Iluze

Re: Iluze

Příspěvekod Návštěvník » ned 04. kvě 2025 8:20:46

Všechno, co zažíváme – myšlenky, emoce, těla, vztahy, vzpomínky, touhy i obavy – se zdá být skutečné jen v okamžiku, kdy se to objevuje.

Ale když se na to podíváme pozorněji, zjistíme, že všechno to už pominulo, ještě než jsme si to plně uvědomili.

Co zůstává, když vše, co přichází a odchází, zmizí?

Možná je tu něco, co nikdy nepřišlo a nemůže odejít. Něco tichého, stále přítomného. Nenápadného, a přesto zcela zásadního.

Možná se to jeví jako neviditelné, protože to nikdy nezmizelo.
Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » ned 11. kvě 2025 8:14:07

Existuje světlo, které může zářit i tehdy, když spíme.
Náš život je jako sen —
ale občas se probudíme natolik,
abychom si uvědomili, že opravdu jen sníme.
Celé tohle je vlastně lucidní sen,
živý přítomný okamžik,
který však nelze uchopit.

Jakmile uslyšíš má slova, už jsou pryč.
Co se stalo s tvým dětstvím? Byl to jen sen.
Co tvé dospívání? Také sen.
A co včerejšek?
Před pěti minutami?
Před jednou vteřinou?
Všechno je pomíjivé, neuchopitelné.

To je ta podstata — sen, který nám stále uniká.
Ale k čemu, nebo ke komu, se máme probudit?
To je ta nejdůležitější otázka.
Ten, kdo sní, totiž nikdy neodešel.
Stále zůstává doma —
a sní nekonečné množství snů.

Věřím tedy v nekonečné vesmíry,
v nekonečné světy snů,
tak jak o nich mluví buddhisté.
Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » stř 04. čer 2025 10:04:28

Tato praxe okamžitě ukončuje klam | Moojiho mistrovské ukazování

Jedním z nejradikálnějších cvičení je přivádět všechno zpět k tomuto svědectví nebo prostě k prázdnotě. Pokaždé, když se objeví myšlenka, nech ji zaniknout dřív, než se rozroste. Jakmile se objeví, jednoduše ji přiveď zpět. Je to silné cvičení. Je to mistrovské ukazování na to, co je v nás věčné.

Když mluvíme o jednom z hlavních cvičení, jak překročit dominantní sílu mysli – protože to, co obvykle nazýváme myslí, je projekce spousty náhodných, bezcílných, jen zvykových myšlenek – může se to zdát neškodné. Není třeba myslet na něco zlého, aby to někomu ublížilo. Prostý provoz mysli vytváří jakousi mlhu, jakousi vrstvu, která zakrývá ticho bytí.

A protože jsme si na to zvykli, zůstává to nezkoumané, jako takový bílý šum, který je stále přítomný. Mudrci řekli – a i já to říkám – že tento bílý šum není neškodný. Nepřijímejte návyk vstupovat do něj, jen proto, že je vždy přítomen. Udržuje identitu, která potřebuje vztah k těmto projekcím. Tento bílý šum je spojen s identitou, která nás udržuje ve stavu osoby. A tento stav osoby je jako mlžná vrstva, která zakrývá čistotu bytí.

Jedno z nejradikálnějších cvičení, ke kterému ne každý může hned přistoupit, ale v určitém bodě, když začnete pozorovat s odstupem, se začínáte ztotožnění s myslí zbavovat. Když říkám „mysl“, nemluvím tolik o vnějším světě, ale o vnitřní duševní aktivitě – i když do toho spadá i každodenní tok událostí.

Když se od toho začnete trochu odpoutávat, vaše vědomí se začne otevírat – ne jako vědomí věcí, ale jako vědomí vědomí. Samotné vědomí se začne rozšiřovat a stává se více samozřejmým. Pokud to necháte být, hluk mysli bude pokračovat, i ve spánku, prostupuje i snovým stavem.

Radikální změna – a když říkám radikální, mám na mysli její sílu – spočívá v tom, že pokaždé, když se objeví myšlenka, okamžitě přiveďte pozornost zpět ke svědkovi. Svědek nemá žádnou identitu, žádnou strukturu – jen svědčí. Pokaždé, když se objeví myšlenka, nechte ji zaniknout, než se rozroste. Přiveďte ji zpět. Je to silné cvičení, je to cvičení pro velkou duši (mahatma).

Zpočátku ucítíte, že mysl s tím nesouhlasí – chce se rozšířit. Ale vy ji nekrmíte pozorností, přivádíte ji zpět – třeba i otázkou: „Pro koho tyto myšlenky přicházejí? Kdo je vnímá?“ Přirozená odpověď je: „Pro mě.“ Ale toto „já“ je další jméno pro falešné já, pro ego, osobní identitu.

Je to radikální cvičení, ale vím, že někteří z vás po tom touží a chtějí v tom být důslední. Nemusíte se ničeho vzdávat, abyste to dělali, ale musíte být ochotni věnovat se tomu – tomuto pozorování mysli, tomuto sledování oka.

Pokaždé, když se mysl objeví, nedovolte jí růst. Nezalévejte ji. Přiveďte ji zpět do prázdnoty, odkud přichází samotné vnímání. Možná to budete muset poslouchat opakovaně, než s tím začnete. Nejprve jen naslouchejte. Pochopte, co sdílím. Stále přivádějte myšlenky zpět. Neutralizujte je. A po nějaké době zlomíte jejich sílu, zlomíte tu nasycenost mysli.

Mysl, jak já říkám, pochází ze srdce, z jádra, ale vydala se jako neposedné dítě. A teď na ni uplatňujete disciplínu – a to může být frustrující jak pro dítě, tak pro rodiče. V této pozici jste rodičem, který přivádí mysl zpět. Bude zde určitý odpor. Ale tím, co zde děláte, si zkracujete cestu ke svobodě.

Stačí to dělat krátké chvíle – pět, deset minut. Někteří z vás déle. Nedovolte myšlenkám, aby se rozrostly do lesa. Držte je. Zmenšete je na strom. Pak na kořen. A nakonec na prázdnotu. Zůstaňte v té prázdnotě, dokud postupně neuvidíte, že tato prázdnota je za vším. Nese vše. Je stavem bytí.

Čím více takto pozorujete, tím více se vědomí rozšiřuje – na úrovni prožitku se zdá, že se pole vědomí rozšiřuje. A najednou si uvědomíte, že to není jen klid nebo pocit ticha – je to obrovské. Není to myšlenka. Nemyslete si, že jste vědomí – musíte to vidět a být tím.

A postupně uvidíte, že svět – tedy duševní aktivita, to strašidelné místo mysli – se prostě rozpadá. A všechno je obsaženo v existenci samotného vědomí. Toto vědomí je energie Boha. Je to přítomnost Boha.

Když jdete do hluboké modlitby, do hluboké meditace, navrací vás to zpět do přítomnosti – činí vás to vědomými. Znamená to opuštění světa, opuštění pole myšlenek, opuštění mysli – a izolaci od toho všeho. A to znamená být v Boží přítomnosti.

A tato přítomnost není oddělená od vás. Tato přítomnost a vědomí – to je jedno. Prosím, tohle je pro ty z vás, kteří se tím stanete veterány. Ti, kdo skutečně projdou touto cestou. A ta síla, kterou v tom najdete, nebude „vaše síla“, jako byste něco vlastnili: „Já jsem zvítězil, já jsem to dokázal.“ I tyto lákavé myšlenky jsou součástí duševního provozu.

Nechci vám dávat žádné sliby typu „tohle všechno zažiješ“, protože i to si mysl vytváří a zkresluje. Ti z vás, kteří cítí, že tímto směrem chtějí jít – já jsem s vámi v tom. Požehnání všech, kteří tím prošli, je s vámi. Milost Bytí je s vámi. Pán vesmíru je s vámi.

Vše vyústí v jednotu reality – a vy jste touto realitou. To není kompliment. To je pouze odkrytá pravda.

Požehnání vám. Požehnání každému, kdo toto slyší. A neexistuje žádné selhání. Nepovažujte nic za selhání. I když mysl přijde velmi hlasitě – to jen znamená, že byla více odhalena. V tomto radikálním odhalení se všechna její špína dostává na povrch.

Jediný, kdo tím může trpět, je ten, kdo spolužije s myslí – kdo s ní spolupracuje. Ale vy nejste tím. Vy jste svědek obojího.

Zvykněte si na to. Toto je mistrovské ukazování na to, co je v nás věčné.

Bůh vám žehnej. Děkuji. Děkuji. Požehnání vám.
Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » pát 18. črc 2025 4:40:46

Je to oblast nekonečného potenciálu,
ale představuje si vesmír sám v sobě
a současně se lokalizuje uvnitř své vlastní představivosti
jako zdánlivě oddělená, konečná mysl,
ze které se dívá na sebe sama,
na svou vlastní činnost,
ale vnímá ji jako vesmír.

Rozdíl mezi individuálním snem – snem, který jsi měl –
a tímto je, že se ve svém vlastním snu lokalizuješ
jako jediný pozorovatel.
Zatímco bych řekl, že nekonečné vědomí
se lokalizuje jako množství zdánlivých pozorovatelů.
Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » pát 18. črc 2025 4:50:24

Prozření: Co je skutečné a co je jen sen?

V mnoha duchovních tradicích se mluví o „probuzení“ nebo „osvícení“ – okamžiku, kdy se lidská bytost náhle nebo postupně rozpomene na pravou povahu skutečnosti. Tento proces není jen duchovní inspirací nebo psychologickou transformací. Je to hluboké a nezvratné rozpoznání toho, co je skutečné, a co bylo pouze snem – iluzí, která byla po celý život považována za realitu.

Skutečnost, která je uvědoměna

Při prozření je rozpoznána jediná pravá skutečnost: vědomí samo – neosobní, nekonečné, bezčasové a neomezené. Nejde o "vaše" vědomí, jako byste ho vlastnili, ale o samotný základ existence, který není oddělený od ničeho, co existuje.

Toto vědomí není něco, co „máte“. Je to to, čím jste. Je to základ, ve kterém se všechny jevy – myšlenky, těla, světy, vesmíry – objevují a zase mizí. Při prozření je pochopeno, že vědomí nepřebývá ve světě – svět přebývá ve vědomí.

Jinými slovy, vědomí není produktem mozku, ale mozek (a tělo, a celý vesmír) je jevem v poli vědomí. To je obrat o 180 stupňů v běžném vnímání reality.

Iluze, která je rozpoznána

Současně s tímto uvědoměním je rozpoznáno, že to, co jsme dosud považovali za „já“, je pouhá konstrukce mysli. Osobní identita – jméno, příběh, tělo, minulost, názory – to vše je součástí snu, který se odehrává ve vědomí. Nejsme tělo, nejsme mysl. Jsme to, co si tělo a mysl uvědomuje.

Také svět, jak ho běžně vnímáme – jako objektivní realitu nezávislou na pozorovateli – je rozpoznán jako sen. Ne že by byl falešný nebo neexistující, ale je relativní, proměnlivý, podmíněný, dočasný – zkrátka iluzorní ve srovnání s absolutní skutečností vědomí, které se nikdy nemění.

Tak jako sen v noci se jeví naprosto skutečný, dokud se neprobudíme, tak i běžný denní život je považován za „realitu“, dokud nedojde k duchovnímu probuzení. Poté se ukáže, že i tento svět byl snem – snem vědomí o sobě samém.

Kdo se probouzí?

Zajímavým paradoxem je, že nikdo se vlastně neprobouzí. „Já“, které chce být osvícené, je součástí iluze. Když dojde k probuzení, není zde žádný „někdo“, kdo by se probudil. Zůstává jen tiché, přítomné bytí – vědomí samo – které si uvědomuje, že vždy bylo, je a bude.

Důsledky pro život

Toto poznání mění vše. Strach ze smrti mizí, protože není „kdo“ by mohl zemřít – vědomí je nezrozené a nezaniká. Utrpení se uvolňuje, protože je způsobeno připoutaností k iluzornímu já. Láska, klid a přítomnost se stávají přirozeným stavem, nikoli cílem.

Prozření ale neznamená útěk ze světa. Tělo a mysl dál fungují, svět se dál točí. Ale je vnímán jako hra, sen, výraz vědomí. A tím se stává svobodnějším, krásnějším a opravdovějším.

Prozření není něco, co bychom museli dosáhnout – je to rozpoznání toho, co už je. Skutečnost je zde stále, stále přítomná, tichá a jasná. Čeká jen na to, až se přestaneme ztotožňovat s tím, co nejsme, a uvidíme, že jsme byli tím vědomím celou dobu.
Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » stř 27. srp 2025 20:43:32

Co je skutečné a co je iluze - Šrí Nišragadatta Mahárádž

Porozumění egu jako prostředku k sebepoznání

Je ego nezbytné pro sebepoznání?
To je krásně položená otázka. Abychom ji mohli uchopit, je třeba se ponořit do určitého pozadí. Ego, přestože je iluzorní, hraje zásadní roli v procesu sebepoznání.

Čím se liší něco iluzorního od něčeho skutečného?
Například fata morgána na poušti se jeví jako voda, ale ve skutečnosti je to jen hra světla. Krajina ve filmu je iluzí krajiny – žádná skutečná krajina tam není, ale skutečností je plátno, které ji zobrazuje.

Něco zcela neskutečného, jako třeba „čtvercový kruh“, ani neexistuje jako iluze. Proto „čtvercový kruh“ je neexistující, neskutečný. Oproti tomu fata morgána, i když není skutečným jezírkem, je pravou hrou světla. Zkoumat „čtvercový kruh“ nemá smysl, protože nemá žádný základ v realitě. Avšak zkoumání iluze, jako je fata morgána, nás může dovést k pochopení její skutečné podstaty – hry světla. Stejně tak zkoumání filmové krajiny nás nepřivede ke skutečné krajině, ale ke skutečnosti plátna. Jinými slovy, hluboké zkoumání iluze nás dovádí k její skutečné podstatě.

Šrí Nisargadatta Maharadž zdůrazňoval, že svět jevů a zkušeností je jako sen nebo iluze – tradičně nazývaná „mája“. Zkušenosti jsou skutečné v tom smyslu, že jsou vnímány, ale jsou pomíjivé a postrádají vlastní podstatu.

Tradiční metafora je omyl, kdy si lano spleteme s hadem. Had je iluze, skutečností je lano. Pokud známe jen hada, musíme začít zkoumáním právě jeho – a toto zkoumání nás nakonec dovede k pochopení, že jde ve skutečnosti o lano. Zkoumáním hada nevyhnutelně objevíme lano.

Ego je podobné. Není to něco zcela neexistujícího. Existuje univerzální pocit „já jsem“ nebo „jsem sám sebou“, který sdílíme. Avšak většina lidí si tento pocit „já jsem“ plete s dočasným, omezeným já – s iluzí, ale nikoli s něčím neskutečným.

Když se řekne „zkoumejte ego“, znamená to ponořit se do pocitu oddělenosti, do smyslu „já jako samostatná osoba“. Ego, tedy iluze oddělenosti, je to, s čím se většina lidí ztotožňuje. Pokud se do něj upřímně a hluboce ponoříme, odkryjeme jeho skutečnou podstatu – pravé a jediné Já, které je nekonečným vědomím.

Tento princip je přítomen i v učení Ramany Maharšiho o sebedotazování. Když se ho ptali, na které „já“ se při sebedotazování ptáme – na falešné já nebo na pravé Já – odpověděl, že na tom nezáleží. Klíčem je zkoumat to, co považujete za sebe. Toto zkoumání vás nakonec dovede k realitě vašeho pravého a jediného Já – které je nekonečným vědomím.
Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » ned 26. říj 2025 9:05:56

„Mmm, skvělá iluze“

Kdysi dávno seděl muž, o kterém se říkalo, že poznal pravdu. Lidé za ním přicházeli se svými sny, názory, obavami a přesvědčeními. Mluvili o světě, o Bohu, o dobru a zlu, o správných i špatných lidech.
A on se díval – s očima, v nichž nebyl soud, jen tichá láska.
„Mmm,“ řekl prý někdy, „skvělá iluze.“

Obrázek

Ne proto, že by pohrdal tím, co druzí prožívají, ale protože viděl, že i to je Boží hra. Že i zmatek, názor, hněv či omyl se děje v jednom nekonečném vědomí, které se v tom poznává samo.

Lidský stav — ten obyčejný, neprobuzený — znamená „být ztracen v myšlenkách“.
To není vina. Je to prostě způsob, jak se vědomí dočasně zahalí do snu o sobě samém. Myšlenka je jako nástroj: může stavět i bořit. Ale v okamžiku, kdy mysl získá nad člověkem moc, namísto toho, aby sloužila, vzniká utrpení.

Z tohoto nevědomého snění se pak rodí svět, jaký vidíme: plný konfliktů, hněvu, politických dramat a online bitev o pravdu.
Ale všechno to má společný základ — kolektivní mysl, která zapomněla na ticho, z něhož vzešla.

Joseph de Maistre řekl: „Každý národ má vládu, jakou si zaslouží.“
Ne proto, že by někdo „měl, co si zaslouží“, ale protože svět je vždy zrcadlem vnitřního stavu.
Když se kolektivní mysl pohybuje v chaosu, projeví se chaos i ve vládě, v médiích, v sociálních sítích.
Na první pohled se může zdát, že kolektivní chaos vytváří svět, vlády, systémy či média. Ale z hlubšího pohledu je vše projevem jednoho vědomí — vědomí, které se právě teď poznává samo v mnoha podobách.
Jakmile se člověk probouzí z iluze, že je oddělenou osobou odkázanou na vnější moc, začíná objevovat, že skutečnost neleží „tam venku“. Svět se děje v něm, v poli vědomí, které je svou podstatou Božské, dokonalé a neměnné.
To, co se objevuje — události, postavy, příběhy — přichází a mizí. Ale to, co je, se nemění.
A tak se nakonec ukáže, že žádná skutečná moc není „nad námi“; vše se odehrává v nás, v tichém oceánu Bytí, který nikdy nebyl dotčen bouří světa.

Skutečná proměna neprobíhá na úrovni názorů ani debat.
Děje se v tichu, když člověk přestane reagovat a začne být.
Když dovolí, aby jeho pozornost spočinula ne v myšlence, ale v bytí samotném.

Síla, která se rodí v uvědomění přítomnosti, nebojuje, a přesto osvětluje všechno, čeho se dotkne.

A možná může probudit i láskyplný úsměv:

„Mmm, skvělá iluze.“

:)
Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » pon 17. lis 2025 6:26:47

Obrázek
Mysl stvořila oddělenost a žádná mysl tuto oddělenost neodstraní. Oddělenost neexistuje. I říct „Jsem oddělený/á“ je vtip
HWL Poonja - Papadži
Návštěvník

Předchozí

Zpět na Inspirativní myšlenky