Tazatel: "Zdravím. Moje otázka se týká lásky. Právě teď mám ve škole předmět o filozofii lásky, ale popravdě řečeno, chybí mi motivace dělat domácí úkoly. Slyším vás mluvit o tom, že existuje jen jedna láska – jedna univerzální láska. Jenže po nás chtějí, abychom psali o křesťanské lásce, morální lásce, romantické lásce, erotické lásce… Chápu, že je to všechno jen jedna láska, ale když se dívám na svou vlastní zkušenost – nemůže tato láska začínat na nižší úrovni a postupně růst? Podobně jako Platón popisuje ve Symposiu tzv. „žebřík lásky“, kde začínáme s lidskou láskou a postupně se dostáváme k lásce k pravdě, která ale stále zahrnuje i lidskou lásku?"
Spira: "Já to vidím opačně – shora dolů, ne zdola nahoru. Zkuste si představit tuto možnost:
Láska je jednoduše jméno – nebo jedno z jmen – které dáváme jednotě reality.
Když prožíváme lásku, ve skutečnosti prožíváme jednotu reality. I na úrovni obyčejného přátelství – když cítíme lásku, co vlastně prožíváme? Pád pocitu oddělenosti. Zmizí vzdálenost mezi námi a druhým. Když někoho milujeme, rozdíl mezi námi a druhým se rozplývá – cítíme se s ním jako jedno.
Nejde jen o pocit, který máme – ve skutečnosti ochutnáváme realitu. Skutečnost se nám ukazuje skrze naši zkušenost. Láska je tedy jen jiným slovem pro jednotu bytí.
Neexistují žádné stupně lásky. Nejsou žádné kroky k ní. Láska je jen běžné označení pro jednotu bytí, pro jednotu reality. Tato láska se však může projevovat různými způsoby – jako láska k pravdě, přátelství, intimita… Může se vyjadřovat mnoha různými formami. Ale stále je to jedna a ta samá jednota bytí, která je pouze filtrována skrze naše omezené lidské mysli a tím pádem se láme do různých pocitů, činností a druhů vztahů."
Tazatel: "Teď přemýšlím o exkluzivní lásce. Byl jsem docela křesťansky zaměřený a cítil jsem velkou lásku – takový pocit lásky ke všem lidem. Pak jsem ale potkal jednu dívku a dal jsem jí všechnu tu lásku. Jenže ona mi ji nevracela. A najednou jsem ztratil lásku i k ostatním… dokonce i k sobě samému. Teprve teď, díky vašemu učení, ji postupně získávám zpět.
Ale proč se to stalo? Měl jsem pocit, že jsem jí dal vše, co jsem měl, a ona mi to vzala… nebo spíš, že jsem jí to dobrovolně dal a už to nešlo vzít zpět."
Spira: "Stalo se to proto, že v ten okamžik jste svou lásku zaměřil výhradně na tu jednu osobu.
Láska je vždy láskou k Jednotě, protože žádná jiná láska neexistuje – je to láska k Jednomu.
Láska je nepřítomnost oddělenosti. Část je něco odděleného, a proto nikdy nemůžeme opravdu milovat část. Protože v lásce žádné části neexistují. Láska znamená jednotu, ne oddělenost.
Veškerá láska – ke komukoliv nebo k čemukoliv – je ve skutečnosti láskou k Bohu, láskou k jednotě, láskou k Jednomu. Ale pokud tuto lásku zaměříme výhradně na jednu osobu, porušujeme tím univerzální princip. A dříve či později vesmír udělá korekci. Myslím, že to se vám stalo.
A ano, je to velmi bolestivé.
Ale je to také důležitá lekce. A pokud se ji nenaučíme, bude se opakovat znovu příští rok. A znovu další rok… dokud ji nepochopíme. Protože jediná skutečná láska je láska k Bohu, láska k realitě, láska k Jednotě.
To ovšem neznamená, že nemůžeme tuto lásku vyjadřovat jedinečně a intimně s jednou osobou. Můžeme mít partnera, kterému tuto lásku vyjadřujeme jiným způsobem než komukoliv jinému. Ale stále je to ta stejná láska, která se jinak projevuje třeba vůči sousedovi.
Vzpomínáte na Anandamayi Ma? Její manžel se jí zeptal: „Miluješ mě více než všechny ostatní své oddané?“ A ona odpověděla: „Ne, nemiluji.“
Samozřejmě, že s ním měla jedinečný vztah. Lásku k němu vyjadřovala jiným způsobem. Ale stále to byla ta stejná láska.
Takže pro vás to byla hořká lekce.
Ale je skvělé, že jste se ji naučil tak brzy ve svém životě. Protože to znamená, že už ji nemusíte opakovat znovu.
To neznamená, že se znovu nezamilujete. Samozřejmě že ano. A znovu zažijete ten exkluzivní pocit zaměření na jednu osobu, kdy budete chtít všechnu svou lásku a energii vložit jen do ní. Ale…
Nedovolte, aby intenzita takového vztahu zastínila toto pochopení. Protože právě toto pochopení dá vašemu vztahu tu nejlepší možnou šanci stát se skutečnou oslavou jednoty bytí."