miroslav píše:Když je teď tak drahá elektřina, tak bych to teď s tím osvícením nepřeháněl.
Jednoduše řečeno tu nikdo není a nikdy nebyl.
VOSTÁLNÍK píše:
Fakt ti todle pomáhá aby jsi měl rád lidi a zvířata ???
Tak tomu nevěřím....
Veil píše:Jana píše:Nějaké nepochopení Spiry, Moojiho bych si netroufala posuzovat. Naopak, nenašla jsem u nich absolutně nic, co by mi nějak nesedělo. Jak říkal Mahariši: "Podstata každého je božská." Tudíž mně nepřísluší vynášet nad kýmkoliv nějaké soudy.
Nechce se mi tu popisovat co vše je na tom nepochopení. Dám sem tedy starší překlad, ze kterého snad ty hlavní body celkem jasně vyplývají:
Tázající: Opravdu se mi líbí tato zpráva o nedvojnosti. Je velmi vzácná a velmi unikátní. Je to něco co je tu jen asi 20 let. Nemyslím, že tu bylo něco takového před tím. A z nějakého důvodu se lidé snaží ji vzít a nějak ji naroubovat na klasické učení advaity vedanty. Jaký je v tom rozdíl?
Jim: Nejsem učenec zabývající se advaitou vedantou a upanišadami. Ale pokud vím, advaita vedanta je myšlenková škola, je to filosofie, kde se předpokládá, že je jedinec, který má něco dosáhnout, nebo si aspoň uvědomit určité úrovně, je k tomu určitá příprava, abyste se mohl posunout v poznání nebo učení advaity. A tahle zpráva, nedvojnost nebo neseparace poukazuje na to, že oddělení je jednoduše iluzorní a není nikdo, kdo by se měl připravovat, nic se nemusí stát, není co aplikovat, protože není nic odděleného. A to jsou velmi velmi odlišné zprávy. Jedna, kde je jednotlivec který má něco skutečně dělat a druhá, která říká, že každá oddělenost je iluzorní a není nikdo kdo by to mohl najít, protože není nic kromě neoddělenosti.
Tázající: Jaký je rozdíl mezi touto zprávou a tradiční nedualitou, která se snaží potěšit já?
Jim: Nemyslím, že se snaží potěšit já. Jediný způsob, jak může někdo navrhovat někomu jinému nějakou cestu je, pokud si myslí, že něco našel, nebo pokud si myslí, že oddělenost je skutečná. A jen z toho pohledu, že oddělenost je skutečná mohou přicházet doporučení, být víc vědomý, někam zaměřovat pozornost, vyvíjet vědomí, nebo odstup, a že to může být prospěšné při hledání neoddělenosti. To vše může přijít pouze z přesvědčení, že oddělenost je skutečná. Tahle nekompromisní zpráva není nekompromisní volbou. Je nekompromisní, protože bylo rozeznáno, že není žádné oddělení a není způsob, jak oddělení vytvořit, protože je jen neoddělenost. Zkušenost oddělení je zcela iluzorní, takže nikdy nenajde neoddělení. Ani to není ve skutečnosti oddělení, i to je iluze. Nemá to žádné kompromisy, to je celá pointa.
Že bys byl VOSTÁLNÍK vzorem?
Návštěvník píše:František Drtikol: "A tu přišla koruna všeho – totiž že Bůh je stav. Stav naprostého Nic, kteréž je Vše, které Spočívá Samo v Sobě, které Sama Sebe v Sobě poznává. Vše, co jsem nemohl pochopit v evangeliu, v Bhagavad Gítě, vše to se mi ujasnilo. A byl jsem vše a vše jsem žil, právě, že jsem byl absolutní Nic."
Veil píše:Návštěvník píše:František Drtikol: "A tu přišla koruna všeho – totiž že Bůh je stav. Stav naprostého Nic, kteréž je Vše, které Spočívá Samo v Sobě, které Sama Sebe v Sobě poznává. Vše, co jsem nemohl pochopit v evangeliu, v Bhagavad Gítě, vše to se mi ujasnilo. A byl jsem vše a vše jsem žil, právě, že jsem byl absolutní Nic."
Vypadá to, že Drtikol to viděl, jaké to je. Někde jsem slyšel, jak o něm vyprávěl E. Tomáš, že Drtikol už byl tak daleko, že mu nikdo nerozuměl a tak ztratil své dosavadní žáky.
Spočívá Samo v Sobě, které Sama Sebe v Sobě poznává.
VOSTÁLNÍK píše:A to je právě to "Něco" které se děje, činnosti které se dějí,
a které jsou poznáváním a uvědomováním,
takže i ta nehrubější hmota je něco, která se děje a je uvědomována,
i to pitomý ego je něco, nebot je to také poznávání atd.
a zroven je i tvořivým prvkem poznávání,
nebot mysl tvoří nová poznání...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků