od Návštěvník » pát 13. čer 2025 14:53:46
Překonat svět – návrat ke své pravé podstatě
V duchovní tradici, a především v učení mudrců jako byl Šrí Nisargadatta Maharádž, se často setkáváme s pojmem „překonat svět“. Co to ale skutečně znamená?
Neznamená to utéct od reality, opustit povinnosti nebo se uzavřít do vnitřní bubliny bez zájmu o druhé. Překonat svět znamená pochopit, co je skutečné, a co je pouhá iluze, dočasná hra forem, emocí, myšlenek a identit. Znamená to procitnout ze snu, který nazýváme „život ve světě“, a spatřit vědomí samo – čisté, neměnné, svobodné.
Sebepoznání: Klíč k pravdě
Skutečné sebepoznání není intelektuální proces. Není to o tom, že se naučíme, kdo jsme „podle psychologie“ nebo „podle duchovní tradice“. Je to hluboké, existenciální přímé uvědomění si pravé podstaty svého bytí. Když Maharádž říká, že „já jsem svým světem“, mluví z místa tohoto přímého poznání. Už nevnímá svět skrze filtr ega, přání, obav, minulosti či budoucnosti. Vidí vědomí samo v jeho čistotě – a to je svět, který je „dokonalý a neměnný“.
Sebepoznání přináší osvobození od iluze, že jsme tělem, myslí, emocemi nebo příběhem. Když se rozplyne tato falešná identita, rozplyne se i strach, vina, ambice, závist a veškeré utrpení. Zůstane to, co je věčné: klid, přítomnost, láska bez opory.
Co se stane, když obracíme pozornost k nepravostem světa?
Pokud svoji pozornost neustále zaměřujeme na nepravosti, nespravedlnosti, senzace a bolest – což je přesně to, čím nás živí bulvární média – stáváme se spolutvůrci tohoto vnitřního světa utrpení. Mysl si vytváří realitu z toho, čím se zabývá. A čím víc krmíme mysl dramatem, tím víc nás tento „svět“ pohlcuje.
Svět Maharádže je dokonalý, protože v něm není připoutanost k těmto myšlenkovým konstrukcím. Je to svět ticha, přímé přítomnosti a míru – není vytvořený myslí, není zatížen představami. Ti, kdo žijí v bulvární realitě, naproti tomu žijí ve světě myšlenkového chaosu, kde každý den přichází nová katastrofa, nové drama, nová vina. Tento svět je jako sen – bolestivý, ale přesto jen sen.
Co je osvícení?
Osvícení není nadpřirozený stav, není to výsada vyvolených. Je to návrat ke své skutečné přirozenosti, osvobození se od klamu, že jsme oddělené bytosti trpící ve světě plném hrozeb. Osvícený člověk je ten, kdo přestal ztotožňovat s myslí, tělem a světem forem. Zůstává jako vědomí – tiché, bdělé, všudypřítomné.
Osvobození od iluze není útěk – je to probuzení. Nezmění to svět „tam venku“, ale změní to způsob, jakým ho vnímáme. Najednou není co soudit, co opravovat, co kontrolovat. Vše je přesně tak, jak má být – protože vše je jen hra vědomí, a my už se neztrácíme v roli.
A co je nevědomost?
Nevědomost není nedostatek informací. Je to přesvědčení, že „já jsem tělo“, „já jsem mysl“, „já jsem tato identita“. Je to ulpění na tom, co se neustále mění, a zapomenutí toho, co je stálé. Je to sen, ve kterém se domníváme, že jsme jeho obětí.
Když Maharádž říká, že v jeho světě není noc ani den, teplo ani chlad, žádné výčitky svědomí – vyjadřuje tím stav mysli, která už není otrokem duality. Není tam boj, protože tam není „druhý“. Jen vědomí samo, klidné a svobodné.
.