JÓGA JE ZASTAVENÍ MYSLI

JÓGA JE ZASTAVENÍ MYSLI

Nový příspěvekod Návštěvník » ned 25. pro 2016 21:50:51

Obrázek

Toto je Patandžaliho definice. Do stavu, který se nazývá jóga, se dostanete, pokud zastavíte svou mysl. Dokud vaše mysl pracuje, nelze tohoto stavu dosáhnout. Můžete poctivě cvičit, ale pokud nezastavíte mysl a pokračujete v myšlení, nejste v józe.
Jóga je stav bez myšlení, stav bez mysli. Pokud dokážete zastavit mysl bez pomocných technik, pak jste perfektní jogín. Mnoha lidem se to povedlo, aniž by prováděli nějaká cvičení, a mnoha lidem se to naopak nepovedlo, přestože cvičili několik životů. Je totiž potřeba porozumět jedné základní věci: v okamžiku, kdy vaše mysl přestane být aktivní, jste schopni vnímat sami sebe. Vaše myšlenky jsou jako mraky, které zakrývají oblohu. A ta obloha jste vy. Můžete spatřit sami sebe jen tehdy, když mraky odplynou myšlenky zmizí. A stejně jako je zde pořád obloha, přestože se někdy ztrácí v mracích, jste tu pořád i vy, pouze ztrácíte ve svých myšlenkách.
Zkuste to! Ted' to může vypadat, že si protiřečím... A neexistuje jiný způsob, jak to říct. Budete se o to pokouše snažit se, ale úsilí vzniká v mysli. Můžete cvičit nějakou ásánu, zpívat mantry nebo jen tak tiše sedět, aby jste dosáhli stavu, kdy nemyslíte. Z tohoto úsilí o nemyšlení vzniká myšlení.
Můžete si pořád říkat: „Nemyslím...nemysli...přestaň myslet", ale tohle všechno je myšlení.
Zkuste to pochopit. Když Patandžali mluví o nemyšlení, o zastavení mysli, myslí tím úplné zastavení. Nedovolí vám použít japu - „Ram-Ram-Ram", protože pak by to nebylo zastavení, potřebujete k tomu svou mysl. Prostě řekne jen: „Stop!"
A vy se můžete ptát: „Jak? Jak ji mám jen tak zastavit? Vaše mysl stále pokračuje v přemýšlení. Dokonce i když je sedíte a nic neděláte, stále pokračuje v činnosti.
Patandžali na to říká: „Pouze ji pozorujte." Nechte mysl běžet, ať si dělá, co chce. Vy ji pouze pozorujte. Nebraňte ji. Buďte pouze jejím svědkem, pozorovatelem, jako kdyby vám vaše mysl nepatřila, jako kdyby se vás netýkala. Nezajímejte se o ni! Jen ji pozorujte a nechte ji plynout. Myšlenky proudí jen ze setrvačnosti, protože v minulosti jste jim v tom pořád pomáhali. Už je nepodporujte. Jen je pozorujte a nechte je volně plynout. Podporovali jste je spoustu životů, možná miliony. Pomáhali jste své mysli a věnovali jste jí energii. Když jí přestanete pomáhat, řeka myšlenek se za chvíli zastaví. Když se budete jen nezúčastněně dívat, Buddha pro to používá slovo upeksha, což znamená lhostejnost nebo netečnost, a nebudete při tom vůbec nic dělat, vaše myšlenky se po chvíli samy zastaví. Zmizí jejich energie, ztratí setrvačnost a mysl se zastaví.
Když se vaše mysl zastaví, dosáhli jste yoga, dosáhli jste kázně, řádu. Toto je definice: Jóga je zastavení mysli. Pak se stanete svědky sama sebe.
Když se mysl zastaví, stanete se svědky sama sebe. Pokud se dokážete pouze dívat, aniž byste se identifikovali se svou myslí, aniž byste soudili a hodnotili nebo vybírali, pouze se budete dívat a necháte mysl plynout, pak ten okamžik přijde sám od sebe a mysl se zastaví. V okamžiku, kdy mysl zmizí, se stanete svědkem drashta, sakchhi, což znamená také věštec. Pak nejste ani „dělající", ani „myslící". Pak jste čisté bytí, to nejčistší bytí. Pak se stanete svědky sama sebe.
V každém jiném stavu se pouze ztotožňujete se svou myslí. Ve všech stavech, kromě toho, kdy jste svědkem, se identifikujete se svou myslí. Stanete se tokem myšlenek, stanete se mraky - a je jedno, jestli jsou ty mraky černé, bílé, plné deště nebo prázdné. V každém případě jste se stali mraky, myšlenkami a přišli jste o čistotu oblohy, o čistotu vesmíru. Pokryli jste svou oblohu mraky, protože jste se s těmito mraky ztotožnili.
Když se mysl zastaví, stanete se svým svědkem. Všechny ostatní stavy jsou pouze identifikacemi, a tyto identifikace vytváří svět. Když se s něčím ztotožňujete, jste v tomto světě v utrpení. Když své identifikace překročíte, osvobodíte se. Stane se z vás siddha, dosáhnete stav nazývaného nirvána. Vystoupíte z tohoto světa utrpení a vstoupíte do světa blaženosti.
Svět blaženosti je tady a teď - právě teď, v tomto okamžiku! Nemusíte na něj ani chvilku čekat. Stačí se stát svědkem své mysli, a v tom okamžiku do něj vstoupíte. Jakmile se však ztotožníte se svou myslí, ztratíte ho. To jsou základní pravidla.

Z knihy Osho - Jóga věda o duši
Návštěvník
 

Re: JÓGA JE ZASTAVENÍ MYSLI

Nový příspěvekod irulan » stř 04. led 2017 21:00:42

Jana píše:Rozumím Ti, zůstat tou správnou rozumnou osobou a neztratit hlavu.

:yes: :crazy:

Takhle ten inkarnační kolotoč může vydržet do alelůjá.

:D

haha :) to není o tom, je to o fetování vlastních představ (třeba protože je to nějakým způsobem příjemný), na čemž není ovšem nic špatnýho. Jen ta misionářská činnost má potom patřičnou odezvu, no... :D
"Smích je afekt z náhlé proměny napjatého očekávání v nic." (I. Kant)
Uživatelský avatar
irulan
 
Příspěvky: 851
Registrován: ned 10. čer 2012 16:38:29

Re: JÓGA JE ZASTAVENÍ MYSLI

Nový příspěvekod Jana » stř 04. led 2017 21:22:02

irulan píše:
Jana píše:Rozumím Ti, zůstat tou správnou rozumnou osobou a neztratit hlavu.

:yes: :crazy:

Takhle ten inkarnační kolotoč může vydržet do alelůjá.

:D

haha :) to není o tom, je to o fetování vlastních představ (třeba protože je to nějakým způsobem příjemný), na čemž není ovšem nic špatnýho. Jen ta misionářská činnost má potom patřičnou odezvu, no... :D


Když to někdo bere jako misionářskou činnost, tak možná bere jako svou morální povinnost, že musí vykonávat patřičnou odezvu.

Ale nemusí.

Jestli mu to, co čte, nic nedává, tak nejspíš zbytečně čte.

:D
Jana
moderátor
 
Příspěvky: 6884
Registrován: pon 25. črc 2011 19:38:09

Re: JÓGA JE ZASTAVENÍ MYSLI

Nový příspěvekod Tara » stř 04. led 2017 22:11:24

Jóga určitě není násilné zastavení mysli (nějakou technikou, sebehypnozou atd.). A není také zastavení mysli.

jóga, jak ji vnímám já, je naopak nejpřirozenější stav bytí. Přirozenost sama. Oproštěna od falešných představ, tužeb, přání, póz. To je jóga. Královská jóga.
Uživatelský avatar
Tara
 
Příspěvky: 2683
Registrován: stř 20. lis 2013 8:44:22

Re: JÓGA JE ZASTAVENÍ MYSLI

Nový příspěvekod Jana » čtv 05. led 2017 6:14:50

Ve svém vlastním centru,

ve svém zdroji,

mysl stojí.

Nepohne se.

Je možné žít v hlavě, ve svých snech, představách, a pak je tu neustálý pohyb, rozruch, hluk.

Je možné žít srdcem, ztratit hlavu.

V tichu srdce je věčné ticho.

Srdce se povznese k Bohu,

a z toho světla nad hlavou září moudrost.

Klid.
Jana
moderátor
 
Příspěvky: 6884
Registrován: pon 25. črc 2011 19:38:09

Re: JÓGA JE ZASTAVENÍ MYSLI

Nový příspěvekod Návštěvník » čtv 12. črc 2018 12:17:34

Rozum a cit


Pokud bude vládnout rozum, logika, soupeření a život v tzv. hmotné realitě. Pokud tomu tak je, poté se většina duchovních hledačů stále pohybuje v území iluze. Je to prostě takový zvláštní koníček. Teorie, postupy, mantry, cvičení. Iluze. Neslyšíme vnitřní hlas a nenecháváme se jím vést. Domníváme se, že se k tomu třeba dopracujeme logikou a rozumem. Stačí hodně číst, stačí meditovat, stačí to dělat dost roků a máme pocit, že hodně víme, Dokážeme o tom zasvěceně mluvit. Za tu dřinu musí něco PŘIJÍT.

Nepřijde nic. Celé ty dlouhé roky budou promarněným časem. Jen proto, že se bojíme opustit poznané a bezpečné území a plně se odevzdat. Že jsme naučeni prostředím a výchovou spoléhat se na svůj úsude, logiku a rozum. A přitom zarputilí hledači jsou schopni čehokoliv. Někteří odchází do samoty, zbavují se všeho majetku, trápí své tělo náročnými fyzickými cviky, plní hlavu znalostmi, drží obtížné půsty. Ale to, co je nejdůležitější, neudělají. Nechtějí pustit sami sebe, nechtějí opustit území mysli. Mají pocit, že nejdříve je potřeba vše zničit, zkrotit, překonat. Domnívají se, že je potřeba se zbavit závislosti. Někdy v budoucnosti. Mistři to říkají. Ale skutečně se pustit, odevzdat je- je železnou podmínkou. Známe mnoho učení. Ale pokud je tolik směrů, je nám skutečně známý cíl ? Co takhle začít od konce, od cíle. Není na tom nic složitého, ani objevného. Od konce. Slova nás tam nepřivedou, žádná. To co teď dělám je právě pohybování se v oblasti iluze. Píšu v iluzi, slova. Správně, přesně tak. Slova nic jiného nedokážou. Jsou sluhy a nástrojem mysli. Nedokážou popsat zážitek. Nebo srdce a duše umí mluvit lidskými slovy , umí psát? Slova jsou užitečným prostředkem, na nějakou chvíli. Ale jsou jen a jen mámením. Správný výraz.

Pokud necítíte něco za slovy, něco co nebylo vyřčeno, buďte nadmíru opatrní. Protože slovy se dá velmi dobře manipulovat. A manipulace může být různá. Slova jsou slaďoučká, miloučká, konejšivá ale i vulgární, útočná a zlá. Ale nakonec – jsou to jen slova. Autora nevidíte. Pokud je autor inteligentní, může vás dostat. Velmi snadno. Raději v duchovní oblasti nikomu nevěřte, mně zejména. Do té doby, než ho příjme vaše srdce a duše. Čtěte slova, ale stále pamatujte, že jste v oblasti iluze, kde je možné vše. Je těžké důvěřovat a je těžké i nedůvěřovat. Obtížné. Proto se právem říká, že v nouzi poznáš přítele. Až v nouzi. Ne když se nic neděje. A to máme možnost se se svými přáteli osobně setkávat. Nedivte se – mája. Proto říkám, buďte opatrní. Neboť jestli mě skutečně něco mrzí, tak je manipulace s lidmi právě v duchovní sféře. Mě to prostě ……….

Pokud "rozumně a logicky" prozkoumáme, co jsou myšlenky, nic nenajdeme. Abychom je našli, musíme být v tu chvíli myšlenkou. Myšlenky existují pouze v sobě samých. Nechodí po ulicích, nebo po venku. Zde se motá většina východních učení. Pokud se snažíme zničit nebo usměrnit tok myšlenek, tak pouze opět v oblasti myšlení. Myšlení bojuje proti myšlení. Jedna nahrazuje druhou. Jsme stále v hlavě. Přehazujeme jednu hromadu na druhou. Třetí oblastí je příměří. Pokud myšlenky jsou, tak ať jsou. Zde se snažíme vlastní myšlenky od nás odsunout. Je to jako s baterkou. Pokud svítí, myšlenky se rojí. Můžeme s vodopádem zápasit, stavět hráze, nebo od vodopádu odstoupit. Chovat se velmi bezstarostně. Odstoupit od myšlenek znamená, nechat je dělat si co chtějí. Volbu, co pro vás znamenají je jen na vás. Zde může dojít k situacím, že nemáte názor, nic si nemyslíte o dané představě. Nejste ničím. Nic je slovo, které mate myšlení. Kdo jste ? Nic. A co je to nic ? Nevím. Co si o tom myslíš ? Nic. Jaký je tvůj názor ? Žádný. Pokud se baterka rozsvítí sama od sebe, máte tento "postoj". Pokud naopak baterku chcete rozsvítit, přivítejte vaše myšlení jako úžasný nástroj. Vstupte dobrovolně dovnitř. Časem pocítíte vedení vaší intuicí. Vypadá to jako myšlení, ale slova jsou zvláštní, moudrá a těžko vaše. Intuice "myslí" za vás. Čtvrtou oblastí je totální odevzdanost všemu. Splynete se vším. Už je těžké rozeznat, co je to důvěra, úleva, svoboda. Máte nějaké intenzivní a šťastné stavy, které nepotřebujete pojmenovávat. Myšlení to vidí jako totální rezignaci, chuť nepřemýšlet, naprostý nezájem. Tak to může rozlišovat mysl, ale mysl vás už také nezajímá. Berete si ji jenom když cítíte, že tak jo, tak teď budu přemýšlet. V tomto ne-stavu už nejste jménem, synem, dcerou, otcem, matkou, občanem. Je to jakási bezstarostná lenost, neúčast a odevzdanost. Nic nechcete. V této oblasti začínáte PROCIŤOVAT, co je svoboda, štěstí, úleva. Ochutnáváte nečinnost, nepřemýšlení. Účastníte se dění tohoto světa, ale výsledek, dosahování, smysl - nic z toho netoužíte získat. Tak mizí touhy, vaše touha se rozplyne do přítomnosti, do toho, co zrovna nyní je. Není minulost, ani budoucnost. Vše, co se ocitne ve vašem zorném poli ohraničeném smysly, je vaše velká rodina. Toužíte milovat a vše tryská zevnitř ven. Milování nemá rozum, logiku ani smysl. Štěstí je na tom stejně. Svoboda také. To je to původní, to co je zde stále a je to omamné. Čas od času lidé zahlédnou střípek tohoto stavu. V totální zamilovanosti, v orgasmu, v návalu šílené radosti, vděčnosti, když někdo ohromně pomůže, aniž byste to čekali. Vy ten pocit znáte, v tom okamžiku ztrácíte strnulost vlastní důležitosti a naprosto se tomu podáte. Proto otázky, logika, pravdy, úvahy k ničemu nejsou. Vlastní stav totálního prožívání je něco, co nikdo nemůže vzít. Objevit sama sebe je jediné kouzlo života.
Návštěvník
 

Re: JÓGA JE ZASTAVENÍ MYSLI

Nový příspěvekod Tara » čtv 12. črc 2018 13:46:28

Autor?
Uživatelský avatar
Tara
 
Příspěvky: 2683
Registrován: stř 20. lis 2013 8:44:22

Re: JÓGA JE ZASTAVENÍ MYSLI

Nový příspěvekod Návštěvník » čtv 12. črc 2018 16:51:39

Návštěvník
 

Re: JÓGA JE ZASTAVENÍ MYSLI

Nový příspěvekod vostal petr » pát 27. črc 2018 22:30:52

Jana píše:Ve svém vlastním centru,

ve svém zdroji,

mysl stojí.

Nepohne se.

Je možné žít v hlavě, ve svých snech, představách, a pak je tu neustálý pohyb, rozruch, hluk.

Je možné žít srdcem, ztratit hlavu.

V tichu srdce je věčné ticho.

Srdce se povznese k Bohu,

a z toho světla nad hlavou září moudrost.

Klid.


Koncentrace není vhodná ani pro začátečníky,

obvykle se z ní totiž blbne

a to pak i dlouho

a někdy až do smrti...
vostal petr
 

Re: JÓGA JE ZASTAVENÍ MYSLI

Nový příspěvekod Jana » sob 28. črc 2018 6:42:04

Ono je třeba, pokud už se něco dělá, dotáhnout všechno do dokonalosti.

Když už se uvolňuje, tak dokonale, protože do dokonalosti dotažené uvolnění osvobozuje od jakéhokoliv ztotožnění a je ve své podstatě zároveň tou nejdokonalejší koncentrací.

Když obojí je totéž, drží to samo. Nepotřebuje to nikoho, aby o to usiloval, aby to praktikoval, aby to dělal.
Jana
moderátor
 
Příspěvky: 6884
Registrován: pon 25. črc 2011 19:38:09

Re: JÓGA JE ZASTAVENÍ MYSLI

Nový příspěvekod salmo1cz. » sob 23. črc 2022 21:58:49

No i ten OSHO to ví.Takže žádný čaroděj, ale on ví co říká a umí se vtom pohybovat.
Říká prakticky to samé jako jóga, mystika, dostat se za mysl, citta –vrtti-nirodhah.Není to o tom, že mysl je špatná-špatně, ale je to o tom, že mysl je hlučná.
Je to jako když chcete poslouchat cvrčky na zahradě a máte puštěné rádio.Je fuk co v rádiu hrají nebo povídají, ale je to hlučné.
Takže i jóga proč ne, když se zeptáte jaká jóga, tak ta která vás dovede za mysl.Nemá smysl hledat která jóga je ta pravá, protože všechny jsou pravé.Ta vaše je podle toho jak jste laděni.
,
.
salmo1cz.
 

Re: JÓGA JE ZASTAVENÍ MYSLI

Nový příspěvekod miroslav » ned 24. črc 2022 15:31:48

salmo1cz. píše:No i ten OSHO to ví.Takže žádný čaroděj, ale on ví co říká a umí se vtom pohybovat.
Říká prakticky to samé jako jóga, mystika, dostat se za mysl, citta –vrtti-nirodhah.Není to o tom, že mysl je špatná-špatně, ale je to o tom, že mysl je hlučná.
Je to jako když chcete poslouchat cvrčky na zahradě a máte puštěné rádio.Je fuk co v rádiu hrají nebo povídají, ale je to hlučné.
Takže i jóga proč ne, když se zeptáte jaká jóga, tak ta která vás dovede za mysl.Nemá smysl hledat která jóga je ta pravá, protože všechny jsou pravé.Ta vaše je podle toho jak jste laděni.
,
.

A ty už si se za tu mysl dostal?
Uživatelský avatar
miroslav
 
Příspěvky: 3406
Registrován: čtv 29. kvě 2014 9:33:24

Re: JÓGA JE ZASTAVENÍ MYSLI

Nový příspěvekod Návštěvník » ned 24. črc 2022 15:51:46

To, co si je vědomé mysli, nemůže být obsahem mysli, ale musí ji přesahovat. Jsi ten, kdo si je toho všeho vědom, nebo ten, koho si uvědomuješ?
Návštěvník
 

Re: JÓGA JE ZASTAVENÍ MYSLI

Nový příspěvekod salmo1cz. » ned 24. črc 2022 22:52:35

miroslav píše:
salmo1cz. píše:No i ten OSHO to ví.Takže žádný čaroděj, ale on ví co říká a umí se vtom pohybovat.
Říká prakticky to samé jako jóga, mystika, dostat se za mysl, citta –vrtti-nirodhah.Není to o tom, že mysl je špatná-špatně, ale je to o tom, že mysl je hlučná.
Je to jako když chcete poslouchat cvrčky na zahradě a máte puštěné rádio.Je fuk co v rádiu hrají nebo povídají, ale je to hlučné.
Takže i jóga proč ne, když se zeptáte jaká jóga, tak ta která vás dovede za mysl.Nemá smysl hledat která jóga je ta pravá, protože všechny jsou pravé.Ta vaše je podle toho jak jste laděni.
,
.

A ty už si se za tu mysl dostal?

Ve skutečnosti není kam se dostávat, protože za myslí je každý z nás.Obsah mysli je emanace duše.
salmo1cz.
 

Re: JÓGA JE ZASTAVENÍ MYSLI

Nový příspěvekod salmo1cz. » pon 25. črc 2022 0:09:09

Návštěvník píše:To, co si je vědomé mysli, nemůže být obsahem mysli, ale musí ji přesahovat. Jsi ten, kdo si je toho všeho vědom, nebo ten, koho si uvědomuješ?

Nikdy jsem nad tím takhle neuvažoval.
Jenom jsem se ptal odkud se to bere, proč tak a ne jinak.Nakonec jsem zjistil, že se to odnikud nebere, to jsem prostě já. :)
salmo1cz.
 

Re: JÓGA JE ZASTAVENÍ MYSLI

Nový příspěvekod Návštěvník » pon 25. črc 2022 6:26:26

salmo1cz. píše: to jsem prostě já. :)


Obrázek
Návštěvník
 

Re: JÓGA JE ZASTAVENÍ MYSLI

Nový příspěvekod miroslav » pon 25. črc 2022 19:38:51

salmo1cz. píše:Obsah mysli je emanace duše.

No konečně se někdo nebojí zmínit o duši.
Jak vidíš duši? Co je podle tebe duše?
Uživatelský avatar
miroslav
 
Příspěvky: 3406
Registrován: čtv 29. kvě 2014 9:33:24

Re: JÓGA JE ZASTAVENÍ MYSLI

Nový příspěvekod Pedriito » úte 26. črc 2022 1:14:59

miroslav píše:
salmo1cz. píše:Obsah mysli je emanace duše.

No konečně se někdo nebojí zmínit o duši.
Jak vidíš duši? Co je podle tebe duše?


Hudební nástroj je tělo, to v těle nástroje je duše.
To jej rozeznívá, do věčného spojení životů a smrtí.
Nebo jen jednoho Života a Smrti?
Jak se to vezme.
Prvotní Duše si Touhou tvoří tělo (vesmíru)
A to tělo dává zrod nespočtu tělům.
A každé to tělo je zrcadlem Duše.
A smysly ten odraz uchopí a mysl přivlastní.
A tak tu máme osobní vědomí.
Klam? Jasně, je to iluze.
Je to jako když postavíš něco z lega.
Ta stavba je jen stavba z dílků, co dosud byly seřazené v krabici.
Nebo hudební nástroj, dosud to byl strom, a před ním to bylo semínko.
A teď je to nástroj kterým může duše znít.
Co smysl, to struna.
Co vjem, to inspirace.
Co tón to zkušenost.
Duše je vnitřní já.
Vzhled nástroje je vnější já.
Pozornost je most mezi nimi.
To, kam se přikloní, dělá povahu.
Páč tenhle boj o most se odehrává v každém těle.
Dle toho zní, dle toho vydává tóny od čirých, až k falešným a temným.
Má rada je, vrátit to, nic v těle jáčku nepatří!
Je to nešikovný zloděj.
Nešikovný ve své zapomětlivosti.
Páč si půjčuje na dluh, a pak nechce splácet.
Ale to musí, vše co kdo pojal jako "své", musí do posledního atomu vrátit.
Jediné nesložené zrnko přitáhne vychřici prachu.
A ta pak supluje jemné vánky Duše.
Jako by Duši umlčely.
Neumlčely, jen Svobodu bravurně proměnili doktrínu.
V loupeživých lačných myslích.
Pedriito
 

Re: JÓGA JE ZASTAVENÍ MYSLI

Nový příspěvekod salmo1cz. » úte 26. črc 2022 12:31:25

miroslav píše:
salmo1cz. píše:Obsah mysli je emanace duše.

No konečně se někdo nebojí zmínit o duši.
Jak vidíš duši? Co je podle tebe duše?

Duše je Bráhman,tak jako vše je Bráhman.Duše už je trochu zabarvená frekvenčně (samskary) sklony.Moje duše jsem Já, to jsem Já.
Duše se projevuje skrze mysl do ega, dokonce i do hmotného těla a do projevů okolo člověka v hmotném světě.
Proto Kristus říká správně.Království Boží je ve vás a všude okolo vás.
Prvním nástrojem duše je svědomí, protože svědomí se manifestuje ihned a až pak svědomí uchopí intuice a mysl.
Takže já to mám v pořadí.Duše to jsem Já, svědomí, intuice, mysl, ego, hmotné tělo.
Takže co já na těchto stránkách hledám je vysvětlení, kde má Altman samskary.Když je Altman Bráhman, pak Altman nemůže mít samskáry a všichni jsme stejní jako bábušky.Je to tak opravdu?
Ty co nejsou to nemusí číst ani se tím zatěžovat. :)
salmo1cz.
 

Re: JÓGA JE ZASTAVENÍ MYSLI

Nový příspěvekod miroslav » úte 26. črc 2022 22:57:24

salmo1cz. píše:Když je Altman Bráhman, pak Altman nemůže mít samskáry


Proč by nemohl. Samskáry jsou také Brahman.

Doporučuji pustit se všech konceptů a přímo hledat. Jakmile si všimneš samskáry, sleduj ji, zkoumej ji - co to je, co to žere a kde to žije.
Uživatelský avatar
miroslav
 
Příspěvky: 3406
Registrován: čtv 29. kvě 2014 9:33:24

Další

Zpět na Osho

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků