Moderátor: Pelvan
Ostrá jídla prodlouží život, tvrdí vědci
Elixír života by se mohl skrývat v takových ingrediencích, jako jsou pálivé chilli papričky nebo kari. Ukazuje to rozsáhlá studie vědců provedená na vzorku zhruba půl miliónu osob, kterou publikoval vědecký časopis British Medical Journal. Při pravidelné konzumaci pikantních přísad a chilli papriček se podle nich snižuje riziko časného úmrtí až o 14 procent. Píše o tom italský deník Corriere della Sera.
Mezinárodní tým vědců koordinovaných Čínskou akademií lékařských věd soudí, že tento blahodárný účinek je zřejmě spojen s tím, že tyto ostré ingredience obsahují kapsaicin, který způsobuje pálení v ústech a využívá se i v lékařství, neboť tiší bolest a stimuluje srdce, vitamín C a další látky. Vědci zároveň zdůraznili, že je třeba ještě dalších výzkumů k tomu, aby mohla být "ostrá" dieta každému doporučována.
Studie zahrnovala 487 375 osob od třiceti do devětasedmdesáti let registrovaných u China Kadoorie Biobank v letech 2004 až 2008 a sledovaných po dobu asi sedmi let.
Všichni vyplňovali dotazník, kde odpovídali na otázky, jaký je jejich celkový zdravotní stav a fyzická kondice, zda konzumují pikantní pokrmy, červené maso, rostlinnou stravu a zda pijí alkohol. Ze studie byli vyloučeni ti, kdo prodělali rakovinu, srdeční choroby a infarkt, naopak do ní byl zahrnut možný vliv takových faktorů, jako je věk, stav, vzdělání a fyzická aktivita.
Vědci podle deníku Guardian dospěli k těmto závěrům: kdo jedl pikantní pokrmy jeden až dva dny v týdnu, tomu se riziko předčasného úmrtní snížilo o deset procent. Těm, kdo konzumovali pikantní jídla tři až šest dní v týdnu, hrozilo o 14 procent menší riziko úmrtí.
Menší nebezpečí úmrtí na rakovinu
Přímá úměrnost mezi tím, jak často tyto osoby jedly pikantní jídla, a rizikem úmrtí, byla stejná u mužů jako u žen a výrazněji se projevovala u těch, kdo pili alkohol.
Častou konzumaci pikantních pokrmů vědci rovněž spojují s menším nebezpečím úmrtí na rakovinu, ischemickou chorobu srdeční a dýchací potíže. V tomto případě se tento vliv projevoval více u žen.
Ti, kdo častěji pojídají pikantní pokrmy, dávali přednost čerstvé nebo sušené chilli papričce. Konzumace čerstvých chilli papriček je podle vědců zřejmě spojena s menším rizikem úmrtí na zhoubné nádory, ischemickou chorobu srdeční a cukrovku.
Experti jsou však zatím opatrní. Studie je podle nich pouze "pozorovací" a potřebuje prohloubit, aby bylo možno lidem radit ke změně jídelníčku. "Potřebujeme další výzkum, abychom mohli zjistit, zda je pikantní jídlo schopno přímo zlepšit zdravotní stav a snížit úmrtnost, nebo zda jde jen o vnější projev jiných faktorů zahrnujících stravovací návyky a životní styl," upřesnili vědci.
http://www.novinky.cz/veda-skoly/378406 ... vedci.html
Pelvan píše:Ahoj
Povím vám o mé návštěvě žilní specialistky, byl jsem tam na kontrole po mém zánětu žil. Měl jsem tam jít po 3 měsících po začátku zánětu, tak jsem se tam po 3 měsících objednal a čekací lhůta jsou další 2 měsíce. Takže ta kontrola proběhla 5 měsíců po zánětu, v době, kdy nemám žádné subjektivní potíže a žádné prášky neberu.
Specialistka se mne zeptala, zda jsem si vyzvedl ve zdravotnických pořebách kompresní punčochy na poukaz. Po mé odpovědi, že ano, se mne neptala, zda je také nosím (nenosím). Další poukaz mi prý může moje obvoďačka napsat už za měsíc a tak dál vždy po půl roce (nevím co bych s tím punčochovým zbožím dělal).
Zkontrolovala mi ultrazvukem žíly na obou nohách a řekla, že nejsou úplně v pořádku a ani už nebudou.
Pak se mne zeptala, zda si chci ty žíly nechat odoperovat. Já jsem řekl, že ne. Pak mne ubezpečila, že při recidivě zánětu bude operace nevyhnutelná. Ne to mne nenapadla žádná odpověď.
Pak mi napsala recept na Detralex (ten beru, ale v polovičním dávkování, než mi předepsala) a na nějaký protizánětlivý Vessel Due F (ten neberu, nechci brát více jak jeden druh prášků a navíc je tenhle prášek bez doplatku, což je mi podezřelé).
Tak asi tak a zdravím
Pelvan píše:Ahoj nope
.....
Ta káva je asi prevít, již několikrát jsem tu psal, že mne ta zanícená žíla více bolela, když jsem si dal kávu. Již několik měsíců kávu nepiji, pouze tu zelenou z čajové zahrady.....
Pelvan píše:Ahoj nope
Mám ten parní hrnec, ale mně to nechutná, ta napařená zelenina. Když si mohu vybrat, tak nejlepší je zelenina syrová (okurky, rajčata, papriky, mrkev, ...) a potom pečená (hlavně červená řepa).
Zdravím
Pelvan píše:Ahoj nope
Moc se mi na ten odběr nechce, nemám doktorské upíry s jejich kontrolními vzorky krve v lásce.
Důležité je mít hodně vitamínu D a vápník v organické podobě.....
Nejjednodužší zdroj organického vápníku jsou vaječné skořápky..... František Kosík ... ten lžičku rozdrcených vaječnýc skořápek denně doporučoval prakticky každému svému pacientovi.Zdravím
doktorské upíry s jejich kontrolními vzorky krve
nop píše:ty testy to je poctivá chemie a biochemie, snad nemáš nic proti chemikům .
mám v rodině dvě poctivé zdravotnické pracovnice, nic škodlivého nedělají.
A tudíž dej si pozor, abych tě nekousnul nebo nepíchnul špendlíkem de sedacího svalu, haf, haf.
"Shakti Naam jóga je jogínská praxe, která pomáhá zabraňovat stárnutí a slouží jako prevence proti nemocem. Obsahuje pozice ve stoje společně s hluboce regenerujícími dechovými technikami, v rámci kterých dochází k otevření meridiánů (energetických kanálů) a odstraňují se bloky těla. Toto unikátní spojení pohybu, dechu, akupresury, protažení a vokální vibrace aktivuje a posiluje sebeléčící schopnost těla a pomáhá dosáhnout dlouhověkosti, zdraví, štěstí, vitality a síly."
pokračování:
http://www.naamjoga.cz/
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků