Lekce 01: Co je to Meditace? Proč meditovat?

Pravidla fóra
Psát na toto fórum mohou pouze zaregistrovaní a přihlášení.
Kontakt
mnich Sarana
Myanmar, Hlegu,
Sakhangyi Meditation Center
monksarana@gmail.com

Re: Lekce 01: Co je to Meditace? Proč meditovat?

Nový příspěvekod Pelvan » sob 26. led 2019 11:56:11

Ahoj Zdeňku

viewtopic.php?f=356&t=8368

Zdeněk píše:Jde jistě o zanedbatelný detail. Úvodní příspěvek mnicha Sarany však zůstává nezměněn. Nebo je originál první lekce již někde publikován?


Ano, je publikován. Když napíšeš email mnichovi Saranovi, ten je uveden zde v tomto tématu:
viewtopic.php?f=356&t=8368

Tak on Ti ten odkaz na originální znění lekce možná pošle.

Zdravím
Pelvan
 
Příspěvky: 1708
Registrován: úte 27. srp 2013 16:54:14

Re: Lekce 01: Co je to Meditace? Proč meditovat?

Nový příspěvekod mnich Sarana » sob 26. led 2019 16:53:03

Moc děkuji Zděňkovi za opravu.

Slovo utrpení jsme změnili na "trápení", nikoliv "utrpení" už poměrně dávno, mnohem dříve než jsem text první lekce publikoval tady na Poradně. Nevím, co za text jsi četl, Zdeňku. Hledal jsem "utrpení" přes Ctrl-F, a našel jsem to pouze ve Tvém komentáři, ani jednou v textu, který jsem poslal.

"Trápení" se mi zatím zdá být nejlepším univerzálním termínem, kterým bych mohl "utrpení" nahradit abych zvýšil srozumitelnost.

Veškerý text, který napíši, přijde rozvláčný a nudný i mě. Ale jsou lidé, které mé texty inspirují a dodávají jim energii.
Právě pro takové lidi je píši. Věřím ale, že videa budou zajímavější.

Snažíme se videa udělat co nejzajímavější, a proto také používáme moderní techniku. Aby se češi nezapřeli, už i tady na Poradně jsem dostal poměrně tvrdou kritiku za to, že nám bylo darováno drahé vybavení k tomu, co děláme. Kritika bude pořád, jen do toho. Čím více kritiky, tím větší šance, že si tam najdu i něco, co mi doopravdy pomůže. :-)

Srdce mám ale čisté. Nikdo kromě mne ho zašpinit nemůže.

:-)

(A ne, o kritiku za to, že nám bylo darováno moderní vybavení abychom pomohli srozumitelně a zajímavě vysvětlit Buddhovo učení jsem opravdu nikoho nežádal. Ani jsem nežádal o to vybavení. Zařizují ho barmští režiséři, díky kterým se ty lekce vůbec mohou nafilmovat.)
mnich Sarana
 
Příspěvky: 137
Registrován: pon 18. čer 2018 10:49:22

Re: Lekce 01: Co je to Meditace? Proč meditovat?

Nový příspěvekod Jana » sob 26. led 2019 16:57:44

Jsem svědkem toho, že Sarana ochotně a rád nezištně pomáhá, jak může.
Jana
moderátor
 
Příspěvky: 6884
Registrován: pon 25. črc 2011 19:38:09

Re: Lekce 01: Co je to Meditace? Proč meditovat?

Nový příspěvekod lklknml » sob 26. led 2019 18:00:42

mnich Sarana píše:Slovo utrpení jsme změnili na "trápení", nikoliv "utrpení" už poměrně dávno, mnohem dříve než jsem text první lekce publikoval tady na Poradně. Nevím, co za text jsi četl, Zdeňku. Hledal jsem "utrpení" přes Ctrl-F, a našel jsem to pouze ve Tvém komentáři, ani jednou v textu, který jsem poslal.

Ano, máš pravdu, jsem to poplet, omlouvám se.

mnich Sarana píše:Snažíme se videa udělat co nejzajímavější, a proto také používáme moderní techniku. Aby se češi nezapřeli, už i tady na Poradně jsem dostal poměrně tvrdou kritiku za to, že nám bylo darováno drahé vybavení k tomu, co děláme. Kritika bude pořád, jen do toho. Čím více kritiky, tím větší šance, že si tam najdu i něco, co mi doopravdy pomůže. :-)

Nu já jsem byl v Barmě už před mnoha lety, v době vlády vojenské chunty. Nevím jak se zlepšila životní úroveň, ale velice dobře si pamatuji zmrzačeného vojáka v Rangúnu, kterému nešlo nedat bakšiš. Nebo stará žena co se styděla s nataženou rukou. Nebo žena s kojícím dítětem, která na mě nenápadně koukla a které jsem nic nedal, protože si neřekla a já šel rychle pryč. Nebo mladý kluk, který prosil, jestli bych nedal víc na operaci jeho otce. Když jsem rozpačitě odmítl, řekl že to nevadí, byl rád za to, co měl. Atd. Barmánci jsou vesměs velmi hrdí, když už musí žebrat, tak to už tedy opravdu potřebují (a navíc to bylo zakázáno).
Nu a ty si tu sedneš někam na vyvýšeninu a necháš se snímat týmem profesionálů, abys vykládal něco, co se dá načíst z knížek. Za půl mega.

Podle mě jsi prostě moc mladý, nemáš (jejich) životní zkušenosti a nejsi Barmánec, který by je zdědil v genech a empaticky přečetl v rodině. Pak jim nemůžeš účinně pomoci, můžeš jen opakovat fráze, co tě naučili ve škole.
Obrázek

Mohl bys ale jít do skutečně meditačního kláštera, třeba na rok, třeba sem:
http://www.buddhanet.net/m_centre.htm
Což obnáší 14 hod. vipassana meditace denně + noble silence. Mě to třeba zachránilo před sebevraždou (byť jsem tam byl jen 2 měsíce).
Nebo se vrátit domů a integrovat se do společnosti, do které ses narodil. A tak jí se svou novou zkušeností pomoci.
lklknml
 
Příspěvky: 2410
Registrován: ned 20. led 2019 18:12:05

Re: Lekce 01: Co je to Meditace? Proč meditovat?

Nový příspěvekod Pelvan » ned 27. led 2019 16:08:49

Ahoj Zdeňku

Zdeněk píše:Nu a ty si tu sedneš někam...

Zdeněk píše:Podle mě jsi prostě...

Zdeněk píše:Mohl bys ale...

Zdeněk píše:Nebo se...


Všichni včetně Sarany tady netrpělivě čekáme, až nám řekneš, co máme dělat. :confused:

Si myslím a zdravím
Pelvan
 
Příspěvky: 1708
Registrován: úte 27. srp 2013 16:54:14

Re: Lekce 01: Co je to Meditace? Proč meditovat?

Nový příspěvekod lklknml » ned 27. led 2019 19:35:55

Nic ve zlém Pelvane,
ale kritika nebyla určena Tobě, ani nikomu jinému z fóra (a není příliš vhodné mimochodem, stavět se do role mluvčího fóra), než právě jen mnichu Saranovi, protože si jí sám vyžádal a hlavně, protože jsme si v intencích velmi blízcí.
Určitě se mohu mýlit a moje kritika je jen pro jiskru inspirace (což mnich Sarana ví také).
Z vlastní zkušenosti z Barmy totiž dobře vím, jak se moje mysl tam naprosto mýlila, držíc se přinesených svých schemat. Což postřehla až dodatečně z reakce jiných myslí a následné reflexe sebe sama. A z té usoudila, že existuje skutečnost mnohem mohutnější a silnější, než je schopna aktuálně postřehnout. A že ta skutečnost působila v klášteře výše uvedeném. A že se jí z vděčnosti hluboce klaní (a nemá důvod se mimochodem klanět mnohem chytřejším filosofiím mahájánovým či vadžrajánovým). Ale promiň Pelvane, to už není určeno Tobě, ale opět mnichu Saranovi. :-)
lklknml
 
Příspěvky: 2410
Registrován: ned 20. led 2019 18:12:05

Re: Lekce 01: Co je to Meditace? Proč meditovat?

Nový příspěvekod Pelvan » úte 29. led 2019 10:22:49

Ahoj Zdeňku

Informace, které sem píšeš, jsou velice zajímavé. A Tvoje osobní svědectví je také velice cenné.
Děkuji Ti za to, že to všechno s námi zde sdílíš.

Jenom ten povýšený tón, kterým se tu prezentuješ, je pro mne dost zarážející.
Pokud zde chceš propagovat hodnotu théravádového buddhismu, tak tímto tónem, zdá se, tomu moc nepomůžeš.
Zažil jsem podobný povýšený tón na setkání se zenovými buddhisty z Jižní Korey a nepřineslo to nic dobrého.

Mnich Sarana je pro mne zde na tomto fóru něco jako komunikační přítel. Pokud se strefuješ kritikou do něho, tak očekávám tedy logicky,
že po něm budeme zkritizovaní i my ostatní, kteří si tu s ním píšeme.
Nepochopil jsem zprvu, že jsme pro Tebe tak bezvýznamní, že Ti to nestojí ani za námahu se o nás ostatních nějak zmiňovat.
Proto jsem se preventivně ohradil před Tvojí kritikou i za sebe a za ostatní lidi, co sem píší.

Zdravím


PS
Pokud chceš někoho konkrétního soukromě kritizovat, tak můžeš použít soukromou zprávu.
Pokud chceš kritizovat buddhistického mnicha, tak máš skoro jistotu, že on Ti to neoplatí.
To je podle mne podobné tomu jako fackovat bezrukého.
Pelvan
 
Příspěvky: 1708
Registrován: úte 27. srp 2013 16:54:14

Re: Lekce 01: Co je to Meditace? Proč meditovat?

Nový příspěvekod lklknml » úte 29. led 2019 20:16:10

Kdo šetří hole, nenávidí syna svého, praví Písmo, milý Pelvane.
Já mám však mnicha Saranu velmi rád, vždyť kvůli němu jsem zde znovu začal diskutovat, dokonce byl nucen se zaregistrovat (k čemuž mě předtím nedonutila ani Jana), je pro mne vzpruhou, povzbuzením, jsem rád, že je tady, jsem velmi rád, že je.
Ostatní nejsou pro mne bezvýznamní, ale zkušenost se prostě nedá předat slovy. Vždyť i obrovský svět mahájánového/vadžrajánového buddhizmu kouká vesměs na hínajánu jako na takový jaksi méněcenný, sice taky buddhizmus, ale pro blbé. Filosofii mají skutečně lepší, propracovanější, hlubší. Tak jak jim filosoficky vysvětlit, že to pro mě nic neznamená? Pokud nebudeme sdílet podobnou zkušenost, tak prostě nějaké diskuzní šermovačky o tom nemají smysl.

Vy mileniálové jste jak křehké sněhové vločky, člověk aby kritiku balil do hedvábných vrstev, aby se váš kognitivní proces nezhroutil pod tlakem emocí (John Vanhara z USA o tom pěkně píše na svém blogu).
Ale nejsme zde proto, aby naše já bylo námi vzájemně oblažováno kráčejíc po cestě růžové, vezmi svůj kříž a následuj mě, praví Ježíš Kristus. Eckhart Tolle by se nikdy nestal duchovním učitelem, kdyby mnoho let duševně netrpěl. Vzpomínám na líčení katolického duchovního, který byl v 50tých létech zavřen v kriminálu s ostatními kněžími. "Nikde jsem nepociťoval větší svobodu", prohlásil. Když ho z toho těžkého žaláře propustili, stýskalo se mu po oné duchovní svobodě, kterou tam prožíval. Jak to vypadá s katolickou církví dnes, není třeba komentovat. Proto někdy na Barmu vzpomínám s obavou. Jasně jsem viděl, že tamní mniši jsou tam ono (biblickou) solí země. Na svou obživu musejí každý den žebrat. Ale co když se hmotná úroveň natolik zvýší, že mniši laiky nebudou potřebovat? Vždyť jaký racionální smysl má přispívat, když mnich např. disponuje půlmilionem na propagaci litery (Litera zabíjí, ale Duch dává život)? A který jentak mýrnyxtýrnyx třeba i vyhodí? To zavání korozí onoho cenného vztahu. A to by bylo špatné, velmi špatné, Pelvane.
lklknml
 
Příspěvky: 2410
Registrován: ned 20. led 2019 18:12:05

Re: Lekce 01: Co je to Meditace? Proč meditovat?

Nový příspěvekod Pelvan » stř 30. led 2019 10:44:10

Ahoj Zdeňku

Ty máš starosti o osud Théravádového buddhismu, ale to je především Tvůj problém.

Malé děti nemají starosti, ony se radují a hrají si, když jsou v pohodě.
Malé děti mají dostatek energie a ten je základním předpokladem jejich štěstí.
Připouštění si starostí je projev nedostatku energie. Kde tu energii děti berou?
Od matky, ze vzduchu dýcháním, z vody nebo mléka pitím a z jídla.
A také vhodným rytmem střídání tělesné aktivity a relaxačního odpočinku.

Pro nás může být v současnosti náhradou té matky třeba i mnich Sarana s jeho milující péčí.
Pokud dítě trochu pozlobí matku, tak ta mu dá více své pozornosti a tím i více své energie.
Pokud Ty trochu pozlobíš mnicha Saranu, tak on ti možná dá trochu více své pozornosti a tím i více své energie.
Ale takhle to dlouhodobě nefunguje.
Je třeba se postavit na vlastní nohy a zajistit si svoji energii také ze svých zdrojů.

Píši o Energii zde:
viewtopic.php?f=329&t=8561

Takže energii bereme hlavně ze vzduchu dýcháním, z vody pitím a také z jídla.
S vědomým dýcháním dosáhli neuvěřitelných věcí například Clemens Kuby nebo Wim Hof. Od takových borců se zkouším něco přiučit.
S vodou dělal neuvěřitelné experimenty Masaru Emoto. Voda je živá, je to život sám, a proto je třeba ji mít v úctě a vhodně a správně ji pít.
O jídle je částečně toto video "Skutečná příčina nemocí - dabing" na mém tématu o Energii.

Jenom zkráceně zde uvedu podstatu toho videa:
1) Jídlo je dnes otrávené chemickými jedy a genetickou manipulací a lidé ho jedí v nevhodné skladbě (a také nevhodným způsobem).
2) Díky tomu je lidem špatně, jsou mrzutí a nemocní a lidé se léčí léky, což jsou opět jedy.
3) Jedovaté léky jim nepomáhají od následků jedovaté stravy a tak se snaží zdraví zachránit přijímáním chemicky vyrobených vitamínů.
Tyto umělé vitamíny neumí však jejich tělo většinou využít...

Takže jaké je z toho videa ponaučení pro nás?
1) Jíst co možná nejméně znehodnocené jídlo ve vhodné skladbě a vhodným (klidným a vnímavým) způsobem.
2) Nepoužívat, pokud to není životně ohrožující, chemické léky.
3) Chemicky vyrobené vitamíny používat při léčbě a prevenci v kombinaci s vitamíny přírodními (v ovoci a v zelenině).

A dostáváme se ke správnému rytmu akce a relaxace, jako k podmínce dostatku naší energie.
Tělesná relaxace je jasná, to je například spánek. Pokud chci mít energii, musím dostatečně spát.
Relaxace mysli - meditace - ta je méně jasná a naše civilizace o ní nemá víceméně ani ponětí.
O tom je právě kurz, jehož první lekcí začíná toto téma.
Pokud mám relaxovanou mysl, tak mi neutíká moje energie skrze moje nutkavé myšlenky a starosti.:-)

Energii lze brát nejen z lidí (ať už dobrovolně nebo nedobrovolně). Lze ji brát i ze zvířat, z rostlin a také z celé krajiny, například z hor nebo z moře.
A samozřejmě ji lze i naopak dávat, je to obousměrný proces.

Zdravím


PS
Nejsem generace Y, jsem dokonce starší než generace X.
Pelvan
 
Příspěvky: 1708
Registrován: úte 27. srp 2013 16:54:14

Re: Lekce 01: Co je to Meditace? Proč meditovat?

Nový příspěvekod Pelvan » stř 30. led 2019 11:25:45

PPS
Překlad výrazu středový
Přídavné Jméno
median
středový

Hledal jsem na překladači a vyšlo mi, že meditace je mimo jiné i uvedení sama sebe či svého vědomí do svého středu.
Ten střed můžeme vnímat podle různých duchovních tradic například ve svém srdci nebo v takzvané "haře" nebo kdekoli jinde.
To je na každém meditujícím, kde ten svůj střed právě cítí.
Pelvan
 
Příspěvky: 1708
Registrován: úte 27. srp 2013 16:54:14

Re: Lekce 01: Co je to Meditace? Proč meditovat?

Nový příspěvekod mnich Sarana » stř 30. led 2019 13:20:24

Ahoj Zdeňku,
moc děkuji za Tvou podporu a vysvětlení. Jakožto mnich jsem vázán (a nebo spíše osvobozen) pravidly ustanovenými našimi spisy v jazyce Páli. Jestliže mi (pro mě) lidé darují finanční obnos s určitým účelem, bylo by závažným přestupkem ten finanční obnos použít na něco jiného.

Co se týče podpory Barmánců jídlem, oblečením, a dalšími materálními záležitostmi, vždy jsem se snažil podpořit co nejvíce. Od začátku co tu jsem, tj. 2012, až do teď - 2019 - jsem se věnoval štědrosti a podpoře ostatním lidem, nejen učením Buddhy, o které si sami přišli a požádali, ale i jídlem, oblečením, a mnoha jinými způsoby. Přestože nemusím, každý den chodím na almužní obchůzku a přináším darované jídlo nejen svým studentům meditace (mezi nimiž jsou i barmánci), ale z větší části barmským dětem, kterým tu náš barmský opat zajišťuje zdarma jídlo, ubytování, a výuku. Protože jsem velice bohatě podporován, dařilo se mi podporovat ne dva nebo pět, ale 30, 100, i více mladých dětí ovocem (které barmánci vůbec nepovažují za součást denní potravy), učením cizího jazyka, a i stavbou ubytování.

Dělím se o svůj "chléb" každý den. Bez výjimky.

Ale i tak, děkuji za povzbuzení ke štědrosti.
Možná pokud bys měl náladu se nejprve podívat co se děje, než začneš dělat závěry (a i potom), tak Tě tu velice rád uvítám a ukáži jakými způsoby podporuji zdejší mladé, starší, chudé, i ostatní bytosti.

Měj se krásně. :-)
mS
mnich Sarana
 
Příspěvky: 137
Registrován: pon 18. čer 2018 10:49:22

Re: Lekce 01: Co je to Meditace? Proč meditovat?

Nový příspěvekod lklknml » stř 30. led 2019 14:35:34

Ahoj mnichu Sarano,
děkuji za vysvětlení. Mám k Barmě silné emocionální pouto, hned jak jsem tam přijel jsem např. záhadně pociťoval k určitým lidem velmi silnou vděčnost, byť jsem nenacházel vůbec žádný důvod a jsem dalek podléhat nějakým sentimentálním dojmům (v žádné jiné zemi se mi to nestalo a to jsem jich procestoval docela dost). A tak někdy vyletím jak čertík z krabičky a dělám ukvapené závěry.
Omlouvám se.
lklknml
 
Příspěvky: 2410
Registrován: ned 20. led 2019 18:12:05

Re: Lekce 01: Co je to Meditace? Proč meditovat?

Nový příspěvekod lklknml » stř 30. led 2019 14:54:33

Jéé Pelvane tos mi udělal radost, to jsi odhadnul správně, někdy mám energie dost, ale většinou velmi málo.
Nasírací strategie jistě existuje, ale určitě není jediná, ani obecně z konfliktní situace nelze usuzovat na nedostatek energie iniciátora, pěkný příklad uvedl i mnich Sarana - Buddha svého jistě hodně pokročilého následovníka a bratrance nazval pojídačem plivanců. To jistě nebylo kvůli zisku energie (a bratranec se tedy rozpálil doběla a pokusil se Buddhu několikrát zabít), ale kvůli bratrancovu osvícení.
Tak až díky Tvému vláknu Energie jí budu mít dost, tak se z vděčnosti budu snažit Buddhu napodobit :).
Ale tady už jsme hodně mimo téma vlákna.
lklknml
 
Příspěvky: 2410
Registrován: ned 20. led 2019 18:12:05

Re: Lekce 01: Co je to Meditace? Proč meditovat?

Nový příspěvekod intago » čtv 31. led 2019 13:45:34

Zdravím Barmu. Kdysi jsem tam žil, už je to dost životů. Proto mi dal Bůh moje jméno. Intago je místo v Barmě, kde jsem žil, asi v klášteče. Víš o něm?
Mystické meditace dělám od r.1992. Mnohokrát mi v nich Bůh dal poznat Poznání naplno, ale trvale je to prý nemožné, jsem jen člověk, ne Bůh. Rád bych někdy s budhistou prodebatoval vzájemné souvislosti s Poznáním, jež jsem od Boha dostal a dostávám.
intago
 
Příspěvky: 96
Registrován: ned 06. led 2019 17:50:13

Re: Lekce 01: Co je to Meditace? Proč meditovat?

Nový příspěvekod Pelvan » úte 05. úno 2019 13:34:42

Ahoj Zdeňku


Zdeněk píše:Jéé Pelvane tos mi udělal radost, to jsi odhadnul správně, někdy mám energie dost, ale většinou velmi málo.


Jsem rád, že jsi rád.
Jste tu na poradně s mnichem Saranou většinou tak pozitivní, vyrovnaní a přátelští, že je pro mne velkým potěšením vaše příspěvky číst a také je pro mne velkým vyznamenáním se moci vaší diskuse tady zúčastnit.

Zdeněk píše:Nasírací strategie jistě existuje, ale určitě není jediná, ani obecně z konfliktní situace nelze usuzovat na nedostatek energie iniciátora, ...


Ano, v tom máš pravdu. Když dva dělají totéž, nemusí to být totéž.

Zdeněk píše:Tak až díky Tvému vláknu Energie jí budu mít dost, tak se z vděčnosti budu snažit Buddhu napodobit :).
Ale tady už jsme hodně mimo téma vlákna.


Dovolím si Ti v tomto zdvořile a velmi opatrně oponovat.
Meditace je pro mne zdrojem energie a z ní vyplývající vyrovnanost (kterou tady oba s mnichem Saranou tak skvěle prezentujete) je projevem tohoto dostatku energie.
Klid a přátelskost a smířlivost je pro mne projevem dostatku energie, i když si většina lidí možná myslí opak.
Chaos a agrese a útočnost je naopak pro mne projevem nedostatku energie, i když si většina lidí možná myslí opak.
Typickým příkladem projevů takového člověka bez energie je pro mne na těchto stránkách častý projev Petra Vostála.

Mnich Sarana o tom (podle mne o energii) píše ve své Lekci 01 jednak toto:

"Když jsme smutní či naštvaní, zvyšuje se pravděpodobnost, že lidé kolem nás budou také smutní nebo naštvaní."

Smutek a naštvanost jsou pro mne projevy nedostatku energie.

A hned vzápětí Mnich Sarana o tom (podle mne o energii) píše ve své Lekci 01 toto:

"Na druhou stranu, když jsme klidní a šťastní, podněcujeme ostatní, aby také byli klidní a šťastní. Proto je třeba trpělivě cvičit mysl, očišťovat ji a získávat moudrost ohledně pomíjivosti mysli a těla a též našeho okolí."

Klid a štěstí jsou pro mne projevy dostatku energie.


Zdravím
Pelvan
 
Příspěvky: 1708
Registrován: úte 27. srp 2013 16:54:14

Re: Lekce 01: Co je to Meditace? Proč meditovat?

Nový příspěvekod lklknml » úte 05. úno 2019 18:17:19

Pelvan píše:Meditace je pro mne zdrojem energie

Nu ale když se podíváme třeba na Eckharta Tolleho v rozmezí cca 10 let
https://www.youtube.com/watch?v=2bAXwBbCtHg
https://www.youtube.com/watch?v=_GX1AmOg_5I
tak je patrný silný úbytek energie. Jakýsi smutek vzadu (někde jsem viděl video, kde je to ještě patrnější). Jak to? ET je duchovní učitel. A jeho přítelkyně vyučuje Qi (čili energii), prodává videa o tom na jeho serveru a ET k tomu namluvil jakousi předmluvu.
Asi v tom bude hrát roli vícero faktorů. 8)
lklknml
 
Příspěvky: 2410
Registrován: ned 20. led 2019 18:12:05

Re: Lekce 01: Co je to Meditace? Proč meditovat?

Nový příspěvekod Pelvan » stř 06. úno 2019 18:31:46

Ahoj Zdeňku


Eckhart Tolle má jistě vyrovnanou mysl, tam u něho problém nevidím.
Ten faktor ztráty energie u něho vidím v jeho těle.
Pokud se dobře starám o své tělo, tak se mi tělo odvděčí tím, že má dostatek energie.
Tělo však potřebuje pravidelné střídání tělesné akce a tělesného klidu pro svoje optimální fungování.
My však jsme od dětství uměle tělesně pouze uklidňováni. Sedíme v mládí ve škole a pak v dospělosti sedíme v kanceláři nebo sedíme doma u počítače. Nejsme vůbec stimulováni k pohybu.
Tělo však potřebuje nutně pohyb. Ten bychom mu teoreticky mohli dodat při cestě z práce a do práce, ale to bychom museli cestovat po svých nohách nebo na kole. Místo toho ale zase SEDÍME buď v autě nebo v MHD!

Eckhart Tolle proseděl několik let v parku po svém duchovním probuzení.
No a teď na svých přednáškách zase SEDÍ.
Už to začíná být zřejmé?

Vězni sedí za trest v base, protože provedli nějaký zločin.
My sedíme celý život.
Co jsme to tak hrozného provedli, že jsme tak trestáni?


Se ptám a zdravím
Pelvan
 
Příspěvky: 1708
Registrován: úte 27. srp 2013 16:54:14

Re: Lekce 01: Co je to Meditace? Proč meditovat?

Nový příspěvekod Pelvan » stř 06. úno 2019 18:36:40

PS


Tady je ještě vidět přirozené tělesné fungování lidí.
Lidé na videu chodí úplně všichni a navíc někteří provádí i poklony.
Poklony jsou úžasně vitalizující pohyby.
Pelvan
 
Příspěvky: 1708
Registrován: úte 27. srp 2013 16:54:14

Re: Lekce 01: Co je to Meditace? Proč meditovat?

Nový příspěvekod lklknml » čtv 07. úno 2019 16:46:02

Pelvan píše:Eckhart Tolle proseděl několik let v parku po svém duchovním probuzení.
No a teď na svých přednáškách zase SEDÍ.
Už to začíná být zřejmé?

ET svou tělesnou stránku ignoroval (někde jsem viděl video, kde s úsměvem odmítal rady lidí ohledně svého držení těla atd. jako mimoňské, ale už to nemůžu najít), podobně jako Maharši.
Ale já tam vidím něco hlubšího, co by procházky nespravily.
Ale já kolikrát vidím blbosti.
lklknml
 
Příspěvky: 2410
Registrován: ned 20. led 2019 18:12:05

Re: Lekce 01: Co je to Meditace? Proč meditovat?

Nový příspěvekod Pelvan » pát 08. úno 2019 19:42:22

Ahoj

Četl jsem nějaký rozhovor s Deepakem Choprou a on tam říkal, že DENNĚ chodí 8 km.
Srovnej si jeho projev s projevem ET. ET by 8 km dolezl asi po čtyřech a pak by ho možná odvezli na áro.
Nepodceňoval bych důležitost jednoduchých věcí a zdánlivých samozřejmostí.

Zdravím
Pelvan
 
Příspěvky: 1708
Registrován: úte 27. srp 2013 16:54:14

PředchozíDalší

Zpět na Meditační kurz

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník