Hodně zdraví

Moderátor: Pelvan

Re: Hodně zdraví

Nový příspěvekod Pelvan » pát 24. dub 2015 19:09:07

Návštěvník píše:
Čištěním podvědomí od emocí se obecně rozumí neosobní pozorování a přijímání vyvstávajících obsahů vědomí, bez posuzujícího já, které by mělo zájem s těmi obsahy nějak manipulovat, něčeho se zbavit. Je to, jak to je...
Tenhle postup se používá i při léčení psychických poruch, přítomný terapeut pomáhá pacientovi přijímat všechno, co v něm vyvstává. Podvědomí se tak čistí - na příklad v regresích

http://www.studentpoint.cz/162-psycholo ... K5462ctCos
Pelvan
 
Příspěvky: 1708
Registrován: úte 27. srp 2013 17:54:14

Re: Hodně zdraví

Nový příspěvekod Pelvan » pát 24. dub 2015 19:11:53

Pavla píše:
...My máme na karmu velice zkreslený názor. Je to dáno tím, že často pojem karma chápeme zkresleně - podobně jako třeba lidové vrstvy v Indii. Tedy jako jakýsi trest. Tak to ale vůbec není. Definice karmy je, že je to suma naší vnitřní energie - jejího naprogramování a její kvality. Právě tato energie pak vtahuje do našeho života různé události a modeluje náš život, podobně jako když se z
hromady plastelíny modelují různé tvary. Ve skutečnosti šamani chápou "karmu" velice podobně, jako ji zcela správně chápali staří jasnozřiví jogíni. Západ přejal už překroucenou koncepci karmy - přejal její nejlidovější a originálu velmi vzdálenou podobu. Konečně - skuteční mistři východu vždy tvrdili, že karmu lze spálit během okamžiku, pokud jsou pro to vytvořeny odpovídající podmínky. "Karma" je stav energie v našem biopoli a především v našich energetických centrech. To je jediná "karma", která existuje. Vše ostatní jsou naše náboženské pověry. http://www.petr-chobot.eu/cs/saman-don-sergio-v-evrope
Pelvan
 
Příspěvky: 1708
Registrován: úte 27. srp 2013 17:54:14

Re: Hodně zdraví

Nový příspěvekod Pelvan » pát 24. dub 2015 19:19:47

Příspěvekod Návštěvník
Dilgo Khyentse Rinpoche:

"Každodenní praxe dzogčhenu znamená prostě rozvinutí plného, bezstarostného přijímání, neomezenou otevřenost všem situacím.

Měli bychom dojít k plné otevřenosti vůči hřišti našich emocí a při kontaktech s lidmi být otevření, beze snahy o manipulování a taktizování.

Nikdy bychom se neměli stahovat do sebe jako svišť do své nory, všechno bychom měli prožívat plně. Tento přístup uvolní obrovské množství energie, obvykle zadržované procesem obrany zafixovaných názorů. Vztahovat se k něčemu je proces, kterým se odtahujeme od přímého prožívání každodenního života.

Přítomnost v daném okamžiku může zpočátku vyvolávat obavy. Ale přivítáním pocitů obav s plnou otevřeností můžeme prolomit bariéry, vytvořené navyklými emočními schématy.

Když se věnujeme objevování prostornosti, můžeme v sobě rozvinout pocit plného sebeotevření celému vesmíru. Můžeme se otevřít s absolutně jednoduchou a nahou mysli. Je to běžná a účinná praxe upouštění od masky sebeobrany."
Pelvan
 
Příspěvky: 1708
Registrován: úte 27. srp 2013 17:54:14

Re: Hodně zdraví

Nový příspěvekod Pelvan » pát 24. dub 2015 19:21:33

Příspěvekod Návštěvník

V dzogčhenu používáme různé metody, v nichž pracujeme s energií, ty však nejsou založeny na aktivitě mysli. Jejich principem je přímá integrace projevů energie se stavem ryzí přítomnosti. Stav ryzí přítomnosti zůstává stejný, přestože máme třeba i tisíce různých zkušeností. Ať už se objeví cokoli, vše se automaticky samo od sebe osvobozuje. To míníme samoosvobozováním.

Toto samoosvobozování je přesně to, co je třeba uplatňovat v denním životě. Jako příklad si vezměme hněv. Praktikující dzogčhenu ve chvíli, kdy se rozzlobí, se nesnaží hněv ani zablokovat, ani ho přeměnit v moudrost, ale pouze ho bez posuzování pozoruje. Tak se hněv ponechaný ve svém přirozeném stavu rozplyne. Bylo mu dovoleno, aby se sám od sebe osvobodil.

Teprve až objevíme, že ve všech různých zkušenostech je stav ryzí přítomnosti, můžeme pochopit, co to znamená být mimo dualismus. Skutečný stav existence se projevuje v různých formách – čistých nebo nečistých – aniž se mění jeho pravá přirozenost. Proto se říká, že je neduální. Když začneme mít skutečnou zkušenost se stavem kontemplace, je třeba ji integrovat se všemi denními aktivitami, s chůzí, jídlem, mluvením a tak dále. Je třeba být v uvolněném stavu, ale smysly musí být bdělé a pozorné, protože jsou to jakési brány jasnosti. Není nic, co bychom měli měnit nebo odstraňovat.

http://www.dharmagaia.cz/kniha/21-namkh ... onaly-stav

Návštěvník


Nahoru
Pelvan
 
Příspěvky: 1708
Registrován: úte 27. srp 2013 17:54:14

Re: Hodně zdraví

Nový příspěvekod Pelvan » pát 24. dub 2015 19:24:45

od Pavla

Nevím jestli znáte stránky pana Zajíčka? Dám sem odkaz http://www.zdravi-az.cz/ a taky na diskusní forum.... http://www.zdravi-az.cz/Forum/search.ph ... 9d663d3f24

P. Zajíček je člověk,zabývající se tělesným zdravím. Do fora je možné vložit dotaz s konkrétním zdravotním problémem, taky je možné po skype mluvit přímo s p. Zajíčkem,který se ti bude individuálně věnovat individuálně a bude hledat příčinu bolesti čistě tělesnou (připrav se na spoustu otázek ohledně svého celkového zdravotního stavu)... s následnými radami, jak si pomoct sám i tam, kde lékaři selhali (detoxikace, doplnění chybějících prvků atd...)... žádné meditace, uvolňování, jen čisté fyzično.

Inspirativní jsou dotazy ostatních,kteří, když se pustili do tělesné očisty, často hlásí ústup obtíží a návrat těla k přirozené harmonii...
Pelvan
 
Příspěvky: 1708
Registrován: úte 27. srp 2013 17:54:14

Re: Hodně zdraví

Nový příspěvekod Pelvan » pát 24. dub 2015 19:28:18

Návštěvník píše:
Kosmická Energie ze sebe vytváří všechno hmotné i nehmotné. Těla, myšlenky i pocity. Všechno se dá proto uvidět jako určitý druh jejích vibrací, od nejnižších - těch ničivých - až po nejvyšší, nejjemnější vibrace, hojivé. S jakým energetickým polem se momentálně bezděčně propojíme, to působí na tělo i mysl.

Cokoliv, na co myslíme a jaký pocit přitom máme, automaticky propojí naše hmotné i pránické tělo s odpovídajícím polem kosmických vibrací a to na nás působí. Způsobuje buď regeneraci (jako v noci, když hluboce spíme a ego v té době nevnáší do těla svoje negativní pocity - ráno se vzbudíme odpočatí), nebo naopak.


proto

pokud chceš psát vulgarismy,

tak musíš uzavřít srdce,

musíš se hněvat,

to ti pak zablokuje hrdelní čakru atd. atd.



Tohle funguje naprosto spolehlivě, kdybys praktikoval šaktijogu, tak bys to pak rovnou viděl a uvědomil si,

jak tokový "di do prdele" perfektně blokuje hrdelní čakru


Jakýkoliv pocit i neuvědomovaného odporu zablokuje třetí čakru, prána jí nemůže volně proudit a po nějaké době (u každého jiné, závisí to na dosavadní zásobě negací v podvědomí) začne docházet k poruchám i ve fyzickém těle.

