Psychosomatika

Moderátor: Pelvan

Pravidla fóra
Příspěvky, které nebudou k tématu, budou smazány.

Re: Psychosomatika

Nový příspěvekod Pelvan » pát 29. zář 2017 11:02:48

Ahoj
Zde je slíbené (ne)cvičení na páteř, které jsem také objevil ve své poště:

"PÁTEŘ

Mnoho lidí má dnes problémy s páteří. Zde je jednoduchá technika vyvinutá a praktikovaná v Japonsku. Stačí se věnovat těmto cvikům 5 minut denně. Tato technika navrací lidské kostře správné usazení a napřimuje záda.

1. Smotejte ručník do pevného válečku, dlouhého nejméně 40 a silného 7-10 centimetrů. Váleček omotejte pevnou nití, aby se nerozmotával.

2. Posaďte se na dostatečně pevnou podložku (postel není vhodná, je příliš měkká, lepší je pevná hladká pohovka, masážní stůl nebo prostě kobereček na podlaze). Svinutý váleček položte za sebe.

3. Pomalu se pokládejte na záda, váleček přitom přidržujte rukama napříč pod pasem tak, aby byl přesně pod pupkem – to je velmi důležité.

4. Nohy dejte od sebe na šířku svých ramen a od kotníků dolů navzájem přibližte, aby se palce dotýkaly a mezi patami bylo 20-25 cm.

5. Napřímené natažené paže položte za hlavu. Obraťte je dlaněmi k podložce a přibližte k sobě tak, aby se malíčky dotýkaly. Je to dosti nepohodlná poloha. Pokud se vám nepodaří ruce napřímit úplně, nevadí, dejte je tak, jak vám to jde. Hlavní je, aby se dotýkaly malíčky na rukách a palce nohou.

6. V této poloze zůstaňte 5 minut.

Pokud všechno uděláte správně, pocítíte sami, jak se vaše kostra vrací do svého přirozeného tvaru a jak se napřimuje. Břicho se bude postupně vtahovat a vnitřní orgány budou zaujímat optimální polohu. Vstávejte opatrně, protože při tomto cvičení se kosti a klouby nepatrně pohybují.

Samozřejmě, že zpočátku je velmi obtížné vydržet celých pět minut, začínejte tedy postupně. Nejprve prostě ležte 3 – 5 minut na smotaném válečku.

Výsledků si okolí všimne už po měsíci jednoduchého cvičení!
Je to úžasná alternativa složité rozcvičky upevňující páteř. Vyzkoušejte tuto metodu a budete se radovat z výsledků.

A vaše záda vám za to poděkují !!!"

Ten ručník si nezpevňuji nití nebo gumičkou, prostě ho jen sroluji a přidržuji ho rukama.
Je zpočátku opravdu těžké v té popisované pozici vydržet těch požadovaných 5 minut.
Vydržel jsem asi 3 minuty a podobnou dobu jsem se ze země sbíral, ale něco to má do sebe.

Zdravím
Pelvan
 
Příspěvky: 1708
Registrován: úte 27. srp 2013 16:54:14

Re: Psychosomatika

Nový příspěvekod Pelvan » čtv 26. říj 2017 14:42:30

Ahoj

V mojí výše zmíněné bolavé kyčli začíná noha a na bolavé nohy existuje následující zajímavé cvičení:

http://www.osmbrokatu.cz/jak-na-tezke-a-otekle-nohy/

Již dříve, před shlédnutím tohoto videa, mne občas napadlo, že různé metody seberegenerace, jako jsou například "EFT", "nejvyšší princip" nebo "léčebný kód", končí se svým působením na tělo někde ve výšce oblasti prsou.

Níže po těle, tam kde jsou další vnitřní orgány, a pak ještě níže na nohy tyto systémy vůbec nepůsobí.
Nevím, proč je tomu tak.
Možná je na vině stydlivost - takové části těla, jako jsou střeva, močový měchýř nebo genitálie nebo nohy, asi nejsou tak vznešeně působící, jako jsou například hlava nebo srdce nebo ruce.

Sám pro sebe si tady tyto metody ("EFT", "nejvyšší princip" a "léčebný kód") prodlužuji i na spodní části svého těla a na svoje nohy.

Toto video Václava Vocáska velmi dobře zapadá do mých snah o celistvé působení na celé moje tělo, na celého člověka.
Nehodlám rozlišovat mezi tím, co je takzvaně vznešené, a tím, co je takzvaně nízké.

A zdravím
Pelvan
 
Příspěvky: 1708
Registrován: úte 27. srp 2013 16:54:14

Re: Psychosomatika

Nový příspěvekod Pelvan » úte 31. říj 2017 20:10:43

Nemoc

Zajímavý názor lékaře: „ Západní koncept vitamínů nemá k imunitě žádný vztah. " V chladných měsících bychom si měli především chránit oslabenou energii a posilovat vnitřní teplo. Základem je vhodná vyvážená strava a dostatek tepla a odpočinku,“ říká MUDr. Jozef Lucký z TCM Clinic, jeden z největších odborníků na tradiční čínskou medicínu.

1. Zaměřte se na povrch těla - nejen na teplé oblečení, ale i péči zevnitř. Tělo je na podzim a v zimě náchylnější k onemocnění, protože jindy expanzivní energie se ukládá k spánku a regeneruje se. Z toho důvodu je třeba dostat energii na povrch a cíleně vytvářet energetické brnění.

2. Vařte zázvor a vězte, že ty opravdové léčivé účinky se nevypaří. Číňané vypozorovali, že vařený zázvor má lepší zdravotní účinky, než ten syrový, navzdory tomu, že tento proces ničí některé vitamíny. Ideální je zázvorová voda ze sedmi plátků. Bez medu a citrónu!

3. Když jste nemocní, na citrón zapomeňte. Kyselost citrónu totiž energii, kterou chceme dostat na povrch, naopak vtahuje dovnitř. Proto po odeznění hlavních příznaků nemoci třeba kašleme. Myslíme si, že na nás vlezlo zase něco jiného, co bychom měli léčit jinak. Podle Číňanů je to ovšem stále tatáž nemoc a my jsme ji nezvládli.

4. Dopřávejte si teplé snídaně. Více než na nadměrný vitamínový doping bychom se v zimě měli zaměřit na vytváření vnitřního tepla. Základem jsou teplé snídaně ve formě vývarů a kaší, během dne pak lehce kořeněná jídla.

5. Nezapomínejte na skořici. Že skořice zahřívá, to je známá věc. Pozor! Skořice zvyšuje tlak ! Opravdové imuno-stimulační účinky nemá ovšem kůra, která se běžně prodává, ale pouze větvičky. Ty seženete ve formě léčiva.

6. Čerstvé ovoce a zeleninu jezte v zimě jen výjimečně. Opravdu to s těmi vitamíny není tak horké, jak se říká. Čerstvé ovoce a zelenina ochlazují organizmus a to je přesně to, co v zimě nepotřebujeme. Způsobují totiž, že se naše cévy dostatečně neprokrvují a takto nedávají průchod imunitě, když potřebuje vyrazit do boje.

7. Nepotlačujte pocení. Když se tělo potí, znamená to, že se uzdravuje – vytlačuje energii zanesenou škodlivinami (bakteriemi či viry) na povrch kůže a odtud z organizmu ven. Pokud tento proces potlačíme, aby nám nepřekážel v aktivním životě, koledujeme si o nepříjemné následky v podobě vleklých bronchitid nebo rým.

8. Chraňte si celé tělo, nezapomínejte na ruce. Zatímco v létě do nás podle Číňanů vnikají bakterie a viry přes nos a ústa, v zimě je to kůže. Stačí tedy málo ponožek nebo vycházka v mrazu bez rukavic a máme nevítanou návštěvu. 9. Zchlaďte svou mysl. Čínská medicína upozorňuje, že v chřipkovém období bychom si měli dát pozor na emoční vypětí. To totiž přehřívá náš systém a když do takového terénu vtrhne chlad, exploduje nemoc i při sebemenším impulzu mnohem silněji.

A na závěr - příliš nepracujte. Dovolte si více odpočinku. Na podzim se celá příroda připravuje k spánku a i my bychom měli v aktivitách polevit. Těžko tohle vysvětlíte svému zaměstnavateli, ale pokud to vaše situace aspoň trochu dovolí, odsuňte náročné povinnosti na jaro.

Autor: MUDr. Josef Lucký
Pelvan
 
Příspěvky: 1708
Registrován: úte 27. srp 2013 16:54:14

Re: Psychosomatika

Nový příspěvekod Pelvan » úte 31. říj 2017 20:39:01

http://zdravi.doktorka.cz/naladte-se-na ... e-v-pohode

Podle zásad tradiční čínské medicíny a detoxikační CIC metody má každý orgán v lidském těle nejen své nezastupitelné místo, ale také období, kdy je právě on aktivní. Svým orgánovým hodinám bychom se měli naučit naslouchat. Bijí v náš prospěch?

Respektováním rytmu orgánových hodin lze docílit mnohého: poznáme, kdy je vhodná doba na cvičení, na relax, na práci, kdy se zvýší účinek léků, kdy si bez výčitek dát i hůře stravitelné jídlo...


01:00 až 03:00
V tuto dobu jsou v plné aktivitě játra a probíhá největší detoxikace organismu. V tuto dobu bychom tedy neměli nic jíst ani pít, rozhodně ne kávu a alkohol. Odpočívat by měl i mozek - jeho činnost bývá v tyto hodiny nejvíce v útlumu.


03:00 až 05:00
Nad ránem se často budí astmatici a osoby s jinými respiračními obtížemi. Do největší aktivity se totiž dostávají plíce, které se právě nad ránem čistí (i kuřácký kašel je nejpatrnější nad ránem). Lidé s psychickou disharmonií by neměli dělat žádná vážná rozhodnutí: nad ránem míváme největší sklony k obavám a pesimismu.


05:00 až 07:00
Naplno teď pracuje tlusté střevo a mnozí z nás musejí na toaletu, což je naprosto v pořádku. Zvyšuje se krevní tlak, zrychluje tep a organismus se probouzí ?. Zvykejte si v tuto dobu vstávat, třeba i o víkendu. Budete pak celý den plni energie. A nezapomeňte se napít - ideálně sklenici vlažné vody s citronem a skořicí 30 minut před jídlem!


07:00 až 09:00
Žaludek se hlásí ke slovu, je čas na pořádnou snídani! Nebojte se cereálií, ovoce, vajec, kaší i vývarů. V dobré kondici je naše psychika, důležité schůzky si proto plánujte třeba už na osmou hodinu.


09:00 až 11:00
Učit se, učit se, učit se! A pracovat! Do nejvyšší aktivity se dostává mozek. Lépe než v kteroukoli jinou denní dobu si poradíte i s náročnějšími úkoly. Dejte si svačinku, která zasytí tělo a podpoří mozkovou činnost: vlašské ořechy nebo třeba mandlové mléko. Vyhněte se alkoholu: mezi 9. a 10. hodinou se totiž probouzí slinivka a slezina!


11:00 až 13:00
Srdce bije jako o závod! Je ideální čas na lehký oběd. Nepřejídejte se a nepijte moc kávy - srdce zatíží víc než kdy jindy. Citliví jedinci mohou pociťovat nepříjemný útlum. Můžete-li, spojte oběd s krátkou svižnou procházkou.


13:00 až 15:00
Tenké střevo, které je právě aktivní, se stará o naše trávení, proto ho nezatěžujte přísunem dalšího jídla. Očistu tenkého střeva podpořte vhodnou detoxikací a zapomínat byste neměli ani na kvalitní probiotika. A ještě něco: v tuto dobu jsme statečnější, proto je vhodné naplánovat si např. lékařské prohlídky.


15:00 až 17:00
Aktivita močového měchýře je na vrcholu. Hýčkejte tělo bylinnými čaji. Organismus v tuto dobu také dobře zvládá fyzickou zátěž, proto je ideální doba pro sport nebo třeba saunování...


17:00 až 19:00
Ledviny pracují, jak jen to jde, proto je nezatěžujte alkoholem, kávou ani mléčnými výrobky nebo solí. Nastává čas lehké večeře a času pro naše blízké a naše zájmy: býváme dobře naladěni, toho je třeba využít!


19:00 až 21:00
Období tzv. dynamické rovnováhy neboli celého oběhu je tady. Berete-li antibiotika, v tyto hodiny jejich účinky zesílí. Na plné obrátky pracuje paměť, jsme bystří, psychika bývá v harmonii, proto toho využijte k relaxaci, poslechu hudby a duševnímu rozvoji. Dopřejte si masáž nebo alespoň promastěte bolavé klouby - teď je ta nejvhodnější doba!


21:00 až 23:00
Říká vám něco pojem „trojitý zářič“? Tradiční čínská medicína jím označuje spojení horní, střední a spodní části trupu včetně všech příslušných orgánů. Naplno se rozzáří, když dáte tělu odpočinek a půjdete spát nebo alespoň hluboce relaxovat. Nepodceňujte toto období. Dysharmonie v této oblasti se negativně odráží na fyzickém i duševním zdraví!


23:00 až 01:00
Překvapil vás žlučníkový záchvat? Není divu. Vždyť právě žlučník je v tuto dobu nejvíce aktivní. Jsme také citlivější na bolest, špatně usínáme (nebo se naopak snadno probudíme) a je nutno vypnout mozek, jinak nám hlavou začnou myšlenky proudit naprosto nekontrolovatelně. Tělo touží po regeneraci, tak mu ji dopřejte.
Pelvan
 
Příspěvky: 1708
Registrován: úte 27. srp 2013 16:54:14

Re: Psychosomatika

Nový příspěvekod nop » stř 01. lis 2017 0:45:35

To mne podržte.
Ve městské knihovně jsem našel knihu
Myšlenky pozdě v noci
autor:Thomas, Lewis
Eseje amerického vědce a popularizátora vědy, ve kterých se věnuje otázkám medicínským, biologickým, společenskovědním a etickým.,,, 1989
Nahlédl jsem tam, autor přiznává, že psal převážně ve dvě hodiny v noci, byly to různé eseje, asi když skončil jeho práci, v nastalém volnu si dopřál ještě přemýšlet.
Ale myšlenky byly takové ne svěží, jako unavené, těžko tekoucí, jako olejnaté, tedy jako je mysl ve stavu únavy po bdění, kdy se hodí už pouze zalehnout a regenerovat. A v jakém stavu autor byl, to se podobně utvořilo v mé mysli, protože autoři ten stav vnuknou čtenářům. i když zde bez úmyslu. (Umělci opačně vzbuzovat pocity chtějí.)

A ejhle, co se píše o době dvě hodiny v noci?

01:00 až 03:00
V tuto dobu jsou v plné aktivitě játra a probíhá největší detoxikace organismu. V tuto dobu bychom tedy neměli nic jíst ani pít, rozhodně ne kávu a alkohol. Odpočívat by měl i mozek - jeho činnost bývá v tyto hodiny nejvíce v útlumu.

Jak se to hezky shoduje.
Uživatelský avatar
nop
 
Příspěvky: 1748
Registrován: ned 04. zář 2011 21:53:28
Bydliště: Praha

Re: Psychosomatika

Nový příspěvekod .Petra » stř 01. lis 2017 11:37:03

Mne by zajímalo, pro který čas to platí - letní nebo zimní?

Jak tělo reaguje, když se celý rytmus přesune ze dne na den o hodinu.

Já jsem měla s letním časem velké problémy, a proto jsem začala čas přesunovat pomalu. Asi dva měsíce dopředu jsem začala vstávat o deset minut dříve a každý týden jsem to posunula o dalších deset minut. Potom to nebylo pro tělo takový šok.

:)
.Petra
 

Re: Psychosomatika

Nový příspěvekod Pelvan » čtv 02. lis 2017 11:45:51

Ahoj

Jsem rád, že vás zaujal článek odkazující na naše orgánové hodiny.
Ty časy jsou míněny astronomické - ty, které jsou platné všude v zimě. U nás je to SEČ (středoevropský čas), což je zimní čas.

Střídání letního a zimního času vnímám jako další šikanu (z mnoha jiných), kterou se panující systém snaží ubližovat lidem.

Zdravím
Pelvan
 
Příspěvky: 1708
Registrován: úte 27. srp 2013 16:54:14

Re: Psychosomatika

Nový příspěvekod Pelvan » čtv 02. lis 2017 12:20:41

Ahoj

Narazil jsem při brouzdání internetem na následující stránky:

http://www.ragauian.cz/

Autor tam v tomto článku
http://www.ragauian.cz/mate-radi-sami-s ... stne-jste/
píše následující tvrzení:

"Největší tajemství: Ego je samostatné vědomí a tudíž i samostatná bytost! Horní elipsa, čakry 5–7 patří duchovnímu člověku, duchu; Spodní elipsa, čakry 1–3 patří hmotnému člověku, egu; 4. čakra lásky mezi nimi tvoří most – ze dvou činí jedno."

V následujícím článku
http://www.ragauian.cz/mate-radi-sami-s ... ne-jste-2/
vysvětluje autor koncepci mužské a ženské složky v každém člověku:

"... duch /mužská energie/ jako část původně jednotného duálu božské Jiskřičky přichází na Zemi do společného těla s egem /ženská energie/, aby jí pomohl vymanit se z nízkých /ďábelských/ vibrací „sobectví“a vyvedl ji postupně do vibrací sobě blízkých či totožných, do duchovních vibrací „lásky“."

Podle této koncepce jsme každý z nás vlastně takoví hermafroditi, všichni máme v sobě mužský (čakry 5–7) i ženský (čakry 1–3) element. A náš vnitřní život se podobá tak trochu vývoji sexuálního vztahu mezi těmito našimi dvěma elementy.

V dalším článku
http://www.ragauian.cz/mate-radi-sami-s ... nemysli-3/
popisuje autor náš obvyklý vnitřní život jako průběh nefungujícího manželství:

"Tedy (toto je) dokonale nefungující manželství. On je takový, jaký je, ona si není vědoma svých chyb /žijí tak přece všechna ega kolem ní/, ale přesto ji k němu něco přitahuje — ráda by, aby jím byla milována! A když se toho nedočká, staví se proti němu a vždy mu úmyslně brání v tom, čeho chce on dosáhnout. A tak tu spolu žijí život za životem, rozloučí se jen při umírání, aby se znovu setkali v novém těle…

V nekonečném koloběhu inkarnací, kdy duch stále opakuje stejnou chybu: Nedokáže ji milovat bez výhrad takovou, jaká je. Což je jediná cesta, jak z toho nekonečného kola ven!"


Tento koncept se dá samozřejmě rozšířit i na skutečná manželství a na skutečné vztahy mezi lidmi.
Tím lze dosáhnout toho, že účastníci těchto vztahů mohou přes disfunkce svých vzájemných mezilidských vztahů nahlédnout disfunkčnost svých vlastních vnitřních konfliktních postojů.

