Když nemáte žádné touhy, nevidíte vůbec nic. Zkuste to nyní a uvidíte sami. Zastavte mysl a její touhy a zjistěte, zda je ještě něco vidět. Když existuje touha, oči začnou pracovat a začnou vidět věci, které se stávají objekty touhy. Vidoucí a viděné jsou udržováni touhou jednoho po druhém. Když tužby nejsou, není vidět ani nic. Pokud neexistuje žádná touha, nevidíte, neslyšíte, necítíte, nemůžete ochutnat. Zkuste to, jen na zlomek sekundy. Nechte svou mysl na vteřinu zcela chybět a uvidíte, co se stane se všemi předměty touhy, o kterých jste si dříve mysleli, že jsou skutečné.
Tato jedna vteřina vám dá štěstí a lásku. Je to blaženost, dokonalost, štěstí, osvícení, moudrost. Nazvěte to jakýmkoli jménem, které vás osloví. Ve skutečnosti tato láska, tato blaženost nemá vůbec jméno. Je to jen prázdnota mysli. Už tam nic není. Vstali jsme z prázdnoty a dříve nebo později se do té prázdnoty vrátíme. V mezičase přemýšlíme, máme touhy a trpíme jejich následky. Ale nemyslete si: ‚Přišel jsem z prázdnoty a dříve nebo později se do prázdnoty vrátím a budu šťastný‘. To nevyřeší problém vašeho současného utrpení. Místo toho mějte přesvědčení: ‚Právě teď jsem v prázdnotě. Prázdnota je moje přirozenost.‘ Toto přesvědčení stačí k tomu, aby vám dalo blaženost, lásku a svobodu.
Prázdnota v buddhistické tradici neznamená prostě nicotu, ale spíše absenci oddělené existence. Všechny jevy jsou prázdné svých vlastních esencí, což znamená, že jejich existence závisí na podmínkách a vzájemných vztazích. Tímto způsobem je prázdnota jakousi „prázdnou“ strukturou, která dává vzniknout formám.
Prázdnota je úzce spojena s konceptem podmíněné existence (paticcasamuppáda). Všechny jevy vznikají na základě podmínek a příčin. Prázdnota nám ukazuje, že nic neexistuje samostatně a vše je propojeno. Formy tedy nemají vlastní existenci, ale jsou výsledkem vzájemných vztahů.
Když říkáme „prázdnota je formou“, zdůrazňujeme, že prázdnota není pasivní, ale aktivní princip, který formuje naše zkušenosti. Prázdnota umožňuje vznik nových forem a je základem kreativního procesu. V buddhismu se často říká, že prázdnota je zdrojem všeho, co existuje, protože umožňuje vznik a zánik forem.
Tato myšlenka také naznačuje, že formy nejsou trvalé ani fixní. Jakmile se objevují, podléhají neustálé změně a transformaci. Všechny formy, ať už fyzické (např. objekty) nebo mentální (např. myšlenky), jsou v neustálém procesu vzniku a zániku. Prázdnota umožňuje tomuto dynamickému procesu probíhat.
V tomto kontextu je iluzornost forem klíčovým tématem. Formy mohou být vnímány jako reálné a stabilní, ale ve skutečnosti jsou iluzorní, protože jejich existence je podmíněná a dočasná. V tomto smyslu je důležité rozlišovat mezi „realitou“ forem, kterou zažíváme, a jejich skutečnou povahou prázdnoty.
V buddhistické praxi se meditace často zaměřuje na prozkoumání povahy reality a vnímání prázdnoty. Meditující se snaží vidět za iluze forem a poznat, že za nimi je prázdnota, což může vést k osvícení. Tento proces zahrnuje rozpoznání, že naše přilnutí k formám (např. k tělu, myšlenkám, emocím) vytváří utrpení.
Když meditující chápou, že prázdnota je formou, rozšiřuje to jejich porozumění k mnohem širšímu a komplexnějšímu chápání reality. Prázdnota tak přestává být pouze abstraktním pojmem a stává se dynamickým základem, který formuje všechny aspekty existence.
V buddhistickém kontextu „prázdnota je formou“ nabývá hlubokého významu, který nám umožňuje překročit běžné vnímání reality. Pomáhá nám pochopit, že prázdnota a formy jsou vzájemně provázané, a to, co považujeme za „skutečné“ (tj. formy), je ve skutečnosti iluzorní, zatímco prázdnota jako taková je aktivním principem, který umožňuje existenci a transformaci. Toto porozumění má zásadní vliv na naše vnímání světa, na naše touhy a přání a na konec na našeho utrpení.
Vnímání blaženosti jako samotného Bytí a zároveň jako prázdnoty je hlubokým vhledem, který odhaluje jednotu a prostotu celého projeveného i neprojeveného. Blaženost, sat-čit-ánanda, není osobní vlastností, nýbrž čistým zářením samotného Bytí. Toto Bytí je vnímáno jako prázdné, protože neobsahuje žádné konkrétní „já“, žádnou oddělenou identitu ani představu.
To, co často mate, je tendence mysli chápat blaženost jako něco vlastního, individuálního. Ale v okamžiku, kdy je skutečně prožívána bez přítomnosti onoho „já“, je vnímána jako aspekt prázdnoty samotné. To není blaženost „mého já“ nebo nějakého pocitu „já jsem blaženost“ – blaženost je zde jako čistá kvalita, přirozený projev Bytí, který se ukazuje v jeho prázdnotě. Taková blaženost je sama o sobě prázdná, a právě proto je beze strachu, bez touhy a bez připoutanosti.
Říkat „blaženost není ničím jiným než prázdnotou Bytí“ je přesné, pokud si uvědomujeme, že se nejedná o individuální zkušenost nebo vlastnictví ega, ale spíše o nejhlubší výraz samotné existence. Blaženost i prázdnota jsou jen různé způsoby, jak slovy naznačit přítomnost toho, co nemá žádný tvar, žádné hranice, žádné vlastnosti. Když jsou všechny myšlenky, včetně těch o „blaženosti“ či „prázdnotě“, puštěny, zůstává pouze to, co nemá jméno ani formu, a právě to je nejhlubším klidem a přirozenou blažeností.
Mluvíte o zkušenosti prázdnoty – a pak říkáte, že to bylo vnímáno jako děsivé. Vnímal jste někdy skutečně prázdnotu? Vše, co říkáte, je jen intelekt. Intelekt neprošel celým procesem. Praxe nebyla provedena, proto se ptáte, zda byla zkušenost prázdnoty.
Jak může být v prázdnotě děs? Jaký druh strachu, když není nic?
Jinak jste to vy. Máte strach z této zkušenosti? Četli jste o tom v nějaké knize, prázdnota – a pak si ji jen představujete, a tak se děsíte toho slova prázdnota.
Děsíte se: „Když budu prázdný, co bude se mnou?“ To je váš koncept.
Kdybyste měli i letmý pohled na prázdnotu, jen miliontinu sekundy, váš život by se změnil. Změnil by se váš jazyk. Byl by změněn. Co o tom mluvíte?
Děti si s tím hrají. Hrajte si s tím, jděte.
Tohle teď čelí tygrovi – tohle políbí tygra. Co se stane, je skutečné. Tygr – a to jste vy.
Tygr dělá rozdíl. Takže si hrajete se svou představou o prázdnotě. I tehdy, s touto myšlenkou, hrajete si s tím, a to vás děsí.
Nechte to změnit váš pohled. Prázdnota nemůže být děsivá. Pokud je to prázdnota, proč by byla děsivá? Proč tedy chodíte spát? Spánek je prázdný – 6 hodin denně. Proč chodíte spát? Proč se noříte do prázdnoty? Proč chodíte do prázdnoty, když je děsivá?
A když se probudíte ze spánku, připadá vám to krásné, nebo děsivé? A co o tom říkáte?
Zkušenost – když spíte. Spánek – a stav sám. Prázdnota. O čem to mluvíte? Prázdnota. Spánek – jeden ze stavů, kdy není bdění. Řekněte, co chcete říct o tomto. Když nemáte žádné objekty, žádné vztahy, žádná jména a žádné formy. Co děláte? To je ta zkušenost. Je to jediné. Pak mluvte o tom, co je. Je to stav za hranicí sebe sama. Otázka je, co to je? A chcete, aby se to podobalo prázdnotě.
Prázdnota – a není žádný rozdíl mezi tím, co bylo předtím.
Abychom pochopili prázdnotu, otázky intelektu nejsou začátkem. Pouze v tichu, byť jen na zlomek vteřiny, můžeme zahlédnout, co prázdnota znamená.
Co je já? Když něco vidíte, mění to vaše tělo, váš výraz, vaši náladu. Jakmile vás to zasáhne, váš pohled se změní, vše je jiné.
Vždy jsme ponořeni do toho, co se děje venku, ale zkuste si představit, že udržíte své rty spojené, zavřené. Pokud zůstanou zavřené, nevzniká žádný svět slov. Otevřete je a slova přicházejí, stávají se produktem mysli a intelektu. Zavřete je a podívejte se dovnitř. Co se děje? Kde je vaše mysl, kde je váš intelekt? Co cítíte?
To slovo, ta zkušenost, přináší příjemnost, klid, mír – ale jen málokdy v životě je skutečně pochopena. Je to těžké, protože všichni o tom neustále mluví, „štěkají“ o něčem, čemu sami nerozumí. Ani nevědí, co to znamená.
Nedávno jsme neslyšeli jen o tom, ale také to viděli. Mahátma Gándhí – když byl zastřelen kulkou do hrudi, řekl jediné slovo. A to bylo jeho poslední slovo. Jak mohl vyslovit takové slovo v okamžiku nesmírné bolesti a agónie?
To slovo používal celý život. Žil s ním. Byl tím slovem sám. Strávil jsem nějaký čas s ním a viděl jsem to. Byl to aktivní advokát v Jižní Africe, kde obhajoval na soudech a promlouval. Později se stal tím, kdo vybojoval nezávislost Indie, a dokonce vstoupil do politiky. Přitom nosil jen jeden jednoduchý kus látky.
S tímto jednoduchým oděvem se setkal i s králem Anglie. Vnějšně vypadal prostě, ale uvnitř byl vždy ponořený do toho jednoho slova. Žil jako světec po celý svůj život.
Slovo, které Mahátma Gándhí pronesl, když byl zastřelen, bylo „He Rām“ ( „Ó, Ráma“).
Toto slovo je spojeno s hinduistickou vírou a často se používá jako modlitba nebo vyjádření odevzdanosti Bohu.
Nechte nyní mluvit své srdce. Srdce musí mluvit. Nemusíte ani používat ústa, aby promluvilo.
To, co je uvnitř, se projeví, až přestanete mluvit a začnete vnímat. Tak se přibližujete tomu, co je skutečné – tomu, co je za myšlenkami a slovy.
Tazatel: Včera jste četli dopis od Atmanandy, který říkal: „Nic neexistuje,“ a souhlasili jste. Také si vzpomínám na větu z knihy Probuď se a řvi, která říká: „Nic se nikdy nestalo. Nic se neděje. Nic se nikdy nestane.“
Tomu rozumím, pokud se to týká těchto vlastností „ničeho“. Ale cítím, že mi tu něco uniká. Můžete mi, prosím, s tím pomoci?
Papaji:Je potřeba spíše zkušenost než porozumění tvrzení „nic neexistuje“ a „nic se nikdy nestalo“. Existuje mnoho způsobů, jak to popsat, ale myslím si, že to nefunguje, dokud to sami nezažijete. Přesto se o to pokusím.
Vše, co se děje, vše, co lze vidět – co to je? Vidíte pouze zemi, vodu, oheň, vzduch a éter, souhlasíte? Co jiného tu je, kromě toho? Nic, že? Nic jiného tu není. Dokonce i vy jste jen toto – země, není to tak? Země: tělo, kosti – to je země. Voda: krev a tekutiny v těle. Oheň: teplota, dýchání. Země, voda, oheň, vzduch – všechno patří k těmto pěti elementům. Pouze těchto pět elementů existuje.
Podívejme se teď, odkud těchto pět elementů pochází. Země je těžká, že? Pokud na zemi vylijete vodu, rozpustí se v ní, že ano? Když přijdou povodně, země je odplavena a splývá s vodou v oceánu. Takže voda je silnější než země, že? Potom oheň – kapku vody zahřejete a zmizí. Jakékoli množství vody, pokud jej vystavíte ohni, vyschne. Oheň je tedy silnější než voda.
Dále vzduch – sfouknete plamen svíčky. A nakonec je tu éter. Éter znamená prázdnota. Prázdnota. Země, voda, oheň, vzduch, éter – prázdnota. Obloha. Jméno je „obloha“ a barva je modrá, ale ve skutečnosti je to nic, rozumíte? Když říkáte „obloha“, jednoduše ukazujete na prázdnotu. I tady v místnosti je prázdnota. Obloha, prostor, prázdnota, nicota – je to to samé. To je to, v čem všichni žijeme. Prázdnota je nejvyšší, nejjemnější z jemných.
Kam ale tato prázdnota mizí? Řeknu vám to. Z prázdnoty pochází vzduch, z něj oheň, z ohně voda, z vody země. To je projevení. Vzniká to z prázdnoty, z nicoty.
A teď jdeme dál. Tato prázdnota – samotné slovo „prázdnota“ je ve vaší mysli. Mysl má také představu o prázdnotě, že ano? Tato prázdnota je pouze v mysli. Souhlasíte se mnou?
Teď k mysli: Mysl zahrnuje všechno, co jsem popsal – zemi, vodu, oheň, vzduch, éter. Tato prázdnota je pouze mysl. Když je mysl přítomná, vidíte všechny tyto věci. Když mysl není – třeba ve spánku – nevidíte nic, že? Mysl není nic jiného než těchto pět elementů. A mysl je myšlenka „já“. Když není „já“, není ani mysl. Když se odkazujete na mysl, musíte se vrátit k „já“. „Já“, mysl, smysly – to vše je těchto pět elementů.
Kde však „já“ mizí? To je otázka. Podívejte se na „já“. Když se na „já“ podíváte, zmizí. A odtud zjistíte, že nic nikdy neexistovalo. Z této perspektivy, z ničeho, zjistíte, že nic nikdy neexistovalo. Z prázdnoty se díváte na „já“. Ale ne, prázdnota se dívá na prázdnotu. Prázdnota se dívá. A to je ono.
Když říkáte: „Ve spánku jsem neviděl nic. Nebyly tam žádné sny, nikdo tam nebyl.“ Co tam bylo? Nic. A v této nicotě, co vidíte? Nic. A odtud musíte vidět. Od tohoto bodu je řečeno, že nic nikdy neexistovalo.
Co teď existuje? Existence už byla viděna a odmítnuta, že? A přišli jste k „já“. A teď z „já“ překračujete to „já“ do prázdnoty. A dokonce překračujete i prázdnotu. Vidíte: „Jsem si vědom, že tam bylo nic.“
Poslední krok. Tady už nepřemýšlíte. Ano, v tomto posledním kroku už vůbec nepřemýšlíte. A v této nepřemýšlivosti mi řekněte cokoli.
Uvnitř ztiším své smysly a pak říkáš, že nic nenacházíme. A v tom okamžiku se rodí určitý druh štěstí a klidu. Je to jen představa – prázdnota venku, prázdnota uvnitř, to vše je jen představa. Proto i mysl je jen představou.
Když v této prázdnotě něco vzniká, je to jako vidět řeku v poušti. Znovu a znovu se objevuje a mizí, a my ji nazveme přeludem. Ale co je přelud? Nazýváme ho jménem, ale on se stále vrací, objevuje se znovu každé ráno. Nazvali jsme ho „miráž“, ale ve skutečnosti to není řeka – jen se tak jeví.
Podobně, když soustředíš pozornost na mysl, vidíš, že je tu neustále – protože ji každý den používáš. Zdá se být trvalá, ale ve skutečnosti se nachází jak uvnitř, tak vně. A právě tvé vlastní představy tě zneklidňují. Chceš se jich zbavit, ale jedině pochopením, že všechny tyto představy jsou prázdné, zjistíš, že není třeba se jich zbavovat. Co je vlastně představa? Jen představa. Stejně jako duch neexistuje, a přesto se snažíš bojovat s jeho stínem.
Když řekneš „jsem svázán“, je to také jen představa. A když se snažíš být svobodný, vytváříš další představu. Nejprve je tedy nutné pochopit, co je mysl. Mysl není nic jiného než myšlenka. Tato myšlenka vnitřně vytváří „já“, navenek prostor – a mezi „já“ a prostorem není žádný rozdíl. Pokud pochopíš mysl, myšlenku, „já“, prostor, prázdnotu a nicotu, zjistíš, že nicota vždy zůstává nicotou.
A přesto se v této prázdnotě stále něco hledá. Z této prázdnoty vyvstává touha. Tato touha, prázdnota, mysl i „já“ mají ohromnou sílu. „Já“ je myšlenka – a tato myšlenka má obrovskou moc tvořit cokoli, co si přeješ.
Na počátku, před vznikem stvoření, nebylo nic. A na konci, po miliardách let, zde opět nebude nic. A přesto právě z této nicoty povstala tato manifestace – vše, co vidíš, všechny bytosti, bohové i tvůrci. Na počátku bylo vše prázdné, a z této prázdnoty povstala myšlenka „já“. A jakmile se objeví „já“, okamžitě zatouží vidět něco jiného než sebe – a tak vzniká manifestace, vesmír.
Tento vesmír je tvým vlastním výtvorem. Pokud hledáš jeho počátek, zjistíš, že kořenem celého vesmíru je právě myšlenka „já“. Bez této myšlenky nelze vesmír vnímat. A přesto, když se na ni soustředíš, zapomínáš na základ, na střed, na pramen, ze kterého vyvěrá – zapomínáš na podstatu svého vlastního „já“.
Toto „já“ je vědomí, je to tvé vlastní bytí. Nemá žádné jméno – a pokud se přestaneš zaplétat do jmen a označení, uvidíš pravdu takovou, jaká je.
Stejně jako ve snu věříme, že věci jsou skutečné – dokud se neprobudíme – i v bdělém stavu vnímáme svět jako pevný a hmotný. Ale když zkoumáme hlouběji, zjistíme, že vše, co vnímáme, závisí na naší mysli. Je to jako odraz na vodní hladině – zdá se pevný, ale když se ho dotkneš, rozplyne se. Tak i náš svět vypadá hmotně, ale ve své podstatě je proměnlivý a nestálý, stejně jako myšlenka.
Každou noc, když spíš, nejsou žádná jména ani žádné formy. A právě to je tvá podstata, tvůj původ, tvůj základ. To je to, co se nazývá Pán – ten, který existoval před stvořením a který zůstane i po jeho zániku. Je to vědomí, prázdnota, kterou nelze popsat slovy.
Pokud se nezabýváš jmény a tvary, co vlastně zůstává? Pokud nepojmenuješ prostor jako prázdnotu, co vlastně vidíš? Mysl se snaží všechno uchopit, ale ve skutečnosti je vše jen myšlenka – a my jsme tady a teď.
Mudrci nám ukázali cestu – zkoumat jedinou myšlenku, myšlenku „já“. A když pronikneš do její podstaty, poznáš vše. Tato cesta tě zavede zpět k tvému vlastnímu základu. Pokud sleduješ myšlenku až k jejímu počátku, kde vlastně vzniká? Odkud se bere? Pokud to pochopíš, rozplyneš se v tom stejném stavu, odkud vše vzešlo. A v pravém smyslu slova – nic nikdy nevzniklo.
To je konečná realita. Stejně jako ve snu vidíš hory, řeky, lesy, lidi, zvířata a ptáky – celý vesmír snu se zdá skutečný. Máš v něm radost i smutek, ale přesto je to jen tvé vlastní stvoření. A mezi tímto snovým vesmírem a tímto bdělým světem není žádný rozdíl. Obojí je jen výtvorem myšlenky.
Tato myšlenková síla vytváří hru – a kdykoli chceš, můžeš ji ukončit. Pokud to pochopíš, jsi svobodný. Protože když znáš trik, nenecháš se jím oklamat. Kouzelník vytahuje z klobouku tolik věcí a lidé žasnou – odkud se berou? Ale on není překvapen, protože ví, že je to jen klam. Ve skutečnosti je to jen šikovná iluze.
Stejným kouzelníkem je mysl – vytváří iluze a klamy. Ale nedovol se v nich ztrácet. Hledej pravdu. A pokud se spřátelíš s tímto mistrem iluzí, ukáže ti své triky. Pak pochopíš, že nic z toho není skutečné – a všechny iluze zmizí.
Představ si, že jsi poutník, který stoupá na velmi vysokou horu. Každý krok vzhůru ti odhaluje nové, úchvatnější výhledy.
Nekonečné vědomí (Viññāṇañcāyatana):
Jsi na vysokém horském hřebeni. Kamkoli pohlédneš, vidíš jen nekonečný prostor vědomí. Mysl se rozepíná, ztrácí své běžné hranice a vnímá sebe jako bezbřehé pole. Je to úlevné, osvobozující od tíhy malého "já". Ale stále jsipozorovateltohoto nekonečného vědomí. Je to nádherný, ale stále jenobjekttvé mysli, být nejjemnější. Je to jako zrcadlo odrážející nekonečný prostor – zrcadlo je stále zrcadlem a prostor je stále odrazem.
Nicota (Ākiñcaññāyatana):
Stoupáš výše. I ten nekonečný prostor vědomí se začíná jevit jako příliš "něco". hledáš ještě větší klid. A tak se mysl zaměří na nepřítomnost čehokoli, na prázdnotu. Všechny objekty, i ten nejjemnější objekt nekonečného vědomí, mizí. Je to jako když se zrcadlo přestane dívat na prostor a zaměří se na svou vlastní prázdnotu, na to, že v něm "nic" není. Je to hluboký odpočinek, kde mysl nenachází nic, čeho by se mohla chytit. Ale stále je tu jemnévnímánítéto nicoty, této nepřítomnosti.
Ani vnímání, ani nevnímání (Nevasaññānāsaññāyatana):
Jsi na samotném vrcholu této hory vnímání. Zde je vnímání tak subtilní, že téměř není. Není to úplná absence vnímání (jako v hlubokém spánku bez snů nebo v bezvědomí), ale ani jasné vnímání (jako v předchozích stavech). Je to na samé hranici. Jako když se plamen svíčky téměř zhasne, ale ještě tam slabounce je. Je to nejjemnější, nejrafinovanější stav podmíněné existence. Je v něm neuvěřitelný klid, protože téměř nic neruší.
Proč jsou tyto sféry stále podmíněné?
Představte si, že nádherné stavy jsou nejjasnější a tyto nejklidnější pokoje v obrovském paláci. Jsou úžasné, nabízejí úlevu od hrubého utrpení a tužeb běžného světa. V těchto pokojích můžeš pobývat velmi, velmi dlouho, v hlubokém klidu.
Avšak:
Tyto stavy jsou vytvořené myslí, jsou výsledkem určité mentální aktivity, být velmi jemné. A vše, co je vytvořené, je podmíněné a jednou pomine.
I v tom nejjemnějším stavu "ani vnímání, ani nevnímání" stále existuje nepatrný kořen "bytí", subtilní lpění na existenci, byť neuvědomované. Je to jako poslední vlákno, které drží připoutaného. Keď energie, ktorá tento cyklus udržiava, vyprchá, bytost se znovu rodí jinde v, podle zbývajících karmických tendencí.
Tyto sféry jsou vrcholem meditativní absorpce (samádhi) ale ještě nejsi moudrostí (paňňá), která prořezává kořeny nevědomosti.
Jsou to nádherné zastávky, ale není konečný cíl.
Kam by osvícená bytost zařadila ničím nepodmiňované blažené Bytí?
Toto "ničím nepodmiňované blažené Bytí" je Nirvána (Nibbána).
Nirvána není další sférou nad těmito třemi. Není to nejvyšší patro paláce. Je to úplné opuštění paláce. Je to za všemi sférami, za všemi podmíněnými stavy.
Není to místo, ale stav: Není to dosažení dalšího, být nejvyššího, nebeského světa. Je to realizace Pravdy, konec iluze.
Nepodmíněné: Není vytvořené, nevzniká ani nezaniká. Je to přirozená podstata reality, když jsou odstraněny všechny závoje nevědomosti a lpění.
Blažené: Toto "blaho" (často popisované jako sukha) není vzrušující radost nebo potěšení smyslů. Je to hluboký, trvalý mír a svoboda plynoucí z úplného upuštění utrpení (dukkha) a jeho příčin (touha, nenávist, nevědomost). Je to úleva od břemene podmíněné existence.
Bytí (v kontextu Nirvány): Zde je třeba opatrnosti. Není to "bytí" jako další forma existence v samsáře. Je to spíše "Pravá Podstata", "Skutečnost taková, jaká je", která je za koncepty bytí a nebytí. Někdy se popisuje jako "smrt před smrtí" – smrt ega, iluze odděleného já.
Jak se tam dostat z těch vysokých sfér?
Zatímco bytosti v oněch vysokých bezforemných sférách prožívají hluboký klid, k dosažení Nirvány jsou tři nutné vhledy (vipassaná).
I v těchto nejjemnějších stavech je třeba rozvinout moudrost, která rozpozná jejich nepodstatnost, pomíjivost a neuspokojivost z hlediska konečného osvobození. Je třeba vidět, že i nejjemnější, nicota či stav na hranici vnímání jsou stále podmíněné jevy, které vznikají a zanikají.
Když je tato moudrost plně rozvinuta, dojde k "obrácení se u samého základu vědomí", k opuštění i toho nejjemnějšího lpění.
Tehdy se realizuje Nirvána – ne jako něco nově vytvořeného, ale jako odhalení toho, co vždy bylo, skryto pod nánosy podmíněnosti.
Představ si, že jsi v nejvyšším patře mrakodrapu (Nevasaññānāsaññāyatana).
Výhled je neuvěřitelný, jsi vysoko nad vším. Ale Nirvána není ještě vyšší patro. Nirvána je jako jedno a že celý mrakodrap je jen sen, a probudit se z něj do reality, která je zcela jiného řádu.
Mrakodrap jako sen (Samsára, podmíněná existence):
Úplná realita: Když sníte, tak se vám zdá všechno ve snu jako naprosto skutečné. Emoce – radost, strach, láska, úzkost – jsou prožívané jako autentické. Stejně tak náš běžný život v samsáře, včetně těch nejvyšších meditativních stavů (vrcholky mrakodrapu), vnímáme jako "skutečnost". Lpíme na svých prožitcích, identitách, vztazích a cílech v tomto "snovém mrakodrapu".
Sny mají často svou vlastní, někdy bizarní, logiku. Věci se dějí, přecházejí jedna v druhé, a nám to v tu chvíli připadá normální. Podobně samsára funguje na základě logiky touhy, averze a nevědomosti. Tato logika udržuje cyklus utrpení a znovuzrození v chodu, a dokud jsme ponořeni, připadá nám to jako jediný možný způsob existence.
Sny se neustále mění. Scenérie, postavy, děj – nic není trvalé. Stejně tak v samsáře je všechno podrobeno změně (aničča). Radost se mění v žal, zdraví v nemoci, život ve smrt. I ty nejvznešenější stavy v mrakodrapu (Nekonečné vědomí, Nicota, Ani vnímání ani nevnímání) jsou podmíněné a tudíž pomíjivé. Jsou jako nejkrásnější, nejklidnější části snu, ale stále jsou to části snu.
Ve snu se plně identifikujeme se svou snovou postavou. Její úspěchy jsou naše úspěchy, její utrpení je naše utrpení. V samsáře se identifikujeme svým tělem, pocity, vědomím, vnímáním am – s tím, co nazýváme „já“ nebo „ego“.
Probuzení do reality jiného řádu (Nirvána):
Když se probudíte, okamžitě víte, že to byl jen sen. Nezáleží na tom, jak intenzivní nebo "skutečný" se zdá. Jeho moc nad vámi zmizí. Stejně tak Nirvána je probuzení k Pravdě, kdy je protnuta iluze "já" a iluze inherentní existence jevů. Uvědomíte si, že celá struktura samsáry, celý ten mrakodrap, byl konstrukcí mysli podmíněnou nevědomostí.
Probuzení není jen přechod do příjemnějšího snu nebo do vyššího, krásnějšího patra mrakodrapu. Je to opuštění celého mechanismu snění. Nirvána není další, byť nejvyšší, podmíněný stav. Je to radikálně odlišná "dimenze" – nepodmíněná.
Když se probudíte z noční můry, úzkost a strach zmizí, protože jejich příčina (sen) pominula. Podobně Nirvána je konec utrpení (dukkha), protože jeho kořenové příčiny (touha, nenávist, nevědomost) jsou vykořeněny. Problémy a strachy "snového mrakodrapu" ztrácejí svou naléhavost a moc.
Když se probudíte, sen "nezničíte". Prostě ho vidíte takový, jaký byl – neskutečný. Podobně Nirvána není anihilační svět. Je to prozření pravé podstaty reality jako sebe sama, která je osvobozená od iluze oddělenosti, od inherentní, nezávislé existence (šúnjatá). Svět jevů dál existuje, ale osvícená bytost na něm již nelpí a vidí jeho snovou, pomíjivou povahu.
Ve snu jste omezeni pravidly a dějem snu. Probuzení je svoboda od těchto omezení. Nirvána je konečná svoboda – osvobození od všech pout samsáry, od cyklu znovuzrození.
Realita, do které se probudíte, funguje na zcela jiných principech než sen. Sen je tvořen myslí, je subjektivní a pomíjivý. Nepodmíněná realita Nirvány je za koncepty, za dualitou subjektu a objektu, za vznikáním a zanikáním. Je to To, co Je, když iluze zmizí. Je to nevýslovné, protože jazyk a koncepty jsou nástroji "snového mrakodrapu".
Analogie se snem je užitečná, ale jako každá analogie má svá omezení. Neměli bychom ji brát tak, že svět je "neskutečný" ve smyslu, že naše činy nemají důsledky. Naopak, právě proto, že jsme v tomto "snu" samsáry, naše činy (karma) mají velmi reálné důsledky v rámci logiky tohoto snu a ovlivňují naše budoucí prožitky v něm. Cesta k probuzení vyžaduje etické jednání, mentální disciplínu a rozvoj moudrosti uvnitř tohoto snového rámce, abychom se z něj nakonec mohli probudit.
Probuzení tedy není útěk, ale hluboké porozumění a transformace. Znamená to vidět mrakodrap takový, jaký je – impozantní, složitý, se svými krásami i hrůzami – a zároveň si uvědomit, že jeho základem je pomíjivost a že skutečný domov, skutečný klid, leží mimo jeho zdi, v nepodmíněné Realitě, do které se probouzíme.
Není to místo v tom snu, ale probuzení ze snu.
Toto "ničím nepodmiňované blažené Bytí" tedy neleží v řadě za těmito sférami, ale je jejich transcendencí.
Je to konečné osvobození od samotného cyklu, ve kterém se tyto sféry nacházejí. Je to konec cesty, ne další zastávka.
Někdy může znít slovo „prázdnota“ jako znehodnocení, vymazání, ztráta všeho smyslu. Ale to jen tehdy, když ho poslouchá mysl, která se snaží být někým.
Z pohledu této mysli je „nic“ bolestivou hrozbou. Vězení bez oken. Konec všeho známého. Ale jaké to „nic“ vlastně je, když si k němu nepřidáme žádný význam? Když jen v tichu spočineme… a dovolíme sami sobě uvidět?
Je to ticho hlubší než myšlenka.
Je to klid, ve kterém mizí potřeba obhajoby, hodnocení, vysvětlování.
Je to ten samý klid, do kterého se každou noc beze strachu propadáme, když přestáváme být jménem, příběhem, tělem. A přesto… něco stále je. Bez světa. Bez identity. Bez názvu. A přesto tak skutečné, že ani nepomyslí na to, čím by mělo být.
Říkáme tomu hluboký spánek beze snů, kdy mizí vše, co zakrývalo přirozený mír.
To, co v nás v bdění hledá smysl, naplnění a lásku, se ve spánku zcela vzdává úsilí. A místo toho… blaženě spočine. Bez poznání sebe sama, bez vědomí „já“. A přesto říkáme: „Dobře jsem se vyspal.“ Kdo spal dobře? Kdo o tom ví?
Odpověď není v hlavě, je v tichém pocitu domova, který není podmíněn žádným stavem.
A tak se i v bdělosti můžeme obrátit k tomuhle tichu. Neutíkat, ale přestat přidávat. Nenechat mysl dělat z jednoduchého ticha „nicotu“, kterou je třeba odmítat. Protože to, co v nás vnímá, i když není žádná myšlenka, žádné slovo, žádná představa, je přítomné stále.
Není to absence, ale základ. Nechce být oslavováno, nechce být pojmenováváno, ale když se ho dotkneme, vše se ztiší — a je to jasné.
To, co jsi, není to, co si o sobě myslíš. A to, co jsi, nemusí být ničím víc, než tím, co je právě teď — bez jakékoli snahy.
To tiché „nic“ je hluboký mír. Nenápadné světlo. Bez námahy.
Nejsi od něj oddělen. Nikdy jsi nebyl.
A kdo to čte, možná právě v tuto chvíli cítí, že i za slovy, i za emocemi, i za pochybností… je ticho, které se nehýbe a přesto všechno nese.
Ticho, které nepotřebuje být milováno — protože je samotnou láskou.
Když to ucítíš, není třeba přesvědčovat ani sebe, ani druhé.
Stačí se dívat tichem v srdci. A být. Protože už jsi.