Nová teorie evoluce

Nová teorie evoluce

Nový příspěvekod Návštěvník » ned 28. črc 2024 10:44:39

"Máme novou teorii, obecnou teorii o stvoření a evoluci kosmu, založenou na myšlence, že vědomí je ontologickým primitivem vesmíru a že hmota, energie, informace jsou lidské konstrukty pro základní činnosti ve vědomí, což je vytváření vjemů, smyslových vnímání, obrazů, pocitů a myšlenek, které nepohlcují vnější svět, ale promítají se jako tělo, mysl a to, co nazýváme vnějším světem, a recyklují se a vyvíjejí na vyšší úrovně kreativity a složitosti v nekonečném horizontu evoluce. Dejte mi vědět, zda vám to přijde zajímavé."

Podle této teorie nejsou hmota, energie ani informace skutečně základními prvky reality, ale spíše konstrukty vytvořenými lidmi, aby popsali základní činnosti ve vědomí.

"Ontologické primitivum" je filozofický termín, který označuje něco, co je považováno za základní prvek reality, něco, co nelze dále redukovat nebo vysvětlit jinými pojmy. V tomto kontextu to znamená, že vědomí je považováno za nejzákladnější aspekt vesmíru, z něhož všechno ostatní vychází.

Vědomí je základem, ze kterého všechno ostatní vzniká. Hmota, energie a informace jsou způsoby, jakými lidé popisují různé projevy vědomí. Vědomí nevstřebává informace z vnějšího světa, ale vytváří projekce, které vnímáme jako tělo, mysl a vnější svět. Tento proces se neustále vyvíjí a recykluje na vyšší úrovně složitosti a kreativity, což znamená, že evoluce je nekonečný proces.
Návštěvník

Re: Nová teorie evoluce

Nový příspěvekod miroslav » ned 28. črc 2024 11:42:45

Návštěvník píše:"Máme novou teorii, obecnou teorii o stvoření a evoluci kosmu, založenou na myšlence, že vědomí je ontologickým primitivem vesmíru a že hmota, energie, informace jsou lidské konstrukty pro základní činnosti ve vědomí, což je vytváření vjemů, smyslových vnímání, obrazů, pocitů a myšlenek, které nepohlcují vnější svět, ale promítají se jako tělo, mysl a to, co nazýváme vnějším světem, a recyklují se a vyvíjejí na vyšší úrovně kreativity a složitosti v nekonečném horizontu evoluce. Dejte mi vědět, zda vám to přijde zajímavé."

Šedá všechna teorie, zelený strom života.

Vědomí = ontologický primitiv vesmíru. To je blbý, to se bude líbit :D

Který návštěvník sem dává tyhle rozumbrady?
miroslav

Nový příspěvekod Jana » ned 28. črc 2024 12:20:43

miroslav píše:Vědomí = ontologický primitiv vesmíru. To je blbý, to se bude líbit

Jestli Tě krom možnosti být za machra a kritizovat něco, o čem nemáš ponětí, zaujme i to, o čem je skutečně řeč, tak si můžeš prostudovat o tom třeba nějakou vědeckou práci třeba z Oxfordské akademie nebo i z jiných zdrojů

Tebou označeným rozumbradou je Deepak Chopra

Skoro bych řekla, že v civilizované společnosti snad skoro neexistuje inteligentní a vzdělaná bytost, která by ho vůbec ani trochu neznala.

Miroslave, přiznej se, že jsi k těm Tomášovým zašel maximálně na oběd, že je to tak?
Jana
moderátor

Nový příspěvekod miroslav » ned 28. črc 2024 12:33:49

Jana píše:
miroslav píše:Vědomí = ontologický primitiv vesmíru. To je blbý, to se bude líbit

Jestli Tě krom možnosti být za machra a kritizovat něco, o čem nemáš ponětí, zaujme i to, o čem je skutečně řeč, tak si můžeš prostudovat o tom třeba nějakou vědeckou práci třeba z Oxfordské akademie nebo i z jiných zdrojů

Tebou označeným rozumbradou je Deepak Chopra

Skoro bych řekla, že v civilizované společnosti snad skoro neexistuje inteligentní a vzdělaná bytost, která by ho vůbec ani trochu neznala.

Miroslave, přiznej se, že jsi k těm Tomášovým zašel maximálně na oběd, že je to tak?

Děkuji za odpověď. Myslel jsem si, že jsi to sem dala ty.
Takže si také myslíš, že "Vědomí = ontologický primitiv vesmíru"?
Nebo se ti to alespoň líbí?
No asi ano, jinak bys to sem nedávala.

Tohle by se ti také mohlo líbit :)

Obrázek
miroslav

Nový příspěvekod Jana » ned 28. črc 2024 12:46:19

Jestli Tě opravdu Eduard Tomáš oslovil a byl pro Tebe nějakým přínosem v rozšíření obzoru, tak můžeš umělou inteligenci požádat, aby Ti na jakoukoliv hlubší duchovní otázku odpověděla způsobem, jak by Ti pravděpodobně odpověděl Eduard Tomáš. Může to být nejen zábavné, ale i poučné.
Jana
moderátor

Nový příspěvekod miroslav » ned 28. črc 2024 13:49:00

Jana píše:Jestli Tě opravdu Eduard Tomáš oslovil a byl pro Tebe nějakým přínosem v rozšíření obzoru, tak můžeš umělou inteligenci požádat, aby Ti na jakoukoliv hlubší duchovní otázku odpověděla způsobem, jak by Ti pravděpodobně odpověděl Eduard Tomáš. Může to být nejen zábavné, ale i poučné.

Na to mi bohatě stačiš ty :)
AI nemá zkušenost poznání a porozumění, má k dispozici jen spousty textů a tak by nejspíš odpovídala podobně jako ty.
miroslav

Nový příspěvekod Jana » ned 28. črc 2024 14:13:36

miroslav píše:
Jana píše:Jestli Tě opravdu Eduard Tomáš oslovil a byl pro Tebe nějakým přínosem v rozšíření obzoru, tak můžeš umělou inteligenci požádat, aby Ti na jakoukoliv hlubší duchovní otázku odpověděla způsobem, jak by Ti pravděpodobně odpověděl Eduard Tomáš. Může to být nejen zábavné, ale i poučné.

Na to mi bohatě stačiš ty :)
AI nemá zkušenost poznání a porozumění, má k dispozici jen spousty textů a tak by nejspíš odpovídala podobně jako ty.

Miroslave, Al sice nemá poznání, ale reprodukuje slova těch kteří poznání mají, podobně jako posvátná písma, duchovní texty, digitální záznamy, což může rezonovat s tím, co poznáváme jako skutečné, může to v nás rezonovat jako pravda a v případě, že poznání pravdy nejsme otevřeni, se to může jevit jako nesmysl, hloupost, blábol, vyčtenina, teorie, která nemá s praxí nic společného.
Jana
moderátor

Nový příspěvekod miroslav » ned 28. črc 2024 20:19:39

Jana píše:
Miroslave, Al sice nemá poznání, ale reprodukuje slova těch kteří poznání mají, podobně jako posvátná písma, duchovní texty, digitální záznamy,

Tak to máte podobné :)
miroslav

Nový příspěvekod Jana » ned 28. črc 2024 21:03:55

miroslav píše:
Jana píše:
Miroslave, Al sice nemá poznání, ale reprodukuje slova těch kteří poznání mají, podobně jako posvátná písma, duchovní texty, digitální záznamy,

Tak to máte podobné :)

Asi tak je to podobné, jako je podobné jídlo, které máš na talíři a jíš ho, s receptem v kuchařské knize.
Jana
moderátor

Nový příspěvekod Jana » ned 28. črc 2024 21:13:34

A je tady taková jedna zajímavá drobnost, čím víc se prohlubuje poznání Skutečnosti, tím víc je to všechno, co je, stejné, dokonalé neměnné, tím víc se i vyjasňuje stejnost podstaty, o které probuzení mluví. Skutečnost nemá chybu, proto se mluví o Nirváně, Božím království, štěstí pravého Já, kráse, Lásce, blaženosti, bezmezné svobodě...

A čím víc se zkoumá skutečnost skrz iluzi ega, tím víc se v té realitě nalézá chyb a tím víc se jeví promluvy Probuzených rozmanité, nesourodé, jako by každý mluvil o něčem jiném a z jiné úrovně pro různou úroveň.
Jana
moderátor

Nový příspěvekod miroslav » ned 28. črc 2024 22:03:11

Jana píše:
A čím víc se zkoumá skutečnost skrz iluzi ega, tím víc se v té realitě nalézá chyb a tím víc se jeví promluvy Probuzených rozmanité, nesourodé, jako by každý mluvil o něčem jiném a z jiné úrovně pro různou úroveň.

Tyhle tvoje představy o zkoumání skrz něco - kde to bereš?
miroslav

Nový příspěvekod Pedriito » ned 28. črc 2024 23:45:37

miroslav píše:
Jana píše:

Hmm, hmm, hmm... Žádné skrz a žádná iluze, pokud chceš alfu a omegu.

O chybách "nedokonalosti" (jakési oddělenosti) tu od nepaměti meleš ty. Jen to nevidíš u sebe, anóbrž u druhých.

A neber si do úst můj koncept o nikroskopu, nerozuníš mu. Tak jako mnoha konceptům, co jsi tu od mnohých posbírala. Kapišto!

Smaž to, kopíruji si to. :-)
Pedriito

Nový příspěvekod Jana » pon 29. črc 2024 5:54:06

miroslav píše:
Jana píše:

Bez zkoumání, jestli je pravdou to, co si myslíš, se jeví Tvé představy o světě a o druhých, jako pravdivé. Pravda je však v hlubší úrovni, než mysl. Je myslí nedotčena. Proto je stejná, neměnná a na časoprostoru nezávislá. Proto je svět Probuzených dokonalý, stejný a neměnný.

Kdežto svět ega je nedokonalý, není v něm celé poznání, proto se jeví, že v něm není všechno, tudíž něco chybí a touží se po tom, a něco není takové, jaké se chce, a bojuje se proti tomu.
Jana
moderátor

Nový příspěvekod Jana » pon 29. črc 2024 6:03:49

Pedriito píše:
miroslav píše:
Jana píše:

Hmm, hmm, hmm... Žádné skrz a žádná iluze, pokud chceš alfu a omegu.

Tak to je skvělé, iluze je prohlédnuta, není ničím skutečným, není žádné skrz.

O chybách "nedokonalosti" (jakési oddělenosti) tu od nepaměti meleš ty. Jen to nevidíš u sebe, anóbrž u druhých.

A neber si do úst můj koncept o nikroskopu, nerozuníš mu. Tak jako mnoha konceptům, co jsi tu od mnohých posbírala. Kapišto!

Smaž to, kopíruji si to. :-)

Iluze oddělenosti není ničím skutečným, je to jen projekce skrz mysl, kterou je možné prohlédnout. Jakmile je prohlédnuta, žádné vztahování k osobě neexistuje, tudíž tady není nikdo, kdo by mohl být něčím takovým dotčen.

A braní si konceptu o mikroskopu do úst si běž reklamovat k Alanu Wattsovi. Koncept o mikroskopu tady byl dřív, než jsi měl tu čest řinčet šavlí o nočník.

Možná tomu nebudeš věřit, ale to, že je možné s mikroskopem vidět víc, než pouhým lidským okem, napadlo nejspíš každého, kdo někdy použil mikroskop.
Jana
moderátor

Nový příspěvekod Pedriito » pon 29. črc 2024 6:53:50

Nečet jsem Watse ani nikoho, kdo by o mikroskopickém náhledu mluvil. Kdysi mě to napadlo, když jsem ti tu vysvětloval tvůj iluzorní omyl o Máje - skutečnosti.
Pedriito

Nový příspěvekod Pedriito » pon 29. črc 2024 7:44:39

Možná tomu nebudeš věřit, ale to, že je možné s mikroskopem vidět víc, než pouhým lidským okem, napadlo nejspíš každého, kdo někdy použil mikroskop.

Nevím o čem v tom přirovnání mluvil Wats či další mikroskopici,
Já ti tím ukazoval cestu pozornosti od smyslům projevené vlnvové délky skutečnosti k té jim skryté,
a že to vše tu je...
Pedriito

Nový příspěvekod Jana » pon 29. črc 2024 7:53:02

Pedriito píše:Nečet jsem Watse ani nikoho, kdo by o mikroskopickém náhledu mluvil. Kdysi mě to napadlo, když jsem ti tu vysvětloval tvůj iluzorní omyl o Máje - skutečnosti.

To je moc pěkné, že jsi přišel na to, jak vysvětlit omyl o Máje. Není to tak, že by to, co JE, nebylo, ale to co se jeví jako něco skrz smyslové vnímání, je jen omezené poznávání reality. A mentální intepretace toho, co se jeví jako něco, čím nejsme, je naprostý absolutní omyl.
Jana
moderátor

Nový příspěvekod Jana » pon 29. črc 2024 7:58:42

Pedriito píše:

Nevím o čem v tom přirovnání mluvil Wats či další mikroskopici,
Já ti tím ukazoval cestu pozornosti od smyslům projevené vlnvové délky skutečnosti k té jim skryté,
a že to vše tu je...

Tohle je, Pedrito, skvělý postřeh. A díky tomu je možné stálé uvědomění dokonalé podstaty toho všeho, co skutečně je a neulpívat jen na představě, jak se to jeví.

Když je jasné, že tady absolutně neexistuje žádná skutečná oddělenost, tak zmizí všechny touhy a s nimi i všechna nespokojenost.

A pokud se objeví nějaká vasána, tak je lehce prohlédnuta a rozpuštěna.
Jana
moderátor

Nový příspěvekod miroslav » pon 29. črc 2024 10:05:11

Jana píše:
miroslav píše:
Jana píše:

Bez zkoumání, jestli je pravdou to, co si myslíš, se jeví Tvé představy o světě a o druhých, jako pravdivé.

A to zkoumáš skrz co?
miroslav

Nový příspěvekod Pedriito » pon 29. črc 2024 15:25:49

Jana píše:
Pedriito píše:Nečet jsem Watse ani nikoho, kdo by o mikroskopickém náhledu mluvil. Kdysi mě to napadlo, když jsem ti tu vysvětloval tvůj iluzorní omyl o Máje - skutečnosti.

To je moc pěkné, že jsi přišel na to, jak vysvětlit omyl o Máje. Není to tak, že by to, co JE, nebylo, ale to co se jeví jako něco skrz smyslové vnímání, je jen omezené poznávání reality. A mentální intepretace toho, co se jeví jako něco, čím nejsme, je naprostý absolutní omyl.

Zkus se podívat třeba na strom, který je v tvém pojetí smyslovou iluzí. Bez jediné myšlenky, pocitu, představy, emoce... Přehlédni vše, co ti v tej mysli evokuje. Zapomeň na jeho jméno. A kde je v ten okamžik ta iluzornost? Ztratila mentální oporu... Znamená to že ty mentální podklady jsou tou iluzí. Tak se zkus ne ně podívat. Bez jediné myšlenky, pocitu.......
Pedriito

Další

Zpět na Inspirativní myšlenky