Pokud by se mi podařilo sladit energie svých čaker a tím navzájem smířit svoje vnitřní mužské a ženské složky, mohlo by se to odrazit i na mém vyrovnaném vnitřním a vnějším životě.

Zdravím
Pelvan
 
Příspěvky: 1708
Registrován: úte 27. srp 2013 16:54:14

Re: Psychosomatika

Nový příspěvekod .Petra » čtv 02. lis 2017 12:36:58

:D
A zase další teorie, jak to ženské je přízemní, sobecké či dokonce dábelské.

Joganandův učitel Šri Juktešvar (kterého si velmi cením), vysvětlil Joganandovi, o jaký problém jde u mužů, kteří "ženskou energii/ženy" tímto způsobem vidí. Byl velmi moudrý a opravdový duchovní velikán.

:)
.Petra
 

Re: Psychosomatika

Nový příspěvekod Jana » čtv 02. lis 2017 15:01:15

Pelvan píše:V nekonečném koloběhu inkarnací, kdy duch stále opakuje stejnou chybu: Nedokáže ji milovat bez výhrad takovou, jaká je. Což je jediná cesta, jak z toho nekonečného kola ven!"


Nádherné, Pelvane, díky!

Ano, přesně tohle je lék ze zajetí iluze oddělenosti. Bezvýhradná bezpodmínečná láska. Teprve skrz ni si dokážeme uvědomit, že to, co se nám jevilo původně jako to nejhorší, bylo pro naše osvobození tím nejdůležitějším a nejlepším možným.

Možná si tohle žádá opravdu hluboký vhled, jinak v případě povrchnosti hrozí uvíznutí v temnotách.

Přitom je to tak jednoduché. To nejčistší poznání je, že Bůh je absolutně vším a to je láska.

Tedy světlo lásky dokáže prozářit každou temnotu nevědomosti a objevit ve všem, co existuje, Božství, lásku. Samo Sebe.
Jana
moderátor
 
Příspěvky: 6881
Registrován: pon 25. črc 2011 19:38:09

Re: Psychosomatika

Nový příspěvekod Pelvan » čtv 02. lis 2017 15:20:28

Ahoj Jano

Když cvičím ty svoje rituály, tak někdy říkám jenom "Světlo, lásko, lásko, světlo!"

Zdravím
Pelvan
 
Příspěvky: 1708
Registrován: úte 27. srp 2013 16:54:14

Re: Psychosomatika

Nový příspěvekod Jana » čtv 02. lis 2017 15:38:37

Pelvane

když jsem na WC, tak se často slyším, jak polohlasem říkám: "Bože to je až neuvěřitelné, jaká jsi láska."

Prý to je místnost, kde člověka napadají ty nejgeniálnější myšlenky a asi něco na tom bude.
Jana
moderátor
 
Příspěvky: 6881
Registrován: pon 25. črc 2011 19:38:09

Re: Psychosomatika

Nový příspěvekod Pelvan » čtv 02. lis 2017 15:42:57

Ahoj Petro

.Petra píše:A zase další teorie, jak to ženské je přízemní, sobecké či dokonce dábelské.


Nesouhlasím ve všem s tímto autorem, ale nemohu si v životě nevšimnout, že ženy a muži nejsou stejní.
Je těžké ten rozdíl mezi nimi vyjádřit diplomaticky tak, aby se na mne nesesypala kupa podrážděných reakcí.
Všiml jsem si například, že ženy spíše chtějí trávit dovolenou u vody v nižších zeměpisných výškách a muži zase míří raději do hor.
Krásně se o tom píše v předmluvě Jana Bílého ke knize Davida Deidy "Cesta nespoutaného muže":
"...to, co zůstává, je pro něj esence principu mužského. Struktura, prázdný prostor, vědomí či spiritualita je tedy mužského ražení; emoce, počasí a matka Země - tedy i materie - (to, co se neustále mění) spadá spíše pod ženský patronát."

Zdravím
Pelvan
 
Příspěvky: 1708
Registrován: úte 27. srp 2013 16:54:14

Re: Psychosomatika

Nový příspěvekod nop » čtv 02. lis 2017 16:25:33

Jana píše:Pelvane

když jsem na WC, tak se často slyším, jak polohlasem říkám: "Bože to je až neuvěřitelné, jaká jsi láska."

Prý to je místnost, kde člověka napadají ty nejgeniálnější myšlenky a asi něco na tom bude.

Má známá má na záchodě poličku s nějakou knihou a tam ji čte na pokračování od toho místa, kde přestala. Když ji dočte, přidá si jinou.

Jeden člen carské rodiny měl na WC také stoleček a tam psával.
S hlediska fyziologie: jestli byl částečně odhalený, vzduch mu ochlazoval kůži. Cévy v ní (kapiláry) se stáhly a krev se dostala jinam, snad do hlavy a přI větším přísunu kyslíku do hlavy se mu lépe myslelo.

Další úvaha: byli jsme malí, když nás přebalovali a když jsme rukama plácali do vody a cákali. Malé děti se radují, když jsou osvobozené od plenek a broukají si.
Asociace:
-- volný jako bezprostředně před pohledem božím,
- vzpomínka na doby, kdy jsem byl opatrovaný,
. podle psychologie co je spojeno s ranným dětstvím, je dobré (ale plenka musí být suchá)
Uživatelský avatar
nop
 
Příspěvky: 1748
Registrován: ned 04. zář 2011 21:53:28
Bydliště: Praha

Re: Psychosomatika

Nový příspěvekod nop » čtv 02. lis 2017 16:44:38

buďme střízliví při posuzování čaker, nebo můžeme sklouznout do dualizmu.

mužské prvky: světlo, pozitivizmus, duch, ano (klad), pevnost, čakry 5, 6, 7.
ženské prvky:.ženství, ženskost, růst, hmota, ne (zápor). temno, chlad, čakry 1, 2, 3.
Tak to chápe taoismus a manichejci.

Číňané posuzují tvar linií v písmu (ostřejší mužské a zaoblené ženské) a za vyvážené považují písmo s asi 60 procenty mužských tvarů a 40 procenty ženských.
Uživatelský avatar
nop
 
Příspěvky: 1748
Registrován: ned 04. zář 2011 21:53:28
Bydliště: Praha

Re: Psychosomatika

Nový příspěvekod nop » čtv 02. lis 2017 19:01:15

.Petra píše::D
A zase další teorie, jak to ženské je přízemní, sobecké či dokonce dábelské.

Joganandův učitel Šri Juktešvar (kterého si velmi cením), vysvětlil Joganandovi, o jaký problém jde u mužů, kteří "ženskou energii/ženy" tímto způsobem vidí. Byl velmi moudrý a opravdový duchovní velikán. :)

Logika je zrádná. Je-li někde světlo, musí být jinde tma, Je-li teplo. jinde bude zima, četl jsem "moudrost", že štěstí jedněch je vyvážené jinde neštěstím.
A proto naproti tomu jasu, dobru a duchovnu (mužů) je také tma, hmota vlhko a chlad.
Je to svět se zrcadly opozičních pojmů.

Alespooň se zasmějme. Že prý:
stavitelství ukazuje vítězství ducha (myšlenky) nad hmotou, (viz katedrály).
žena zobrazuje vítězství hmoty nad duchem (na př. nadějný misionář přestane šířit víru a zpohodlní v dobré kuchyni).

Ale doopravdy: vybudovat obraz světa z protikladů je filosoficky nedostatečné, jako vystavět zjednodušeninu z kostiček lega. Scholastika toho byla plná. Petr Abelard ve XII. století dokonce napsal spis Sic et non (ano a ne), kde seskupil rozporné citáty z Bible proti sobě. Vrhnul to všem jako kost psovi (a teď to rozkousejte, milánkové).

Zkusme to aplikovat v současnosti.
Komunisté bojovali proti kapitalistům, kteří okrádali pracující.
A když Kožený prodal lodě a Bakala okradl horníky, pak podle povrchní logiky protikladů by oba byli imperialisté. A do určité míry to sedí.

A když muž-duchovňák hledá, jestli ho něco brzdí, najde protiklad k sobě - ženu.
Tedy i svou sestru, manželku nebo matku.

Bůh kontra ďábel, muž kontra žena, válka kontra porodnice, jen když se rozum dost unaví hledáním protikladů.
Uživatelský avatar
nop
 
Příspěvky: 1748
Registrován: ned 04. zář 2011 21:53:28
Bydliště: Praha

Re: Psychosomatika

Nový příspěvekod Návštěvník » čtv 02. lis 2017 20:37:57

Jana píše:Pelvane

když jsem na WC, tak se často slyším, jak polohlasem říkám: "Bože to je až neuvěřitelné, jaká jsi láska."

Prý to je místnost, kde člověka napadají ty nejgeniálnější myšlenky a asi něco na tom bude.

Mě obvykle na záchodě přijde správná odpověď na otázku, s kterou si nevím rady.
Odosobnění. Uvolnění prostoru pro odpověď.... :-)
Návštěvník
 

Re: Psychosomatika

Nový příspěvekod .Petra » čtv 02. lis 2017 21:44:09

Pelvan píše:Ahoj Petro

.Petra píše:A zase další teorie, jak to ženské je přízemní, sobecké či dokonce dábelské.


Nesouhlasím ve všem s tímto autorem, ale nemohu si v životě nevšimnout, že ženy a muži nejsou stejní.


Ahoj Pelvane,

mě to spíš pobaví než nahněvá, když čtu teroie o tom, jak je to ženské negativní a dábelské. :D Dotyčný si neuvědomuje, že má se svou představou o ženách nějaký závažnější problém. Tím myslím autora článku a ne tebe.

:)
.Petra
 

Re: Psychosomatika

Nový příspěvekod Návštěvník » čtv 02. lis 2017 22:41:24

Teorie o tom, jak to ženské je ďábelské, se netýká jen žen.

Podle jungiánské psychologie má každý člověk v sobě mužskou i ženskou stránku psychiky, nazývají se animus a anima. U mužů bývá v každodenním životě aktivovaný animus, mužská stránka psychiky, kdežto u žen anima, ženská stránka psychiky https://cs.wikipedia.org/wiki/Anima_a_animus

Čím je ta druhá - doplňující - stránka psychiky u příslušníků obou pohlaví méně vědomá, tím primitivněji se dotyčný člověk projevuje. V muži může málo uvědomovaná anima spouštět přímo hystericky primitivně ženské - jinové - emocionální sebeprosazování, které podbarvuje jeho ryze mužskou argumentaci. A u ženy naopak málo uvědomovaný animus spouští primitivně panovačné mužské - jangové - chování.

Takže chlap se může při svých velitelských excesech bezděčně chovat jako čarodějnice posedlá svými emocemi a žena může být při svém emocionálním "ženském" cituplném chování nevědomě poháněná velitelskou potřebou "jen počkej, ty lumpe, já tě donutím, aby bylo nakonec po mém!!!"

Jak z toho ven? Jasným uvědomováním si svých dosud bezděčných reakcí a jejich příčin v jednotlivých situacích. Tak může každý z nás postupně docházet k vyváženosti obou, jinového i jangového aspektu naší psychiky.

Obrázek
Návštěvník
 

Re: Psychosomatika

Nový příspěvekod Návštěvník » pát 03. lis 2017 10:06:25

"Teorie o tom, jak to ženské je ďábelské, se netýká jen žen."

Co ty puntíky? Že by ďábelské nebylo nikdy tak ďábelské? Andělské nikdy tak andělské?
Návštěvník
 

PředchozíDalší

Zpět na O psychosomatice

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků