Koprolálie

Pravidla fóra
POLEMICKÉ FÓRUM

Koprolálie

Nový příspěvekod Návštěvník » ned 29. kvě 2016 12:48:45

Koprolálie

Pojem koprolálie pochází z řečtiny (κοπρολαλία), kde κόπρος (kópros) znamená výkal a λαλώ (laló) znamená já mluvím, já říkám. Analogicky pak pojem koprolal jako označení takového chování.

Jako koprolálie se označuje opakované nutkání resp. sklon k používání výrazů, označovaných též jako fekální řeč resp. fekální výroky[1], obdobně renomovaný lékařský slovník LaRoche[2] klasifikuje koprolálii jako fekální řeč, sklon k užití výrazů z oblasti trávicí činnosti. Známý slovník Pschyrembel[3] pak pojem zužuje jako nucené použití takových výrazů.

Podle Fialy a Růžičky se tedy jedná o „vykřikování neslušných slov“[4].

Mimo to je pak koprolálie známa také jako neurologicko-psychiatrický symptom např. u Touretteova syndromu, kde je však typický pouze pro malou část takto postižených; podle odhadů je koprolálie typická pro 30 procent nebo až jen 14 procent[4] pacientů s Touretteovým syndromem.

Koprolálie se také objevuje, jak je nejvíce známo, jako slohový prostředek v pornografické literatuře (např. u Henryho Millera).

Příbuznými termíny jsou kopropraxie, což je provádění gest obscénní povahy a koprografie zahrnující tvorbu obscénních dopisů nebo kreseb.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Koprol%C3%A1lie

Psychické poruchy provází nadužívání neslušných slov i tiky.

http://www.vitalia.cz/clanky/koprolalie ... at-nechce/
Návštěvník
 

Re: Koprolálie

Nový příspěvekod Návštěvník » ned 29. kvě 2016 13:58:54

Psychické poruchy provází nadužívání neslušných slov

Koprolálie je nemoc, když se neléčí, postupně se holt zhoršuje :what:
Návštěvník
 

Re: Koprolálie

Nový příspěvekod Návštěvník » ned 29. kvě 2016 14:11:35

Snaha druhého ponižovat a urážet souvisí s nízkým sebehodnocením, ačkoliv to navenek vypadá opačně. Ponižováním druhého se takový člověk snaží dokázat svou vlastní hodnotu.
Návštěvník
 

Re: Koprolálie

Nový příspěvekod Návštěvník » pát 22. pro 2017 12:52:58

Návštěvník píše:Snaha druhého ponižovat a urážet souvisí s nízkým sebehodnocením, ačkoliv to navenek vypadá opačně. Ponižováním druhého se takový člověk snaží dokázat svou vlastní hodnotu.

To není pouhá koprolálie, to je i nutkání užívat si hrátky svého vševědoucího ega, které dokáže bez zábran používat i trolling.

Troll okamžitě využije diskusi ke svým agresivním hrátkám, protože mu dělá dobře, když může urážet a zesměšňovat druhé. O diskutovaná témata mu vůbec nejde, a tak tam, kde se troll objeví, skončila jakákoliv možnost věcně diskutovat k tématu.

Australští psychologové se nyní pokusili popsat, co vlastně změní normálního dospělého uživatele internetu v trolla. V on-line dotazníku zjišťovali postoje lidí vůči různým formám internetové šikany a pak analyzovali ty uživatele, jejichž odpovědi profilu trolla nejlépe odpovídaly.

•Troll je v internetovém slangu obvykle anonymní účastník on-line diskusních fór, chatů či blogů, který zasílá záměrně provokativní, urážlivé nebo irelevantní (off-topic) příspěvky k citlivým tématům, jejichž hlavním smyslem je vyprovokovat ostatní uživatele k emotivní odezvě nebo jinak narušit normální, věcnou diskusi.

Mezi větami, na něž musely osoby v dotazníku reagovat, bylo například „I když si ostatní myslí, že moje komentáře jsou útočné, pro mě jsou zábavné“.

Lidé, kteří v dotazníku projevovali nejvíce chování internetových trollů, měli výjimečně vysoká skóre v dvou vlastnostech – psychopatii a kognitivní empatii. Ve výsledku to znamená, že velmi dobře rozumí tomu, co jejich činy na internetu způsobí a jakou emocionální odezvu to v obětech trollingu vyvolá. A současně je jim to jedno, respektive, na utrpení ostatních jim nezáleží, naopak v něm nacházejí radost a uspokojení. A zřejmě právě to z nich dělá na internetu takové zdatné manipulátory.

