Návštěvník píše:Ovládání nálady
Snažil jsem se být radostný tím víc, čím více jsem se zříkal světa. Tím se mi podařilo udělat svou náladu nezávislou na zevních podmínkách. Komu se podaří udržovat svou náladu nezávislou na zevních podmínkách, stane se velmi citlivým na prostředí i na jednotlivé lidi. Proto jsem začal poznávat, že nálady jsou ovlivňovány vlnobitím vlivů, které působí na každého jednotlivce. Z toho jsem se poučil, že své duševní stavy musím chránit nejen před nezřetelnými změnami svého vlastního nitra, nýbrž i před zesílenými vlivy prostředí. Když jsem se naučil chránit před ovlivňujícími momenty prostředí, poznal jsem, že stejně jako prostředí ovlivňuje jednotlivce, jednotlivec může ovlivňovat prostředí. Poznal jsem, že nasadí-li někdo proti velmi silnému vlivu prostředí příslušný druh vůlí mocně udržované nálady, projeví se to v přenášení jeho nálady na společnost, v níž se nachází...
Drahokamy 2
Hopeee píše:Návštěvník píše:Ovládání nálady
Snažil jsem se být radostný tím víc, čím více jsem se zříkal světa. Tím se mi podařilo udělat svou náladu nezávislou na zevních podmínkách. Komu se podaří udržovat svou náladu nezávislou na zevních podmínkách, stane se velmi citlivým na prostředí i na jednotlivé lidi. Proto jsem začal poznávat, že nálady jsou ovlivňovány vlnobitím vlivů, které působí na každého jednotlivce. Z toho jsem se poučil, že své duševní stavy musím chránit nejen před nezřetelnými změnami svého vlastního nitra, nýbrž i před zesílenými vlivy prostředí. Když jsem se naučil chránit před ovlivňujícími momenty prostředí, poznal jsem, že stejně jako prostředí ovlivňuje jednotlivce, jednotlivec může ovlivňovat prostředí. Poznal jsem, že nasadí-li někdo proti velmi silnému vlivu prostředí příslušný druh vůlí mocně udržované nálady, projeví se to v přenášení jeho nálady na společnost, v níž se nachází...
Návštěvník píše: Když si uvědomíš svou pravou podstatu, nejenže nebudeš muset ochraňovat svou mysl před světem, ale svět už na tebe nebude mít žádný vliv. Tvé vlastní ticho a klid budou tím, co ovlivňuje vše kolem tebe.
Návštěvník píše:Máš naprostou pravdu, že naše pravá podstata, to, co skutečně jsme, je mimo čas a prostor, a tudíž na nás svět nikdy neměl a nemá žádný vliv. To, co se nám jeví jako ovlivňování světem, je jen hra mysli, která se identifikuje s tělem a osobností. Ano, my nejsme vlnou, kterou by mohlo pohltit moře. My jsme vždy byli a vždy budeme samotným mořem.
Ale cesta k uvědomění této skutečnosti není o posilování ega nebo o nějaké nové duchovní iluzi. Naopak, jakmile si uvědomíme, že jsme tím Jednotným, co prostupuje vším, iluze ega se začne rozpouštět. Pravé uvědomění není něco, co bychom získali v budoucnu; není to nějaký stav, který bychom si 'vydobyli' duchovní praxí. Je to rozpoznání toho, co vždy bylo, je a bude – naší skutečné podstaty, která je za veškerými projevy mysli a světa, ale současně v nich všude přítomná.
Když tedy říkáme, že si něco uvědomíme, nejedná se o proces vytváření něčeho nového, ale o proces pročištění toho, co nám brání vidět to, co je stále přítomno. Je to jako když mráčky na obloze zakrývají slunce – i když je slunce stále na nebi, pro nás může být zahaleno. Uvědomění je jen rozpouštění těchto mráčků, aby bylo zřejmé, že slunce nikdy nezmizelo.
Není tedy důvod k obavám z nových iluzí, pokud kráčíme cestou rozpuštění ega. Jakmile rozpoznáme, že jsme tím vědomím, které prostupuje vším, iluze světa ztratí svou moc nad námi. Ne jako nová duchovní idea, ale jako pravá zkušenost bytí.
Návštěvník píše: My jsme vždy byli a vždy budeme samotným mořem.
Návštěvník píše:
Ale cesta k uvědomění této skutečnosti není o posilování ega nebo o nějaké nové duchovní iluzi. Naopak, jakmile si uvědomíme, že jsme tím Jednotným, co prostupuje vším, iluze ega se začne rozpouštět. Pravé uvědomění není něco, co bychom získali v budoucnu; není to nějaký stav, který bychom si 'vydobyli' duchovní praxí. Je to rozpoznání toho, co vždy bylo, je a bude – naší skutečné podstaty, která je za veškerými projevy mysli a světa, ale současně v nich všude přítomná.
Návštěvník píše:Když tedy říkáme, že si něco uvědomíme, nejedná se o proces vytváření něčeho nového, ale o proces pročištění toho, co nám brání vidět to, co je stále přítomno. Je to jako když mráčky na obloze zakrývají slunce – i když je slunce stále na nebi, pro nás může být zahaleno. Uvědomění je jen rozpouštění těchto mráčků, aby bylo zřejmé, že slunce nikdy nezmizelo.
Nám brání? Co myslíš tím my, kterému něco brání? A z čeho je to, co "nám" brání? To je něco jiného než to "my"?Návštěvník píše:Není tedy důvod k obavám z nových iluzí, pokud kráčíme cestou rozpuštění ega. Jakmile rozpoznáme, že jsme tím vědomím, které prostupuje vším, iluze světa ztratí svou moc nad námi. Ne jako nová duchovní idea, ale jako pravá zkušenost bytí.
Návštěvník píše:Cítím tvou touhu po jasnosti a hlubokém pochopení. Máš pravdu, že slova jako 'samotné moře' nebo 'podstata za projevy' mohou vyvolávat zmatek. Jsou to pouze ukazatele.
Návštěvník píše: Moře a jeho vlny zde představují Jednotu a její projevy. Vlny jsou formy, jež se zdají být oddělené od moře, ale jsou s ním vždy spojeny.
Návštěvník píše:všechny duchovní iluze – včetně těch, které možná vidíš u Jany – jsou jen přechodnými stavy. Skutečné probuzení je rozpoznání, že není žádné 'já', které by něco dosahovalo. Není ani svět, který by na nás měl vliv. Je jen jedno Vědomí, které se projevuje v mnoha formách, ale ve své podstatě je nedotknutelné.
Návštěvník píše: Možná tě tyto otázky vedou k vnitřnímu neklidu, ale ten neklid je příležitostí nahlédnout, co se v tobě bouří, a jít hlouběji. Nehledej uspokojení v odpovědích, které ti dává mysl. Hledej ticho za slovy.
Hopeee píše:Návštěvník píše:Ovládání nálady
Drahokamy 2
No dobrá! A co jsi tím chtěl napsat? To že jsi osel? To, že ničemu nerozumíš? To, že jen přežvýkáváš citace druhých?
Pedriito píše:Koukám Jano, že máš tady kandydáta na ban...
Sám nechápu tuhle bejvalýho Pohody reakci...
miroslav píše:Návštěvník píše: Moře a jeho vlny zde představují Jednotu a její projevy. Vlny jsou formy, jež se zdají být oddělené od moře, ale jsou s ním vždy spojeny.
Není Jednota a její projevy. Je Jednota. Vlny jsou mořem a moře jsou i vlny - to je jednota. Tvoje formulace právě vedou k těm představám oddělenosti. Něčeho a toho za tím něčím, stejně tak Jednota a její projevy. Jednota se nějak projevuje??
Prostě ty tvoje ukazatele jsou zmatené a světčí o neschopnosti zbavit tendence tu Jednotu nějak rozdělovat.
miroslav píše:Vlny jsou mořem a moře jsou i vlny - to je jednota.
miroslav píše:Všechny jevy jsou přechodné a není žádné trvalé "já" nebo "my". Říkat že Vědomí je nedotknutelné zase nahrává představám nějakého já, které je nedotknutelné. ničím nedotčené atd.
miroslav píše:Návštěvník píše: Možná tě tyto otázky vedou k vnitřnímu neklidu, ale ten neklid je příležitostí nahlédnout, co se v tobě bouří, a jít hlouběji. Nehledej uspokojení v odpovědích, které ti dává mysl. Hledej ticho za slovy.
Nekladeš žádné otázky, natož takové, které by mne vedly k vnitřnímu neklidu. Ty kladeš odpovědi a já tě upozorňuji v čem jsou chybné a zavádějící.
miroslav píše:Nehledej uspokojení v odpovědích, které ti dává mysl. Hledej ticho za slovy.
Jana píše:A bylo by krásné, kdyby tady někdo popsal, jak zázračné je, že se z toho Ticha vynoří cokoliv, co se jeví, že Tichem není.
miroslav píše:Není Jednota a její projevy. Je Jednota.
Návštěvník píše:Jana píše:A bylo by krásné, kdyby tady někdo popsal, jak zázračné je, že se z toho Ticha vynoří cokoliv, co se jeví, že Tichem není.
Z ticha se ve skutečnosti nic nemůže vynořit, nebot ticho je vším - všechno je v tichu, je tichem.
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník