REFLEXNÍ TERAPIE

Moderátor: Pelvan

REFLEXNÍ TERAPIE

Nový příspěvekod Návštěvník » úte 10. lis 2015 16:01:21

Jedná se o vynikající techniku, kterou zvládne každý z nás a bylo by prima, kdyby se podařila prosadit už do základních škol. Je totiž výborná i jako prevence. :-)

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Jde o to, že různých částech těla se nachází reflexní body a plošky, které odpovídají určitým orgánům. Jistě všichni známe akupunkturní a akupresurní body na meridiánech, uších, rukou a nohách. Ty vypovídají o kondici kteréhokoliv orgánu v těle. Pouhým promačkáním plosek nohou zjistíme, jak jsme „ve formě".
Dle mého názoru ani nepotřebujete znát přesné rozložení plošek na nohou, pro zajímavost, ale přikládám
obrázek. Postačí, když si budete pravidelně promačkávat místo po místečku na chodidle a to jak ze strany plosky ,tak z nártové strany. Na noze by nemělo nic bolet, pokud nějaká ploška bolí, či se nějak ozývá, znamená to, že se nám hlásí příslušný orgán. Proto je dobré se plošce věnovat, promačkat, nebo hladit, až do uklidnění bolestí.
Malé děti si plošky masírují samy, třou si nožku o nožku a tím si vlastně reflexně klidní orgány. Dělají to intuitivně a zcela přirozeně, stejně jako si třeba mnou ouška, kde se reflexní body též nachází. Není také náhodou, že občas máme v botě kamínek, který vlastně reflexně ovlivňuje potřebný orgán, stejně to funfuje i např.při vosím nebo včelím bodnutím. Nic se neděje pouhou „náhodou", naše tělo je nejchytřejší počítač, který se sám postará o to, aby nám neustále pomáhal k sebeuzdravení..
Příkladem za všechny je bolest bederní páteře mnohdy spojenou s konzumací kávy s mlékem. Tato sloučenina dokáže zablokovat dvanácterník, který se pak promítá do bederní páteře, nehledě na to, že orgány metabolismu zpracovávají tuto substanci až 8 hodin a nemají čas trávit nic jiného. Mnohdy pak stačí vyloučit kávu s mlékem a odblokovat dvanácterník a bolest v bedrech najednou odezní.
Naše tělo má samouzdravovací schopnosti – většinu nemocí si do života přitáhnem sami, mnohdy nás podvědomí nutí nějakou nemocí zamyslet se sami nad sebou, nad dosavadním životem. Žádná nemoc nevzniká jen tak „sama".

Školy reflexní terapie se občas liší, já se řídím učením pana ing. Janču a jeho následovníků manželů Patakyových, dle mého jsou dnes špičkou ve svém oboru.
Hlavně se však snažím poslouchat intuici, která nikdy neklame.. :-)

Takže všem přeji hodně úspěchů v reflexní terapii, Grev

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Více ZDE
Návštěvník
 

Re: REFLEXNÍ TERAPIE

Nový příspěvekod Pelvan » úte 10. lis 2015 22:46:03

Ahoj

Doporučuji se podívat na následující video:

Já jsem po shlédnutí tohoto videa před lety začal běhat, manželé Patakyovi ale mají renesanční záběr ozdravných metod. Reflexní terapie mezi ně také patří, je to jejich základní metoda.
Běhání je myslím také výborná reflexní terapie, i chůze.

