O štěstí

O štěstí

Nový příspěvekod Návštěvník » úte 10. bře 2015 8:33:37

Štěstí


Štěstí a šťastný se používá ve dvou odlišných významech či souvislostech:
1.jako vnější příznivá událost nebo okolnost, často nahodilá a nezasloužená: „mít štěstí“, „udělat štěstí“;
2.jako blaženost, vnitřní pocit radostného a více méně trvalého vyplnění: „být šťastný“, „mít šťastnou povahu“.

Je třeba říct, že v této věci nejspíš čeština nepřidělila podstatě věcí správná jména, například v angličtině ono první štěstí=luck a druhé štěstí=happiness, věci podstatou odlišné, musejí dostat i jiná jména. Štěstí (happiness) musí souviset s ryzí libostí, tedy libostí bez útrap (viz Platon - ryzí libost nebývá množstvím větší než libosti smíšené, ale je slastnější, pravdivější a krásnější). Člověk, který má v něčem dostatek a něčím se trápí, jistě nebude šťastný.

Opačný význam mají slova neštěstí, nešťastný. Opakem slova štěstí v prvním z uvedených významů jsou též výrazy smůla či nezdar; opakem pro druhý význam slova trápení, strast. (K této opačnosti v češtině je třeba podotknout, že štěstí, svojí podstatou trvalé, je spíše opakem k trvalým útrapám než ke slovu neštěstí jako takovému, které je jednorázové a má velkou spojitost s oním prvním štěstím (luck), respektive neštěstí jakožto pro nepřítomnost štěstí způsobené trápení. [zdroj?])


Původ slova

Obdobná slova se vyskytují ve všech slovanských jazycích. Podle V. Machka se skládají z indoevropské předpony su-, dobrý, nejlepší, a slovanského časť, díl, úděl.[1] Výše naznačené rozlišení dvojího významu štěstí a blaženosti se vyskytuje i v mnoha jiných jazycích: v řečtině eutychia a eudaimonia, v latině fortuna a beatitudo, ve francouzštině bonne chance a bonheur, v angličtině luck a happiness.

Štěstí ve filosofii

Sókratés v dialogu „Gorgias" polemizuje s Kalliklem, pro něhož štěstí je blahobyt a nezkrocená svoboda.[2] Aristotelés v „Etice Nikomachově" vysvětluje, že člověk nemůže dosáhnout skutečného štěstí (eudaimonia) ani sám, ani pouze v rodině, ale jen v obci svobodných. Štěstí není nahodilý pocit, nýbrž výsledek rozumně vedeného dobrého života. Po rozpadu řecké polis však i filosofové hledají individuální štěstí, a to buď jako rozumové ovládání vášní a odolnost proti vnějším dojmům a vlivům (kynismus, stoicismus - ataraxia), anebo jako vyhledávání a užívání příjemností života (epikureismus).

Kautilja vyvozuje, že štěstí (sukham) je výsledkem sebeovládání (džitátmá, doslova vítězství nad sebou, tj. touhami po hmotném požitku).[3]

Štěstí jako soustavné vyhýbání se utrpení a potlačování žízně je jednou z vůdčích myšlenek buddhismu.

V křesťanství se sice objevuje i stoické dědictví ukázněného života, ale cílem života je spása, takže štěstí zde nehraje velkou roli. V této tradici je nejisté a nespolehlivé štěstí spíše iluzí také pro Kanta nebo Schopenhauera. Naproti tomu angličtí autoři (Jeremy Bentham, John Stuart Mill, utilitarismus) začínají uvažovat o objektivním a měřitelném „štěstí“ v podobě blahobytu.

„ Nejlepší jednání je to, které obstará největší štěstí pro největší počet. “
— Francis Hutcheson[4]

V moderních masových společnostech přibývá lidí, kteří po štěstí touží, zároveň však ztratili naději, že by ho mohli dosáhnout. Protože si štěstí zároveň představují jako něco, co by měli dostat zvenčí, propadají často hráčské vášni a snaží se štěstí nějak vynutit.[5] Toho rovněž masově využívají různé sázky, loterie a hazardní hry, které zdánlivě nabízejí „štěstí“ v podobě velké výhry.

Novější myšlení sice uznává nečekanou a nezaslouženou povahu štěstí, varuje však před představou, že by se dalo vynutit:

„ Štěstí je odměna těch, kdo žádnou nehledali. “
— Alain[6]

„ Skutečné štěstí je vždycky tam, kde je nehledáme. Přichází vždy jako dar a nedá se na životě vybojovat ani vyvzdorovat. “
— Nicolai Hartmann[7]

Francouzský spisovatel André Gide si v „Deníku"[8] poznamenal, že:

„ Štěstí člověka neplyne ze svobody, ale z přijetí úkolu. “

Štěstí jako předmět vědeckého zkoumání

Vědecký výzkum štěstí se vede zejména ve dvou liniích:
1.Srovnávací psychologické výzkumy pocitu štěstí a hledání korelací s jinými veličinami.
2.Neurobiologický výzkum fyziologických příčin a podmínek štěstí.

Jakkoli výsledky nejsou zatím zdaleka jednoznačné, aspoň některé z nich ukazují vysokou korelaci štěstí s náboženskou vírou (zejména v USA), kdežto podle neurobiologických zkoumání je šance na štěstí z poloviny vrozená, asi z 15 % vysvětlitelná vnějšími okolnostmi (zdraví, blahobyt atd.) a zbytek je silně individuální.

http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0t%C4%9Bst%C3%AD
Návštěvník
 

Re: O štěstí

Nový příspěvekod .Petra » úte 10. bře 2015 13:38:03

Ramana: Člověk touží po absolutním a trvalém štěstí. To není v objektech, nýbrž pouze v Absolutnu. Je to mír, prost jak trápení, tak potěšení, je to neutrální stav.


:)
.Petra
 

Re: Štěstí a neštěstí

Nový příspěvekod .Petra » úte 10. bře 2015 13:51:34

"Tazatel: Co je to štěstí?

Maharadž: Štěstí je soulad mezi vnitřním a vnějším."

Tazatel: Jaká zkušenost odpovídá Tomu Nejvyššímu nejvíce?

Nisargadatta: Nekonečný mír a bezmezná láska.

:)
.Petra
 

Re: O štěstí

Nový příspěvekod Návštěvník » pon 10. říj 2016 11:44:18

Návštěvník
 

Re: O štěstí

Nový příspěvekod Návštěvník » pon 10. říj 2016 12:06:02

"Štěstí je láska a láska štěstí zas,
a na tom trvat chci po všechen čas."


Adalbert V. Chamisso
Návštěvník
 

Re: O štěstí

Nový příspěvekod Jana » sob 09. čer 2018 9:06:37

Návštěvník píše:Ano. V každém Jeho projeveném tvaru trvá jinak dlouho, než se konečně objeví pochopení, že být o něčem celobytostně přesvědčený ještě zdaleka neznamená, že podle toho i žijeme a reagujeme na to, co se děje.


Proto Mooji říká: "Rád bych vás obrátil naruby", protože to je přesně obráceně.

Dalo by se to připodobnit spícímu snícímu, který ve snu hledá nějaké pochopení, co má udělat, aby konečně nalezl klid, jeho reakce pořád nejsou ty nejlepší, které by ten klid přinášely. Čím víc se snaží s tím něco udělat, tím neklidnější sen je.

Mysl, která je tvůrcem celého snu, nemůže najít nikdy pochopení pro to, že ona jakožto sen, iluze, musí zmizet, aby byl klid.

S Tebou samotnou se ve skutečnosti, když spíš a máš sen, nic dramatického neděje, ale když ten sen zmizí, může se objevit spojení s tím, kým skutečně jsi, což můžeš nazývat sladkým spánkem spravedlivých, sladkým spánkem beze snů.

Bytí samo bez projekce mysli je úžasným bytím i mysl je sama o sobě úžasnou záležitostí, i když ve své podstatě je jen nádhernou prázdnotou.

Život, který od tohoto není oddělen, je sám o sobě nádherný, úžasný.

Ale je tu i ta možnost, prožívat život jako individualita mezi individualitami bez zakoušení moudrosti a lásky.