„Výsledky naznačují, že trollové s vysokou mírou psychopatického chování umí uplatňovat strategii, která využije citové zranitelnosti ostatních – umí předvídat, co jim nejlépe ublíží,“ uvádí vědci. A protože je psychopatie často asociována s impulzivitou a honbou za vzrušením, může být pro trolly vytváření chaosu tou hlavní motivací jejich konání.


http://www.ceskatelevize.cz/ct24/veda/2 ... ivy-profil
Návštěvník
 

Re: Koprolálie

Nový příspěvekod Návštěvník » pát 22. pro 2017 13:42:57

Prostě člověk, který trpí komplexem z toho, že nikoho nezajímá, a tohle vidí jako nejsnazší a nejbezpečnější způsob, jak zaujmout a vyvolat reakci.

Někteří trollové jsou chytří, jiní méně, ale jedno je jisté - nejsou to dobří lidé. Sami trpí nějakým nedostatkem, zpravidla to jsou lidé psychicky labilní, životní ztroskotanci, kterým se život nepovedl, prostě svým způsobem to jsou nešťastní jedinci. No, odpovězte si sami - potřebuje šťastný a vyrovnaný člověk někoho zesměšňovat nebo ho přede všemi veřejně znectít, jak to dělají trollové? Ani ho to nenapadne. Proč? Na to je jednoduchá odpověď - má dostatečné sebevědomí, dovede si řídit vlastní život, pocit štěstí mu přináší kontakt s dobrými lidmi, a zpravidla žije hezký rodinný život. Neumí ubližovat, nějak podvědomě cítí, že každé vyslané zlo se několikanásobně vrací. Ale takové věci jsou trollujícím jedincům na hony vzdálené, a tak škodí a budou škodit i nadále, a budou stále stejně nešťastní.

Ono je to stejně nevyléčí, ubližovat budou i nadále, protože nejsou schopni přestat. Jen je třeba se na ně připravit, hlavně o nich vědět a - nekomunikovat s nimi.
Návštěvník
 

Re: Koprolálie

Nový příspěvekod nop » pát 22. pro 2017 14:42:02

Důvodem provokací může být snaha uniknout před tlakem prostředí, které mne chce formovat na anonymní masu nevýrazných jedinců bez pochvaly a uznání.
Bývá to ve vojsku, kde nejsem braný jako osobnost. Každý jsme jedinečný, ale ve vojsku jsme formováni na zaměnitelné osoby jako počet figurek.
Podobně v hodinách tělocviku, mniši v klášteřích a nebo v zaměstnání ve snaze dohonit IQ.

V ranném dětství se nám udělovala individuání pozornost od krmení po utírání, ale v zralosti ta pozornost možná někdy někomu chybí, pokud není doplněná šuškáním milenců, kteří se také osobně chovají k sobě jako batolata a pozorností zahánějí všednost.

Frustraci může působit také obyčejný všední život, proto, že je všední.
Je možné tomu uniknout napadáním jiných "všedňásků",
Před lety vynikl případ ošetřovatele Zelinky, který potajmu píchal ležícím pacientům injekce heparinu, protože pak musel přijít lékař a "něco se dělo".
Uživatelský avatar
nop
 
Příspěvky: 1748
Registrován: ned 04. zář 2011 21:53:28
Bydliště: Praha

Re: Koprolálie

Nový příspěvekod Návštěvník » pát 22. pro 2017 16:32:12

nop píše:Frustraci může působit také obyčejný všední život, proto, že je všední.
Je možné tomu uniknout napadáním jiných "všedňásků"

Nebo i těch, kteří napsali do diskuse něco, co si lze ověřit, co ale jemu zatím unikalo - a vyšlo tak najevo, že jeho vlastní argumentace byla takříkajíc "mimo mísu". Použije proto jakýkoliv způsob, kterým bez váhání všechny uvedené informace zpochybní a tomu, kdo to napsal, se vysměje.
Návštěvník
 

Re: Koprolálie

Nový příspěvekod vostal petr » pát 22. pro 2017 22:21:57

Občas sfoukneš dobrou analýzu Nope,

ovšem zapomněl jsi na neti, neti...

Tak snad toto ti osvěží pamět :

https://translate.google.cz/translate?h ... rev=search
vostal petr
 

Re: Koprolálie

Nový příspěvekod ... » ned 31. pro 2017 14:35:16

nop píše:Frustraci může působit také obyčejný všední život, proto, že je všední.
Je možné tomu uniknout napadáním jiných "všedňásků"

Nebo i těch, kteří napsali do diskuse něco, co si lze ověřit, co ale jemu zatím unikalo - a vyšlo tak najevo, že jeho vlastní argumentace byla takříkajíc "mimo mísu". Použije proto jakýkoliv způsob, kterým bez váhání všechny uvedené informace zpochybní a tomu, kdo to napsal, se vysměje.

