Hodně zdraví

Moderátor: Pelvan

Re: Hodně zdraví

Nový příspěvekod Návštěvník » ned 23. srp 2015 1:13:23

Dnes večer byl na jednom kanále v TV pořad o tom, že pravidelné a časté přidávání chilli do jídla uzdravuje (vyléčí prý i rakovinu) a prodlužuje život.... :)
Návštěvník
 

Re: Hodně zdraví

Nový příspěvekod Pelvan » ned 23. srp 2015 10:16:08

Ahoj návštěvníku

Chilli vymlátí v zažívacím traktu parazity, podobně jako česnek nebo MMS. Navíc je to určitá forma desinfekce, protože chilli brzdí hnilobné procesy v ještě nesnědeném jídle.
Takže cilli je OK, ale nesmí se to s ním přehánět jako s ničím jiným.

Zdravím
Pelvan
 
Příspěvky: 776
Registrován: úte 27. srp 2013 17:54:14

Re: Hodně zdraví

Nový příspěvekod Návštěvník » ned 23. srp 2015 15:57:03

Ostrá jídla prodlouží život, tvrdí vědci

Elixír života by se mohl skrývat v takových ingrediencích, jako jsou pálivé chilli papričky nebo kari. Ukazuje to rozsáhlá studie vědců provedená na vzorku zhruba půl miliónu osob, kterou publikoval vědecký časopis British Medical Journal. Při pravidelné konzumaci pikantních přísad a chilli papriček se podle nich snižuje riziko časného úmrtí až o 14 procent. Píše o tom italský deník Corriere della Sera.

Mezinárodní tým vědců koordinovaných Čínskou akademií lékařských věd soudí, že tento blahodárný účinek je zřejmě spojen s tím, že tyto ostré ingredience obsahují kapsaicin, který způsobuje pálení v ústech a využívá se i v lékařství, neboť tiší bolest a stimuluje srdce, vitamín C a další látky. Vědci zároveň zdůraznili, že je třeba ještě dalších výzkumů k tomu, aby mohla být "ostrá" dieta každému doporučována.

Studie zahrnovala 487 375 osob od třiceti do devětasedmdesáti let registrovaných u China Kadoorie Biobank v letech 2004 až 2008 a sledovaných po dobu asi sedmi let.

Všichni vyplňovali dotazník, kde odpovídali na otázky, jaký je jejich celkový zdravotní stav a fyzická kondice, zda konzumují pikantní pokrmy, červené maso, rostlinnou stravu a zda pijí alkohol. Ze studie byli vyloučeni ti, kdo prodělali rakovinu, srdeční choroby a infarkt, naopak do ní byl zahrnut možný vliv takových faktorů, jako je věk, stav, vzdělání a fyzická aktivita.

Vědci podle deníku Guardian dospěli k těmto závěrům: kdo jedl pikantní pokrmy jeden až dva dny v týdnu, tomu se riziko předčasného úmrtní snížilo o deset procent. Těm, kdo konzumovali pikantní jídla tři až šest dní v týdnu, hrozilo o 14 procent menší riziko úmrtí.

Menší nebezpečí úmrtí na rakovinu

Přímá úměrnost mezi tím, jak často tyto osoby jedly pikantní jídla, a rizikem úmrtí, byla stejná u mužů jako u žen a výrazněji se projevovala u těch, kdo pili alkohol.

Častou konzumaci pikantních pokrmů vědci rovněž spojují s menším nebezpečím úmrtí na rakovinu, ischemickou chorobu srdeční a dýchací potíže. V tomto případě se tento vliv projevoval více u žen.

Ti, kdo častěji pojídají pikantní pokrmy, dávali přednost čerstvé nebo sušené chilli papričce. Konzumace čerstvých chilli papriček je podle vědců zřejmě spojena s menším rizikem úmrtí na zhoubné nádory, ischemickou chorobu srdeční a cukrovku.

Experti jsou však zatím opatrní. Studie je podle nich pouze "pozorovací" a potřebuje prohloubit, aby bylo možno lidem radit ke změně jídelníčku. "Potřebujeme další výzkum, abychom mohli zjistit, zda je pikantní jídlo schopno přímo zlepšit zdravotní stav a snížit úmrtnost, nebo zda jde jen o vnější projev jiných faktorů zahrnujících stravovací návyky a životní styl," upřesnili vědci.

http://www.novinky.cz/veda-skoly/378406 ... vedci.html
Návštěvník
 

Re: Hodně zdraví

Nový příspěvekod Pelvan » pon 24. srp 2015 10:42:48

Ahoj

Povím vám o mé návštěvě žilní specialistky, byl jsem tam na kontrole po mém zánětu žil. Měl jsem tam jít po 3 měsících po začátku zánětu, tak jsem se tam po 3 měsících objednal a čekací lhůta jsou další 2 měsíce. Takže ta kontrola proběhla 5 měsíců po zánětu, v době, kdy nemám žádné subjektivní potíže a žádné prášky neberu.

Specialistka se mne zeptala, zda jsem si vyzvedl ve zdravotnických pořebách kompresní punčochy na poukaz. Po mé odpovědi, že ano, se mne neptala, zda je také nosím (nenosím). Další poukaz mi prý může moje obvoďačka napsat už za měsíc a tak dál vždy po půl roce (nevím co bych s tím punčochovým zbožím dělal).
Zkontrolovala mi ultrazvukem žíly na obou nohách a řekla, že nejsou úplně v pořádku a ani už nebudou.
Pak se mne zeptala, zda si chci ty žíly nechat odoperovat. Já jsem řekl, že ne. Pak mne ubezpečila, že při recidivě zánětu bude operace nevyhnutelná. Ne to mne nenapadla žádná odpověď.
Pak mi napsala recept na Detralex (ten beru, ale v polovičním dávkování, než mi předepsala) a na nějaký protizánětlivý Vessel Due F (ten neberu, nechci brát více jak jeden druh prášků a navíc je tenhle prášek bez doplatku, což je mi podezřelé).

Tak asi tak a zdravím
Pelvan
 
Příspěvky: 776
Registrován: úte 27. srp 2013 17:54:14

Re: Hodně zdraví

Nový příspěvekod nop » pon 24. srp 2015 13:24:44

Pelvan píše:Ahoj

Povím vám o mé návštěvě žilní specialistky, byl jsem tam na kontrole po mém zánětu žil. Měl jsem tam jít po 3 měsících po začátku zánětu, tak jsem se tam po 3 měsících objednal a čekací lhůta jsou další 2 měsíce. Takže ta kontrola proběhla 5 měsíců po zánětu, v době, kdy nemám žádné subjektivní potíže a žádné prášky neberu.

Specialistka se mne zeptala, zda jsem si vyzvedl ve zdravotnických pořebách kompresní punčochy na poukaz. Po mé odpovědi, že ano, se mne neptala, zda je také nosím (nenosím). Další poukaz mi prý může moje obvoďačka napsat už za měsíc a tak dál vždy po půl roce (nevím co bych s tím punčochovým zbožím dělal).
Zkontrolovala mi ultrazvukem žíly na obou nohách a řekla, že nejsou úplně v pořádku a ani už nebudou.
Pak se mne zeptala, zda si chci ty žíly nechat odoperovat. Já jsem řekl, že ne. Pak mne ubezpečila, že při recidivě zánětu bude operace nevyhnutelná. Ne to mne nenapadla žádná odpověď.
Pak mi napsala recept na Detralex (ten beru, ale v polovičním dávkování, než mi předepsala) a na nějaký protizánětlivý Vessel Due F (ten neberu, nechci brát více jak jeden druh prášků a navíc je tenhle prášek bez doplatku, což je mi podezřelé).

Tak asi tak a zdravím

To, že některý lék je bez doplatku není samo podezřelé, odkdy jsou k dostání stejné léky od rozmanitých firem. I na př. šumivý vápník seženeš 20 tablet po 500 mg za 45 Kč u Alberta v prodejně nebo 20 tablet po 400 mg za 63 Kč v lékárně,
Já mám předepsaný lék s doplatkem, ale lékárnice mi dají jako důchodci vždy ekvivalent bez doplatku, jsem štamgast.
Uživatelský avatar
nop
 
Příspěvky: 2416
Registrován: ned 04. zář 2011 22:53:28
Bydliště: Praha

Re: Hodně zdraví

Nový příspěvekod Pelvan » úte 25. srp 2015 10:59:58

Ahoj přátelé

Děkuji za příspěvky.
Nechci prostě brát více jak jeden lék navíc v situaci, kdy jsem bez jakýchkoli příznaků nemoci.
Detralex mám ověřený, u jsem ho bral a pokud mi nepomohl, tak mi určitě neuškodil.
A rozhodně nechci brát nějaký lék na snižování cholesterolu, to u je překonané dogma, že cholesterol je škodlivý.

Zdravím
Pelvan
 
Příspěvky: 776
Registrován: úte 27. srp 2013 17:54:14

Re: Hodně zdraví

Nový příspěvekod Linda. » úte 25. srp 2015 11:29:22

Ahoj Pelvane,

nevím, jaké máš vlastní zkušenosti s cholesterolem. Moje jsou následující:

Od mládí jsem měla neustálé bolesti v kloubech v celém těle, v těch velkých i v těch drobných. Léta jsem mohla pracovat a starat se o rodinu, jen když jsem si několikrát denně vzala prášek proti bolesti. Prášky proti dně, které mi předepsal doktor, vůbec nezabíraly. Nakonec jsem skončila ve špitále a tam mi zjistili vysoký cholesterol, který vytvářel krystalky a ty se usazovaly v kloubech. Bylo to něco jako cholesterolová dna. A zjistili, že vysoká hladina cholesterolu je u mě asi geneticky vrozená (oba rodiče taky měli vysoký cholesterol), protože po půl roce opravdu poctivé diety se cholesterol snížil jen zčásti a bolesti jsem měla dál. Manžel pracoval v biologickém výzkumu a poradil mi vysadit všechny léky a brát jen přírodní prostředek lecitin, který cholesterol snižuje přirozeným způsobem. Bolesti se postupně zmenšovaly, nakonec zmizely úplně - a natrvalo. Lecitin od té doby užívám a na bezmasou dietu bez živočišných tuků jsem si taky zvykla, jím tak dodnes. A jsem opravdu vděčná, že po těch desetiletích neustálých bolestí mě tělo nebolí, můžu normálně fungovat a nemusím ho otravovat analgetikama.

Tehdy (bylo to v osmdesátých létech) se o účincích lecitinu ještě moc nevědělo, a tak se magistry docela podivily, když jsem jim o tom řekla. Dneska lecitin v lékárně běžně poradí každému, kdo má problémy s vyšší hladinou cholesterolu.
Linda.
 

Re: Hodně zdraví

Nový příspěvekod Pelvan » úte 25. srp 2015 11:41:07

Ahoj Lindo

Lecitin neberu a bolesti nemám.
Mně na bolesti (měl jsem je jenom po sportování) pomohla jedlá soda. Akutně při bolesti vnitřně a jinak vnějšně koupele ve vodě se sodou.
Nemám s cholesterolem zkušenosti žádné, jenom čtu, jak se ty názory na cholesterol vyvíjí.
Maso jím, snažím se ho jíst málo, ale okolí mě nutí masovat dost.

Zdravím
Pelvan
 
Příspěvky: 776
Registrován: úte 27. srp 2013 17:54:14

Re: Hodně zdraví

Nový příspěvekod nop » úte 25. srp 2015 12:34:35

V záplavě nových poznatků se člověk dozvídá všelico nového, na př. že jsou dva cholesteroly, jeden je "hodný", neškodný.
Já jsem se k tématu o kloubech dozvěděl novinku od lékaře z Mnichova. Pomohlo to.

V kávě při pražení vznikají jakési velké molekuly. V krevním oběhu také prostupují stěnami vlásečnic ven i dovnitř a usazují se v okolí kloubů, kde je průtok nejpomalejší. Takže je vhod vyčistit si okolí kloubů. Stačí přestat pít praženou kávu (i cikorku, meltu, ze sojových zrn) a krevní oběh zase vtáhne ty molekuly do vlásečnic a odnese je pryč a ledviny to odfiltrují.
Za dva týdny nepití černé kávy se pocítí zřetelné zlepšení, a k úplnému vyčištění jsou třeba dva měsíce.
Ale když si omylem řeknu "jednou za týden si šálek dám", to nestačí. Z jedné kávy se zase usadí ty látky a budou tam celý týden trčet na místě. Takže "jednou za týden" je jako bez terapie, to je jako nic nečistit.

Míval jsem jen to "lupání" v kloubech prstů při propnutí. Někdy se mi těžko vstávalo z podřepu, vázla kolena. Jak jsem najednou přestal pít kávu, přestalo to a nikdy se nevrátilo.

Ale jsem ospalá povaha, probouzím se pomalu. Pro čilost jsem si našel náhradu: čaj. Káva má kofein, čaj má tein, který je skoro totéž. Piji více zeleného, protože mi mysl říká, že černý čaj sice není pražený, ale je fermentovaný, nové sloučeniny tam vznikají při zabalení do látky v mokrém teple. Ale to už je myslím jen můj bubák, bát se zkvašeného černého čaje, rozum mi říká, že tam nové velké molekuly nevznikají.

Po zalití čaje vodou opravdu horkou dochází k vyluhování látek časově takto:

Do 50 vteřin se vyluhuje skoro všetek obsažený kofein / tein. Potom je chvíli pauza.
Po dvou minutách vylézají aromatické kyseliny, které dodávají čaji chuť:
kyselina vinná, jablečná, citronová, vanilinová, etylvanilinová, šikimová a jiné, celkem 18 kyselin. Vylézají do konce čtvrté až páté minuty.
Od páté minuty vylézají hořce chutnající třísloviny, které jinak jsou zdravé.

Třísloviny jsou také v ovoci: borůvkách, ostružinách a j. Mají na bílkoviny srážlivé (koagulační) účinky, slepují je. Proto pomáhají se zacelováním drobných ranek v ústní dutině a v trávicím traktu a proto zahušťují stolici.
Traduje se, že kojencům při mírném průjmu pomáhá "silný černý čaj", já bych řekl, že to pozorování vzniklo při použití dlouho vyluhovaného čaje.

Nakonec po desáté minutě už není co by se vyloužilo, tu jde už jenom o to, že čaj získá trpkou chuť, zůstávají nerozpustné flobafény a lignin, který je v podstatě vláknem celulosy, tak dlouhým, že je zamotané do klubíčka. A ta klubíčka už nemají šanci přejít do roztoku a se rozpustit.
Třísloviny se také používají ve zpracování kůži, ale pro průmysl se nezpracovávají z borůvek, ale z kůry smrku a dubů.

Pamatuji se, že jsem o tom všem ohledně čaje četl v knize: Blažej, Šutý: Rostlinné fenolové sloučeniny.
Vyšlo to už v šedesátých letech.

Ale o kávě jsem četl v doslovu knížky o léčitelce sv. Hildegardě z Bingenu,
to byla jeptiška, převorka v Německu v X. století. Psala hudbu a traktáty. Ve svých 62 letech onemocněla a dala se na léčitelství, úspěšně. Zanechala sborník receptů. Ten doktor z Mnichova je studoval, vyzkoušel a napsal o ní životopis. Mimochodem se zmiňuje o té kávě. Ale je to jen ve slovenském překladu. Později vyšel i český, ten to nemá.
Uživatelský avatar
nop
 
Příspěvky: 2416
Registrován: ned 04. zář 2011 22:53:28
Bydliště: Praha

Re: Hodně zdraví

Nový příspěvekod Pelvan » stř 26. srp 2015 18:55:55

Ahoj nope

S tím hodným a zlým cholesterolem je to prý tak, že ten hodný je například v sádle (vzniká vyškvařením samotného sádla), ten zlý je například v koblihách (vzniká škvařením tuku na pečivu).
Snažím se tím řídit a raději si dám chleba se sádlem než koblihu.

Ta káva je asi prevít, již několikrát jsem tu psal, že mne ta zanícená žíla více bolela, když jsem si dal kávu. Již několik měsíců kávu nepiji, pouze tu zelenou z čajové zahrady.

Děkuji za tip a zdravím
Pelvan
 
Příspěvky: 776
Registrován: úte 27. srp 2013 17:54:14

PředchozíDalší

Zpět na Pelvan

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník