nop píše:Jana píše:Gangaji:
"Jedinou překážkou v možnosti uvědomit si pravdu, kdo jste, je přemýšlet o tom, kdo jste."Ano, jakmile o
sobě nebo o druhých
přemýšlíme, nejsme schopni si uvědomovat pravdu.----

A co potom mají dělat ti, kterým se dává rada:"ptej se "kdo jsem já" "-
někteří to dělají léta a potom na satsangu dostanou odpoveď: "ukaž mi, kdo se ptá".
Mně by se hodilo zachytit odpověď na "co mám udělat?"
Díky, Nope, tohle je úplně zásadní postřeh vysvětlující tu jedinou překážku, proč odpověď na tuhle otázku nalezl Maharadž Nisargadatta po intenzivním ptaní se až po dvou letech, vysvětluje to i to, proč naprostou většinu lidí, kteří jsou zvyklí hledat odpovědi na otázky v mysli, tahle otázka nevede k cíli.
Naše mysl totiž nezná odpověď na otázku: "Kdo jsem" . Dokáže nám dát spoustu odpovědí, kterým můžeme věřit, ale ani jedna z těch odpovědí není pravdivá. Proto o tom, kdo jsme, máme-li poznat pravdu, nemůžeme přemýšlet.
Ale je potřeba si jenom uvědomovat: "Kdo jsem". Rozpoznat myšlenku, která se objeví a zmizí, od toho ticha v nitru, které nemizí.
Nezůstávat jen na povrchu a spokojit se s povrchní odpovědí. Dotýkat se toho ticha, které za těmi všemi odpověďmi mysli je, které je i za tím vším vím, nevím... a ochutnávat ho. To ticho se z povrchního pohledu mysli jeví jako nudné, mysl nabízí spoustu zábavy, spoustu možností, řešení jiných důležitějších věcí.
Ale to ticho, když se začne ochutnávat s láskou, je osvobozující, krásné, věčné, bezstarostné, radostné a život žitý z tohoto ticha je přesně takový, je krásný, radostný, bezstarostný, svobodný, šťastný, jednoduchý.