Proč nevidíme iluzi oddělenostiKdyž se díváme na svět, oddělenost nám nepřipadá jako nějaký názor, ale jako samozřejmost. Neříkáme si: „Myslím, že jsme odděleni.“ Spíš to vnímáme tak, že já jsem tady a někdo jiný je tam. A právě v tom je síla iluze — ona se nehlásí jako myšlenka, ale jako fakt.
Kořen této samozřejmosti leží v tom, že se automaticky ztotožníme s tělem a myslí. Bez přemýšlení bereme jako „Já“ to, co se hýbe, cítí, myslí a pamatuje v tomto konkrétním organismu. Jakmile se Já zúží na tuto jednu formu, všechno ostatní se musí jevit jako „ne-Já“. A protože tento krok probíhá dřív, než se vůbec stihneme nad něčím zamyslet, nevnímáme ho jako omyl.
Proto také nevidíme iluzi v myšlence „ten druhý není Já“. Nepůsobí jako myšlenka, ale jako popis reality. Je to podobné jako pocit, že svět je „venku“ — prostě to tak je. Advaita říká, že ego není objekt, který bychom mohli pozorovat, ale předpoklad, ze kterého pozorování vychází.
To ale neznamená, že bychom měli popřít rozdíly mezi lidmi. Těla jsou různá, role jsou různé, každý jedná skrze svůj vlastní organismus. I člověk, který jasně vidí jednotu, uhne autu, osloví druhého jménem nebo reaguje na jeho bolest. Rozdíl je jen v tom, kam umisťuje Já. Neosvícené vnímání říká: „Já jsem tady a ty jsi tam — jsme odděleni.“ Jasné vnímání říká: „Formy jsou různé, ale bytí je jedno.“
Iluze se udržuje tím, že pozornost míří stále ven — na druhé lidi, jejich chování, jejich slova. Jen málokdy se obrací zpět k tomu, kdo vlastně vnímá. Dokud je pozornost pohlcena objekty, subjekt zůstává neprozkoumán. A s ním i samotný kořen oddělenosti.
A kdy se iluze začne rozpadat? Ne tehdy, když si řekneme, že „všichni jsme jedno“. To je jen další myšlenka. Iluze se začne rozplývat, když se obrátíme k samotnému Já a zkoumáme, co to vlastně je. A když zjistíme, že to údajně oddělené Já nelze nikde najít jako konkrétní entitu, začne být jasné, že oddělenost nebyla faktem, ale neprozkoumaným předpokladem.
Ramana Maharshi – citace o iluzorní oddělenosti a jednotě„Jnani nenachází nic odlišného ani odděleného od Já. Všechno je Já.“
– Tato formulace zdůrazňuje, že kdo poznal pravou povahu Já, nevidí žádnou separaci mezi Subjektem a objekty; taková dualita existuje pouze v mysli.
Goodreads
„I ‘Jsem toto’, i ‘Jsem tamto’ jsou omyly; skutečné je jen ‘Jsem’.“
– Ramana učil, že vytváření odlišných identit („I am this/that“) je zdrojem iluze oddělenosti a že odstraněním těchto přídavných konceptů zůstává čisté bytí.
inner-quest.org
„…když ego neexistuje, nic jiného také neexistuje.“
– To znamená, že pocit oddělené individuality je kořenovým omylem, a jeho odstraněním se odhaluje jediná realita Sebe.
inner-quest.org
„…je absurdní hovořit o dvou já; existuje jen jedno Já.“
– Z tradičních textů Ramana také vyplývá, že jakékoli „druhé“ já (jiný subjekt) je pouhá projekce, nikoli skutečná entita.
Prahlad
„Růst v Sebe znamená ztratit iluzi oddělené identity.“
– Prostřednictvím sebe-zkoumání a odstranění sebeidentifikací se zjevuje jednotná realita.
Modern Non-Duality
Nisargadatta Maharaj – citace o iluzorní oddělenosti„Všechna separace, každý druh cizosti a odloučení je falešný.“
– Nisargadatta jasně označuje pocit oddělenosti jako mylný koncept vytvořený myslí.
A-Z Quotes
„Je chybou mysli vidět ‘já’ a ‘ty’, mysl vytváří dualitu tam, kde žádná není.“
– To znamená, že oddělené já je jen konstrukcí mysli a že skutečná zkušenost neobsahuje žádné hranice mezi subjektem a objekty.
Maharajnisargadatta
„Neexistuje žádná osoba; dokud si myslíme, že jsme tělo-mysl-osoba, vidíme svět jako oddělený.“
– Když identifikace s tělem a osobní identitou zanikne, zaniká i veškerá iluze „někoho odděleného“.
Enlightened Spirituality
„Když znáš sebe, neznáš druhého; však když znáš sebe, jste oba Jedno.“
– Tato formulace (autenticky odvozená z učení i doplňků) zdůrazňuje, že sebe-poznání vede k pochopení jednoty veškerého bytí.
Wisdom Trove
„Všechno, co vnímáš, je projekce tvého vědomí; ono samo je to jediné, co je.“
– Tím Nisargadatta formuluje, že svět se neodlišuje od vědomí – není „odděleným světem“, ale je manifestací jediné bytosti-vědomí.
Wisdom Trove