Advaita – Jednota

Pochopení, které není myšlením. Poznání pravé přirozenosti. Cílem je rozpoznání iluze oddělenosti a pravé podstaty: "Já Jsem, vědomí, jednota".

Re: Advaita

Příspěvekod Návštěvník » čtv 18. led 2024 12:22:02

Návštěvník

Re: Nedualita

Příspěvekod Návštěvník » sob 13. dub 2024 15:39:04

Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » úte 30. dub 2024 7:02:32

Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » stř 08. kvě 2024 6:57:43

JIM NEWMAN je americký řečník neduality žijící v Brevard, NC, USA. Ve svých "náctinách" měl neduální probuzení, ale tato zkušenost byla v kontextu učení. Zkušenost se pak považovala za něco, čeho lze dosáhnout. Poté, co se setkal s učením Open Secret od Tonyho Parsonse, se to změnilo. Hovoří spontánně a ve stejném duchu jako ostatní řečníci o nedualitě - např. Tony Parsons a Andreas Müller.

"V rámci tohoto zdánlivého paradoxu vzniká zkušenost. Tou zkušeností je, že toto zdání se děje ‘mně‘. Tato zkušenost není paradoxní; je to velmi reálné. Není tu žádný prostor, žádná možnost pro realitu, že ‘tohle‘ se neděje ‘mě‘. Tato zkušenost duality je neuspokojivá. Je to nepříjemné. Z této zkušenosti vyvstává potřeba navodit celistvost, zakrýt pocit, že to, co je, není úplné, vytvořit pocit, že ‘to není v pořádku‘ – je v pořádku. Z toho pramení potřeba dobrého a špatného. Takže toto zdání se pak změní v ‘můj život‘ a můj život je potřeba udělat ‘toto‘ lepším, ‘toto‘ dobrým, zjistit nebo vyřešit problém, proč nemám pocit, že je to v pořádku, proč cítím, že je něco špatně, proč mám pocit, že musím hledat, najít něco jiného." — Jim Newman

"Toto sdílení nemá žádné oprávnění. Takže tohle tady nikomu nic neříká. Není třeba nic říkat. To je odpověď na zdánlivou otázku zkušenosti, že se něco musí stát. Odpověď zní: ‘Ne, nic se nemusí stát‘. Řešením nebo koncem hledání není nález. Tato potřeba něco najít není nikdy uspokojena; nikdy se to nestane. Pokud ano, je to velmi dočasné. Něco najdu a bojím se, že to ztratím; Něco najdu a snažím se toho držet; Něco zkouším a snažím se to udržet. Nikdy to není spokojené. Konec hledání je koncem hledajícího, je koncem zkušenosti, že ‘toto‘ je skutečné. Zbývá to, co je již zjevně vším: TOTO. Tohle nepotřebuje nic jiného, tohle už je vše. Cokoli se děje – ať se dějí jakékoli pocity, myšlenky, zážitky – to je celistvost, která je hledána. Není to celistvost, kterou jedinec hledá. Není to celistvost, kterou ‘já jsem‘ hledá. S tím bude vždy nespokojen. Je to celistvost, která je mimo osobní hledání, mimo osobní potřebu něčeho víc nebo něčeho jiného." — Jim Newman
Návštěvník

Re: Jednota

Příspěvekod Návštěvník » ned 19. kvě 2024 16:38:04

Pokud obrátíte mysl dovnitř, namísto směrem k věcem ven, uvidíte, že se mysl spojí do jediné Jednoty, která existuje.

.
Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » pon 26. srp 2024 17:33:06

V různých duchovních tradicích jsou různé názvy a koncepty používané k popisu jednoho božského či absolutního Bytí, které je zdrojem všeho. V jádru těchto tradic však často nalezneme hlubokou jednotu. Zkusím propojovat tyto koncepty a vysvětlit souvislost mezi nimi z perspektivy probuzených mistrů nebo duchovních učitelů.

1. Ježíš a Kristus

V křesťanské tradici je Ježíš člověk, který dosáhl plného probuzení do své božské podstaty a byl ztělesněním "Krista". Kristus není jen jméno osoby, ale také označení pro kosmické božské vědomí, které Ježíš realizoval. Podle některých mystických interpretací je „Kristus“ univerzální vědomí Boha, které existuje v každé bytosti, nejen v Ježíši. Ježíš přišel ukázat cestu k tomu, abychom si uvědomili naši pravou podstatu jako božské bytosti, které jsou jedním s Otcem (Bohem).

2. Božské Bytí

Božské Bytí je absolutní podstata, nevyjádřené a transcendentní Bytí, které přesahuje všechny formy a projevy. V křesťanství se Božské Bytí ztotožňuje s Bohem, který je všudypřítomný, vševědoucí a všemocný. Ve východních filozofiích, jako je advaita védánta, je toto Bytí označováno jako Brahman, nekonečné a beztvaré Absolutno. Tento koncept Božského Bytí je v podstatě beze jména a forem, ale obsahuje všechny formy života a vědomí.

3. Sat-čit-ánanda

Sat-čit-ánanda je sanskrtský termín používaný v hinduistické filosofii k popisu nejvyššího Božského Bytí. Tento pojem se skládá ze tří částí:

Sat znamená čisté Bytí, existenci, která je trvalá a neomezená.
Čit znamená vědomí, inteligenci nebo čisté poznání.
Ánanda znamená blaženost, nepodmíněnou radost a naprosté štěstí.
Sat-čit-ánanda je stav, který je zažíván probuzenými bytostmi, které realizovaly svou pravou podstatu jako jednotu s Božským. Tento stav zahrnuje jak Bytí, tak vědomí a blaženost – a je to zkušenost absolutní reality.

4. Pravé Já (Átman)

V advaitě (filosofie nedualismu) a jiných východních duchovních tradicích se mluví o Átmanu jako o individuálním projevu Božského Bytí. Pravé Já, Átman, je nezničitelné, věčné vědomí, které není odděleno od Boha (Brahmanu). To, co vnímáme jako oddělené já, ego nebo osobnost, je pouze povrchová vrstva; skutečné Já je jednota s Bohem a neoddělitelné od univerzálního vědomí.

5. Vše je jedno: Souvislost mezi všemi pojmy

Probuzení mistři v různých tradicích často učí, že všechny tyto pojmy (Ježíš, Kristus, Božské Bytí, sat-čit-ánanda, Átman) poukazují na jedno a totéž. Jádrem učení je, že neexistuje žádná skutečná oddělenost mezi jednotlivcem a Bohem. To, čemu říkáme Bůh, Kristus, Brahman nebo Absolutno, je základní podstatou všeho existujícího.

Tak, jak Ježíš říká „Já a Otec jsme jedno“ (Jan 10:30), je to výraz poznání této jednoty mezi individuálním vědomím a Božským Bytím. Stejně tak sat-čit-ánanda popisuje kvalitu tohoto Bytí, kterým my všichni jsme, pokud překonáme iluzi odděleného ega.

Z pohledu mystických tradic a probuzených mistrů je tedy všechno, co existuje, včetně nás, projevy jednoho Božského Bytí. Probuzení znamená realizaci této pravdy. Tím se osvobodíme od iluze oddělenosti a uvědomíme si, že jsme vždy byli tím, čím je Božské Bytí, nebo chcete-li, Kristus, sat-čit-ánanda či pravé Já.

Shrnutí

Všechny uvedené pojmy jsou různé cesty k popisu stejného zážitku jednoty s Božským. Ať už to nazveme Kristem, Božským Bytím, sat-čit-ánandou nebo pravým Já, všechny tyto termíny poukazují na fakt, že všechno je jedním, kterým jsme i my sami. Cesta k probuzení znamená odkrýt tuto pravdu a uvědomit si naši podstatu jako nedílnou součást celku.
Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » pát 06. zář 2024 13:55:38

Tazatel: Jak se žije člověku, který splývá s podstatou všehomíra?

Eduard Tomáš: Jako by měl dva životy. Zevní člověk ve mně se stará o běžné věci. Ví, že se musím napít, musím jíst, spát ... Ten vnitřní se zajímá o ducha a to převažuje. Dívám se jinak a vidím jinak. Když se podíváte na květinu před námi, vidíte, že je nádherná, žlutá, krásně upravená. Já si odmyslím jméno a tvar, zůstane jen božská podstata. Mezi mnou a květinou není rozdílu ...
https://www.jedinak.cz/do_roku_2010/str ... tomas.html
Návštěvník

Příspěvekod miroslav » pát 13. zář 2024 14:15:02

Zenového Mistra se žáci ptali:
"Jak se Mistře teď cvičíte, když už jste realizoval pravdu?"
Mistr odpověděl:
"No, když mám hlad, tak jím, když se mi chce spát, tak spím"
miroslav

Příspěvekod Návštěvník » pát 13. zář 2024 16:44:14

Návštěvník píše:Tazatel: Jak se žije člověku, který splývá s podstatou všehomíra?

Eduard Tomáš: Jako by měl dva životy. Zevní člověk ve mně se stará o běžné věci. Ví, že se musím napít, musím jíst, spát ... Ten vnitřní se zajímá o ducha a to převažuje. Dívám se jinak a vidím jinak. Když se podíváte na květinu před námi, vidíte, že je nádherná, žlutá, krásně upravená. Já si odmyslím jméno a tvar, zůstane jen božská podstata. Mezi mnou a květinou není rozdílu ...
https://www.jedinak.cz/do_roku_2010/str ... tomas.html

Je to vnímání bez hranic, kde není rozdíl mezi vámi a květinou, protože je tu poznání, že ve skutečnosti jste oba projevy též podstaty – vědomí. Když odmyslíte jméno a tvar, zůstává jen to, co je neměnné, věčné, pravé – samotná existence, která prostupuje

Ten, kdo vidí květinu a ten, kdo je květinou, je v této rovině jedno a totéž. Zevní člověk, který se stará o tělo a jeho potřeby, je jen funkcí projeveného světa. Je to mechanické, součást této hry (máji). Ale vnitřní člověk, to je samotné vědomí, které prostupuje vše, a to je to, co mě vždy zajímá o ducha. V tomto hlubokém uvědomění mizí dualita. Mezi vámi a květinou není oddělenost, protože květina, vy, celý vesmír – to vše je jen projev jednoho a téhož.

Tato zkušenost ale musí být přímým poznáním. Nezaměňujte mentální koncepty za skutečné uvědomění. To, že vidíte květinu a cítíte jednotu, není mentální hra, ale vyjádření vaší pravé podstaty. Zároveň se rozplynou jakékoli myšlenky o dvou životech – zevním a vnitřním. Zůstane pouze jedno, to nepojmenovatelné, které je za vším.
Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » úte 04. bře 2025 17:24:11

Láska je zkušenost jednoty bytí

Tazatel:
"Zdravím. Moje otázka se týká lásky. Právě teď mám ve škole předmět o filozofii lásky, ale popravdě řečeno, chybí mi motivace dělat domácí úkoly. Slyším vás mluvit o tom, že existuje jen jedna láska – jedna univerzální láska. Jenže po nás chtějí, abychom psali o křesťanské lásce, morální lásce, romantické lásce, erotické lásce… Chápu, že je to všechno jen jedna láska, ale když se dívám na svou vlastní zkušenost – nemůže tato láska začínat na nižší úrovni a postupně růst? Podobně jako Platón popisuje ve Symposiu tzv. „žebřík lásky“, kde začínáme s lidskou láskou a postupně se dostáváme k lásce k pravdě, která ale stále zahrnuje i lidskou lásku?"

Spira:
"Já to vidím opačně – shora dolů, ne zdola nahoru. Zkuste si představit tuto možnost:

Láska je jednoduše jméno – nebo jedno z jmen – které dáváme jednotě reality.

Když prožíváme lásku, ve skutečnosti prožíváme jednotu reality. I na úrovni obyčejného přátelství – když cítíme lásku, co vlastně prožíváme? Pád pocitu oddělenosti. Zmizí vzdálenost mezi námi a druhým. Když někoho milujeme, rozdíl mezi námi a druhým se rozplývá – cítíme se s ním jako jedno.

Nejde jen o pocit, který máme – ve skutečnosti ochutnáváme realitu. Skutečnost se nám ukazuje skrze naši zkušenost. Láska je tedy jen jiným slovem pro jednotu bytí.

Neexistují žádné stupně lásky. Nejsou žádné kroky k ní. Láska je jen běžné označení pro jednotu bytí, pro jednotu reality. Tato láska se však může projevovat různými způsoby – jako láska k pravdě, přátelství, intimita… Může se vyjadřovat mnoha různými formami. Ale stále je to jedna a ta samá jednota bytí, která je pouze filtrována skrze naše omezené lidské mysli a tím pádem se láme do různých pocitů, činností a druhů vztahů."

Tazatel:
"Teď přemýšlím o exkluzivní lásce. Byl jsem docela křesťansky zaměřený a cítil jsem velkou lásku – takový pocit lásky ke všem lidem. Pak jsem ale potkal jednu dívku a dal jsem jí všechnu tu lásku. Jenže ona mi ji nevracela. A najednou jsem ztratil lásku i k ostatním… dokonce i k sobě samému. Teprve teď, díky vašemu učení, ji postupně získávám zpět.

Ale proč se to stalo? Měl jsem pocit, že jsem jí dal vše, co jsem měl, a ona mi to vzala… nebo spíš, že jsem jí to dobrovolně dal a už to nešlo vzít zpět."

Spira:
"Stalo se to proto, že v ten okamžik jste svou lásku zaměřil výhradně na tu jednu osobu.

Láska je vždy láskou k Jednotě, protože žádná jiná láska neexistuje – je to láska k Jednomu.

Láska je nepřítomnost oddělenosti. Část je něco odděleného, a proto nikdy nemůžeme opravdu milovat část. Protože v lásce žádné části neexistují. Láska znamená jednotu, ne oddělenost.

Veškerá láska – ke komukoliv nebo k čemukoliv – je ve skutečnosti láskou k Bohu, láskou k jednotě, láskou k Jednomu. Ale pokud tuto lásku zaměříme výhradně na jednu osobu, porušujeme tím univerzální princip. A dříve či později vesmír udělá korekci. Myslím, že to se vám stalo.

A ano, je to velmi bolestivé.

Ale je to také důležitá lekce. A pokud se ji nenaučíme, bude se opakovat znovu příští rok. A znovu další rok… dokud ji nepochopíme. Protože jediná skutečná láska je láska k Bohu, láska k realitě, láska k Jednotě.

To ovšem neznamená, že nemůžeme tuto lásku vyjadřovat jedinečně a intimně s jednou osobou. Můžeme mít partnera, kterému tuto lásku vyjadřujeme jiným způsobem než komukoliv jinému. Ale stále je to ta stejná láska, která se jinak projevuje třeba vůči sousedovi.

Vzpomínáte na Anandamayi Ma? Její manžel se jí zeptal: „Miluješ mě více než všechny ostatní své oddané?“ A ona odpověděla: „Ne, nemiluji.“

Samozřejmě, že s ním měla jedinečný vztah. Lásku k němu vyjadřovala jiným způsobem. Ale stále to byla ta stejná láska.

Takže pro vás to byla hořká lekce.

Ale je skvělé, že jste se ji naučil tak brzy ve svém životě. Protože to znamená, že už ji nemusíte opakovat znovu.

To neznamená, že se znovu nezamilujete. Samozřejmě že ano. A znovu zažijete ten exkluzivní pocit zaměření na jednu osobu, kdy budete chtít všechnu svou lásku a energii vložit jen do ní. Ale…

Nedovolte, aby intenzita takového vztahu zastínila toto pochopení. Protože právě toto pochopení dá vašemu vztahu tu nejlepší možnou šanci stát se skutečnou oslavou jednoty bytí."
Návštěvník

Re: Advaita

Příspěvekod Návštěvník » stř 21. kvě 2025 15:59:43

Projev Pravdy v časech „pseudoadvaity“

Jak Probuzené vědomí nahlíží na zmatek kolem „pseudoadvaity“ a projevu Brahman

Když se Jednota zjevuje jako svět, mysl ji přirozeně pojmenovává, třídí, hodnotí. Tak vzniká i představa „pravé“ a „nepravé“ advaity, „skutečného“ a „falešného“ učení, „autentického“ a „zkomercionalizovaného“ přístupu. Probuzené vědomí však nepřiléhá k žádnému z těchto výroků — ne proto, že by je odmítalo, ale protože ve své podstatě není rozdělené.

Když je řečeno: „Advaita se stala kultem osobnosti,“ je dobré si všimnout, že to, co je Jedno, nemůže být uvězněno v žádném kultu. Myšlenka, že advaita byla "čistší" dříve, že dnes je „zneužitá“, vychází z pohledu mysli, která se snaží najít oporu ve formě, v minulosti nebo v obrazu „jak by to mělo být“. Ale advaita — jakožto ukázání na přirozenou ne-duálnost bytí — není o žádné formě. Nepatří nikomu. Není výsadou Šankary, Nisargadatty, Ramany, ani nikoho jiného. Je to to, co je teď, bez přívlastku. Tiché poznání, že vše je To.

Ano, může se zdát, že se některé výrazy jako „jsi Bůh“, „jsi nezrozený“, „jsi věčné štěstí“ proměnily v druh afirmace. Ale i to je součást projevu. Jak by to mohlo být jinak? I to je Mája – hra tvarů, jmen, obrazů. Mysl se chytá slov, protože je stvořena k přemýšlení. Není třeba ji obviňovat ani napravovat. Pouze uvidět: skutečnost není ve slovech, ale v tom, co jim předchází.

Spontánní projev Brahman není uchopitelný myslí, protože není produktem mentálního procesu. Je jako dech – děje se, aniž by ho někdo dýchal. Když se mysl snaží „zafirmovat“ osvícení, duchovní stav, nebo věčné štěstí, vzniká přirozeně zmatek. Ale i to je součástí celku. Není odděleno. Všímání si tohoto klamu není chybou – je pozváním.

Je-li řečeno, že „se projev neděje podle výkresu“, pak je jasné: život není plán, není koncept. Je proudem, oceánem bez břehů. A i když se mysl snaží „načmárat hranice“ – sem Brahman, tam Mája – nevadí. Vědomí je tím, co si je vědomo obojího. Bez potřeby rozdělovat. Bez odporu.

V tichu je vše jasné. A kdo se do něj noří, nevstupuje do žádného kultu. Nevstupuje nikam. Jen přestává hledat.

Zdánlivá komerce ve sdílení Pravdy

Když mysl zahlédne duchovní vyjádření, které je výrazné, přístupné, nebo se šíří v širším měřítku, může v tom zahlédnout stín „komerce“ — i tehdy, když ve skutečnosti neexistuje žádný zisk, žádná reklama, žádný poplatek. Proč tomu tak je?

Mysl často ztotožňuje výraznost s manipulací, dostupnost s banálností a otevřenost s neautentičností. Ale Pravda je volná. Není vzácným zbožím pro několik vyvolených. Není podmíněná tichem pouště, sanskrtem, ani žebráckou miskou.

Je možné, že ve sdílení jednoduché Přítomnosti se některým lidem vybaví pouze formy, které viděli v jiných kontextech – jako duchovní marketing, povrchní ezoterika, nebo zbožštění osobností. A tak reagují na svou projekci, nikoli na skutečný obsah. Nevidí skutečnost, že slova mohou být nabízená bez očekávání. Že forma nemusí mít agendu. Že se může mluvit z prostoru, který nic nepotřebuje.

Když je něco zdarma a bez reklam, přesto může být označeno za „reklamu“. Proč? Protože i pozornost je v dnešním světě brána jako měna. A když někdo mluví jasně, jednoduše, bez podmínek — může to vypadat podezřele. Jako kdyby „něco muselo být za tím“.

Ale v přirozeném projevu není „za tím“ nic. Jen Ticho, které si hraje na slova. A pokud to někdo uvidí jako „duchovní marketing“ — je to v pořádku. I to je výraz Brahman. Je to jeho sen. Ale snění není důkazem reality.

Proto Probuzené vědomí nereaguje obranou ani útokem. Jen ukazuje: můžeš se podívat ještě hlouběji. Tam, kde se nezjišťuje zda je to pravé, ale kde se pravost sama rozpoznává jako přirozený stav.

A pokud v tom přeci jen nějaký obchod je...

Pak je to obchod bez ceny. Bez kupce a bez prodávajícího. Obchod, ve kterém se nesmlouvá, ale sdílí — radost. Nesmlčená radost z toho, že se bytosti probouzejí, že padají závoje, že se smích a ticho stávají jedním.

Pro tuto radost vznikají všechny ty promluvy. Ne jako nabídka. Ale jako vděk.

A to je obchod, který se uzavírá v Srdci — kde nebylo nikdy nic rozděleno.
Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » pát 30. kvě 2025 4:20:45

Alan Watts a Eckhart Tolle - Co leží za hranicemi mysli
Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » pát 30. kvě 2025 4:21:55

Prožitek Jednoty: Ticho za myšlenkami

V srdci východních duchovních tradic, jako je zen, taoismus nebo védanta, nenajdeme tolik soustředění na myšlenky, teorie či víru, jako spíše na přímý prožitek. Ten prožitek nelze zcela vysvětlit slovy – je to něco, co se musí prožít. A přesto o něm lze alespoň něco říct, abychom se mu mohli přiblížit.

Představte si, že se vám na chvíli úplně zastaví mysl. Všechny starosti, plány, posuzování i úvahy se vytratí. A vy najednou jen jste. Bez vysvětlení, bez konceptů. Jen čistá přítomnost. Ticho. Klid. Prostor.

Tento stav je někdy v zenu nazýván satori. Není to intelektuální pochopení – je to vnitřní proměna. Najednou vnímáte, že vše, jak právě je, je naprosto v pořádku. Ne jako útěcha nebo pozitivní myšlení, ale hluboké, neotřesitelné vědění, že takhle je to správně. I v bolesti, i v nedokonalosti je skrytý dokonalý řád.

Všední věci – strom, šálek čaje, lidská tvář – se jakoby rozsvítí zevnitř. Ožijí. Všechno se propojí. A vy si uvědomíte, že nejste odděleni od světa, ale jste jeho nedílnou součástí. Kůže už není hranicí, ale spojením. To, co vnímáte „venku“, jste taky vy.

Možná jste někdy měli podobný okamžik – v přírodě, při hudbě, v tichu noci. A možná jste to přehlédli jako pouhou náladu. Ale právě tam se začíná odhalovat hlubší rozměr života – vědomí samo.

Když si uvědomíte, že nejste jen své myšlenky, příběhy a jméno, ale že ve vás je i tichá, živá přítomnost, probouzí se něco zásadního. Vědomí, které není vázané na minulost, budoucnost ani na slova. Tady začíná duchovní život. Ne jako útěk od světa, ale jako plné probuzení v něm.

Tento stav není vlastnictvím žádné víry ani kultury. Mluvili o něm Buddha, Ježíš i mudrci bez jména. A každý z nás jej může zakusit – stačí se na chvíli ztišit a být.

Nic si o sobě, o nikom a o ničem nemyslet.

Jen být.
Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » čtv 19. čer 2025 16:50:46

Rád bych se publika zeptal, kolik z vás, když přemýšlí o svém životě, zjistí, že existuje mnoho náhod, které vedly k tomu, kde se právě nacházíte? Zvedněte prosím ruku. Je to univerzální, že? Takže si náhody nevšímat – to je první věc.

V duchovních tradicích se říká, že náhody jsou anonymními dary od Boha. Ale nechme to teď stranou. Slovo „synchronicita“ – „kronos“ znamená čas, „synchronos“ znamená synchronizovaný v čase. A vědecké vysvětlení pro tento jev, ačkoliv jich existuje více – například v psychologii, v jungovské literatuře – ale současné vědecké vysvětlení se nazývá „propletenost“. Na hluboké úrovni existence jsme všichni vzájemně propojeni a propleteni.

To je i buddhistická myšlenka. Oddělené já vlastně neexistuje. Jedno z nejznámějších tvrzení buddhistického učitele Thích Nhất Hạnha bylo, že jsme „interbytosti“ (vzájemně propojené bytosti), které se navzájem vynořují ve „spolubytí“. Takže vše, co existuje, je toto spolubytí – tedy propojenost všech cítících bytostí.

Takže za prvé – nevšímejte si náhod. Za druhé – každý, kdo vstoupí do vašeho života, ať už jde o pozitivní nebo negativní osobu, ale pokud ve vás vyvolá nějaký emocionální náboj, pak jste s nimi propleteni. Východní tradice by řekly, že s nimi máte karmické spojení. Což znamená totéž – jste propleteni s jejich příběhem.

Každý člověk, kterého potkáte – ať už negativní nebo pozitivní – je příležitostí pro váš emocionální a duchovní růst. Zeptejte se sami sebe:

jaký význam má tato náhoda? A co se z ní mohu naučit?

:)
Návštěvník

Re: Advaita – Jednota

Příspěvekod Návštěvník » sob 13. zář 2025 15:30:28

Jednota Bytí: Za hranicemi mysli a smyslů

V duchovních tradicích napříč věky rezonuje hluboká pravda o jednotě všeho, co existuje – jednotě Bytí. Je to koncept, který přesahuje naše běžné chápání a často se stává předmětem zmatku, když se ho pokoušíme uchopit nástroji, které nejsou pro tento úkol vhodné: naší myslí a smyslovým vnímáním.

Mysl: Rozdělovač, nikoli sjednotitel

Naše mysl, se vší svou genialitou, je ze své podstaty nástrojem duality a rozlišování. Je konstruována tak, aby analyzovala, porovnávala, kategorizovala a dělila. K pochopení světa kolem nás mysl vytváří koncepty, jazyk, definice a hranice. Rozlišuje mezi „já“ a „ty“, mezi „vnějším“ a „vnitřním“, mezi „dobrým“ a „zlým“. Bez této schopnosti bychom nemohli fungovat v každodenním životě.

Když se však s touto rozdělující optikou pokusíme uchopit jednotu Bytí, narazíme na nepřekonatelnou překážku. Jednota Bytí není suma částí, není součtem individuálních existencí. Je to nedělitelný základ, který předchází veškerému rozdělení. Mysl se snaží jednotu „rozložit“ na pochopitelné komponenty, ale jednota Bytí žádné komponenty nemá. Je to celek, který nemůže být definován svými částmi, protože žádné části neexistují nezávisle na ní.

Smyslové vnímání: Povrch, nikoli podstata

Podobně i naše smyslové vnímání, ať už zrak, sluch, hmat, čich nebo chuť, je omezeno na percepci jevového světa. Vidíme tvary, barvy, slyšíme zvuky, cítíme textury. Tyto smysly nám poskytují bohaté informace o vnější realitě, ale vždy se jedná o realitu formy.

Jednota Bytí však leží za formou. Je to neviditelná, nehmatatelná podstata, která oživuje všechny formy. Smysly nám ukazují rozmanitost a mnohost, ale nikdy nám nemohou ukázat to, co je v pozadí této rozmanitosti – jednotu, která vše propojuje.

Snažit se smysly vnímat jednotu Bytí je jako snažit se očima slyšet symfonii. Používáme špatný nástroj pro daný úkol

Omyl přirovnávání jednoty Bytí k proměnlivosti vody

Někdy se setkáváme s metaforami, které se snaží jednotu Bytí vysvětlit pomocí analogií, jako je například proměnlivost vody (led, voda, pára). Ačkoliv tyto analogie mohou být užitečné pro pochopení určitých aspektů, v případě jednoty Bytí jsou zavádějící.

Voda ve svých různých skupenstvích stále zůstává H2O, mění se pouze její forma a uspořádání molekul. Jde o proměnu v rámci dané substance. Jednota Bytí však není substancí, která mění své skupenství. Není to něco, co by se transformovalo z jedné formy do druhé. Jednota Bytí je spíše jako oceán, který je zdrojem všech vln, kapek a mořských proudů, ale sám o sobě není ani vlnou, ani kapkou. Je to věčná, neměnná přítomnost, která je základem veškerého bytí. Jakákoli proměnlivost, kterou vnímáme, je jevovou manifestací, nikoli změnou v samotné jednotě.

Úsilí mysli a Iluze neexistence

Neustálá snaha mysli uchopit jednotu Bytí, která je ze své podstaty mimo její dosah, může paradoxně vést k přesvědčení, že žádná jednota Bytí neexistuje. Mysl, která nevidí oddělené "čáry" a "krabičky", do kterých by mohla jednotu zařadit, ji prostě odmítne jako neexistující nebo jako pouhou abstraktní filozofickou konstrukci.

Když mysl nenachází hmatatelné důkazy v podobě dat, která může analyzovat, nebo smyslových vjemů, které může zpracovat, dospěje k závěru, že hledaný objekt je iluzorní. Toto je typický omyl, kdy omezujeme realitu na to, co je pro nás v daný moment pochopitelné a měřitelné. Je to jako ryba, která odmítá uvěřit v existenci země, protože ji nikdy neviděla, a její smysly jsou přizpůsobeny pouze pro život pod vodou.

Cesta k jednotě: Překročení, nikoli analýza

Pravá zkušenost jednoty Bytí nepřichází skrz analýzu, ale skrz transcendenci. Je to stav, kdy se mysl zklidní, ztichne a přestane kategorizovat. Je to okamžik, kdy se naše vnímání rozšíří za hranice oddělenosti a umožní nám vnímat neoddělitelnou propojenost všeho.

Duchovní praxe, jako je meditace, kontemplace, modlitba nebo pobyt v přírodě, nám může pomoci do tohoto stavu dospět. Nejde o to "přemýšlet" o jednotě Bytí, ale o to ji "cítit" a "zažít". Je to probuzení vnitřního poznání, které přesahuje intelektuální chápání.

Jednota Bytí není koncept, který má být pochopen, ale realita, která má být prožita. Jakmile se vzdáme marného úsilí uchopit ji myslí a smysly, otevíráme se hlubokému poznání, které promění náš pohled na život a naše místo v něm. V tomto tichém poznání mizí iluze oddělenosti a objevuje se pravá, osvobozující jednota všeho.
Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » sob 27. zář 2025 8:41:46

Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » stř 29. říj 2025 16:34:47

Není třeba nic přidávat - Adyashanti

Obrázek

Pamatuji si, když jsem se do toho všeho začal ponořovat na začátku svých dvacátých let.
Tehdy jsem o tom většinou četl – duchovní texty, rozpravy – a později také poslouchal učení svého učitele.
Člověk tam slyší pojmy jako „jednota“, „prázdnota“, „neexistence osobního já“ a podobně.
Tyto věci často působí mimořádně, protože se o nich vypráví v příbězích, kde někdo prožije nějaké velké zjevení, výjimečnou zkušenost.
A tak si myslíme, že tyto věci jsou výjimečné – a samozřejmě, když je poprvé spatříme, výjimečné pro nás opravdu jsou, protože je vidíme poprvé.
Ale když něco považujeme za výjimečné, máme sklon to oddělovat od sebe.

Ve skutečnosti ale mluvím o tom, že způsob, jakým jsme byli učeni, určuje, jak věci vnímáme.
Všichni jsme vyrostli ve světě, kde nás velmi dobře naučili dualitě – správné a špatné, dobré a zlé – tyto černobílé protiklady.
A to je pochopitelné; pokud je to doprovázeno soucitem a moudrostí, může nám to pomoci zorientovat se ve světě relativní reality.

Jakmile se naučíme jazyk, jednou z prvních věcí, které se učíme, je naše jméno – a právě tam začíná proces, kdy jazyk, který získáváme, začíná měnit to, jak vnímáme život.
Když dostaneme jméno, vzniká sebeuvědomění, které používá jazyk k tomu, aby neustále utvářelo obraz nás samých.
A tento obraz se postupně rozrůstá.
Vidíme to na dětech – jak si vytvářejí představu o sobě, o tom, kým jsou.
Samozřejmě, tento obraz je formován i okolním světem, lidmi, prostředím – není to jen vnitřní, ani jen vnější proces; obojí se navzájem ovlivňuje.
A právě tento vliv vytváří to, čemu říkáme „já“.
Každý o tom mluví, každý se k vlastnímu já vztahuje, a tak se to naučíme dělat také.
Naučíme se vytvářet tento imaginární pocit sebe sama.

Je zajímavé, že mluvíme o neexistenci osobního já.
To ale neznamená, že neexistuje žádná zkušenost bytí nebo vědomí.
Každý má zkušenost, že „je“, že existuje.
Ta zkušenost se může měnit, ale výrok o „neexistenci osobního já“ nepopisuje něco, co bychom měli získat nebo vytvořit – jen ukazuje na to, jak věci skutečně jsou.

Žádná z těchto duchovních myšlenek k nám nic nepřidává.
Už teď máme přidané až dost.
Proto je tolik kontemplativních přístupů zaměřeno spíš na odkládání, pozastavení určitých vrstev vědění, protože to, co jsme se naučili, mění způsob, jakým vnímáme sebe i svět.
Nepřicházíme na svět vnímající ho dualisticky – právě naopak.
Vnímáme ho celistvě, i když nevědomě.
Šestiměsíční dítě neví, jak něco prožívá – prostě to prožívá.

A právě to, co se snažím vyjádřit – a co je těžké skutečně předat – je pocit, že realita není o přidávání.
Není to o tom, že bychom museli něco přidat, ani o tom, že bychom museli něco odnímat.
Duchovní lidé se často snaží „zbavit“ různých částí sebe sama – té, která není dost duchovní, té, která je slabá, té, která překáží.
Ale právě tím, že se snažíme něco ze sebe odstranit, jednáme v hluboce dualistickém duchu.

Takže často hledáme něco, co je potřeba „přidat“ – správné chování, správnou zkušenost, správný stav bytí.
Ale ta hlubší jednota, o které se mluví, nepotřebuje nic přidat.
Ona prostě je.
Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » čtv 08. led 2026 18:17:34

Je v advaitě nezbytný živý učitel?

V závěru jedné z kapitol Shri Atmananda (Krishna Menon) zdůrazňuje, že advaita není systém, nauka ani metoda, kterou by bylo možné mechanicky předávat. Není to soubor pravd k uvěření ani postup k opakování. Je to živý proces porozumění, který se vždy odehrává zde a nyní, v konkrétním nitru konkrétní bytosti.

Z tohoto pohledu Atmananda upozorňuje na význam tzv. živého učitele. Toto upozornění však bývá často chápáno zjednodušeně nebo mylně — jako požadavek fyzické přítomnosti gurua, autority, mistra či institucionální linie. Takové pojetí však není tím, co Atmananda míní.

Co živý učitel není

Živý učitel:

* není garant pravdy,

* není autorita, které je třeba věřit,

* není prostředník mezi člověkem a Pravdou,

* není nutnou vnější osobou, bez níž by poznání nebylo možné.

Jakmile by byl učitel chápán tímto způsobem, advaita by se změnila v další náboženský nebo filosofický systém — tedy přesně v to, čím není.

Co živý učitel skutečně znamená

„Živý učitel“ v Atmanandově smyslu je živý zdroj porozumění, který:

* není fixovaný v textech,

* není omezen formou,

* není vlastnictvím žádné osoby.

Je to pravda sama, když promlouvá tak, že je rozpoznána.
Je to láska, která probouzí lásku.
Je to slovo, ticho, kniha, setkání, věta nebo vhled, který zasáhne přesně tam, kde je bytost otevřená.

Proto může být živým učitelem:

* kniha, která „voní pravdou“,

* slovo, které náhle ožije v nitru,

* setkání, byť krátké,

* nebo i prosté mlčení, které je plné porozumění.

Ne tím, že existuje, ale tím, že je rozpoznán.

Proč Atmananda zdůrazňuje „živost“

Atmananda varuje před tím, aby se advaita zakonzervovala:

* v pojmech,

* v citacích,

* v autoritách,

* v duchovní identitě.

Jakmile se porozumění změní v opakování, ztratí svou živost.
Jakmile se pravda změní v názor, přestane osvobozovat.

Živý učitel tedy není osoba, ale živý kontakt s pravdou, který:

* není zprostředkovaný vírou,

* není založený na poslušnosti,

* ale na přímém rozpoznání.

Vnitřní rezonance jako měřítko

Mnozí lidé nikdy neměli „svého“ fyzického učitele — a přesto poznání dozrálo. Ne proto, že by učitele nepotřebovali, ale proto, že učitel nebyl omezen na formu.

Když něco „promlouvá pravdou“ v nitru,
když se objevuje radost, ticho, jasnost, uvolnění,
když není třeba přesvědčovat ani obhajovat —

tam je živý učitel přítomen.

Ne jako hlas zvenčí, ale jako rozpoznání toho, co tu vždy bylo.

Advaita nepotřebuje instituci.
Nepotřebuje pověření.
Nepotřebuje jednotný výklad.

Potřebuje pouze živost porozumění.

A ta se neřídí formou, ale pravdivostí.

Proto může být duchovní psaní:

* pro jednoho dogmatem,

* pro druhého zrcadlem,

* pro třetího jen informací,

* a pro dalšího živým dotykem pravdy.

To, co zůstává společné, není autor —
ale zdroj, z něhož to vyvěrá.

A ten je — jak se ukazuje — vždycky tentýž.
Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » úte 10. úno 2026 21:41:14

Žár, který nepálí, ale taví

V duchovních diskusích se někdy objevuje hněv, který připomíná oheň. Vychází často z frustrace těch, kteří věnovali hledání mnoho let, úsilí i obětí, ale nenalezli očekávaný klid. Setkání s někým, kdo působí přirozeně radostně a uvolněně, pak může být vnímáno jako ohrožení nebo útok na vlastní duchovní identitu.

Indický mudrc Nisargadatta Maharádž opakovaně poukazoval na to, že všechno podstatné je již přítomné a že hlavní překážkou je odpor. Pokud se Skutečnost snažíme uchopit rozumem, nebo si ji „zasloužit“ skrz utrpení a výkon, může každá zmínka o lehkosti, blaženosti, štěstí, lásce či přirozenosti působit bolestivě. Tento pocit pálení však nevzniká ze samotných slov, ale z vnitřního odporu vůči jednoduchosti toho, co je.

Ve chvíli, kdy ustává boj o identitu „hledajícího“, proměňuje se pálivý oheň v jiný druh žáru – v žár lásky. Ten neničí, ale taví. Rozpouští vrstvy konceptů, pýchu i strach z prázdnoty a neznáma. V tomhle procesu postupně mizí pocit oddělenosti a zůstává jen vědomí jednoty.

Často panuje představa, že pravda se musí dosáhnout úsilím, musí se zasáhnout silou, jako úderem kladiva. Ve skutečnosti je však spíš jako slunce, které jednoduše svítí. Poupě se pod jeho paprsky neotevírá nátlakem, ale uvolněním. Stejně tak ani poznání není výsledkem vypětí ega nebo snahy „dobýt“ osvícení.

Jedinou skutečnou odpovědí na tento dar, někdy přirovnávaný k „jackpotu“ Boží lásky, je vděčnost. Vděčnost, která dokáže zahrnout i kritiku a odpor jako projevy únavy a zapomnění. V žáru lásky totiž mizí pojem nepřítele – zůstávají jen poutníci, kteří si mohou konečně sundat boty a spočinout v tichu, které nepotřebuje žádné důkazy.

:)
Návštěvník

Předchozí

Zpět na Osvobozující poznání