Proč se může jevit, že Láska není skutečnostíV duchovních kruzích se často objevuje tvrzení, které zní téměř provokativně:
„Vše je Láska.“ Pro někoho je to živá zkušenost, pro jiného fráze bez obsahu. A pro mnohé dokonce nebezpečné zjednodušení, které ignoruje utrpení světa. Jak je možné, že lidé hledící na tutéž Skutečnost vidí tak rozdílné věci?
Kořen rozdílu neleží ve světě, ale v tom, kdo se dívá.
Dualita jako filtr, který zkreslujePro běžnou mysl je láska emoce – a každá emoce má svůj protiklad. Pokud vnímáme skrze identitu „já“ proti „světu“, automaticky rozdělujeme: tohle je dobré, tohle je špatné, tohle chci, tohle odmítám.
V takovém stavu je tvrzení „vše je Láska“ opravdu nesmyslné. A ego má pravdu –
v rámci duality vše láska není. Vidíme války, bolest, ztrátu, agresi. Vidíme svět, který se zdá být v chaosu.
Jenže mistři jako Nisargadatta nebo Ramana Maháriši nemluví o lásce jako o emoci. Mluví o
bezpodmínečném Přijetí, o samotném základu existence – o plátnu, na kterém se odehrává celý obraz světa.
Vasány: Mlha, která zakrývá zrcadloV tradičním jazyce advaita védánty se říká, že to, co zakrývá Skutečnost, jsou vasány – hluboké mentální tendence, připoutanosti a neukončené touhy.
Zrcadlo Vědomí je čisté.
Ale šmouhy na něm způsobují, že obraz vypadá pokřiveně.
Když je mysl sevřená představami o tom, jak by věci měly být, Láska se zdá být vzdálená. Zůstává jen boj, argumenty, odpor a pocit oddělenosti.
Kdy se Láska stává zřejmou?Poznání, že
„Láska je vším, co je“, není výsledkem logiky. Je to důsledek rozpuštění pozorovatele, který svět hodnotí, porovnává a soudí.
1. Absence odporuVe chvíli, kdy vnitřní „ne“ vůči tomu, co právě je, ustane, začne se odhalovat přirozený stav.
Bez rozdělení na „já“ a „to ostatní“ zbývá jen čistá přítomnost – a ta je svou povahou laskavá, protože ničemu neklade překážku.
2. Přesah individualityJakmile zahlédneme, že i naše nejintimnější já i celý svět vyvstávají z téhož Zdroje, mizí hranice mezi tvůrcem a stvořeným.
Není tu „já, které miluje“, a „něco, co je milováno“. Je tu jedno pole Bytí.
3. Uvědomění „Já jsem TO“V tomto bodě už není nikdo, kdo by hledal Lásku.
Je zde jen Láska sama – ne jako emoce, ale jako prostá skutečnost existence.
Je Láska jen slovo?Kritici mají pravdu v jednom: jakmile Lásku pojmenujeme, stává se konceptem. A každý koncept lze zpochybnit.
Ale to, na co slovo ukazuje, je živé, tiché, neuchopitelné. Je to pulsující Skutečnost, která zůstává nedotčena i těmi nejostřejšími soudy.
Láska je skutečností tehdy, když zmizí ten, kdo ji hledá.
Do té doby se může zdát, že „svět je v prdeli“. Paradoxně i tento vjem je umožněn jen díky tomu, že ho Vědomí – Láska – svobodně dovoluje.