KDO JSI?

Re: KDO JSI?

Nový příspěvekod Návštěvník » pon 10. úno 2025 13:49:51

Největší spojení se svou pravou podstatou je být takový, jaký jsi. To je svoboda. Je to za hranicemi představivosti, zcela nové a svěží. Proto prostě zůstaň v tichu. Nemysli. Jsi to ty. Jsi to ty. Neprobouzej myšlenky, a pokud přijdou, nech je plynout, nepochybuj o své vznešenosti. Je to tak jednoduché. Ten, kdo to pochopí, pozná, že toho dosáhl.

Když jsi v tichu, je to krása, radost a klid. Je to bez námahy. Námaha je jen narušení mysli, námaha znamená hrát si s mrtvými na hřbitově. Prostě rozjímej nad tím, co je vždy tiché. Jdi ke Zdroji. Nevěř ničemu, jednoduše setrvej v tichu a vrať se domů – a neodpočívej, dokud tam nebudeš.

Mír je možný pouze tehdy, když neexistuje osobní „já“, a k jakékoliv praxi je zapotřebí „já“. Tajemství blaženosti spočívá ve zanechání hledání, zastavení myšlení i zastavení ne-myšlení – a v prostém tichu. Nejlepší praxí je poznání „Kdo jsem já?“. Jsi Brahman, věz to. Pokud chceš něco dělat, pak pouze vždy uctívej své Pravé Já.

Obrázek

Největší spojení se svou pravou podstatou je být takový, jaký jsi.

.
Návštěvník

Nový příspěvekod Návštěvník » sob 15. úno 2025 7:53:24

Návštěvník

Nový příspěvekod Návštěvník » ned 09. bře 2025 14:47:36

V rámci filozofie advaita-védánty se skutečnost často popisuje pěti atributy: existencí (sat), vědomím (čit), blahem (ánanda), jménem (náma) a tvarem (rúpa). První tři atributy – existence, vědomí a blaho – jsou považovány za esenciální a neměnné aspekty absolutní reality neboli Brahmanu. Naopak jméno a tvar jsou vnímány jako dočasné a proměnlivé projevy, které zakrývají pravou podstatu bytí.

Při hlubokém zkoumání a meditaci dochází k rozpadu identifikace s jménem a tvarem, což umožňuje jednotlivci uvědomit si svou pravou podstatu jako čisté bytí, vědomí a blaženost. Tento proces vede k osvobození od iluzí a utrpení spojeného s pomíjivými aspekty existence.

Nejčistší a nejzazší Pravdou je tedy realizace, že naše pravé Já je totožné s Brahmanem – nekonečným, nedělitelným a věčným bytím, vědomím a blahem. Tato realizace překračuje všechny koncepty a duality, čímž odhaluje jednotu všeho bytí.

Jak je uvedeno v "Čtyřiceti verších na oslavu Skutečnosti":

"Pokud se někdo začne považovat za jméno a tvar, svět a Bůh se také projeví ve tvaru. Avšak je-li někdo bezforemný, je otázkou, kdo vidí tyto formy a jak je vidí?"
ADVAITA.CZ

Tato slova zdůrazňují, že identifikace s jménem a tvarem omezuje naše vnímání reality, zatímco uvědomění si naší beztvaré podstaty nás osvobozuje k poznání nejvyšší Pravdy.
Návštěvník

Nový příspěvekod Návštěvník » pát 21. bře 2025 18:13:49

Obrázek

Pravda vyvyšuje svatou osobu, takže musíte být krásní, čistí a bezchybní. Jsi svatý, když jsou odstraněny vasany a když není žádná myšlenka.
Návštěvník

Nový příspěvekod Návštěvník » úte 25. bře 2025 16:53:50

„Cesta sebepoznání,“ odpověděl Bhagaván,
„je jako letadlo, které potřebujete. Je přímá, rychlá a snadno použitelná.

Už teď se pohybujete velmi rychle směrem k realizaci.
Jen kvůli vaší mysli se zdá, že žádný pohyb neprobíhá.

Ve starých dobách, když lidé poprvé cestovali vlakem, někteří věřili,
že stromy a krajina se pohybují, zatímco vlak stojí na místě.

Stejné je to s vámi nyní.
Vaše mysl vás nutí věřit, že se nepohybujete směrem k Seberealizaci.“

Z knihy Žít podle slov Bhagavána
Návštěvník

Předchozí

Zpět na Inspirativní myšlenky