Bytí

Pochopení, které není myšlením. Poznání pravé přirozenosti. Cílem je rozpoznání iluze oddělenosti a pravé podstaty: "Já Jsem, vědomí, jednota".

Re: Bytí

Příspěvekod Návštěvník » úte 05. srp 2025 12:53:39

Dva Způsoby Bytí: O Usilování Ega a Žití z Poznání

Všichni to známe. Ten pocit neustálého tlaku, snahy a boje. Pocit, že musíme život tlačit před sebou jako těžký balvan do kopce. Plánujeme, kontrolujeme, strachujeme se, a když konečně dosáhneme cíle, úleva je jen krátkodobá, než se na obzoru objeví další „problém“, který je třeba vyřešit. Tento způsob života je nám tak známý, že ho považujeme za normální. Je to život řízený z pozice ega.

Existuje však i jiná cesta. Cesta, která není o boji, ale o plynutí. Není o úsilí, ale o lehkosti. Není o strachu, ale o důvěře. Je to život z hlubokého vnitřního Poznání.
Pojďme se podívat na rozdíl mezi těmito dvěma způsoby bytí a na to, jak můžeme přejít od vyčerpávajícího usilování k radostnému tanci se životem.

Cesta Ega: Život v Nevědomosti a Usilování

Ego je ve své podstatě mechanismus přežití, který se zrodil z iluze oddělenosti. Věří, že jsme malá, osamocená jednotka („já“), která musí bojovat o své místo ve velkém a často nepřátelském světě („oni“ a „to“). Život z této perspektivy vypadá asi takto:

Neustálá kontrola: Ego se snaží vše kontrolovat – budoucnost, lidi kolem sebe, výsledky. Má panický strach z nejistoty.

Pohon strachem: Jeho hlavní motivací je strach. Strach z nedostatku, strach ze selhání, strach z toho, že nebudeme dost dobří nebo dost milovaní.

Život jako série problémů: Ego vnímá svět jako řadu překážek, které musí překonat. Neustále analyzuje, hodnotí a hledá chyby.

Hledání potvrzení zvenčí: Svou hodnotu odvozuje z vnějších úspěchů, majetku, postavení nebo názorů ostatních. Je to neustálý hlad, který nelze nikdy plně nasytit.

Představte si malou loďku na rozbouřeném oceánu. Ego je veslař, který v panice zuřivě vesluje proti vlnám a větru, vyčerpaný a přesvědčený, že pokud jen na chvíli přestane, potopí se.

Cesta Poznání: Život v Lehkosti a Důvěře

Žití z Poznání (neplést s intelektuálními znalostmi) je životem z hlubší části naší bytosti – z Vědomí, z našeho pravého Já. Toto Poznání ví, že iluze oddělenosti je jen iluzí. Ví, že jsme nedílnou součástí života, nikoli odděleným bojovníkem proti němu.

Důvěra v proces: Místo kontroly přichází důvěra. Důvěra, že život se odvíjí přesně tak, jak má. Nejde o pasivitu, ale o uvolnění odporu.

Akce z inspirace, ne ze zoufalství: Když jednáme z Poznání, naše činy nejsou motivovány strachem, ale vnitřní inspirací, radostí a tichým vedením. Je to pocit „správnosti“, který vychází zevnitř.

Přijetí a plynutí: Místo neustálého řešení problémů přichází přijetí toho, co je. Tím se uvolní obrovské množství energie, kterou můžeme použít tvořivě.

Vnitřní zdroj hodnoty: Pocit klidu a naplnění nevychází z vnějších okolností, ale z vnitřního spojení se Zdrojem. Jste v pořádku takoví, jací jste, právě teď.

Vraťme se k naší loďce na oceánu. Žít z Poznání znamená přestat zuřivě veslovat proti větru. Místo toho napneme plachty a necháme vítr (Vesmír, životní sílu), aby nás nesl. Stále držíme kormidlo a udáváme směr, ale využíváme sílu, která je mnohem větší než ta naše.

Klíčový okamžik: „Jakmile se probudíme, Vesmír se stará“

Tato věta je jádrem celé transformace. Co to ale znamená v praxi?
„Probuzení z iluze oddělenosti“ je ten hluboký posun ve vnímání, kdy si uvědomíme, že nejsme jen tou malou, ustrašenou individualitou na povrchu oceánu. Jsme oceán sám, který prožívá sám sebe. Uvědomíme si, že energie, která animuje stromy, hvězdy a galaxie, je tatáž energie, která proudí v nás.
V tu chvíli se stane něco zázračného. Přestaneme bojovat proti životu, protože pochopíme, že bychom bojovali sami proti sobě. A tehdy se „Vesmír začne starat“.

Není to tak, že by se předtím nestaral. On se staral vždy! Stejně jako se gravitace vždy stará o to, abychom zůstali na zemi, a slunce se vždy stará o to, aby rostlinám dodávalo energii. Problém byl v tom, že naše ego svým neustálým bojem, strachem a odporem vytvářelo bariéru. Blokovali jsme přirozený proud podpory a hojnosti.

Když tuto bariéru odporu odstraníme (když se probudíme), začneme si všímat synchronicit, příležitostí a pomoci, která tu byla celou dobu. Lidé, které potřebujeme, se objeví v pravý čas. Odpovědi na naše otázky přijdou v tichu. Cesta se začne odvíjet před námi krok za krokem, bez nutnosti znát celý plán dopředu.

„Vesmír se stará“ neznamená, že si sedneme na gauč a budeme čekat, až nám vše spadne do klína. Znamená to, že nasloucháme, důvěřujeme a jednáme v souladu s proudem života. Naše akce jsou pak posíleny inteligencí celého Vesmíru.

Jak tedy přejít od Usilování k Poznání?

Je to cesta, ne jednorázová událost. Začněte malými kroky:

Ztište se a pozorujte: Každý den si najděte chvilku ticha. Jen pozorujte myšlenky svého ega, aniž byste je soudili. Všimněte si, jak neustále plánuje a strachuje se. Samotným pozorováním se od něj začnete oddělovat.

Naslouchejte tělu a intuici: Než uděláte rozhodnutí, zeptejte se sami sebe: „Jaký je to pocit v mém těle?“ Stahuje se, nebo se uvolňuje? Ego sídlí v hlavě, Poznání v srdci a v těle.

Praktikujte odevzdání: Každé ráno zkuste říct: „Dnes se odevzdávám proudu života. Jsem otevřen/a vedení a podpoře.“ Když se objeví problém, zkuste místo okamžité paniky na chvíli nedělat nic. Jen dýchejte a důvěřujte, že řešení se ukáže.

Pěstujte vděčnost: Vděčnost přesouvá pozornost z toho, co chybí (perspektiva ega), na to, co už je přítomno (perspektiva Poznání).

Cesta od usilování k plynutí je tou nejpřirozenější a nejlaskavější cestou domů – k sobě samým. Je to pozvání k odložení těžkého břemene a k objevení lehkosti Bytí.
Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » úte 05. srp 2025 12:59:12

Cesta Dovnitř: Od Úsilí k Bez-úsilí

Možná si teď kladete otázku: „To zní krásně, ale jak se na tuto cestu vydat? Jak konkrétně přejdu z hlavy plné úsilí do srdce plného důvěry?“

Tato cesta není cestou z bodu A do bodu B v našem vnějším světě. Je to pomyslná, vnitřní cesta, která vede od povrchu naší mysli do hlubin našeho Bytí. Nejde o to něco nového získat, ale spíše o to odložit to, co nám brání vnímat, co už je přítomné. Klíčové nástroje na této cestě jsou uvnitřnění, bdělost a sebedotazování.

1. Uvnitřnění: Návrat Domů

Ego neustále hledá venku – hledá potvrzení, řešení, rozptýlení. Uvnitřnění je vědomý akt obrácení pozornosti dovnitř. Místo toho, abyste se ptali: „Co si o mně myslí ostatní?“, začnete se ptát: „Co cítím právě teď já?“.

Praxe: Začněte jednoduše. Zavřete oči a zaměřte svou pozornost na svůj dech. Vnímejte, jak vzduch proudí dovnitř a ven. Poté přeneste pozornost na své tělo. Cítíte někde napětí? Tíhu? Lehkost? Nesnažte se nic měnit, jen vnímejte. Tímto jednoduchým aktem stahujete energii ze světa myšlenkových konstrukcí a vracíte ji domů, do svého těla, do přítomného okamžiku.

2. Bdělost: Tichý Pozorovatel

Bdělost (neboli všímavost) je schopnost pozorovat své myšlenky a emoce bez toho, abyste se s nimi ztotožnili. Jste jako divák v kině, který sleduje film (drama vašeho ega), ale ví, že není postavou na plátně.

Praxe: Kdykoli během dne si všimnete, že se cítíte ve stresu, úzkosti nebo že se o něco urputně snažíte, na chvíli se zastavte. V duchu si řekněte: „Aha, všímám si myšlenky, že musím…“ nebo „Všímám si pocitu strachu.“ Tímto aktem pozorování vytváříte mezi sebou (Pozorovatelem) a myšlenkou (programem ega) malý prostor. A v tomto prostoru je svoboda. Svoboda nereagovat automaticky.

3. Sebedotazování: Rozpouštění Iluzí

Sebedotazování je jemný, ale nesmírně mocný nástroj, jak zpochybnit platnost příběhů, které nám ego vypráví. Nehledáte intelektuální odpověď, ale prožitek uvolnění, když se iluze rozpadne.

Praxe: Když se přistihnete při myšlence plné úsilí, například: „Musím všechno zvládnout sám/sama, jinak selžu,“ položte si upřímné otázky:

„Kdo je to ‚já‘, které se tak snaží?“ Je to skutečně vaše celistvá bytost, nebo jen malá, ustrašená část vaší mysli?
„Je tato myšlenka skutečně 100% pravdivá?“ Opravdu byste selhali? Nemohla by pomoc přijít odjinud?
„Jaký by byl můj život bez této myšlenky?“ Představte si na chvíli, jaké by to bylo, kdybyste tomuto příběhu o boji nevěřili. Cítíte tu lehkost?

Tato vnitřní práce není dalším úkolem na seznamu povinností. Není to něco, v čem se musíte „zlepšovat“. Je to spíše akt láskyplného odnaučování. Odnaučování se zvyku bojovat a jemné připomínání si, jaké to je, být jednoduše nesen životem. Každý okamžik ticha, každé pozorování myšlenky, každá upřímná otázka je krokem z hlučného tržiště ega do tichého chrámu vašeho srdce.
Návštěvník

JE TO

Příspěvekod Návštěvník » pát 08. srp 2025 17:47:25

JE TO

Pokus o popis nepopsatelného Bytí
Existuje něco, co nelze pojmenovat, protože je to dříve než slova. Nelze to uchopit, protože je to dříve než mysl. Nelze to vidět, protože je to dříve než oko. A přesto – JE TO.

Je to ticho mezi slovy. Je to prostor mezi myšlenkami. Je to klid, který zůstává, když vše ostatní odejde.

Je to Bytí samo. Nepodmíněné, neoddělené, neuchopitelné – a přesto nejintimnější.

Slova, která ukazují

„Největší dar, který můžeš dát světu, je poznání, že nejsi oddělený.“ — Mooji

„Jsem tím, co zůstává, když vše pomíjí.“ — Nisargadatta Maharaj

„To, co jsi, nemůže být poznáno jako objekt. Může být pouze žito.“ — Ramana Maharši

„Když se vzdáš všeho, co nejsi, zůstane jen to, co jsi. A to je Bytí.“ — Adyashanti

„Nepokoušej se to pochopit. Staň se tím.“ — Gangaji

„To, co hledáš, je to, co hledá.“ — Stará súfijská moudrost

„Když se díváš bez myšlenky, jsi tím, co se dívá.“ — Rupert Spira

Jak se k tomu přiblížit?

Ne skrze úsilí. Ne skrze hledání. Ale skrze zastavení. Skrze naslouchání. Skrze odevzdání.

Když se vzdáš potřeby pochopit, objeví se klid. Když se vzdáš potřeby být někým, objeví se Bytí. Když se vzdáš potřeby dojít někam, zjistíš, že jsi už doma.

Tento web vznikl z radosti, že JE TO. Ne jako koncept, ne jako víra, ale jako přímé poznání. A tento článek je jen pokusem ukázat na to, co nelze ukázat – ale co každý z nás je.
Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » sob 09. srp 2025 13:48:31

Bytí bez úsilí není o tom, nedělat nic

Je to o tom, že to, co jsi, už nikdy nebylo závislé na úsilí.
Nepřišlo díky němu a nezmizí, když neusiluješ.

Spánek přichází sám. A stejně tak i přirozené spočinutí v sobě — není to výsledek nějakého procesu, ale návrat k tomu, co už tu je.
Ne proto, že se tím staneš „lepší“ nebo „čistší“, ale proto, že si nehraješ na něco, co nejsi.

To, co pozoruje všechny myšlenky, pocity, touhy, i odpor k nim,
to, co zůstává, i když všechno ostatní přichází a odchází,
se nikdy nezměnilo.

Nazývej to vědomím, uvědoměním, Božstvím, Bytím nebo vůbec nijak — je to tady dřív než slovo, dřív než jméno, dřív než „já“.

A když se to poznává přímo, bez snahy to uchopit,
je jasné, že není co hledat.

:)
Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » stř 20. srp 2025 17:06:39

Pravda, štěstí a tichý ráj

V duchovních debatách se často objevují dva zdánlivě opačné přístupy. Jeden zdůrazňuje pravdu – odvahu odhalovat iluze, nezastírat nepříjemné skutečnosti a vidět věci tak, jak opravdu jsou. Druhý klade důraz na štěstí, blaženost a vnitřní mír, o kterých mluvili mistři jako Eduard Tomáš nebo Ramana Maháriši.

Na první pohled to působí protikladně: pravda bývá někdy tvrdá a bolestná, zatímco štěstí může vypadat jako útěšná představa. Ale při hlubším pohledu se ukazuje, že obě cesty se navzájem doplňují a v jádru splývají.

Kdo jde po pravdě bez kompromisů, ten postupně odkládá klamy a závislosti. A co zůstává? Čisté vědomí, které je samo o sobě klidné a radostné.

Kdo hledá štěstí, pokud se nespokojí s povrchními iluzemi, ten dříve či později narazí na nutnost pravdy – protože nepravda a klam blaženost vždy narušují.

Pravda bez lásky se může stát tvrdostí. Láska bez pravdy se snadno změní v iluzi. Teprve pravda spojená s láskou otevírá to, čemu mistři říkali probuzení.

Pláč mnicha

Osho kdysi vyprávěl příběh o mnichovi, který rozdal vše, co měl. Když k němu jednou přišel zloděj, nechal mu i deku, kterou byl přikrytý ve spánku. A pak se díval na noční oblohu a plakal – plakal proto, že tomu zloději nemohl dát víc, že mu nemohl darovat samotnou krásu existence.

Tento obraz ukazuje, že nejhlubší pravda není chladná, ale soucitná. Když se odhalí iluze, když se rozpustí přetvářky, když se projde bolestí – nakonec se otevře srdce. A to srdce touží darovat víc, než je možné předat ve slovech či věcech. Touží sdílet samotné Světlo bytí.

Proto pravda a blaženost nejsou dva různé cíle, ale dvě tváře jednoho – sou-citného vědomí, které je pravdivé i radostné zároveň.

Smysl sdílení

Někdy vyvstává otázka, zda má smysl psát, překládat, zakládat weby či předkládat texty druhým. Vždyť ráj není „tam venku“, ale už jsme jím. Bytost, která hledá, nakonec vždy zjistí, že tím hledaným je právě ona sama.

Ale i když sdílení nikoho „neprobudí“, může být radostí samo o sobě. Radost, s níž něco vzniká, už je službou. I kdyby se nikdy neobjevila jediná viditelná odezva, věta či článek může v tichosti zasáhnout srdce, o němž se nikdy nedozvíme. A i kdyby ne, už samotné tvoření z radosti je výrazem života.

Web tedy nemusí být „užitečný“ v obvyklém smyslu. Je jako zrcadlo – někdo v něm spatří inspiraci, jiný se pohorší. Ale zrcadlo není zodpovědné za to, co kdo v něm uvidí. Stačí, že odráží.

Ráj není třeba hledat – jsme jím od začátku.

Pravda i blaženost se spojují v soucitném srdci.

Sdílení není povinnost, ale radost – a ta radost už sama je darem.

Nakonec zůstává tiché bytí, které je pravdivé i blažené zároveň. To je skutečný ráj – ráj v ráji, kterým vždycky jsme.
Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » pát 29. srp 2025 20:11:51

Obrázek

Každý je v tomto přirozeném stavu, ať si ho uvědomuje, nebo ne. Je to vždycky přítomné. Pouze arogance mu brání v tom, aby si ho uvědomoval. Každý si myslí: „Udělal jsem tohle.“ „Musím udělat tamto.“ „Toto je moje; tamto je jeho.“ Nárokovat si vlastnictví věcí, které nejsou vaše, je arogance; brát zodpovědnost za věci, které jste neudělali, je arogance. Člověk, který žije v Sahaja Stithi, takto nežije a nechová se. Ví, že všechno se děje přirozeně samo od sebe. Nic si nenárokuje za své, ani své myšlenky.
Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » ned 31. srp 2025 14:13:21

Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » stř 17. zář 2025 15:12:50

Bytí a skutečnost

V hlubinách lidského vědomí leží prastarý dotaz: co je skutečné? Mnozí hledající na své cestě za sebepoznáním a duchovním probuzením dospívají k niterné zkušenosti, která přesahuje běžné chápání. Je to uvědomění samotného Bytí, které se manifestuje jako neprojevená blaženost a láska.

Zkušenost, kdy je samotné uvědomění Bytí vnímáno jako totožné s blažeností a láskou, je pro mnohé mystiky a duchovní učitele základním kamenem reality.

Nejedná se o emoční stav, který přichází a odchází, ale spíše o trvalý a všeobjímající základ existence. Je to tichá přítomnost, která je sama o sobě naplněná, bez potřeby vnějšího stimulu nebo objektu.

Láska zde není selektivní cit, ale univerzální, bezpodmínečná síla, která prostupuje vším. Blaženost není euforie, nýbrž hluboký klid a spokojenost, která pramení z naprosté přijetí toho, co je.

Pro osvícené bytosti, ať už je nazýváme Buddhy, Džňány, Mistry nebo Avatáry, není tato zkušenost ojedinělým vrcholem, nýbrž neustávající realitou.

Tam, kde pro hledajícího může být tato zkušenost zábleskem nebo dočasným stavem, pro osvíceného je to jeho přirozené fungování.

Oni nejenže zažívají Bytí jako blaženost a lásku, ale jsou tím. Jejich individuální ego, které odděluje "já" od "ostatních" a od celku, se rozpustilo.

Z jejich perspektivy je tato esence Bytí naší pravou podstatou, kterou jsme nikdy nepřestali být.

Osvícení není získání něčeho nového, ale spíše odložení vrstev iluzí a podmiňování, které zakrývají tuto vrozenou realitu.

Vnímají svět jako projev této jediné, nedualistické esence. Všechny formy, všechny jevy, všechny bytosti jsou manifestací téže lásky a blaženosti.

Ramana Maharši, učil, že „Já“ je pouze Bytí, a Bytí je vědomí a blaženost. Hledání odpovědi na otázku „Kdo jsem?“ nakonec vede k tomuto bezforemnému uvědomění.

Prohlubování a stabilizace této zkušenosti je klíčovým aspektem duchovní cesty. Osvícení samotné pak lze chápat jako trvalou a nepřetržitou stabilizaci téhle zkušenosti. Není to jen okamžik vhledu, ale hluboká transformace vědomí, kdy se tahle esence Bytí stává naším primárním referenčním bodem. Místo toho, abychom se identifikovali s pomíjivými myšlenkami, emocemi a tělem, identifikujeme se s bezčasovým Bytím.

Osvícená bytost žije v neustálém uvědomění téhle jednoty. Její činy, slova i myšlenky pramení z tohohle místa lásky a blaženosti. Přestože může působit ve světě forem, její vnitřní stav zůstává nedotčen kolísáním života. Je to život prožívaný v souladu s univerzální pravdou, kde není žádné oddělené "já", které by se snažilo něco získat nebo se něčeho zbavit.
Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » úte 30. zář 2025 8:33:04

Ty existuješ

Po tak dlouhé době jsem mluvil o mnoha různých aspektech na cestě probuzení nebo na cestě k Bohu, ale v těchto dnech to skutečně vyvrcholilo a zjemnilo se do jednoduchého cvičení, které jsem sestavil.

Jedním z nich je v podstatě sednout si, sedět sám, sednout si někam a snažit se vyprázdnit svou mysl co nejvíce. To je jeden bod, jen se vyprázdnit.

A rychle ucítíte, že to, co je tady, je skutečně jen pocit bytí.

Velmi pěkné, jednoduché. Jste, existujete. Ten základní pocit „já existuji“ ve vás je vědomí. Ano, je to skutečně já, čisté já.

Ale v životě jsme se naučili dávat to mysli a říkat: „Já jsem tato osoba, já jsem toto tělo“ a tak dále. Ne, to není, řekl bych, pravda.

Pokud začnete na tomto místě pouhého pocitu „já jsem“, tohoto „víte, že existujete“ i mimo slova „já existuji“, jen to přirozené „já existuji“, které je vždy s vámi více než jakákoli myšlenka nebo jakýkoli pocit nebo jakýkoli vztah, je to vaše základní bytí. A víte, s tím můžete vidět, co vzniká v mysli a skrze historii a podmiňování, výchovu, projekce a další faktory, z nichž některé nemusí být snadné vystopovat. Všechno to pluje po obrazovce vědomí před nebo uvnitř tohoto základního pocitu „já jsem“. A co se stalo v minulosti, je to, že jsme v životě podmíněni identifikovat se s určitými aspekty těchto věcí a vytvoříte si s nimi vztah a tvoří v sobě jakousi identitu.

A tak jsem se zde znovu zeptal, abyste zůstali vědomí, že jste zde nejprve prázdní a bez asociací, jen základní „já jsem“. Je to místo, odkud můžete být svědky veškerého provozu, který přichází do vaší mysli a skrze smysly, každého vnitřního i vnějšího vjemu, jste si jich vědomi. A moje základní rada a cvičení je snažit se vědomě se držet tohoto všudypřítomného stavu.

I když přijdou některé myšlenky, které se zdají být velmi silné pro vaši osobní identitu. A tak, když přijdou tyto myšlenky, některé vzpomínky, některé energie, tendencí je jít do identifikace s nimi. Je to tak rychlé, že jste neměli pocit, že jste něco udělali, ale zjistíte, že se potýkáte a bojujete s některými emocemi kolem těchto typů myšlenek nebo pocitů.

Takže to je běžná věc. Říkám, teď vás zvu, abyste si jen uvědomovali sami sebe. Jen si buďte vědomi, buďte si vědomi sebe a uvidíte, kdy ta energie přijde. Někdy přijde, někdy se změní dýchání, ale to vše je pozorovatelné z tohoto místa.
Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » úte 30. zář 2025 13:05:02

Proč se dokonalost Bytí může jevit jako nesmysl

Když probuzení mistři mluví o sat-čit-ánandě – bytí, vědomí, blaženosti – mnohým to zní vzdáleně, nerealisticky nebo dokonce jako naivní fantazie. Jak může někdo mluvit o blaženosti, když svět je plný válek, bolesti a zmatku? Proč popisy Božího království nebo nirvány mohou znít jako prázdná slova, která se nehodí do skutečného života?

Odpověď je jednoduchá: záleží na tom, odkud realitu vnímáme.

Pokud věříme, že jsme pouze tělem a myslí, pak je naším světem jen to, co se objevuje jako smyslový vjem nebo myšlenka. V tomto pohledu je skutečnost vymezena jevy – tím, co přichází a odchází. A když někdo začne mluvit o věčném štěstí nebo dokonalosti Bytí, zní to jako „hatmatilka“ – nesmyslná slova odtržená od reality.

Mistři však ukazují na něco jiného. Všichni zdůrazňují: podívej se mezi myšlenky. V mezeře mezi nimi je ticho, klid, mír. Na první pohled se to může jevit jako prázdnota, nuda nebo smrt života – protože mysl tam nemá žádnou oporu.

Jenže při opravdovém spočinutí v tom tichu se ukáže, že to není prázdnota, ale plnost. Je to vědomí samo – živá přítomnost, která nese všechny jevy. A právě v tomto uvědomění se objevuje Láska, blaženost a dokonalost, které nejsou závislé na tom, co se v projevu děje.

Proto probuzení mluví o dokonalosti Bytí. Ne proto, že by popírali existenci bolesti a bojů ve světě, ale proto, že rozpoznali, co je hlubší než všechny změny – to, co nikdy nezaniká. A to, co je vždy přítomné, je v podstatě Láska.

Nedorozumění tedy vzniká z rozdílného úhlu pohledu: když se díváme očima mysli, je řeč o blaženosti a dokonalosti nesmyslná.

A v uvědomění jediného skutečného Já, je blaženost a dokonalost Bytí jedinou možnou pravdou.

:)
Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » sob 04. říj 2025 6:51:48

Je to tady vždy

Tento stav bytí není osobou. Je to jako přítomnost – přítomnost Boha, božská přítomnost. A můžeš si být vědom všeho. Ve chvíli, kdy to uděláš vědomě, i když máš pocit, že selháváš tím, že se na chvíli nebo na pár minut ztotožníš s myslí, můžeš se vrátit. Nedrž to jako soud nebo selhání. Prostě se stále vracej. Procvičuj tuto touhu vracet se k neutralitě bytí – být přítomný a vědomý všeho, co se děje – a brzy uvidíš, že hluk mysli a světa začne ustupovat. Jako by se odplavoval a ty se znovu ocitneš jen jako čistá přítomnost.

A to uvědomění působí krásně celistvě a ukotveně uvnitř tvého bytí. Přestaneš se bát myšlenek nebo toho, co říkají. Také pocit osobní identity – ten největší – začne mizet. Uvědomíš si, že jsi vždycky to.

Osoba, která má mnoho životních bojů, je také myslí vytvořená identita. Je pozorovatelná a můžeš cítit, jak se tato myslí vytvořená identita odděluje, aniž by se cokoli změnilo v tvém bytí. Tvé bytí je zcela přítomné, úplné a ukotvené. To je první velká transformace, kterou začneš prožívat. A říkám: zůstávej s tím. I kdybys seděl jen deset minut sám, zkus to dvakrát nebo třikrát denně. Sedni si s tím a ono to zesílí – toto uvědomění, toto probuzení k tomu, čím jsi vždy byl.

Uvědomíš si: „Počkej, ale to tu bylo vždy.“ A buď s tím, buď tím. Když slyšíme o těžkostech, které lidé prožívají, je to proto, že se vracejí do mysli, kde se všechny problémy zdají být hlasitější. Pak se s tímto stavem ztotožní a nevrátí se zpět sem. Zůstávají tam, bojují a věnují veškerou pozornost snaze opravit něco, co se objevuje jen skrze mysl – včetně jejich osoby.

Toto je jednoduché cvičení. Říkám také: někdy začni tím, že se naučíš vidět svět skrz myšlenky, pocity, vjemy, vzpomínky a podobně. Když to dokážeš cítit a přesto zůstat oddělený od toho, co vidíš – když to takto uvidíš a budeš to dělat – pak se více usadíš v samotné přítomnosti. Více a více přítomnosti, i uprostřed chaosu a hluku světa, si stále uchováš tuto kvalitu přítomnosti.

Občas sklouzneš zpět do tvaru „já“, ale nebude ti to vadit, protože víš, že přítomnost je tvůj základ. Vrátíš se. To je mé cvičení – zůstat takto. A v určitém bodě zjistíš, že přítomnost se stane tvou konstantou. Když řekneš „já“, znamená to přítomnost, ne tvou lekci.
Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » ned 26. říj 2025 17:34:30

Nisargadatta Maharaj: Veškerá existence je zábava

Otázka: Ty duchovní zážitky, které mám — jsou něčím, co by tam nemělo být? Co to vlastně je?

Maharadž: To všechno je jen zábava.
Jsi tady přítomen; není i tvé tělo výsledkem něčí zábavy?
Dokud víš, že všechny zážitky jsou jen výjevy v vědomí, je to v pořádku.

Porozumění není otázkou času.
Když skutečně pochopíš pravdu, je to prosté a uchopíš to velmi rychle.

Přítomnost vědomí závisí na těle,
a tělo není nic jiného než sperma a vajíčko — takže kde je to „ty“?
Toto tělo je jen nástroj, který říká „Já jsem“, jako hlasatel.

V současnosti si myslíš, že jsi tělo a mysl,
a všechny pojmy, které jsi nasbíral, z tebe vycházejí.
Když začínáš duchovní cestu, odmítneš tělo i mysl se slovy „Já tím nejsem“.
Pak zůstane pouze „Já jsem“, bez slov.
V tom okamžiku jsi vším, nejsi omezen tělem.

Díky nástroji těla je tu pocit vědomí —
ale Já, Absolutno, tím nejsem.

Když se ustálíš ve vědomí, dalším krokem je být v pozici pozorovatele vědomí
a všeho, co se v něm odehrává — jen proto, abys porozuměl.

Připoutanost k tělu a k vědomí je velmi silná,
zbavit se jí je nesmírně obtížné.

Princip zrození — chemická substance, kolem níž se tvoří tělo —
nemá žádnou formu ani tvar a ve skutečnosti nikdy neexistovala.
Ta neexistující věc se náhle objevila. Jakou má její existence platnost?
Je to pouhé zjevení, nemůže to být pravda.

Proto si dovoluji mluvit takto.
Je to velký podvod, velká iluze,
vytvořená z ničeho. Můžeš snad vytvořit něco z Ničeho?

Cokoliv jsem řekl, je pevně zaseto v principu tvého zrození,
nemůžeš to z něj odstranit.
V pravý čas to vyklíčí v poznání.

Nechci život, ani na okamžik,
ale v tom jediném okamžiku života je tolik životů.

Nebojím se smrti.
Smrtí mizí nedokonalost.
S vědomím mizí i skvrna nedokonalosti.
To, co zůstává, je úplná dokonalost.

Není jisté, zda se zítra setkáme,
ale skutečností je, že mezi tebou a mnou není žádné oddělení,
protože jsme jedno.

Nepředstavuj si žádné oddělení.
Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » stř 03. pro 2025 7:50:58

Jasné porozumění Mooji

A uvidíte, že čím více budete tyto ukazatele skutečně následovat – čím více se budete znovu a znovu obracet do tichého vnímání bytí, do přítomného vědomí „já jsem“ – tím více se přirozeně usadíte v energii srdce. A z tohoto místa pak uvidíte, že se váš život, váš pohled na svět, vaše energie i vaše vibrace začnou měnit. Stanou se jemnějšími, spontánnějšími, lehčími, otevřenějšími a prostými strachu.

Prosím, zůstaňte u toho. Už roky a roky sdílím tyto ukazatele a dnes jsou stejně živé a pravdivé jako vždy. Zůstaňte s nimi.

Když budete opravdu naslouchat a budete je následovat v přímé zkušenosti, zítra mi můžete ukázat plody svého porozumění. Tak účinné to je. A tak pevně stojím za tím, co s vámi sdílím. Neříkám vám: „Snad se uvidíme za šest měsíců a ukážete mi, kam jste se dostali.“ Ne. Zítra mi můžete ukázat svůj posun.

Tak velkou důvěru v to mám, protože tak dobře znám pravdu o tom, kým ve skutečnosti jste – za hranicí povrchní osobní identity, proměnlivých myšlenek, emocí a rolí. Toto je základní podstata vědomí. Dobře. Děkuji.

Možná jste mě někdy slyšeli říct, že když spolu můžeme být takto, v tichu a jednoduchosti, a předávat přímé ukazatele, které nejsou určeny mysli, ale jsou rozpoznány přímo v srdci, pak říkám: vy jste semena probuzení ve spícím světě.

Ale tato semena se musí stát mohutnými stromy. A to se děje zcela přirozeně, když je semínko na správném místě. Když má vodu a světlo, všechno se děje samo.

Stejně tak i váš růst v porozumění je z velké části přirozený a automatický. Nezávisí na tom, kolik úsilí dáváte do myšlení nebo jak moc se snažíte něco pochopit rozumem. Proto vás nežádám, abyste si něco vizualizovali nebo si něco představovali. To není potřeba.

Stačí jasné, střízlivé rozpoznání pravdy, jak je vám přímo ukazována – a už to samo je plodné a silné. Zůstaňte u toho a toto porozumění zůstane s vámi.
Návštěvník

Předchozí

Zpět na Osvobozující poznání