Kdo jsi

Re: Kdo jsi

Nový příspěvekod Jana » pon 30. zář 2024 9:54:47

Návštěvníku, děkuju, to je krásné.
Jana
moderátor

Nový příspěvekod Jana » pon 30. zář 2024 10:28:58

miro zaban píše:Když se mne na něco ptáš, tak si mne laskavě napřed odbanuj. Jinak je to s tebou jako vždy - ptáš se, ale odpověď zřejmě slyšet nechceš a když ji dostaneš, tak reaguješ jako by nebyla.

Miroslave, všechny Tvé IP adresy budou odbanovány v případě, že jsi schopen porozumět tomu, o čem mluví Nisargadatta a jeho učitel.

Kniha jeho promluv se chýlí ke konci a v kapitole Hlavní nauka Védánty shrnuje celou tuto nauku pro nejpokročilejší pokročilé.

Stačí, když projevíš porozumění výše uvedenému článku. Máš tady k tomu návodné otázky:

1. Co je Brahman podle textu?

2. Jaký je rozdíl mezi Brahmanem a májou?

3. Co znamená koncept „já jsem někdo“ v kontextu tohoto textu?

4. Jak text definuje máju?

5. Proč je mája považována za falešnou?

6. Jaký je vztah mezi egem a Brahmanem podle textu?

7. Co se stane, když je odstraněno domnělé „já“ a „mně“?

8. Jaký význam má „Sebe-poznání“ v tomto textu?

9. Jak text popisuje pravdu ve vztahu k Brahmanu?

10. Jaký je význam pěti elementů a šestého smyslu (Átman) v textu?

11. Co znamená proces odstranění „já“ a „ty“ a co zůstává po tomto odstranění?

12. Jaký je rozdíl mezi projeveným a neprojeveným, a co zůstává, když oba tyto aspekty zmizí?

13. Jaký význam má v textu pojem „nabídnutí vymyšleného já Bohu“? Jak to souvisí s rozpuštěním přírody?

14. Co je myšleno „Bohem s pěti tvářemi“, a jak souvisejí tyto s pěti elementy?

15. Jaký je vztah mezi „tíhou konceptů“ a svazkem (džívou)? Jak lze tento svazek rozpustit?

16. Jakým způsobem zaniká potřeba duchovní praxe (sádhany) poté, co je vymyšlené „já“ odstraněno?

17. Co znamená být „Brahman včetně svého těla“ a jak to souvisí s uvědoměním, že starý světský život je zničen?

18. Jaký je vztah mezi pocitem „já“ a „mého“ a iluzí, kterou vytváří ego? Jak tento pocit mizí v kontextu poznání Brahman?

19. Jaký význam má v textu zrcadlo jako metafora? Jak se vztahuje k pochopení iluze a reality?

20. Jakým způsobem koncept „rozlišování mezi Skutečným a neskutečným“ pomáhá k dosažení čistého Bytí (Brahman)?
Jana
moderátor

Nový příspěvekod miro zaban » pon 30. zář 2024 12:24:58

Jana píše:
miro zaban píše:Když se mne na něco ptáš, tak si mne laskavě napřed odbanuj. Jinak je to s tebou jako vždy - ptáš se, ale odpověď zřejmě slyšet nechceš a když ji dostaneš, tak reaguješ jako by nebyla.

Miroslave, všechny Tvé IP adresy budou odbanovány v případě, že jsi schopen porozumět tomu, o čem mluví Nisargadatta a jeho učitel.

Já tomu rozumím velmi dobře o čem mluví a dokonce i proč tak mluví. U tebe si tím ale nejsem jistý. A když tě upozorním na nějaký tvůj omyl, tak to smazeš a zabanuješ mne.
No, dělej jak musíš. Mně to nijak nevadí.
Jen by mi přišlo normální, pokud se někoho na něco ptám, tak se mu nesnažím zároveň znemožnit odpovědět, leda že by to byly jen řečnické otázky.
:what:
miro zaban

Nový příspěvekod Jana » pon 30. zář 2024 13:21:32

miro zaban píše:
Jana píše:

Já tomu rozumím velmi dobře o čem mluví a dokonce i proč tak mluví. U tebe si tím ale nejsem jistý. A když tě upozorním na nějaký tvůj omyl, tak to smazeš a zabanuješ mne.
No, dělej jak musíš. Mně to nijak nevadí.
Jen by mi přišlo normální, pokud se někoho na něco ptám, tak se mu nesnažím zároveň znemožnit odpovědět, leda že by to byly jen řečnické otázky.
:what:

Řekla bych, že kdyby sis to skutečně přečetl a porovnal to s tím, co tvrdíš, tak by Ti muselo být jasné, že to, co Siddharaméšvara s Nisargadattou popisují jako klam, Ty tvrdíš, že je pravda.

Schválně se na to podívej.

Tvé IP adresy by nebyly banovány jen proto, že to nevidíš, ale protože tvrdíš, že vidíš.

„Kdybyste byli slepí, neměli byste hřích,“ odpověděl jim Ježíš. „Vy ale říkáte: ‚Vidíme,‘ a tak váš hřích trvá.“
B21: Bible 21

Není to nic proti Tobě, znám ten stav slepoty a je nesmysl kohokoliv za to vinit, protože ta iluze, že to zlo, které věříme, že je, protože ho osobně vidíme, je přesvědčivá.
Jana
moderátor

Nový příspěvekod miro zaban » pon 30. zář 2024 13:49:16

Jana píše:
Tvé IP adresy by nebyly banovány jen proto, že to nevidíš, ale protože tvrdíš, že vidíš.

Nejsem nejspíš jako ty. Když říkám, že vidím, píšu to proto, že vidím. Na nic si nehraju.
Ty jsi se dala na souzení, jako to ten druhý na rozdíl od tebe má?
miro zaban

Nový příspěvekod Jana » pon 30. zář 2024 16:07:54

miro zaban píše:
Jana píše:

Nejsem nejspíš jako ty. Když říkám, že vidím, píšu to proto, že vidím. Na nic si nehraju.
Ty jsi se dala na souzení, jako to ten druhý na rozdíl od tebe má?

Dokážeš uznat, že Siddharáméšvar a Nisargadatta opravdu popisují to, co není, jak se domníváš, jenom pro začátečníky, ale že je to souhrnem poznání Pravdy, jejíž uvědomění probouzí z iluze, kterou většina obyvatel téhle planety považuje za skutečnost?

miro zaban píše:Nejsi jednou jedinou individualitou, ale jednou z individualit a já rovněž

Siddharáméšvar a Nisargadatta: Vše je Brahman. Mít koncept, že „já jsem někdo“, patří vymyšlené entitě. Koncept je individualita, džíva, což je ego, nevědomost.Jakmile dojde k rozpoznání tohoto vymyšleného „já“ nebo pochopení potřeby po něm, jeho význam skončí. Zůstává tu pouze to, co je stvořitelem světa....Mistr vám řekne, že jste Brahman. Nicméně iluze je tak svůdná, že i když aspirant ví, že je Brahman, myslí si, že je individualita.(41)

miro zaban píše:A když si konkrétní forma myslí (díky své individuální mysli), že je i podstatou, je to v pořádku, ale když si myslí že je vším, tak to už je na pováženou, podobně jako když si myslí vlna, že je celým oceánem.

Siddharáméšvar a Nisargadatta: Jakmile je Jednota prostřednictvím Samotné Jednoty pochopena, vše je rázem Brahman. Jakmile dojde k rozpoznání tohoto vymyšleného „já“ nebo pochopení potřeby po něm, jeho význam skončí. Zůstává tu pouze to, co je stvořitelem světa.

miro zaban píše: Mysl má až jako výsledek tvorby - mysl je nedílnou součástí tvorby, skutečnosti. Bez jména a formy není ani mysl.

Siddharáméšvar a Nisargadatta: Je to pouze iluze, pomíjivý projev neboli prchavé zdání. Vymažte ji z mysli. Zapomeňte i na samotnou mysl. V iluzi je šest principů, tedy pět elementů a Já, neboli Poznání. Kromě toho tu není nic dalšího. Nebojte se vyvinout snahu přemýšlet o čemkoliv. Říkáte a myslíte na věci, protože o nich byla řeč někdy v minulosti. Kdybyste to nedělali, co dalšího by vám zbývalo k pochopení? Nic. Iluze je podivná. Pokud o každém uvažujete jako o hlupákovi či oslovi, a vidíte ho tak, pak se tak všichni začnou jevit. Jenže oni nejsou ve skutečnosti nic než Brahman.
Jana
moderátor

Nový příspěvekod miro zaban » pon 30. zář 2024 17:00:25

Jana píše:
Dokážeš uznat, že Siddharáméšvar a Nisargadatta opravdu popisují to, co není, jak se domníváš, jenom pro začátečníky

Myslíš, že bych měl odvolat?

A uznat, co vidím jako nepravdu?

Ty jsi se asi minula stoletím :D

Ještě že můžeš jenom banovat a ne křižovat nebo upalovat, dokonce ani vyhazovat z práce.
miro zaban

Nový příspěvekod Jana » pon 30. zář 2024 17:15:26

miro zaban píše:
Jana píše:
Dokážeš uznat, že Siddharáméšvar a Nisargadatta opravdu popisují to, co není, jak se domníváš, jenom pro začátečníky

Ještě že můžeš jenom banovat a ne křižovat nebo upalovat, dokonce ani vyhazovat z práce.

Miroslave, tenhle web je jenom pro Ty, kdo poznávají nebo mají zájem poznávat tutéž pravdu, kterou poznávají Probuzení.

Není tady nejmenší zájem Ti něco takového proti Tvé vůli vnucovat a nebo plýtvat energií zbytečným vysvětlováním.

Je to v pohodě, že máš svou vlastní pravdu, kterou Ti ochotně odsouhlasí většina obyvatel téhle planety, protože Probuzení jsou v menšině, i když ve své podstatě jsme všichni Jedním.

Nejsi tlačen k tomu, abys odvolal nebo změnil názor. Pouze tenhle web není pro Tebe.

Chápeš to?
Jana
moderátor

Nový příspěvekod Návštěvník » pon 30. zář 2024 18:00:45

Jana píše:
miro zaban píše:
Jana píše:

Miroslave, tenhle web je jenom pro Ty, kdo poznávají nebo mají zájem poznávat tutéž pravdu, kterou poznávají Probuzení.

Není tady nejmenší zájem Ti něco takového proti Tvé vůli vnucovat a nebo plýtvat energií zbytečným vysvětlováním.

Je to v pohodě, že máš svou vlastní pravdu, kterou Ti ochotně odsouhlasí většina obyvatel téhle planety, protože Probuzení jsou v menšině, i když ve své podstatě jsme všichni Jedním.

Nejsi tlačen k tomu, abys odvolal nebo změnil názor. Pouze tenhle web není pro Tebe.

Chápeš to?

Chápu, že zase posuzuješ, kdo na rozdíl od tebe případně na rozdíl od těch, pro které je určen tento web, má jaký zájem a také kdo má nějakou svoji pravdu.

Jinak, já žádnou svoji pravdu nemám. Ty ano?

Podle toho, jak reaguješ ty, tak to vypadá, že pravdu, kterou poznávají Probuzení nepoznáváš a na základě jejich textů si děláš falešné představy a závěry.
To, co tady cituješ je v pořádku, ale to co píšeš ty už v pořádku není. A když ti to vysvětluji tak banuješ IP adresu ze které to píšu - už asi desátou IP adresu.
Na základě posouzení, že tyhle stránky nejsou pro mne?
Návštěvník

Nový příspěvekod Jana » pon 30. zář 2024 18:22:37

Návštěvník píše:
Chápu, že zase posuzuješ, kdo na rozdíl od tebe případně na rozdíl od těch, pro které je určen tento web, má jaký zájem a také kdo má nějakou svoji pravdu.

Jinak, já žádnou svoji pravdu nemám. Ty ano?

Zřejmě netušíš, že jako pravdu vidíš úplně něco jiného, než co jako pravdu poznává Siddharáméšvar a Nisargadatta.

Nijak Ti to nezazlívám, protože s duchovní slepotou se jeví realita úplně jinak, než s prozřením.

S pokorou je možné texty Probuzených číst a to, co není jasné, zkoumat a případně se ptát.

Řekla bych, že ses ani nepodíval na to, co Siddharáméšvar a Nisargadatta říkají v souvislosti s Tvým přesvědčením, že víš, jak to je a troufáš si být tady tím, kdo bude neustále posuzovat chyby a omyly.

miro zaban píše:Nejsi jednou jedinou individualitou, ale jednou z individualit a já rovněž

Siddharáméšvar a Nisargadatta: Vše je Brahman. Mít koncept, že „já jsem někdo“, patří vymyšlené entitě. Koncept je individualita, džíva, což je ego, nevědomost.Jakmile dojde k rozpoznání tohoto vymyšleného „já“ nebo pochopení potřeby po něm, jeho význam skončí. Zůstává tu pouze to, co je stvořitelem světa....Mistr vám řekne, že jste Brahman. Nicméně iluze je tak svůdná, že i když aspirant ví, že je Brahman, myslí si, že je individualita.(41)

miro zaban píše:A když si konkrétní forma myslí (díky své individuální mysli), že je i podstatou, je to v pořádku, ale když si myslí že je vším, tak to už je na pováženou, podobně jako když si myslí vlna, že je celým oceánem.

Siddharáméšvar a Nisargadatta: Jakmile je Jednota prostřednictvím Samotné Jednoty pochopena, vše je rázem Brahman. Jakmile dojde k rozpoznání tohoto vymyšleného „já“ nebo pochopení potřeby po něm, jeho význam skončí. Zůstává tu pouze to, co je stvořitelem světa.

miro zaban píše: Mysl má až jako výsledek tvorby - mysl je nedílnou součástí tvorby, skutečnosti. Bez jména a formy není ani mysl.

Siddharáméšvar a Nisargadatta: Je to pouze iluze, pomíjivý projev neboli prchavé zdání. Vymažte ji z mysli. Zapomeňte i na samotnou mysl. V iluzi je šest principů, tedy pět elementů a Já, neboli Poznání. Kromě toho tu není nic dalšího. Nebojte se vyvinout snahu přemýšlet o čemkoliv. Říkáte a myslíte na věci, protože o nich byla řeč někdy v minulosti. Kdybyste to nedělali, co dalšího by vám zbývalo k pochopení? Nic. Iluze je podivná. Pokud o každém uvažujete jako o hlupákovi či oslovi, a vidíte ho tak, pak se tak všichni začnou jevit. Jenže oni nejsou ve skutečnosti nic než Brahman.
Jana
moderátor

Nový příspěvekod miro zaban » pon 30. zář 2024 19:05:28

Jano, protože mažeš, co ti odpovídám a postupně banuješ další IP adresy, pokračování můžeš najít v případě zájmu zde:
http://inspiruj.cz/viewtopic.php?f=22&t=4073&p=45209#p45208
to je na webu, kam mají přístup i ti pokročilejší :)
miro zaban

Nový příspěvekod Jana » úte 01. říj 2024 4:54:10

Miroslave, díky za pozvání, ale určitě si tam budeš rozumět víc s těmi pokročilejšími.

Bez připoutanosti k mysli - bez ega - je radostí sdílení poznání Pravdy s těmi, kterým nevadí, že jsou celí Já, protože si o sobě, a ani o nikom druhém nepotřebují nic myslet.

Měj se nádherně a hodně štěstí.

:)
Jana
moderátor

Předchozí

Zpět na Sběr