Jména a tvary

Re: Jména a tvary

Nový příspěvekod Jana » stř 04. zář 2024 13:16:22

miroslav píše:
Jana píše:
Miroslave, to, co se jeví z pohledu ega jako chytrost, která ví, jak to ten druhý na rozdíl od nás má špatně, je v uvědomění nejvyšší pravdy jen pouhou nevědomostí.

Ovšem při ztotožnění s egem si to nemáme šanci uvědomit, že svět, který nám zobrazuje naše vlastní mysl, je odrazem jen jejího aktuálního stavu. A nebo ještě lépe řečeno, nejsme ochotni si přiznat, že chyba není v zrcadle, když v něm vidíme křivou hubu.

Přesně tak.
Druzí na rozdíl od tebe jsou ztotožnění z egem, zejména pokud tě upozorňují na něco chybného v tom, co píšeš, tedy v tvých popisech světa, který ti zobrazuje tvoje vlastní mysl a je odrazem jejího aktuálního stavu.
A nejseš ochotna si přiznat, že chyba není v zrcadle, když v něm vidíš křivou hubu.

Myslím, že to v jádru srdce dobře víš a proto to dovedeš i správně popsat, jenom že si to promítáš na druhé.
Tento psychologický obranný jev pozoroval u lidí už i Ježí a vyjádřil to známým přirovnáním k trámu v oku.

Miroslave, všimni si, že nepíšu o druhých, ale o tom, jak to funguje.

Právě v téhle chvíli můžeš být tou nejosvícenější bytostí na světě, která si o nikom a o ničem nic nemyslí a je v ní jen uvědomění, že je absolutně vším, co existuje, tedy že jsi tou nejvyšší pravdou.

Nebo můžeš být pohlcen tou nejhlubší nevědomostí a myslet si, že víš, jak ti druzí mají ten trám ve Tvém vlastním oku, když o nich "víš", že jsou všechno možné, jen ne totéž, co Ty a o nejvyšší pravdě, kterou jsou, ani ánunk.

:D
Jana
moderátor

Nový příspěvekod Jana » stř 04. zář 2024 13:18:57

miroslav píše:
Jana píše:
A Ty, který to takhle máš, jsi spojený nebo odpojený od těch, které nazýváš těmi "správnými jmény" jako idioty, hlupáky, pseudoosvícence, dezoláty? Jak moc jsou ti, které posuzuješ jakožto nepřijatelné, přijati?

Jsou přijatí, já nic neodmítám, všechno přijímám takové, jaké to je. Opravdové poznání je přijetí.
I ti idioti, hlupáci, pseudoosvícenci jsou stejně jako ty nebo já Išvarou nebo jak tomu chceš říkat - Jedním.

Tedy znamená to, že jsi také idiot, hlupák, pseudoosvícenec?
Jana
moderátor

Nový příspěvekod miroslav » stř 04. zář 2024 13:33:30

Jana píše:
miroslav píše:
Jana píše:
A Ty, který to takhle máš, jsi spojený nebo odpojený od těch, které nazýváš těmi "správnými jmény" jako idioty, hlupáky, pseudoosvícence, dezoláty? Jak moc jsou ti, které posuzuješ jakožto nepřijatelné, přijati?

Jsou přijatí, já nic neodmítám, všechno přijímám takové, jaké to je. Opravdové poznání je přijetí.
I ti idioti, hlupáci, pseudoosvícenci jsou stejně jako ty nebo já Išvarou nebo jak tomu chceš říkat - Jedním.

Tedy znamená to, že jsi také idiot, hlupák, pseudoosvícenec?

Ne, proč myslíš?

Já přijímám samozřejmě třeba i medvěda jako medvěda a myslíš, že jsem kvůli tomu medvědem?
miroslav

Nový příspěvekod Jana » stř 04. zář 2024 14:30:54

miroslav píše:
Ne, proč myslíš?

Já přijímám samozřejmě třeba i medvěda jako medvěda a myslíš, že jsem kvůli tomu medvědem?

No vidíš to, tohle je přesně ono.

Když si sám o sobě myslíš, že jsi tělem (tvarem se jménem), pak se jeví, že nemůžeš být vším, co je, nemůžeš poznávat, že jsi ve skutečnosti tou nejvyšší pravdou, kterou tohle všechno je.

To, co jsi, není tvar se jménem, není tělo, nejvyšší pravda není hlupák, i když i ten, koho Tvá mysl identifikuje jako hlupáka, je ve skutečnosti nejvyšší pravdou.

To, co jsi, není omezeno tělem, projevem, zásluhami, vinami, víš to?
Jana
moderátor

Nový příspěvekod miroslav » stř 04. zář 2024 16:04:29

Jana píše:
miroslav píše:
Ne, proč myslíš?

Když si sám o sobě myslíš, že jsi tělem (tvarem se jménem), pak se jeví, že nemůžeš být vším, co je, nemůžeš poznávat, že jsi ve skutečnosti tou nejvyšší pravdou, kterou tohle všechno je.

To, co jsi, není tvar se jménem, není tělo, nejvyšší pravda není hlupák, i když i ten, koho Tvá mysl identifikuje jako hlupáka, je ve skutečnosti nejvyšší pravdou.

Nejvyšší pravdou je i kozí bobek, takže ty jsi kozím bobkem?

Idiot, hlupák probuzený i kozí bobek, zásluhy i viny jsou komkrétními jmény a tvary té nejvyšší pravdy.

Jméno a tvar podstatu nijak neomezuje je tou podstatou. Jméno a tvar není oddělitelné od jejich podstaty stejně jako nejsou oddělitelné moře a vlny od vody.

Ty pořád řešíš kým nebo čím jsi. A nechce se ti nebýt ničím. To je tou tvou sebestředností. Nechce se ti zemřít mysltickou smrtí, naopak nejraději bys byla vším.
Kým je vlna na moři? Vlna je i mořem, je i vodou, ale není věškerým mořem, veškerou vodou. Objeví se běží interaguije a zanikne, vrátí se do bezforemného stavu. A nic hrozného se nestane. Je to normální, je to přirozené.
miroslav

Nový příspěvekod Návštěvník » stř 04. zář 2024 16:16:51

Pravda o „smrti“ ega
23. 4. 2017
Jiří Vacek

...Na místo nepravého já, totožnosti s tělem a s myslí, nastupuje vědomí Já jsem, do kterého se stále více a více noříme a prožíváme je jako Sebe. To je osvícení, které je východiskem k trvalému vysvobození ze života bez Boha...

Rozpuštění ega má dva stupně:

1) Rozpuštění názoru „jsem tělem a myslí“ a změnu názoru na svět a naši existenci v něm.

V prvém stupni na základě správného pochopení nauky přijmeme názor, že nejsme tělem ani myslí, ale vědomím Já jsem a změníme pořadí důležitosti našich hodnot. Nesměřujeme ke šťastné existenci ve světě, který odpadl od Boha, ale vracíme se k Bohu a do jeho království, o kterém víme, že není z tohoto světa.

2) Přímé rozpouštění totožnosti s tělem a myslí ve vědomí.

Pomocí pozorovatele těla a mysli si uvědomíme, že nejsme tělem ani myslí, které si pozorujícím vědomím uvědomujeme, ale jsme tímto pozorujícím vědomím. Pak trvale udržujeme pozorující vědomí jako sama sebe rozlišené od těla a mysli, které si vědomím uvědomujeme.

Nakonec přesouváme těžiště své totožnosti z těla a mysli do vědomí, ve kterém existují a působí, aniž bychom se s nimi ztotožňovali.

Jinými slovy: obracíme pozornost vědomí na samo vědomí, kterým jsme a uvědomujeme si tělo a výtvory mysli jako něco, co nejsme.

Rozpuštění ega není jednorázovým dosažením. Je trvalým úsilím, nedílnou součástí stezky od začátku až do konce, jímž je ego zeslabováno, až nakonec zmizí, což je ona mystická smrt a naše osvícení.
https://www.pratelejirihovacka.cz/clank ... --ega.html
Návštěvník

Nový příspěvekod Návštěvník » stř 04. zář 2024 16:41:09

miroslav píše:
Jméno a tvar podstatu nijak neomezuje je tou podstatou...

"Jakmile odložíme ten nesmysl, že jsme tělem, a staneme se nekonečným duchem,tak už neotřebujeme jiného učitele v těle – bylo by to zbytečné.

Velice si vážím všech učitelů, ale to neznamená, že bych se neměl v prvé řadě obracet k tomu hlavnímu učiteli, který nemá jméno a tvar, který jenom jest, a to je bytí. Čisté bytí ".

Eduard Tomáš
Návštěvník

Nový příspěvekod Návštěvník » stř 04. zář 2024 16:43:42

miroslav píše:
Jana píše:
miroslav píše:
Ne, proč myslíš?

Nejvyšší pravdou je i kozí bobek, takže ty jsi kozím bobkem?

Idiot, hlupák probuzený i kozí bobek, zásluhy i viny jsou komkrétními jmény a tvary té nejvyšší pravdy.

Jméno a tvar podstatu nijak neomezuje je tou podstatou. Jméno a tvar není oddělitelné od jejich podstaty stejně jako nejsou oddělitelné moře a vlny od vody.

Ty pořád řešíš kým nebo čím jsi. A nechce se ti nebýt ničím. To je tou tvou sebestředností. Nechce se ti zemřít mysltickou smrtí, naopak nejraději bys byla vším.
Kým je vlna na moři? Vlna je i mořem, je i vodou, ale není věškerým mořem, veškerou vodou. Objeví se běží interaguije a zanikne, vrátí se do bezforemného stavu. A nic hrozného se nestane. Je to normální, je to přirozené.

Když se stále ztotožňuješ s tělem, s tímto tvarem, který má své jméno a příběh, tak se opravdu zdá, že nemůžeš zakusit svou pravou podstatu, že nemůžeš být vším, co je. Ale ta pravda, kterou hledáš, není někde daleko – je přímo tady, a to, co jsi ve skutečnosti, není to tělo, není to jméno. To jsou jen dočasné formy. Nejvyšší pravda není omezená tím, co mysl označuje za hlupáka nebo chytráka. A přesto, i ten, koho mysl pojmenuje jako hlupáka, je ve své podstatě touto pravdou.

Je třeba si uvědomit, že všechno, co je, je v jádru tou nejvyšší pravdou.

Idiot, probuzený, kozí bobek, to jsou všechno formy, které se vynořují z té jediné podstaty. Ale ta podstata není omezena tímto jménem či tvarem. Stejně jako vlna není oddělená od moře, tak ty nejsi oddělený od této pravdy.

Smrt ega, mystická smrt, není ničím tragickým. Naopak, je to přirozený návrat do bezforemného stavu, ze kterého všechno vzešlo. Vlna se vynoří, hraje si na povrchu a pak zase zanikne – a vrátí se zpět do moře. Nic hrozného se nestane. To je přirozené. A ty nejsi jen tou vlnou. Jsi i tím mořem, tím oceánem, z něhož vše vzešlo a do kterého se vše zase vrací.

Pravda je taková, že každý člověk, ať už se zdá být hlupákem nebo mudrcem, je ve své podstatě projevením té jediné nejvyšší pravdy. Tváří se různě, jedná různě, ale ve skutečnosti není mezi nimi rozdíl. Kritika směřovaná ven ve skutečnosti brání v pochopení, že všechno, co vnímáš, je jen odraz tebe samotného. Když soudíš druhé, soudíš i sebe.

Je potřeba se naučit přijímat druhé takové, jací jsou, s vědomím, že každý člověk je na své vlastní cestě. A ta cesta může vypadat různě, ale v jádru jsme všichni stejní. Kritika druhých je jen odrazem naší vlastní neschopnosti přijmout sama sebe.
Návštěvník

Nový příspěvekod Jana » stř 04. zář 2024 16:47:31

...se obracet k tomu hlavnímu učiteli, který nemá jméno a tvar, který jenom jest, a to je bytí. Čisté bytí .

Návštěvníku, děkuju

Krásné

:)
Jana
moderátor

Nový příspěvekod Jana » stř 04. zář 2024 16:55:08

miroslav píše:

Dity brebto.

Moudrost říká: Nejsem nic - nejsem žádný tvar a žádné jméno. To znamená, že se objevuje poznání, že skutečnost všeho je bezforemná bezejmenná.

Jestliže Eduard Tomáš říká, že jsme nejvyšší pravdou, pak všechno má stejnou kvalitu nejvyšší pravdy.
To znamená, že všechny myšlenky na to, že někdo je idiot, začátečník, hlupák - nejsou ve své podstatě nic. Tphle není poznání nejvyšší pravdy.

A láska říká: Jsem vším.

A tohle poznání je uvědoměním sat-čit-ánandy. Na místo idiota, hlupáka, začátečníka poznáváš jenom lásku, která je Tvou vlastní nekonečnou věčnou existencí.

Proto svět Probuzených je tak dokonalý. Žádní skuteční hlupáci a idioti v něm neexistují.
Jana
moderátor

Nový příspěvekod Pedriito » stř 04. zář 2024 17:00:27

Návštěvník píše:Pravda o „smrti“ ega
23. 4. 2017
Jiří Vacek

...Na místo nepravého já, totožnosti s tělem a s myslí, nastupuje vědomí Já jsem, do kterého se stále více a více noříme a prožíváme je jako Sebe. To je osvícení, které je východiskem k trvalému vysvobození ze života bez Boha...

Rozpuštění ega má dva stupně:

1) Rozpuštění názoru „jsem tělem a myslí“ a změnu názoru na svět a naši existenci v něm.

V prvém stupni na základě správného pochopení nauky přijmeme názor, že nejsme tělem ani myslí, ale vědomím Já jsem a změníme pořadí důležitosti našich hodnot. Nesměřujeme ke šťastné existenci ve světě, který odpadl od Boha, ale vracíme se k Bohu a do jeho království, o kterém víme, že není z tohoto světa.

2) Přímé rozpouštění totožnosti s tělem a myslí ve vědomí.

Pomocí pozorovatele těla a mysli si uvědomíme, že nejsme tělem ani myslí, které si pozorujícím vědomím uvědomujeme, ale jsme tímto pozorujícím vědomím. Pak trvale udržujeme pozorující vědomí jako sama sebe rozlišené od těla a mysli, které si vědomím uvědomujeme.

Nakonec přesouváme těžiště své totožnosti z těla a mysli do vědomí, ve kterém existují a působí, aniž bychom se s nimi ztotožňovali.

Jinými slovy: obracíme pozornost vědomí na samo vědomí, kterým jsme a uvědomujeme si tělo a výtvory mysli jako něco, co nejsme.

Rozpuštění ega není jednorázovým dosažením. Je trvalým úsilím, nedílnou součástí stezky od začátku až do konce, jímž je ego zeslabováno, až nakonec zmizí, což je ona mystická smrt a naše osvícení.
https://www.pratelejirihovacka.cz/clank ... --ega.html

Prostě jsou různé stupně, né poznávané skutečnosti, nýbrž jejího vnímání.

Je nesmyslné tvrdit že například pohled džnánína je pravdivější než pohled bhakty, tantrika, buddhisty....

protože i samotné tyhle cesty, kterými ta pozornost prochází, mají své úseky, okolnosti, prostředí...

Proto tolik té "duchovní" rozhádanosti, protože, "jedině já jdu přece a vidím to správně."

:-))
Pedriito

Nový příspěvekod miroslav » stř 04. zář 2024 17:01:37

Návštěvník píše:
Když se stále ztotožňuješ s tělem, s tímto tvarem, který má své jméno a příběh, tak se opravdu zdá, že nemůžeš zakusit svou pravou podstatu, že nemůžeš být vším, co je. Ale ta pravda, kterou hledáš, není někde daleko – je přímo tady, a to, co jsi ve skutečnosti, není to tělo, není to jméno. To jsou jen dočasné formy. Nejvyšší pravda není omezená tím, co mysl označuje za hlupáka nebo chytráka. A přesto, i ten, koho mysl pojmenuje jako hlupáka, je ve své podstatě touto pravdou.

Komu to vykládáš?
Já se neztotožňuji s tělem, stejně jako se neztotožňuji s autem, které případně řídím. Obojí je nástroj a projev nejvyšší Pravdy.

Ty s tím máš nějaký problém s nějakým pojmenováváním, hlupáky atd. Já nemám s hlupáky a idioty ani s hodnocením stavu a funkčnosti mého auta, těla nebo psychiky nebo těch ostatních. Ty máš asi strach, že by to tvé tělo, to je ten tvar, který má své jméno a příběh mohl někdo nazvat hlupákem. No a co, jestli je ten tvar hloupý, tak je hloupý - ty se s ním snad neztotožňuješ, tak ti to muže být jedno - ne?
Nebo ti na něm tak záleží, že by se tě to dotklo?
Tak se raději napřed sama odztotožni a pak to teprva raď těm druhým a nesuď ztotožnění druhých podle sebe.
miroslav

Nový příspěvekod miroslav » stř 04. zář 2024 17:03:25

Jana píše:
...se obracet k tomu hlavnímu učiteli, který nemá jméno a tvar, který jenom jest, a to je bytí. Čisté bytí .

Návštěvníku, děkuju

Krásné

Tak to zkus taky. Zatím se obracíš výhradně k vybraným textům probuzených, které vyhovují tvým duchovním představám a přesvědčení.
miroslav

Nový příspěvekod miroslav » stř 04. zář 2024 17:10:04

Jana píše:.

A tohle poznání je uvědoměním sat-čit-ánandy. Na místo idiota, hlupáka, začátečníka poznáváš jenom lásku, která je Tvou vlastní nekonečnou věčnou existencí.

A ty si myslíš, že idiot, hlupák, začátečník, medvěd, kozí bobek, Jana, nevědomí, probuzení jsou něčím jiným než láskou?
Že vlna není mořem, vodou?

To co popisuješ je velice omezené poznání - "jenom"
miroslav

Nový příspěvekod Jana » stř 04. zář 2024 17:10:14

miroslav píše:
Jana píše:

Návštěvníku, děkuju

Krásné

Tak to zkus taky. Zatím se obracíš výhradně k vybraným textům probuzených, které vyhovují tvým duchovním představám a přesvědčení.

Miroslave, dávej sem tedy vybrané texty probuzených, které jsou podle Tebe jiné. Podíváme se na ně. Díky.
Jana
moderátor

Nový příspěvekod Jana » stř 04. zář 2024 17:14:21

miroslav píše:
Jana píše:.

A ty si myslíš, že idiot, hlupák, začátečník, medvěd, kozí bobek, Jana, nevědomí, probuzení jsou něčím jiným než láskou?
Že vlna není mořem, vodou?

To co popisuješ je velice omezené poznání - "jenom"

To netvrdím, jen ve mně není ta představa, že by láska mohla být idiot nebo hlupák.

Pracovala jsem například v zařízení, kde byly děti těžce mentálně postižené, všechny byly láskou, a sotva kdo, kdo je měl rád, by je dokázal nazývat hlupákem, idiotem.
Jana
moderátor

Nový příspěvekod miroslav » stř 04. zář 2024 17:21:25

Jana píše:
Pracovala jsem například v zařízení, kde byly děti těžce mentálně postižené, všechny byly láskou, a sotva kdo, kdo je měl rád, by je dokázal nazývat hlupákem, idiotem.

To je ta krásná mateřská láska o které jsem už psal. Ta práve vyjadřuje plné a blažené ztotožnění s vlastním tělem a potažmo s dětmi. Tu bezpodmínečnou lásku.
To by bylo jakoby říkali o sobě že jsou hlupáci nebo idioti nebo začátečníci - jako to cítíš ty. Jsi s tím ztotožněná. Proto ses mne naivně ptala jstli jsem idiot, hlupák atd, když někdo jiný je.
miroslav

Nový příspěvekod miroslav » stř 04. zář 2024 17:25:26

Jana píše:
Miroslave, dávej sem tedy vybrané texty probuzených, které jsou podle Tebe jiné. Podíváme se na ně. Díky.

Ne ne, dost bolo textou.
Zkus se radeji obracet k tomu hlavnímu učiteli, který nemá jméno a tvar, který jenom jest.
miroslav

Nový příspěvekod Jana » stř 04. zář 2024 17:39:52

miroslav píše:
Jana píše:

Ne ne, dost bolo textou.
Zkus se radeji obracet k tomu hlavnímu učiteli, který nemá jméno a tvar, který jenom jest.

Miroslave, asi si nerozumíme

Ten hlavní učitel, který nemá jméno a tvar, je tím, který promlouvá z těch všech textů probuzených Tichem k Tichu.

Jana
moderátor

Nový příspěvekod miroslav » stř 04. zář 2024 17:47:38

Jana píše:
miroslav píše:
Jana píše:

Ne ne, dost bolo textou.

Miroslave, asi si nerozumíme

Ten hlavní učitel, který nemá jméno a tvar, je tím, který promlouvá z těch všech textů probuzených Tichem k Tichu.

Ne pro tebe to hold ještě není. Ty potřebuješ ty texty. Ten hlavní učitel, který nemá jméno a tvar, který jenom jest, jenom jest, nepromlouvá, tedy nepromlouvá ani z nějakých textů.

Vidíš jak ty ty texty chápeš :)

Obrázek[/quote]
miroslav

PředchozíDalší

Zpět na Inspirativní myšlenky