Pak se stává život dramatem se všemi těmi zábranami, různými neuvědomovanými motivacemi, připoutanostmi k tělu, hmotě, času, prostoru.
Jana
moderátor
 
Příspěvky: 6884
Registrován: pon 25. črc 2011 19:38:09

Re: O štěstí

Nový příspěvekod Návštěvník » sob 09. čer 2018 9:20:50

Jana píše:S Tebou samotnou se ve skutečnosti když spíš a máš sen, nic dramatického neděje, ale když ten sen zmizí, může se objevit spojení s tím, kým skutečně jsi, což můžeš nazývat sladkým spánkem spravedlivých, sladkým spánkem beze snů.

Bytí samo bez projekce mysli je úžasným bytím i mysl je sama o sobě úžasnou záležitostí, i když ve své podstatě je jen nádhernou prázdnotou.

Život, který od tohoto není oddělen, je sám o sobě nádherný, úžasný.

Ale je tu i ta možnost, prožívat život jako individualita mezi individualitami bez zakoušení moudrosti a lásky.

Pak se stává život dramatem se všemi těmi zábranami, různými neuvědomovanými motivacemi, připoutanostmi k tělu, hmotě, času, prostoru.

No... :what: když vidím, jaké reakce v ostatních diskutujících už po celá léta vyvolává neutuchající snaha znovu a znovu hlásat a doporučovat obecně známé pravdy, přijde mi nápomocné spíš podělit se s každým ptáčkem o ta zrníčka, která zrovna teď potřebuje (pokud se mi ozve a pokud nějaká taková mám), než neustále sypat houfům ptactva lákavé reklamy s nabídkami, co všechno je k mání v supermarketu...
Návštěvník
 

Re: O štěstí

Nový příspěvekod Návštěvník » sob 09. čer 2018 9:46:17

Návštěvník píše: ...neutuchající snaha znovu a znovu hlásat a doporučovat obecně známé pravdy,..


Možná je na škodu, že se jeví jako obecně známé a tím pádem nezajímavé a k ničemu.

Zřejmě si je musí objevit každý sám, jako něco nového a svého, aby bylo možné se jim otevřít.

A dost možná je třeba je předtím zcela zavrhnout, jako nepravdivé,

aby z nich vyčpěla ta jejich obecná známost

a mohly se zaskvět ve své novotě.
Návštěvník
 

Re: O štěstí

Nový příspěvekod Návštěvník » sob 09. čer 2018 10:06:19

přijde mi nápomocné spíš podělit se s každým ptáčkem o ta zrníčka, která zrovna teď potřebuje (pokud se mi ozve a pokud nějaká taková mám), než neustále sypat houfům ptactva lákavé reklamy s nabídkami, co všechno je k mání v supermarketu...

To se snadno řekne, cesta k tomu ale není snadná. Mně pomáhá zajímat se, co v nás vyvolává potřebu "vědoucího já" dávat neustále najevo, co všechno ví. A

velký rozdíl mezi sebelíp míněnou snahou vědoucího já a tím, jak na své okolí reagují Probuzení.

Probuzení reagují živě a spontánně, ale ne z vlastní potřeby se projevit. Nebublá v nich ta potřeba honem honem něco vysvětlit nevědomým. Prostě spíš jako by měli trvalý pohov, i když ochotně odpovídají. Není z nich cítit žádné chtění přimět tazatele, aby přijali to, co jim říkají. Je to opravdu pozoruhodná zkušenost, jak jsou s námi vnitřně zajedno, když odpovídají na naše otázky.
Návštěvník
 

Re: O štěstí

Nový příspěvekod Pelvan » ned 23. úno 2020 12:32:33

Ahoj

Děkuji za odkazy na zajímavá videa.
Díval jsem se na začátek tohoto videa:
Anna Hogenová - Odvaha ke štěstí | Neurazitelny.cz | Večery na FF UK

Ta paní je asi hodná a myslí to asi dobře.
Ale pokud máme v mysli negativní pocity díky přemíře myšlenek, tak se z toho nedostaneme vytvářením dalších myšlenkových konceptů. Tím naopak svoji situaci jenom zhoršujeme.
Ta paní jenom teoreticky kecá podle mne. Nedokázal jsem to dokoukat do konce.

Štěstí je pocit, dokud nebudu vnímat svůj pocit, nemohu tento svůj pocit kultivovat. Vnímání svého pocitu je cesta, ať už je ten pocit jakýkoli, jeho vnímáním a procítěním se ten pocit mění pozitivním směrem - směrem ke štěstí. Strach, pokud je vnímán, se vyčerpá a posouvá pak směrem k pozitivnějším pocitům.

Se domnívám a zdravím
Pelvan
 
Příspěvky: 1708
Registrován: úte 27. srp 2013 16:54:14

Re: O štěstí

Nový příspěvekod Jana » ned 23. úno 2020 13:23:03

Pelvan píše:Ahoj

Děkuji za odkazy na zajímavá videa.
Díval jsem se na začátek tohoto videa:
Anna Hogenová - Odvaha ke štěstí | Neurazitelny.cz | Večery na FF UK

Ta paní je asi hodná a myslí to asi dobře.
Ale pokud máme v mysli negativní pocity díky přemíře myšlenek, tak se z toho nedostaneme vytvářením dalších myšlenkových konceptů. Tím naopak svoji situaci jenom zhoršujeme.
Ta paní jenom teoreticky kecá podle mne. Nedokázal jsem to dokoukat do konce.

Štěstí je pocit, dokud nebudu vnímat svůj pocit, nemohu tento svůj pocit kultivovat. Vnímání svého pocitu je cesta, ať už je ten pocit jakýkoli, jeho vnímáním a procítěním se ten pocit mění pozitivním směrem - směrem ke štěstí. Strach, pokud je vnímán, se vyčerpá a posouvá pak směrem k pozitivnějším pocitům.

Se domnívám a zdravím


Je to možné, Pelvane. Přiznávám, že jsem to video také neviděla, je to moc dlouhé. Je sice relativně slušně hodnocené, ale nějak se mi nedařilo poslouchat.

A to, co tady píšeš:

Vnímání svého pocitu je cesta, ať už je ten pocit jakýkoli, jeho vnímáním a procítěním se ten pocit mění pozitivním směrem - směrem ke štěstí.


to je jednoduché a účinné.

Ta paní přednáší na filozofické fakultě UK. Říká se, že inteligent málo slovy hodně poví. Jenže učitelé jsou placení od hodiny.

Možná by se to video dalo odtud smazat.

Taky zdravím.
Jana
moderátor
 
Příspěvky: 6884
Registrován: pon 25. črc 2011 19:38:09

Re: O štěstí

Nový příspěvekod Pelvan » ned 23. úno 2020 14:21:40

Ahoj Jano

To video nemaž, to bychom pak neměli co kritizovat. :)
Pelvan
 
Příspěvky: 1708
Registrován: úte 27. srp 2013 16:54:14

Re: O štěstí

Nový příspěvekod Návštěvník » ned 23. úno 2020 14:23:42

:D
Návštěvník
 

Re: O štěstí

Nový příspěvekod Pelvan » ned 23. úno 2020 20:45:50

Ahoj

Ještě mě napadlo, že jsem se synem teď procvičoval přímou a nepřímou úměrnost.
Tak jsem mu dal tento příklad:
Hodně myšlenkám v mysli odpovídá špatný pocit a málo myšlenkám v mysli odpovídá dobrý pocit.
Jestliže budeme považovat dobrý pocit za větší hodnotu než je špatný pocit, o jakou úměrnost se jedná?
Syn mi odpověď nedal a já jsem jí byl překvapen.

Zdravím
Pelvan
 
Příspěvky: 1708
Registrován: úte 27. srp 2013 16:54:14

Re: O štěstí

Nový příspěvekod Pelvan » ned 23. úno 2020 22:45:31

Ahoj

Tak jsem tu přednášku
Anna Hogenová - Odvaha ke štěstí | Neurazitelny.cz | Večery na FF UK
vydržel sledovat až do konce.
To štěstí leží v "tišině duše" a je k němu potřeba odvaha, to je pravda.
Ta paní asi do tišiny duše vstupuje přes vzpomínky na své šťastné dětství a přes procházky v lese.
Jí to pomáhá a myslí to asi dobře. Možná to pomůže i dalším lidem.

Horší to mají lidé, co neměli šťastné dětství a při procházce lesem vidí ty stromy umírat a trpět.
To pak se musí jít do současného prožitku uvnitř sebe, protože ani minulost a ani příroda v současnosti není nápomocná ke štěstí.
A k tomu je třeba ta odvaha.

Zdravím
Pelvan
 
Příspěvky: 1708
Registrován: úte 27. srp 2013 16:54:14

Re: O štěstí

Nový příspěvekod Jana » pon 24. úno 2020 7:40:08

Pelvan píše:Ahoj

Ještě mě napadlo, že jsem se synem teď procvičoval přímou a nepřímou úměrnost.
Tak jsem mu dal tento příklad:
Hodně myšlenkám v mysli odpovídá špatný pocit a málo myšlenkám v mysli odpovídá dobrý pocit.
Jestliže budeme považovat dobrý pocit za větší hodnotu než je špatný pocit, o jakou úměrnost se jedná?
Syn mi odpověď nedal a já jsem jí byl překvapen.

Zdravím


Je vidět, že máš geniálního syna, který prakticky předvedl bezmyšlenkový stav s nejvyšší pocitovou hodnotou.

Géniové se vyznačují tím, že namísto honění myšlenek hlavou užívají vhledu a mají jasno.

Zajímavé je, že onen vhled se dostavuje právě v bezmyšlenkovém stavu, kdy je přítomna radost a láska.

Z mého soukromého pozorování si troufám tvrdit, že když učení děti baví, že jim to jde samo a nepotřebují se trápit plněním hlavy naučenými myšlenkami a dospět k zabedněné hlavě.

Mým koníčkem v posledních letech je objevování toho, co tu lásku otevírající vhled probouzí.

A k mému překvapení je to nakonec vždycky jenom láska.

:D
Jana
moderátor
 
Příspěvky: 6884
Registrován: pon 25. črc 2011 19:38:09

Re: O štěstí

Nový příspěvekod Jana » pon 24. úno 2020 7:40:57

Pelvan píše:Ahoj

Tak jsem tu přednášku
Anna Hogenová - Odvaha ke štěstí | Neurazitelny.cz | Večery na FF UK
vydržel sledovat až do konce.
To štěstí leží v "tišině duše" a je k němu potřeba odvaha, to je pravda.
Ta paní asi do tišiny duše vstupuje přes vzpomínky na své šťastné dětství a přes procházky v lese.
Jí to pomáhá a myslí to asi dobře. Možná to pomůže i dalším lidem.

Horší to mají lidé, co neměli šťastné dětství a při procházce lesem vidí ty stromy umírat a trpět.
To pak se musí jít do současného prožitku uvnitř sebe, protože ani minulost a ani příroda v současnosti není nápomocná ke štěstí.
A k tomu je třeba ta odvaha.

Zdravím


Díky
Jana
moderátor
 
Příspěvky: 6884
Registrován: pon 25. črc 2011 19:38:09

Re: O štěstí

Nový příspěvekod Pelvan » pon 24. úno 2020 9:20:43

Ahoj Jano

Také Ti děkuji za sdílení.
Mimochodem ta úměrnost je nepřímá.
Čím méně a pomaleji se honí myšlenky v mysli, tím se časem v ní vyvine lepší pocit.:-)
Jde o to umět zpomalit.

Peha - Spomal

Zdravím
Pelvan
 
Příspěvky: 1708
Registrován: úte 27. srp 2013 16:54:14

Re: O štěstí

Nový příspěvekod Návštěvník » pon 24. úno 2020 10:25:39

Pelvan píše:Čím méně a pomaleji se honí myšlenky v mysli, tím se časem v ní vyvine lepší pocit.:-)
Jde o to umět zpomalit.


:yes: :)
Návštěvník
 

Re: O štěstí

Nový příspěvekod P. En » pon 24. úno 2020 12:21:37

Štěstí které je pocitem z tichosti myšlenek? Pak to je nerovnováha, která si dříve-později vybere svou daň. Jó utichnout i ty pocity, stejně jako myšlenky, to je jiná.. úměrnost tzv přímá. Páč utichnou-li myšlenky, zbývá pozornost (mužský princip).. a utichnou-li pocity, zbývá cit (ženský princip). Věky zamilovaní milenci mezi nimiž plane štěstí, co není ani myšlenkou, ani pocitem...
P. En
 

Další

Zpět na Co mě napadá

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 10 návštevníků