Zdravím
Pelvan
 
Příspěvky: 1708
Registrován: úte 27. srp 2013 16:54:14

Re: REFLEXNÍ TERAPIE

Nový příspěvekod nop » úte 10. lis 2015 23:12:18

Pelvan píše:Ahoj

Doporučuji se podívat na následující video:

Já jsem po shlédnutí tohoto videa před lety začal běhat, manželé Patakyovi ale mají renesanční záběr ozdravných metod. Reflexní terapie mezi ně také patří, je to jejich základní metoda.
Běhání je myslím také výborná reflexní terapie, i chůze.
Zdravím

Inspirace:

a/ Vítejte na stránkách spolku Báječné ženy v běhu.
Běháme cestou necestou, usmíváme se, trénujeme, závodíme a vítězíme. Kdo jsme? Báječné ženy v běhu je skupina pro všechny dámy, které o běhu sní, myslí na běh, chtěly by běhat, běhaly nebo již běhají, o běhu hovoří nebo o něm čtou,...
http://www.bajecnezenyvbehu.cz/

b/ » Běžec začátečník
Chcete začít běhat?
http://www.bezeckaskola.cz/bezeczacatecnik.html

c/ Báječné ženy v běhu: Kdo běhá, krásní
Ve městech po parku či na venkově po lesích běhá spousta dívek a žen. Většinou se však probíhají samostatně. Běh ve skupince je ale příjemnější a tak vznikla skupina Báječné ženy v běhu, která má působnost po celé republice a klade si za cíl přilákat co nejvíc dívek a žen k tomuto krásnému sportu. ...
http://www.bezvabeh.cz/clanek/1698-baje ... eha-krasni

d/ běh je i pro muže,
Jakub Zemaník vyhrál Hornickou desítku, mezi ženami nejrychlejší Kamínková, 07.11.2015
http://www.bezvabeh.cz/clanek/4118-jaku ... -kaminkova
Uživatelský avatar
nop
 
Příspěvky: 1748
Registrován: ned 04. zář 2011 21:53:28
Bydliště: Praha

Re: REFLEXNÍ TERAPIE

Nový příspěvekod Návštěvník » stř 11. lis 2015 15:34:39

Zázraky reflexní terapie aneb Zharmonizujte své tělo metodou starou pět tisíc let

Tento způsob terapie vychází z toho, že každý orgán v těle má na noze tzv. reflexní plošku, která je energeticky a nervově spojená právě s daným orgánem. Můžeme si to představit jako neviditelnou strunu mezi vašimi orgány a chodidlem. Celé tělo se promítá do oblasti chodidla nebo ruky a každý orgán má na chodidle nebo ruce svůj zmenšený obraz. Ploska nohy, nárt, prsty, pata a okolí kotníků je tedy jakýmsi systémem „tlačítek“, které když stiskneme, zazvoní to na druhém konci drátu, protože signál putuje po nervových spojeních přímo do orgánu nebo části těla, na kterou chceme působit. Pokud hladíme a masírujeme správné místo, léčíme tím i vnitřní orgány.

Zázraky reflexní terapie
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Zrcadlení těla do chodidel
Když zapojíte větší představivost, zjistíte, že některé reflexní oblasti jsou velmi podobné člověku. Například chodidla. Když se díváme na svá chodidla před sebou, jako kdybychom na sebe hleděly do zrcadla: nártní strany představují přední stranu těla, šlapky chodidel, které nevidíme, záda, pravá strana těla se zrcadlí na pravém chodidle, levá strana těla na levém chodidle, vnější strany chodidel odpovídají vnějším okrajům těla, vnitřní strany středovým orgánům a části těla, palce a prsty jsou krk a hlava, nárty hrudník a břicho a paty odpovídají pánvi.

Univerzální bod
Pro začátek je dobré si zapamatovat důležitý bod, který má široké použití a je tedy možné masírovat ho vždy, když se objeví nějaká potíž nebo nemoc. Je umístěný na nártu levé nohy v blízkosti patní kosti. Leží na přímce spojující hrbolek patní kůstky a vrchol hlavního kloubu palce, kousek před patní kůstkou. Na hřbetu levé ruky ho najdeme v blízkosti spojení 4. a 5. zápěstní kůstky. V obou případech ho bezpečně poznáme podle toho, že jde o velmi citlivé místo. Tento bod harmonizuje celý organismus. V literatuře se mu říká C bod.

Obrázek
3. Stačujte body na chodidle

Léčivé doteky
Autor: Dušan Křístek

Reflexní terapie je léčebná metoda, díky které je terapeut schopen rozpoznat oslabení jednotlivých orgánů a pracovat na jejich posílení. Dokáže často odhalit příčiny chronických potíží, kde se to nepodařilo medicíně. Nemusí ji však provádět jen odborník. Masáže můžete vyzkoušet i sama na sobě. Zahřejte si ruce třením nebo nad plamenem svíčky a jemně a pomalu masírujte chodidlo a sledujte, jaké pocity ve vás masáž vyvolává. Podle toho můžete vypozorovat, které orgány nejsou úplně v pořádku, a na ty se pak zaměřit.

Masáže pro děti
Pokud se rozhodnete masírovat členy své rodiny, zlepší se váš vztah i vzájemná komunikace. Zvlášť děti oceňují účinky doteku a tělesného kontaktu. Každé masáži by mělo předcházet pohlazení chodidel a jejich prohřátí a podržení v dlaních. Pokud podržíte bosé chodidlo ošetřovaného mezi svými dlaněmi, jednu dlaň přiloženou na nárt a druhou na plosku, je to vlastně, jako byste držela celé tělíčko dítěte v náručí. Je to výborný způsob, jak udržovat bližší vztah s dospívajícími dětmi nebo citově rezervovanými členy rodiny, kteří se někdy stydí projevit a přímému objetí se vyhýbají, ale dotek přesto potřebují. Kromě toho tento dotek přináší okamžité zklidnění, úlevu, zmírnění bolestí a uvolnění. Dítě cítí bezpečí a podporu. Pouhé hlazení nártů může ulevit od bolestí bříška.

Dávkování
Mačkání reflexních plošek může být bolestivé. Proto to zpočátku dělejte opatrně, je-li některá ploška velmi bolestivá, jen ji jemně vyhlazujte, není třeba překonávat urputnou bolest. Nikdy místo nemačkejte nad hranici snesitelnosti, která je u každého člověka jiná. Extrémní citlivost může znamenat, že v orgánu je třeba akutní zánět, proto ho spíše hlazením tlumíme. Reflexní plošky je vhodné mačkat několikrát denně, přibližně po 15 až 25 zmačknutích a jejich počet lze i zvyšovat. Masáž se postupně stane docela příjemnou. Příjemný pocit v nohou i v celém těle se dostaví po masáži vždycky, ať už samotné mačkání bylo bolestivé nebo ne.

Čeho se vyvarovat
Reflexní terapie je obvykle bezpečná pro všechny věkové skupiny. Masírovat můžete malé děti, stejně jako staré lidi. Nedoporučuje se jen, pokud máte na nohou otevřené ranky, vyrážku, plíseň nebo jiné známky infekce či zánětu. V těhotenství se nepracuje s ploskami pohlavních orgánů, celkově ale působí velmi příznivě na matku i plod. Reflexní terapie by se neměla provádět po transplantaci orgánů, protože stimuluje imunitní systém. Dříve než se pokusíte pomocí reflexní terapie ovlivnit příznaky, jejichž příčina není jasná, nechte se prohlédnout lékařem.

NÁŠ TIP: Nejlepší reflexní terapie je chůze naboso venku. Přirozená masáž chodidel totiž pomáhá řešit akutní i chronické problémy a můžeme ji využívat i k urychlení rekonvalescence.

Reflexní terapie vám pomůže při...

- migrénách a jiných bolestech hlavy

- bolestech zad a plotének, kloubů a ischiasu

- gynekologických potížích (premenstruační syndrom)

- oslabené psychice (stres, úzkosti, deprese)

- skolióze

- alergiích

- detoxikaci těla a podpoře lymfatické drenáže

- oslabení organismu, které je způsobené užíváním léků
Návštěvník
 

Re: REFLEXNÍ TERAPIE

Nový příspěvekod Návštěvník » stř 11. lis 2015 15:36:41

Návštěvník
 

Re: REFLEXNÍ TERAPIE

Nový příspěvekod Pelvan » stř 11. lis 2015 17:42:14

MAPA TLAKOVÝCH BODŮ NA KRKU A ZÁDECH: ULEVTE SI JEJICH MASÁŽÍ OD BOLESTI

Špatně se soustředíte, trpíte dýchacími či trávicími potížemi? Zkuste si nechat namasírovat tlakové body (nejen) na zádech. Reflexní masáž může vyřešit mnoho problémů.


Obrázek

1 – mozek, 2 – zrak a sluch, 3 – štítná žláza, 4 – zuby a dásně, 5 – stres a napětí, 6 – oběhový systém, 7 – plíce a průdušky, 8 – slinivka a žaludek, 9 – žlučník a játra, 10 – střeva, 11 – ledviny, 12 – slezina, 13 – močový měchýř a vaječníky, 14 – prostata

Největší hojnost tlakových bodů pro reflexní masáž najdete na chodidlech a na dlaních. Ani záda či krk ale nezůstávají pozadu a i na nich lze najít mnoho bodů, jejichž reflexní masáží či stlačováním si můžete ulevit od nejrůznějších potíží. Jsou sdruženy především ve středu zad podél páteře, je tedy nutno s nimi z větší části manipulovat spíše jemně než důrazně. Zjistěte s námi, v jakých oblastech přesně je najdete.


Tlakové body na krku

Zezadu na krku najdete hned několik užitečných tlakových bodů. Hned pod koncem hlavy, kde krk začíná, leží tlakový bod, jehož masáží můžete povzbudit svou mozkovou aktivitu. Pokud se potřebujte dobře soustředit, například při důležité přednášce, nahmátněte kromě něj také o kousek níž a po vaší levé straně bod ovlivňující sluchové a zrakové orgány. Jeho opakované stlačování vás překvapivě rychle probere. Ještě o kus níž a na středu krku, tam, kde začínají záda, je bod, jehož tlakovou masáží prospějete své štítné žláze.

V okolí krku jsou tlakové body, které stimulují sluchové a zrakové orgány i štítnou žlázu.
Obrázek

Dva zajímavé body najdete také za ušima – jejich masáží si můžete ulevit při bolesti zubů a dásní. A nesmíme zapomínat ani na strany krku. Tam jsou zase k nalezení tlakové body, jejichž stimulací je možno snížit úroveň stresu a úzkosti a odstranit celkové napětí z organismu.

Tlakové body v oblasti lopatek

Další důležitou oblast s tlakovými body najdete v okolí lopatek. Mezi nimi, mírně nahoře, leží hned dva body, jejichž masáží ulevíte svému oběhovému systému a budete pozitivně působit jak na srdce, tak i na cévy. Kousek pod nimi jsou pak tlakové body, které vyhledejte v případě dýchacích potíží a nachlazení – jejich stisknutím totiž budete působit přímo na plíce a průdušky.

LÉK I PREVENCE


Masáž reflexních bodů samozřejmě není všespásným lékem, spíše podpůrným prostředkem ulehčujícím relaxaci a uzdravení. Jejich masáž používejte i jako prevenci všech potíží spojených s konkrétními orgány a částmi těla. Čím častěji si podobnou masáž dopřejete, tím pro vás lépe.
Přímo na lopatkách pak najdete oblasti propojené se slinivkou a žaludkem, ty jsou v oblasti lopatky levé, a s játry a žlučníkem, ty najdete naopak na pravé lopatce. Doporučuje se na ně působit spíše opatrněji než rázným a silným tlakem, všechny body jsou velmi citlivé – lepší je mírné kroužení prsty se střídavou intenzitou.

Tlakové body v oblasti beder

Nejdůležitějším tlakovým bodem v této oblasti je ten nejníže posazený, který velmi silně působí na vaši trávicí soustavu, konkrétně na střeva. Pravidelnou masáž by mu měli dopřát ti, kteří mají potíže se zažíváním a například špatně snáší těžká jídla. Tato masáž funguje jako prevence, tedy je možné jí problémům předcházet, ale i jako akutní řešení problému – samozřejmě se vám po ní zázračně neuleví, ale stimulujete tak fungování střev, která potravu zpracují rychleji a s menšími problémy.

Nad tímto bodem najdete dva, přibližně v oblasti ledvin, které také na ledviny působí, opět se doporučuje lehčí tlak. Ještě výše je položena dvojice bodů vztahujících se ke slezině, tam naopak může být tlak přímý a silnější.

Tlakové body v oblasti kříže

Přímo ve středu křížové oblasti najdete bod, který se vztahuje k močovému měchýři – právě tady můžete také zmírnit jeho počínající zánět a další problémy. U žen je možno stlačováním tohoto bodu působit pozitivně také na vaječníky, jeho stimulace je vhodná i ve chvílích bolestivé menstruace a jiných ženských obtíží.

Pánové se zaměří na oblast o něco níže položenou, kde mohou stlačováním příslušného bodu zase ovlivnit potíže spojené s prostatou.


Dopřejte si tedy čas od času důkladnou masáž nebo si jen nechte několikrát krouživým pohybem či tlakem působit na konkrétní tlakový bod. Faktem zůstává, že na tyto reflexní body budete potřebovat partnera.

VÍCE TADY

A

TADY
Pelvan
 
Příspěvky: 1708
Registrován: úte 27. srp 2013 16:54:14

Re: REFLEXNÍ TERAPIE

Nový příspěvekod terkam » úte 05. led 2021 14:43:06

dobry den, opravdu se pomoci reflexni terapie daji vyresit problemy s prostatou? manzela uz dost trapi, nejspise zvetsena prostata a nevime si moc rady. toto zni jako zajimave reseni
terkam
 
Příspěvky: 9
Registrován: čtv 02. srp 2018 14:10:22

Re: REFLEXNÍ TERAPIE

Nový příspěvekod Pelvan » sob 09. led 2021 20:38:33

Ahoj terkam

Nejsem odborník na prostatu, ale napíši svůj přístup.
Tady jsem si našel test:
https://www.mojelekarna.cz/o-projektu-m ... staty.html
V testu jsem našel jenom jeden bod svých problémů:
7. Míváte pocit nedokonale vyprázdněného měchýře?
Nikdy
Asi v jednom z pěti případů
Méně než v polovině případů
V polovině případů
Ve více než polovině případů
Téměř vždy

Na akupresuru bych nespoléhal.
Také mě bolí v kříži, to může s prostatou souviset.

Snažím se to (tu bolest v kříži) řešit spíše cvičením než akupresurou.
Také je asi dobré hodně pít vodu, jíst spíše zeleninu, hodně vlákniny a málo masa,

se domnívám a zdravím.
Pelvan
 
Příspěvky: 1708
Registrován: úte 27. srp 2013 16:54:14

Re: REFLEXNÍ TERAPIE

Nový příspěvekod janoušský » čtv 21. led 2021 15:35:25

terkam píše:dobry den, opravdu se pomoci reflexni terapie daji vyresit problemy s prostatou? manzela uz dost trapi, nejspise zvetsena prostata a nevime si moc rady. toto zni jako zajimave reseni


Myslím si, že reflexní terapie nebude to nejlepší řešení.. já se se zvětšenou prostatou trápil poměrně dlouho a zkoušel různé způsoby.. mně nakonec pomohly bylinky. Konkrétně kopřiva dvoudomá a serenoa plazivá. Určitě bych doporučil vašemu manželovi ať vyzkouší nějaký přírodní doplněk stravy, který je obsahuje. Přečtěte si kdyžtak tyto tipy https://www.uniprosta.cz/co-na-prostatu/ jsou tam popsané jak bylinky tak i další způsoby co by mohly pomoci.. ale bylinkami nikdy nic nezkazíte
janoušský
 
Příspěvky: 2
Registrován: čtv 21. led 2021 15:31:51


Zpět na Péče o tělo

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků