Svoboda

Re: Svoboda

Nový příspěvekod Pedro. » ned 29. zář 2024 17:17:33

Návštěvník píše:To, co někdo vidí jako ‘satana’ nebo ‘pod-nad-zkrátka kolektivní nevědomí’, je jen projekce jeho mysli. Skutečné Já je mimo všechny tyto koncepty. Je to čisté vědomí, které není ovlivněno dualitou dobra a zla.

Myslet si to můžeš, nikdo ti to nebere.
Ježíš a další jsou ovšem jiného názoru.
A buď to vidíš, nebo ne.
Pokud ti není dáno to vidět, tak to neřeš,
já jsem tu pojem satana neotevřel.
Pedro.

Nový příspěvekod Návštěvník » ned 29. zář 2024 17:21:29

To, co říkáš, je tvé vlastní vnímání a zkušenost. Pravda je však nad rámec jakéhokoli názoru nebo víry. Ježíš, Buddha a další velcí učitelé ukazovali na stejnou podstatu, kterou je čisté vědomí. Pokud to nevidíš, není to otázka víry, ale přímého uvědomění. Pokračuj ve zkoumání své vlastní podstaty a pravda se ti odhalí sama.
Návštěvník

Nový příspěvekod Jana » ned 29. zář 2024 17:37:15

Je vidět, že jsi odborník, Pedrito. Zeptej se, prosím, Honzama: "Jaký rozdíl je mezi Belzebubem, o kterém tady píšeš a Ďáblem, se kterým se Honzam, jak tvrdí, sjednotil?"

Pedro. píše:Mé vidění nemůžeš změnit ty ani Honzam, vidím naprosto přesně, co je to, co nazýváme satanem.
Kolektivní pod-nad-zkrátka nevědomí. A v tobě to vidím naprosto jasně.
Ale neboj, bourat ti to nebudu, to je tvoje práce.

Pedrito, neberu Ti, že jste s Honzamem na tu démoonologii odborníci.

Zeptej se Honzama, prosím Tě ještě i na to, jaký je rozdíl nejen mezi Belzebubem, ale i satanem a Ďáblem, se kterým se Honzam, jak tvrdí, sjednotil.

Díky

:)
Jana
moderátor

Nový příspěvekod Pedro. » ned 29. zář 2024 18:02:12

Návštěvník píše:To, co říkáš, je tvé vlastní vnímání a zkušenost. Pravda je však nad rámec jakéhokoli názoru nebo víry. Ježíš, Buddha a další velcí učitelé ukazovali na stejnou podstatu, kterou je čisté vědomí. Pokud to nevidíš, není to otázka víry, ale přímého uvědomění. Pokračuj ve zkoumání své vlastní podstaty a pravda se ti odhalí sama.

Jednou jedna komtesa
nesla dříví do lesa
zajíci na to koukali
pod chloupky si brblali.

Ona ale musela
aby byla veselá
její muž chtěl zatopit
nenašel však ani niť.
Pedro.

Nový příspěvekod Pedro. » ned 29. zář 2024 18:04:32

Jana píše:

Je vidět, že jsi odborník, Pedrito. Zeptej se, prosím, Honzama: "Jaký rozdíl je mezi Belzebubem, o kterém tady píšeš a Ďáblem, se kterým se Honzam, jak tvrdí, sjednotil?"

Pedro. píše:Mé vidění nemůžeš změnit ty ani Honzam, vidím naprosto přesně, co je to, co nazýváme satanem.

Zeptej se Honzama, prosím Tě ještě i na to, jaký je rozdíl nejen mezi Belzebubem, ale i satanem a Ďáblem, se kterým se Honzam, jak tvrdí, sjednotil.

Díky

Mám ti dělat prostředníka mezi tebou a Honzamem? :D
Pedro.

Nový příspěvekod Jana » pon 30. zář 2024 6:40:18

Pedro. píše:
Jana píše:

Díky

Mám ti dělat prostředníka mezi tebou a Honzamem? :D

Bylo by zajímavé, kdybys sem mohl dát Honzamovu citaci, která by vyjasnila, jestli je ďábelštější belzebub nebo satan. Kdo by mohl mít větší přehled, než ten, kdo se sjednotil s ďáblem?
Jana
moderátor

Nový příspěvekod Pedro. » pon 30. zář 2024 7:10:58

Honzamovo vnímání je unikátní, a já ho pitvat nebudu.

Bible se o padlém andělovi zmiňuje, je to samozřejmě obraz,
ale něco se z něj vykoukat dá.
A Ježíš démony z posedlých vyháněl.

Jak to v bytosti funguje, to je o tom kolektivním podvědomí, nadvědomí, nevědomí.
A o tom jde určitě něco odborného dohledat, viz třeba Jung.

A jde to samozřejmě pobrat i po jogínsku, a kdovíjak ještě...
Pedro.

Nový příspěvekod Návštěvník » pon 30. zář 2024 7:58:38

Jana píše:

Eduard Tomáš se s démony také vyznal. Napsal o tom povídky a v Panětích mystika vypráví, jak se setkal v astrálu s ženskou bytostí tak nesmírné zloby a zla, že se raději rychle ztratil. Později trochu litoval, že se ji nesnažil pomoci.
Návštěvník

Nový příspěvekod Pedro. » pon 30. zář 2024 9:21:22

Návštěvník píše:
Jana píše:

Eduard Tomáš se s démony také vyznal. Napsal o tom povídky a v Panětích mystika vypráví, jak se setkal v astrálu s ženskou bytostí tak nesmírné zloby a zla, že se raději rychle ztratil. Později trochu litoval, že se ji nesnažil pomoci.

I to jsou energetické útvary, defakto ty naše emoce, pocity, ideje - strachy, hněvy, chtíče... jsou odsouvány do podvědomí a zapomínány, a vrství se na ně další a další, v počas života... Proto někdy nechápeme, proč najednou příjde taková a maková nálada... U duchovňáka to funguje trochu jinak, páč to podvědomí se od těchto neuvědomovaných tendencí čistí, tou introspekcí, meditací, jsou zviditenováni. A duchovní síla je rozpouští, jsou odevzdávány. Osobní vůlí to nelze, proto "já" musí v meditaci stranou. Je to stav, kdy ustupuje "ze scény."..
No ale u spousty lidí se ten obsah podvědomí stává velmi těžký, jako těžká nákupní tažka.
A ty energetické útvary člověka neuvědomovaně ovládají. A se smrtí jeho těla nemizí...
Zůstavají aktivní v tom "kolektivním nevědomí"...
Pedro.

Nový příspěvekod Jana » pon 30. zář 2024 9:53:02

Pamatuji, jak Honzam o sobě říkal, že je anděl. Když jsem ho tehdy viděla majestátně kráčet ulicí, nebylo možné v něm anděla nevidět.

Později, když se začal, jak říkal, sjednocovat s ďáblem, jsem ho poprosila, jestli by nemohl pomoci Filípkovi, Honzam se tenkrát na mě překvapeně podíval a řekl: "Ty mi nevěříš, že jsem ďábel?"

V relativní realitě je možné všechno možné. Nicméně s uvědoměním absolutní pravdy je to všechno jenom pohádka.

Jana
moderátor

Nový příspěvekod Pedro. » pon 30. zář 2024 10:19:30

Pohádky, stejně jako nauky, jsou tu proto, aby člověka inspirovaly, pohladily po duši, probudily v něm hubší vjem, krásu, moudrost, čirost....

Ve vesmíru člověk kdysi nebyl, přišel s jeho evolucí, s vhodným prostředím pro život,
a jak se říká, k obrazu božímu. Holt dostal svobodu myslet a cítit, a tahle vesmírná odysea, chceš-li pohádka,
zde na Zemi, pod Slunkem a Lunou, dostala nový "motiv", lidský...
Co ten původní, božský, jeho očím kapku překryl... Ne Pravdu, prostě jeho vnímání tím vnímáním samým.
A tak tu máme nauky, jak TO odkrýt. Není to až taková věda, jak to možná vypadá...
Pedro.

Nový příspěvekod Jana » pon 30. zář 2024 10:40:43

Pedro. píše:Není to až taková věda, jak to možná vypadá...

Ano, je to jednoduché. Ale i s tou Jedno Duchostí je možné prožívat peklo jako skutečnost, když naše schopnost uvědomění skutečnosti zmizela.
Jana
moderátor

Nový příspěvekod Pedro. » pon 30. zář 2024 12:06:51

Zda-li se opravdu v člověku probudilo, je takřka nemožné by se vypařilo : -))

Třeba je věnováno obyčejným činnostem živobytí, práci, koníčkům, rodině.. poradně, že ano :-)

Může sice přijít něco, čemu se říká temná noc duše, což je osudová zkouška, kterou si poutník nevolí,

ani jestli bude trvat den, nebo rok...
Pedro.

Nový příspěvekod Návštěvník » pon 30. zář 2024 16:43:28

Probuzení není něco, co přichází a odchází, co je podmíněno okolnostmi nebo zkouškami. To, co se může měnit, co může procházet "temnou noční duší", je pouze osobní mysl a tělo. Skutečné probuzení není stav mysli, který může být ztracen nebo podroben zkouškám. Je to pochopení pravdy o tom, kdo jsi – že není tělo ani mysl, ale čiré Vědomí, které zůstává stále stejné, ať se děje cokoli.

Poutníkova cesta, jeho koníčky, práce, rodina – to vše je součástí projevené existence, ale probuzený ví, že to není on. Žije svůj život, dělá to, co je třeba, ale jeho pravé Já zůstává neovlivněné tím, co se odehrává ve světě forem. I temná noc duše je zkušenost těla a mysli, ne skutečností, která je za nimi.

Když toto skutečně pochopíš, temná noc duše tě nezmůže, protože už nevidíš sama sebe jako toho, kdo touto nocí prochází. Vědomí není v čase, není pod vlivem okolností. Zkoušky jsou pro tělo a mysl, ale ty nejsi tělo ani mysl. V tom je síla probuzení – nemůže být ztraceno, protože nikdy nebylo nabyté. Probuzený to jednoduše vždy byl, protože probuzení není něco, co by se dalo dosáhnout nebo získat – je to přirozený stav bytí, který byl vždy přítomen pod vrstvami iluze a nevědomosti. Jakmile jsou tyto vrstvy prohlédnuty, uvědomuješ si, že jsi nikdy nebyl oddělen od pravého Já, nikdy jsi nebyl v zajetí času nebo událostí. To, co se mění a podléhá zkouškám, je pouze dočasná hra forem, zatímco tvá skutečná podstata zůstává navždy klidná, nepohnutá a věčná.
Návštěvník

Předchozí

Zpět na Inspirativní myšlenky