Láska

Otevřenost vůči tomu, co se děje skrze nás.

Re: Láska

Příspěvekod Návštěvník » stř 14. led 2026 7:53:34

Ram Dass o setkání se svým guruem Neem Karoli Babou

Když jsem k němu přišel, ze všeho nejdřív mi četl myšlenky. Což pro psychologa, jako jsem já, bylo... moje mysl prostě těkala.

Pak jsem začal přemýšlet, jestli o tom ví. Panebože. On to věděl. Ach bože. Procházel jsem v duchu mnoha myšlenkami o věcech, o kterých jsem nechtěl, aby kdokoli věděl. Samozřejmě jsem ve své mysli zapomínal na to, že mi ty myšlenky čte a že stojí jen kousek ode mě.

A tak jsem se celou tu dobu díval do země. On tam stál, a pak jsem k němu vzhlédl a on se na mě díval s bezpodmínečnou láskou. Díval se na mě tak, že i když to všechno v mé hlavě přečetl, vůbec mu to nevadilo. Nikdy předtím se na mě nikdo nedíval s takovou bezpodmínečnou láskou.

A bylo to zajímavé, protože roky jsem říkal, že mi četl myšlenky a že právě to na mě zafungovalo. Ale byla to ta bezpodmínečná láska, co mě ve skutečnosti dostalo. To udělal on. Prostě mě miloval a miloval.
Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » úte 10. úno 2026 15:25:53

Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » pát 27. úno 2026 11:24:10

Doslova umíráš láskou

Ram Dass: „Používáme vztahy k tomu, abychom se probudili v Bohu, abychom uviděli, kým je ten druhý a kým jsi ty sám skrze tento vztah. Aby to vztah dokázal, vyžaduje to obrovské množství vědomí, prostoru, meditace a záměru. Je to tvrdá práce, jak zjistila většina z vás, kdo jste kdy byli v intenzivních mezilidských vztazích.

Protože v tomto procesu – abyste si uvědomili jednotu těch dvou – musí být opuštěn každý kousek identifikace, kterou s těmi dvěma máte. Musíte se vzdát duality („těch dvou“) ve prospěch Jednoty („toho jednoho“). A pak, z pozice Jednoty, budete těmi dvěma.

Je to rozdíl mezi ‚Já jsem muž‘ oproti ‚Já jsem Bůh, který se projevuje jako muž‘. Jdete od identity s dualitou k identitě s Jednotou. A z identity s Jednotou vychází projev do duality. Je to cyklus. Ale co se děje: jakmile ti dva směřují k Jednomu, doslova umíráte do lásky. Umíráte do vědomí. Umíráte do oné jednoty. A tato jednota se nazývá láska nebo se nazývá vědomí.“

Ram Dass zde mluví o transformaci vztahu z roviny „ego – ego“ na rovinu „bytí – bytí“. To velmi úzce souvisí s tím, co učili Ramana Maharši a Nisargadatta Maharadž:

Smrt ega („Umírání do lásky“): Nisargadatta často říkal, že láska je stav, kdy neexistuje žádné „já“ oddělené od „ty“. Ram Dassův popis „umírání do lásky“ není ničím jiným než rozpuštěním falešné identity (ega), která se považuje za oddělenou entitu. Jakmile zmizí pocit oddělenosti, zbude jen čisté Vědomí (Láska).

Identita s Jednotou: Ramana Maharši učil, že skutečné „Já“ (Átman) je jedno a totéž v každém z nás. Pokud se ve vztahu přestaneme identifikovat s tělem a myslí (těmi „dvěma“) a dotkneme se zdroje (toho „Jednoho“), vidíme v druhém člověku své vlastní Já. Vztah se pak stává zrcadlem, které nám nepomáhá k uspokojení tužeb, ale k rozpoznání naší pravé podstaty.

Hra duality: Ram Dass zdůrazňuje, že se nejedná o popření světa, ale o změnu perspektivy. Nejdříve se musíme „vzdát duality“, abychom ji pak mohli znovu přijmout, ale tentokrát už ne jako vězení, nýbrž jako projev božské hry (Líly).

Toto video je krásným připomenutím, že i ty nejnáročnější emoce ve vztazích jsou palivem pro proces sebezkoumání (Atma-Vičára). Cílem není najít „dokonalého partnera“, ale skrze partnera nalézt to, co je v obou neměnné a věčné.

Obrázek
Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » pon 16. bře 2026 16:25:53

Dva obličeje jedné Lásky: Ticho a Tanec

V duchovním hledání se často setkáváme se dvěma zdánlivě protichůdnými pohledy na realitu. Jeden klade důraz na nehybné ticho, neměnnost a vnitřní klid. Druhý naopak oslavuje život jako nespoutanou sílu, jako neustálý vznik a zánik, tvoření i ničení. Můžeme mít pocit, že si musíme vybrat. Ale co když jsou oba tyto pohledy jen dvěma stranami téže mince?

Past „Pozorovatele“

Často se říká: „Staňte se pozorovatelem své mysli.“ Pro někoho je to osvobozující technika, pro jiného past ega. A mají pravdu oba. Pokud se z „pozorovatele“ stane nová role, kterou hrajeme – pokud si vytvoříme mentální postoj „já teď pozoruji“ – je to skutečně jen další maska ega.

Skutečné sebedotazování (átmavičára), jak ho učil Ramana Maháriši, ale nehledá novou roli. Hledá to, co zbude, když všechny role odpadnou. To není „pozorovatel“ jako osoba. Je to prostý fakt vědomí, které je přítomné dřív, než se objeví jakákoliv myšlenka.

Bezpodmínečná láska jako ticho i bouře

Láska bývá často zaměňována za pouhou laskavost nebo příjemný pocit. Ale v nejhlubším smyslu je Láska (nebo Bytí) všezahrnující.

Statická láska: Je to onen nekonečný mír, hlubina oceánu, která se nikdy nepohne. Je to bezpečí, ve kterém se vše odehrává.

Dynamická láska: Je to síla projevu. Je to hněv, vášeň, zrození dítěte i zánik hvězdy. Je to ona „expansivní síla“, která nebere ohledy na formy, protože ví, že ve své podstatě jsou všechny formy jen ona sama.

Jednota bez rozporu

Skutečné probuzení neznamená, že si vybereme ticho a odmítneme bouři. Znamená to poznat, že ticho a bouře jsou z téže látky.

Když v nás někdo vyvolá hněv nebo na nás útočí, můžeme v tom vidět „lásku v její ničíci formě“. Můžeme dovolit světu, aby byl divoký, krutý i nádherný, protože víme, že nic z toho nemůže zranit ten hluboký klid, kterým jsme. Pokud je náš klid skutečný, nepotřebuje se bránit. Pokud je naše láska bezpodmínečná, zahrne i ty, kteří ji popírají.

Jednota není o tom, že budeme všichni mluvit tiše a usmívat se. Jednota je o rozpoznání téhož Zdroje v tichém rozjímání mnicha i v divokém křiku bouře. Vše je prosyceno touto Přítomností – i to, co se jí na první pohled nejvíce brání.

:)
Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » úte 17. bře 2026 5:45:26

Oči, které vidí Lásku i v bouři

Každé ráno se probouzíme do světa, který nám nabízí tisíce různých tváří. Některé jsou laskavé a usměvavé, jiné unavené, a některé se mohou zdát dokonce hněvivé nebo útočné. Často děláme tu chybu, že na tyto tváře reagujeme – radost oplácíme radostí a útok obranou. Ale co kdyby existovala cesta, jak zůstat v klidu a radosti bez ohledu na to, co k nám přichází?

Svět jako zrcadlo našeho ticha

Když v sobě objevíme ono „neměnné místo“ – tichou Boží přítomnost – začne se dít něco zázračného. Naše oči se promění. Už se nedívají „na někoho“, ale dívají se „skrze někoho“ přímo k jeho podstatě.

Když se setkáte s hněvem, můžete v něm uvidět volání po lásce. Když se setkáte s výsměchem, můžete v něm uvidět hru energie, která se jen snaží najít svůj střed. Jakmile pochopíme, že pod každou maskou – i pod tou nejdrsnější – teče stejný proud Lásky, zmizí potřeba se bránit.

Vůně, která nemá majitele

Tvá přítomnost je jako vůně květiny. Květina neřeší, kdo k ní přivoní. Nevybírá si, komu svou vůni daruje a komu ne. Prostě voní, protože je to její přirozenost.

Stejně tak můžeme i my žít svou vděčnost a lásku. Ne proto, že by si to někdo „zasloužil“, ale proto, že je to naše přirozenost. Když se usadíme v Bytí, poznáváme, že Láska není něco, co dáváme nebo dostáváme. Láska je to, čím jsme. A v tomto uvědomění je absolutní svoboda.

Je možné se na každého podívat s tichým uznáním: „I Ty jsi projevem té stejné nekonečné Lásky.“ Není v tom žádný boj, žádné dokazování pravdy. Jen tichý úžas nad tím, jak rozmanitý tenhle vesmírný tanec může být.

:)
Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » stř 25. bře 2026 14:35:13

Dvě tváře setkání: Od traumatické tantry k bezpohlavní Lásce

V duchovních kruzích se často mluví o "spojení", "otevírání srdce" a "práci s energií". Příběhy lidí, jako je Silvie z článku o tantrickém kurzu, ukazují, že bez hlubokého ukotvení v pravdivosti může tato cesta vést k rozpadu osobnosti a traumatu. Proč se to děje? A jak vypadá skutečné duchovní slití, které naopak přináší osvobození a mír?

Většina moderních metod (včetně populární tantry) pracuje s polaritou – mužskou a ženskou energií. Problém nastává, když se ego pokouší tyto energie "použít" k dosažení určitého stavu.

Pokud je člověk příliš připoután k představě o sobě jako o těle, každé intenzivní energetické cvičení vnímá jako útok na své hranice. Místo rozplynutí přichází křeč, strach a následná destrukce vztahů.

Člověk si odnáší pocit "rozbití", protože se snažil rozbít skořápku ega kladivem technik, místo aby nechal vnitřní světlo, aby ji přirozeně rozpustilo.

Cesta Skutečnosti: Rozpoznání Božího Já v druhém

Skutečné duchovní spojení nepotřebuje rituály ani fyzickou blízkost. Jakmile se potkají dva lidé, kteří vnímají pravdu o své podstatě, dochází k jevu, který můžeme nazvat "bezpohlavní Láskou".

"Když vnímáš to, kým ten druhý skutečně je – bez jeho chyb, rolí a historie – oslovuješ přímo Boha. V tu chvíli se osobní energie slévají do jediného oceánu Bytí."

Proč je tato Láska nevinná?

Tato láska je absolutně čistá, protože v ní není vlastník.

Mizí individualita: V tomto uvědomění neexistuje "já", které by chtělo "tebe". Existuje jen jedna energie, která je přítomná všude.

Bez podmínek a nároků: Tato láska neohrožuje rodinu, manželství ani společenské role. Je to stav vědomí, nikoliv transakce mezi dvěma těly. Je to Láska, která je vším, co je.

Skutečnost poznáme podle ovoce, které nese. Zatímco spirituální experimenty často končí vyčerpáním a zmatkem, rozpoznání Já přináší:

Absolutní klid: Není zde žádná potřeba něco měnit nebo někam spěchat.

Všudypřítomnost: To, co milujeme, už není omezeno na tělesnou schránku jedné osoby – je to cítit v každém nádechu, v každém stromu, v tichu mezi slovy.

Svobodu: Člověk může mít potomky, žít běžný život, a přesto být plně ukotven v této bezbřehé, bezpohlavní Lásce.

Rozdíl mezi "traumatem z kurzu" a "blažeností z rozpoznání" tkví v jediném bodě: v připoutanosti k tělu. Dokud hledáme lásku jako prožitek těla, budeme narážet na hranice a bolest. Jakmile však skrze druhého poznáváme to, co je v něm (i v nás) věčné, zjistíme, že Láska a Bytí jsou jedno a totéž.
Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » pát 27. bře 2026 7:42:40

Proč se může jevit, že Láska není skutečností

V duchovních kruzích se často objevuje tvrzení, které zní téměř provokativně: „Vše je Láska.“ Pro někoho je to živá zkušenost, pro jiného fráze bez obsahu. A pro mnohé dokonce nebezpečné zjednodušení, které ignoruje utrpení světa. Jak je možné, že lidé hledící na tutéž Skutečnost vidí tak rozdílné věci?

Kořen rozdílu neleží ve světě, ale v tom, kdo se dívá.

Dualita jako filtr, který zkresluje

Pro běžnou mysl je láska emoce – a každá emoce má svůj protiklad. Pokud vnímáme skrze identitu „já“ proti „světu“, automaticky rozdělujeme: tohle je dobré, tohle je špatné, tohle chci, tohle odmítám.

V takovém stavu je tvrzení „vše je Láska“ opravdu nesmyslné. A ego má pravdu – v rámci duality vše láska není. Vidíme války, bolest, ztrátu, agresi. Vidíme svět, který se zdá být v chaosu.

Jenže mistři jako Nisargadatta nebo Ramana Maháriši nemluví o lásce jako o emoci. Mluví o bezpodmínečném Přijetí, o samotném základu existence – o plátnu, na kterém se odehrává celý obraz světa.

Vasány: Mlha, která zakrývá zrcadlo

V tradičním jazyce advaita védánty se říká, že to, co zakrývá Skutečnost, jsou vasány – hluboké mentální tendence, připoutanosti a neukončené touhy.

Zrcadlo Vědomí je čisté.

Ale šmouhy na něm způsobují, že obraz vypadá pokřiveně.

Když je mysl sevřená představami o tom, jak by věci měly být, Láska se zdá být vzdálená. Zůstává jen boj, argumenty, odpor a pocit oddělenosti.

Kdy se Láska stává zřejmou?

Poznání, že „Láska je vším, co je“, není výsledkem logiky. Je to důsledek rozpuštění pozorovatele, který svět hodnotí, porovnává a soudí.

1. Absence odporu
Ve chvíli, kdy vnitřní „ne“ vůči tomu, co právě je, ustane, začne se odhalovat přirozený stav.
Bez rozdělení na „já“ a „to ostatní“ zbývá jen čistá přítomnost – a ta je svou povahou laskavá, protože ničemu neklade překážku.

2. Přesah individuality
Jakmile zahlédneme, že i naše nejintimnější já i celý svět vyvstávají z téhož Zdroje, mizí hranice mezi tvůrcem a stvořeným.
Není tu „já, které miluje“, a „něco, co je milováno“. Je tu jedno pole Bytí.

3. Uvědomění „Já jsem TO“
V tomto bodě už není nikdo, kdo by hledal Lásku.
Je zde jen Láska sama – ne jako emoce, ale jako prostá skutečnost existence.

Je Láska jen slovo?

Kritici mají pravdu v jednom: jakmile Lásku pojmenujeme, stává se konceptem. A každý koncept lze zpochybnit.

Ale to, na co slovo ukazuje, je živé, tiché, neuchopitelné. Je to pulsující Skutečnost, která zůstává nedotčena i těmi nejostřejšími soudy.

Láska je skutečností tehdy, když zmizí ten, kdo ji hledá.
Do té doby se může zdát, že „svět je v prdeli“. Paradoxně i tento vjem je umožněn jen díky tomu, že ho Vědomí – Láska – svobodně dovoluje.
Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » stř 15. dub 2026 6:57:31

Láska bez mlýnských kamenů: Je drcení ega skutečně nutné?

V duchovní literatuře se často objevují obrazy, které připomínají bitevní pole. I tak nádherné dílo, jako je Džibránův Prorok, mluví o lásce, která nás musí „vymlátit, aby nás obnažila“ a „proset, aby nás zbavila plev“. Myšlenka, že skutečná transformace přichází skrze bolest, je v našem světě hluboce zakořeněná. Jako by platilo, že pokud cesta nebolí, není dostatečně pravdivá.

Co když je to ale mnohem prostší? Co když ona „dokonalost bez chyby“, o níž mluvili mudrci jako Ramana Maharši či Nisargadatta Maharadž, není výsledkem drcení, ale je přítomná právě teď – bez podmínek a bez úsilí?

Past duchovního dramatu

Ego miluje drama. Miluje pocit, že musí „pracovat na sobě“, že se musí „umlít doběla“, aby se stalo hodným božské hostiny. Tyto metafory mu dávají pocit důležitosti – dokonce i tehdy, když mluví o svém vlastním zániku. Ego se rádo stylizuje do role hrdiny tragického eposu.

Z pohledu Srdce však vidíme jiný obraz. Láska není řezník s mečem skrytým v perutích. Láska je čisté blaho, radost existence samotné. Je to tichá moudrost, která se projevuje v každém pohybu vesmíru, aniž by k tomu potřebovala násilí, tlak nebo bolest.

Rovnice, která nepotřebuje řešení

Z perspektivy čisté neduality neplatí, že musíme někam dojít nebo se něčím stát. Platí prostá rovnice:

Bůh = Já = Srdce

V této identitě není prostor pro oddělenost. Pokud vidím, že nejsem žádnou formou, tvarem ani omezenou entitou, kdo by tu zbyl, aby byl „přibit na kříž“? To, co v nás trpí, je vždy jen představa o tom, kým jsme. Skutečné Srdce je nekonečné, tiché a plné. V jeho hloubi je Bůh, který je vším, co jest. V tomto vnímání není co napravovat ani co drtit.

Dokonalost, které „chybí“ chyba

Když člověk spočine v tomto přirozeném stavu (sahadža), mysl často protestuje:
„To je všechno? Kde je to vznešené utrpení? Kde je ten mlat lásky?“
Jako by absolutní lehkost a svoboda byly podezřelé – jako by jim chyběla „nedokonalost“, proti které je třeba bojovat.

Jenže moudrost existence je prostá: život si sám říká, co chce. Situace vyvstávají a zanikají, a v každém okamžiku je vše přesně takové, jaké má být. Je to stav „nedělání“, ve kterém se děje vše podstatné – bez našeho zásahu, bez námahy, bez mlýnských kamenů.

Džibránův Prorok mluví k těm, kteří se ještě cítí být zrnem odděleným od pole. Pro ně je mlýn lásky milosrdenstvím. Pokud však ve svém srdci cítíte, že láska je čisté, nedotknutelné blaho, pak už v žádném mlýně nejste.

Není třeba se nechat drtit, abychom poznali tajemství svého srdce. Stačí si uvědomit, že tím Srdcem již jsme. Bez plev, bez pýchy, bez potřeby dalšího očišťování.

Je to dokonalé. Nemá to chybu.
Návštěvník

Předchozí

Zpět na Osvobozující energie