Pro Miroslava

Soukromá subfóra
Pravidla fóra
Pozor, zde je prostor soukromých fór, kde si každý moderátor určuje svá pravidla a maže příspěvky dle vlastního uvážení. Více než rok neaktivní fóra se v přehledu portálu nezobrazují.

Re: Pro Miroslava

Nový příspěvekod Linda » úte 05. úno 2019 0:14:40

ros píše:No právě, stavíme na vjemech ... ten klíč, ten jsi našla ... je to v tom ztotožnění

Ano.
Uživatelský avatar
Linda
 
Příspěvky: 855
Registrován: pát 23. zář 2011 11:43:47

Re: Pro Miroslava

Nový příspěvekod armin » úte 05. úno 2019 8:18:21

ros píše: I když se momentálně často identifikuješ s tím, kdo vnímá ty vjemy.


Není to naopak? Že se člověk identifikuje s těmi vjemy, žije v těch vjemech a neuvědomuje si kdo vnímá, kdo si uvědomuje, který jediný není vjemem?
Uživatelský avatar
armin
 
Příspěvky: 219
Registrován: pát 16. srp 2013 22:49:42

Re: Pro Miroslava

Nový příspěvekod Linda. » úte 05. úno 2019 16:31:16

ros píše: I když se momentálně často identifikuješ s tím, kdo vnímá ty vjemy

t.j. s osobou, která je vnímá, místo aby se neosobně pozorovaly čistým vědomím.
Linda.
 

Re: Pro Miroslava

Nový příspěvekod lklknml » úte 05. úno 2019 17:02:43

Linda píše:Jakékoliv zatvrzelá snaha pramení z nějaké nerozpoznané obavy, které má za následek rozhodnutí, že "za každou cenu je třeba" = "v žádném případě se nesmí stát, aby..." na rozdíl od obyčejné všímavosti. Tu vnímám asi jako když člověk vyjde z domu na ulici po lijáku, docela samozřejmě si při své chůzi po chodníku všímá jednotlivých louží a pokaždé šlápne tam, kde louže není. Děje se to pozorně, ale docela samozřejmě...

S tou zatvrzelostí to ode mě byla taková úsměvná nadsázka.
Vezměme si nějaký reálný objekt, třeba knihu. Tiskař si na ní v prvé řadě začne všímat jakou má vazbu, odsazení textu apod. Grafika do očí uhodí její výtvarné zpracování. Majitel antikvariátu v prvém okamžiku odhadne, nejedná-li se o nějaký cenný antikvariátní kousek. Tyto filtry informací jsou užitečné, pomáhají nám v našich aktivitách, příp. přežít. Půjdu-li v noci parkem, kde se vyskytují narkomani, bude mě zajímat chování člověka, který jde naproti mně. Nebo zda budu mít dost času uskočit, pokud budu míjet strom, za kterým může být někdo skryt. Pokud si budu všímat, kde je na obloze souhvězdí raka, tak v lepším případě mohu šlápnout do psího lejna, protože nekoukám na cestu.

V meditaci se filtry používají také, protože ze začátku je mysl vystavena značnému množství myšlenek, emocí, vzpomínek, obrazů, nebo transu, spánku, autohypnóze apod., nazvěme je dle oné buddhistické metafory šípy. Tudíž se používá např. sledování dechu, jako filtr, jako štít, jako záchranné lano, aby mysl šípy nebyla zcela rozstřílena. Mnohdy se musí ještě štít/filtr zesílit, např. počítáním dechů, protože proud šípů je příliš silný (a po čase se může ubrat, kdy stačí jenom sledování dechu). Po mnoha a mnoha letech se může štít odložit. Šípy sice stále létají, ale není jich už tolik, takže to zas tak moc nevadí (což je u mne spíše teorie, než praxe).

Podle mne je možno místo dechu zvolit filtr Anima/Animus, pokud např. pomáhá zklidnění mysli. Je ale třeba si uvědomit smysl a limity použití tohoto filtru. Skrze Jungovy archetypy může psycholog najít příčinu nějakého psychologického jevu. S tímto filtrem se ale nemůže překročit pojmové/abstraktní myšlení (protože ten filtr je vystaven z pojmů či abstraktů) či odhalit smysl či příčinu našeho bytí (osvícení). K takovému použití je nevhodný a stává se tak překážkou, protože oslepuje. Odtud ona metafora s otráveným šípem. Pěkně je to vidět na následujícím videu. Je třeba spočítat, kolik celkem nahrávek si mezi sebou vyměnili hráči v bílém. Ale je třeba se tomu věnovat a spočítat to skutečně přesně, jinak unikne smysl toho videa.
o
lklknml
 
Příspěvky: 2410
Registrován: ned 20. led 2019 18:12:05

Re: Pro Miroslava

Nový příspěvekod Linda » úte 05. úno 2019 17:37:42

Možná chápeme slova v různém významu. To se stává dost často a bývá to příčinou nedorozumění.

Filtr chápu jako potřebu věci a informace filtrovat, něco vylučovat a něčemu dávat přednost, aby...

Pro mě pochopení určitých souvislostí neznamená filtr; a je mi celkem jedno, čím se k tomu pochopení dospělo. Asi jako když člověk pochopil, že vstane-li ráno z postele deset minut před začátkem pracovní doby, přijde do práce pozdě.

Filtr nastane, když má potřebu začít se hlídat, aby nezaspal.
Anebo zvolí jiné řešení – večer si nařídí budíka a když ráno budík zazvoní, bez problémů vstane.

Kdysi jsme si s Tarou povídaly na tohle téma a shodly jsme se na tom, že tím klíčem je něco udělat, protože..., místo chtění to udělat, aby...

Vstaneme-li ráno z postele, protože je to v dané chvíli optimální, klidně se pak umyjeme, oblečeme, nasnídáme a v pohodě dojedeme do podniku, kde pracujeme. Co je na tom podstatné: všechno se to děje tady a teď – v přítomnosti.

Když ale vstaneme, abychom něco nezmeškali, upínáme se na budoucnost.

Uvědomování si všech souvislostí, které jsou momentálně k dispozici, mi přijde jako docela praktické. Umožňuje rozhodnout se pokaždé pro řešení, které vnímáme jako optimální – tady a teď. Je přitom jedno, co k tomu rozpoznávání souvislostí použijeme – ať jde o chápání významu archetypů a způsobu, jakým nás ovlivňují, nebo zájem podívat se do jízdního řádu na autobusová spojení a vybrat si to, které je pro cestu do práce optimální.

Ta potřeba filtrovat nejspíš souvisí s mírou našeho neuvědomovaného strachu a snahy se co nejlíp zajistit, aby...
Uživatelský avatar
Linda
 
Příspěvky: 855
Registrován: pát 23. zář 2011 11:43:47

Re: Pro Miroslava

Nový příspěvekod lklknml » úte 05. úno 2019 18:21:57

Lindo, nespěchejte tolik.
Je to Anima, která vás nutí k rychlé reakci :)
lklknml
 
Příspěvky: 2410
Registrován: ned 20. led 2019 18:12:05

Re: Pro Zdeňka

Nový příspěvekod Linda » úte 05. úno 2019 18:35:59

Ale kdepak. Nespěchám. Jen vzhledem ke svému věku (85) mám už všechen čas volný a tak si občas docela ráda s někým popovídám o tématu, které nás oba zajímá.

:)
Baví mě odpovídat - pokud se ovšem objeví věcná reakce ;)
Uživatelský avatar
Linda
 
Příspěvky: 855
Registrován: pát 23. zář 2011 11:43:47

Re: Pro Miroslava

Nový příspěvekod armin » úte 05. úno 2019 19:02:48

Linda. píše:
ros píše: I když se momentálně často identifikuješ s tím, kdo vnímá ty vjemy

t.j. s osobou, která je vnímá, místo aby se neosobně pozorovaly čistým vědomím.


Osoba je také vjem. Osoba nevnímá, ta pouze tvoří filtr, myšlenky posuzování vjemů atd.
Uživatelský avatar
armin
 
Příspěvky: 219
Registrován: pát 16. srp 2013 22:49:42

Re: Pro Lindu

Nový příspěvekod lklknml » úte 05. úno 2019 19:05:41

To je věk úctyhodný a zvládáte to na internetu jak mladice. Snad na tom budu také tak dobře!
Nu ale když porovnám čas vložení + nějaká časová retence + přečtení + sesumírování odpovědi + napsání + korekce chyb... já bych to tak rychle nezvládl :)

Když jsem si přečetl vaši původní reakci, tak jsem se snažil vcítit se do toho co píšete, zpřítomnit si to. Pak to porovnat s tím, co mám v hlavě. Pak najít argumenty, které by ten rozdíl vyjadřovaly a uzpůsobit je vaší reakci.
No a dopad jsem jak sedláci u Chlumce. :)
lklknml
 
Příspěvky: 2410
Registrován: ned 20. led 2019 18:12:05

Re: Pro Miroslava

Nový příspěvekod Linda » úte 05. úno 2019 20:00:56

:) tohle se stává v diskusích nám všem, každou chvíli :)

Možná ta moje zdánlivá rychlost vyplývá z toho, že kdysi, v roce 1961 po šesti měsících vytrvalého cvičení na Bezčasé Já Paula Bruntona ( viewtopic.php?f=268&t=2855&p=133078#p51129 ) najednou kolem poledne při chůzi nastala úplně sama od sebe zkušenost bezčasého Bytí, která pokračovala i při všech činnostech až do usnutí... Tělo bylo prázdný tvar Vědomí, pozorovaný nekonečným prázdným Vědomím, stejně i ostatní lidské tvary a všechny pozorované předměty... Jenže po zmizení téhle zkušenosti stavu nad protiklady bylo znovu vyvstalé vnímání sebe coby osobního já, odlišného od všeho ostatního, tak neuspokojivé, že se od té doby zajímám především o to, co si Vesmírné Bytí v tomhle tvaru ještě nechává pod pokličkou, tj. nerozpoznané, aby mohla dál probíhat Jeho Hra na iluzorní "osobu". Jaké si k tomu vytváří návnady... i nápovědy k jejich rozpoznávání :-)

Po několika létech, kdy jsem objevila Tomášovy a všechen volný čas jsem pak trávila v Jílovém na chatě s Mílou a Eduardem Tomášovými – s Petrem Pavlíkem a ještě několika dalšími od jsme se tam rána do večera při všech činnostech učili všímavosti = bdělosti k mysli a nad myslí, jsem i díky hlubinné psychologii konečně pochopila, že příčiny automatických reakcí osobního já na dění jsou až z 95% neuvědomované. A tak když se spouštěče vyvstávajících mentálních + emocionálních reakcí i ty jednotlivé reakce začnou konečně rozpoznávat a pokojně se pozorují nekonečným prostorovým vědomím, pomaličku slábnou. Jak dlouho se ty naše navyklé reakce budou objevovat, závisí na jejich energetickém náboji, který se každým navyklým ztotožněním s tou reakcí o trochu zvýší: ty reakce, které pro nás byly typické i v mnoha předchozích inkarnacích (ať mužských nebo ženských), jsou neuvěřitelně silné, objevují se nám znovu a znovu "naprosto samozřejmě" jako jediná možnost, jak v dané chvíli zareagovat, a proto přetrvávají dál a dál a dál...

Já byla v mnoha minulých inkarnacích panovačnej náfuka, vždycky jsem měla spoustu podřízených, kteří museli poslouchat a basta!!! – s tímhle naprogramováním jsem se i narodila – jenže ouha!
Nic takového už nepadalo v úvahu, od malička jsem dostávala přes kokos, kudy jsem chodila... :'-( :'-( :'-(

Nakonec jsem se začala zajímat, jak objevit spouštěče těchhle svých navyklých přezíravých reakcí, že by se tak mohly dostávat do vědomí a konečně i začít se neosobním pozorováním rozpouštět.

Po čase, i díky regresím, se pomaličku začala objevovat změna; a nejen v projevu navenek, ale i uvnitř...

a jak se postupně rozpouštějí všechny ty sebeobranné systémy osobního já, občas si už připadám jako docela malej prcek, kterej s údivem objevuje svět...
Uživatelský avatar
Linda
 
Příspěvky: 855
Registrován: pát 23. zář 2011 11:43:47

Re: Pro Miroslava

Nový příspěvekod armin » úte 05. úno 2019 20:23:23

Tara píše:
Trošku mě mrzí, že stejně korespondentně, jako Zdeněk nebo makak, nedokáže psát i armin,

Se to tady učím. Na návštěvnících a štamgastech si to cvičím.
Učený z nebe nespadl.
Uživatelský avatar
armin
 
Příspěvky: 219
Registrován: pát 16. srp 2013 22:49:42

Re: Pro Miroslava

Nový příspěvekod Tara » úte 05. úno 2019 21:53:52

armin píše:
Tara píše:
Trošku mě mrzí, že stejně korespondentně, jako Zdeněk nebo makak, nedokáže psát i armin,

Se to tady učím. Na návštěvnících a štamgastech si to cvičím.
Učený z nebe nespadl.

No to už je lepčí, než to tvoje "ber, nebo nechej ležet" nebo že se na to vykašleš... :-)

Tak šup šup, pořád žádný moc velký pokrok nejde vidět :-)

Málo empatický, hodně hlavový, ale už méně vystupuješ v roli učitele, což je pozitivní... :-)
Uživatelský avatar
Tara
 
Příspěvky: 2683
Registrován: stř 20. lis 2013 8:44:22

Re: Pro Miroslava

Nový příspěvekod Tara » úte 05. úno 2019 21:55:57

Liduš, já se zase budu opakovat, ale je mi z toho, co pořád píšeš, tak hrozně těžko, uf uf, že to raději už moc nečtu, pak jsem udřená, jako uň...

:-)
Uživatelský avatar
Tara
 
Příspěvky: 2683
Registrován: stř 20. lis 2013 8:44:22

Re: Pro Miroslava

Nový příspěvekod Tara » úte 05. úno 2019 22:29:04

ros píše:
Tara píše:
No právě, vjemy...., nedokážu pochopit, jak někdo může stavět na jakýchkoliv vjemech.... na vidění záři, zažívání nějakého pocitu (lásky, bolesti, opuštěnosti...)....

Aha, vjemy.... ten, kdo cokoli vidí nebo vnímá, prožívá a to je pro něj "celý svět"..., zažívá bolest, pocit opuštěnosti, zklamání, nenaplněnosti, lááásky boží, vidí záři atd., s těmi vjemy, pocity se ztotožňuje, od nich odvozuje svou hodnotu atd a pořád dokola celý život, životy, je to k p....ání....

Chjo, to je ta introspekce.... :-)


No právě, stavíme na vjemech ... ten klíč, ten jsi našla ... je to v tom ztotožnění.
Ztotožnění s osobou, tj. s nějakou jednotkou, který vnímá a ty vjemy interpretuje, třídí, komentuje pamatuje, zapomíná, vzpomíná ...
Na to vlákně s Intago dal někdo jeden díl z Pamětí mystika. Zrovinka na toto téma. E.T. tam popisuje vjemy "velkého světla" a to, jakou tomu nejdříve připisoval důležitost, jako i to že nyní (v čase nátáčení) občas je vjem malého světýlka. A že nyní ví, že ani jedno ani druhé není důležité. Netřeba se tedy honit za světly. ... (raději to zkoukněte, píšu jen tak, co mi utkvělo)

Taro, není a nemusí to být k po...ní. Možná si nepamatuješ, ale mě to utkvělo, potkaly jsme se v Hranicích, střetly jsme se pohledem, já vím, že víš, to poznání se nemůže ztratit. I když se momentálně často identifikuješ s tím, kdo vnímá ty vjemy. ...Nemůže se TO ztratit.

Díky, ros...
Uživatelský avatar
Tara
 
Příspěvky: 2683
Registrován: stř 20. lis 2013 8:44:22

Re: Pro Miroslava

Nový příspěvekod lklknml » stř 06. úno 2019 16:15:17

Linda píše:Možná ta moje zdánlivá rychlost vyplývá z toho, že kdysi, v roce 1961 po šesti měsících vytrvalého cvičení na Bezčasé Já Paula Bruntona ( viewtopic.php?f=268&t=2855&p=133078#p51129 ) najednou kolem poledne při chůzi nastala úplně sama od sebe zkušenost bezčasého Bytí, která pokračovala i při všech činnostech až do usnutí...

Tak Paul Bruton mě nikterak nezaujal, jeho pozdější roztržka s Maharšim moje rozpaky z něho jen utvrdila.
Paul Bruton píše:Postavíme se do mentálního postoje člověka, který se právě probudil ze sna a uvědomuje si, že nejen hrál ve snu činnou roli, ale zůstával také nepohnutým svědkem své snové postavy. Stejně i teď se postavíme stranou všeho, co se kolem nás děje, dokonce i stranou vlastní osobnosti, která patří do okolí, a jsme zcela vzdálení jejích záležitostí, potíží nebo radostí.

Uvědomíme si, že za všemi myšlenkami, které se neustále mění, zůstává vědomí, které je pozoruje, statické, nehybné a neměnné; že v celém tom toku zakoušených událostí a věcí existuje stálý prvek vědomí. Ztotožníme se s tímto neomezeným vědomím.
Vždyť je to nesmysl. Dovedeno ad absurdum - ztotožněme se s Buddhou a tím se jím staňme.
Sugesce je jistě mocná zbraň a dá se jí dosáhnout značných úspěchů. Nikoli však na duchovní cestě, kde jde o nové bytí. To si v žádném případě nejde vsugerovat, leda jako fikci, jako bláznovství.
lklknml
 
Příspěvky: 2410
Registrován: ned 20. led 2019 18:12:05

Re: Pro Zdeňka

Nový příspěvekod Linda » stř 06. úno 2019 16:25:11

Je docela přirozené, že člověk hodnotí to s čím se setkává jen podle svých dosavadních zkušeností.
Podle nich všechny a všechno posuzuje – i odsuzuje...

Nemám sebemenší potřebu Tě o čemkoliv přesvědčovat, Zdeňku.

Obrázek
Uživatelský avatar
Linda
 
Příspěvky: 855
Registrován: pát 23. zář 2011 11:43:47

Re: Pro Zdeňka

Nový příspěvekod lklknml » stř 06. úno 2019 17:05:42

Linda píše:Je docela přirozené, že člověk hodnotí to s čím se setkává jen podle svých dosavadních zkušeností.
Podle nich všechny a všechno posuzuje – i odsuzuje...

Nemám sebemenší potřebu Tě o čemkoliv přesvědčovat, Zdeňku.

Obrázek

A pamatujete si ještě na Intaga, že, Lindo...
Já vím že jo, protože paměť máte stále obdivuhodně dobrou Babi :)
lklknml
 
Příspěvky: 2410
Registrován: ned 20. led 2019 18:12:05

Re: Pro Zdeňka

Nový příspěvekod Linda » stř 06. úno 2019 17:55:29

Zdeněk píše:
Linda píše:Je docela přirozené, že člověk hodnotí to s čím se setkává jen podle svých dosavadních zkušeností.
Podle nich všechny a všechno posuzuje – i odsuzuje...

Nemám sebemenší potřebu Tě o čemkoliv přesvědčovat, Zdeňku.

Obrázek

A pamatujete si ještě na Intaga, že, Lindo...


Jistě :)

Neustále se snažil všechny přesvědčovat, znovu a znovu každému doporučoval to, co jemu samotnému vyhovovalo a tvrdě oponoval každému, kdo s ním nesouhlasil.

To bývá v diskusích dost běžné, jen většinou ne v takové míře.

:)
Uživatelský avatar
Linda
 
Příspěvky: 855
Registrován: pát 23. zář 2011 11:43:47

Re: Pro Miroslava

Nový příspěvekod Tara » stř 06. úno 2019 18:04:17

Neustále se snažil všechny přesvědčovat, znovu a znovu každému doporučoval to, co jemu samému vyhovovalo


Koho mi to jen stále a stále připomíná :-)

Hele, Zdeňku, proč jsi teď vzpomněl na intaga a ptáš Lídy? Nějak mi uniká smysl v této debatě vzpomenout na intaga...
Uživatelský avatar
Tara
 
Příspěvky: 2683
Registrován: stř 20. lis 2013 8:44:22

Re: Pro Miroslava

Nový příspěvekod lklknml » stř 06. úno 2019 18:43:38

Tara píše:Hele, Zdeňku, proč jsi teď vzpomněl na intaga a ptáš Lídy? Nějak mi uniká smysl v této debatě vzpomenout na intaga...

Protože intago nechtěl diskutovat, chtěl kázat. Argumenty oponentů jako by šly mimo něj. Srovnávat jej s Lindou je rétorická hyperbola, samozřejmě.
lklknml
 
Příspěvky: 2410
Registrován: ned 20. led 2019 18:12:05

PředchozíDalší

Zpět na Nalézání

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník