ale je to velmi pravdivé.

Když se vám něco líbí, jistě se okamžitě zamilujete. Je to romance. Při jediném pohledu zapomenete na všechno. Jeden pohled stačí.

O tom, co je krásné a co ošklivé, rozhoduje mysl. Ať jde mysl kamkoli, miluje krásu, ale ve skutečnosti neví, co krása je.

Byl jednou jeden Peršan, který šel prodávat mogulským králům Indie diamanty. Cestou do jejich hlavního města Dillí procházel Paňdžábem, a tak se dostal až k řece Jalum. Spatřil překrásnou dívku, která přišla k řece pro vodu.

Vyměnili si jediný pohled a on ji následoval domů. Ukázalo se, že je dcerou hrnčíře.

Peršan si sedl pod strom a zapomněl na všechno kromě dívky. Znovu a znovu chodil k hrnčířovu domu a kupoval hrnce. Jediné, čím mohl platit, byly diamanty. Přinesl tedy nádobu s diamanty a stále znovu se chodil dívat na svou lásku. Tak všechny diamanty utratil.

Protože byl cizincem, nechtěli dívčini rodiče dovolit, aby se za něj provdala. Ten člověk strávil zbytek svého života pod oním stromem. Zapomněl na svou cestu do Indie a zůstal, aby vídal svou vyvolenou.

Když vidíte, že tu je obchod, utratíte všechno. Tato krása, vědomí, láska je vaše vlastní Bytí. A vy už utrácíte všechno, co máte, a za co? Jen zastavte tendenci mysli vycházet ven. To je vaše volba.

Před silným rozhodnutím se vše skloní. Co se stane, řekne-li: "Udělám to tady a teď?" Nebesa se zachvějí. Bozi se budou třást a nabídnou vám všechno.

Touha být svoboden vzniká jen v málo lidech. Být osvobozen v tomto životě, v tomto roce, tento měsíc, nyní. Tato touha rozhoduje. Je to jako s motýlem, který se zamiluje do plamene a bez váhání do něj vletí. Žádné zdržování na cestě. Kolik času je třeba k tomu, abyste se sami stali plamenem? Jít přímo k plameni, to je rozhodnutí být svolný... jít k átmanu.

Átman vás pohltí a přitom vám dá věčnou existenci, věčné vědomí a blaho.

A nikdo to neví. Každý hledá svými smysly venku. Ať vidíte cokoli, kdekoli vidíte jméno a tvar, není to skutečné. Tato jména a tvary vám mír ani lásku nikdy nedají.

Cokoli vidíte, cítíte nebo zakoušíte prostřednictvím smyslových objektů, vás nakonec zanechá hladové.

To je tedy rozhodnutí, to je bystrost. Jen málokdo se s takovou bystrostí a rozlišením rozhodne: "Chci být svolný." Budou hledat učitele. Učitel je ve vás. Satguru je ve vás. Vaše touha po svobodě směřuje k tomuto satguruovi, k tomuto brahma.

Především nesmí být ve vaší mysli nic jiného. Nesmíte mít žádnou jinou touhu nebo představu, která by zastiňovala vaši touhu po svobodě. Jiné tužby vás nutí vracet se znovu do koloběhu životů a smrtí. Nakonec se rozhodnete vrátit se bez předsudků a bez překážek a toto rozhodnutí je velmi silné. Jste si jej vědom a víte, kam jdete. Jste si velmi vědom toho, co jste si vybral.

Nyní jste poprvé tváří v tvář vědomí. Jestliže sebeslaběji zatoužíte po něčem jiném, obracíte se k vědomí zády. A to znamená ne méně než třicet pět milionů let. Jednou se obrátíte zády a bude to trvat třicet pět milionů let, než zase budete blízko.

Tváří v tvář Tomu potkává hledající pravdu, vědomí, satgura. Vědomí nyní zrcadlí samo sebe. Vědomí se odráží na hledajícím, tváří v tvář. Odrazem této pravdy, tohoto vědomí je hledající samotný.

Tento odraz zničí touhu. Touha zmizí. Přišel jste s touhou po svobodě. Když jste dosáhl cle, je touha pryč. Co zbývá? Vědomí zrcadlící se ve svém vlastním vědomí. Není rozdílu mezi brahma uvnitř a vně.

Hledal jste je od místa k místu a nenacházel, protože sídlí ve vás. Ve všech srdcích. Zde jste nehledal.

Když pohlédnete do svého srdce, je po hledání. Tady cesta končí. Koloběh, karma a osud, ať je to cokoli, jsou pryč.

Obrázek
Návštěvník
 

Re: Co je peklo? Co je nebe?

Nový příspěvekod Jana » pát 23. srp 2019 6:51:32

Odtud se jeví Vostalpetrův vulgarismus, Honzamovo rohy, Trinino odsuzování, Lídiny motivace, Eviny touhy, Ajini ufouni, Hendrukovo mapování mysli, jako sen sladkého dítěte


Odtud se jeví Tvůj příspěvek jako záměrná provokace, navážení se do druhých a další pokus o trolling.



Dá se tomu docela dobře porozumět.

Z pohledu Pekla, kdy
peklem je mysl obrácená ven, a ta říká: ,Já jsem tělo,"

je nepřijatelné všechno, co znevažuje představu "Já jsem tělo". Tudíž osvobozování se od připoutanosti k tělu a mysli se jeví jako špatné, nepřijatelné, odsouzeníhodné, ohrožující, zlé.


Z pohledu Nebe, kdy je zakoušena Jednota všeho,

neexistuje nic skutečného, co by mohlo být něčím zlým, špatným, odsouzeníhodným, ohrožujícím.

Na otázku: "Co je to Osvícení"

by bylo možné odpovědět, že je to poznávání Pravdy,

je to poznáváním, že nad námi Peklo nemá absolutně žádnou moc.

Osvícení je Královstvím nebeským,

kde peklo iluze oddělenosti není ničím skutečným.

:)
Jana
moderátor
 
Příspěvky: 6884
Registrován: pon 25. črc 2011 19:38:09

Re: Co je peklo? Co je nebe?

Nový příspěvekod Jana » pon 26. srp 2019 5:40:38

Z pohledu Pekla, kdy
peklem je mysl obrácená ven, a ta říká: ,Já jsem tělo,"

je nejpoctvivější vyjádření o poznávané realitě možné vyjádřit takto:

Život je věčná proměna štěstí a utrpení a věčná smrt ustání téhle proměny. Věčný život ve smyslu věčné blaženosti osvobozené od utrpení neexistuje. Všechny životy v blaženosti jsou vykoupené utrpením jiných životů.


Životem existence uzavřené do formy, těla, je neustálá proměna, věčný blažený život pro formu, která vznikla, neexistuje, co vzniklo, musí zaniknout. Život z pohledu tělesna se jeví jako boj o život, jako boj představy osobního já - ega - se zlem. A tím největším zlem pro ego, je jeho smrt.

Blaženost a utrpení nejde oddělit od sebe sama a svého života a v závěru příběhu popsaná Jeníčkova myšlenka je vlastně chvilková smrt sebe sama, kdy se na okamžik vymanil z té proměny štěstí a utrpení, kdy zapomněl na své blaho a na chviličku se ho vzdal. Nirvána je v principu trvání tohoto okamžiku bez sebe sama, bez směřování k blaženosti, bez návratu k ní a bez její existence.


Věčnou blaženost bez utrpení je možné zakusit v okamžiku "smrti" iluze ega, v okamžiku osvobození od připoutanosti k představě, že "já jsem tělo".

Neznamená to, že by to, co tady teď skutečně Je, dál nemohlo být. Jen je skutečnost poznávaná z větší hloubky. Dalo by se říci z hlubin ticha srdce bez závoje mysli.

A tady je to nebe - Království nebeské, které je v nás.
Jana
moderátor
 
Příspěvky: 6884
Registrován: pon 25. črc 2011 19:38:09

Re: Co je peklo? Co je nebe?

Nový příspěvekod dodo » pon 26. srp 2019 10:24:19

...Nirvána je v principu trvání tohoto okamžiku bez sebe sama, bez směřování k blaženosti, bez návratu k ní a bez její existence.


Pre úplnosť, nirvána je trvaním bez utrpenia, bez návratu k nemu, bez jeho existencie.

Cesta k nej vedie smerovaním k radosti, nadzmyslovému šťastiu a blaženosti, ktorá vyvstáva podľa buddhizmu prekonaním piatich prekážok.( Chtíč, zášť, malátnosť a ochablosť, nepokoj a hĺbavosť, pochybovačnosť.)

:)
dodo
 
Příspěvky: 673
Registrován: stř 01. črc 2015 0:01:01

Re: Co je peklo? Co je nebe?

Nový příspěvekod lklknml » pon 26. srp 2019 17:12:42

dodo píše:
...Nirvána je v principu trvání tohoto okamžiku bez sebe sama, bez směřování k blaženosti, bez návratu k ní a bez její existence.


Pre úplnosť, nirvána je trvaním bez utrpenia, bez návratu k nemu, bez jeho existencie.

Cesta k nej vedie smerovaním k radosti, nadzmyslovému šťastiu a blaženosti, ktorá vyvstáva podľa buddhizmu prekonaním piatich prekážok.( Chtíč, zášť, malátnosť a ochablosť, nepokoj a hĺbavosť, pochybovačnosť.)

:)

Jen pro úplnost, nirvána není objekt, tudíž jej nelze popsat, možno to zkusit popisovat negativně, ale i to je jen němého výkřik, strhané struny zvuk.

(nicméně ten poslední post ve vlákně PRO TEBE to se ti povedlo dodo, poslouchám to furt; nebo to postnula doděnka? :))
lklknml
 
Příspěvky: 2410
Registrován: ned 20. led 2019 18:12:05

Re: Co je peklo? Co je nebe?

Nový příspěvekod dodo » úte 27. srp 2019 7:25:00

Zdeněk píše:Jen pro úplnost, nirvána není objekt, tudíž jej nelze popsat, možno to zkusit popisovat negativně, ale i to je jen němého výkřik, strhané struny zvuk.

(nicméně ten poslední post ve vlákně PRO TEBE to se ti povedlo dodo, poslouchám to furt; nebo to postnula doděnka? :))


Ano, nie je to objekt a žiaden popis nemôže byť ani úplný a ani presný. No zrejme je dobré priblížiť popisom nirvánu hľadajúcim, hoc aj len oklieštenú pojmami tak, aby bola čo najzrozumiteľnejšia bežnému chápaniu hľadajúcich a tým vylúčená možnosť jej zámeny za niečo, čo nirvánou nie je.

Pár popisov nirvány, od Buddhu:

To neměnné

Je oblast, žáci, v níž nejsou ani prvky pevnosti, tekutosti, tepla,
pohybu, ani prostor, ani vědomí, ani nicota, ani tento svět, ani žádný
jiný svět, ani slunce, ani měsíc – taková oblast skutečně je.

Není tam ani přicházení, ani odcházení, ani zůstávání v klidu, ani
vznikání, ani umírání. Není tam ani ustání, ani rozvoje, ani předmětu.
Toto je ten úplný konec utrpení.

Pravím, žáci, je Nezrozené, Nevzniklé, Nestvořené, Nezformované...

Nibbána

A tak vidí, že jeho srdce je osvobozeno z vlivu smyslnosti (ká-
másava), vysvobozeno z vlivu bytí (bhávásava), vysvobozeno z vlivu
nevědomosti (avidždžásava). “Jsem svoboden,” toto vědění vzniká v
takto osvobozeném, a též ví: “Vyčerpáno je znovuzrozování, naplněn
je svatý život; co mělo být vykonáno, bylo vykonáno; nezůstává už
nic víc, co bych měl v tomto světě vykonat.”
Neotřesitelné je mé osvobození! Toto bylo poslední zrození, nehrozí žádné další bytí.

Toto je vskutku ta nejvyšší ušlechtilá moudrost vědět, že vyvanulo
všechno utrpení.


Inak, som potešený tým, že sa mi ten post na vlákne PRO TEBE podľa teba podaril a tiež to občas počúvam.

„Doděnka“ to síce nepostnula, no pripúšťam, že ma k tomu zrejme nejak inšpirovala.

:)
dodo
 
Příspěvky: 673
Registrován: stř 01. črc 2015 0:01:01

Re: Co je peklo? Co je nebe?

Nový příspěvekod lklknml » úte 27. srp 2019 10:55:11

dodo píše:Neotřesitelné je mé osvobození! Toto bylo poslední zrození, nehrozí žádné další bytí.

Tak tady bych se Buddhy nesměle zeptal, kdo je ten, jež jest neotřesitelně osvobozen? Boží JÁ nikdy nebylo nesvobodno, nemohlo být tudíž osvobozeno (parafrázeje Mistra Eckharta: Bůh rodí svého jednorozeného Syna neustále).
A nižší já nemůže dostati svobody, neustoupí-li vyššímu, neboli neukřižuje-li se. Čili ani ono není subjektem Buddhova zvolání.
Tak kdo jím tedy je? (V tomto kontextu tipuji, že by Buddha odvětil, že by taky mohl mlčet a neměl bych koho se ptát.)

Nesmíš ale věřit všemu, co kdekdo (nota bene nějaký Němec) vloží Buddhovi do úst. Za první Buddhova slova jsou považována:
Through many a birth in samsara have I wandered in vain, seeking the builder of this house (of life). Repeated birth is indeed suffering!
O house-builder, you are seen! You will not build this house again. For your rafters are broken and your ridgepole shattered. My mind has reached the Unconditioned; I have attained the destruction of craving.

house = individualized existence in samsara
house-builder = craving
rafters = passions
ridge-pole = ignorance
lklknml
 
Příspěvky: 2410
Registrován: ned 20. led 2019 18:12:05

Re: Co je peklo? Co je nebe?

Nový příspěvekod Návštěvník » úte 27. srp 2019 12:14:36

Zdeněk píše:Tak tady bych se Buddhy nesměle zeptal, kdo je ten, jež jest neotřesitelně osvobozen?


Kdo jiný, než Já ztotožněné se snem, že já něčím jsem?

Nejsou dvě já. Neexistuje žádné nižší já a skutečné Já. Tvé drahé milované Já je jen jedno a je stále stejné, v čase i v prostoru, v každé formě, v každé bytosti je bezforemné, bezčasé, věčné.
Návštěvník
 

Re: Co je peklo? Co je nebe?

Nový příspěvekod lklknml » úte 27. srp 2019 19:27:12

Návštěvník píše:Nejsou dvě já. Neexistuje žádné nižší já a skutečné Já. Tvé drahé milované Já je jen jedno a je stále stejné, v čase i v prostoru, v každé formě, v každé bytosti je bezforemné, bezčasé, věčné.

Nu pak se tedy to tvé drahé milované jedinečné Já rozpůlilo, aby na sebe ukázalo a popsalo se.

Nezbláznilo se?
lklknml
 
Příspěvky: 2410
Registrován: ned 20. led 2019 18:12:05

Re: Co je peklo? Co je nebe?

Nový příspěvekod Návštěvník » úte 27. srp 2019 20:33:26

Štěstí je vaše pravé Já

Proč by se mělo rozdvojovat? Proč by nemělo být poznatelné? Proč by nemělo být popsatelné, i když je nepopsatelné?
Návštěvník
 

Re: Co je peklo? Co je nebe?

Nový příspěvekod dodo » úte 27. srp 2019 22:21:51

Zdeněk píše:Tak tady bych se Buddhy nesměle zeptal, kdo je ten, jež jest neotřesitelně osvobozen?


Odpoveď by si iste poľahky nášiel vo svojom (dôveryhodnom) zdroji výkladu dharmy.

Môj je pre teba nedôveryhodný.
dodo
 
Příspěvky: 673
Registrován: stř 01. črc 2015 0:01:01

Re: Co je peklo? Co je nebe?

Nový příspěvekod Návštěvník » stř 28. srp 2019 5:26:04

dodo píše:
Odpoveď by si iste poľahky nášiel vo svojom (dôveryhodnom) zdroji výkladu dharmy.



Ano, jediný důvěryhodný zdroj pravdy je ve tvém pravém Já. Hledat zdroj pravdy někde jinde by byla pošetilost.
Návštěvník
 

Re: Co je peklo? Co je nebe?

Nový příspěvekod Bubla » stř 28. srp 2019 6:50:09

Štěstí, štěstí.... Muška jenom zlatá. Bestie jedna, v chloupkách na nohou přenáší přes třista zhoubných bakterií. Stačí když sedne na žvanec, a je to tam. Tfuj
Bubla
 

Re: Co je peklo? Co je nebe?

Nový příspěvekod lklknml » stř 28. srp 2019 8:07:41

Návštěvník píše:Proč by nemělo být popsatelné, i když je nepopsatelné?
:knock:
lklknml
 
Příspěvky: 2410
Registrován: ned 20. led 2019 18:12:05

Re: Co je peklo? Co je nebe?

Nový příspěvekod lklknml » stř 28. srp 2019 8:09:18

dodo píše:
Zdeněk píše:Tak tady bych se Buddhy nesměle zeptal, kdo je ten, jež jest neotřesitelně osvobozen?


Odpoveď by si iste poľahky nášiel vo svojom (dôveryhodnom) zdroji výkladu dharmy.

Môj je pre teba nedôveryhodný.

To byla otázka introspektivní. Nemůžeš tudíž nalézt odpověď vně sebe.
lklknml
 
Příspěvky: 2410
Registrován: ned 20. led 2019 18:12:05

Re: Co je peklo? Co je nebe?

Nový příspěvekod Bubla » stř 28. srp 2019 9:19:10

Mate všici pravdu, a taky se vsichni mylíte. Protože neexistuje něco jako "venku". I to co se zdá byt venku je jen v hlavě. Když si to neuvědomuješ, můžes dělat vše nejlepší pro svůj duchovní vzestup. A můžeš být upřímný, jak to jen jde, ale nepronikneš skrz ten klam. To je zámek který neprolomíš žádným postojem, vědomostmi, ani meditačními technikami.. a teprve pak pochopíš rozdíl mezi "meditací" a meditací. Protože když zmizí falešný obzor, zbydeš ty sám, a nakonec zmizíš i ty. Zbude život
Bubla
 

Re: Co je peklo? Co je nebe?

Nový příspěvekod Bubla » stř 28. srp 2019 9:30:43

"zmizíš" ve smyslu pocitu důležitosti, vyjímečnosti, jedinečnosti... Jak pak budeš vidět, všechny svá ideje, slova, díla? Ale i vzestupy a pády?
Bubla
 

Re: Co je peklo? Co je nebe?

Nový příspěvekod dodo » stř 28. srp 2019 11:56:18

Zdeněk píše:
dodo píše:
Zdeněk píše:Tak tady bych se Buddhy nesměle zeptal, kdo je ten, jež jest neotřesitelně osvobozen?


Odpoveď by si iste poľahky nášiel vo svojom (dôveryhodnom) zdroji výkladu dharmy.

Môj je pre teba nedôveryhodný.

To byla otázka introspektivní. Nemůžeš tudíž nalézt odpověď vně sebe.


Tak to potom, pardón.

Asi mi to čo píšeš, nepripadalo dosť introspektívne.
dodo
 
Příspěvky: 673
Registrován: stř 01. črc 2015 0:01:01

Re: Co je peklo? Co je nebe?

Nový příspěvekod Návštěvník » stř 28. srp 2019 13:23:30

Bubla píše:Mate všici pravdu, a taky se vsichni mylíte. Protože neexistuje něco jako "venku". I to co se zdá byt venku je jen v hlavě. Když si to neuvědomuješ, můžes dělat vše nejlepší pro svůj duchovní vzestup. A můžeš být upřímný, jak to jen jde, ale nepronikneš skrz ten klam. To je zámek který neprolomíš žádným postojem, vědomostmi, ani meditačními technikami.. a teprve pak pochopíš rozdíl mezi "meditací" a meditací. Protože když zmizí falešný obzor, zbydeš ty sám, a nakonec zmizíš i ty. Zbude život

Když neexistuje "venku", neexistuje ani "uvnitř"
Návštěvník
 

Re: Co je peklo? Co je nebe?

Nový příspěvekod Bubla » stř 28. srp 2019 13:24:58

Návštěvník píše:
Bubla píše:Mate všici pravdu, a taky se vsichni mylíte. Protože neexistuje něco jako "venku". I to co se zdá byt venku je jen v hlavě. Když si to neuvědomuješ, můžes dělat vše nejlepší pro svůj duchovní vzestup. A můžeš být upřímný, jak to jen jde, ale nepronikneš skrz ten klam. To je zámek který neprolomíš žádným postojem, vědomostmi, ani meditačními technikami.. a teprve pak pochopíš rozdíl mezi "meditací" a meditací. Protože když zmizí falešný obzor, zbydeš ty sám, a nakonec zmizíš i ty. Zbude život

Když neexistuje "venku", neexistuje ani "uvnitř"

Pravda :)
Bubla
 

Další

Zpět na Poonja (Púndža, Papadží)

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků