miroslav píše:Návštěvník píše: V pravdě není žádný ‚já‘, který by musel žít mezi hlupáky – je jenom Jednota, ticho a láska, která všechno zahrnuje a přesahuje
Ani nemusí žít mezi dětmi ani mezi slepicemi ani mezi probuzenými ani mezi pseudoosvícenci atd. Je jenom Jednota, ticho a láska, která všechno zahrnuje a přesahuje. Tak jsi to myslela?
Já jen že jsi vypíchla zrovna jen ty hlupáky.
Ano, džňání svět Probuzeného je absolutně dokonalý, všechen sen tvarů, jmen a kvalit těch druhých se rozplynul v blažené jednotě, kde každý a všechno je Boží Láskou, má všechno tu stejnou nejvyšší kvalitu Bráhma.
Kdežto život ve snu - v egu, kde mysl nálepkuje tvary nálepkami rozmanitých kvalit - jen tak něco do jednoty posuzovaného s posuzujícím neprojde. To, co je jasně láskou sice by prošlo, ale to, co se jeví z pohledu ega jako nepřijatelné, nás do jednoty Bytí, ve kterém je všechno tou nejvyšší kvalitou našeho vlastního pravého Já, nevpustí.
Legrace je, že z pohledu ega se jeví džňání svět jako naivní nevědomost, kdy nevíš, kdo je na rozdíl od Tebe zločinec, idiot, špatný člověk, ubožák, kterému musíš zrcadlit jeho špatnosti a pomáhat se jich zbavit.
A ono je to ve skutečnosti obráceně, že ten, koho mysl onálepkovala jako nežádoucího idiota, není ve své podstatě nikým jiným, než pravé Já.
Proto se v iluzi oddělenosti jeví, že
žít v trvalé blaženosti v tomto světě může jen někdo, kdo je od reality oddělen:
"Představme si skálu, ve skále díru a v té díře žábu. Žába může strávit svůj život v dokonalé blaženosti, ničím nerušená a nerozptylovaná. Venku před skálou je v pohybu svět. Kdyby se žába doslechla o vnějším světě, řekla by: „Nic takového není. Můj svět je světem míru a blaženosti. Váš svět je pouhá slovní konstrukce a neexistuje."A takového onálepkuje nevědomá egomysl jako naivního, protože z jejího pohledu je pozornost odtažena ze světa, ve kterém má osobnost zmatek.