Víra

Víra

Příspěvekod Návštěvník » ned 16. srp 2020 6:32:14

Obrázek
Alan Watts

“To have faith is to trust yourself to the water. When you swim you don’t grab hold of the water, because if you do you will sink and drown. Instead you relax, and float.”

"Mít víru znamená věřit ve vodu. Když budete plavat, nebudete se chytat vody, protože pokud tak učiníte, ponoříte se a utopíte se. Místo toho si odpočiňte a vznášejte se. “
Návštěvník

Re: Víra

Příspěvekod Návštěvník » čtv 17. zář 2020 15:24:28

Proč bych měl začít věřit, že existuje věčnost?

O důležitosti odpovědi na tuto otázku jsem přesvědčen z vlastní zkušenosti. Pokud totiž nevěřím, že existuje něco, co je věčné, pak se mé poznání a pohled nemohou posunout dále.

Věčnost je ze samotného významu slova něčím, co nikdy nevzniklo, a tedy ani nikdy nekončí. Představuje cosi, co tu věčně je, a veškeré dění je její součástí. Jakmile připustím její existenci, okamžitě se významně změní mé uvažování. Věčnost je totiž nepředstavitelně dlouhá. Delší, než si umím představit. Je – věčná!

Pokusme se na chvíli ve věčnost uvěřit a představit si, že naše bytí nemá konce. Můj pohled na různé životní situace se náhle mění. Jako by se jevy, které se vyskytují v mém životě, ukazovaly v jiném světle:

➤ Hněv
Na nějakého člověka se hněvám. Budu však mít chuť zlobit se na něho věčně? Časem se změní naše těla, doba i názory. Promění se on i já. Zajisté mu jednou odpustím. Nebude mě bavit udržovat svůj vztek. Proč se na toho člověka tedy hněvat a neodpustit mu hned? Tímto způsobem přichází odpuštění.

➤ Strach
Bojím se smrti. Nejsou však zrození a smrt těla pouze jakýmisi mezníky navléknutými na šňůře věčnosti, které se stále opakují?
Je zřejmé, že mé tělo se mění celý život, každým okamžikem. Proč by tato změna neměla pokračovat, je-li součástí věčnosti. Tak se dostavuje absence strachu.

➤ Obavy
Stále mám nějaké obavy, které se týkají výsledku mých činností a očekávání různých událostí. Pokud se ale všechno věčně mění, pak je tato změna pro mne jakousi hrou, kterou mohu libovolně a věčně hrát. Proč se tedy něčeho obávat? Takto se přibližujeme bezstarostnosti.
S pohledem, že věčnost existuje, život nikdy nekončí a že se vše časem změní, vás jistě ihned napadne další nepřeberné množství jednoduchých příkladů z vašeho každodenního života.

Jakým způsobem však ve věčnost uvěřit? Nejlepší je použít svou inteligenci a své zkušenosti. Není vůbec jednoduché jen tak přijmout názor, že věčnost existuje. Proto je dobré mít se na začátku o co opřít. Kupříkladu nejmodernější věda tvrdí, že všechno ve vesmíru je energie. Říká se o ní, že nevzniká ani nezaniká, jen stále mění svou formu a svůj tvar. Vše tomu nasvědčuje. A hle, už zde máme první náznak věčnosti, které lidé obecně věří. Také je dokázáno, že všechno, co existuje, má svou příčinu a je jejím následkem. Následek je pak příčinou dalšího následku. To nelze popřít. Má velmi prostá úvaha zní – jak a kdy to tedy všechno začalo?

Jakmile totiž najdu jakýkoli první opěrný bod v měnícím se vesmíru, pak i on musel mít svou příčinu. Nekonečný řetězec příčin a následků poukazuje jednoznačně na věčnost, a to i v případě, že uvěříme teorii velkého třesku jako vzniku vesmíru – bodu o nulových rozměrech a nekonečné hmotnosti, ze kterého vznikl. I on se tu někde vzal a měl svou příčinu…

Tímto způsobem se mohu otevřít a začít uvažovat o světě jinak. Není důležité hned vědět, jak všechno vzniklo a jak se věci opravdu mají. Jde jen o to připustit, že věčnost je možná, a pokusit se podívat na věci, které se dějí, s tímto nadhledem.
Je velmi dobré zařadit mezi ně i sebe, svou mysl, vědomí a tělo. Použít fakt potvrzený zkušeností, že se vše neustále mění, a to včetně mého poznání. Teprve pak si mohu tváří v tvář věčnosti položit otázku:

Kdo jsem já a jak mé já vzniklo?

O tom, že se mé tělo v každém okamžiku mění, není pochyb. Stejně je tomu s mými pocity, náladami, myšlenkami, pohledy a názory. Moje já by však neexistovalo bez mého vědomí.

Vždyť vědomí sebe – je já!

Jen díky němu jsem si vědom všeho výše vyjmenovaného a také světa kolem sebe. Nejdůležitější otázka v rámci hledání Skutečnosti zní:

„Je zde něco věčného, o co se mohu ve svém poznání opřít?“

Jestliže je změna tvaru trvalá, není tu nějaká vlastnost věčnosti, která je jí přirozená a je neměnná? Tímto způsobem začíná hledání skutečné Pravdy, a pokud budu celým svým srdcem toužit Ji poznat, dostane se mi jednou odpovědi. Tento stav se nazývá probuzení – nalezení vlastní podstaty. Je to poznání jediné neměnné a věčné Skutečnosti.

Stanislav Šlenc Odpovědi
Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » pát 18. zář 2020 21:52:44

Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » stř 21. říj 2020 19:18:06

Z rozhovoru brazilského teologa Leonarda Boffa s tibetským Dalajlámou:

NAŠE NÁBOŽENSTVÍ NENÍ DŮLEŽITÉ

V debatě, která se týkala náboženství a svobody, jsem se Dalajlámy – s trochou zlomyslnosti, ale také se zájmem – zeptal:

„Vaše Svatosti, které náboženství je ze všech nejlepší?”

Myslel jsem, že řekne: tibetský buddhismus nebo východní náboženství, jež jsou mnohem starší než křesťanství.

Dalajláma se odmlčel, pohlédl mi do očí a usmál se. To mě překvapilo, neboť jsem si byl vědom jízlivosti v mé otázce.

Odpověděl: „Nejlepší náboženství je to, které tě přivede co nejblíže k Bohu. Takové, co z tebe udělá lepšího člověka.”

Byl jsem chvíli zticha a žasl jsem (a dokonce i teď, když na to pomyslím) nad jeho moudrými a nezpochybnitelnými slovy:

„Nezajímá mě, příteli, jaké náboženství vyznáváš a zda jsi zbožný, nebo ne. Důležité pro mne je to, jak jednáš s rodinou a přáteli, jak se chováš v práci, ve společnosti, před světem. Pamatuj: vesmír je ozvěnou tvých skutků a myšlenek.

Zákon akce a reakce neplatí jen ve fyzice. Týká se rovněž všech vztahů: k lidem, zvířatům, rostlinám, světu.

Jestliže se chovám dobře, dostanu zpět dobro. Jestliže jednám se zlým úmyslem, vrátí se mi zlo.

Babička a dědeček ti říkali čistou pravdu: vždy budeš mít to, co přeješ i ostatním.

Být šťastný není záležitostí osudu. Je to věc volby.”

Nakonec dodal:

„Pečuj o své myšlenky, neboť se z nich stanou slova

Pečuj o svá slova, neboť se z nich stanou skutky.

Pečuj o své skutky, neboť se z nich stanou zvyky.

Pečuj o své zvyky, neboť utvářejí charakter.

Pečuj o svůj charakter, neboť ten utváří osud.

A osud – to je tvůj život.”

Není vyššího náboženství, než je Pravda
Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » sob 06. srp 2022 13:09:07

Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » sob 06. srp 2022 13:20:04

"Není třeba tlačit vodu, aby tekla dolů."

:)
Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » sob 06. srp 2022 13:31:20

15,43: "V té poslední instanci je samá dokonalost, perfekce, neuvěřitelná krása, a tak. Není to Nirvána zatím. Možná, že je, já nevím..."

:D
Návštěvník

Příspěvekod salmo1cz. » ned 07. srp 2022 8:14:36

Náhodou, je to krásně lidsky řečeno.
Naplněna mysl, správně pochopeno, nateče důvěra.
Pak přichází plnost, blaženost bez předmětu blaženosti.
No i mnich může být k sobě sama poctivý, musí být jinak to prostě nenateče.
salmo1cz.

Příspěvekod salmo1cz. » ned 07. srp 2022 16:01:39

Vždyť to máte myslím na třetím lupenu téma osvícení.
Já vím že si nic nepamatujete, ale to já nevyřeším.
salmo1cz.

Re: Svět

Příspěvekod Návštěvník » čtv 27. říj 2022 8:44:49

Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » čtv 10. lis 2022 11:44:17

V tomto úryvku z 19. dubna 1993 německá oddaná Virag píše Papajimu, že jít ke zdroji myšlenky vytváří tlak a že nachází rozdíl mezi přítomností Papaji a návratem do Německa. Papaji: "Nikdy jsem ti neřekl o žádném Východě a Západě. Kde je ta čára? Tohle oddělení na mě nefunguje. Zeptej se Slunce, kdo je zodpovědný za tyto směry. Slunce neví. Tak kde jsi to vzal?" ? Je to jen vaše představivost, představy. Představy je třeba zničit. Nikomu nevěřte. Jen se podívejte dovnitř. Pak získáte paprsek Pravdy."
Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » stř 14. čer 2023 13:29:47

Když mysl nezíská vaši víru, nezíská nad vámi moc.
Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » čtv 26. zář 2024 6:53:29

O víře v buddhismu (saddhā)| Ajahn Brahmali

Jaký je význam víry v buddhismu? Mají buddhisté vůbec nějakou?
O tom hovoří Ajahn Brahmali během první z cyklu pěti přednášek v polských městech v roce 2023. V závěru nás vezme na speciální výlet – na osobní návštěvu za samotným Buddhou. (51:55)

Ajahn Brahmali je zástupem Ajahna Brahma v duchovním vedení kláštera Bodhinyana a Buddhistické společnosti Západní Austráli v Perthu. Ajahn Brahmali pochází z Norska, vystudoval inženýrství a ekonomii ve Velké Británii, stal se mnichem a již více než třicet let žije po boku Ajahna Brahma v Austrálii. Je světově uznávaným znalcem jazyka Páli a Buddhových rozprav (sutt), autorem několika knih a překladů a velmi žádaným řečníkem po celém světě.
Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » stř 18. pro 2024 15:43:38

"Vy sami jste Štěstím" – Pravé štěstí není vnějším stavem ani výsledkem vnějších událostí. Je to vaše přirozená podstata, která je stále přítomná. Když si uvědomíte, kdo opravdu jste (čisté Vědomí, ne ego nebo tělo), zjistíte, že štěstí není něco, co musíte hledat, ale něco, čím už jste.

"Není-li zde víra, vše je zbytečné" – Bez vnitřního přesvědčení nebo ochoty skutečně pochopit a prozkoumat svou pravou podstatu není možné dojít k tomuto uvědomění. Víra je prvotní impulz, který vás motivuje k obrácení pozornosti dovnitř, k pochopení sebe sama. Bez tohoto důvěryplného přístupu zůstáváte uvězněni v iluzi oddělenosti a hledání štěstí vně.

Jednoduše řečeno: Musíte uvěřit, že štěstí není něco vně vás, ale že jste jeho zdrojem. Teprve pak jej skutečně můžete poznat.
Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » stř 15. led 2025 12:19:35

Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » sob 01. lis 2025 9:49:20

Co znamená mít opravdovou VÍRU - Alan Watts

Pokud skutečně máš víru, nepotřebuješ víru ve smyslu přesvědčení, protože víra je zcela odlišný postoj než víra jako přesvědčení. Víra je stav otevřenosti nebo důvěry. Mít víru znamená například to, jako když plaveš – důvěřuješ vodě, že tě unese. Nechytáš se vody, když plaveš. A pokud se ve vodě ztuhneš a snažíš se jí držet, potopíš se. Musíš se uvolnit.

Postoj víry je tedy pravým opakem lpění, držení se. Dá se říct, že člověk, který je náboženský fanatik a nutně musí věřit v určité tvrzení o povaze Boha a vesmíru, je vlastně člověk, který nemá žádnou víru – protože se drží příliš křečovitě.
Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » sob 14. bře 2026 21:03:06

Víra jako brána k realizaci
Lekce od Nisargadatty Maharadže

V duchovním životě se o víře mluví velmi často. Přesto je to jedno z nejvíce nepochopených slov. Mnozí si ji spojují se slepým přijetím dogmat, náboženskou poslušností nebo emocionálním nadšením.

V autentické duchovní tradici má však víra mnohem hlubší význam.

Není to víra v myšlenky.
Není to ani víra v autoritu.

Skutečná duchovní víra je vnitřní jistota, která předchází zkušenosti – a zároveň ji umožňuje.

Je to most mezi tím, co člověk zatím nevidí, a tím, co je ve skutečnosti pravda.

A málokterý příběh ukazuje sílu takové víry jasněji než život indického mistra advaitové tradice – Nisargadatta Maharaj.

Co je víra v duchovním smyslu?

V běžném jazyce je víra často chápána jako přesvědčení mysli. Mysl však neustále pochybuje, analyzuje a porovnává.

Duchovní víra je něco jiného.

Je to:

Důvěra v pravdu, kterou zatím plně neprožívám, ale která ve mně hluboce rezonuje.

Je to vnitřní otevřenost – ochota opustit staré představy o sobě.

Je to rozhodnutí:
„Ano, toto je pravda, i když ji ještě nevidím.“

A zároveň je to stálost – schopnost na tuto pravdu nezapomenout, i když se objeví pochybnosti.

Víra tedy není cílem duchovní cesty.
Je to nástroj, který umožňuje, aby se pravda mohla odhalit.

Maharadžův příběh: Síla jediné věty

Když se Nisargadatta Maharaj stal žákem svého gurua Siddharameshwar Maharaj, dostal od něj velmi jednoduché, ale zásadní poučení.

Jeho učitel mu řekl:

„Věř mi, jsi Nejvyšší Skutečností.
Nepochybuj o mých slovech, důvěřuj mi.
Říkám ti pravdu – jednej podle toho.“

Když se později lidé Maharadže ptali, jak dosáhl realizace, jeho odpověď byla překvapivě prostá.

Řekl:

„V mém případě to bylo velmi jednoduché. Nemohl jsem na slova svého Gurua zapomenout. A tím, že jsem na ně nezapomněl – jsem realizoval.“

Právě zde se skrývá hluboké tajemství.

Maharadž:

jeho slova nezpochybňoval

neanalyzoval je intelektuálně

nečekal na důkaz

Jednoduše přijal pravdu jako fakt – a žil podle ní.

A právě tato neochvějná víra otevřela dveře k realizaci.

Jak víra působí na duchovní cestě

Víra není jen psychologický stav. Má velmi konkrétní dopad na vědomí a na způsob, jakým člověk prožívá sebe i svět.

1. Víra obrací pozornost dovnitř

Když člověk uvěří, že pravda je v něm, přestane ji hledat ve vnějších věcech.

Tím se mění směr celé jeho pozornosti.

Namísto hledání ve světě začne obracet pohled k tomu, kdo svět vnímá.

2. Víra vytváří vnitřní prostor

Pochybnost zužuje vědomí.

Mysl se neustále vrací k otázkám:
„Co když to není pravda?“
„Co když se mýlím?“

Víra tento kruh přerušuje.

V prostoru bez neustálých pochybností může pravda přirozeně vyvstat.

3. Víra mění identitu

Pokud člověk začne opravdu věřit, že je vědomí – a ne pouze tělo a mysl – začne se postupně měnit i jeho způsob prožívání.

Staré ztotožnění se začne uvolňovat.

Ne proto, že by ho člověk násilně odstraňoval, ale proto, že už nedává smysl.

4. Víra je jako semínko

Semínko nepotřebuje, aby ho někdo neustále kontroloval.

Stačí ho zasadit a nechat růst.

Stejně tak víra v pravdu, pokud ji člověk drží v srdci, začne postupně proměňovat celé jeho vědomí.

5. Víra je akt důvěry

V hlubším smyslu je víra také aktem lásky.

Je to důvěra v něco hlubšího než naše osobní já.

V něco, co nás přesahuje – a přitom je naší pravou podstatou.

Proč to u Maharadže fungovalo tak rychle?

Maharadžova realizace byla podle jeho vlastních slov „velmi snadná“.

Nebyla však náhodná. Stála na třech důležitých vlastnostech.

1. Absolutní důvěra v učitele

Slova gurua nepřijal jako filozofii.

Přijal je jako popis reality.

2. Jednoduchost

Nezaplétal se do složitých teorií.

Držel se jediné věty – jako člověk, který drží provaz vedoucí z temné jeskyně.

3. Vytrvalost

Nezapomněl.

Právě tato neochvějnost byla jeho praxí.

Co si z toho může vzít dnešní člověk?

Dnešní hledající často nemá osobního gurua ani přímé vedení duchovní tradice.

Podstata Maharadžova příběhu je však univerzální.

Stačí čtyři jednoduché kroky:

* najít pravdu, která v nás hluboce rezonuje

* důvěřovat jí

* nezapomenout na ni

* a postupně podle ní žít

Víra v tomto smyslu není slepá.

Je to vnitřní kompas, který ukazuje směr i tehdy, když je cesta zahalená mlhou.

A když se ho člověk drží dostatečně dlouho, mlha se začne rozplývat.

Závěrečné zamyšlení

Realizace Nisargadatta Maharaj nebyla výsledkem složitých meditací, asketických praktik ani intelektuálního studia.

Byla výsledkem něčeho mnohem jednoduššího:

neochvějné víry v pravdu.

Jeho příběh připomíná, že duchovní cesta nemusí být komplikovaná.

Někdy stačí jediné:

nezapomenout na to, co je pravda.
Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » sob 16. kvě 2026 17:20:05

Proč na víře záleží

Dívka: Ježíši, proč je víra tak důležitá? Mám pocit, že mi to moc nejde. Co si myslíš, že víra je?
Ježíš: Věřit, i když nevidím
Dívka: To je její část. Ale víra je také svolení. Svolení. Víra je způsob, jakým srdce říká: „Jsem připravené, abys vstoupil.“
Ježíš: Ale pokud už mi chceš pomoct, proč na víře záleží?
Dívka: Protože láska se nevnucuje. Uzdravení je pozvání, ne invaze. Pamatuješ si na toho muže u rybníka? Toho, který tam byl už léta?
Ježíš: Ano. Zeptal jsem se ho: „Chceš být uzdraven?“ Ne proto, že bych to nevěděl, ale protože jsem chtěl, aby v tom uzdravení bylo jeho srdce.
Dívka: Takže víra znamená říct ano?
Ježíš: Víra znamená otevřít dveře, i když se ti třese ruka.
Dívka: Co když je moje víra malá?
Ježíš: Malá víra stále otevírá dveře.
Tento krátký, ale hluboký dialog se dotýká samotné podstaty duchovního života a lidského vztahu k božství (či k našemu vlastnímu nejhlubšímu Já). Zde je několik rovin, jak na tento rozhovor nahlížet:

Láska jako respekt k duchovní svobodě: Klíčová myšlenka, že „láska se nevnucuje“ a „uzdravení je pozvání, ne invaze“, ukazuje, že vesmír, Bůh nebo vědomí nikdy neporušují naši svobodnou vůli. Duchovní síla je neustále přítomná a připravená pomoci, ale čeká na naše vnitřní otevření se. Bez našeho souhlasu (svolení) nemůže dojít ke skutečné transformaci.

Víra jako aktivní spoluúčast (angažovanost srdce): Odkaz na biblický příběh o uzdravení u rybníka Bethesda (Jan 5) krásně ilustruje, že transformace není pasivní proces, kde „všechno udělá někdo za nás“. Otázka „Chceš být uzdraven?“ nutí člověka vystoupit z role oběti. Víra zde není definována jako dogmatické přesvědčení o něčem neviditelném, ale jako vědomé rozhodnutí srdce participovat na procesu uzdravení a změny.

Přijetí lidské zranitelnosti: Pasáž o „otevírání dveří, i když se třese ruka“ přináší obrovskou úlevu. Ukazuje, že k duchovnímu pokroku nebo k přijetí pomoci nemusíme být dokonalí, stoprocentně si jistí ani beze strachu. Důležitý je ten drobný čin odvahy – otevření se – navzdory naší lidské slabosti.

Síla malé víry: Závěr rozhovoru koresponduje s biblickým přirovnáním o hořčičném semínku. Nezáleží na kvantitě nebo na tom, jak moc dokážeme intelektuálně „věřit“. Stačí i ten nejmenší záblesk upřímné ochoty a záměru, aby se v našem životě začaly dít podstatné změny. Malá víra stačí, protože ta síla, která za dveřmi čeká, je nekonečná.
Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » ned 17. kvě 2026 6:50:54

Důvěra v život: Od ztraceného bezpečí k absolutnímu vysvobození

Jedním z nejkrásnějších obrazů vnitřního míru je odevzdání se vodní hladině. Když se člověk položí na vodu s plnou důvěrou, uvolní se a nedělá nic, hladina ho bezpečně nese. Voda nemá v úmyslu ho potopit. Jakmile však nastoupí strach, mysl zpanikaří a tělo začne křečovitě bojovat, člověk se začíná topit. Tento zápas s hladinou je přesným obrazem našeho zápasu se životem.

Bazální důvěra a víra v lásku

V psychologii se mluví o takzvané bazální důvěře. Je to základní pocit bezpečí, který si přinášíme z nejranějšího dětství. Pokud jsou potřeby miminka naplňovány s láskou a vnímavostí, dítě získává pocit, že svět je bezpečné místo a že život je v jádru dobrý. Tato bazální důvěra je ve své podstatě čistou vírou v lásku – v to, že jsme vítáni, milováni a chráněni.

Co se však stane, když je tato důvěra v dětství narušena? Pokud je prostředí chladné, nepředvídatelné nebo odmítavé, v hlubokých strukturách naší bytosti se usadí základní nedůvěra. Život začne být vnímán jako hrozba, jako bojiště, kde musíme mít vše pod kontrolou, abychom přežili.

Jak napravit narušenou důvěru?

Zranění, které vzniklo v dětství, je hluboce otištěno v našem podvědomí. Racionální argumenty rozumu na něj nestačí, protože strach sídlí tam, kam běžná logická mysl nedosáhne. Víru a hluboká přesvědčení o světě je proto nutné měnit na úrovni podvědomí.

K tomu slouží nástroje, které obrací pozornost dovnitř:

Modlitba a odevzdání: Skutečná modlitba není žadoněním o změnu vnějších okolností, ale aktem absolutního odevzdání. Je to moment, kdy unavené ego složí zbraně a řekne: „Ne moje, ale Tvá vůle se staň.“ Tím se otevírají dveře, o kterých byla řeč v předchozím rozhovoru – i kdyby se ruka třásla.

Afirmace a bdělá práce s podvědomím: Podvědomí naslouchá citu a opakování. Vědomé dosycování vnitřního dítěte pocitem bezpečí skrze jemné, procítěné pravdy (např. „Jsem v bezpečí, život mě nese“) pomáhá přepisovat staré programy strachu.

Meditace a ztišení: V hluboké meditaci se mysl utišuje a s ní utichá i věčný křik ustrašeného ega, které se snaží vše kontrolovat. V tomto tichu začínáme zakoušet prostor, který je nedotčený jakýmkoliv lidským zraněním.

Sebepoznání jako absolutní vysvobození

Všechny psychologické metody a nápravy podvědomí jsou nesmírně cenné a užitečné pro harmonizaci lidského života. Skutečné, absolutní vysvobození z nedůvěry však leží ještě dál – v přímém sebepoznání (Átma-vičára).

Dokud se považujeme za oddělenou osobu, za ono malé „já“, které bylo v dětství zraněno, nedůvěra se bude v té či oné formě neustále vracet. Osoba bude mít vždy strach, protože z pozice duality je svět vždy plný hrozeb a pomíjivosti.

Skutečný průlom nastává, když obrátíme pozornost k tomu, kdo prožívá tento strach nebo nedůvěru. Kdo je ten, který se bojí, že se utopí?

Při upřímném zkoumání se iluze oddělené osoby začne rozplývat. Zjišťujeme, že nejsme tím omezeným tělem ani ustrašenou myslí s její minulostí. Jsme samotným Vědomím, v němž se všechny tyto prožitky objevují a zase mizí.

Není jiný Bůh než Život

V tomto nejvyšším poznání mizí rozdíl mezi námi a životem. Není jiný Bůh než Život sám. Život není vnější síla, která s námi hraje nějakou hru, Život je naším Pravým Já.

Nisargadatta Maharaj často zdůrazňoval, že to, čím ve skutečnosti jsme, je bezrozměrný zdroj všeho bytí. Ramana Maharši nás neúnavně vracel k tichému Zdroji, který je bez jakékoliv duality.

Když nahlédneme tuto Pravdu, otázka důvěry či nedůvěry ztrácí smysl. Komu by mělo Pravé Já nedůvěřovat, když neexistuje nic jiného než Ono? Voda nemůže mít nedůvěru k vodě. Život nemůže mít nedůvěru k Životu. V tomto bodě se boj mění v absolutní spočinutí. Poznáme, že jsme nikdy nebyli topícím se plavcem – odjakživa jsme byli tím oceánem samotným.

Obrázek
Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » pon 25. kvě 2026 14:01:06

„Když máš v Boha úplnou víru
a zcela se Mu odevzdáš,
Jeho milost k tobě přichází sama od sebe.
Nemusíš o ni prosit ani o ni zápasit.
Taková je síla pravé víry.“

— Neem Karoli Baba
Návštěvník

Zpět na Inspirativní myšlenky