Cesta posvátného buvola: Odpoutávání se od převleků mysli
Duchovní proces bývá často přirovnáván k hledání a krocení divokého buvola. Tento obraz symbolizuje naši mysl a hluboce zakořeněné tendence (vásany), které nás drží v zajetí ztotožnění s tělem a osobním „já“.
1. Fáze hledání a zápasu: Odhalování hrubých závislostí
Na začátku cesty je buvol (mysl) divoký a nezkrotný. Člověk je plně ztotožněn s rolemi, které hraje ve světě – jako občan, ochránce, kritik či soudce. Mysl je v této fázi neustále v pohybu, lpí na názorech o tom, jaký by svět „měl být“, a cítí potřebu bojovat za své pravdy.
První pastí je zde nevědomé lpění na spravedlnosti ega. Člověk věří, že jeho neklid, hněv nebo pocit ohrožení jsou oprávněné reakce na vnější svět. Skutečná cesta zde vyžaduje „tvrdou práci“ – postupné pročišťování těchto tendencí a uvědomování si, že neklid nepochází ze světa, ale z našeho odporu k němu.
2. Past „duchovního obrazu“: Nebezpečí neoadvaity
Jak se mysl zklidňuje, buvol začíná průsvitnět – stává se „duchovním“. Zde přichází jedna z největších pastí, o které píše i Ramana. Je to past mentálního konceptu neduálnosti.
Hledající přijme myšlenku, že „žádná cesta neexistuje“ a „vše už je dokonalé“. Pokud se toto pochopení odehraje pouze v intelektu, aniž by došlo k vykořenění hlubokých tendencí k lpění, vzniká nebezpečný hybrid: duchovní ego. Takové ego se schovává za absolutní pravdu, aby nemuselo čelit své vlastní nezralosti. Člověk pak může navenek hlásat jednotu, ale uvnitř zůstává plný soudů, strachů a potřeby vnějšího konfliktu. Jak praví metafora: „Hledající si myslí, že je na 360°, ale ve skutečnosti se ani nepohnul z nuly, jen si nasadil masku osvíceného.“
3. Postupná ztráta převleků a tiché zrání
Skutečné krocení buvola znamená, že tendence k ulpívání jsou „odžívány“ a postupně ztrácejí svou sílu. Není to ignorování světa, ale ztráta ztotožnění s reakcemi na něj. Mysl přestává být pánem.
Člověk už nepotřebuje hodnotit stav společnosti, aby potvrdil svou existenci. Nepotřebuje vidět nepřítele, aby se cítil v bezpečí. Tato „ztráta převleků“ vede k jednoduchosti, která může okolí připadat jako bláznovství nebo lhostejnost. Ve skutečnosti je to však hluboký klid, který už není závislý na vnějších okolnostech.
4. Ramanův přímý vhled: Kdo krotí buvola?
Zde přichází vrcholné učení Ramany Maharšiho, které protíná celou „cestu“. Ramana se ptá: „Kdo je ten, kdo jde cestou? Kdo je ten, kdo se cítí být v pasti nebo osvobozen?“
Zatímco metafora s buvolem popisuje proces v čase, átmavičára (sebetázání) odhaluje bezčasovost. Ramanova rada zní: Nehledejte osvobození, ale hledejte toho, kdo se cítí být spoután.
Když se objeví pocit, že „svět je špatný a musím proti němu bojovat“, ptej se: Komu se tato myšlenka objevuje?
Když se objeví pocit, že „už jsem v cíli a cesta je iluze“, ptej se: Kdo je ten, kdo si nárokuje toto poznání?
5. Bod 360°: Návrat do přirozenosti
Když buvol zcela zmizí a i pastevec (ego) se rozpustí, zbývá jen čisté Bytí. Člověk se vrací do světa, ale jeho myšlení už na ničem neulpívá. Vidí války, vidí chyby osobností, vidí pohyb světa, ale už v nich není „zapleten“.
Rozdíl mezi bláznem a osvobozeným je v tom, že blázen je obětí své roztříštěné mysli, zatímco osvobozený (džňání) je v jednotě se zdrojem, ze kterého vše vyvěrá. Pro něj už není nic „cizího“, co by bylo třeba ničit, ani nic „vlastního“, co by bylo třeba chránit za cenu ztráty vnitřního míru.
Pravá duchovní cesta je procesem odstraňování všeho, čím nejsme. Je to „síto“, které nepustí nikoho, kdo se drží svých názorů a ztotožnění pevněji než pravdy. Ať už volíme cestu postupného krocení mysli, nebo přímý Ramanův dotaz „Kdo jsem já?“, cílem je totéž: pád všech masek a spočinutí v tom, co zde bylo dříve, než se objevila první myšlenka na „já“.