Pelvan píše:Ahoj Jano
Děkuji za tip, podívám se po těch mezitubních kartáčcích. Mají je už manželka se synem, ...
Ještě se chystám si někdy uvařit ten čaj z bobkového listu, tecept na přípravu je podobný jako na ten kmín. To je čaj při zatuhlých a vrzajících kloubech pro pijáky kávy (psal o tom někde nop). Piji už jenom instantní nebo zelenou instantní kávu a snažím se to pití kávy omezovat. Piji místo toho meltu, ta snad tolik kloubům neškodí, nevím. Hlavně obě ramena (ale i kolena) mi praskají až hrůza.
Zdravím
Melta, žitná, sójová káva a pravá káva působí na klouby stejně. Rovněž instantní, ta je pouze snadněji rozpustná, protože ji už předem uvařili a pak v továrně v proudu teplého vzduchu vysušili na prášek (lyofilizovali).
Jediná, která "je v tom nevinně" je káva ze zelených zrn.
Pražením vznikají látky s velkou molekulou, ty po proniknutí stěnou vlásečnic se usazují tam, kde proudí krev nejpomaleji, to je v okolí kloubů a tam se usazují. Je tu ale naděje. Migrují také zpátky, krev je odnáší.
Tím se klouby čistí. Ale trvá to nejméně dva týdny, a na úplné vyčištění jsou třeba dva měsíce.
Když někdo nepije praženou kávu třeba týden a pak si řekne, že jednu vypije a zase týden nebude pít, to je stejné. Zanese si pokaždé klouby na dva týdny dopředu.
Takže je třeba trvale nepít kávu z pražených zrn. Po každém napití ty molekuly zanesou klouby. Účinek nepití se projeví za týden, lepší za dva a úplný výsledek za dva měsíce.
Ale jsou lidé, kterým pití kávy nic nedělá v kloubech. Mají asi jiný metabolismus, jiné koště v sobě.
Proč ti by měli zanechat kávu, když mají klouby s hladkým chodem?
Někdo by chtěl ten kofein z kávy. V Maďarsku se prodávají kofeinové tablety ve škatulce, podobně jako u nás guarana, kterou cucají hlavně řidiči aut.
Já jsem přešel na čaj, protože jsem pomalý a čaj obsahuje tein, účinkuje tak jako kofein.
Poradili mi to v práci, vypít ráno čaj ze dvou pytlíků čaje. Ale ze silných značek (jako Lipton nebo Irish Clipper a jiné, „snídaňový čaj“ – breakfast tea) stačí z jednoho. Účinek trvá pět hodin, potom stejně přijde oběd, kde se výkon člověka tlumí, když trávím.
dodatek:
časy louhování čaje.
po zalití čaje dochází k přechodu molekul do roztoku:
aromatické látky mají molekuly střední velikosti (desítky atomů) a přestup z lístků se děje v čase po druhé minutě do konce čtvrté minuty,
po páté minutě odcházejí z listů třísloviny s větší molekulou se stovkami atomů, asi do desíti minut,
delší louhování už nic nepřináší, v lístkách zůstává lignín, který je tak velký (až 10.000 atomů), že už nevyleze.
Zajímavé je, že kofein má malou molekulu a přejde už do 50 vteřin prakticky celý do roztoku.
Kdo se chce více probudit, stačí mu louhování "do minuty",
ale nedostane do vody ty jiné aromatické látky, kterých je 18 (kyselina jablečná, vinná, citronová, vanilinová, etylvanilinová, šikimová, valérová a j.)
Kdo si dopřeje třísloviny (nebo zapomene včas cedit nebo vyjmout pytlík), nemusí být nešťastný. Je to sice trpčí, ale zdravé. Třísloviny slepují bílkoviny, proto zacelují drobné ranky v ústech a také mírně zahušťují stolici. Třísloviny obsahuje i některé bobulové ovoce jako ostružiny, borůvky, brusinky.
Radí se také pro zastavení mírného průjmu kojenců. Moudrost našich babiček říká: "dát dítěti silný černý čaj", ve skutečnosti působí čaj, který z dlouhého louhování obsahuje třísloviny.