Hodně zdraví

Moderátor: Pelvan

Re: Hodně zdraví

Nový příspěvekod Návštěvník » ned 23. srp 2015 0:13:23

Dnes večer byl na jednom kanále v TV pořad o tom, že pravidelné a časté přidávání chilli do jídla uzdravuje (vyléčí prý i rakovinu) a prodlužuje život.... :)
Návštěvník
 

Re: Hodně zdraví

Nový příspěvekod Pelvan » ned 23. srp 2015 9:16:08

Ahoj návštěvníku

Chilli vymlátí v zažívacím traktu parazity, podobně jako česnek nebo MMS. Navíc je to určitá forma desinfekce, protože chilli brzdí hnilobné procesy v ještě nesnědeném jídle.
Takže cilli je OK, ale nesmí se to s ním přehánět jako s ničím jiným.

Zdravím
Pelvan
 
Příspěvky: 870
Registrován: úte 27. srp 2013 16:54:14

Re: Hodně zdraví

Nový příspěvekod Návštěvník » ned 23. srp 2015 14:57:03

Ostrá jídla prodlouží život, tvrdí vědci

Elixír života by se mohl skrývat v takových ingrediencích, jako jsou pálivé chilli papričky nebo kari. Ukazuje to rozsáhlá studie vědců provedená na vzorku zhruba půl miliónu osob, kterou publikoval vědecký časopis British Medical Journal. Při pravidelné konzumaci pikantních přísad a chilli papriček se podle nich snižuje riziko časného úmrtí až o 14 procent. Píše o tom italský deník Corriere della Sera.

Mezinárodní tým vědců koordinovaných Čínskou akademií lékařských věd soudí, že tento blahodárný účinek je zřejmě spojen s tím, že tyto ostré ingredience obsahují kapsaicin, který způsobuje pálení v ústech a využívá se i v lékařství, neboť tiší bolest a stimuluje srdce, vitamín C a další látky. Vědci zároveň zdůraznili, že je třeba ještě dalších výzkumů k tomu, aby mohla být "ostrá" dieta každému doporučována.

Studie zahrnovala 487 375 osob od třiceti do devětasedmdesáti let registrovaných u China Kadoorie Biobank v letech 2004 až 2008 a sledovaných po dobu asi sedmi let.

Všichni vyplňovali dotazník, kde odpovídali na otázky, jaký je jejich celkový zdravotní stav a fyzická kondice, zda konzumují pikantní pokrmy, červené maso, rostlinnou stravu a zda pijí alkohol. Ze studie byli vyloučeni ti, kdo prodělali rakovinu, srdeční choroby a infarkt, naopak do ní byl zahrnut možný vliv takových faktorů, jako je věk, stav, vzdělání a fyzická aktivita.

Vědci podle deníku Guardian dospěli k těmto závěrům: kdo jedl pikantní pokrmy jeden až dva dny v týdnu, tomu se riziko předčasného úmrtní snížilo o deset procent. Těm, kdo konzumovali pikantní jídla tři až šest dní v týdnu, hrozilo o 14 procent menší riziko úmrtí.

Menší nebezpečí úmrtí na rakovinu

Přímá úměrnost mezi tím, jak často tyto osoby jedly pikantní jídla, a rizikem úmrtí, byla stejná u mužů jako u žen a výrazněji se projevovala u těch, kdo pili alkohol.

Častou konzumaci pikantních pokrmů vědci rovněž spojují s menším nebezpečím úmrtí na rakovinu, ischemickou chorobu srdeční a dýchací potíže. V tomto případě se tento vliv projevoval více u žen.

Ti, kdo častěji pojídají pikantní pokrmy, dávali přednost čerstvé nebo sušené chilli papričce. Konzumace čerstvých chilli papriček je podle vědců zřejmě spojena s menším rizikem úmrtí na zhoubné nádory, ischemickou chorobu srdeční a cukrovku.

Experti jsou však zatím opatrní. Studie je podle nich pouze "pozorovací" a potřebuje prohloubit, aby bylo možno lidem radit ke změně jídelníčku. "Potřebujeme další výzkum, abychom mohli zjistit, zda je pikantní jídlo schopno přímo zlepšit zdravotní stav a snížit úmrtnost, nebo zda jde jen o vnější projev jiných faktorů zahrnujících stravovací návyky a životní styl," upřesnili vědci.

http://www.novinky.cz/veda-skoly/378406 ... vedci.html
Návštěvník
 

Re: Hodně zdraví

Nový příspěvekod Pelvan » pon 24. srp 2015 9:42:48

Ahoj

Povím vám o mé návštěvě žilní specialistky, byl jsem tam na kontrole po mém zánětu žil. Měl jsem tam jít po 3 měsících po začátku zánětu, tak jsem se tam po 3 měsících objednal a čekací lhůta jsou další 2 měsíce. Takže ta kontrola proběhla 5 měsíců po zánětu, v době, kdy nemám žádné subjektivní potíže a žádné prášky neberu.

Specialistka se mne zeptala, zda jsem si vyzvedl ve zdravotnických pořebách kompresní punčochy na poukaz. Po mé odpovědi, že ano, se mne neptala, zda je také nosím (nenosím). Další poukaz mi prý může moje obvoďačka napsat už za měsíc a tak dál vždy po půl roce (nevím co bych s tím punčochovým zbožím dělal).
Zkontrolovala mi ultrazvukem žíly na obou nohách a řekla, že nejsou úplně v pořádku a ani už nebudou.
Pak se mne zeptala, zda si chci ty žíly nechat odoperovat. Já jsem řekl, že ne. Pak mne ubezpečila, že při recidivě zánětu bude operace nevyhnutelná. Ne to mne nenapadla žádná odpověď.
Pak mi napsala recept na Detralex (ten beru, ale v polovičním dávkování, než mi předepsala) a na nějaký protizánětlivý Vessel Due F (ten neberu, nechci brát více jak jeden druh prášků a navíc je tenhle prášek bez doplatku, což je mi podezřelé).

Tak asi tak a zdravím
Pelvan
 
Příspěvky: 870
Registrován: úte 27. srp 2013 16:54:14

Re: Hodně zdraví

Nový příspěvekod nop » pon 24. srp 2015 12:24:44

Pelvan píše:Ahoj

Povím vám o mé návštěvě žilní specialistky, byl jsem tam na kontrole po mém zánětu žil. Měl jsem tam jít po 3 měsících po začátku zánětu, tak jsem se tam po 3 měsících objednal a čekací lhůta jsou další 2 měsíce. Takže ta kontrola proběhla 5 měsíců po zánětu, v době, kdy nemám žádné subjektivní potíže a žádné prášky neberu.

Specialistka se mne zeptala, zda jsem si vyzvedl ve zdravotnických pořebách kompresní punčochy na poukaz. Po mé odpovědi, že ano, se mne neptala, zda je také nosím (nenosím). Další poukaz mi prý může moje obvoďačka napsat už za měsíc a tak dál vždy po půl roce (nevím co bych s tím punčochovým zbožím dělal).
Zkontrolovala mi ultrazvukem žíly na obou nohách a řekla, že nejsou úplně v pořádku a ani už nebudou.
Pak se mne zeptala, zda si chci ty žíly nechat odoperovat. Já jsem řekl, že ne. Pak mne ubezpečila, že při recidivě zánětu bude operace nevyhnutelná. Ne to mne nenapadla žádná odpověď.
Pak mi napsala recept na Detralex (ten beru, ale v polovičním dávkování, než mi předepsala) a na nějaký protizánětlivý Vessel Due F (ten neberu, nechci brát více jak jeden druh prášků a navíc je tenhle prášek bez doplatku, což je mi podezřelé).

Tak asi tak a zdravím

To, že některý lék je bez doplatku není samo podezřelé, odkdy jsou k dostání stejné léky od rozmanitých firem. I na př. šumivý vápník seženeš 20 tablet po 500 mg za 45 Kč u Alberta v prodejně nebo 20 tablet po 400 mg za 63 Kč v lékárně,
Já mám předepsaný lék s doplatkem, ale lékárnice mi dají jako důchodci vždy ekvivalent bez doplatku, jsem štamgast.
Uživatelský avatar
nop
 
Příspěvky: 2504
Registrován: ned 04. zář 2011 21:53:28
Bydliště: Praha

Re: Hodně zdraví

Nový příspěvekod Pelvan » úte 25. srp 2015 9:59:58

Ahoj přátelé

Děkuji za příspěvky.
Nechci prostě brát více jak jeden lék navíc v situaci, kdy jsem bez jakýchkoli příznaků nemoci.
Detralex mám ověřený, u jsem ho bral a pokud mi nepomohl, tak mi určitě neuškodil.
A rozhodně nechci brát nějaký lék na snižování cholesterolu, to u je překonané dogma, že cholesterol je škodlivý.

Zdravím
Pelvan
 
Příspěvky: 870
Registrován: úte 27. srp 2013 16:54:14

Re: Hodně zdraví

Nový příspěvekod Linda. » úte 25. srp 2015 10:29:22

Ahoj Pelvane,

nevím, jaké máš vlastní zkušenosti s cholesterolem. Moje jsou následující:

Od mládí jsem měla neustálé bolesti v kloubech v celém těle, v těch velkých i v těch drobných. Léta jsem mohla pracovat a starat se o rodinu, jen když jsem si několikrát denně vzala prášek proti bolesti. Prášky proti dně, které mi předepsal doktor, vůbec nezabíraly. Nakonec jsem skončila ve špitále a tam mi zjistili vysoký cholesterol, který vytvářel krystalky a ty se usazovaly v kloubech. Bylo to něco jako cholesterolová dna. A zjistili, že vysoká hladina cholesterolu je u mě asi geneticky vrozená (oba rodiče taky měli vysoký cholesterol), protože po půl roce opravdu poctivé diety se cholesterol snížil jen zčásti a bolesti jsem měla dál. Manžel pracoval v biologickém výzkumu a poradil mi vysadit všechny léky a brát jen přírodní prostředek lecitin, který cholesterol snižuje přirozeným způsobem. Bolesti se postupně zmenšovaly, nakonec zmizely úplně - a natrvalo. Lecitin od té doby užívám a na bezmasou dietu bez živočišných tuků jsem si taky zvykla, jím tak dodnes. A jsem opravdu vděčná, že po těch desetiletích neustálých bolestí mě tělo nebolí, můžu normálně fungovat a nemusím ho otravovat analgetikama.

Tehdy (bylo to v osmdesátých létech) se o účincích lecitinu ještě moc nevědělo, a tak se magistry docela podivily, když jsem jim o tom řekla. Dneska lecitin v lékárně běžně poradí každému, kdo má problémy s vyšší hladinou cholesterolu.
Linda.
 

Re: Hodně zdraví

Nový příspěvekod Pelvan » úte 25. srp 2015 10:41:07

Ahoj Lindo

Lecitin neberu a bolesti nemám.
Mně na bolesti (měl jsem je jenom po sportování) pomohla jedlá soda. Akutně při bolesti vnitřně a jinak vnějšně koupele ve vodě se sodou.
Nemám s cholesterolem zkušenosti žádné, jenom čtu, jak se ty názory na cholesterol vyvíjí.
Maso jím, snažím se ho jíst málo, ale okolí mě nutí masovat dost.

Zdravím
Pelvan
 
Příspěvky: 870
Registrován: úte 27. srp 2013 16:54:14

Re: Hodně zdraví

Nový příspěvekod nop » úte 25. srp 2015 11:34:35

V záplavě nových poznatků se člověk dozvídá všelico nového, na př. že jsou dva cholesteroly, jeden je "hodný", neškodný.
Já jsem se k tématu o kloubech dozvěděl novinku od lékaře z Mnichova. Pomohlo to.

V kávě při pražení vznikají jakési velké molekuly. V krevním oběhu také prostupují stěnami vlásečnic ven i dovnitř a usazují se v okolí kloubů, kde je průtok nejpomalejší. Takže je vhod vyčistit si okolí kloubů. Stačí přestat pít praženou kávu (i cikorku, meltu, ze sojových zrn) a krevní oběh zase vtáhne ty molekuly do vlásečnic a odnese je pryč a ledviny to odfiltrují.
Za dva týdny nepití černé kávy se pocítí zřetelné zlepšení, a k úplnému vyčištění jsou třeba dva měsíce.
Ale když si omylem řeknu "jednou za týden si šálek dám", to nestačí. Z jedné kávy se zase usadí ty látky a budou tam celý týden trčet na místě. Takže "jednou za týden" je jako bez terapie, to je jako nic nečistit.

Míval jsem jen to "lupání" v kloubech prstů při propnutí. Někdy se mi těžko vstávalo z podřepu, vázla kolena. Jak jsem najednou přestal pít kávu, přestalo to a nikdy se nevrátilo.

Ale jsem ospalá povaha, probouzím se pomalu. Pro čilost jsem si našel náhradu: čaj. Káva má kofein, čaj má tein, který je skoro totéž. Piji více zeleného, protože mi mysl říká, že černý čaj sice není pražený, ale je fermentovaný, nové sloučeniny tam vznikají při zabalení do látky v mokrém teple. Ale to už je myslím jen můj bubák, bát se zkvašeného černého čaje, rozum mi říká, že tam nové velké molekuly nevznikají.

Po zalití čaje vodou opravdu horkou dochází k vyluhování látek časově takto:

Do 50 vteřin se vyluhuje skoro všetek obsažený kofein / tein. Potom je chvíli pauza.
Po dvou minutách vylézají aromatické kyseliny, které dodávají čaji chuť:
kyselina vinná, jablečná, citronová, vanilinová, etylvanilinová, šikimová a jiné, celkem 18 kyselin. Vylézají do konce čtvrté až páté minuty.
Od páté minuty vylézají hořce chutnající třísloviny, které jinak jsou zdravé.

Třísloviny jsou také v ovoci: borůvkách, ostružinách a j. Mají na bílkoviny srážlivé (koagulační) účinky, slepují je. Proto pomáhají se zacelováním drobných ranek v ústní dutině a v trávicím traktu a proto zahušťují stolici.
Traduje se, že kojencům při mírném průjmu pomáhá "silný černý čaj", já bych řekl, že to pozorování vzniklo při použití dlouho vyluhovaného čaje.

Nakonec po desáté minutě už není co by se vyloužilo, tu jde už jenom o to, že čaj získá trpkou chuť, zůstávají nerozpustné flobafény a lignin, který je v podstatě vláknem celulosy, tak dlouhým, že je zamotané do klubíčka. A ta klubíčka už nemají šanci přejít do roztoku a se rozpustit.
Třísloviny se také používají ve zpracování kůži, ale pro průmysl se nezpracovávají z borůvek, ale z kůry smrku a dubů.

Pamatuji se, že jsem o tom všem ohledně čaje četl v knize: Blažej, Šutý: Rostlinné fenolové sloučeniny.
Vyšlo to už v šedesátých letech.

Ale o kávě jsem četl v doslovu knížky o léčitelce sv. Hildegardě z Bingenu,
to byla jeptiška, převorka v Německu v X. století. Psala hudbu a traktáty. Ve svých 62 letech onemocněla a dala se na léčitelství, úspěšně. Zanechala sborník receptů. Ten doktor z Mnichova je studoval, vyzkoušel a napsal o ní životopis. Mimochodem se zmiňuje o té kávě. Ale je to jen ve slovenském překladu. Později vyšel i český, ten to nemá.
Uživatelský avatar
nop
 
Příspěvky: 2504
Registrován: ned 04. zář 2011 21:53:28
Bydliště: Praha

Re: Hodně zdraví

Nový příspěvekod Pelvan » stř 26. srp 2015 17:55:55

Ahoj nope

S tím hodným a zlým cholesterolem je to prý tak, že ten hodný je například v sádle (vzniká vyškvařením samotného sádla), ten zlý je například v koblihách (vzniká škvařením tuku na pečivu).
Snažím se tím řídit a raději si dám chleba se sádlem než koblihu.

Ta káva je asi prevít, již několikrát jsem tu psal, že mne ta zanícená žíla více bolela, když jsem si dal kávu. Již několik měsíců kávu nepiji, pouze tu zelenou z čajové zahrady.

Děkuji za tip a zdravím
Pelvan
 
Příspěvky: 870
Registrován: úte 27. srp 2013 16:54:14

Re: Hodně zdraví

Nový příspěvekod nop » stř 26. srp 2015 19:33:21

Pelvan píše:Ahoj nope
.....
Ta káva je asi prevít, již několikrát jsem tu psal, že mne ta zanícená žíla více bolela, když jsem si dal kávu. Již několik měsíců kávu nepiji, pouze tu zelenou z čajové zahrady.....

Asi ne kávový výluh, ale veliké molekuly od pražení nebo pečení.
Někdo dokonce ani nejí smažené řízky a maso a tedy jí maso jen vařené nebo dušené v páře.
Můžeš to také zkusit, jsou i parní hrnce a hrnce na dušení v cirkulující páře.
Uživatelský avatar
nop
 
Příspěvky: 2504
Registrován: ned 04. zář 2011 21:53:28
Bydliště: Praha

Re: Hodně zdraví

Nový příspěvekod Pelvan » pát 04. zář 2015 8:01:32

Ahoj nope

Mám ten parní hrnec, ale mně to nechutná, ta napařená zelenina. Když si mohu vybrat, tak nejlepší je zelenina syrová (okurky, rajčata, papriky, mrkev, ...) a potom pečená (hlavně červená řepa).

Zdravím
Pelvan
 
Příspěvky: 870
Registrován: úte 27. srp 2013 16:54:14

Re: Hodně zdraví

Nový příspěvekod nop » pát 04. zář 2015 14:59:29

Pelvan píše:Ahoj nope

Mám ten parní hrnec, ale mně to nechutná, ta napařená zelenina. Když si mohu vybrat, tak nejlepší je zelenina syrová (okurky, rajčata, papriky, mrkev, ...) a potom pečená (hlavně červená řepa).
Zdravím

Výhodou je, když můžeš v patrovém vnitřku uspořádat vrstvy na sítku nad sebou:
ze zeleniny kapou šťávy do masa, pak štáva z masa a zeleniny prokapává skrz rýži a vše kape dolů, kde máš hotovou polévku.

Dobrou chuť.
Uživatelský avatar
nop
 
Příspěvky: 2504
Registrován: ned 04. zář 2011 21:53:28
Bydliště: Praha

Re: Hodně zdraví, vápník

Nový příspěvekod nop » čtv 10. zář 2015 20:41:03

Když kostní metabolismus nepracuje správně
Pokud je vše v pořádku, u každého jedince se obmění za rok 5-10 % kostní hmoty. Po třicítce se toto množství začne postupně snižovat. Pokud ale kostní metabolismus nepracuje správně, může se přestat obnovovat úplně a v důsledku toho může vzniknout celá řada zdravotních problémů.

Metabolismus kostí také ovlivňuje nedostatek vápníku a vitaminu D

Na poruchy kostního metabolismu má vliv řada faktorů. Jsou to vrozené predispozice či hladina hormonů. Velkou roli ale, jako v mnoha jiných případech, hraje i náš životní styl. Situaci zhoršuje, když člověk kouří, nadměrně konzumuje alkohol a jeho fyzická aktivita je nedostatečná.
Metabolismus kostí ale také ovlivňuje nedostatek vápníku a vitaminu D. „Déčko“ napomáhá vstřebávání vápníku z potravy. Jeho hlavním zdrojem je přitom sluneční záření a menší množství lze získat i z potravy. „Když ho nemáme dost, nedokáže tělo správně využít vápník, i kdybychom ho ve stravě přijímali dostatek,” vysvětluje MUDr. Ivo Sotorník, DrSc.

Podle mnohých odborníků velmi záleží, jak moc jsme si ukládali základní kostní „stavební materiály”, jako je vápník, vitamin D a další minerály, během svého dětství. Kdo si v dětství do této pomyslné „banky“ uložil málo nezbytných složek pro zdravý růst kostí, mnohem dříve dosáhne na její dno. Pokud navíc neměl jedinec v dětství dostatek zdravého pohybu, prořídlá kost má v pozdějším věku vyšší tendence ke zlomeninám.

„Problém s metabolismem kostí se totiž často odrazí ve zvýšené křehkosti kostí. V důsledku toho bývají četnější jejich zlomeniny. Týká se to hlavně obratlů a dlouhých kostí, například stehenní. Bezprostřední riziko hrozí skupině lidí staršího věku. Na osteoporózu je potřeba upozornit také ženy po menopauze, protože po ní klesá hladina pohlavních hormonů,” upozorňuje prof. MUDr. Vladimír Palička.

Co nás může upozornit na blížící se osteoporózu
Bohužel toto onemocnění se dlouhou dobu nijak neprojevuje, ani nebolí. Projevy nemoci jsou tak velmi nenápadné a většinou se na ně přijde až ve vyšším věku, když již není cesta zpět.
Mnohdy se na nemoc přijde, až když nastává typický pokles tělesné výšky (někdy až o 10 až 15 cm), začínají velmi bolet záda a klouby, což ale k věku patří, tyto projevy se tak nedají bezpečně přiřadit výhradně k tomuto onemocnění.

„Většina pacientů trpících osteoporózou jsou ženy. Podle průzkumů onemocněním trpí každá třetí žena ve věku nad 50 let. Obvykle se nemoc projeví skutečně po menopauze (klimakteriu), v době, kdy poklesne produkce ženských pohlavních hormonů, které mají schopnost velmi dobře chránit kostru.
Po přechodu se u žen velmi často objeví prudký pokles hustoty kostí, který vede k osteoporóze. Tento pokles může nastat velmi rychle, u některých pacientek i 2 až 3 roky po klimakteriu, nejčastěji však přibližně po 5 až 8 letech,” vysvětluje profesor Palička.

Jak zlepšit svůj zdravotní stav po diagnostice osteoporózy
Neztrácet hlavu a „nevzdávat se“. Je potřeba si uvědomit, že osteoporóza je sice závažná choroba, ale dá se úspěšně léčit. Bylo by zcela špatné, kdyby si pacientka řekla: „Mám vysoké riziko zlomeniny, od teď budu jen sedět nebo ležet, abych si nic nezlomila.“ Pohyb je základem dobrého kostního metabolismu. Pokud nic jiného, tak alespoň 20-30 minut svižné chůze denně.
Spolupracovat s lékařem a „spojit se s ním proti chorobě“. Společně jistě najdeme pro každou pacientku (nebo pacienta) tu nejlepší cestu a nejlepší způsob léčby – i nejlepší lék.
Upravit styl života a životosprávu: nejen výše zmíněný pohyb, ale dostatek příjmu vápníku a vitaminu D. Vápník je především v mléce a mléčných výrobcích, ale i v máku, sójových přípravcích a dalších potravinách. Obvykle to ale nestačí a je potřeba (po poradě s lékařem) přijímat další vápník formou léků. Vitamin D je především v rybách, ale i ten je potřeba obvykle doplňovat tabletami.

Vyšetření zdarma
Pokud chcete zjistit, zda je váš kostní metabolismus v rovnováze, využijte bezplatného vyšetření krve v období od 14. do 30. září. Navštivte kterékoli z odběrových pracovišť společnosti synlab czech, (viz http://www.synlab.cz )vyplňte s personálem speciální žádanku a nechte si odebrat vzorek krve.
Výsledky vyšetření obdržíte poštou. Pokud budou hodnoty měřených parametrů mimo hraniční meze, doporučí vám, abyste výsledky konzultovali s ošetřujícím lékařem.
Veškeré informace o bezplatném vyšetření krve, a dokonce i žádanku, naleznete také na http://www.zdravinaroda.cz.
Dana Sokolová, Novinky 10. 9. 2015
=
dodatek: odběrná místa
abecedně: Blatná, Brno, České Budějovice, Český Krumlov, Dolní Břežany, Domažlice, Chomutov, Kladno, Kralupy nad Vltavou, Louny, Mělník, Neratovice, Pacov, Písek, Plzeň, Praha, Prostějov, Tábor, Trhové Sviny, Zlín
Posledních 30 minut provozní doby slouží pro administrativní úkony a nejsou prováděny odběry.

podle oblastí
na Moravě: Brno, Prostějov, Zlín

Střední Čechy: Dolní Břežany, Kladno, Kralupy nad Vltavou, Mělník, Neratovice, Praha

Jižní Čechy: Blatná, České Budějovice, Český Krumlov, Pacov, Písek, Tábor, Trhové Sviny

západní Čechy: Domažlice, Chomutov, Louny, Plzeň
Uživatelský avatar
nop
 
Příspěvky: 2504
Registrován: ned 04. zář 2011 21:53:28
Bydliště: Praha

Re: Hodně zdraví

Nový příspěvekod Pelvan » úte 15. zář 2015 11:04:59

Ahoj nope

Moc se mi na ten odběr nechce, nemám doktorské upíry s jejich kontrolními vzorky krve v lásce.

Důležité je mít hodně vitamínu D a vápník v organické podobě.
Vitamín D získáme častým pobytem venku hlavně za slunečních dní a neměli bychom to přehánět potom s hygienou. Pokud se okamžitě po návratu domů z procházky umyjeme, tak smyjeme podkožní tuk, ve kterém se vitamín D - v následné reakci na sluneční záření - vytváří. Tělo ho odtud postupně vstřebává.
Nejjednodužší zdroj organického vápníku jsou vaječné skořápky. Když jsem byl ještě za totáče u léčitele (myslím že se jmenoval František Kosík a žil v Borotíně v jižních čechách), tak ten lžičku rozdrcených vaječnýc skořápek denně doporučoval prakticky každému svému pacientovi.

A samozřejmě pohyb je základ. Nezatěžovaná kost slábne podobně jako nezatěžovaný sval.

Zdravím
Pelvan
 
Příspěvky: 870
Registrován: úte 27. srp 2013 16:54:14

PředchozíDalší

Zpět na Pelvan

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků