Co je a co není skutečná láskaLáska je možná nejzneužívanější slovo lidského jazyka. Tím jedním slovem označujeme Boha i závislost, svobodu i vlastnictví, blaženost i utrpení. Říkáme „miluji tě“ a zároveň tím často myslíme: „Potřebuji tě. Bojím se tě ztratit. Udělej mě šťastným.“ Právě v tomto zmatení vzniká téměř veškeré lidské utrpení kolem lásky.
Když mystikové jako Nisargadatta Maharaj říkají
„Láska je vším“, nemluví o emocionální závislosti, romantické fascinaci ani o psychologické potřebě druhého člověka. Nemluví o tom, co lidé obvykle nazývají láskou. Mluví o samotné podstatě Bytí.
„Bůh je Láska.“ Tato věta není morální výzvou ani náboženským sloganem. Je popisem skutečnosti. Neříká, že Bůh „má“ lásku. Říká, že samotná existence je láskou. Že pod všemi formami, příběhy, těly a identitami existuje jediné nedělitelné vědomí, které se projevuje jako vše, co
JE.
Jenže člověk tuto skutečnost nezakouší. Proč?
Protože se ztotožnil s oddělenou formou - s tělem, myslí, osobností, historií. Vzniká ego. A ego je přesvědčení: „Jsem oddělený od života.“ V tom okamžiku se z lásky stává potřeba. A z potřeby vzniká strach.
Právě tady začíná být hluboce srozumitelný výrok připisovaný RM: „Teorie lásky je Božská, její praxe Ďábelská.“ Pokud „praxe lásky“ vychází z ega, pak skutečně přináší utrpení. Ego neumí milovat. Ego pouze směňuje. Dává, aby dostalo. Připoutává se, aby nezmizelo. Vlastní, protože se bojí prázdnoty.
Pak člověk slovy: „Miluji tě“ ve skutečnosti říká: „Potřebuji tě, abych nezůstal sám.“
Taková „láska“ je nevyhnutelně provázena žárlivostí, úzkostí, manipulací, očekáváním a bolestí. Není to láska - je to strach převlečený za lásku.
Proto má tolik lidí pocit, že láska bolí.
Ve skutečnosti bolí připoutanost.
Citát připisovaný Božena Němcová - „Láska je nemoc, která se nedá vyléčit.“ - přesně vystihuje tuto lidskou zkušenost. Ne však zkušenost skutečné Lásky, ale zkušenost psychické posedlosti druhým člověkem. Romantická kultura často glorifikuje utrpení, závislost a emocionální chaos jako důkaz hloubky citu. Čím více člověk trpí, tím více prý miluje.
Mystikové však říkají pravý opak.
Skutečná Láska netrpí, protože nic nevlastní.
Tam, kde není vlastnictví, není strach ze ztráty.
A tam, kde není strach, začíná svoboda.
Nádherně to vystihoval Osho, když říkal, že běžná lidská láska je následována stínem strachu. Jakmile ego někoho „miluje“, okamžitě se objeví obava:
Co když odejde?
Co když mě přestane chtít?
Co když budu odmítnut?
Co když zůstanu sám?
Strach není vedlejším produktem ega. Strach je samotnou podstatou ega, protože
ego existuje jen díky pocitu oddělenosti - díky myšlence "já jsem něco jiného, než ty". A oddělenost vždy znamená ohrožení.
Osho proto říkal něco mimořádně důležitého: opakem lásky není nenávist, ale strach.
Nenávist je totiž stále forma připoutanosti. Stále je tam silná vazba k druhému. Ale strach vzniká tam, kde zmizelo vědomí jednoty. Kde člověk přestal cítit propojenost se životem.
Proto jeho metafora světla a tmy není poetická, ale ontologická:
Láska je světlo.
Strach je absence světla.
Tma sama o sobě neexistuje. Nemusíte ji odstraňovat. Stačí rozsvítit.
Stejně tak není třeba bojovat se strachem. Stačí poznat, kým člověk skutečně je.
V tomto bodě se velmi přesně ukazuje hloubka citátu od Paulo Coelho o lásce jako droze. Je to brilantní popis mechanismu připoutanosti. Zpočátku přichází euforie - druhý člověk na chvíli překryje vnitřní pocit nedostatku. Ego získá iluzi celistvosti. Jenže tato zkušenost netrvá. A protože člověk neobjevil zdroj lásky v sobě, začne druhého potřebovat stále více.
Vzniká závislost.
Ne na člověku samotném, ale na stavu, který skrze něj ego dočasně zakouší.
Pak už vztah není setkáním dvou svobodných bytostí, ale obchodem dvou nenaplněných identit. A čím větší vnitřní prázdnota, tím silnější bývá připoutanost.
Skutečná Láska je však přesným opakem.
Nepřichází z nedostatku.
Nevzniká z potřeby.
Nepotřebuje potvrzení.
Nevlastní.
Nemanipuluje.
Nebojí se.
Proto může být šťastná za všech okolností.
Skutečná Láska nemizí ani smrtí, protože není založena na formě. Když zmizí iluze oddělenosti, druhý člověk není prožíván jako něco vně nás. Forma může odejít, ale jednota Bytí zůstává nedotčená. A v této jednotě může existovat hluboký mír, ticho i štěstí nezávislé na okolnostech.
Právě tuto dimenzi popisuje Nisargadatta, když říká, že Láska je vším.
Nejde o emoci.
Nejde o vztah.
Nejde o romantiku.
Jde o stav vědomí bez oddělenosti.
V okamžiku, kdy mizí identifikace s omezeným „já“, mizí i hranice mezi „mnou“ a „druhým“. A tam, kde není druhý, nemůže existovat vlastnictví ani strach. Zůstává jen čisté bytí - a jeho přirozenou vůní je láska.
Proto velcí mystikové často působí paradoxně. Mohou milovat hluboceji než kdokoliv jiný, a přesto nikoho nepotřebují. Jejich láska není závislostí. Je stavem bytí.
A zde dostává úplně nový význam i výrok Oscar Wilde:
„Sebeláska je jedinou láskou na celý život.“
Na úrovni ega může tato věta znít narcistně. Ale z pohledu duchovního poznání znamená něco zcela jiného. Nejde o milování psychologického „já“. Nejde o adoraci osobnosti. Jde o poznání pravého Já - vědomí samotného.
Když člověk pozná své pravé Já, neobjevuje izolované individuum, ale samotný základ existence. Objevuje, že jeho nejhlubší podstata není oddělená od života, od druhých ani od Boha.
A tehdy se sebeláska a láska k druhým přestávají lišit.
Protože není koho oddělovat.
Možná právě to je největší duchovní paradox:
Skutečnou lásku nelze „dělat“.
Lze jí pouze být.A člověk jí nemůže být, dokud věří, že je jen odděleným tělem bojujícím o přežití ve světě ostatních oddělených těl.
Dokud existuje iluze oddělenosti, láska se nevyhnutelně mění v připoutanost.
Když iluze oddělenosti zmizí, ukáže se něco překvapivého:
Láska tu byla vždy.
Jako samotná podstata všeho, co je.