Ahoj Zdeňku
Ty máš starosti o osud Théravádového buddhismu, ale to je především Tvůj problém.
Malé děti nemají starosti, ony se radují a hrají si, když jsou v pohodě.
Malé děti mají dostatek energie a ten je základním předpokladem jejich štěstí.
Připouštění si starostí je projev nedostatku energie. Kde tu energii děti berou?
Od matky, ze vzduchu dýcháním, z vody nebo mléka pitím a z jídla.
A také vhodným rytmem střídání tělesné aktivity a relaxačního odpočinku.
Pro nás může být v současnosti náhradou té matky třeba i mnich Sarana s jeho milující péčí.
Pokud dítě trochu pozlobí matku, tak ta mu dá více své pozornosti a tím i více své energie.
Pokud Ty trochu pozlobíš mnicha Saranu, tak on ti možná dá trochu více své pozornosti a tím i více své energie.
Ale takhle to dlouhodobě nefunguje.
Je třeba se postavit na vlastní nohy a zajistit si svoji energii také ze svých zdrojů.
Píši o Energii zde:
viewtopic.php?f=329&t=8561Takže energii bereme hlavně ze vzduchu dýcháním, z vody pitím a také z jídla.
S vědomým dýcháním dosáhli neuvěřitelných věcí například Clemens Kuby nebo Wim Hof. Od takových borců se zkouším něco přiučit.
S vodou dělal neuvěřitelné experimenty Masaru Emoto. Voda je živá, je to život sám, a proto je třeba ji mít v úctě a vhodně a správně ji pít.
O jídle je částečně toto video "Skutečná příčina nemocí - dabing" na mém tématu o Energii.
Jenom zkráceně zde uvedu podstatu toho videa:
1) Jídlo je dnes otrávené chemickými jedy a genetickou manipulací a lidé ho jedí v nevhodné skladbě (a také nevhodným způsobem).
2) Díky tomu je lidem špatně, jsou mrzutí a nemocní a lidé se léčí léky, což jsou opět jedy.
3) Jedovaté léky jim nepomáhají od následků jedovaté stravy a tak se snaží zdraví zachránit přijímáním chemicky vyrobených vitamínů.
Tyto umělé vitamíny neumí však jejich tělo většinou využít...
Takže jaké je z toho videa ponaučení pro nás?
1) Jíst co možná nejméně znehodnocené jídlo ve vhodné skladbě a vhodným (klidným a vnímavým) způsobem.
2) Nepoužívat, pokud to není životně ohrožující, chemické léky.
3) Chemicky vyrobené vitamíny používat při léčbě a prevenci v kombinaci s vitamíny přírodními (v ovoci a v zelenině).
A dostáváme se ke správnému rytmu akce a relaxace, jako k podmínce dostatku naší energie.
Tělesná relaxace je jasná, to je například spánek. Pokud chci mít energii, musím dostatečně spát.
Relaxace mysli - meditace - ta je méně jasná a naše civilizace o ní nemá víceméně ani ponětí.
O tom je právě kurz, jehož první lekcí začíná toto téma.
Pokud mám relaxovanou mysl, tak mi neutíká moje energie skrze moje nutkavé myšlenky a starosti.:-)
Energii lze brát nejen z lidí (ať už dobrovolně nebo nedobrovolně). Lze ji brát i ze zvířat, z rostlin a také z celé krajiny, například z hor nebo z moře.
A samozřejmě ji lze i naopak dávat, je to obousměrný proces.
Zdravím
PS
Nejsem generace Y, jsem dokonce starší než generace X.