Intuice

Intuice

Nový příspěvekod Návštěvník » pon 06. úno 2012 17:38:32

Přidávám něco o tom od Tolleho je to z tohoto zdroje: http://dotekticha.blogspot.com/

přednáška z NEDĚLE, 7. ÚNORA 2010

"Intuice

Otázka: Co je intuice?

Eckhart Tolle: Mohlo by se říci, že intuice je jakýsi druh poznání, ale nevíte, jak jste ho získali. Něco víte, ale nevíte, jakou cestou jste došli k tomu, co víte. Je to náhlý vzestup vědomí nebo vědení něčeho, ale „nevím, jak to, že to vím“. Tam, kde vznikne intuice, funguje nekonceptuální inteligence.

Intuice nepřichází myšlením, ani logikou. Přichází cestou, kterou nedokážeme vysvětlit. Je úzce spjata s kreativitou a inspirací. Inspirace pochází z téhož místa. Je vám dána. Je dána velkým umělcům, hudebníkům, spisovatelům, a také velkým vědcům, kteří učinili hluboké revoluční objevy – například Einstein. Einstein měl „cítění“ své teorie relativity. Dříve, než ji mohl plně dokázat, již věděl, že je pravdivá. Přišla k němu intuice. Samozřejmě, než k tomu došlo, měl za sebou mnoho myšlení.

Někdy hodně přemýšlíte, a pak náhle vás už myšlení nikam dále nevede, takže přestanete přemýšlet, jdete ven a párkrát se zhluboka nadechnete. Nebo jdete ven do přírody a posadíte se pod strom. A náhle přijde intuice. Něco, co k vám nemohlo přijít skrze myšlení.

Pro každého člověka je životně důležité, aby měl kontakt s vnitřním místem, odkud vychází intuice, protože jinak jste omezeni hranicemi své konceptuální mysli.

Jinak je váš život pouhé opakování a žádné nové myšlenky nemohou přijít. Pokud jde o novou a čerstvou myšlenku, přichází z místa, odkud pochází veškerá kreativita – a v podstatě je to vnitřní klid. Pokud můžete být třeba jen na chvíli v klidu, pak je možnost, že zde vzejde nějaká intuitivní věc v podobě myšlenky nebo spontánní věci, kterou řeknete, a sami jste překvapeni. Možná potřebujete něčí radu nebo pomoc, a spíše než si myslet: Měl bych tomu člověku pomoci. Co mu mám dále říct? byste se měli spíše zklidnit, poslouchat, dívat se. A náhle se stane, že něco řeknete. Je to intuitivní. Náhle přijde vyšší inteligence a použije vaši mysl.
Tomu se říká intuice. Uvědomte si, že je to základem veškerých tvůrčích aktivit, všech skutečně tvůrčích. Vnímání je něco, co přichází zvnějšku, a intuice přichází zevnitř. Je zajedno s tím, kým jste, je to inteligence samotná.

Nejsnadnější způsob, jak rozvíjet intuici, je rozvíjet schopnost čas od času se zklidnit. Spíše než se pokoušet rozvíjet intuici, jděte na místo, odkud veškerá intuice pochází. Nemusíte si dělat starosti, jestli budete více intuitivní, když se více soustředíte na zklidnění. Nejsou nutná dlouhá období klidu, ale mějte ve svém životě chvilky klidu, tak, aby každý den byl jimi protkán .

Můžete prostě zavřít oči a jednou dvakrát se zhluboka nadechnout. Vlastně ani nemusíte zavírat oči, ale když někoho posloucháte nebo se na něj díváte, prociťujte svůj dech. Prociťujte vnitřní život ve svém těle.
Když se díváte na obrazovku počítače, podívejte se na okamžik stranou, nebo zavřete na chvilku oči, a vědomě se jednou dvakrát nadechnete. To vás přivede ke zklidnění.

Ať jste kdekoli, všude jsou příležitosti pro chvilku klidu. A to je životně důležité, protože jinak je váš život nevyrovnaný. Pokud nenajdete klid, máte jenom aktivitu – jednu věc za druhou. A to nepřetržitě zakrývá vaši potenciální schopnost intuice. Hledejte momenty ticha. To může dělat i ten nejzaměstnanější člověk. Když jedete domů, jedete do práce, každý semafor je výzva ke klidu. Je tolik příležitostí ke klidu. Klid je místem, odkud přichází intuice."
Návštěvník
 

Intuice

Nový příspěvekod Návštěvník » čtv 30. črc 2015 20:58:29

Duchovní zrání lidské bytosti je procesem, v němž se mimo jiné probouzí a rozvíjí intuice. Ta postupně umožňuje člověku pronikat do záhad života, před nimiž zůstává rozum bezradně stát. Je však třeba zdůraznit, že schopnost intuitivního poznávání se rozvíjí pomalu, postupně a je třeba se naučit naslouchat jejím poselstvím. Hrozí zde totiž možnost záměny čisté intuice za nekontrolované impulzy z podvědomí či další formy tzv. pseudointuice. Pouze vnitřní vyzrálost a čistota umožní, aby člověk dokázal cestou intuice získávat důležité informace o vnitřním i vnějším životě.

Swami Šivananda

Musíme s politováním přiznat, že půda, po níž přívrženec intuice kráčí, je nejistá a nebezpečná. Proč je tomu tak?
Protože silné city, nevědomé komplexy, náhlé impulsy a „přání, jež je otcem myšlenky”, jsou obyčejně omylem považovány za pravou intuici.
Pouze těch několik, kteří podstoupili filozofickou disciplinu, je schopno rozeznat skutečnou intuici od všech těchto pseudointuic.

Snadno lze podlehnout iluzi, že hlas ega je hlasem Nadjá. Někteří si vytvářejí vlastní mentální představy o své duchovní zkušenosti nebo osvícení, což může vést k naplnění ve své obrazotvornosti a falešné představě o své duchovní velikosti.

Paul Brunton

Návštěvník
 

Re: Intuice

Nový příspěvekod Návštěvník » čtv 30. črc 2015 21:08:37

Eduard Tomáš: "Musíte být opatrní, protože odpověď je zprvu velmi jemná. Proto ji vždycky ještě překontrolujte logikou, není li to jen pseudointuice."

Paul Brunton: "Každý průměrně senzitivní člověk s nedokonale ovládnutou myslí může prohlašovat, že jeho sdělení je přímo od Boha, aniž by si uvědomil, že mohou být ovlivněna jeho představami, pocity a skrytými tužbami. Je mnohdy těžké rozlišovat mezi pseudointuicí a intuicí pravou. Většina těchto velkolepých sdělení je ve skutečnosti jen výplodem jejich mysli a odpovídá jejich sklonům a představám s daným omezením."
Návštěvník
 

Re: Intuice

Nový příspěvekod Návštěvník » pon 19. srp 2019 15:53:41

Naučte se používat svůj vnitřní hlas. Ten vám nikdy nelže

Obrázek
Víte, když máte pocit, že určité rozhodnutí je správné nebo že určitý člověk, navzdory tomu, jak dobře jeho kvalifikace vypadá na papíře, není právě ten správný, kdo si najmete? Tento nevysvětlitelný pocit je často nazýván intuicí, nebo "vnitřním hlasem". Jakkoli tomu říkáte, schopnost intuice může být pro podnikatele neocenitelnou vlastností.

Mentální koučka Simone Wrightová, autorka knihy „První inteligence: Použití vědy a ducha intuice", říká, že intuice hraje větší roli v podnikání, než jsme ochotní uznat. Několik osobností, které hodně znamenají ve světě byznysu, od Richarda Bransona přes Oprah Winfrey až po Warrena Buffeta, tvrdí, že úspěchu dosáhly díky naslouchání vnitřnímu hlasu.

Wrightová říká, že pochopit sílu intuice je v dnešním rychle se rozvíjejícím podnikatelském klimatu ještě důležitější. Množství informací, které denně zpracováváme, nemělo v historii obdoby. Nedávná studie UCLA odhalila, že denně zpracováváme množství informací, které by odpovídalo více než 174 vydáním novin – tedy pětkrát více dat než před 20 lety. Stále častěji musíme činit rychlá rozhodnutí a Wrightová k tomu dodává, že naše intuice se stává nejsilnější zbraní na cestě k podnikatelskému úspěchu.

„Intuice je přirozená inteligence, která nám umožňuje vidět za roh, vytvářet inovativní myšlenky, efektivně komunikovat a dělat tak bez nutnosti studovat tabulky nebo shromažďovat haldy dat," říká.

Problém, jak říká Wrightová, je, že prostě nevíme, jak identifikovat naši intuici.

Intuice nám může připadat jako nějaký nadpřirozený nebo paranormální jev v našem mozku, ale Wrightová říká, že je naší nejpřirozenější biologickou funkcí. „Jsme všichni intuitivně propojeni," tvrdí Wrightová. Naše intuice vychází z touhy našeho těla přežít. „Každá buňka v našem prostředí je schopna shromažďovat informace z prostředí a přivádět ji zpět do našeho nervového systému," říká.

Když se naše tělo cítí ohroženo, dá nám signál. Tato reakce se postupně vyvíjela od primitivního ("támhle je nebezpečný dravec, takže bych měl raději jít jinudy"), aby se přizpůsobila našim moderním problémům ("tato obchodní dohoda mi připadá divná"). Tím, že se naučíme zdokonalovat naši intuici, můžeme rychleji dělat efektivní rozhodnutí a držet krok s požadavky našeho rychle se rozvíjejícího světa.

Jak tedy můžeme začít používat intuici? Spíše než na jakési "třetí oko" propagované nějakým bizarním New Age hnutím nahlížejte na intuici jako na sofistikovanou přirozenou inteligenci, která vás povede k nejlepšímu a nejúspěšnějšímu výsledku. Wrightová říká, že intuice může být obzvlášť silným nástrojem pro podnikatele a podnikatelky, pokud se chcete dostat mimo rámec zaběhnutého uvažování.

Obrázek
„Intuice nám poskytuje možnost chovat se v daném prostředí jinak, a přesto uspět," říká Wrightová. „Umožňuje podnikatelům inovovat, pohybovat se mimo omezená paradigmata podnikání, která v současné době existují. Podnikatelé, kteří používají svou intuici, jsou schopni obrovských skoků dopředu, které byste, při použití logiky nebo datové analýzy, nebyli schopni udělat."

Oddělte emoce od intuice. „Jedna z nejrozšířenějších mylných představ o intuici je, že intuice je založena na emocích, což není," říká Wrightová. Chcete-li zajistit, aby vaše rozhodnutí pocházela z vaší intuice a ne emocí, pozorujte se a zeptejte se sami sebe, zda cítíte obavy, úzkost, strach nebo stres. Pokud ano, udělejte krok zpět a vše přehodnoťte. Pokud nic takového necítíte, víte, že k vám mluví vaše intuice.

Udělejte si čas na "odpojení". Wrightová říká, že k objevení schopností intuice je třeba se "odpojit". Sedět u vašeho stolu a snažit se vypotit řešení vám nedovolí zapnout svou intuici, když se ale vzdálíte od komunikačních zařízení, vyjdete ven z kanceláře a děláte něco, co s prací nemá nic společného, intuice najednou začne pracovat na plné obrátky. Albert Einstein jednou řekl, že přišel na své nejlepší nápady při plavbě na lodi, zatímco Steve Jobs byl známý tím, že když řešil zapeklitý problém, vyšel si na dlouhou procházku. „Vaše intuice vám začne napovídat, když je vaše mysl uvolněná," říká Wrightová. Zda je vaše intuice nastartovaná, si ověříte třeba jednoduchou hrou na mobilu, kde úspěch závisí na správném rozhodnutí. Intuice nám dopředu neřekne, jaké číslo bude vylosováno, nebo výsledek fotbalového zápasu, ale například napoví, jestli má cenu investovat čas či prostředky do něčeho nového.

A na závěr: začněte věnovat pozornost drobnostem. Jakmile se vaše intuice u vás začne zabydlovat, cvičte ji tím, že se budete věnovat "našeptávaným" nápadům a radám. To jsou plody práce vaší intuice. Je na vás, abyste je následovali a zjistili, kam vedou.
Návštěvník
 

Re: Intuice

Nový příspěvekod Návštěvník » úte 28. črc 2020 9:51:33

Návštěvník
 

Re: Intuice

Nový příspěvekod Návštěvník » pon 01. lis 2021 16:46:13

Návštěvník
 


Zpět na Inspirativní myšlenky

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 10 návštevníků