Co jiného mu zbývá?

Dokud člověk nedokáže pochopit, že nikdo, ani on sám neví všechno a že to ve skutečnosti může být i jinak, než si myslí, může na takové nepříjemné zjištění zareagovat i agresivně. Zvlášť když to vyjde najevo v diskusi.

Hněv, agresi a zlost jsme v životě pocítili jistě všichni. Tyto emoce byly patrně adresovány někomu či něčemu, kdo nejednal dle našich přání, nebo co se nevyvíjelo podle našich představ.

Můžeme se pochopitelně hněvat a zlobit, ale moudřejší je nahradit hněv pochopením a respektováním druhých i s jejich chybami. Ne vše je a bude vždy podle nás, což více ovlivníme svědomitou prací nežli agresí.

http://hnev-zlost-agrese.nasclovek.cz/

Záměrně zavádějícím je názor, že zvýšená agresivita je projevem zdravé vitality, jak hlásají některé agresivní osoby nebo celé ideologie či kultury. Zvýšená zlost, nejčastější příčina agresivity, zužuje schopnost myšlení a při velké zlosti člověk ztrácí nad sebou rozumovou nadvládu. Skutečná síla osobnosti spočívá v asertivním zvládání situace bez agresivity.

http://gartouzek.blog.cz/1508/6-je-agre ... hy-priciny

...
 

Re: Koprolálie

Nový příspěvekod nop » ned 31. pro 2017 15:42:32

... píše:....
Dokud člověk nedokáže pochopit, že nikdo, ani on sám neví všechno a že to ve skutečnosti může být i jinak, než si myslí, může na takové nepříjemné zjištění zareagovat i agresivně. ....

Nebo jinak.

Inzerát.

Prodám úplnou zachovanou Encyclopedia Britanica.
Oženil jsem se a moje manželka všechno ví.
Uživatelský avatar
nop
 
Příspěvky: 1748
Registrován: ned 04. zář 2011 21:53:28
Bydliště: Praha

Re: Koprolálie

Nový příspěvekod Návštěvník » sob 16. čer 2018 8:47:29

Troll okamžitě využije diskusi ke svým agresivním hrátkám, protože mu dělá dobře, když může urážet a zesměšňovat druhé. O diskutovaná témata mu vůbec nejde, a tak tam, kde se troll objeví, skončila jakákoliv možnost věcně diskutovat k tématu.

Trollové oslavují svůj vlastní světonázor, který berou i prezentují jako danost. Jsou motivováni potřebou získat pozornost a užít si vzrušení. Chtějí se hlavně bavit a internet je jejich hřiště.

Společným rysem trollů jsou také nedostatečné sociální dovednosti a jejich chování lze chápat jako formu pomsty vůči společensky úspěšnějším jedincům. To je důvod, proč by drtivá většina těchto jedinců v konfrontaci tváří v tvář vůbec neobstála. Jejich doménou je pouze anonymní internet, kde jim za jejich chování nehrozí žádný negativní dopad.

https://www.flowee.cz/life/zajimavosti/ ... psychopati
Návštěvník
 

Re: Koprolálie

Nový příspěvekod Návštěvník » sob 16. čer 2018 13:25:37

Osobitá empatie

Tento osobnostní profil trollů potvrdila i australská studie publikovaná v časopise Personality and Individual Differences. Ta se kromě měření míry sadismu či psychopatie zaměřila také na měření míry empatie a prokázala zajímavý fakt. Trollové nejsou této schopnosti nutně zbaveni, jak by se mohlo očekávat. Naopak, mají velmi vysokou úroveň chápaní emocí druhých, čehož využívají při svých útocích. Nedostatečně je však u nich vyvinuta tzv. afektivní empatie, díky které by dokázali internalizovat tyto emoce a následně je i cítit. „Trollové dokážou předvídat a rozpoznat emoční utrpení svých obětí, aniž by prožili zkušenost těchto negativních pocitů,“ popisují autorky studie Natalie Sest a Evita March z Federation University of Australia zvláštnost empatie trollů, která je mimo jiné„chrání“ před soucitem.

https://www.flowee.cz/sex-vztahy/158-ar ... psychopati

Návštěvník
 


Zpět na Cokoliv je libo

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 15 návštevníků