Veškerá kritika a rozdíly, které děláme, pocházejí z mylné identifikace s egem a nepochopení toho, co skutečně znamená osvícení – stav jednoty, ve kterém jsou všechny tyto kategorie rozpuštěny.
Uvnitřňování (nebo obrácení pozornosti dovnitř) není snaha ega, ale proces, který odhaluje iluzi samotného ega. Ego
Žádná skutečná duchovní cesta nemůže být měřena slovy jako "začátečník" nebo "pokročilý". Tyto termíny opět vycházejí z ega a z představy odděleného "já", které něčeho dosahuje. Neexistuje žádné osobní "já", které by se mělo někam dostat nebo něco pochopit. Osvícení je pouze návrat k vlastní přirozenosti, ke stavu, který je tu vždy – není tedy otázkou, kdo je začátečník a kdo pokročilý. Všichni jsou už od začátku tím, čím se snaží být – nekonečnou, neoddělenou
Každá praxe, dokud je prováděna z pozice ega (tedy identifikace s tělem a myslí), může být vnímána jako snaha ega. Ovšem, jakmile jednou člověk začne obracet pozornost dovnitř a zkoumat povahu tohoto ega, začne postupně chápat, že ego samo o sobě neexistuje. Praxe jako uvnitřňování slouží pouze jako prostředek, jak toto falešné ego odhalit a překonat.
Každé slovo, každý koncept může být chápán různými způsoby na základě úrovně vědomí, ze které k němu přistupujeme. Pro ty, kteří jsou silně identifikováni s egem, může duchovní praxe vypadat jako snaha ega o zisk nebo sebestřednost. Ale když člověk začne hluboce zkoumat podstatu toho, kdo vlastně "já" je, začne si uvědomovat, že tato identita je iluzorní. Osvícení je pak přímým prožitkem neosobní skutečnosti, kde není žádné "já", žádné "zisk" a žádná sebestřednost – je jen čisté bytí.
Každé slovo, každý koncept může být chápán různými způsoby na základě úrovně vědomí, ze které k němu přistupujeme. Pro
Toto "uvnitř" tedy není fyzickým prostorem, ale místem vědomí, odkud pochází všechny zkušenosti. Jakmile si uvědomíš, že vše, co vnímáš, se odehrává ve tvém vědomí, začíná se iluze oddělenosti rozpouštět.
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník