„Subham astu sarva-džagatam“ znamená doslova:
„Ať je štěstí (dobro, požehnání) pro celý svět (všechny bytosti světa).“V češtině se často překládá jako „Šťastny ať jsou všechny bytosti.“
Na běžné úrovni (tedy z pohledu jednotlivce, který se ještě vnímá jako „já“ oddělené od „těch druhých“) je toto přání výrazem lásky, soucitu a univerzálního dobra – přání, aby všechny bytosti prožívaly mír, štěstí a osvobození od utrpení.
Je to přirozené vyjádření duchovního srdce – soucitu, který přesahuje ego.
Ale zároveň...
V absolutní pravdě: všechny bytosti jsou jedno
V učení ádvaita védánty (nedvojnosti), ale i v buddhistickém pojetí prázdnoty, je jasně řečeno, že „oddělené bytosti“ jsou pouze zdánlivé, jsou výrazy Jedné Skutečnosti. Všechno, co se jeví jako mnohost, je hra vědomí – májá, iluze.
V sanskrtu:
„Tat tvam asi“ – Ty jsi To.
Pravé Já není individuální „já“, ale samotné Vědomí, které se jeví jako všechno.
Tak jaký smysl má přát štěstí "všem bytostem", když žádné oddělené bytosti nejsou?
Z absolutního pohledu je tu pouze Jedno – Brahman, Vědomí, Atman.
Ale dokud trvá vjem oddělenosti (dokud je tu pocit „já“ a „oni“), je i přání jejich štěstí přirozeným projevem lásky.
A právě skrze tuto lásku a soucit se může vědomí začít probouzet z iluze oddělenosti.
Jinými slovy:
Přání štěstí všem bytostem je mostem mezi iluzí a Pravdou.Zpočátku je to soucit mezi „mnou“ a „těmi druhými“.
Později se to přání stává průhledným, protože si uvědomíš, že ti druzí nejsou odděleni.
A v nejhlubším tichu už není třeba nic přát – protože všechno je dokonalé tak, jak to je.
Ale i tam, i když víš, že „žádné bytosti“ v odděleném smyslu neexistují – láska proudí dál.
Na relativní úrovni: „Subham astu sarva-džagatam“ je přání štěstí pro všechny, vycházející z otevřeného srdce.
Na absolutní úrovni: Všechny „bytosti“ jsou iluzí, nebo spíš výrazem Jediného Bytí. Ale dokud tato iluze trvá, je soucit cestou zpět ke skutečnému Já.
A v nejhlubší realizaci: Přání štěstí už není potřeba – protože vše je ve své podstatě štěstím samotným (ánanda). Ale přesto může toto přání zaznít – jako ozvěna ticha, jako hra Lásky.