Proto je praktické tělo prodýchávat a uvolňovat, dochází tak automaticky k jeho naladění na vyšší hojivé vibrace.
Pelvan
 
Příspěvky: 1708
Registrován: úte 27. srp 2013 17:54:14

Re: Hodně zdraví

Nový příspěvekod Pelvan » pát 24. dub 2015 19:31:32

od nop » čtv 08. led 2015 3:19:54

Návštěvník píše:

OTOKY

Příčina: Člověk má zatvrzelé a bolestné představy, nepružné myšlení. Strach, že člověk něco ztratí.
Co dělat: Nechat věci volně plynout, přijmout nové názory s lehkostí. Uvolnit se. O co se bojím, že to ztratím?

http://www.bylinky-maya.cz/dusevni-priciny-nemoci/



http://blazkova.net/duchovni-priciny-nemoci.html

http://marieblankytna.blog.cz/0706/duch ... onemocneni


Jsem na rozpacích. Jako u Marie Blankytné.
Zase je tu řešení typu „kouzla podle slova“ …

„Křeče v rukou - co nechceme pustit?
Křeče v nohou - zastav se!
Začalo nás bolet oko? co nechceme vidět nebo kdo nechce vidět nás?

Žaludeční nevolnosti: co nemůžete strávit?
• z čeho je vám v životě na zvracení?

Bolí nás ucho bez vnější příčiny? co jsme nechtěli slyšet?

Máme zahleněný krk, chraptíme?
• vyjádřili jsme se nevhodně a o kom - o sobě nebo o jiných?
• použili jsme vulgarismy?“

Moje řeč k tomu: to snad nemůže být pravda, aby se příčina nemoci hledala podle vhodného slova.

Např. hodím-li často po někom očkem, vypěstuji si šilhavost.
Nebo bych mohl usuzovat: bolí tě v krku a kašleš? Na něco ses v životě vykašlal, cos neměl dělat.

Nebo se tady píše: „Tlusté střevo je místo, kde se zbavujeme odpadu. Kdo zadržuje stolici /zácpa/, ten se neumí rozloučit s minulostí.“,
To připomíná Freuda, podle kterého kojenec nemá žádný majetek, a proto jediné, co může vydávat nebo zadržovat je stolice. Freud udělal z kojence malého burziána, který něco má a může s tím manipulovat. Ale podle mne se kojenec nechová jako kapitalista na burze, ale chce se prostě vykakat, když ho to tlačí.

Takže: beru takové vysvětlení, které není založené na shodě slov.
Pelvan
 
Příspěvky: 1708
Registrován: úte 27. srp 2013 17:54:14

Re: Hodně zdraví

Nový příspěvekod Pelvan » pát 24. dub 2015 19:33:48

od armin
Priessnic působí komplexněji na podporu hojení na rozdíl jen od chlazení viz http://voda-a-hydratace.zdrave.cz/pries ... y-obklady/
Pelvan
 
Příspěvky: 1708
Registrován: úte 27. srp 2013 17:54:14

Re: Hodně zdraví

Nový příspěvekod nop » pát 24. dub 2015 20:01:20

Tak znaly to už staré babičky.
Na síti se o tom píše na stránce dobré ženy Alue o nemocech:

http://karolinaloskotova.blog.cz/1003/l ... ych-nemoci
Potom tam v diskuzi píše Radim (24. ledna 2012):
Diskuse, 24 Radim | E-mail | 24. ledna 2012 v 10:02
Metoda se anglicky jmenuje oilpulling a velmi podrobné info naleznete na stránkách http://oilpulling.com (anglicky).

Viz také: oilpullingandoralhealth.htm
http://oilpulling.com/whatisoilpulling.htm

A na anglické stránce se nabízí také volně příručka:
FREE E-BOOK on oil-pulling(Revised 2014).
oilpulling therapy is on facebook: http://www.facebook.com/oilpulling.therapy like us to receive a FREE E-BOOK

Cituje tam ukrajinského doktora Karacha, takže jsme zpátky na slovanské půdě.

Na stránce http://oilpulling.com/whatisoilpulling.htm
se píše: „oil pulling or oil swishing, is an ancient ayurvedic simple cost effective natural remedy procedure that involves pulling or swishing oil in the mouth for oral and systemic health benefits. It is mentioned in the Ayurvedic text Charaka Samhita where it is called Kavala Gandusha or Kavala Graha and is claimed to cure about 30 systemic diseases ranging from headache, migraine to diabetes and asthma….“,
překlad:
„protahování nebo šustění olejem (spíše "mnutí sem a tam" olejem) je starobylý ájurvédský jednoduchý nenákladný účinný přírodní léčivý postup, který spočívá v tom, že olej se v ústech protahuje nebo pohybuje sem a tam, aby se dosáhl blahodárný účinek pro zdraví úst a výhody (přínos) celého tělesného systému. To je zmíněno v textu ajurvédské Charaka Samhita, kde se to nazývá Kavala Gandusha nebo Kavala Graha a uvádí se, že léčí asi 30 systémových onemocnění (týkajících se celého těla) v rozsahuí od bolesti hlavy , migrény k cukrovce a astmatu“
x x x x x
Zbývá otázka „proč to funguje.´

Skrz ústa přijímáme potravu. Máme z úst vyvrhovat jedy? Jak? Kudy se tam dostanou? Přímo z potravy? Tu přece pošleme do žaludku. Takže odpadové látky se musí vrátit na dásně odněkud jinudy. Jinak by nebylo možné odstraňovat jedy přes dásně, které jsou dobré pro jídení.

Je to možné. V těle je také lymfatický systém cév, které jsou sice tenčí než milimetr a vidí se přes lupu nebo mikroskop, ale přesto fungují. Hustě zapletená střediska , lymfatické uzliny, jsou na několika místech, u klíční kosti, v úžlabinách na vnitřním okraji stehen nahoře a přímo pod čelistmi.

Vždy, když jsem byl jako dítě nachladnutý, babička mi sáhla pod čelist a konstatovala „máš zvětšené uzliny“ (to značí nadměrně zatížené) a namazala mi k snědení krajíc chleba povidly z bezových kuliček, aby salicyl v nich pomohl lymfatickým uzlinám.

A tak je nasnadě: lymfatický systém odvádí škodliviny do okrajového místa, do čelistí, kde se sliznice stýká v s vnějškem (když ústa otevřeme) a dovedeme se jich zbavit vyplivnutím.

OČISTA VYPLIVNUTÍM.
A co když plivání je ozdravná činnost? Za Rakouska- Uherska bývala v čekárnách a úřadech, to je na veřejných místech, v koutě plivátka, kam se daly umístit přebytečné sliny. Dnes jsou vidět jen na ilustracích z 19. století a poloviny 20. století (jako u dobrého vojáka Švejka).
Měli naši otcové pravdu? Věděli, co našemu zdraví prospívá? Sice uklízeč musel plivátka pravidelně vylévat a očistit, ale naši dědové a strýcové byli zdravější, když se zbavili jedů skrze sliny.

Jedy i odpady odháníme i jinak: z plic vdechujeme kysličník uhličitý a potem se zbavujeme neužitečných látek.
A co když právě těmi slinami vracíme do přírody to, co nepotřebujeme? Jen na chodníku to hezky nevypadá. Trávy však je ve městech méně a plivátka nemáme k dispozici.
I Komenský, který asi ještě nezažil větší pokrok s plivátky ve vzdělaném století 19. a počátku 20-tého, píše, že slinu máme vyplivnout na podlahu a podrážkou rozšlápnout a ne ji polykat jako medvěd.

V jednom románu z Tibetu jsem četl, jak mnich na pozorovatelně přijal dálkovou zprávu, načež ji šel oznámit opatovi a než opustil místo, vypláchl si ústa vodičkou z voňavých rostlin.
Uživatelský avatar
nop
 
Příspěvky: 1745
Registrován: ned 04. zář 2011 22:53:28
Bydliště: Praha

Re: Hodně zdraví

Nový příspěvekod Pelvan » sob 25. dub 2015 18:20:21

Ahoj nope

Moje babička dělala z bezových kuliček kávový likér, ale ten mi moc nechutnal. Sám občas pár bezových kuliček v době jejich zralosti sním, ale musí se s nimi opatrně, ve větším množství jsou syrové jedovaté.

JInak ráno, hned jak se probudím, mám takový nepříjemný pocit v puse, že si musím vyčistit zuby parodontaxem (nekrvácí mi po téhle zubní pastě dásně) i když jsem si je čistil už večer. Potom většinou ještě kloktám teplou vodou s rozpuštěnými kapkami Florsalminu (tak cca 15 kapek v 10 ml vody), protože nemohu vyplivat ven zadní rýmu. Až potom mohu začít to srkání oleje v ústech, které vydržím mezi 1/2 až celou hodinou. Po vyplivnutí oleje zase vyplachuji ústa teplou vodou, ideálně s rozpuštěnou jedlou sodou, ale to vždycky nezvládám, protože mne už ta nekonečná ceremonie otravuje...

Zdravím
Pelvan
 
Příspěvky: 1708
Registrován: úte 27. srp 2013 17:54:14

Re: Hodně zdraví

Nový příspěvekod Pelvan » ned 26. dub 2015 9:56:54

Ahoj Jano

Děkuji za tip, podívám se po těch mezitubních kartáčcích. Mají je už manželka se synem, jenom já ještě ne.
Ale i když to vypadá, že si stěžuji, tak jsem rád, že se tělo čistí, jenom ten svinčík uklízet je otrava.

Jinak již druhý den jedu tu 5ti denní kůru obkladů z kysaného zelí od pátera Ferdy. Nejdříve si na obě lýtka (aby to tomu druhému nebylo líto) vmasíruji tak asi 1 čajovou lžičku olivového oleje, abych nedával to zelí na holou kůži. Potom si na zánětem žil postižené pravé lýtko naskládám hrst kysaného zelí a nechám ležet okolo 1/2 hodiny až 1 hodiny...
A také jsem si dnes uvařil ten Ferdův čaj z kmínu pro jedlíky brambor (1 polévková lžíce kmínu povařená v 1 litru vody 7 minut).
Ještě se chystám si někdy uvařit ten čaj z bobkového listu, tecept na přípravu je podobný jako na ten kmín. To je čaj při zatuhlých a vrzajících kloubech pro pijáky kávy (psal o tom někde nop). Piji už jenom instantní nebo zelenou instantní kávu a snažím se to pití kávy omezovat. Piji místo toho meltu, ta snad tolik kloubům neškodí, nevím. Hlavně obě ramena (ale i kolena) mi praskají až hrůza.

Zdravím
Pelvan
 
Příspěvky: 1708
Registrován: úte 27. srp 2013 17:54:14

Re: Hodně zdraví

Nový příspěvekod nop » ned 26. dub 2015 14:24:19

Pelvan píše:Ahoj Jano

Děkuji za tip, podívám se po těch mezitubních kartáčcích. Mají je už manželka se synem, ...
Ještě se chystám si někdy uvařit ten čaj z bobkového listu, tecept na přípravu je podobný jako na ten kmín. To je čaj při zatuhlých a vrzajících kloubech pro pijáky kávy (psal o tom někde nop). Piji už jenom instantní nebo zelenou instantní kávu a snažím se to pití kávy omezovat. Piji místo toho meltu, ta snad tolik kloubům neškodí, nevím. Hlavně obě ramena (ale i kolena) mi praskají až hrůza.
Zdravím

Melta, žitná, sójová káva a pravá káva působí na klouby stejně. Rovněž instantní, ta je pouze snadněji rozpustná, protože ji už předem uvařili a pak v továrně v proudu teplého vzduchu vysušili na prášek (lyofilizovali).
Jediná, která "je v tom nevinně" je káva ze zelených zrn.

Pražením vznikají látky s velkou molekulou, ty po proniknutí stěnou vlásečnic se usazují tam, kde proudí krev nejpomaleji, to je v okolí kloubů a tam se usazují. Je tu ale naděje. Migrují také zpátky, krev je odnáší.
Tím se klouby čistí. Ale trvá to nejméně dva týdny, a na úplné vyčištění jsou třeba dva měsíce.
Když někdo nepije praženou kávu třeba týden a pak si řekne, že jednu vypije a zase týden nebude pít, to je stejné. Zanese si pokaždé klouby na dva týdny dopředu.

Takže je třeba trvale nepít kávu z pražených zrn. Po každém napití ty molekuly zanesou klouby. Účinek nepití se projeví za týden, lepší za dva a úplný výsledek za dva měsíce.

Ale jsou lidé, kterým pití kávy nic nedělá v kloubech. Mají asi jiný metabolismus, jiné koště v sobě.
Proč ti by měli zanechat kávu, když mají klouby s hladkým chodem?

Někdo by chtěl ten kofein z kávy. V Maďarsku se prodávají kofeinové tablety ve škatulce, podobně jako u nás guarana, kterou cucají hlavně řidiči aut.

Já jsem přešel na čaj, protože jsem pomalý a čaj obsahuje tein, účinkuje tak jako kofein.
Poradili mi to v práci, vypít ráno čaj ze dvou pytlíků čaje. Ale ze silných značek (jako Lipton nebo Irish Clipper a jiné, „snídaňový čaj“ – breakfast tea) stačí z jednoho. Účinek trvá pět hodin, potom stejně přijde oběd, kde se výkon člověka tlumí, když trávím.

dodatek: časy louhování čaje.

po zalití čaje dochází k přechodu molekul do roztoku:
aromatické látky mají molekuly střední velikosti (desítky atomů) a přestup z lístků se děje v čase po druhé minutě do konce čtvrté minuty,

po páté minutě odcházejí z listů třísloviny s větší molekulou se stovkami atomů, asi do desíti minut,
delší louhování už nic nepřináší, v lístkách zůstává lignín, který je tak velký (až 10.000 atomů), že už nevyleze.

Zajímavé je, že kofein má malou molekulu a přejde už do 50 vteřin prakticky celý do roztoku.
Kdo se chce více probudit, stačí mu louhování "do minuty",
ale nedostane do vody ty jiné aromatické látky, kterých je 18 (kyselina jablečná, vinná, citronová, vanilinová, etylvanilinová, šikimová, valérová a j.)

Kdo si dopřeje třísloviny (nebo zapomene včas cedit nebo vyjmout pytlík), nemusí být nešťastný. Je to sice trpčí, ale zdravé. Třísloviny slepují bílkoviny, proto zacelují drobné ranky v ústech a také mírně zahušťují stolici. Třísloviny obsahuje i některé bobulové ovoce jako ostružiny, borůvky, brusinky.
Radí se také pro zastavení mírného průjmu kojenců. Moudrost našich babiček říká: "dát dítěti silný černý čaj", ve skutečnosti působí čaj, který z dlouhého louhování obsahuje třísloviny.
Uživatelský avatar
nop
 
Příspěvky: 1745
Registrován: ned 04. zář 2011 22:53:28
Bydliště: Praha

Re: Hodně zdraví

Nový příspěvekod Pelvan » ned 26. dub 2015 21:02:56

Ahoj nope

Takže s kávou to mám nahnuté, když mi loupe v kloubech. Ono asi není dobré kávu moc pít, tohle jsem četl dnes v článku na seznamu:
"Omezte kávu – kofein uměle udržuje vysokou hladinu kortizolu a adrenalinu v krvi, zbytečně tak stresovou situaci prodlužuje."

Zdravím
Pelvan
 
Příspěvky: 1708
Registrován: úte 27. srp 2013 17:54:14

Re: Hodně zdraví

Nový příspěvekod nop » pon 27. dub 2015 0:58:46

Pelvan píše:Ahoj nope

Takže s kávou to mám nahnuté, když mi loupe v kloubech. Ono asi není dobré kávu moc pít, tohle jsem četl dnes v článku na seznamu:
"Omezte kávu – kofein uměle udržuje vysokou hladinu kortizolu a adrenalinu v krvi, zbytečně tak stresovou situaci prodlužuje."
Zdravím
Pij tedy zelenou, ta se nepraží.
Po získání informací jsem přestal pít ihned kávu. Potom mi přestalo harašit v kloubech. Budí mne čaj.
Uživatelský avatar
nop
 
Příspěvky: 1745
Registrován: ned 04. zář 2011 22:53:28
Bydliště: Praha

Re: Hodně zdraví

Nový příspěvekod Pelvan » pon 27. dub 2015 19:01:55

Ahoj nope

Koupil jsem si zelenou kávu bez kofeinu APINAT, je to 14 sáčků, každý sáček prý na 1/2 litru nápoje a stálo to něco málo přes 400,- Kč v akci, bez akce by to bylo okolo 450,- Kč.
Je to drahé a ne moc dobré...
Nejlepší na pití mi připadá rozmrzající voda, také domácí limonády bez cukru jsou dobré. Čaje mi moc nechutnají, ale občas je piji, dnes mám například průduškový čaj.

Bilance:
Před zánětem žil jsem již nejedl kadeřavou zeleninu a mléčné výrobky.
Po zánětu přestávám pít kávu a meltu, a neměl bych jíst brambory vařené bez kmínu. Opatrný bych měl být i s jezením pudinků a bílého pečiva a neměl bych také jíst větší množství masa.
Za chvíli už nebudu mít co jíst a stanu se brethariánem.:-)
Zatím se snažím jíst hodně ovoce, pohanky a nekadeřavé zeleniny, to snad ještě mohu.

Zdravím
Pelvan
 
Příspěvky: 1708
Registrován: úte 27. srp 2013 17:54:14

Re: Hodně zdraví

Nový příspěvekod nop » pon 27. dub 2015 23:53:20

Pelvan píše:Ahoj nope

Koupil jsem si zelenou kávu bez kofeinu APINAT, je to 14 sáčků, každý sáček prý na 1/2 litru nápoje a stálo to něco málo přes 400,- Kč v akci, bez akce by to bylo okolo 450,- Kč....

Zdravím

Ivane,
Lidé pijí kávu pro buzení, pro chuť, pohodu, távení, spolek a j.
Můžeš najít kávu nepraženou takto.
Na př. na Seznamu zadáš do vyhledávače "Zboží" řetěz káva zelená. Vyjde více řešení.

kdybysh se na to orientoval, zvolil bych mletou, kterou nasypu lžičkou, zaleji a nechám louhovat, na minuty nemusím hledět, protože tam nejsou látky z pražení.
Jedna z káv:
http://www.zbozi.cz/vyrobek/zelena-kava ... acek-200g/
Jestli Ti jde o nepraženou kávu, nemusíš pít kávu bez kofeinu nebo s příchutěmi (je např. i Zelená káva kapucino).
Např.
http://www.cokoladovepokuseni.cz/zelena ... T6etvCKqok
za 129,- Kč ,
s popisem:
Novinkou, která se objevuje na našem trhu, je zelená káva. Pro kafaře dobrý úlet, ale proč by si měl zelenou kávu koupit člověk, který kafe normálně nepije? Zelená káva obsahuje fenoly, které jsou prospěšné srdeční aktivitě, krevnímu oběhu a podporuje hubnutí. I Zelená káva obsahuje kofein. Dokonce více než káva klasická. Ten napomáhá snižování tělesné hmotnosti a dodává tělu energii,
a zvol dodání poštou (obvykle okolo 120 Kč) nebo osobní odběr,
na př. tato citovaná mletá zelená se prodává ve firmě Čokoládové pokušení :
Eliška Matěchová - Bonelli
Adresa:
Horecká 507
468 22, Železný Brod
=
jiné: Ráj Dárků má adresu: http://www.eshop-rychle.cz/rajdarku-com
a místem je: Petra Votrubcová,
Koberovy 65
468 22 Železný Brod
=
http://www.rigalli.cz,
David Kočí neuvádí výdejní místo, ale zašle Ti balík až do 50 kg
=
http://www.vitasvet.cz, , nternetový obchod vitasvet.cz provozuje:
Petra Šmídková, Návrší 267 , 595 01 Velká Bíteš
=
nebo: Zelená káva v plechové dóze 300g,
http://www.zbozi.cz/vyrobek/zelena-kava ... doze-300g/ v ceně 159 Kč – 219 Kč,
s popisem:
Zelená káva je nepražená, obsahující tak chlorogenovou kyselinu. Ta dodává kladné výsledky na hubnutí, soustředění a celkovou pohodu těla i mysli.Složení: nepražená mletá kávaÚčinky zelené kávy: Efektivní potlačení chuti k jídlu Rychlé působení Dostupná cena Energie po celý den Zrychluje metabolismus a trávicí procesy Vysoký obsah antioxidantů Mnozí sportovci zařadili jeho užívání do svého programu cvičení Nedoporučený výrobek pro děti a mladistvé, těhotné a kojící ženy.

Jedna z firem: ČAJOVÁ ZAHRADA ® (Great Tea Garden s. r. o.)
http://cajova-zahrada.cz/produkty/kava,
Prodej :
má tyto prodejny
http://cajova-zahrada.cz/nase-firemni-prodejny:

01/ Masná 696/21, 110 00 Praha 1

02/ Nádraží Holešovice, Partyzánská 1504/24, 170 00 Praha 7,

03/ Masarykovo nádraží, Hybernská 13, 110 00 Praha 1,

04/ Nádraží Kralupy nad Vltavou, Nádražní 55, 278 01 Kralupy nad Vltavou

Otevřeno všady: Pondělí - Pátek: 9.30 - 18.00 hodin

produkt:

Ve skupině kávy "v dóze" jsou také tři druhy pražené kávy ale pouze jedna je nepražená zelená:

ZELENÁ KÁVA V DÓZE http://cajova-zahrada.cz/detail-produkt ... ava-v-doze
Země původu: Brazílie

Zelená káva je nepražená - díky tomu má chlorogenovou kyselinu. To dodává kladné výsledky na hubnutí, soustředění a celkovou pohodu těla i mysli.

Příprava: louhujeme asi 5-7 minut nebo mírně povaříme.
Složení: nepražená mletá zelená káva (300g e), cena 199 Kč
*
zdar a dobrou chuť.
Uživatelský avatar
nop
 
Příspěvky: 1745
Registrován: ned 04. zář 2011 22:53:28
Bydliště: Praha

Re: Hodně zdraví

Nový příspěvekod Pavla » úte 28. dub 2015 8:16:37

Pelvan píše:
Bilance:
Před zánětem žil jsem již nejedl kadeřavou zeleninu a mléčné výrobky.
Po zánětu přestávám pít kávu a meltu, a neměl bych jíst brambory vařené bez kmínu. Opatrný bych měl být i s jezením pudinků a bílého pečiva a neměl bych také jíst větší množství masa.
Za chvíli už nebudu mít co jíst a stanu se brethariánem.:-)
Zatím se snažím jíst hodně ovoce, pohanky a nekadeřavé zeleniny, to snad ještě mohu.

Zdravím


Ahoj Pelvane,

breathariánství není zas až tak špatná volba... Takovou mírnější formou breathariánství je krátkodobý půst, který má na organismus překvapivě pozitivní účinky.
Pavla
 
Příspěvky: 465
Registrován: stř 19. bře 2014 13:01:44

Re: Hodně zdraví

Nový příspěvekod nop » úte 28. dub 2015 8:59:05

Pelvan píše:Bilance:....
Zatím se snažím jíst hodně ovoce, pohanky a nekadeřavé zeleniny, to snad ještě mohu.
Zdravím

Ivane, k zelenině. Před lety jsem četl zprávu, že šťáva vylisovaná ze syrové kapusty pomáhá léčit žaludeční vředy, pokud se podchytí v mírném stadiu. Zjistila to Akademie věd SSSR. Dále bylo naplánováno, že stanice v Gruzii (kde je teplo na pěstování) bude zkoušet usušit šťávu na rozpustný prášek, aby se to mohlo používat i v zimě.
To bylo před rozpadem SSSR, další zprávy jsem se nedočetl.
Uživatelský avatar
nop
 
Příspěvky: 1745
Registrován: ned 04. zář 2011 22:53:28
Bydliště: Praha

Léčivé účinky zeleniny a ovoce

Nový příspěvekod Návštěvník » úte 28. dub 2015 11:08:27

ČESNEK

Účinky: Povzbuzuje imunitní buňky k rychlejšímu dělení a vyšší aktivitě. Má protibakteriální účinky a po staletí se využívá jako lék proti rýmě, při zánětu krku, kašli a dýchacích potížích. Napomáhá vykašlávání. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Podporuje volný průtok krve. Snižuje vysoký krevní tlak. Snižuje hladinu cukru v krvi. Má vysoký obsah vitamínu A, B1, B2 a C.


Množství: Aspoň jeden stroužek denně. Účinek 1-2 stroužků česneku denně na zdravotní stav srdce je zjevný po několika týdnech. Používá se v kloktadlech a čajích. Při bolestech kloubů se nanáší přímo na kůži. Vatový tampón napuštěný česnekovým olejem a vložený do ucha je starý lék proti zánětu.



BROKOLICE

Účinky: Aktivizuje látkovou výměnu, zlepšuje práci srdce, svalů a nervů. Snižuje riziko vzniku rakoviny. Má vysoký obsah antioxidačního betakarotenu a vitamínů C a E. Je bohatým zdrojem kyseliny listové a železa.



Množství: Jezte jednou týdně 20 dkg v páře povařené brokolice s česnekem. Asi 1-3 dávky brokolice po 170 g týdně mohou výrazně snížit riziko rakoviny. Brokolice snižuje vstřebávání jódu, proto lidé, kteří jedí brokolici víc jak 2-3x týdně, by měli konzumovat potraviny s vyšším obsahem jódu.



CIBULE

Účinky: allicin snižuje riziko arteriosklerózy a trombózy a posiluje imunitní systém. Éterické oleje brzdí zánětlivé procesy a uvolňují hlen. Jen červené a žluté odrůdy obsahují sloučeniny, které snižují riziko vzniku nádorových onemocnění a mají protizánětlivé účinky. Švýcarští vědci zjistili, že je výbornou prevencí proti osteoporóze. Obsahuje hodně zinku potřebného na stavbu kostí, vitamíny B, C, A i E.



Množství: čím víc, tím lépe. Doporučuje se jíst syrová. Musí se jíst jen čerstvá, protože po rozkrájení se po 24 hodinách stává toxickou. Výzkumy doporučují sníst denně 60 g.
•Prostředek proti chřipce: cibuli nasekáme a uvaříme se třemi polévkovými lžícemi medu na sirup. Užívejte po lžičkách.
•Na všechny respirační infekce: připravte šťávu z nasekané syrové cibule, pokapejte ji medem a nechte stát přes noc. Užívejte každé 2 hodiny 1 kávovou lžičku.
•Opar rtu: léčíme tak, že na postižené místo přikládáme plátek syrové cibule.
•Rýma: předcházíme tak, že do nosu vkládáme tampóny namočené v cibulové šťávě.
•Bolesti krku: zmírní zábal z jemně nasekané cibule.
•Hnisající rány: potřeme obvaz kašičkou z cibule a přiložíme na postižené
místo.


ČERVENÁ ŘEPA

Účinky: Zmírňuje infekci dýchacích cest, reguluje krevní oběh, předchází zácpě, léčí ekzémy a posiluje vlasy. Vařená obsahuje rozpustné vlákniny, které snižují hladinu cholesterolu. Je součástí diet při onemocněních jater a ateroskleróze. Obsahuje látky s protirakovinnými účinky. Obsahuje vitamíny skupiny B, vzácné minerální a lipotropní látky. Obsahuje jód, kobalt a doporučuje se při odtučňovacích kúrách, onemocněních jater a ledvin. Je výživná, posiluje organizmus, pomáhá při léčbě chřipky a nachlazení.



Množství: Přidáváme ji do salátů, jíme nastrouhanou a šťávu masírujeme do vlasů. Šťáva smíchaná s medem se užívá při vysokém krevním tlaku. Doporučuje se roční spotřeba 3 kg. Pozor! Více jak 100 ml šťávy může vyvolat mírnou nevolnost a závratě. Proto je ji třeba zpočátku míchat s mrkvovou šťávou.



FENYKL

Účinky: Obsahuje éterické oleje, vitamíny (C a E) a draslík. Podporuje trávení a má uklidňující vliv na nervovou soustavu. Fenykl je znám svou schopností uvolnit zastavené větry a pomoci při plynatosti. Semena fenyklu mají protispasmatický účinek, zmírňují žaludeční křeče. Je bohatým zdrojem draslíku. Pro lidi s oblibou jídel s fenyklem může zvýšený příjem draslíku pomoci redukovat vysoký krevní tlak. Je důležitou součástí dětských čajů. Velmi příznivě působí proti bolení bříška u kojenců.



Množství: Stonky a listy jezte v neomezeném množství. 200gramová vařená porce nahradí 20-30% denní potřeby draslíku u dospělého člověka. Doporučuje se maximálně jedna čajová lžička semen fenyklu denně. Nedoporučuje se konzumovat semena po dobu těhotenství.



ZELÍ

Účinky: Rostlinné látky a vitamín C předcházejí rakovině. Balastní látky regulují zažívání a povzbuzují líná střeva. Kysané zelí pomáhá při pocitu plnosti, pálení žáhy a krkání. Šťáva z čerstvého zelí léčí žaludeční vředy, dvanácterník a choroby tlustého střeva. Šťáva ze zelných listů zmírňuje záněty, působí dezinfekčně a odvádí škodlivé látky přes kůži. Acetylchlorin, který obsahuje, působí při depresích. Zelí obsahuje antioxidanty a jiné látky zlepšující odolnost proti chorobám.



Množství: 1/4 hlávky pokryje 1/5 denní potřeby vitamínu C. Vnější listy a košťál je třeba pro zvýšený obsah nitrátů a olova odstranit. Obklady z čerstvých listů zmírňují bolesti svalů, hlavy, močového měchýře a léčí kožní choroby. Při žaludečních potížích je třeba nejméně měsíc pít 5-6 skleniček šťávy denně, asi hodinu před jídlem.



KUKUŘICE

Účinky: Vysoký obsah manganu působí proti stresu, svalovým křečím a srdeční arytmii. Železo pomáhá proti chudokrevnosti.



Množství: Je bohatým zdrojem energie - je v ní mnoho uhlohydrátů a bílkovin. 100 g pokryje téměř polovinu denní potřeby železa.



MRKEV

Účinky: snižuje cholesterol, předchází zácpě, pomáhá při kožních chorobách, nedokrvení a oslabení organizmu. Chrání zrak. Snižuje riziko rakoviny plic. Jednoduchý způsob, jak snížit hladinu cholesterolu v krvi. Je vynikající regenerační potravinou když se člověk cítí vyčerpaný, nebo se zotavuje. Mrkev je bohatá na vitamíny A, B a C, betakaroten, železo, vápník, draslík a sodík.



Množství: Každý den jezte 2 mrkve nebo vypijte pohár čerstvé šťávy. Půst s mrkvovou šťávou v průběhu 1 anebo 2 dní je velkou detoxikační terapií pro játra. Víc vitamínu A - karotenu se uvolňuje ze zpracované mrkve než při konzumaci v syrovém stavu. Při strouhání to je 36%, při rychlé tepelné úpravě až 60%, při konzumaci celé syrové mrkve jen 5%. Do čerstvé mrkvové šťávy vmíchejte i lžičku panenského olivového oleje, díky němu se karoten v těle lépe využije.



PAPRIKA

Účinky: Vitamín C neutralizuje volné radikály a posiluje obranyschopnost organizmu. Přírodní látka kapsaicin povzbuzuje činnost zažívacího traktu. Betakaroten posiluje buňky, brzdí proces stárnutí a chrání před škodlivým vlivem slunce na pokožku.



Množství: Pro vysoký obsah vitamínu C se doporučuje jíst ji preventivně při nachlazení. Jedna středně velká paprika pokryje dvojnásobek až trojnásobek denní potřeby dospělého člověka. Vitamín C se z papriky nevytrácí ani zahříváním, ani pečením. Červená paprika obsahuje 9x více betakarotenu a 2x více vitamínu C, než paprika zelená.



PETRŽEL

Účinky: Petržel je bohatá na vitamín C, provitamín A, železo, vápník, draslík, fosfor, hořčík, síru a křemík. Vysoký obsah železa zabraňuje chudokrevnosti. Vitamín C posiluje imunitní systém a povzbuzuje chuť k jídlu. Povzbuzuje činnost jater a pomáhá při dně. Je užitečným zdrojem vápníku. Pomáhá organizmu zbavit se nadměrné tekutiny. Neutralizuje škodliviny z cigaretového dýmu.



Množství: 100 g obsahuje 170 mg vitamínu C. Doporučuje se používat jako koření. Na zregenerování pokožky postačí sedm dní natírání čerstvou šťávou. Odvar ze semen uvolňuje hladké svalstvo v celém těle a zmírňuje bolesti hlavy, migrény a podrážděný žlučník. Žvýkání čerstvé petrželové natě odstraňuje v dechu zápach po cibuli a česneku.



PÓR

Účinky: Působí proti nadýmání a pocitu plnosti, žlučovým kamenům a nechutenství. Obsahuje množství vitamínu E, karotenů, železa a syrový obsahuje kyselinu listovou, vitamín C a B1. Tak jako cibule a česnek je i pór mimořádně antiseptický - pomáhá likvidovat bakterie. Pór také pomáhá chránit srdce a artérie před arteriosklerózou a vysokému krevnímu tlaku.



Množství: Pórový odvar se lehce připravuje a je vynikající na nahrazení úbytku minerálů po dobu nevolnosti a při průjmu. Jednoduše povařte 8-10 pórů ve 2-3 litrech vody asi 1-2 hodiny. Pórový sirup je účinný prostředek na plicní infekce. Uvařte několik pórů ve vodě, a když změknou, extrahujte šťávu protlačením přes gázu. Přidejte med a pravidelně užívejte.



RAJČATA

Účinky: Povzbuzují apetit a zažívání a brzdí růst choroboplodných bakterií ve střevech. Kalium snižuje krevní tlak. Mimo srdečně-cévních chorob pomáhá při léčení různých poruch trávení. Slouží jako odvodňovací prostředek. Rajčata obsahují antioxidanty, množství vitamínu E, vitamín C a betakaroten.



Množství: Jezte libovolně. I rajčatový protlak je bohatý na karoteny a vitamín E. Jeden pohár protlaku chrání před rozličnými chorobami, hlavně před nachlazením. Preventivně pijte 1 pohár rajčatové šťávy 3x denně po dobu 3-4 týdnů.



ŘEDKVIČKA

Účinky: Pomáhá při prevenci rakovinových onemocnění. Éterické oleje podporují tvorbu žluči a urychlují zažívací proces. Používá se při léčení onemocnění žlučníku, žaludku a průdušek. Obsahuje vitamíny C a B.



Množství: Doporučuje se jíst syrová. Doporučená dávka je 1-2 kg ročně.



HLÁVKOVÝ SALÁT

Účinky: Kyselina listová a vitamín B zlepšují činnost mozku, paměť, koncentraci a spánek. Je tradičním prostředkem na povzbuzení trávení a činnost jater. Má uklidňující účinky.



Množství: Denně snězte 150 g s rajčaty a bylinkami. Když chceme získat co nejvíce živin, vybíráme salát který má víc větších, zelených listů. Umyté, zabalené hlávky s roztrhanými listy rychle ztrácejí vitamín C a kyselinu listovou. Salát ráda konzumují i malá domácí zvířata.



CHŘEST

Účinky: Výhonky jsou bohaté na vitamín C a mají mimořádně vysoký obsah vitamínu E, který zlepšuje zrakovou ostrost a potlačují projevy stárnutí pokožky, problémy se srdcem, zvyšují libido a účinně chrání buňky před útoky volných radikálů. Chřest je bohatý na vitamíny skupiny B a obsahuje velké množství kyseliny listové. Mimo toho obsahuje hodně draslíku a zinku. Chřest patří k nejlepším omlazovacím prostředkům v přírodě. Posiluje imunitní systém a chrání před záněty. Aktivuje tvorbu hormonu štěstí a pomáhá při poruchách spánku. O chřestu se zároveň říká, že upravuje vysoký krevní tlak, podporuje činnost srdce a ledvin. Pomáhá při uvolňování nervového napětí.



Množství: Chřest je jako stvořený pro různé diety, neboť obsahuje velmi málo kalorií (na 100 g jen 18 kalorií). Je též bohatý na vlákniny, které mají blahodárný vliv na střeva. Když zkonzumujete 250 g, pokryjete celodenní potřebu vitamínu C. Chřestovou sezónu bychom měli využít na chřestovou kúru. Aktivizuje metabolizmus celého organizmu. Už po týdnu (denně zkonzumovat 200 g chřestu) se budeme cítit svěží a vitální.



Jak správně vařit chřest: nejprve odřežeme dřevnatou spodní část a chřest oloupeme (postupujeme vždy od hlavičky dolů). Aby nezčernal, namočíme ho do studené vody. Před vařením ho svážeme po 6-10 kusech a postavíme do hrnce s osolenou vodou hlávkami nahoru. Stačí, když bude ve vodě jen do poloviny, křehké hlávky se uvaří v páře. Vaříme 10 - 15 minut.



ŠPENÁT

Účinky: Betakaroten a vitamín E zachytávají volné radikály. Kalium snižuje krevní tlak a magnézium působí proti svalovým křečím. Může ochránit před degenerací zraku. Je užitečným zdrojem železa. Mimo toho obsahuje vitamíny C, B1 a B2, jód, vápník a kyselinu šťavelovou, která váže vápník, takže při větší spotřebě je třeba dávat pozor, aby se organizmus neochudil o tento minerál.



Množství: 200 g pokrývá polovinu denní potřeby kalia. Mražený špenát si uchovává více živin než zvadlý čerstvý. Konzervovaný špenát si udržuje podstatné množství živin mimo kyseliny listové. Lidé postižení dnou, nebo ti co mají ledvinové kameny, by se měli špenátu vyhýbat pro jeho vysoký obsah oxalátů.


Jak správně vařit špenát: dobře umyté, očištěné lístky dáme do hrnce, který uzavřeme pokličkou, a na mírném ohni minutu-dvě spaříme. Není třeba ho podlévat vodou, stačí mu vlhkost, která se uvolní z lístků. Uvařené listy pokrájíme nahrubo. Dáme na pánev s tukem smaženou cibulkou, solí, pepřem a kmínem, dusíme pod pokličkou do vydušení větší části vody a dle potřeby přidáme česnek, nebo rozklepnuté vejce. Dochutíme muškátovým květem.



ZÁZVOR

Účinky: Je klasickým léčebným prostředkem při rýmě, chřipce a kašli. Osvěžující čaj připravený z čerstvého kořene pomáhá vylučovat hleny a posiluje žaludek. Horký zázvorový čaj pomáhá při zimnici, obklady přinášejí úlevu při zánětu nosních dutin, při zánětu průdušek a při jiných plicních těžkostech.



Množství: Vatový tampón namočený v zázvorovém odvaru přináší úlevu při bolestech ucha. Přiložený na pokožku zvyšuje prokrvení, a tak zmírňuje bolesti způsobené chřipkou.



CELER

Účinky: Je to nejen známá zelenina, ale i důležitá léčivá rostlina. Používají se všechny části včetně semen. Nať je bohatá na vitamíny a minerály. Je vhodná jako potravinový doplněk pro nemocné cukrovkou. Éterické oleje a sedanolid mají povzbuzující účinek na zažívací orgány. Betakaroten neutralizuje volné radikály. Kalium reguluje krevní tlak a krevní oběh. Zbavuje pocitu stresu. Díky bohatému obsahu draslíku uklidňuje nervy a zlepšuje subjektivní stav. Naťový je lepší než kořenový. Je vynikající složkou redukční diety.



Množství: 150 g pokrývá 1/4 denní potřeby kalia. Nejlepší je ho jíst syrový, např. strouhaný v salátech. Celerové listy se dají dobře sušit a dlouho si uchovávají svou vůni.



BRAMBORY

Účinky: Jsou bohatým zdrojem vitamínu C a B a obohacují tělo draslíkem, magnéziem, fosforem a železem. Vyrovnají se dietním potravinám i počtem kalorií. Nejvíc se v lidové medicíně využívá šťáva ze syrových brambor tradičně na trávicí těžkosti, gastritidy, poruchy jater a žlučové kameny. Syrová bramborová šťáva utišuje záněty a podporuje hojení kožních infekcí a poranění. Plátky syrové brambory jsou vynikajícím obkladem na opary a omrzliny, a když ho dáme na spánky, pomůže na bolesti hlavy a migrénu.



Množství: 100 g brambor = 70 kalorií. Pokud se brambory vaří (v páře nejlépe) nebo pečou ve slupce, zachovávají si mnoho ze své výživové hodnoty a jsou i lehce stravitelné.



ŘEŘICHA

Účinky: Je bohatá na železo, vitamín C a měď. Pomáhá při chudokrevnosti, odstraňuje pocit únavy. Výborně pročišťuje krev a zbavuje tělo toxinů. Stimuluje činnost jater, pankreasu a žlučníku. Žvýkání syrové řeřichy posiluje dásně a pomáhá zamezovat jejich krvácení. Při vnějším použití vhodně působí na nečistou pleť a hnisavé vřídky.



Množství: Podle lidových léčitelů by však denní dávka řeřichy pro dospělou osobu neměla překročit jednu polévkovou lžíci.



ANANAS

Účinky: Má vysoký obsah enzymů, hlavně bromelinu. Tyto enzymy pomáhají při uzdravování, zmírňují rozličné záněty a zlepšují trávení. Urychlují spalování tuků a zabraňují tvorbě tukového tkaniva. Odvodňuje organizmus a zmírňuje otoky. Pomáhá při střevních poruchách a průjmu. Odstraňuje stařecké skvrny. Zvyšuje hladinu bílkovin v celém organizmu. Mimo vitamínu B12 a E poskytuje i ostatní vitamíny, minerální a stopové látky.



Množství: V čase diety konzumovat půl ananasu denně, jeden plátek před každým jídlem. Častá konzumace čerstvého ananasu má blahodárné účinky. Čerstvě vytlačená šťáva se používá při horečkách a při mořské nemoci. V zemích karibské oblasti, odkud pochází, ho považují za afrodiziakum.



BANÁN

Účinky: Díky obsahu tryptofanu je vynikajícím antidepresivem, které má pozitivní vliv na náladu. Ideální pro lidi, kteří potřebují vytrvalost, sílu a soustředění. Mají vysoký obsah magnézia (36 mg/100 g) a draslíku (382 mg/100 g). Jeden - dva banány zlepší náladu a pomáhají usnout.



Množství: Jezte libovolné množství.



TŘEŠNĚ

Účinky: Obsahují vitamín C a draslík. Ten pomáhá udržovat zdravou pokožku a pravidelný rytmus srdce. Působí preventivně proti dně, odvádějí z těla toxické látky a čistí ledviny. Mají močopudné účinky a pomáhají pročistit organizmus. Nachází se v nich kyselina křemičitá, která blahodárně působí na zpevnění vaziv. Mimo toho obsahují i fosfor, který uklidňuje nervovou soustavu. Třešňové listy se přidávají i do čajových směsí pro jejich močopudné účinky. Koupel v odvaru zmírňuje bolesti kloubů při revmatizmu.



Množství: Jezte libovolné množství. Třešně se stopkou vydrží déle.



RYBÍZ

Účinky: Obsažené flavonoidy působí proti arterioskleróze, nachlazení a při problémech se střevy. Napomáhají sekreci různých šťáv. Jsou bohaté na betakaroten, biotin, vitamín C a E. Zabraňují infekci močových cest. Přinášejí úlevu při zánětech. Výborný zdroj draslíku.



Množství: Jezte libovolné množství, především syrového rybízu. Džusy z černého rybízu často obsahují jen málo ovoce. Proto si řádně přečtěte obal.



GRAPEFRIUT

Účinky: Obsahuje vitamín C. Růžový je na něj bohatší než bílý. Mimoto obsahuje betakaroten, jenž se v organizmu mění na vitamín A, který napomáhá zachovat si mládí a chrání nás před infekcemi.



Množství: Růžový grapefruit denně pokryje denní dávku vitamínu C.



HROZNY

Účinky: Všechny sorty hroznů patří k nejzdravějším druhům ovoce vůbec. Hrozny obsahují kyselinu listovou, barviva, minerální látky a stopové prvky. Z minerálních látek má nejvíce draslíku, který pomáhá organizmu nejen při odstraňování odpadních látek, řízení srdečního rytmu, ale pomáhá i jasnému myšlení. Vlákniny, které jsou ve slupkách hroznů, podporují činnost střev. Zároveň obsahuje vitamín C, E a vitamíny skupiny B. Regeneruje vrchní část pokožky, zmírňuje stavy při žlučových a ledvinových kamenech. Dodává množství antioxidantů. Šťáva se používá při léčbě chorob, které vznikají hromaděním toxinů v těle. Působí močopudně a žlučopudně, mírně prohání. Protože mají hrozny močopudný účinek, pomáhají z těla vyplavovat škodlivé látky. Snižují kyselost žaludečních šťáv. Výhodou hlavně pro podzimní dny, kdy mnozí z nás pociťují nostalgii za létem a těžko se vyrovnávají se změnami počasí, je, že hrozny zmírňují únavu a deprese. Pro svou výživovou hodnotu jsou doslova energetickou bombou.



Množství: Hrozny můžeme v syrovém stavu použít při výrobě salátů, na zpestření studených mís či jednohubek, hlavně sýrových. Kombinace rokfóru a bobule hroznů je opravdu vynikající. Základním pravidlem je mít kvalitní hrozny, čerstvé, ve střední velikosti, s pevnou slupkou a se šťavnatou a masitou dužinou. Z kvalitního základu je potom i kvalitní produkt.



HRUŠKA

Účinky: Obsahují mimo vitamínů hlavně vápník, fosfor a lehce stravitelné cukry. Mají antibakteriální, močopudný a posilující účinek, hlavně v kombinaci s ovesnými vločkami. Plody nebo šťáva se používají v lidovém léčitelství při obezitě, močových kamenech, vysokém krevním tlaku. Vařené a pečené se používají proti kašli a na záduchu, odvar ze sušených hrušek proti průjmům. Hrušky pročišťují střeva, odstraňují zácpu a jiné poruchy trávení. Některé odrůdy obsahují v dužině drobná zrníčka, která lidem s citlivými střevy a poruchami žlučníku, pokud je jedí syrové, způsobují těžkosti. Plané hrušky mají léčivější účinky, než hrušky ušlechtilé.



Množství: Když občas sníme hrušku, pozitivně si tím stimulujeme lepší náladu.



JABLKO

Účinky: Jablka téměř neobsahují bílkoviny, mají však vysoký obsah vody, málo sacharidů. Mimořádně jsou bohatá na vitamíny a stopové prvky. Jablka mají vysoký obsah draslíku. Jablko obsahuje až 30% vlákniny. Regenerují a očišťují organizmus, snižují hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Jsou účinná při bolestech hlavy a závratích. Pomáhají proti průjmu i zácpě. Proti průjmu pomáhají sladká jablka, při zácpě zase kyselá, která povzbuzují činnost střev. Jsou osvědčeným prostředkem při těžkostech s klouby. Podporují odolnost proti chorobám. Jablka působí jako vynikající omlazovací kúra. Ze slupky a dužiny, které chrání jaderník, se v lidském organizmu uvolňují látky s léčivým i preventivním účinkem. Odvar z jabloňových květů má uklidňující účinky a zmírňuje záchvaty kašle. Při chřipce a kašli se osvědčilo pití šťávy z jablek. Jemně nastrouhané jablko i se slupkou konzumované večer váže ve střevech toxické látky.



Množství: Víceré výzkumy potvrdily, že konzumace jednoho jablka ráno a večer výborně regeneruje a očišťuje organizmus.


JAHODY

Účinky: Obsahují mangan, který účinkuje jako afrodiziakum. Také urychlují látkovou výměnu a dodávají vitamíny E a C, které vážou volné radikály. Jsou tradičním diuretikem a přinášejí úlevu při revmatizmu a dně.



Množství: Stačí jíst 20dkg denně v době sezóny, dají se již koupit i mimo ni.



MERUŇKY

Účinky: Obsahují kyselinu listovou, pantotenovou a betakaroten, které brzdí procesy stárnutí a ulehčují regeneraci buněk. Zlepšují náladu a odstraňují únavu a poruchy soustředění. Podporují imunitní systém buněk a chrání je před vlivem volných radikálů. Urychlují tvorbu buněk. Pomáhají regulovat krevní tlak. Mají vysoký obsah rozpustné vlákniny. Jsou výborným zdrojem železa. Mají příznivý vliv na sliznici plic silných kuřáků.



Množství: Čerstvé, nebo sušené meruňky jezte libovolně. Už tři plody obsahují karoteny v množství poloviční denní potřeby dospělého člověka. Hrst sušených meruněk nahradí dospělému okolo 20 % denního příjmu draslíku, ženám více než 10 % železa a mužům téměř 20 %.



Upozornění: Meruňkové pecky obsahují hořký amygdalin a jsou jedovaté. Jadérka z meruňkových pecek proto raději nejezte. Ani těhotné ženy by pro vysoký obsah mědi neměly konzumovat mnoho meruněk. U některých náchylných lidí mohou meruňky vyvolat průjem a při nadměrné konzumaci i celkovou slabost.



OŘECHY

Účinky: Vlašské ořechy jsou bohatým zdrojem draslíku, magnezia, zinku, mědi, selenu a kyseliny folové. Uklidňují a mají pozitivní vliv na mozek. Jádra ořechů dlouhodobě skladovaná po vyloupání ztrácejí mnoho výživných vlastností. Pokud nemáte vlašské ořechy vlastní, kupujte je raději celá a ze skořápek je vyloupejte až krátce před konzumací.



POMERANČE

Účinky: Vitamíny a selen posilují obranyschopnost organizmu. Kalium a magnezium organizmus pročišťují. Jsou zdrojem vitamínu C. Mají protirakovinné účinky. Snižují hladinu cholesterolu v krvi a posilují krevní vlásečnice.




Množství: Pomeranče v jakémkoli množství podporují odolnost proti chorobám. Výzkumem se zjistilo, že lidem, kteří jedli denně 100 g citrusového ovoce se snížilo riziko rakoviny. Čerstvě vytlačená šťáva má vysoký obsah vitamínu C, draslíku a kyseliny listové.



ŠVESTKY

Účinky: Ideální spojení vápníku a fosforu působí blahodárně na posílení kostí a pomáhá trávení. Sušené švestky jsou známy svým laxativním účinkem a poskytují užitečné množství vlákniny a železa.


Více informací na: http://www.celostnimedicina.cz/lecive-u ... z3YaoueFrh
Návštěvník
 

Re: Hodně zdraví

Nový příspěvekod Návštěvník » úte 28. dub 2015 11:40:05

"Chvála budiž citronu aneb „Žlutý zázrak“

Jistě není potřeba tento druh ovoce dlouze představovat… většina z nás ho běžně používá v kuchyni k dochucení nápojů a pokrmů. Ale kdo z nás ví, kolik tělu prospěšných účinků tento malý žlutý zázrak má??



Léčivé látky

Citron je bohatým zdrojem vitamínu C, neboli kyseliny askorbové, která posiluje obranyschopnost organismu. Dále podporuje tvorbu kolagenu, látky, která se podílí na stavbě pojivové tkáně a pomáhá při hojení nejrůznějších poranění. Citrónová šťáva obsahuje karotenoidy, vitamíny skupiny B, pektiny, fosfor, draslík, sodík, dvojmocný vápník, dvojmocné železo a další stopové a minerální prvky. Citron především obsahuje tzv. flavonoidy s antioxidačními vlastnostmi, které preventivně působí proti kardiovaskulárním chorobám a rakovinnému bujení. Ve žluté vrstvě citronové kůry se nachází silice, která se skládá z limonenu, citralu a citronelalu, dále obsahuje glykosid hesperidin, jenž blahodárně ovlivňuje prostupnost a křehkost krevních vlásečnic. Bílá vrstva citronové kůry je nazývána albedo a obsahuje především flavony, glykosidy a deriváty kumarinu. Citrony rovněž pomáhají odkyselovat organismus.



Léčivé účinky citronu

- Posiluje imunitní systém a obranyschopnost

- Pomáhá při zažívání

- Zabraňuje krvácení z dásní

- Posiluje tepny

- Posiluje vlasy, nehty a pokožku

- Zvyšuje výkonnost

- Působí preventivně proti křečovým žilám





Kůra z citronu

Kůra tohoto plodu pomáhá odvádět z organismu kyselinu močovou, proto je velmi vhodným prostředkem proti revmatismu, artróze, dně. Dále pomáhá snižovat krevní tlak, zabraňuje vzniku sraženin, kornatění tepen, posiluje játra a žlučník.

Tinktura z citronové kúry

Potřebujeme: 2 lžíce chemicky neošetřené citronové kůry (nejlépe v bio kvalitě), 2 dl 60% lihu
Postup: Kůru zalijeme lihem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout 2 x denně protřepávat. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do tmavé sklenice a užíváme 3 x denně 15 kapek nakapaných do 2 dl vody po dobu 6 týdnů.

Vnitřní citronová kůra – albeno, je bohatá na rostlinný antioxidant (bioflavonoid) citrin, který účinně posiluje a snižuje bolestivost stěn žil a vlásečnic. Může být tedy účinnou pomocí i prevencí křečových žil. V kůře je také obsažena látka limonen, ta vykazuje určitě působení proti růstu nádorů. Vědci se zaměřili především na výzkum využití limonenu při prevenci a léčbě nádorových onemocnění, zejména prsu. Zjistili, že tato látka výrazně potlačuje růst nádorů. Zajímavé bylo i zjištění, že v organismu vyvolává rozpad estrogenu na slabší formu. Zvýšená hladina tohoto hormonu je spojována s vyšším ohrožením rakovinou prsu. Limonen rovněž posiluje jaterní činnost.

Obklady z bílé citronové dužiny se všeobecně používají na vředy, abscesy a poranění kůže. Vnitře se při tom také užívá citronová šťáva.



Šťáva z citronu

Citróny obsahují éterické oleje, které pomáhají rozpouštět žlučové kameny, mají antibakteriální účinky a snižují horečku. Pití citrónové šťávy a její přidávání do rozličných salátů pročisťuje játra i ledviny. Citrónová šťáva odstraňuje usazené soli z organismu. Při dně a jiných kloubních potížích se doporučuje každodenní pití zředěné šťávy z citrónů a potírání kostních výrůstků.

Citronová šťáva na překyselený žaludek

Poněkud zvláštní se může zdát skutečnost, že citrónová šťáva v organismu působí zásaditě a citrón neutralizuje nadměrnou produkci kyseliny solné v žaludku. Tím pádem může být i účinný pomocník při pálení žáhy.
Při překyseleném žaludku užíváme 3 x denně 1 čajovou lžičku čerstvé citrónové šťávy.

Nepříjemný dech

Citron není pouze lokálním antiseptikem pro ošklivý dech, ale také zabraňuje kvašení a tudíž vytváření takovéto nepříjemnosti v ústech. Herci pijí citronovou šťávu s trochou medu dvakrát až třikrát denně, aby si zajistili sladký dech;-)

Zubní kámen a krvácející dásně

Citronová šťáva je sama o sobě úžasný prostředek pro čištění zubů. Pokud namáčíte kartáčky do zředěné citronové šťávy, budete mít čisté kartáčky i zuby. Citronová šťáva je rovněž výborná při zánětech dutiny ústní , například dásní nebo při aftech. Čerstvou šťávu si po dobu pěti dní několikrát denně vyplachujte ústa. Potíráním dásní čerstvou šťávou z citronu zastavíte krvácení dásní a podpoříte její zpevnění. Pozor, kyselina citronová změkčuje sklovinu, po výplachu úst počkejte alespoň 20min, než si vyčistíte zuby.

Citron také rozpohybuje střeva

Šťáva z jednoho citronu ve sklenici teplé vody je velmi efektivním stimulantem trávení. Zácpě se dá velmi úspěšně předejít denním pitím teplé vody s citronem hned po ránu nalačno.

Citron jako posilující prostředek

Mnoho lidem chybí vytrvalost, nemá dostatek vápníku. Pokud po dobu 30dní dvakrát denně užíváte citronový koktejl, tak dojde ke změnám chemie ve vašem těle, což posílí organismus, zlepší paměť a výdrž. Citronový koktejl se dělá z citronové šťávy, sojového mléka a medu rozmíchaného v mixéru nebo ještě lepší promíchaného v šejkru.

Citron a menstruace

Šťáva z citrónů pomáhá zmírňovat krvácení při silné menstruaci. Při těchto potížích je nutné vypít denně šťávu z 2 – 3 citronů.

Citron a záděry

Potírání nehtů kouskem citrónu pomáhá při záděrách, lámání nehtů a bílých skvrnách na nehtech, což většinou svědčí o nedostatku zinku a vápníku v organismu.

Citron a vaginální hygiena

Zředěná citronová šťáva je bezpečnou a účinnou metodou pro vaginální hygienu. Je to silné antiseptikum, neobsahuje žádné dráždivé látky, jako obsahují různé jiné prostředky pro výplachy.

Citron a ranní nevolnost

Podle Miram Erick „Řízení ranní nevolnosti“ mají citrony terapeutický účinek u těhotných žen. Nejen, že pomáhají s nevolností, které s počátkem těhotenství přichází, ale poskytují také antioxidanty a živiny.

Citron a úbytek váhy

Účinné obsahové látky v citronu urychlují metabolismus bílkovin a pomáhají tak při snižování tělesné hmotnosti.

Citron a štípance

Citrónovou šťávou můžete potřít kůži po hmyzím štípnutí nebo včelím bodnutí, při svědění, výskytu akné či některých typů ekzémů.

Citron a vlasy

Citron má mnoho využití pro vlasy a hlavu. Masírováním pokožky ve vlasech citronovou šťávou si může udělat každý doma a pro své antiseptické účinky může být ponechán přes noc. Zmírňuje vypadávání vlasů.

Citron nebo ocet?

Ve většině případů se může citronová šťáva použít místo octu, jako je třeba zavařování či zálivky do salátu, ochucení polévek atd. Takto se člověk vyhne škodlivým účinkům, které tělu ocet způsobuje.

Citron proti molům

Ve Francii mají pěkný zvyk dávat do svých šatních skříní oloupané slupky od citronu, takto mají své skříně chráněny. Nebo také vzít zralý citron, do jeho slupky napíchat mnoho koření hřebíčků a dát do skříně, kde pomalu vysychají a zanechávají příjemnou vůni.

Osvědčené citronové recepty

Ranní nápoj

Tímto prohřívacím, zásaditým a očistným nápojem můžeme začínat každý den.
Potřebujeme: 2 dl vroucí vody, 1 lžičku citrónové šťávy
Postup: Obě ingredience smícháme, nápoj popíjíme nalačno.


Citronovo – mátový nápoj pro podrážděný žaludek

Potřebujeme: 1 lžičku máty, 1 lžičku citronové šťávy, 2 dl vroucí vody
Postup: Mátu přelijeme vroucí vodou a vše necháme 10 minut louhovat, poté přecedíme a přilijeme šťávu z citronu. Hotový nápoj popíjíme po douškách.

Očistná citronová kúra

Tato kúra je výborným přírodním prostředkem na vyčištění organismu.
Potřebujeme 3 dl čisté neperlivé vody a 1 lžíci čerstvé citrónové šťávy (nejlépe v bio kvalitě). Postup: Obě ingredience smícháme, nápoj popíjí se 3 x denně po douškách po dobu 14 dní.

Lék na bolesti v krku

Při bolavém, podrážděném krku a kašli si můžeme tímto prostředkem účinně pomoci.
Potřebujeme: 1 lžíci kvalitního tekutého medu, půl lžičky čerstvé citronové šťávy (nejlépe v bio kvalitě)
Postup: Med a citronovou šťávu dobře promícháme a pomalinku cucáme v ústech. Tento přírodní prostředek nás účinně zbaví bolesti v krku."

http://www.abecedazdravi.cz/aktualne/ch ... uty-zazrak
Návštěvník
 

PředchozíDalší

Zpět na Pelvan

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník