Kombucha

Zdraví je náš přirozený stav a vyléčit se je náš přirozený sklon.
Být nemocný vyžaduje větší úsilí, než uzdravit se.

Kombucha

Nový příspěvekod Luck » pát 23. zář 2011 15:30:06

Když jsme nedávno hráli při Mariánských slavnostech, tak kolega muzikant konstatoval
že ho nějak začíná škrábat v krku a jak koukám, tak teď taky trochu posmrkávám.
Přichází období, kdy mívá paní obvodní doktorka trochu víc práce než přes léto a tak mne napadá,
že bych se mohl podělit o pár zkušeností s dlouhodobou prevencí,
protože a to musím zaklepat, když by paní doktorka Englerová nebyla výbornou sólistkou kostelního sboru
kde jí občas jako muzikant doprovázím, tak bychom se neměli možnost vidět jak je rok dlouhý.

Prvním z mých oblíbených elixírů o kterých se tady příležitostně chci zmínit, je ..KOMBUCHA.
Koho ten nápoj blíže zajímá a ještě se s ním nesetkal, tak ať koukne na internet, informací je tam dost.
Příště si pak o Kombuše případně můžeme trochu popovídat, vlastní zkušenosti vítány.
Zde je závdavek ze stránky, jejíž odkaz sem přidávám do začátků.

"Přesto, že je moderní, není tento zkvašený čaj nový, je znám již mnohá staletí. Kořeny sahají do různých kultur. Kdo Kombuchu původně objevil a kdo ji nechal poprvé zkvasit, se neví. O vzniku se tradují různé pověsti."

http://www.kombucha.wbs.cz/Historie.html


:-)
Luck
 
Příspěvky: 234
Registrován: pát 23. zář 2011 14:56:36

Re: Domácí (přírodní) lékárna.

Nový příspěvekod nop » pát 23. zář 2011 16:43:27

Luck píše:Když jsme nedávno hráli při Mariánských slavnostech, ...
Přichází období, kdy mívá paní obvodní doktorka trochu víc práce než přes léto a tak mne napadá,
že bych se mohl podělit o pár zkušeností s dlouhodobou prevencí,.... je ..KOMBUCHA.....
http://www.kombucha.wbs.cz/Historie.html :-)

Odněkud mám pocit, že se to čte kombuča, jen se to tak píše jako -cha. Podobně indiánský čaj Lapacho je v originále vyslovovaný Lapačo.
Podobně yang a yin místo jang a jin neho Ki místo čchi.
Uživatelský avatar
nop
 
Příspěvky: 1748
Registrován: ned 04. zář 2011 21:53:28
Bydliště: Praha

Kombuše se taky říká kombuča.

Nový příspěvekod Luck » pát 23. zář 2011 17:44:45

Jasně Nope, ve všem máš pravdu.
Mám akorát prosbu, aby jsme sem nepsali všelijaké svoje filosofování,
imprese, pocity, ani jinak nehloubali, nýbrž pokud možno stručně
se vyjádřili k účinkům toho kterýho lektvaru, kořínku, výtažku atd.

Buď sem vrazit svojí konkretní zkušenost s účinkem toho něčeho
o čem se píše a nebo se na zkušenost zeptat, případně si je (stručně) vyměnit.
To kvůli přehlednosti, že aby se nemuselo prokousávat k vlastnímu tématu
skrz různé to filosofování.
Protože pro někoho by pak po čase to hledání
v kvantech přímo nesouvisejících komentářů
mohlo být zdržující a pak to tady raději vzdá.
Nepochybuju že mi rozumíš , tak ti dík za pochopení .

Například tohle dole Nope beru a dík za doplnění:

"Odněkud mám pocit, že se to čte kombuča, jen se to tak píše jako -cha.
Podobně indiánský čaj Lapacho je v originále vyslovovaný Lapačo."


Čau.:wink:
Luck
 
Příspěvky: 234
Registrován: pát 23. zář 2011 14:56:36

Re: Domácí (přírodní) lékárna.

Nový příspěvekod nop » pát 23. zář 2011 18:23:02

Luck píše:Když jsme nedávno hráli při Mariánských slavnostech, tak kolega muzikant konstatoval
že ho nějak začíná škrábat v krku a jak koukám, tak teď taky trochu posmrkávám.
Přichází období, kdy mívá paní obvodní doktorka trochu víc práce než přes léto a tak mne napadá,
že bych se mohl podělit o pár zkušeností s dlouhodobou prevencí, :-)

Díky Lucku i za upozornění abych netříštil slova, síly a smysl.
Doplňuji zkušenost, tentokráte ne s prevencí dlouhodobou, ale s akutním vynalezením.
Byl to nálev z květu divizny. Na pozemku našeho podniku vzadu byly haldy hlíny, na kterých rostlo všelico, v létě také kvetly divizny.
Pracoval jsem navíc v sobotu a zjistil jsem v 10 hodin, že mne škrábe v krku jako přezvěst nachlazení. Lékárna byla daleko. Neopustil jsem území podniku a zašel jsem pro květy.Utrhnul jsem jen pět svěžích vláčných květů, aniž bych je podrobil sušení, přelil jsem je ve sklenici horkou vodou. Lístky se narovnaly, zratily žlutou barvu (ta přešla do nápoje). Vypil jsem to a opět jsem byl na úrovni.Tedy i syrové květy působí, bez lékárny.
Jinak v počátcích při škrábání v krku cucám bonbony HALS, zvláště ty s mentolem a eukalyptem. Po třech bonbonech to zvítězí obvykle ještě téhož dne.
Uživatelský avatar
nop
 
Příspěvky: 1748
Registrován: ned 04. zář 2011 21:53:28
Bydliště: Praha

Kombucha.

Nový příspěvekod Luck » pát 23. zář 2011 18:45:55

Díky Nope za Diviznu.

Docela bych uvítal, když bychom se pro začátek chvíli soustředili na tu Kombuchu,
když už přišla první na řadu, pokud to ovšem vůbec někoho zajímá.
Kdo má vlastní zkušenost nebo zájem o tu mojí, tak ..ring volný.

Teprve když nic nebude, tak se zmíním o dalším ze svých osvědčených hitů.
Nicméně, tak Kombucha si zaslouží nejen pozornost, ale také obdiv.
Nejúčinnější věci bývají jak známo prosté, jednoduché.
Důležité je vytrvat, zůstat jim věrný a nezkoušet každou chvíli něco jiného.

A také se seznamovat s mechanizmem jejich působení, že aby se vědělo, co, jak a proč.
Pouze povrchní zájem a žádání rychlých výsledků, to je pro ty, kteří si svoje potíže spíše pěstují.
..aby o nich pak mohli dlouze vykládat.

Jo a víte co bude mít vytesáno na náhrobku hypochondr?
"Já jsem vám to říkal!"

P.S.
Jak vidíte, tak si to tady zatím volně moderuju, než se někdo objeví,
nabitej informacemi o kombuše.:-)

:-)
Luck
 
Příspěvky: 234
Registrován: pát 23. zář 2011 14:56:36

Kombucha.

Nový příspěvekod Luck » pát 23. zář 2011 20:13:43

Díky Jano.
Ano, Kombucha umí!
Jsem pro, abychom jí věnovali celý příští týden.
Týden Kombuchy. A ne jenom tak to přelíznout,
a mazat zase dál, za jiným tématem, který by jsme taky jen tak přelítli ...a tak furt.
Je potřeba z každého tématu také vyždímat nějaký užitek, protože proč jinak ho načínat žejo?
Dělám si Kombuchu několik roků,
piju jí každý den a ona se zato o moje tělo dobře stará.

:-)
Luck
 
Příspěvky: 234
Registrován: pát 23. zář 2011 14:56:36

Re: Domácí (přírodní) lékárna.

Nový příspěvekod Polina » sob 24. zář 2011 12:36:35

Kombuchu jsme doma pár let měli. Užíval ji manžel, který už předtím přestal kouřit i pít alkohol a snažil se stravovat co nejlíp. Já jsem jen na to koukla, ale neodvážila jsem se to do sebe nalít. A přesto - já tu stále jsem, ale on, stejný ročník jako já, už nikoli. Kombucha ho před rakovinou nijak neochránila.
Tolik z mých zkušeností s kombuchou v domácnosti.
Polina
 

....neochránila,

Nový příspěvekod Luck » sob 24. zář 2011 14:08:56

Kombucha ho před rakovinou nijak neochránila.


Vítej Polino.
Tady k tomu bych poznamenal, že výše citovaným svým výrokem
jakoby jsi doplnila či vlastně k úplnosti dovedla svoje sdělení, že si se
"to neodvážila do sebe nalít."
Což znamená, že když by jsi "to" nakrásně i pila,
tak tvůj jaksi rezervovaný vztah k tomu nápoji by byl
limitujícím prvkem v jeho účinnosti na tvoje útroby, ať už věříš nebo ne.

Tvůj manžel pil tedy něco, co v jeho životní družce nebudilo důvěru,
nechutnalo jí to, (pokud to vůbec ochutnala) čímž jsi se mu asi netajila.
S jakými pocity popíjel v téhle atmosféře Kombuchu tvůj muž,
to přirozeně nevím, nabízí se zde k zamyšlení více faktorů,
které nejsou nepodstatné, má-li nějaké léčení vést ke zlepšení dosavadního stavu.
Ale k tomu se můžeme vrátit až v případě, že bude zájem se tím blížeji zabývat.

Také bych rád připomenul, že nic z toho sebelepšího co jíme či pijeme
a nebo nadechujeme, ...není proti rakovině.
To je jeden z nejvíce tradovaných omylů.
Rakovina bývá mnohdy prostě přirozenou reakcí na ne-přirozené podmínky v systému.

A my se v reakci na její přítomnost můžeme učit
jak svoje tělo uvést do stavu, kdy jsouce postupně dolaďováno,
do souladu s přirozenými procesy v přírodě,
rozvzpomene se skrze imunitní systém na svoje satvické kvality.

Té postupné harmonizaci říkáme někdy ..návrat ku zdraví
a důležitou roli v té v tomhle návratu hrají naše myšlenky, postoje,
schopnost uvolnit se od sevření strachem a pochopitelně taky ..karma.
Ta v první řadě.
Nicméně právě ona je souhrnem a tvůrcem přítomnosti
výše zmíněných kvalit či ne-kvalit, postojů a schopností.

:-)
Luck
 
Příspěvky: 234
Registrován: pát 23. zář 2011 14:56:36

Re: Domácí (přírodní) lékárna.

Nový příspěvekod Petra » sob 24. zář 2011 14:20:12

Vyrábíš si kombuchu sám, Lucku, nebo ten nápoj kupuješ hotový?
Petra
 
Příspěvky: 1401
Registrován: čtv 15. zář 2011 8:22:09

Kombucha.

Nový příspěvekod Luck » sob 24. zář 2011 14:38:53

Nejdříve jsem jí Petro kupoval a teď už si jí pár let dělám sám.
Mimo jiné to přijde o hodně levněji a taky můžu ovlivňovat chuť i kvalitu.
Čímž nechci říct, že ta kupovaná není kvalitní.
To bych kecal.
:-)
Luck
 
Příspěvky: 234
Registrován: pát 23. zář 2011 14:56:36

Re: Kombucha.

Nový příspěvekod Petra » sob 24. zář 2011 15:46:27

Luck píše:Nejdříve jsem jí Petro kupoval a teď už si jí pár let dělám sám.
Mimo jiné to přijde o hodně levněji a taky můžu ovlivňovat chuť i kvalitu.
Čímž nechci říct, že ta kupovaná není kvalitní.
To bych kecal.
:-)


Četla jsem, Lucku, že pří výrobě vzniká také alkohol. Musi se odstranit nebo se může i nechat? Jak to potom chutná?

Tady je také jedno vyprávění:

http://message.sk/text/kombucha/

:)
Petra
 
Příspěvky: 1401
Registrován: čtv 15. zář 2011 8:22:09

Kombucha

Nový příspěvekod Luck » sob 24. zář 2011 21:55:21

Ten alkohol je tam Petro jenom ve stopovém množství, nepatrně.
Obávám se, že snahou o odstraňování nějaké složky bychom docílili pouze toho,
že pak už bychom nepili Kombuchu.

S původně přirozenými potravinami se to stále více dělá, že se z nich buď něco odstraňuje,
či se naopak "obohacují."
Pokud si na obalu přečteme, že potravina byla obohacena nějakým vitamínem,
že byl snížen obsah tuků, neřku-li že se jedná o "novou receptůru" (například u smetany apod.)
či že je "lépe roztíratelná" nebo "lahodněji chutnající než dosud,"
pak je nejllépe od takové potravinářské vymoženosti upalovat, co nám nohy stačí.

...a díky Petro za ten odkaz na stránky.

:-)
Luck
 
Příspěvky: 234
Registrován: pát 23. zář 2011 14:56:36

Re: Domácí (přírodní) lékárna.

Nový příspěvekod Astos » úte 27. zář 2011 13:36:54

Už jste někdy pili kombuchu na kocovinu? Měl jsem vůbec nejhorší kocovinu, když jsem se probudil ráno a asi 30 minut po vypití plné sklenice kombuchy to bylo úplně pryč. :crazy: :yeah:
Astos
 

Kombucha a kocovina

Nový příspěvekod Luck » úte 27. zář 2011 13:52:52

..asi 30 minut po vypití plné sklenice kombuchy to bylo úplně pryč.
---------------------------
"Na území bývalého SSSR po roce 1945 rychle stoupal počet nádorových onemocnění.
Při vyhodnocování četnosti tohoto onemocnění se brzy začalo jevit nápadným,
že ve dvou krajích (Solikamsk a Beriozniki) na středozápadním Uralu se téměř neobjevuje,
a když, tak jen u přistěhovalců.
Byly ustaveny dvě výzkumné skupiny, které měly za úkol zjistit příčinu této zvláštní odchylky.
Nejprve bylo porovnáváno životní prostředí v této oblasti s oblastmi jinými,
avšak zjistilo se, že zde nejen že není lepší, ale že je dokoce ještě horší
v důsledku znečišťování životního prostředí závody s vysoce škodlivými odpady
z výroby draslíku, olova, rtuti a azbestu. Laboratorní rozbory účinku průmyslových emisí prokázaly,
že tyto dvě oblasti jsou na tom skutečně hůře než leckteré jiné.
Lesy a řeky zde umíraly tak jako v jiných oblastech Ruska. Zde tedy vysvětlení být nemohlo.
Zkoumaly se dále aspekty jako úroveň bydlení, stravovací zvyklosti,
náročnost a hygiena práce, využití volna, doba spánku, věk atd.,
ale ani zde se nezjistily rozdíly při srovnání se zbytkem Ruska.
Konzumace alkoholu a nikotinu se též nijak nelišila od ostatních oblastí,
ovšem v této souvislosti zde jeden rozdíl přeci jenom byl:
navzdory alkoholismu zde byla podstatně lepší morálka než na ostatním území,
delikty z opilství byly mimořádně řídké.
Zdálo se, že zdejší lidé snesou více alkoholu, aniž by se opili
(ve skutečnosti jim pomáhala kombucha - urychluje totiž odbourávání alkoholu z krve)."


:-)
Luck
 
Příspěvky: 234
Registrován: pát 23. zář 2011 14:56:36

Re: Domácí (přírodní) lékárna.

Nový příspěvekod Návštěvník » pon 03. říj 2011 16:45:14

kombuchu jsme pěstovali doma několik let, žádné zvláštní účinky jsme na sobě nepozorovali, což ovšem neznamená, že účinky z jejího pití nebyly

na co je potřeba dát pozor je čistota (prach, špína, různé plísně, výpary z cigaret atd)
Návštěvník
 

Re: Domácí (přírodní) lékárna.

Nový příspěvekod Luck » pon 03. říj 2011 18:34:15

na co je potřeba dát pozor je čistota (prach, špína, různé plísně, výpary z cigaret atd)

...a taky na takové ty vinné mušky, co když nakladou dovnitř vajíčka, tak se může houba zkazit,
..žádné zvláštní účinky jsme na sobě nepozorovali, což ovšem neznamená, že účinky z jejího pití nebyly

Těmi pozitivními účinky může být samozřejmě už sám fakt, že se (naštěstí) nic mimořádného neděje.
Vědět co by se někdy dělo, když bychom neudělali co jsme udělali, možná bychom se lépe učili vděčnosti
za to, že se něco naštěstí neudálo.

:-)
Luck
 
Příspěvky: 234
Registrován: pát 23. zář 2011 14:56:36

Re: Domácí (přírodní) lékárna.

Nový příspěvekod Návštěvník » úte 04. říj 2011 9:25:33

Luck píše: Těmi pozitivními účinky může být samozřejmě už sám fakt, že se (naštěstí) nic mimořádného neděje.
Vědět co by se někdy dělo, když bychom neudělali co jsme udělali, možná bychom se lépe učili vděčnosti
za to, že se něco naštěstí neudálo.

:-)


je to tak, jak píšeš, včetně toho vděku

k tomu udržení čistoty ... chce to pořádně vyčistit nádobu ve které se houba pěstuje i za použití vařící vody, hrdlo jsme měli překryté čistým vyžehleným kapesníkem z porézní tkaniny

kombucha dýchala a přitom to bylo přikrytý - žádný prach žádný mušky

s kombuchou jsme zacházeli, jako se členem rodiny, byla pro nás kamarád
Návštěvník
 

Re: Domácí (přírodní) lékárna.

Nový příspěvekod Luck » úte 04. říj 2011 10:01:59

Taky s ní s tou Kombuchou kamarádím. Ona to bere a oplácí.
Mám to tak vlastně i s jídlem vůbec.

Mám se prostě rád.

:-)
Luck
 
Příspěvky: 234
Registrován: pát 23. zář 2011 14:56:36

Re: Domácí (přírodní) lékárna.

Nový příspěvekod Bill » stř 05. říj 2011 8:42:49

Tak jsem si pávě přinesl ze zdravé výživy násadu pro domácí přípravu KOMBUCHY od STEVIKOMU s.r.o a co teď s tím? Paní mi tvrdila, že je pod víčkem návod, ale není tam nic. Navíc zjišťuju že nemáme černý čaj a tak nevím jestli ji do zítra dát do ledničky nebo do špajzu. A když už se ptám, jaký černý čaj (zelený prý není vhodný) je prosím nejvhodnější? Díky za rady.
Bill
 

Kombucha

Nový příspěvekod Luck » stř 05. říj 2011 9:58:55

Ahoj Bille.
Předpokládám, že je ta koupená násada uložená v roztoku,
který je vlastně už pořádně zkyslou kombuchou, jak to bývá obvyklé.
V krámě bývá normálně vystavená v regálu, (ve skle a nebo v plastovém pytlíku)
alespoň já jí tak vídal.
Tak není třeba dávat jí na tu krátkou dobu do ledničky,
to se doporučuje v případech že chceš z nějakých důvodů přerušit
výrobu nápoje na pár měsíců a pak se dává Kombucha dokonce do mrazáku.
Potom se ovšem vzpamatovat může a taky nemusí.

Pokud jde o ten druh čaje, dávám přednost černému.
Protože jsem se přiklonil k názoru, že je nejvíc nápomocný,
ke vzniku opravdu kvalitního nápoje

Lidé s Kombuchou také experimentují, dělají si jí jak se zeleného čaje
tak z různých bilinek, všelijak to míchají.
Mají třeba pocit, že když je nějaká bylinka zdravá sama o sobě,
tak že ta Kombucha která se z ní udělá, bude taky zdravější.
V obchodech je tak k dostání Kombucha "Kopřivová" Heřmánková" z Hlohu ..a tak podobně.
Myslím, že je to tak hlavně proto, aby odbyt nápoje nebyl zbytečně ochuzen o
tuhle část potenciálních zákazníků.
Když už se shodneme třeba na tom černém čaji, tak potom dlužno dodat,
že je dobré vyhnout se té pytlíkové epidemii, kterou jsou bohužel v současnosti
zaplavený "čajový" regály v obchodech.
Potravinářští giganti sázejí na lenost, uspěchanost a s tím související
nezájem o skutečnou kvalitu.
A vychází jim to výtečně, hezké obrázky na krabicích s různým (vábně dochuceným) šuntem
se ujímají mimo jiné také v těch čajových koutcích.
Naštěstí se ten sypaný čaj dá ještě koupit také, čehož využívám.
Pokud jde o sortu, tady bych nechal prostor pro vlastní tvořivos a chuťové gusto.

Když se mi z čaje vyvine hutná, chutná kombucha, tak ho koupím příště zase.
Teď zrovna dojíždím jedno kilový balení od firmy "Grešík" "CEYLON O.P."
"Orange Pekoe " je čaj dobré kvality a Grešík je kvalitní firma, který se dá věřit.
Stálo mě to kilo čaje něco přes čtyři stovky tuším. Ale vyplatí se to a máš na čas pokoj.
Až tohle dojedu, tak vidím, že tu mám od někoho dárek od firmy -Ahmad Tea London-
a sice -Earl Grey-.
Ale nemyslím, že je zase třeba se shánět po nějakých jakoby špičkových čajích,
akorát je dobrý se vyhnout těm sáčkovým vymoženostem,
prortože ne vždycky výrobce nepodlehne možnosti do pytlíku schovat
lahodně dochucenou kdovíjakou jakost.
U bylinek to bude asi něco jiného, nicméně ten svůj oblíbenej Pulmoran si
taky kupuju sypanej.

Tak jsem se zase rozepsal koukám, tak přidávám jeden z těch solidních odkazů,
kde se Bile můžeš o tý Kombuše leccos zajímavýho dočíst.
A pak sem napíšeš jak pokračuješ?

Zatím Čau a dobrou chuť.

:-)



http://message.sk/text/kombucha/
Luck
 
Příspěvky: 234
Registrován: pát 23. zář 2011 14:56:36

Další

Zpět na Zdraví

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků