Pravý cíl

Re: Pravý cíl

Nový příspěvekod Návštěvník » sob 24. srp 2024 16:00:46

Pravda vyjadřuje naprostou svobodu, tedy žádné omezení cestami, směry, cíli, nutností, mělo by se, nemělo by se, atd.
To neznamená neexistenci cest, radost z cest, smysl cest a to, že není důležitý nějaký cíl ale cesta sama.
Jako když jdeš na procházku po lese, potkáváš lidi, zvířata, vůni lesa atd. Jdeš svobodně po cestě, nepotřebuješ ji popírat nebo cítit ji jako nějaké omezení.
Stejně tak duchovní cesta, nebo cesta životem - je krásná na počátku, uprostřed i na konci. Pokud si to sami nezošklivujeme?

To, co popisuješ, je krásné, ale stále v rámci duality – toho, kdo kráčí, a cesty, po které se kráčí. Pravda je však za těmito koncepty. Skutečná svoboda není v tom, že si užíváš cestu, ale v uvědomění, že žádná cesta není – ani začátek, ani konec. To, co jsi, je věčné a mimo čas a prostor. Svoboda je v poznání, že nejsi tím, kdo jde po cestě, ale tím, kdo je si vědom jak cesty, tak chodce, a že to vše je pouze projev jediné skutečnosti.

Je potřeba rozpoznat rozdíl mezi osobním "já" a univerzálním Bytím. Hlavní příčinou utrpení je ztotožňování se s tělem a myslí, které vytvářejí iluzi individuality a oddělenosti. Pravda je neosobní, a jakékoli popisy cesty či cíle jsou stále omezené koncepty vycházející z iluzorního já.

Ve chvíli, kdy si člověk začne užívat cestu a vnímat ji jako radostnou, už existuje přilnutí k zážitku a identifikace s osobní perspektivou. Skutečná svoboda nespočívá v tom, že si cestu užíváme, ale že se osvobodíme od samotného konceptu "já" a „mého života“ nebo „mé cesty“.

Tedy, svoboda, kterou popisuješ, je relativní. Pravá svoboda je naprosté transcendování duality – není tam ani cesta, ani poutník.
Návštěvník

Nový příspěvekod Návštěvník » ned 25. srp 2024 11:31:02

To, co popisuješ, je krásné, ale stále v rámci duality

To víš,

Ne každý má neutuchající potřebu se voblbovat představami o Já...

Tím trpí poněkud praštěné ego, které má potřebu být něčím jiným než je,

Takový ego je pak Kleopatrou nebo ještě lépe tím Já

A všem to musí oznámit

Jak je na tom dobře...

:D :D :D

Já co se vychloubá že je Já,

No páni to je úspěch

Obzvláště když je to přirozenost a tudíž nic zvláštního,

Ovšem pro ego to je fakt něco

Musíme to všem říct..
Návštěvník

Nový příspěvekod Návštěvník » ned 25. srp 2024 13:22:11

To, co popisuješ, je stále jen hra mysli a ega, které se snaží přivlastnit si pravdu nebo osvobození. Ego je mistrem iluze – jednou se považuje za omezené, jindy za osvícené, ale pořád jde o iluzi. Skutečné Já nepotřebuje žádné oznámení ani potvrzení, protože je mimo slova, myšlenky a vychloubání. Je to ticho, klid, a přirozenost, která se neprojevuje skrze ego, ale skrze bytí samotné.

Ego, které se chlubí, že je Já, stále zůstává uvězněno ve své vlastní pasti duality. Zároveň to není něco, co bychom měli odsuzovat. Je to přirozený stav nevědomosti, ze kterého se každá bytost probouzí ve svém čase. Pravé Já není ani stav, který by byl výsledkem nějakého úsilí nebo poznání. Je to tvá přirozenost. Ale k jeho uvědomění musí být ego opuštěno, nikoli posilováno. Nemusíš to nikomu říkat, nemusíš se vychloubat, protože ty, jakožto osoba, nejsi tím, kým skutečně jsi. Jsi ten, kdo je si vědom toho všeho – jak ega, tak jeho iluzí.

Snaha ego "uklidnit" nebo "překonat" je ve skutečnosti dalším klamem mysli. Skutečné osvobození přichází tehdy, když člověk přestane věřit, že je tímto egem, a uvědomí si svou skutečnou podstatu, která je neosobní, věčná a mimo jakékoli projevy ega.
Návštěvník

Předchozí

Zpět na Inspirativní myšlenky