Význam hlubokého spánku

Re: Význam hlubokého spánku

Nový příspěvekod Návštěvník » ned 24. lis 2024 16:29:18

Rozhovor o vnímání srdce a stavu spánku

Otázka: Jak víte, že máte srdce? Jak víte, že srdce bije?

Papaji: Cítím jeho tep. Slyším, jak bije.

Otázka: Když vnímáte tlukot srdce, kdo je tím, kdo ho cítí?

Papaji: Já. Jsem to já.

Otázka: Pokud jste tím, kdo cítí tlukot srdce, kdo je pak tím, kdo to celé pozoruje? Pozorovatel tepu srdce nemůže být tím tepem samotným. Když spíte, pozorujete tlukot srdce?

Papaji: Ne, nepozoruji.

Otázka: A přesto srdce bije, i když spíte. Kdo ho tedy v tu chvíli pozoruje?

Papaji: Nikdo. Když spím, nikdo ho nepozoruje.

Otázka: A přesto jste spali. Řekli jste ráno: „Spal jsem.“ Co jste tedy vnímali během spánku? Byli jste si vědomi nepřítomnosti všeho, včetně tlukotu srdce?

Papaji: Ano, byl jsem si vědom, že tam nic nebylo. Ani tlukot srdce, ani svět, ani žádní lidé.

Otázka: Kdo byl tím vědomím, které zaznamenalo tuto nepřítomnost? Když se probudíte, říkáte: „Spal jsem dobře.“ Jak to víte? Co si pamatujete?

Papaji: Pamatuji si pocit hlubokého klidu, prázdnoty. Byla to absence všeho.

Otázka: Přesně tak. Tento stav, kdy nebylo nic - žádné věci, žádné myšlenky, žádné osoby - a přesto tam bylo vědomí, to je důležité si uvědomit. V tom klidu nebyl žádný rozruch, žádné utrpení. Ale nyní, když jste vzhůru, vás trápí věci, lidé nebo myšlenky. Proč?

Papaji: Protože tyto věci mě rozčilují nebo zraňují.

Otázka: A právě tyto věci, lidé a myšlenky nebyly přítomny ve spánku. Přesto jste byli vědomí, i když si to neuvědomujete. Vědomí samo o sobě není narušováno věcmi ani myšlenkami. Tento klid, který jste zažili ve spánku, je stále tady, i nyní, když jste vzhůru.

Papaji: Zkuste na jednu vteřinu zůstat zcela v klidu, bez myšlenek a pozorujte. Vracíte se zpět do toho stavu vědomí, který jste měli během hlubokého spánku. Tento klid je tu stále, je vaším základem. Když se na něj napojíte, nikdy nebudete rozrušeni.
Návštěvník

Předchozí

Zpět na Inspirativní myšlenky