Kdo jsi

Re: Kdo jsi

Nový příspěvekod Jana » ned 29. zář 2024 7:59:25

Pedro. píše:
Banuju jenom nezralou mysl, která pravdu nezná a lpí na největší nevědomosti, vydává ji za pravdu a troufá si cokoliv posuzovat.

Prohrál jsem Honzame, máš u mě ponožky.

Banuješ jen sama sebe před pravdou viděnou druhými.

Chráníš tím své v vnímání pravdy, před vnímání druhých.
Miroslav tu žádného Mistra nezpochybňuje. A překlad jejich slov
vždy nemusí být přesný. Nebo se pokládáš za Mahaguru,
který tohle bude soudit, pozornost, intuici druhých?

Neztrácej tím drahocený okamžik a pamatuj, že karmický zákon je mnohem neúprosnější
než tvé pojetí Pravdy.

To, co jsem - jsi - jsme, není možné zabanovat.

Karma se týká jen toho, kdo je ztotožněn s tělem. Jen pro toho, kdo žije v nevědomosti a nepoznává, že je Já, které je Boží, je vším, co existuje, neměnné, věčné, ničím nedotknutelné.
Jana
moderátor

Nový příspěvekod Pedro. » ned 29. zář 2024 9:13:34

Jana píše:
Pedro. píše:
Banuju jenom nezralou mysl, která pravdu nezná a lpí na největší nevědomosti, vydává ji za pravdu a troufá si cokoliv posuzovat.

Neztrácej tím drahocený okamžik a pamatuj, že karmický zákon je mnohem neúprosnější
než tvé pojetí Pravdy.

Karma se týká jen toho, kdo je ztotožněn s tělem. Jen pro toho, kdo žije v nevědomosti a nepoznává, že je Já, které je Boží, je vším, co existuje, neměnné, věčné, ničím nedotknutelné.

Ta proč to děláš? Je to jen ukázka domělé moci. Dřív jsi to nedělala, a tu jsi vyčetla, že Mistři to dělaj,že když je někdo příjde obtěžovat, s nečistými úmysly, egocentričtí, tak jsou vyorovozeni.
Ale to jsou Mistři, nikoliv Jana, co má pocit vlastnictví poradny, kde chce v jejich jménu nastolit svůj řád.
Řád Jany. Tvůj duch je tvůj pravý Mistr. Na to ukazuje Guru, a ukazuje na to tisíci způsoby, aby jsi pochopila.
Že on je tímhle duchem, co nezná iluzi. Mysl zná iluzi, neb jí to ukazuje ego. Které ve svém rozpoložení neví, neuvědomuje si Pravdu. Ale zároveň, skrytě, touží ji poznat. A ten dotek, co to uskutečňuje, je Šakti, Láska duše.
A taková nezná podmínky, nezná klam... Atd.
Pedro.

Nový příspěvekod Návštěvník » ned 29. zář 2024 9:26:22

Jana píše:
Pedro. píše:

než tvé pojetí Pravdy.

Karma se týká projevu (= manifestace Já)- a tomu se tedy nevyhnou ani realizovaní. I na jejich těle a osudu ve světě a i v posmrtných regionech se projevuje karma - jak pozitivní, tak negativní.

Ale ty samozřejmě, i kdybys přišla zase do pekla, si budeš říkat: To je ale zábavná podívaná. :yes:

Eduard Tomáš:

...Duchovní život sám o sobě nemůže zpravidla vyřešit úplně všechnu karmu z daleké, třeba již zapomenuté minulosti, nehledě k tomu, že mnoho negativních působení přijímá jogín odjinud, např. od svých žáků, od svých příznivců i nepříznivců, a to at chce nebo nechce. Jeho tělo není nesmrtelné a podléhá stáří a chorobám právě tak, jako jiná lidská těla. ...

...Duchovní obři mohou trpět a také trpí, mohou umřít a také umírají třeba na kříži a přece od nás neodcházejí. Jsou věčně zde a všude, nebot takoví, jací jsou, jsou nekoneční a nesmrtelní. Dokladem jejich stavu nejsou osudy jejich těl, ale duchovní zažíváni nejvyšší Pravdy Absolutna a to nemá se změnami smrtelného těla člověka nic společného.

