od Tara » ned 17. lis 2024 7:51:20
Syrová a zároveň uzdravující upřímnost k sobě i druhým až na dřeň. Dokud nenalezneme odvahu být upřímní k sobě samým a zároveň mít se sebou soucit, nemáme šanci být upřímní a soucitní ani k těm kolem nás..
"Rád bych se k něčemu přiznal.
Jsem toxický člověk.
Narcis.
Toužící po moci a ovládání.
Vlastně egomaniak.
Ano, ano, jsem Vědomí, Božské Já, Věčné Světlo, nedotčený a neosobní Oceán Vědomí v srdci všech bytostí. To všechno jsem já, ano.
Samozřejmě.
Namaste.
Ale chci také plně přijmout a převzít odpovědnost za své individuální a nedokonalé lidství, své osobní chyby, své podmíněnosti z dětství, svůj stín.
Za svého "vnitřního kreténa".
Namaste.
Chci být součástí řešení, ne problému.
A léčení vždy začíná radikální upřímností.
Dovolte mi tedy, abych se přiznal: jsem narcista. Naprostý, sebestředný narcista. Mistrovský manipulátor. Šílený svým egem.
Přinejmenším... Mám v sobě tyto potenciály, stejně jako my všichni. Viděl jsem, jak se všechny tyto vzorce v průběhu let odehrávají v mém nitru i v mých nejbližších vztazích.
Tím, že jsem tyto hluboce zakořeněné programy z dětství vynesl na světlo Vědomí, jsem mohl nastoupit cestu k jejich pochopení, uzdravení... a přepsání.
Jádrem mého narcismu byla hrůza z intimity a hluboký stud a pocit hlubokého selhání a nehodnosti, kterých jsem si většinou nebyl vědom.
Můj otec mě naučil, jak být narcistou, jak se stydět za druhé, abych se vyhnul nesnesitelnému pocitu své hanby, jak soudit druhé, abych se vyhnul tomu, že budu souzen. Říkám to bez obviňování nebo zloby. Nyní jsem mu odpustil. Ale... je to pravda. Internalizoval jsem otcovo vztahové zranění, jeho představy a přesvědčení o tom, co je to "být mužem", vymývání mozku, které převzal od vlastních rodičů. Když umíral na Alzheimerovu chorobu, v bolestech a zmatení, viděl jsem i jeho naprostou nevinnost. Jeho vyděšené vnitřní dítě. Jeho vlastní hluboce pohřbenou touhu po lásce.
A rád bych se přiznal ještě k něčemu.
Jsem spoluzávislý. Jsem závislý na lásce. Chronický milovník lidí a mučedník lásky.
Nebo jsem alespoň tyto vzorce na sobě v průběhu let pozoroval.
Ve své bolesti, s pocitem prázdnoty, bez identity, bez naděje a bez smyslu života jsem využíval druhé, abych zaplnil svou vnitřní prázdnotu, abych se "napravil" a odvedl pozornost od sebe samého. Ignoroval jsem své vlastní potřeby, své vlastní pocity, své vlastní touhy a vášně, potlačoval jsem své autentické já a přizpůsoboval jsem se tomu, čím mě chtěli mít ONI. Předváděl jsem se, hrál jsem roli, lhal jsem a vzal na sebe "falešné já", abych byl milován, obdivován a byla mi věnována pozornost. Říkal jsem "ano", když jsem myslel "ne", a říkal jsem "ne", když jsem ve skutečnosti chtěl říct "ano".
Podvědomě jsem dovolil, aby každá z mých hranic byla porušena, pošlapána, nerespektována, ignorována, abych si získal a udržel lásku, vyhnul se rozpakům, odmítnutí a opuštění.
Toleroval jsem nadávky, zostuzování, odsuzování a totální útoky. Dovolil jsem, aby byl narušován můj drahocenný prostor, aby byly umlčovány mé hodnoty, aby byla pošlapávána má důstojnost. Nechal jsem se ovládat a šikanovat. Spletl jsem si cizí myšlenky se svými vlastními. Cizí pocity se svými vlastními. Potlačil jsem svůj pravý hlas, svůj smutek, svou radost, svůj strach a zejména svůj hněv, abych byl "oblíbený".
Dovolil jsem druhým, aby se na mé pocity vysrali, a předstíral jsem, že mi to "nevadí".
Nebyl jsem s tím "v pohodě". Uvnitř jsem řval a zuřil.
A ze strachu, že budu považován za "špatného", a z útěku před nesnesitelnými pocity viny jsem se občas stával pečovatelem, léčitelem, terapeutem, prostředníkem, zachráncem. Byl jsem "hodný chlapík", "milý člověk" bez vlastních potřeb a přání. Mít potřeby jsem zaměňoval za "slabost", cítit zlost za "neurózu" a mít přání za "duševní chorobu". V mém nitru tajně bublal a vřel vztek, zášť a vyčerpání, ale tuto bolest jsem skrýval, dokonce i sám před sebou, abych si u sebe udržel předměty své závislosti a vyhnul se vlastnímu životu a vyhnul se vlastní smrti.
Předstíral jsem, že jsem "nesobecký", abych ochránil své (neexistující) "já".
V mé spoluzávislosti bylo něco narcistického.
V mém narcismu bylo něco kodependentního.
Obojí bylo zakořeněno a ukováno ve strachu - ve strachu ze smrti a ztráty a nicoty a prázdnoty.
Obojí je přesvědčivé drama, které nás má uchránit před tím, abychom čelili své bolesti. Uděláme cokoli, abychom se bolesti vyhnuli.
Moje matka mě naučila, jak být lidem po vůli, žehnám jí. Říkám to bez výčitek a zášti. Ale je to pravda. Vnitřně jsem si osvojil její vinu, její potřebu "udělat všechny šťastnými" tím, že sama sebe udělá nešťastnou, její potřebu umlčet a zneuctít sebe samu, aby uspokojila nepředvídatelné výkyvy nálad, žárlivost a vztek mého narcistického otce. Aby se ochránila. Aby se udržela v bezpečí. Teď už chápu, že dělala, co mohla, a přehrávala naprogramování, které se naučila od mé babičky a možná stovek generací lidumilů před ní. Tyto jedovaté a sebedestruktivní vzorce se táhnou generacemi.
Dokud se nezhroutíme. Musel jsem se zlomit, skoncovat se studem a strachem a probudit se.
Všechny tyto postavy jsem v sobě viděl: V každém z nich jsem viděl narcistu a spoluzávislého. "Ten, který má vždycky pravdu" a "ten, který se vždycky mýlí". Závislák a ten, kdo se snaží zalíbit lidem. Toho, kdo obsedantně utíká ke spojení, a toho, kdo reaktivně utíká a schovává se před spojením.
Byl jsem cirkusovou opicí, která vystupuje kvůli kouskům citové potravy. Byl jsem asketa žijící v jeskyni, který utíká před světem.
Tím, kdo zanedbává druhé, aby se zavděčil sám sobě. Ten, kdo se nechává zanedbávat, aby potěšil ostatní.
Zneužívající a zneužívaný. Oběť a oběť, která se stydí.
Vyhýbající se lásce a závislý na lásce.
Všechny tyto božské části žijí ve mně!
Myslím, že VŠICHNI v sobě máme tyto charakterové vzorce, v menší či větší míře, v různých obdobích a v různých vztahových souvislostech. Často se nejsilněji projevují v našich nejintimnějších vztazích. Čím více nám na někom záleží, tím více se mu můžeme nevědomě snažit vyhýbat nebo ho ovládat, obviňovat ho nebo být posedlí jeho souhlasem, čímž se odpojujeme od svého autentického já.
Kořen veškerého narcismu a spoluzávislosti? Nevědomá hrůza z intimity na úrovni přežití. Strach z opravdového sblížení s druhým člověkem. Být viděn. Být poznán. Z toho, že budu "odhalen".
"Když odhalím svou zranitelnost, svůj strach, svůj smutek, své pochybnosti, své otázky, svůj hněv, svou nehodnost, temnotu a stíny, budu odmítnut, zanedbán, zesměšněn, přidušen, zaplaven, zavalen, opuštěn... a to nedokážu přežít."
Hlas traumatu z dětství. Hlas zapomenutého uvnitř. Toho opuštěného.
Jak jsem se dokázal stále více milovat, vyplňovat prázdnotu uvnitř, zalévat jádro traumatického studu vědomím a soucitem, vlévat vnitřnímu "opuštěnému" láskyplnou pozornost, potřeboval jsem stále méně vyhýbat se intimitě tím, že jsem ovládal druhé nebo se nechal ovládat. Stále méně jsem potřeboval obviňovat druhé, stydět se za ně a chovat se k nim jako k předmětům. Byl jsem stále více schopen být s druhými přítomen, dovolit jim mít všechny jejich subjektivní pocity, touhy, radosti a smutky a nevnímat jejich nejhlubší prožitky jako nějakou existenciální hrozbu.
Jak jsem se uzdravoval, stále méně jsem potřeboval být závislý na druhých, "používat" druhé, abych zaplnil svou vnitřní "černou díru". Jak jsem se v sobě cítil stále celistvější, dokázal jsem mluvit nahlas, říkat druhým svou zranitelnou a upřímnou pravdu, stanovovat hranice, říkat, co je pro mě v pořádku a co ne, a to i s rizikem, že je zraním, zklamu nebo naštvu. Dokázal jsem riskovat ztrátu "lásky", abych se mohl hlouběji a autentičtěji spojit. Také jsem našel lidi - ženy i muže -, kteří mě dokážou skutečně milovat takového, jaký jsem, ne takového, jakého předstírám, že jsem. To byl největší dar - a překvapení - mého života: Že jsem zcela milovatelný i se všemi svými chybami a nedokonalostmi. Že jsou tu lidé, kteří mě vyslechnou a zůstanou, nebudou mě hanět ani se mě snažit "napravit", ale budou mě láskyplně držet v přítomnosti, podporovat mě v mé zranitelnosti, oslavovat mé slzy a vášně a neodvrátí se ode mě s odporem. Nepotřebuji prosit o lásku, ovládat druhé, abych získal lásku, ani se kvůli lásce vzdávat sama sebe. Stačí, abych byl sám sebou, a jsem milován.
A pokud mi někdo není schopen poskytnout tento druh lásky, bezpečí a podpory, mohu vždy stanovit hranice, nebo dokonce odejít, pokud je to nutné, bez pocitu viny - je to tvrdá sebeobrana.
Zjistil jsem, že láska není něco, co můžeme vyhrát nebo ztratit. Nenajdeme ji prostřednictvím kontroly nebo manipulace se sebou samým či druhým. Nenachází se tam, kde je závislost nebo mučednictví. Nachází se v nejhlubších zákoutích mého vlastního srdce. Je zde, když dokážu být plně přítomen s tím, koho mám před sebou. Hluboce naslouchat jeho vnitřnímu světu a přitom zůstat nádherně spojen se svým vlastním a nezaměňovat obojí.
Dovolit si mít své vlastní nedokonalé myšlenky, touhy, nutkání a pocity a dovolit tomu druhému vedle mě, aby měl také své. Naslouchat. Přijímat. Být otevřený, jemný a pružný. Ale také se ozvat, když mi něco nevyhovuje. Prosazovat svou pravdu, své potřeby. Sdílet svůj živý, jasný a neuspořádaný vnitřní svět. A umožnit druhému, aby se také vyjádřil.
Jin a jang. Mužské a ženské. Podvolení se druhým a zdravá agresivita z přítomnosti, ze soucitu. Pronikání a pronikání. Přijímání a prosazování.
Voda a oheň. Nebe a země.
Nesmrtelný a smrtelný. Duch, tělo.
Děkuji ti, otče.
Děkuji ti, matko.
Naučili jste mě strategiím zvládání, způsobům, jak se chránit před hlubokou psychickou bolestí. Dali jste mi vnitřní počítačové programy zvané spoluzávislost a narcismus, aby mě ušetřily nesnesitelné agónie odmítnutí a opuštění, programy, které už nemusím spouštět, protože teď jsem ochotný a schopný postavit se těmto vnitřním "monstrům" a vlastnit je, být s nimi přítomný, dýchat do nich a přitulit je k sobě, když chodím, když sedím, stojím, hraju si a tančím či uléhám ke spánku, takže už nevlastní mě, ale já vlastním je, své drahé vnitřní Já.
"Jeho levice je pod mou hlavou a jeho pravice mě objímá".
Chci rozzářit zářivou božskou pozorností své nejhlubší lidské rány, nalít posvátný elixír do míst, která bolí.
Chci být Uvědoměním samotným, ano... ale chci také nabýt podoby nedokonalé, částečně zlomené, zcela zranitelné, citlivé a upřímné, rozpracované lidské bytosti.
Modlím se, abych v sobě našel odvahu vykořenit všechno násilí a neautentičnost, včetně násilí spočívajícího v tom, že se chovám k druhým jako k objektům (narcismus), a sebepoškozování, kdy se chovám jako objekt pro druhé (spoluzávislost). Modlím se, abych dokázal spalovat dysfunkční vzorce, když se objeví ve vztahu - v ohni přítomnosti, v alchymistickém tyglíku intimity.
Pokorně se omlouvám všem, mužům i ženám, kterým jsem kdy ublížil, vědomě či nevědomě, vědomě či nevědomě.
Bál jsem se. V duchu jsem si přehrával staré nahrávky, jako my všichni. Kazety se strachem a trestem, které do mě rodiče nevědomky naprogramovali, když jsem byl malý. Pásky nehodnosti a viny. Kazety, které mi říkaly, abych se vzdal sám sebe a potlačil své nejhlubší pocity, svou citlivost a divokou intuici. Tehdy jsem byla nevinný. To jsme byli všichni. Neuměl jsem nic lepšího než kopírovat "Je", bohy mého vesmíru. Bolelo mě to a potřeboval jsem lásku, ale bál jsem se, že budu milován. Myslel jsem si, že láska znamená ovládat nebo být ovládán, ovládat nebo být ovládán, nebo ztratit sám sebe pro druhého. Mýlil jsem se.
To není výmluva. Jen pravda. Jen syrová pravda.
Teď už to vím lépe.
Všichni teď víme víc. Tak se polepšeme.
Můžeme se uzdravit.
Začněme
tím, že řekneme
pravdu."
- Jeff Foster