Není třeba nic přidávat - Adyashanti
Pamatuji si, když jsem se do toho všeho začal ponořovat na začátku svých dvacátých let.
Tehdy jsem o tom většinou četl – duchovní texty, rozpravy – a později také poslouchal učení svého učitele.
Člověk tam slyší pojmy jako „jednota“, „prázdnota“, „neexistence osobního já“ a podobně.
Tyto věci často působí mimořádně, protože se o nich vypráví v příbězích, kde někdo prožije nějaké velké zjevení, výjimečnou zkušenost.
A tak si myslíme, že tyto věci jsou výjimečné – a samozřejmě, když je poprvé spatříme, výjimečné pro nás opravdu jsou, protože je vidíme poprvé.
Ale když něco považujeme za výjimečné, máme sklon to oddělovat od sebe.
Ve skutečnosti ale mluvím o tom, že způsob, jakým jsme byli učeni, určuje, jak věci vnímáme.
Všichni jsme vyrostli ve světě, kde nás velmi dobře naučili dualitě – správné a špatné, dobré a zlé – tyto černobílé protiklady.
A to je pochopitelné; pokud je to doprovázeno soucitem a moudrostí, může nám to pomoci zorientovat se ve světě relativní reality.
Jakmile se naučíme jazyk, jednou z prvních věcí, které se učíme, je naše jméno – a právě tam začíná proces, kdy jazyk, který získáváme, začíná měnit to, jak vnímáme život.
Když dostaneme jméno, vzniká sebeuvědomění, které používá jazyk k tomu, aby neustále utvářelo obraz nás samých.
A tento obraz se postupně rozrůstá.
Vidíme to na dětech – jak si vytvářejí představu o sobě, o tom, kým jsou.
Samozřejmě, tento obraz je formován i okolním světem, lidmi, prostředím – není to jen vnitřní, ani jen vnější proces; obojí se navzájem ovlivňuje.
A právě tento vliv vytváří to, čemu říkáme „já“.
Každý o tom mluví, každý se k vlastnímu já vztahuje, a tak se to naučíme dělat také.
Naučíme se vytvářet tento imaginární pocit sebe sama.
Je zajímavé, že mluvíme o neexistenci osobního já.
To ale neznamená, že neexistuje žádná zkušenost bytí nebo vědomí.
Každý má zkušenost, že „je“, že existuje.
Ta zkušenost se může měnit, ale výrok o „neexistenci osobního já“ nepopisuje něco, co bychom měli získat nebo vytvořit – jen ukazuje na to, jak věci skutečně jsou.
Žádná z těchto duchovních myšlenek k nám nic nepřidává.
Už teď máme přidané až dost.
Proto je tolik kontemplativních přístupů zaměřeno spíš na odkládání, pozastavení určitých vrstev vědění, protože to, co jsme se naučili, mění způsob, jakým vnímáme sebe i svět.
Nepřicházíme na svět vnímající ho dualisticky – právě naopak.
Vnímáme ho celistvě, i když nevědomě.
Šestiměsíční dítě neví, jak něco prožívá – prostě to prožívá.
A právě to, co se snažím vyjádřit – a co je těžké skutečně předat – je pocit, že realita není o přidávání.
Není to o tom, že bychom museli něco přidat, ani o tom, že bychom museli něco odnímat.
Duchovní lidé se často snaží „zbavit“ různých částí sebe sama – té, která není dost duchovní, té, která je slabá, té, která překáží.
Ale právě tím, že se snažíme něco ze sebe odstranit, jednáme v hluboce dualistickém duchu.
Takže často hledáme něco, co je potřeba „přidat“ – správné chování, správnou zkušenost, správný stav bytí.
Ale ta hlubší jednota, o které se mluví, nepotřebuje nic přidat.
Ona prostě je.