:)
Návštěvník

Nový příspěvekod Jana » ned 29. zář 2024 9:29:13

Pedro. píše:Ta proč to děláš? Je to jen ukázka domělé moci. Dřív jsi to nedělala, a tu jsi vyčetla, že Mistři to dělaj,že když je někdo příjde obtěžovat, s nečistými úmysly, egocentričtí, tak jsou vyorovozeni.
Ale to jsou Mistři, nikoliv Jana, co má pocit vlastnictví poradny, kde chce v jejich jménu nastolit svůj řád.
Řád Jany. Tvůj duch je tvůj pravý Mistr. Na to ukazuje Guru, a ukazuje na to tisíci způsoby, aby jsi pochopila.
Že on je tímhle duchem, co nezná iluzi. Mysl zná iluzi, neb jí to ukazuje ego. Které ve svém rozpoložení neví, neuvědomuje si Pravdu. Ale zároveň, skrytě, touží ji poznat. A ten dotek, co to uskutečňuje, je Šakti, Láska duše.

Jak říká Nisargadatta, děje se jen to, co je třeba a ve své podstatě se nic neděje.

Jak správně pochopil Miroslav, není tím, kdo by byl banovaný.

Pokus se vnímat Lásku, kterou zmiňuješ, přímo v sobě. Díky ní, když od ní nejsi odpojený, se Ti vyjasní všechno, co tu píšu, všechno, co přímo poznává nedvojník, kterým jsi.
Jana
moderátor

Nový příspěvekod Návštěvník » ned 29. zář 2024 9:38:28

Jana píše:
Pedro. píše:Ta proč to děláš? Je to jen ukázka domělé moci. Dřív jsi to nedělala, a tu jsi vyčetla, že Mistři to dělaj,že když je někdo příjde obtěžovat, s nečistými úmysly, egocentričtí, tak jsou vyorovozeni.

Jak říká Nisargadatta, děje se jen to, co je třeba

Proto píše Pedrito to, co píše - a je za to banován.

A Ježíš dělal to, co dělal - a byl za to odsouzen k smrti a ukžižován.

A karma rozhodne, kdo - za to, co dělá - přijde do pekla.

Nisargadatta: Karma je léčivá ruka Boží.

Návštěvník

Nový příspěvekod Pedro. » ned 29. zář 2024 9:40:59

Jana píše:

Jak říká Nisargadatta, děje se jen to, co je třeba a ve své podstatě se nic neděje.

Pokus se vnímat Lásku, kterou zmiňuješ, přímo v sobě. Díky ní, když od ní nejsi odpojený, se Ti vyjasní všechno, co tu píšu, všechno, co přímo poznává nedvojník, kterým jsi.

Ne já, ty se pokus. A nedělej si o Miroslavovi marnotratné představy.
Raděj naslouchej bedlivě, tomu co říká. Bez sebevztažných tendecí.
A o tom je nauka. Cesta. Že jsi už v cíli, je poznatek. A uvěřit mu a neprověřovat, je pád do temné rokle.
Pedro.

Nový příspěvekod Návštěvník » ned 29. zář 2024 9:42:10

Jana píše:

Pokus se vnímat Lásku, kterou zmiňuješ, přímo v sobě.

Copak nevnímáš, že Pedrito přesně to dělá? A že právě z té Lásky ti píše to, co píše?
Návštěvník

Nový příspěvekod Jana » ned 29. zář 2024 9:42:44

Návštěvník píše:

Karma se týká projevu (= manifestace Já)- a tomu se tedy nevyhnou ani realizovaní. I na jejich těle a osudu ve světě a i v posmrtných regionech se projevuje karma - jak pozitivní, tak negativní.

Ale ty samozřejmě, i kdybys přišla zase do pekla, si budeš říkat: To je ale zábavná podívaná. :yes:

Z pohledu nevědomosti samo sebou můžeme být tělem, osobou, individualitou, která může někam přijít.

S poznáním, že jsme tou nejvyšší pravdou, takováhle možnost není. Už jsi viděla, že by absolutní pravda, která je tím, co je skutečné, mohla přijít do pekla? To její přicházení s osvícením je jen rozpuštění iluze nevědomosti, která ji zakrývá. Proto všichni Probuzení potvrzují, že probuzení je osvobozením od utrpení.

Eduard Tomáš:

...Duchovní život sám o sobě nemůže zpravidla vyřešit úplně všechnu karmu z daleké, třeba již zapomenuté minulosti, nehledě k tomu, že mnoho negativních působení přijímá jogín odjinud, např. od svých žáků, od svých příznivců i nepříznivců, a to at chce nebo nechce. Jeho tělo není nesmrtelné a podléhá stáří a chorobám právě tak, jako jiná lidská těla. ...

...Duchovní obři mohou trpět a také trpí, mohou umřít a také umírají třeba na kříži a přece od nás neodcházejí. Jsou věčně zde a všude, nebot takoví, jací jsou, jsou nekoneční a nesmrtelní. Dokladem jejich stavu nejsou osudy jejich těl, ale duchovní zažíváni nejvyšší Pravdy Absolutna a to nemá se změnami smrtelného těla člověka nic společného.

Dokud je tady jakékoliv ztotožnění a jakoukoliv formou, tak je tady ta nevědomost - ego, já jsem něco: "Duchovní obr" nebo cokoliv jiného odlišeného například od neduchovní přízemní malosti druhých. Tělo je tvar, časoprostorové vymezení, iluze oddělenosti, projekce ega.

S Probuzením tahle iluze zmizí, jsi Brahman, který je nekonečný věčný ničím nedotknutelný, protože je vším skutečným, co je, začti se do citací Nisargadatova gurua, které Nisargadatta sepsal a o kterých prohlásil, že každá věta z nich má moc osvobozovat.

Ale možná by bylo dobré ještě připomenout, že k tomu musí být i otevřenost k poznání Pravdy bez ulpívání na nevědomosti.

Proto jsou projevy nevědomosti a nepoznávání, že jsi Já, tady banovány, posílány pryč.
Jana
moderátor

Nový příspěvekod Jana » ned 29. zář 2024 9:43:40

Pokračování příště.

Obrázek
Jana
moderátor

Nový příspěvekod Návštěvník » ned 29. zář 2024 9:46:43

Jana píše:
Proto vždycky, když budeš mít chuť o komkoliv cokoliv říct pravdivého, ujisti se, jestli se nedíváš očima nevědomosti které má osoba, očima ega, ale jestli se skutečně díváš očima ničím nepodmiňované lásky, která jediná dokáže vidět a milovat pravdu.

No, já nepotřebuji "mít chuť" říct něco pravdivého ať o komkoliv či o čemkoliv či o sobě, prostě mluvím pravdivě,
A nedívám se žádnýma "očima" něčeho, skrz něco atd.
Až někdy poznáš tu podstatu a uvidíš - přímo ne skrz něco ty své duchovní iluze, tak se také budeš dívat přímo a mluvit přirozeně pravdivě. Nebude důvod, potřeba aby to bylo nějak jinak.
Návštěvník

Nový příspěvekod Návštěvník » ned 29. zář 2024 11:53:09

Návštěvník píše:
No, já nepotřebuji "mít chuť" říct něco pravdivého ať o komkoliv či o čemkoliv či o sobě, prostě mluvím pravdivě,
A nedívám se žádnýma "očima" něčeho, skrz něco atd...
Až někdy poznáš tu podstatu a uvidíš - přímo ne skrz něco ty své duchovní iluze, tak se také budeš dívat přímo a mluvit přirozeně pravdivě. Nebude důvod, potřeba aby to bylo nějak jinak.

Jj...„Marxismus je všemocný, protože je pravdivý!“

— Vladimír Iljič Lenin
:D
Návštěvník

Nový příspěvekod Pedro. » ned 29. zář 2024 12:07:55

Pokračování příště.

Pedro.

Nový příspěvekod Návštěvník » ned 29. zář 2024 12:50:19

dodo píše:

Jj...„Marxismus je všemocný, protože je pravdivý!“

— Vladimír Iljič Lenin
:D

„Nemluv, pokud tvá slova nejsou lepší než ticho.“

Buddha
Návštěvník

Nový příspěvekod Návštěvník » ned 29. zář 2024 13:14:52

Jana píše:
Návštěvník píše:

Z pohledu nevědomosti samo sebou můžeme být tělem, osobou, individualitou, která může někam přijít.

Podle tebe byli Ramana, Nisargadatta a E. Tomáš nevědomí? Nebude to spíš naopak? Můžeš si být jistá, že to tělo, které ted vidíš, když se na sebe podíváš, do pekla nepřijde - at se s ním ztotožnuješ nebo ne. Ale v pekle jsi už byla, jak jsi sama vyprávěla. Měla jsi tam nějaké tělo?
Návštěvník

Nový příspěvekod Návštěvník » ned 29. zář 2024 13:21:25

To, co přichází a odchází, není tvá skutečná podstata. Co se narodilo, musí také zemřít. Co se objeví, musí zmizet. Myšlenky, pocity, tělo — vše je dočasné. A ty nejsi dočasný. Jsi ten, kdo je svědkem toho všeho. Co jsi byl před narozením? Byl jsi zde, ale bez těla, bez jména, bez příběhu. Tento pocit „já jsem“ přišel s tělem a jednou také odejde. Ty ale nejsi tím, co přichází a odchází — jsi vědomí, které je za tím vším, neměnné, tiché, nepodmíněné.

Pozoruj. To, co jsi, se nikdy nemění.
Návštěvník

Nový příspěvekod Návštěvník » ned 29. zář 2024 13:22:59

Návštěvník píše:
Jana píše:
Návštěvník píše:

Podle tebe byli Ramana, Nisargadatta a E. Tomáš nevědomí? Nebude to spíš naopak? Můžeš si být jistá, že to tělo, které ted vidíš, když se na sebe podíváš, do pekla nepřijde - at se s ním ztotožnuješ nebo ne. Ale v pekle jsi už byla, jak jsi sama vyprávěla. Měla jsi tam nějaké tělo?

P.S. Dokud vnímáš něco, co můžeš banovat a banuješ to, - tak stejným způsobem můžeš zase prožívat peklo. Bude se to prostě dít jako to tvoje banování.
Návštěvník

Nový příspěvekod Návštěvník » ned 29. zář 2024 13:24:38

Návštěvník píše:To, co přichází a odchází, není tvá skutečná podstata. Co se narodilo, musí také zemřít. Co se objeví, musí zmizet. Myšlenky, pocity, tělo — vše je dočasné. A ty nejsi dočasný. Jsi ten, kdo je svědkem toho všeho. Co jsi byl před narozením? Byl jsi zde, ale bez těla, bez jména, bez příběhu. Tento pocit „já jsem“ přišel s tělem a jednou také odejde. Ty ale nejsi tím, co přichází a odchází — jsi vědomí, které je za tím vším, neměnné, tiché, nepodmíněné.

A hlavně nezapomen banovat, co se ti nelíbí. :)
Návštěvník

Nový příspěvekod Návštěvník » ned 29. zář 2024 13:39:28

Radostné náboženství

Musíme být optimističtí a radostní, protažený obličej nedělá náboženství. Náboženství by mělo být nejradostnější věcí na světě, protože je nejlepší. Asketismus nás nemůže učinit svatými. Proč by měl být smutný člověk, který miluje Boha a který je čistý? Měl by být jako šťastné dítě, být skutečně Božím dítětem. Zásadní věcí v náboženství je čisté srdce, nebeské království je v nás, ale pouze čisté srdce může uvidět Krále. Když myslíme na svět, je pro nás pouze světem, ale přistupme k němu s pocitem, že svět je Bůh, a budeme mít Boha. To by měla být naše myšlenka vůči každému člověku a všemu – k rodičům, dětem, manželům, manželkám, přátelům a nepřátelům. Pomyslete, jak by to pro nás změnilo celý vesmír, kdybychom ho mohli vědomě naplnit Bohem! Nevidět nic než Boha! Všechny smutky, všechny spory, všechny bolesti by byly pro nás minulostí!

Svámí Vivékánanda
Návštěvník

Nový příspěvekod Paradoxy » ned 29. zář 2024 14:30:31

Radostná odpověď

Na každý citát probuzeného se dá najít proticitát jiného probuzeného. Kdyby nebylo citátů a proticitátů, nebylo by fyzické reality a nebo naopak, kdyby nebylo fyzické reality, nebylo by citátů ani proticitátů. Kdyby nebylo vědomí, nevěděli bychom o žádných citátech ani světě. Kdyby nebyl svět, neuvědomovali bychom si vědomí. Kdyby nebyla evoluce, nebyla by ani involuce.
Paradoxy

Nový příspěvekod Pedro. » ned 29. zář 2024 14:37:13

Návštěvník píše:To, co přichází a odchází, není tvá skutečná podstata. Co se narodilo, musí také zemřít. Co se objeví, musí zmizet. Myšlenky, pocity, tělo — vše je dočasné. A ty nejsi dočasný. Jsi ten, kdo je svědkem toho všeho. Co jsi byl před narozením? Byl jsi zde, ale bez těla, bez jména, bez příběhu. Tento pocit „já jsem“ přišel s tělem a jednou také odejde. Ty ale nejsi tím, co přichází a odchází — jsi vědomí, které je za tím vším, neměnné, tiché, nepodmíněné.

To je ten přetěžký úkol nedvojné filozofie. Kterou chápe asi jeden z miliónu, jestli vůbec.
To nenajdeš ve slovech advaitových mistrů. Tu neoddělitelnost všeho v jednotě.
Oni tě vedou k uvědomění, a to mnoha slovními koncepty...

Není rozdíl mezi jménem, tvarem, a brahman.. jen musíš odložit myšlení o tom. Protože myšlenka ti to vždy rozdělí,
na nějakej ten objek a subjekt. Odosobněně je to nesmysl, iluze vs pravda.
Význam ztrácí obojí, ani pravda ani klam. Jakmile něco z toho vyskočí, zab to.
Pedro.

PředchozíDalší

Zpět na Sběr